فهرست مطالب

محیط شناسی - سال سی و دوم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1385)

فصلنامه محیط شناسی
سال سی و دوم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1385)

  • 145 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/12/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • منصور غیاث الدین، مهندس زهره حسامی*، فریده عتابی، محمود محمودی صفحات 1-8
    رشد جمعیت، توسعه شهرنشینی و تغییر در روش زندگی مردم موجب بروز مشکلاتی، از جمله آلودگی های محیط زیست شده است. امروزه شهرهای بزرگی مثل تهران با مشکلات زیادی از جمله آلودگی هوا که روز به روز افزایش می یابد مواجه هستند. مطالعه آلودگی هوا شامل بررسی مشخصه های کیفیت هوا در محیط های بسته و باز است. از آنجایی که بخش اعظم زمان مردم در منازل و فضاهای بسته سپری می شود، توجه به کیفیت هوای داخل وشناسایی عوامل آلوده کننده هوا در چنین محیط های دارای اهمیت ویژه ای می باشد. ذرات معلق هوا یکی از مواد آلاینده هواست که آثار بهداشتی متعددی، نظیر آلرژی را برای سلامت انسان به دنبال داشته و در تحقیق حاضر مدنظر قرار گرفته است. بدین منظور میزان غلظت این آلاینده در منازل مسکونی 1 و 5 شهرداری در 20 ایستگاه (موقعیت اندازه گیری در منازل مسکونی) مورد سنجش و بررسی قرار گرفته است. براساس اندازه گیری های انجام شده، به طور کلی میزان ذرات معلق (PM10) در ایستگاه های مجاور خیابان بیش از ایستگاه های داخل کوچه در هر دو منطقه بوده است. میانگین غلظت ذرات معلق (PM10) در ایستگاه های تعیین شده در منطقه 5 بیش از منطقه 1 بوده است. میزان ذرات معلق (PM10) در ایستگاه های تعیین شده در منازل مسکونی یک طبقه از طبقات دیگر بیشتر بوده است. در دو منطقه مذکور مقادیر ذرات در دو اندازه 2.5 و 1 میکرون ارزیابی شده که مقادیر مربوط وجود ارتباط معنی دار بین PM10 و PM 2.5 و PM1 را مشخص کرده است. به نحوی که هنگامی که مقادیر PM10 بالا بوده، مقادیر PM2.5 و PM1 نیز بالا بوده و بیشترین غلظت مربوط به ذرات با اندازه 1 میکرون و کمترین غلظت مربوط به ذرات با اندازه 1 میکرون بوده است. روش های کنترل آلاینده مذکور شامل کنترل منابع تولید کننده ذرات، تهویه مناسب، پاکیزه نگه داشتن منازل، استفاده از تجهیزات مناسب برای بهبود کیفیت هوای داخل منازل، حل کردن مشکلات طراحی و ساخت و نگهداری ساختمان است.
    کلیدواژگان: آلودگی هوای داخل، کیفیت هوای داخل، ذرات معلق هوا، ایستگاه های اندازه گیری، منطقه 1 و5 شهرداری تهران
  • محمدعلی عبدلی *، مهندس حسین غیاثی نژاد صفحات 9-18
    مقررات اجرایی قانون مدیریت پسماند اخیرا تصویب و ابلاغ شده است که می تواند فصل جدیدی بر تدوین مقررات مربوط به مدیریت مواد زاید جامد باشد. یکی از اجزای محل های دفن، روکش کف آنهاست که تعیین کننده ترین نقش را در کنترل انتشار آلودگی از محل های دفن داراست. در حال حاضر در کشور به علت عدم وجود قوانین و مقررات روشن، غالب محل های دفن به صورت گودهای کنترل نشده اداره می شوند که آسیب های جبران ناپذیری به محیط زیست وارد می کنند. این نوشتار در ابتدا روکش ها کف مورد استفاده و مشخصات فنی مورد نیاز هر یک را مورد بررسی قرار داده و سپس با بررسی مقررات مرتبط به محل های دفن در کشورهای توسعه یافته و کشورهای در حال توسعه سعی کرده است که زمینه مناسب برای تدوین مقررات در مورد روکش های کف را فراهم کند. همین طور در این بررسی به شرایط محلی موثر بر انتخاب روکش کف در ایران پرداخته شده و در مجموع، دو عامل نوع پسماند و میزان شیرابه هیدرولوژیک به عنوان عوامل تعیین کننده در انتخاب پسماند شناخته شده و براساس این دو عامل مشخصات حداقل برای روکش کف پیشنهادی در گستره وسیعی از لایه 30 سانتیمتری رس کوبیده شده تا روکشی ترکیبی از ژئوممبرین با یک متر خاک رس برای شرایط مختلف ساختگاهی معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: پوشش کف، نفوذپذیری، شیرابه، مقررات، پسماند
  • قاسم علی عمرانی*، مهندس مهیار صفا، فریده گلبابایی صفحات 19-26
