فهرست مطالب

زیست شناسی ایران - سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1385)

مجله زیست شناسی ایران
سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/12/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • آرزو ذاکر، پروانه ابریشم چی، حمید اجتهادی صفحات 375-383
    Cr+3 یک عنصر کمیاب ضروری در تعادل رژیم غذایی انسان و جانوران است و بدلیل نقشی که در متابولیسم گلوکز و چربی دارد، کمبود آن موجب بروز علایم دیابت و بیماری های قلبی- عروقی می گردد. در راستای جلوگیری از عوارض نامطلوب استفاده از مکمل های شیمیایی Cr+3، استفاده از گیاهانی که Cr+3 را در بافت های خود جمع می کنند، می تواند روشی قابل تامل در تامین ورودی روزانه کروم باشد. به این منظور تاثیر غلظت های مختلف Cr+3 بر رشد و میزان برخی از عناصر معدنی در گیاه جعفری مورد بررسی قرار گرفت. گیاهچه های جعفری رشد کرده در محیط کشت هیدروپونیک (هوگلند) حاوی غلظت های مختلف Cr+3، (0.1، 0.25، 0.75، 1، 1.5، 2 و 3 میلی گرم در لیتر) رشد یافته بودند، پس از 5 هفته برداشت شد و پارامترهای رشد نظیر وزن خشک و طول ریشه و اندام هوایی، بیومس کل و نیز غلظت کلسیم، پتاسیم، سدیم، فسفر و کروم در این بافت ها مورد سنجش قرار گرفت. علاوه بر این میزان انباشت Cr+3 در ریشه و اندام هوایی اندازه گیری شد. نتایج نشان می دهد که تیمار Cr+3 موجب کاهش وزن خشک ریشه و اندام هوایی (جز در تیمار 0.1mg/l) می شود، بطوری که در ریشه در غلظتmg/l 3 و اندام هوایی در غلظت هایmg/l 3و 2 نسبت به گیاه شاهد معنی دار است. کاهش طول ریشه و اندام هوایی در غلظت هایmg/l 0.75 و بالاتر در مقایسه با گیاه شاهد، معنی دار می باشد. کاهش معنی دار بیومس کل در تیمارهایmg/lCr+3 3 و 2 روی می دهد. غلظت Ca+2، K+، +Na و P نیز در ریشه و اندام هوایی تحت تاثیر تیمار Cr+3 قرار می گیرد. افزایش غلظت Cr+3 در محیط کشت موجب کاهش میزان کلسیم، پتاسیم و سدیم و افزایش فسفر در ریشه و اندام هوایی شد که این کاهش برای کلسیم در تیمارهایmg/lCr+3 3 و 2، در مورد پتاسیم در غلظتmg/l 3 و برای سدیم تنها در ریشه و در تیمارmg/l 3 نسبت به گیاه شاهد معنی دار است. در حالیکه افزایش مقدار فسفر در ریشه و اندام هوایی در تیمارهایmg/l 0.75 و بالاتر نسبت به شاهد معنی دار می باشد. مقدار کروم در بافت ها نیز با افزایش غلظت این عنصر در محیط کشت، افزایش می یابد و تجمع آن در ریشه به مراتب بیشتر از اندام هوایی است.
    کلیدواژگان: Petroselinum crispum، انباشت Cr+3، کلسیم، پتاسیم، سدیم، فسفر
  • پروین صالحی شانجانی صفحات 384-397
    گونه راش یکی از فراوان ترین و از نظر اقتصادی مهمترین جنس های درختان چوبی شمال ایران است. تنوع ایزوزیمی Fagus orientalis Lipsky در 14 جمعیت راش ایرانی در طول گستره پراکنش این گونه درختی در منطقه هیرکانی بوسیله مطالعات آنزیمی بررسی شد. گوناگونی آنزیمی جمعیت های راش با استفاده از 5 لوکوس آنزیمی در 4 سیستم آنزیمی شامل فسفو گلوکز ایزومراز (PGI)، فسفو گلوکو موتاز (PGM)، شیکیمات دهیدروژناز (SKDH)، فسفو گلوکونات دهیدروژناز (6PGD) بوسیله الکتروفورز ژل نشاسته مطالعه گردید. از میان 19 آلل مشاهده شده، 12 آلل نادر (با فراوانی کمتر از 5%) در 5 لوکوس و 8 آلل مختص به محل (با حضور در کمتر از 5 جمعیت) ردیابی شدند و ملاحظه گردید که گرچه کلیه آلل های مختص به محل نادر هستند، ولی کلیه آلل های نادر مختص به محل نمی باشند. جمعیت های نکا در ارتفاع 900 متر از سطح دریا و خیرود در ارتفاع 2000 متر بیشترین تعداد آلل و جمعیت اسالم در ارتفاع 1900 متر از سطح دریا بیشترین تعداد آلل مختص به محل را دارا می باشند. هیچ آلل مختص به محل یا نادری در جمعیت گرگان در ارتفاع 2000 متر از سطح دریا مشاهده نگردید. در این پژوهش با توجه به وجود اختلافات آب و هوایی مهم در جمعیت های انتخابی (از شرقی ترین تا غربی ترین و از بالاترین تا پایین ترین منطقه پراکنش راش در جنگل های راش) برخی شیب های جغرافیایی از گوناگونی آلل های غالب PGI-B/B و SKDH-A/B در میان جمعیت ها یافت گردید.
