فهرست مطالب

Kerman University of Medical Sciences - Volume:13 Issue: 3, 2007

Journal of Kerman University of Medical Sciences
Volume:13 Issue: 3, 2007

  • 68 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1385/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • افشین محمدی بردبری، محمود قاضی خوانساری صفحات 132-140
    مقدمه
    هدف از این مطالعه نشان دادن توانایی کاپتوپریل به عنوان یک داروی تیول دار مهارکننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین در جلوگیری از سمیت ناشی از پاراکوات درمیتوکندری های جدا شده از کبد رت می باشد.
    روش
    در این مطالعه ابتدا میتوکندری های کبد موش صحرایی به وسیله سانتریفوژ یخچال دار جدا گردیدند. غلظت های مختلف پاراکوات (mM0.1 تا mM100) و کاپتوپریل (mM0.08 تا mM1) برای به دست آوردن دوز مناسب پاراکوات و دوز موثر کاپتوپریل (sub maximal) به وسیله تعیین متغیرهای درصد بقای، LC50، شاخص پراکسیداسیون لیپیدی (TBARs)، فعالیت آنزیم کاتالاز CAT activity))، میزان گلوتاتیون اکسید و احیاء ((GSH، GSSG و تورم میتوکندریایی (Mitochondrial swelling) مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان LC50 (2.386±5.761) با روش MTT assay به دست آمد. در بررسی دوز - پاسخ غلظت های مختلف پاراکوات اختلاف معنی داری در غلظت های بالای mM1 با همدیگر و گروه کنترل مشاهده گردید. در بررسی دوز-پاسخ غلظت های مختلف کاپتوپریل کاهش معنی داری در دوز mM0.1 و بالاتر با گروه کنترل مشاهده گردید. در بررسی هم زمان تیمار پاراکوات (mM5) با کاپتوپریل (mM0.08) کاهش معنی داری در سمیت ناشی از پاراکوات در بررسی شاخص های ذکر شده بالا مشاهده گردید (P<0.001).
    نتیجه گیری
    نتایج این آزمایشات نشان می دهد که کاپتوپریل به دلیل دارا بودن گروه تیول می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان اگزوژنوس در کاهش سمیت میتوکندریایی ناشی از پاراکوات و دیگر مواد تولیدکننده رادیکال های آزاد موثر باشد.
    کلیدواژگان: پاراکوات، میتوکندری های جدا شده کبد موش صحرایی، کاپتوپریل، استرس اکسیداتیو
  • سیدمحمدتقی آیت اللهی، مرضیه زارع صفحات 141-151
    مقدمه
    فشارخون کودکان می تواند تحت تاثیر عوامل بی شماری نظیر عوامل محیطی، فرهنگی، اجتماعی و ژنتیک قرار گیرد. بنابراین پویا بوده و می تواند در جوامع مختلف و در زمان های مختلف تحت تاثیر قرار بگیرد. مطالعه حاضر به منظور مقایسه فشارخون در کودکان شیراز با معیار آمریکا انجام شد و برای اولین بار صدک های هموار فشارخون بر اساس قد در کودکان 12-6 ساله تعیین شد.
    روش
    قد و فشارخون سیستول و دیاستول 2494 کودک دبستانی 12-6 ساله که به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شده بودند، با روش معیار اندازه گیری شد. با استفاده از فرمول رگرسیون پیشنهادی توسط چهارمین گزارش گروه ملی برنامه آموزش پرفشاری خون در کودکان و نوجوانان در آمریکا (NHBPEP) مقادیرصدک های فشارخون بر اساس صدک های قد به دست آمده و با مقادیر مشابه در آمریکا که با همین روش محاسبه شده، مقایسه شدند. صدک های هموار فشارخون بر اساس قد نیز توسط روش Healy-Rasbash-yang (HRY) محاسبه و ترسیم شدند.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که مقادیر فشارخون در کودکان شیراز پایین تر از کودکان آمریکایی می باشد.