    در این تحقیق ابتده یک واحد بیوگاز مدل چینی با حجم 1.8 مترمکعب گاز تولیدی در روز و زمان ماه 50 روز با مخزن تخمیری به قطر 3 متر از آجر و سیمان و کانال خروجی در اندازه 1.35×0.65×1.20 متر طراحی و ساخته شد. سپس با توجه خاص بر سادگی عملکرد دستگاه، یک همزن مکانیکی از نوع پارویی (Paddle Mixer) طراحی و بر روی واحد مربوط نصب شد. میزان بارگیری این دستگاه در ابتدا بالغ بر 50 تن فضولات گاوی و زواید گیاهی است که به صورت مساوی و با همان مقدار آب مخلوط شده و در دستگاه تخلیه شده است. از آن پس بنا به روال فوق به مدت 4 هفته، روزانه 49 کیلوگرم کود گاوی و زایدات گیاهی به دستگاه اضافه شد. نتیجه این که میزان گاز تولیدی این دستگاه (به وسیله گاز متر خشک هرهفته یک بار اندازه گیری شده است) پس از استفاده از همزن تا حدود 42 درصد افزایش یافته است. جداسازی بخار آب و کاهش میزان COD و BOD تا حدود 90.2 و 89.2 درصد و pH=7.5 از جمله نتایج دیگر این تحقیق است. اضافه می شود که میزان فشار گاز در این بررسی در طول 4 هفته تا حدود 25 سانتیمتر ستون آب اندازه گیری شده است.
    کلیدواژگان: بیوگاز، همزن مکانیکی، مدل چینی
  • کمال الدین نیکنامی*، محمدرضا سعیدی هرسینی صفحات 27-40
    پراکنش های مواد باستان شناختی در روی زمین سیماها، دارای الگوهای ویژه توزیع مکانی اند. شناخت ساختار این الگوها و تغییرات آنها در تخمین تافانومی زمین سیماها که تحت تاثیر عوامل انسانی و طبیعی حاصل می شوند، از اهمیت ویژه ای در مطالعات «زمین سیما باستان شناسی» محسوب می شود. امروزه باستان شناسان و همچنین متخصصان سایر علوم ذی ربط علاقه مند به حفظ محیط های فرهنگی و طبیعی، گرایش مثبتی را به منظور شناخت فرایندهای تافانومیک زمین سیماها - که طی آن تغییرات و تهدیدات فاحشی در زمین سیماها حادث شده و باعث از بین رفتن اطلاعات زمینه ای آنها می شوند - از خود نشان می دهند. شناخت فرایندهای تافانومیک نیاز به آگاهی از مباحث نظری مربوط و نیاز به استفاده از روش های کمی، روش های طبقه بندی و تحلیلی دارد. در این مقاله با یک رویکرد روش شناختی حل مساله، و در چارچوبی تحلیلی، و با استفاده از مدل های کمی، تاثیر عوامل انسانی در تغییرات زمین سیماها مورد بررسی قرار می گیرد. چند نوع از بافت های کاربری از زمین، در منطقه مورد مطالعه مورد سنجش قرار گرفته و دامنه تغییرات دریک دوره پنجاه ساله با استفاده از مدل زنجیره ای ماکوف تخمین رده می شود. نتایج حاصل تغییرات، جابه جایی یا انهدام آثار فرهنگی را روی سطح نشان می دهند.
    کلیدواژگان: زمین سیما باستان شناسی، فرایندهای تافانومیک، بافت های کاربری زمین سیما، اکوسیستم، فرهنگ، مدل زنجیره ای مارکوف، رودخانه، قرانقو، شهرستان میانه
  • محسن سعیدی*، عبدالرضا کرباسی، غلامرضا نبی بیدهندی، ناصر مهردادی صفحات 41-50
    غلظت فلزات سنگین در رودخانه تجن استان مازندران در یازده ایستگاه و در قسمت های مختلف حوزه و پایین دست منابع آلودگی در طول سال 1380 مورد بررسی قرار گرفت. میانگین غلظت کادمیم، مس، منگنز، نیکل، سرب، روی، کبالت و آهن در ایستگاه های مختلف رودخانه در فصل زمستان به ترتیب 9.7، 4.5، 28.5، 10.9، 20.3، 49.8، 23.1، 391.5، بهار 12.1، 5.8، 35، 13.2، 24.9، 62.8، 27.9، 465، تابستان 80.3، 29.3، 74.5، 28.5، 58.5، 66.7، 22.1، 1767.7 و پاییز 62.5، 24.9، 63.1، 22.3، 41.3، 58.6، 22.9 و 985.7 میکروگرم در مترمکعب اندازه گیری شد. میانگین غلظت های فلزات کادمیم، نیکل و سرب در رودخانه بخصوص در فصول تابستان و پاییز از حداکثر غلظت قابل قبول آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا و توصیه شده سازمان بهداشت جهانی و در آب آشامیدنی به طور چشمگیری بالاتر است. نتایج همچنین نشان داد که غلظت تمامی فلزات بجز کبالت در رودخانه در فصول کم آبی بویژه تابستان، بیش از سایر فصول است. ترتیب بزرگی غلظت فلزات در رودخانه در فصول سال به این شکل است: زمستان، بهار، پاییز، تابستان. اثر آلایندگی منابع آلودگی اصلی رودخانه از جمله شهرسازی و کارخانه چوب و کاغذ مازندران بخصوص در فصول کم آبی بر بالا رفتن غلظت آلودگی در رودخانه ردیابی شد.