    کلیدواژگان: راش، Fagus orientalis Lipsky، ایران، تنوع ایزوزیمی، آنزیم، فسفو گلوکز ایزومراز، فسفو گلوکو موتاز، شیکیمات دهیدروژناز و فسفو گلوکونات دهیدروژناز
  • علی غلامی، حمید اجتهادی، فرشته قاسم زاده، جواد قرشی الحسینی صفحات 398-407
    این تحقیق شامل مطالعه فلور و بررسی تنوع زیستی گیاهی اطراف دریاچه بزنگان واقع در شمال شرقی شهرستان مشهد است. این منطقه با ارتفاع متوسط 860 متر، وسعتی معادل 102 هکتار، بین طول جغرافیایی 29 o و ''56 و عرض جغرافیایی 36 o و ''18 قرار گرفته است. با توجه به شرایط زیست محیطی و تنوع اکولوژیکی و ترکیب پوشش گیاهی، منطقه از نظر فلورستیک و اکولوژیک مورد مطالعه قرار گرفت. بررسی به عمل آمده نشان داد که در منطقه مورد مطالعه 112 گونه گیاهی متعلق به 96 سرده(جنس) و 35 خانواده وجود دارد. از عمده ترین خانواده های گیاهی منطقه، کاسنی، (Compositae) غلات، (Gramineae) شب بو (Cruciferae) و چتریان (Umbelliferae) را می توان نام برد. از نظر شکل زیستی 57 درصد گونه ها به تروفیت ها و 28 درصد به همی کریپتوفیت ها تعلق دارد. مطالعات کورولوژی نشان می دهد که بیش از 50 درصد گونه ها به منطقه رویشی ایران و توران و 30 درصد به ایران و توران اروپا سیبری تعلق دارد. در این بررسی شاخص های مختلف عددی تنوع از جمله، غنای گونه ای، یکنواختی و تنوع گونه ای در بخش های اطراف دریاچه محاسبه شد.
    کلیدواژگان: فلور، تنوع گونه ای، شکل زیستی، کورولوژی، دریاچه بزنگان
  • مریم مظاهری تیرانی، خسرومنوچهری کلانتری صفحات 408-418
    سالیسیلیک اسید یا اورتو هیدرکسی بنزوئیک اسید (SA) نقش اساسی در تنظیم فرایندهای فیزیولوژیکی مختلف مثل رشد، تکامل گیاه، جذب یون، فتوسنتز وجوانه زنی ایفا می کند. در این پژوهش به منظور بررسی نقش سالیسیلیک اسید در جوانه زنی محلول هایی با غلظت های 0.1، 1، 1.5، 2، 2.5 و 5 میلی مولار تهیه و از آب مقطر بعنوان شاهد استفاده شد. پیش تیمار با سالیسیلیک اسید نیز در غلظت های 0.5، 1، 1.5، 2و 5 میلی مول اعمال گردید. در ضمن تریتون X-100. یک صدم درصد بعنوان روکنشگر در تمام گروه ها (شاهد وتیمارها) مورد استفاده قرار گرفت. برای بررسی اثر خشکی از محلول هایی با پتانسیل آبی برابر باMPa، -0.4، -0.6، 0.9- و -1.1 که توسط پلی اتیلن گلیکول 6000 تهیه شده بود، استفاده گردید. تیمار اتیلن در شش سطحppm، 10، 30، 50، 70 و90 اعمال شد، سپس درصد جوانه زنی، میانگین جوانه زنی در روز، میانگین سرعت جوانه زنی و جمع جبری سرعت های لحظه ای محاسبه گردید. برای مشاهده اثر متقابل سالیسیلیک اسید بر خشکی، از تیمار سالیسیلیک اسید در چهار سطح (mM 0،1، 1.5 و 2) و تنش خشکی در3 سطح (0 MPa،0.4- و 0.6-) استفاده شد و آزمایش ها در قالب طرح فاکتوریل انجام شد. بذرها پس از 2 روز تیمار با سالیسیلیک اسید بمدت 3 روز نیز در پلی اتیلن گلیکول قرار گرفت. برای اثر متقابل اتیلن بر سالیسیلیک اسید و اتیلن بر تنش خشکی، تیمار سالیسیلیک اسید در4 سطح (0 mM، 1.5، 0، 1.5)، اتیلن در3 سطح (0 ppm،10 و50) و تنش خشکی در 3 سطح (0 MPa،0.4- و 0.6-)اعمال شد. نتایج نشان داد که درصد جوانه زنی در غلظت های بالاتر از 1 میلی مول سالیسیلیک اسید نسبت به شاهد در تیمار با سالیسیلیک اسید کاهش معنی داری دارد. اثر متقابل سالیسیلیک اسید بر اتیلن و خشکی بر اتیلن نیز معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: اتیلن، تنش خشکی، سالیسیلیک اسید، سرعت جوانه زنی، کلزا
  • فاطمه ناصرنخعی، محمدرضا رحیمی نژاد صفحات 419-433
    سرده(جنس) Secale L. متعلق به خانواده Poaceae و طایفه Triticeae است که اولین بار توسط لینه (1753) معرفی شد. این سرده (جنس) در حال حاضر بر اساس آخرین تحقیقات در دنیا دارای سه گونه، چهار زیرگونه و دو واریته است. دامنه انتشار این سرده از مدیترانه، اروپای شرقی تا آسیای مرکزی و جنوب آفریقا گزارش شده است. ایران یکی از کشورهای مرکز تنوع و تکامل این جنس محسوب می شود. در این تحقیق سعی شده است صفات ریخت شناسی موثر در آرایه شناسی (تاکسونومی) این سرده و تحلیل فنتیک آن مورد بررسی قرار گیرد. داده های حاصل از مشاهدات و اندازه گیری ها در این تحقیق با استفاده از آنالیز فاکتور (Factor Analysis) و آنالیز خوشه بندی (Cluster Analysis) تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاکی از این است که نمی توان براحتی در مورد انتخاب بهترین صفت جهت جداسازی آرایه ها (تاکسون ها) تصمیم گرفت و این خود ناشی از یکنواختی صفات در جمعیت های مطالعه شده است بطوری که امکان جداسازی موثر گونه های سرده Secale بر پایه صفات ریخت شناختی کم است.