    نتیجه گیری
    توصیه می گردد فشارخون در کودکان با معیارهای محلی، و نه معیار آمریکایی سنجیده شود. نتیجه دیگر این که چون فشارخون کودکان با کنترل قد رابطه ای با سن نداشت، بهتر است مقادیر صدک فشارخون به جای این که بر اساس سن محاسبه شود بر اساس قد محاسبه گردد تا تشخیص پرفشاری خون با اطمینان بیشتری صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: فشارخون، قد، سن، کودکان، شیراز
  • شهلا منصوری، محمدحسن مصحفی، فریبا نجومی صفحات 152-158
    مقدمه
    پوویدون آیوداین و سیتریماید - سی، آنتی سپتیک های مهم و ارزشمندی هستند که از دیرباز کاربرد گسترده ای در ضدعفونی کردن زخم ها، جراحات، وسایل مورد استفاده در مراکز بهداشتی - درمانی و محیط های مختلف از جمله اتاق عمل داشته اند. اخیرا سویه های مقاوم به این دو ماده در میان باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک ها از جمله انتروکوک ها،که از عوامل مهم عفونت های بیمارستانی هستند،گزارش شده است. پژوهش حاضر به منظور اطمینان از اثر ضدعفونی کنندگی این دو ترکیب انجام شد.
    روش
    از پنج جدایه اشرشیاکلی و سیزده جدایه انتروکوک با فنوتیپ مقاوم و حساس به حداقل 5 آنتی بیوتیک از جمله و انکومایسین، جدا شده از عفونت های ادراری استفاده شد. غلظت های مورد بررسی 1:2، 1:5، 1:10 و1:20 و1:100، 1:200 و 1:500 به ترتیب برای پوویدون آیوداین و سیتریماید - سی بوده است. باکتری ها در دو رقت CFU /ml (Colony Forming Unit) 107×1 و 107×5 به مدت 2، 10 و 30 دقیقه، در مجاورت مواد مذکور در حرارت اتاق قرار داده شدند. به منظور حذف اثر مواد ضد میکروبی همراه باکتری هنگام کشت، باکتری های مجاور شده با ماده ضد میکروبی، سه مرتبه با بافر فسفات شستشو داده شده و سپس در محیط جامد کشت داده شدند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که هیچ یک از باکتری های قرار گرفته در معرض مواد آنتی سپتیک، قادر به رشد در محیط جامد نبودند، در حالی که باکتری های کنترل که در محیط فاقد مواد آنتی سپتیک قرار داده شده بودند، رشد کامل داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه هیچ مورد مقاومتی نسبت به مواد ضدمیکروبی مورد بررسی در غلظت های مختلف ماده ضدمیکروبی و باکتری های مورد بررسی مشاهده نشد، با اطمینان می توان از این مواد در بیمارستان ها و سایر مراکز بهداشتی درمانی جهت ضدعفونی کردن پوست و سایر وسایل آلوده به باکتری استفاده نمود. بررسی مجدد در فواصل زمانی مختلف جهت ماندگاری اثرات ضد میکروبی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: پوویدون آیوداین، سیتریماید، سی، اشرشیاکلی، انتروکوک، مقاومت میکروبی
  • طیبه نادری، طاهره اشرف گنجوی، عباس بهرام پور، ایراندخت مهری ماهانی صفحات 159-163
    مقدمه
    بررسی حاضر به منظور مقایسه روش ارزان تر و کم عارضه تر بیوپسی آندومتر توسط pipelle با کورتاژ آندومتر در تشخیص ضایعات آندومتر در بیماران مبتلا به خونریزی های غیرطبیعی رحمی انجام شد.
    روش
    در 60 بیمار که به دلیل خونریزی مقاوم به درمان دارویی، داوطلب هیسترکتومی شده بودند، ابتدا یک نمونه بیوپسی آندومتر با Pipelle گرفته شد. سپس تحت بی هوشی عمومی با دیلاتاسیون و کورتاژ نمونه دوم گرفته شد. پس از آن بیماران تحت عمل جراحی هیسترکتومی قرار گرفته و نتایج آسیب شناسی دو نمونه اول با یکدیگر و سپس هر دوی آنها با هیسترکتومی به عنوان gold standard مقایسه گردید.