    کلیدواژگان: آلودگی، فلزات سنگین، رودخانه، تجن، استان مازندران
  • اسماعیل صالحی* صفحات 51-62
    مجموعه تصمیمات مردم ساکن هر شهر، شکل آن شهر را می سازد. ولی شهر باید کنترل شود، چون زندگی شهر با هرج و مرج و بدون سازوکارهای انتظام بخش و قابل اجرا رو به انحطاط خواهد رفت. بر همین اساس همه جوامع برای کنترل تصمیمات مردم و عملکرد صحیح و آسان نیاز به قوانین و مقررات دارند تا همان مردم بااطمینان زندگی کنند و به کار خود بپردازند و بدانند که از دیگران هم می توان انتظار پیروی از این مقررات را داشت. ضوابط و مقررات شهرسازی، آن بخش از تصمیمات مردم را که بازتاب فضایی و کالبدی دارد، کنترل و هدایت می کند و قدر مسلم «توسعه، پایدار» که مفهوم عدالت را در طول زمان و همچنین در عرض زمان دربردارد، می تواند به عنوان آرمان و مقصد نهایی این نوع از ضوابط و مقررات قرار گیرد. در واقع، اگر ضوابط و مقررات شهرسازی، به نحو کارآمدی به منظور تحقق اهداف و آرمان های توسعه، پایدار تدوین شوند و در صورتی که به نحو کارامدی هم به اجرا درآیند، «تضمین کننده» شکل گیری نوع سکونتگاه (شهر) با آرمان های توسعه، پایدار خواهد بود. حال آنکه مطالعه انجام یافته در خصوص ضوابط و مقررات ملاک عمل شهر تهران با استفاده از روش های تحقیق گونه شناسی آرمانی و تحلیل مقایسه ای، حاکی از آن است که از ضوابط و مقررات ملاک عمل فعلی شهر تهران، به دلیل عدم انطباق مطلوب این مقررات و با ویژگی های بنیادی و تبعی گونه، آرمانی پایدار (ضوابط و مقررات شهرسازی)، نمی توان تحقق کامل اهداف و آرمان های شهرسازی و توسعه پایدار را انتظار داشت.
    کلیدواژگان: ضوابط و مقررات، شهرسازی، توسعه، پایدار شهری، تهران
  • محمد نقی زاده صفحات 63-76
    در مطالعه و طراحی فضاهای سبز عمومی شهری، توجه به موضوعاتی چون فرهنگ، سابقه تاریخی، هویت، زیبایی و شرایط محیطی از چنان اهمیتی برخوردار هستند که غفلت از هر کدام سبب می شود تا کلیت طرح، به عنوان فضایی مطلوب و با هویت و اصیل و کارآمد برای جامعه ای با فرهنگ خاص (برای هر یک از این مفاهیم معنای ویژه خود را قایل است) مخدوش شود. با عنایت به اهمیت موضوع، در این فرصت سعی بر آن خواهد بود تا با توجه به مبانی معنوی فرهنگ ایرانی، و با بهره گرفتن از تجارب غنی این فرهنگ و تمدن، مبانی کلی، برای طراحی یک فضای سبز شهری، (تحت عنوان «باغ هستی») ارایه شود. این «طرح کلی» با استفاده از نظر فرهنگ ایرای در مورد «هستی» (و بویژه مراحل حیات و هستی انسان) ارایه شده است و طی آن مراتب «هستی» یا مراتب زندگی انسان به شکلی نمادین در آن به نمایش درآمده است. موضوعات مورد نیاز نیز با عناوین زیر مورد بحث و مطالعه قرار خواهند گرفت: مقدمه و کلیات اجمالی از مراحل هستی، هندسه کلی «باغ هستی»، ورودی «باغ هستی»، محدوده دوم یا هسته اصلی «باغ هستی»، کاربری های قلمروهای مختلف «باغ هستی»، اصول و مبانی نمادها، نکاتی در باب مدیریت «باغ هستی» و نتیجه گیری.