    کلیدواژگان: Secale، ریخت شناسی، فنتیک، تاکسونومی، ایران
  • عذرا ربانی چادگانی، سید جلال زرگر، سایه عبدالصمدی صفحات 434-442
    در این مطالعه میانکنش داروی ضد تومور دانومایسین با هیستون H1 در شرایط قدرت یونی مختلف با استفاده از روش طیف سنجی UV/Vis و طیف سنجی فلوئورسانس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان می دهد که دانومایسین میزان جذب هیستون H1 در 210 نانومتر را کاهش داده و میزان ملکول های پروتئین غیر طبیعی شده وابسته به غلظت دارو است. ضمنا با افزایش غلظت دارو در محیط میزان ثابت اتصال افزایش و انرژی آزاد غیر طبیعی شدن کاهش می یابد. افزایش قدرت یونی محیط اثرات دارو بر هیستون H1 را تشدید می نماید. میانکنش دارو با هیستون H1 طیف نشری فلوئورسانس H1 را کاهش داده و ایجاد هیپوکرومیسیتی می کند. افزایش نمک در محیط نیز شدت هیپوکرومیسیتی را افزایش می دهد. نتایج پیشنهاد می نماید که در اتصال دارو به کروماتین هیستون H1 نیز بعنوان هدف دارو می تواند در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: دانومایسین، هیستون ها، کروماتین، طیف سنجی
  • ابراهیم رضازاده زرندی، حمید عبداللهی، محمد مرادی، شکرالله آثار، سید مهدی موسوی صفحات 443-450
    روش های متعددی جهت مطالعه میکروارگانیسمها در یک مدل آزمایشگاهی با تقلید شرایط طبیعی وجود دارد. یکی از این روش ها سیستم تثبیت در ژل است در این سیستم میکربها به دلایل ناشناخته در مکان های خاصی رشد متراکم می نماید که به شکل باریکه متراکم رشد بروز می کند و نوار رشد نامیده می شود. سیستم تثبیت ژل دارای دو فاز جامد و نیمه جامد می باشد که از محیط پی وای اس (PYS Medium)ساخته شده است با این تفاوت که در فاز جامد گلوکز و 5/1 درصد آگار و در فاز نیمه جامد 75/0 درصد آگار و تعداد مشخصی باکتری وجود دارد. هلیکوباکتر پیلوری، لاکتوباسیلوس پلنتارم و لاکتوباسیلوس کازئی- کازئی در این سیستم، و با غلظت 2 درصد تا 10 درصد گلوکز، در فاز نیمه جامد با غلظت های مختلف آگار، شرایط مختلف جوی، اندازه های مختلف فاز نیمه جامد و با تعداد بیش از 105× 3 باکتری تلقیح شده به محیط، نوار رشد ایجاد کردند. معمولا هلیکوباکتر پیلوری 3 نوار رشد و لاکتوباسیلوسها 2 نوار رشد در مدت گرما گذاری ایجاد نمودند. هر سه باکتری قادر به ایجاد نوار رشد در فاز نیمه جامد هستند. نوارهای رشد تشکیل شده بستگی به غلظت گلوکز، شرایط مختلف جوی، اندازه فاز نیمه جامد و تعداد باکتری تلقیح شده دارد اما تحت تاثیر غلظت آگار نمی باشد. لذا پیشنهاد می شود که بهترین شرایط برای بررسی اثر هر ماده ای در رشد و یا ایجاد نوار رشد از سیستم تثبیت در ژل محیطی با خصوصیات زیر باشد: 1) 2 درصد گلوکز در فاز جامد 2) شرایط هوازی گرما گذاری 3) 75/0 درصد آگار در فاز نیمه جامد 4) فاز جامدی با ارتفاع 50 میلی متر 5) بیش از 105× 3 باکتری تلقیح شده در هر میلی لیتر محیط کشت.