    یافته ها
    در تمامی موارد عبور Pipelle از سرویکس بدون نیاز به دیلاتاسیون و بی هوشی صورت گرفت. بیشترین نتایج به دست آمده در هر سه روش در درجه اول آندومتر پرولیفراتیو و در درجه دوم ترشحی بود. با استفاده از آزمون نسبت ها مشخص گردید که بین نتایج حاصل از بیوپسی و کورتاژ در 89% موارد، بیوپسی و هیسترکتومی در 80% و کورتاژ و هیسترکتومی در 90% موارد هم خوانی وجود دارد و بین نتایج حاصل از سه روش اختلاف معنی دار مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به هم خوانی نسبتا بالای نتایج بیوپسی سرپایی با دیلاتاسیون و کورتاژ و همچنین هیسترکتومی می توان به جای دیلاتاسیون و کورتاژ که نسبتا وقت گیر می باشد و نیاز به بی هوشی دارد از بیوپسی سرپایی استفاده کرد و فقط در موارد خاص کورتاژ انجام داد.
    کلیدواژگان: بیوپسی آندومتر، دیلاتاسیون و کورتاژ، هیسترکتومی
  • علی میرزازاده، علی اکبر حق دوست، پدرام دوست محمدی صفحات 164-172
    مقدمه
    اطلاع از میزان موارد جدید ابتلا به مواد مخدر برای برنامه ریزی مبتنی بر شواهد واقعیت ها و تعیین سیاست های موثر در مقابله با آن امری بسیار مهم و حیاتی است. این پژوهش به منظور تعیین تغییرات زمانی بروز نسبی وابستگی به مواد اپیوئیدی (تریاک و شیره) با روش مدل سازی و تاثیر عوامل مختلف بر مدت زمان تاخیر برای ترک در شهر کرمان با توجه به داده های زمان مراجعه برای ترک انجام گرفته است.
    روش
    در این مطالعه هم گروهی گذشته نگر داده های مربوط به 4309 نفر معتاد مراجعه کننده برای ترک به مراکز بازپروری بهزیستی شهر کرمان بین سال های 83-1376 ارزیابی گردید. هم گروه ها بر اساس سال شروع مصرف تشکیل شدند. برآورد میزان بروز اعتیاد با استفاده از روش مدل سازی Backward و تاثیر عوامل مختلف بر زمان تاخیر با آنالیز رگرسیون چند متغیره محاسبه گردید.
    یافته ها
    بروز برآوردشده اعتیاد در سال های 78-76 با افزایش 70% در هر سال همراه بود. سپس تعداد موارد، کاهش یافته تا به حد متوسط 540 نفر در هر سال تا پایان سال 81 رسید. کمترین تعداد برآورد شده مربوط به سال 82 (400 نفر) و بیشترین آن مربوط به سال 83 (1145 نفر) بود. میانگین (انحراف معیار±) زمان تاخیر 7.98 (47/6±) سال و میانه آن 6 سال بود. زمان تاخیر وابستگان به تریاک (6.48±7.81 سال) در مقایسه با وابستگان به شیره (6.17±8.32 سال) و مصرف کنندگان هم زمان هر دو (6.84±9.02 سال) به طور معنی داری کمتر بود(P=0.0001). مردان با میانگین (انحراف معیار±) زمان تاخیر 8.1 (6.41±) سال، دیرتر از زنان (6.87±7.05 سال) برای ترک مراجعه می کردند (P=0.0001). زمان تاخیر افراد زیر 20 سال (6.68±8.62 سال) در مقایسه با گروه سنی 30-20 ساله (6.38±7.86 سال) و گروه سنی بالاتر از 30 سال (6.44±7.7 سال) به طور معنی داری بیشتر بود (P=0.0001). زمان تاخیر برای ترک (سال) در افراد بی سواد (7.59±10.73) نسبت به افراد دانشگاهی (7.27±7.87) و گروه متاهل (6.8±8.87 سال) نسبت به مجرد (3.76±4.9) به طور معنی داری بیشتر بود (P=0.0001).
    نتیجه گیری
    به طور کلی، روند اعتیاد در چند سال اخیر را می توان به دو بخش عمده تقسیم کرد. بخش اول (سال های 78-76) دارای روند صعودی و بخش دوم (سال های 81-79) تقریبا روند ثابت دارد. با توجه به روش آنالیز، مقادیر سال های 82 و 83 قابل اعتماد نیست. نتایج نشان داد که مردان دیرتر برای ترک مراجعه می کنند. مصرف توام تریاک و شیره همراه با افزایش زمان تاخیر است و با افزایش سن شروع مصرف مواد، زمان تاخیر کاهش می یابد. افراد با تحصیلات بالاتر، زمان تاخیر کوتاه تری دارند.
    کلیدواژگان: تریاک، شیره، وابستگی به مواد اپیوییدی، میزان بروز، روش اپیدمیولوژیک
  • ناصر توکلی، سعید دانش آموز، فاطمه صفای صفحات 173-180
    مقدمه
    پروژسترون اصلی ترین پروژستین انسانی با کاربردهای متعدد است. این هورمون با مهارکردن قاعدگی و کاهش انقباضات رحمی، نقش مهمی در حفظ حاملگی و پیشگیری از سقط عادتی و سقط تهدیدکننده دارد. در تجویز خوراکی، پروژسترون متابولیسم عبور اول کبدی از خود نشان می دهد. همچنین تزریق عضلانی آن تحریک موضعی قابل ملاحظه ای ایجاد کرده و بسیار دردناک است. به همین علت شیاف های واژینال یا رکتال پروژسترون با نام تجارتی Cyclogestâ در بازارهای دارویی دنیا موجود است که در درمان سندرم پیش از قاعدگی (syndrome Premenstrual)، دپرسیون زایمانی (200 تا 800 میلی گرم در روز) و درمان نقص فاز لوتئال (25 میلی گرم هر 12 ساعت) استفاده می گردد. با توجه به عدم وجود شیاف پروژسترون ساخت داخل در بازار دارویی ایران، هدف تحقیق حاضر تهیه این شکل دارویی در پایه های مختلف هیدروفیل و هیدروفوب و مقایسه آزادسازی دارو از آنها می باشد.
    روش
    برای تهیه شیاف، پایه های هیدروفیل از نوع PEGs و یک نوع پایه هیدروفوب (ویتپسولH35) انتخاب شد. بعد از تعیین فاکتور جابجایی، شیاف ها به وسیله روش ذوب و اختلاط مواد با پایه، ساخته شد. به منظور کنترل فیزیکوشیمیایی فرآورده ها، انواع آزمایشات نظیر تغییرات وزنی، یکنواختی محتوی، زمان مایع شدن و سرعت آزادسازی دارو انجام گرفت. برای تعیین روند آزادسازی شیاف از روش غشاء سلولزی در دستگاه سنجش انحلال (کارخانه فارماتست آلمان، مدل PTSW3) استفاده گردید. تعیین مقدار نمونه ها به روش اسپکتروفتومتری (nm241 UV) انجام شد.
    یافته ها
    آزمایشات یکنواختی، تغییرات وزنی و زمان مایع شدن پایه ها نشان داد شیاف های تهیه شده در محدوده قابل قبول فارماکوپه های USP وBP قرار دارند. بررسی روند آزادسازی دارو از پایه های مختلف شیاف در محیط نرمال سالین حاوی 0.1% سدیم لوریل سولفات بیانگر آزادسازی سریع تر دارو از پایه های PEG نسبت به وایتپسول بود.
    نتیجه گیری
    پایه های PEG و وایتپسول پایه های مناسبی برای فرمولاسیون شیاف پروژسترون بوده و حضور مواد کمکی دیگر قادر است روند آزادسازی را تغییر دهد. بررسی کلینیکی شیاف های پروژسترون ساخته شده و نیز تعیین فراهمی زیستی آن در درون تن هدف مطالعات بعدی می باشد.