    کلیدواژگان: سیستم تثبیت در ژل، نوار رشد، لاکتوباسیلوسها، هلیکوباکتر پیلوری
  • علی ریاحی مدوار، سامان حسینخانی، خسرو خواجه، بیژن رنجبر صفحات 451-457
    بهینه سازی بیان لوسیفراز جهش یافته و طبیعی، تخلیص، و خاموش شدگی فلورسانس آنها در حضور غلظت های مختلف FMN مورد بررسی قرار گرفت. لوسیفراز باکتری ها دارای دو زیرواحد آلفا و بتا می باشد. خصوصیات کاتالیتیکی آنزیم لوسیفراز باکتریایی بوسیله زیرواحد آلفا دیکته، و نشر نور در باکتری ها (با طول موج 490 nm) در حضور سوبستراهای FMNH2، آلدئید و اکسیژن مولکولی توسط آنزیم لوسیفراز کاتالیز می شود. لوسیفراز باکتری ها را، بر پایه سرعت کاهش لومینسانس در یک بار سنجش با روش استاندارد، به دو گروه، لوسیفراز با سرعت کاهش کند و لوسیفراز با سرعت کاهش سریع طبقه بندی می کنند. مطالعات انجام شده بروش جهش زایی اتفاقی بر روی زیرواحد آلفا در باکتری Xenorhabdus luminescence (با سرعت کاهش کند لومینسانس) نشان داد، که اگر در جهش یافته گلوتامات 175 بوسیله گلایسین جایگزین شود، سرعت کاهش لومینسانس آن نسبت به لوسیفراز طبیعی سریعتر می گردد. در این مطالعه ضمن بهینه سازی بیان و تخلیص آنزیم طبیعی و جهش یافته مشخص شد یکی از دلایل اصلی تفاوت کاهش لومینسانس بین لوسیفراز جهش یافته و لوسیفراز طبیعی، کاهش قدرت اتصال FMN به آنزیم، در لوسیفراز جهش یافته است
    کلیدواژگان: بیولومینسانس، لوسیفراز، FMN، خاموش شدگی
  • غلامرضا قزلباش، ایرج نحوی، منوچهر توسلی، گیتی امتیازی صفحات 458-463
    کلبسیلا پنومونیه و باسیلوس اسیدوپلولیتیکوس و چند باکتری دیگر قادرند آنزیم پلولاناز را تولید کنند. آنزیم پلولاناز آنزیمی است که بطور اختصاصی بر روی بیوپلی مر پلولان اثر می کند، لذا این روش قابل اعتمادترین روش در شناسایی این پلیمر است. در این تحقیق از عمل آنزیم پلولاناز باکتری کلبسیلاپنومونیه در تشخیص و اندازه گیری کمی مقدار پلولان استفاده گردید. در این بررسی ابتدا کلبسیلا پنومونیه در محیط نوترینت آگار فعال و در محیط حاوی پلولان (سوبسترای اختصاصی آنزیم) بصورت کشت مقدماتی بمدت24 ساعت کشت داده شد. سپس 2 میلی لیتر از کشت مقدماتی فوق را به 18 میلی لیتر از همان محیط کشت اضافه و در دمای37 درجه سانتی گراد و هوادهی 120 دور در دقیقه انکوباتور قرار گرفت. فعا لیت آنزیمی این سویه با فاصله زمانی پنج ساعت اندازه گیری شد، و بیشترین فعالیت آنزیمی بعد از 10 ساعت دیده شد. فعالیت آنزیمی پلولاناز تولید شده برحسب مقدار گرم بر لیتر مالتوتریوز آزاد شده است، که بعد از ده ساعت32.43 گرم قند بر لیتر می باشد. فعالیت آنزیمی این سویه بر روی پلولان خالص در pH و دمای مختلف مطالعه گردید،pH، 5 و دمای 40 درجه سانتی گراد شرایط بهینه برای فعالیت این آنزیم است.
    کلیدواژگان: پلولان، پلولاناز و کلبسیلا پنومونیهPTCC 1053
  • محمد خانجانی، مجید میراب بالو صفحات 464-475
    گردو یکی از گونه های بومی غرب ایران است. کنه ها و حشرات متعددی، سبب تغییر شکل برگ های آنها می شود. در این مطالعه سه گونه کنه اریوفید شامل کنه گال زگیلی گردو، Eriophyes tristriatus (Nalepa)، کنه گال نمدی برگ گردو، E. erineus Nalepa و کنه گال کیسه ای برگ گردو، E. brachytarsus Keifer جمع آوری و شناسایی شد. در بین آنها E. tristriatus گونه غالب منطقه است. در حال حاضر خسارت آنها اقتصادی نمی باشد ولی تغییر شکل برگ توسط آنها بویژه گال زگیلی برگ بسیار قابل توجه می باشد. این کنه ها دشمنان طبیعی متعددی دارند و گونه های Typhloderomus (Amblyseius) ketanehi (Dose)، Kuzinellus kuzini (Wainestein)، Paraseiueus jirofticus Daneshvar، Tydeus caryae Khanjani &Ueckermann، Anystis baccarum (L.)، سن شکارگر Orius minutum L.، لارو مگس شکارگر(Felt) Feltiella acarivora، لارو و بالغ کفشدوزک Stethorus gilvifrons (M.)، پوره و بالغین تریپس های شکارگر Taeniothrips inconesquens Uzel. و Thrips albapilosus Uzel. شکارگر کنه های اریوفید گردو می باشند که در بین آنها کنه های شکارگر فیتوزئید و T. caryae گونه های غالب منطقه می باشند و میزان کارآیی فیتوزئیدها 14 درصد و حداکثر راندمان را در اواخر شهریور دارند.
    کلیدواژگان: کنه های اریوفید، دشمنان طبیعی، گردو و ایران
  • مهدی عباس نژاد، حسین جنیدی صفحات 476-484
    نقش گیرنده های D2 دوپامینی در رفتارهای تغذیه ای پستانداران بخوبی مشخص شده است اما در این رابطه اطلاعات ناچیزی در مورد پرندگان وجود دارد. مطالعه اخیر نقش احتمالی این گیرنده ها را در میزان اخذ آب، غذا و میزان رشد جوجه ها در کبوتران بررسی می کند. این تحقیق در سه مرحله صورت گرفت در مرحله نخست 8 پرنده نر و 8 پرنده ماده (350-420g) در دو آزمایش مستقل در یک طرح مربع لاتین 4×4 تکراری که در آن دوزها و پرندگان فاکتورهای بلوک کننده بودند در قفس های باز و انفرادی با شرایط هوایی مناسب (درجه حرارت 70 تا 80 درجه فارنهایت و سیکل نوری 12 ساعت روشنایی- تاریکی) نگهداری شد. در هر آزمایش مقادیر صفر، 10، 20 و mg/kg 40سولپیراید بعنوان آنتاگونیست D2 بصورت زیر جلدی یک روز در میان تزریق گردید در نتیجه هر پرنده هر دوز را در طی یک دوره 7 روزه دریافت کرد. میزان اخذ غذا و آب یک، دو، سه و بیست و چهار ساعت پس از تزریق محاسبه شد و نتایج زیر بدست آمد. سولپیراید با دوز 40mg/kg پس از 24 ساعت باعث افزایش معنی دار اخذ غذا در ماده ها و افزایش معنی دار اخذ آب در نرها گردید. در مرحله دوم 40 کبوتر ماده به پنج گروه تقسیم شدند گروه اول شاهد (حلال)، گروه های دوم تا چهارم دوزهای0mg/kg، 1 و 2 بروموکریپتین و گروه پنجم (بدون تزریق). در این مرحله بروموکریپتین بطور معنی داری باعث کاهش مصرف غذا گردید. در مرحله سوم به کبوتران نر و ماده اجازه داده شد که با هم باشند تا جفت گیری و تخم گذاری کنند، از روز بیرون آمدن جوجه ها از تخم تا روز هفتم به والدین سولپیراید 40 kg/mg تزریق شد و وزن جوجه ها اندازه گیری با گروه بدون تزریقی مقایسه گردید و مشخص شد که میزان افزایش وزن جوجه ها در گروهی که والدین سولپیراید دریافت کردند بطور معنی داری بالا رفته است (p<0.05). یافته های بالا نشان دهد که گیرنده های دوپامینیD2 در کبوتران نیز مانند موش صحرایی در تنظیم کنترل تغذیه نقش دارد و احتمالا به دلیل افزایش اشتها و ترشحات چینه دان باعث افزایش رشد جوجه ها می گردد.
    کلیدواژگان: دوپامین، کبوتر، غذا، آب
  • غدیره میرابوالقاسمی، مهناز آذرنیا صفحات 485-491
    در مطالعه حاضر اثرات نیتروفورانها یی از جمله نیتروفورانتوئین، نیتروفورازون و فورازولیدون برروی اندام های تولید مثلی نر و باروری در رت های نژاد آلبینو مورد بررسی قرار گرفت. رت های نر بالغ با تزریق داخل صفاقی نیتروفوران های مورد نظر بمدت 50 روز با دوزkg/ mg 10 بمدت 50 روز تیمار شدند، و جهت سنجش میزان باروری برای جفتگیری بارت های ماده تیمار نشده هم جوار گردیدند. سپس وزن بدن، وزن بیضه و اپیدیدیم سنجش هورمونی، و وضعیت باروری مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که نیتروفوران های مورد آزمایش بر وزن بدن، باروری، تعداد زاده ها هم چنین وزن بیضه ها و اپیدیدم در رت های نر تاثیری ندارد، اما باعث کاهش معنی دار میزان هورمون تستوسترون در گروه های تیمارشده با نیتروفورازون و فورازولیدون می شود، به عبارتی قرار گرفتن کوتاه مدت در معرض دوز پایین چنین نیتروفوران هایی، قبل از جفتگیری، بر باروری موثر نبوده و فقط به تغییر سطوح هورمونی منجر می گردد.