    کلیدواژگان: فرمولاسیون، شیاف، پروژسترون، پلی اتیلن گلیکول
  • مرتضی خمیری، حمید بهادر قدوسی، سیدعلی مرتضوی، یحیی مقصودلو، افشین سلطانی صفحات 181-188
  • محمدرضا افلاطونیان، سید علی محمد عرب زاده، مجید سلطانی نژاد، اسفندیار محمودی، علی خالویی صفحات 189-194
|
  • Mohammadi-Bardbori A., Ghazi-Khansari M Pages 132-140
    Background
    The aim of the present study was to show the capability of captopril as a thiol ACEi (angiotensin converting enzyme inhibitor),in suppressing mitochondrial toxicity due to paraquat.
    Method
    In this study, rats liver mitochondria were isolated with buffer using refrigerated centrifuge. In order to obtain the minimum toxic dose of paraquat and the effective dose of captopril, different concentrations of paraquat (1 to 100mM)and captopril (0.08 to 1mM)were investigated by determining LC50, viability indices, lipid peroxidation, mitochondrial swelling, catalase activity, GSH and GSSG.
    Results
    Simultaneous treatment of mitochondria with captopril (0.08mM) and paraquat (5mM) significantly ameliorate the mitochondrial toxicity of paraquat (5mM) alone. Our results show that captopril is a effective antioxidant. The antioxidative action of captopril appears to be attributable to the sulphahydryl group (SH) in the compound. This effect may be due to captopril abilities to scavenge reactive oxygen species.
    Conclusion
    Our results indicate that Captopril can ameliorate oxidative stress induced by paraquat and therefore, can be used for the prevention and treatment of diseases caused by environmental toxins.
  • Ayatollahi S.M.T., Zare M. Pages 141-151
    Introduction
    Blood pressure (BP) in children could be effected by a lot of factors such as environmental, cultural, social and genetic factors. Therefore it is dynamic and varies from each society or era to another. This study was conducted to compare BP of Iranian children with the American standard and for the first time BP smoothed centiles on height in 6-12 elementary school children were determined.
    Method
    Height, systolic and diastolic BP were measured with standard methods in 2494 elementary school children selected by multi stage sampling. BP percentiles on height percentiles were determined and compared with National High Blood Pressure Education Program (NHBPEP) results by using its suggested regression equation. Meanwhile BP smoothed centiles on height were drawn by Healy-Rasbash-Yang (HRY) method.
    Findings
    The results of this study showed that BP levels in Shiraz children are lower than American standard and BP in children was not related to age by controlling of height.
    Conclusion
    It is suggested that in each society local standards are used and in order to have more accurate diagnosis of hypertensive cases it would be better to calculate BP centiles on height instead of age.
  • Mansouri Sh., Moshafi Mh., Nojoumi F., Pharm. D Pages 152-158
    Introduction
    Povidone Iodine and Cetrimide-c are important and valuable antiseptic compounds that have been used for many years, as disinfectant for wounds, burns, instruments and the environments such as surgical rooms in the hospitals. Recently, bacterial resistances to these antiseptics have been reported in multi-drugs resistance bacteria such as Enterococci, which are important causes of nosocomial infections. This study was done to confirm the antiseptic activity of these agents.
    Method
    In this study 5 isolates of Escherichia coli and 13 isolates of Enterococci being resistant or sensitive to at least 5 antibacterial agents, including vancomycin, isolated from urinary tract infections were used. The concentrations of 1:2, 1:5, 1:10, 1:20 and 1:100, of povidon Iodoine, and 1:200 and 1: 500 for cetrimide-c were used. Concentrations of 5 ×107 and 1×107 CFU/ml (Colony Forming Unit) of the bacteria were tested at room temperature in the presence of Povidone-Iodine and Cetrimide-c for 2, 10, 30 minutes. After treatment of the bacteria with antibacterial agents the bacteria were washed three times with phosphate buffer in order to remove the small amounts of antibacterial agents that were present in the inoculums used for bacterial growth.
    Results
    The results shows that in all cases the bacteria which were in contact with the antiseptic agents were unable to grow on solid media, whereas the control bacteria which were not in contact with the antibacterial agents had complete growth on the solid medium.