    کلیدواژگان: نیتروفورانتوئین، نیتروفورازون، فورازولیدون، باروری، رتهای نر
  • سیدعلی جوهری، محمدرضا کلباسی صفحات 492-495
    هدف از این مطالعه بررسی تغییرات ساختاری گلبول های قرمز خون در ماهیان دیپلوئید و تریپلوئید قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بود. قزل آلای تریپلوئید با استفاده از شوک گرمایی 26.5oC بمدت 20 دقیقه و پس از گذشت 20 دقیقه از لقاح تخمک ها بدست آمد. روی ماهیان دیپلوئید هیچگونه شوکی اعمال نشد. بچه ماهیان دیپلوئید و تریپلوئید حاصل تحت شرایط کاملا مساوی، از لحاظ تغذیه و محیط قرار گرفتند. تعیین میزان پلوئیدی با شمارش تعداد هستک سلول های آبشش (NOR) و اندازه گیری ابعاد گلبول های قرمز انجام شد. میزان تریپلوئیدی در ماهیان تحت تیمار شوک گرمایی 80.86 درصد است. در این بررسی مشخص شد که درصد گلبول های قرمز با هسته تقسیم شده در ماهیان تریپلوئید (13.52%) بطور معنی داری (P<0.01) بالاتر از مقدار آن در ماهیان دیپلوئید(1.06 درصد) است. همچنین در ماهیان تریپلوئید تعدادی (0.75 درصد) گلبول قرمز دمبلی شکل مشاهده گردید که در هیچیک از ماهیان دیپلوئید این حالت مشاهده نشد. بنظر می رسد افزایش تقسیم هسته گلبول های قرمز، یک خصوصیت بارز در ماهیان تریپلوئید قزل آلای رنگین کمان است.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، تریپلوئید، گلبول قرمز، سلول دمبلی شکل، هسته تقسیم شده
|
  • Zaker A., Abrishamchi P., Ejtehadi H Pages 375-383
    Trivalent chromium is an essential trace element in balancing human and animals diet. Because of the role of this ion in carbohydrate and lipid metabolism, its deficiency causes appearance of diabetes symptoms and cardio-vascular diseases. For preventing chromium deficiency and undesirable effects resulting from using chemical supplements of Cr+3, chromium accumulator plants can be used as complementary food. For this purpose, effects of various concentrations of Cr+3 on growth and some mineral nutrients content in parsley (Petroselinum crispum) plants were studied. Parsley seedlings were grown on hydroponic culture (Hoagland) containing various levels of Cr+3 (0.1, 0.25, 0.75, 1, 1.5, 2 and 3 mg/l). After 5 weeks, the influence of Cr+3 on growth rate (root and shoot dry weight, root and shoot length and total biomass) and concentrations of Ca+2, K+, Na+ and P in roots and shoots were measured. Chromium accumulation was also determined in roots and shoots. Results showed that with increasing Cr+3 concentrations in medium, the root and shoot dry weights and lengths and content of mentioned mineral nutrients decreased. Significant decrease in the root and shoot dry weights were observed at 3 mg/l and 2-3 mg/lCr+3, respectively. Chromium caused significant decrease in the root and shoot lengths from 0.75 mg/l up to 3 mg/l. In high concentrations of Cr+3 (2 and 3 mg/l) Ca+2 content of the root and shoot decreased significantly. Significant decrease in K+ concentration in the root and shoot was observed at 3 mg/lCr+3. Treatments with 3 mg/lCr+3 caused significant decrease in Na+ concentrations of root. With increasing Cr+3 concentrations in medium, P content in the root and shoot increased that was significant from 0.75 mg/lCr+3 to 3 mg/lCr+3. With enhancing Cr+3 levels in medium, the concentration of this ion in the roots and shoots increased significantly. Chromium accumulation in the root was much higher than the shoots.
  • Salehi Shanjani P Pages 384-397
    Fagus is one of the most abundant and economically important genera of woody plants in the North of Iran. Izozyme diversity of Fagus orientalis Lipsky was investigated in 14 Iranian beech populations originating from the major part of distribution range of this tree species in Hyrcanian zone (Southern coasts of Caspian Sea). Enzyme variation of beech populations was studied using 5 isozyme Loci at 4 systems including Phosphoglucose Isomerase (PGI), Phosphoglucomutase (PGM), Shikimate dehydrogenase (SKDH), 6-Phosphogluconate dyhydrogenase (6PGD) by starch gel electrophoresis. Among 19 observed alleles, 12 rare alleles in 5 loci (less than 5% of the allelic frequency) and 10 specific area alleles (observed in less than 5 populations) were detected. Results indicated that all specific area alleles are rare ones too. Population Neka at elevation 900 m from sea level and Kheirud at elevation 2000 m from sea level showed the highest number of specific area and rare alleles. No area specific or rare alleles were found in population Gorgan at 2000 m from sea level. Observation of some geographical trends in alleles PGI-B/B and SKDH-A/B were couse of important ecological differences among the studied populations (from East far to West far and from lowest to highest limitation of beech forests in Iran).
  • Gholami A., Ejtehadi H., Ghassemzadeh F., Ghorashi-Al-Hosseini J Pages 398-407
    The purpose of this study was to investigate flora and plant species diversity around protected area of the Bazangan Lake. It is located in North-East of Mashhad with the altitude of 860 m.a.s.l. and between the longitude of 29ο 56' and latitude of 36 ο 18'. The total area is 102 ha. The results of field investigation were collection and identification of 112 plant species belonging to 96 genera and 35 families. Compositae, Gramineae, Cruciferae and Umbelliferae were the most abundant plant families of the area. Raunkiaer's Life form spectrum showed that 57% and 28% of the species were therophytes and hemi-cryptophytes, respectively. Chorological characteristics of the plant species showed that more than 50% and 30% were of Irano-Turanian and Irano-Turanian/Euro-Siberian chorotype, respectively. The collected data were subjected to analyses by specific diversity packages to characterize and obtain numerical indices of species diversity and its components.
  • Mazaheri Tirani M., M. Kalantari Kh Pages 408-418
    Salicylic acid (SA) or orthohydroxybenzoic acid and other compounds which are belong to this group are plant phenolics that play a major role in regulation of many physiological processes e.g. growth, development, ion absorption and germination. In this study, the effects of salicylic acid (0.1, 1, 1.5, 2, 2.5 and 5mM) on seed germination of Brassica napus were investigated. 20 seeds were transferred on whattman paper inside of each Petri dish. All Petri dishes were incubated to germinator. The condition of germinator was: 16h day light and 8h dark period with 230C and 160C respectively and the humidity condition inside germinator was 58%. Germination percentage and the rate of germination were measured up to 5 days. Triton X-100 was used as surfactant for either control or treated plants. For drought treatment, solutions of polyethylene glycol 6000 were prepared with water potential 0, -0.4, -0.6, -0.9and -1.1 Mpa. 6 levels of ethylene treatment were applied (0, 10, 30, 50, 70, 90 ppm). For interaction effects of salicylic acid on drought stress, 4 levels of salicylic acid (0, 1, 1.5, 2 mM) and 3 levels water potential of (0, -0.4, -0.6 Mpa) were investigated. The seeds were treated for 2 days in salicylic acid and therefore 3 days in polyethylene glycol 6000. For observation of interaction effects of ethylene on salicylic acid and ethylene on drought stress, 4 levels of salicylic acid treatment (0, 0.5, 1, 1.5 mM), 3 levels of ethylene in (0, 10, 50 ppm) and 3 levels of water potential (0, -0.4, 1.1 Mpa) were applied. Results showed that the percentage of seed germination was reduced significantly in treated seeds with salicylate when compared with control. However, osmotic stress did not effect on germination percentage but seed germination rate reduced significantly. Interaction effect of salicylic acid and ethylene on seed germination was significant as well as drought stress. Mean of the required for day germination isnt sometimes applied for calculation of germination rate. Therefore, we suggest that the sum of instantaneous velocity used germination rate calculation. Priming with salicylic acid is advisable to be done in low temperature. Treatment with ethylene reduced negative effects of salicylic acid and drought stress on seeds germination, thus we suggest ethylene can be used for better germination.
  • Nasernakhaei F., Rahiminejad R Pages 419-433
    The genus Secale (Poaceae, Triticeae) was described first by Linnaeus. Based on the latest taxonomic treatment the genus contains three species, four subspecies and two varieties. Secale taxa are naturally occurring in Mediterranean areas, Eastern Europe to central Asia and South Africa. This study concerns the evaluation of taxonomic value of morphological characters and phenetic among Secale taxa in Iran. Our statistical analyses were done using the software STATISTICA. The resulting data matrix used for cluster analysis and Factor analysis. The results of this study showed that there is no diagnostic morphological character among the studied populations of Secale. The homogeneity of the morphological characters can be caused by gene flow and hybridization in this taxon, limited the taxonomic value of such traits. Based on the results of this study it can be concluded that there is a little possibility for effective separation of Secale species based on morphological characters.
  • Azra Rabbani, Saeid Jalal Zargar, Sayeh Abdosamadi Pages 434-442
    In this study the interaction of antitumor antibiotic, daunomycin with histone H1 in different ionic strengths was investigated employing UV/Vis and fluorescence spectroscopy. The results show that binding of daunomycin to histone H1 reduces protein absorbance at 210 nm and the amount of denatured protein is dependent on drug concentration. By increasing drug concentration, binding constant is increased whereas denatured free energy is decreased. Increasing the ionic strength intensifies the effect. Fluorescence spectroscopy also shows that the interaction of daunomycin with histone H1 reduces the intensity of the fluorescence at tyrosine position and produces hypochromicity. The results suggest that daunomycin binds to histone H1 and quenches tyrosine residue in the protein. In the chromatin, histone H1 can also be considered as a target for antitumor anticancer drugs.
  • E.Rezazadeh Zarandi, H.Abdollahi, M.Moradi, Sh.Assar, Sm.Mosavi Pages 443-450
    There are several methods for studying of microorganisms in the laboratory conditions that they mimic natural conditions. One of these methods is Gel Stabilized System. In this System microorganisms grow in the semisolid layer and form aria with very condensed bacterial population which appears like a Band and it is called Growth Band. Gel Stabilized System consists of two layers or phases that made of PYS Medium (Peptone Yeast extract Salt Solution Medium) with these differences: Glucose and 1.5% agar at the solid layer and 0.75% agar and certain number of bacteria in semisolid layer. H.pylori, L.plantarum and L.casei- casei grown in this system and produced Growth Band. The growth band formed in the condition of 2% Glucose to 10%, Different atmospheric conditions and height of semisolid phase, various agar concentrations and when the number of inoculated bacteria was over 10 × 105 /mL of medium culture. Ordinarily H.pylori formed 3 growth band and Lactobacilli 2.Three species are able to produce Growth Band in semisolid phase. The Growth Bands were formed depends on Glucose concentration, atmospheric conditions, height of semisolid phase and the number of inoculated bacteria but not to agar concentration in semisolid layers. We suggest for studying any substance or purpose is better the usage of a system with the following properties: 1) 2% glucose at solid phase 2) Aerobic atmospheric condition 3) 0.75% agar at semisolid phase 4) 50 mm semisolid phase height and 5) Number of bacteria inoculated over 3 × 105.