    Conclusion
    Since resistance to the above mentioned antiseptics were not detected at different concentrations of antibacterial agents and the bacterial suspensions, these agents can still be used in the hospitals and other clinical centers for the disinfection of the skin and contaminated instruments. However continuous monitoring of the antiseptic activity of these compounds is recommended.
  • Naderi T., Asharaf-Ganjooie T., Bahrampoor A., Mehri-Mahani I Pages 159-163
    Introduction
    The current study has been designed to compare the diagnostic value of pipelle sampling as a simple and cost effective method with that of more complicated and expensive methods in the detection of pathologies in abnormal uterine bleedings.
    Method
    In 60 patients scheduled for hysterectomy due to persistent uterine bleeding, endometrial sampling was done twice, once with pipelle and then by D&C prior to the hysterectomy. First the pathological reports of pipelle and D&C specimens were compared with each other and then both were compared with hysterectomy as the gold standard.
    Results
    In all cases pipelle was passed to the uterine cavity without any need for cervical dilatation and anesthesia. The most frequent results in all tree kinds of sampling were proliferate endometrium and early secretary phase respectively. According to the pathological reports, pipelle and D&C in 89% of the cases, pipelle and hysterectomy in 80% of the cases and D&C and hysterectomy in 90% of the cases showed agreement, that shows so significant difference in diagnostic accuracy among three methods.
    Conclusion
    Considering high agreement between pathological reports of pipelle biopsy as an outpatient method and those of D&C and hysterectomy, pipelle sampling is suggested as the first diagnostic procedure, while D&C and hysterectomy that necessiate anesthesia and take more time and expense should be reserved for just special cases.
  • Mirzazadeh A., Haghdoost Aa., Doostmohammadi P Pages 164-172
    Introduction
    For evidence based decision-making and designing more accurate health system planes for effective prevention on drug dependency, incidence rate and time trend of number of new cases are necessary. This survey was conducted based on data of Kerman drug detoxification agencies in order to determine the time trend of incidence rate of opioid dependency and the effects of various factors on lag time (the time between onset of substance use and first treatment request).
    Method
    In this retrospective cohort study, 4309 opioid users visiting Kerman Welfare Organization between 1997 and 2004 were analyzed. Subgroups were shaped according to the first year of consumption. Estimated incidence of addiction was determined by using backward calculation method. The Effect of various factors on lag time was calculated by multivariable regression method.
    Results
    Relative incidence of addiction between 1997 and 1999 was increased by 70% annually, followed by a slightly decrease to 540 persons in 2000. The minimum estimated number was seen in 2003 (400 cases) and it peaked to the maximum in the next year (1145 cases). The average of lag time was 7.98±6.47 years with median 6 years. The lag time of opium users was 7.81±6.48 and for opium syrup – a liquid prepared from the ashes of smoked opium – users was 8.32±6.17 years (p=0.001). Individuals who have consumed both opium and opium syrup simultaneously, had a more lag (p=0.0001). Men with lag time of 8.1±6.41 years, had a significant longer lag time than women (7.05± 6.78 years).In compare with cases with 20-30 ages (7.86±6.38 years) and cases older than 30 years (7.7±6.44 years), the lag time for persons less than 20 years old (8.62± 6.68 years) was significantly more (p=0.0001). The lag time for illiterates (10.73±7.59 years) was more than cases with academic education (7.87±7.27 years). The lag time for married persons (8.87±6.8 years) was significantly more than singles (4.9±3.76 years).
    Conclusion
    Time trend of addiction can be divided into two parts in recent years. First part is from 1997 to 1999; in this period the number of new cases of addiction increased but from 2000 to 2002 it is fairly constant. Some factors such as being women, younger, more literate, single and simply opium users have a negative correlation with lag time.