  • Riahi Madvar A., Hosseinkhani S., Khajeh Kh., Ranjbar B Pages 451-457
    Expression, purification and comparison of fluorescence quenching in native and mutant bacterial luciferase at different concentration of FMN has been investigated. Bacterial luciferase consists of two-subunit α and β. that are encoded by the LuxA and LuxB genes, respectively. Kinetic properties of bacterial luciferase are determined by α subunit. Bacterial luciferases catalyzes the light emission reaction (Wavelength 490 nm) utilizing FMNH2, fatty aldehyde and O2 substrates. Bacterial luciferases (Lux AB) can be readily classed as slow or fast decay luciferases based on their rates of luminescence decay in a single turnover assay. Recent studies using random mutagenesis on α subunit in the “slow decay” bacterial luciferase Xenorhabdus luminescence, showed one of the mutants contains Glu175 replacement by Gly has a significantly more rapid decay rate luminescence than native luciferase. Expression, purification and kinetic studies of native and mutant luciferase indicated that difference between native and mutant luciferase in luminescence decay rate may occur of weaker binding of FMN to enzyme in mutant luciferase
  • Ghezelbash Gh.R., Nahvi I., Tavasoli M., Emtiazi G Pages 458-463
    Pullulanse is an enzyme that can be Produced by K.Pneumoniae, Bacillus acidopullulyticus and e few other Bacteria. This Enzme can brak pullulan biopolymer specifically and it is the most reliable method in this polymer detection. A suppernatant of K.Penamonia culture that cotains pullulanase used in detection and measurment of pullulan. At first, K.Penamonia was cultured in a preliminaty active nutrient agar containing pullulan (the enzyme specific substrate) for 24 hours. Then 2ml of this culture was added to the 16ml of a culture media and it was incubated in 37º C and 120 rpm.The Enzymatic activity of this strain was determined at 5 hour intervals and the activity was seen after 10 hours. the enzymatic activity of produced pullulanase measured according to released maltotrise in gram/lit, and 32.43g/l of maltotriose were release after 10 hours. The PH =5 and 40º C are the optimimum condition for enzymes activity.
  • Khanjanim., Mirab-Balou, M Pages 464-475
    Walnut is endemic to flora of the western part of Iran. Different insects and mites cause leaf deformation on walnut trees. In this study, three Eriophyeid mites were collected and determined, namely Eriophyes tristriatus (Nalepa), E. erineus Nalepa, and E. brachytarsus Keifer. This study showed that the E. tristriatus was dominant species in this area. Although, their damages have not economical importance. But in some locations, they cause considerable deformations of the leaves of walnut. The above mentioned mites have numerous natural enemies, such as Typhlodermus (Amblyseius) ketanehi (Dose), Kuzinellus kuzini (Wainestein), Paraseiueus jirofticus Daneshvar, Tydeus caryae Khanjani & Ueckermann, Anystis baccarum (L.), Orius minutum L., larvae of Feltiella acarivora (Felt), larvae and adult Stethorus gilvifrons (M.), Taeniothrips inconesquens Uzel., Thrips albapilosus Uzel. Amongst them Phytoseiid mites and T. carya have high population in this area and their efficiency were estimated to be about 14%. Their population reach to it’s highest intesity in September each year.
  • Abbasnejad M., Jonaidi H Pages 476-484
    It is well known that D2 Dopamine receptors affect the feeding and drinking behaviours in mamallian, but there are a little data related to birds. The present work examines the possible role of Dopamin D2 receptor in the control of feeding, drinking and weight gain of young chicken in pigeons. This study was designed at 3 experiments; experiment 1: 8 adult male and 8 adult female pigeons (350-420g) were used respectively in a design of replicated 4×4 latin sequer in which, days and birds were the bloded factor. The animals were kept individual open air cages with ambient temperature (70° - 80°f) and a 12h light / dark cycle. In each experiment, 0,10,20 and 40 mg/100g sulpiride, as a potent D2 Antagonist were injected subcotaneously. All solutions were injected at 2 – day intervally, so that each bird received the solution during 7- day test period. Food and water intake were measured at 1,2,3 and 24h after injection, and the following results were obtained: sulpiride increased food intake in the females but not in males and increased water intake in the males but not in females 24h after injection. Experiment2: 40 female pigeons divided in 5 groups, group1 (solvent), group2-4, received Bromocriptin (Br) (0.5, 1, 2 mg/kg), group5 (No injection), the results showed that Br (2mg/kg) decreased food intake. Experiment3: 12 pair of parents received sulpiride during nestlings were 1 to 7 days of age and weight gain of nestling was calculated. The above findings showed that D2 receptors in pigeon as well as rat have a determinat role in feeding regulation, this receptors seems to increased weight gain of nestlings through crop sac secretion.
  • Mirabolghasemi Gh., Azarnia M Pages 485-491
    5–nitrofuran is one of the several drugs studied for its role on reproductive system. In this study the effects of nitrofurans: nitrofurantoin, nitrofurazone, and furazolidone were analyzed. During a 50 – day period, adult male rats were given the drug via intrapritoneal injection. Thereafter male rats copulated with healthy females. The studied variables were the body weight, weight of tests and epididymis, hormonal assay, fertility and number of offspring. The results of this study showed no significant effects on the body weight and weight of tests and epididymis. Furthermore, a significant decreasing testosterone level was detected only in nitrofurazone and furazolidone treated groups. Also, fertility was not changed in any of the treated groups. Thus, short time exposure with these nitrofurans in low dose did ’nt affect fertility and only caused changes in levels of hormone.
  • Johari., S. A., Kalbassi., M. R Pages 492-495
    The subject of this study was investigation of red blood cell alterations in diploid and triploid rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). The triploid rainbow trout were obtained through the application of heat shock of 26.5˚ C for 20 min to eggs 20 min following fertilization. The diploids were not subject to shock. The 3n and 2n fingerlings of rainbow trout were reared under the same condition (environment, feeding). Fish ploidal level was determined by erythrocyte size measurement and gill nucleolus counting (NORs). Triploidy was 80.86% in heat shocked treatment. It was found that the percentage of erythrocytes with segmented nuclei in triploid fish was 13.52% and was significantly higher (P<0.01) than that in diploid fish (1.06%). In addition amitosis of red blood cells only seen in triploids (0.57%). It seems that increase of nuclear segmentation is one of the important characteristics for triploid rainbow trout.