  • Tavakoli N., Daneshamouz S., Safaie F Pages 173-180
    Introduction
    Progesterone, the most important progestin in humans, is indicated in several conditions. Progesterone suppresses menstruation and uterine contractility that is very important for the maintenance of pregnancy. After oral administration, it is almost completely metabolized in the first passage through the liver and its intramuscular injection causes local irritation and pain. Therefore rectal or vaginal suppositories of progesterone are used in the treatment of premenstrual syndrome, puerperal depression (Cyclogest®, 200-800 mg/day) and luteal phase defects(25 mg/12h) in patients with infertility and sterility. The main objectives of this study were to prepare different formulations of progesterone suppository in hydrophilic and lipophilic bases and to select the suitable formulation based on drug release from the bases.
    Method
    Hydrophilic (PEGs), hydrophobic (Witepsol H35) bases and additive ingredients were used to manufacture the suppositories. The replacement factor was determined and suppositories were prepared by using the fusion method. In order to control the physicochemical characteristics, various parameters such as weight variation, liquefaction time (Krowczynski method) and content uniformity were determined. Dissolution testing was done by dialysis cell method in dissolution apparatus (Pharmatest, PTSW3-Germany). The amount of drug released during dissolution test was determined by using UV spectrophotometer at 241 nm.
    Results
    Content uniformity, weight variation and liquefaction times of manufactured bases were acceptable according to official pharmacopoeia (BP and USP). Releasing profiles in normal saline containing 0.1% Sodium Lauryl Sulfate showed that the rate of release from PEGs formulations is faster than Witepsol bases.
    Conclusion
    PEGs and Witepsol bases could be successfully used to prepare progesterone suppositories. In vivo bioavailability of progesterone after rectal and vaginal administration and the clinical assessment of the selected formulations are future plans.
  • Khomeiri M., Ghodoosi H.B., Mortazavi S.A., Maghsoodlo Y., Soltani A Pages 181-188
    Introduction
    Bifidobacteria are one of the most important probiotic bacteria and their benefits have been known since many years ago. Probiotic organisms are required to be safe, viable and metabolically active within the gastrointestinal tract and to show enough resistance against bile and gastric juice.
    Methods
    In this research, the ability of growth and survival of 42 strains, isolated from Iranian subjects, were studied in MRS3 containing 0, 0.25, 0.5, 1 and 2% of bile salts and simulated gastric juice with pH 3. The cultured strains were incubated under anaerobic condition and at 37°C for 48 h and then the survival/growth rates were examined at 3, 6, 12 and 24 hrs.
    Results
    The results demonstrated that some strains had significantly high tolerance against bile salts and simulated gastric juice.
    Conclusion
    The strains with high tolerance are suggested as Iranian strains for future work especially in preparing Iranian starter and bifidus products.
  • Aflatoonian Mr., Arabzadeh S.A.M., Soltani-Nejad M., Mahmoodi E., Khalooie A Pages 189-194
    Introduction
    Measles Involves 45 millions and Kills 1.1 Millions in the World Annually. In Iran before mass campaign, the incidence rate of measles had increased dramatically. This study was done on 5-25 years old individuals in Baft and Kahnooj districts in order to compare their Immunity level, against measles, after and before the national mass campaign for M.R. vaccination (2003).
    Method
    In this study, blood sampling was done twice. The first four weeks before and the other four weeks after mass campaign. Total number of cases were 1089, of whom 552 cases before and 537 cases after mass campaign were tested by E.nzygnost-Anti Measles Virus IgG Kit. In addition, demographic data such as sex, age, place of residency and history of vaccination were collected through a questionnaire.
    Results
    According to the results mass campaign vaccination was considerably effective and increased seropositive cases from 42.6 percent to 100%. Before mass campaign, the level of seropositive cases among four age groups of 5-9, 10-14, 15-19 and 20-25 years were 46%,46%,41.7%, and 34.1% respectively. In regard to sex, before mass campaign, 46.4 % of males and 34.3% of females had seropositive responses. In Baft district 54.5% and in Kahnooj district 31.3% were seropositive. In urban areas 47.1 % and in rural areas 32.6% of cases had seropositive responses. All mentioned rates, increased to 100% after Mass campaign.
    Conclusion
    According to the results, before MR. mass compaign immunity had reverse relation with age and M.R. mass campaign was significantly effective in rising the immunity to a favorite level (from 42.6% to 100%).