    کلیدواژگان: باغ، فضای شهری، هستی، تعالیم اسلام، فرهنگ ایرانی
  • محمدرضا ویژه* صفحات 77-86
    امروزه حفظ محیط زیست به دغدغه اساسی بسیاری از دولتها و سازمان های منطقه ای و بین المللی تبدیل شده است. با این هدف و به منظور حمایت کارآمدتر از محیط زیست، شهروندان باید از اطلاعات لازم در این زمینه برخوردار باشند تا بتوانند در این فرآیند مشارکت نمایند. در این زمینه، دیوان اروپایی حقوق بشر و سایر نهادهای اروپایی با تفسیر گستره و پویای معاهده اروپایی حقوق بشر بر آن هستند تا حق برخورداری شهروندان از اطلاعات محیط زیست را گسترش دهند و آن را نهادینه کنند. در این مقوله ابتدا باید به اهمیت وجود اطلاعات ضروری در زمینه محیط زیست پی برد و این که حق دسترسی شهروندان به این اطلاعات از چه جایگاه والایی برخوردار است. به علاوه آگاهی به دیدگاه معاهده اروپایی حقوق بشر نسبت بدین حق نیز ضروری است. سپس به روش های دیوان اروپایی حقوق بشر در شناسایی و حمایت از این حق می پردازیم. بی شک، تحلیل مواردی چند که در این دیوان مطرح شده اند و دیوان با استنباط های بدیع از معاهده فوق موجب گسترش این حق شده است، بر غنای بحث می افزاید.
    کلیدواژگان: محیط زیست، حق دسترسی به اطلاعات، معاهده اروپایی، حقوق اروپایی، دیوان اروپایی، حقوق بشر، تفسیر پویا
  • حسین محمدی*، مجید جاوری صفحات 87-100
    عناصر مختلف اقلیمی دارای و نوساناتی در طول زمان هستند که باید این نوسانات بررسی و شناخته شوند بعضی از این نوسانات از الگوهای خاصی پیروی می کند و بعضی دارای الگوهای نوسانی منظم نیستند. این نوسانات نامنظم، تغییرات تصادفی نامیده می شوند. براین اساس برای سنجش و پیش بینی تغییرات تصادفی در بارش فصلی و سالانه ایران از مدل های تغییرات تصادفی استفاده شد. با توجه به سنجش و پیش بینی مدل ها، بارش فصلی تمامی ایستگاه ها دارای تغییرات تصادفی بودند. در سنجش بارش سالانه ایستگاه ها، بارش سالانه ایستگاه تبریز بدون تغییرات تصادفی بود و بارش سالانه ایستگاه های دیگر تحت تاثیر تغییرات تصادفی می باشند. همچنین بارش فصلی ایستگاه های اهواز، بندر انزلی، تبریز و یزد از مدل های متغیر پیروی می کنند و بارش فصلی ایستگاه های اصفهان، بندر عباس، خرم آباد، زاهدان و مشهد از مدل های ثابت پیروی می کنند.
    کلیدواژگان: سری های زمانی، تغییرات تصادفی، مدل ثابت، مدل متغیر، اقلیم سنجی، بارش
  • مهندس مهتاب گرگین کرجی، مهندس پرویز کرمی*، مریم شکری، نصرت الله صفاییان صفحات 101-108
    بسیاری از پرسش ها درباره تنوع و غنای گونه ای بی پاسخ مانده است. از آنجا که حراست از فرایندهای اکوسیستم و عملکرد های منتج از آن به درک اتفاقاتی که در اکوسیستم ها جریان می یابد، دارد؛ در این تحقیق در بخشی از علفزارهای سارال کردستان در دو بخش با شدت چرای متوسط (رویشگاه یک) و شدت چرای سنگین (رویشگاه دو) به بررسی رابطه غنای گونه ای با تولید و همچنین مدل کوهان شکل بین غنای گونه ای و تولید پرداخته شده است. در دو رویشگاه مجموعا 209 پلات به روش تصادفی نظام مند نمونه برداری شد. از آنالیز رگرسیون برای بررسی همبستگی بین غنای گونه ای و تولید استفاده شد. نتایج نشان داد که در رویشگاه نوعی غنای گونه ای فقط با تولید کل رویشگاه، همبستگی معنی دار خطی و درجه دو داشت (p<0.50). بین غنای گونه ای و تولید علف گندمیان رویشگاه دو و کل منطقه رابطه معنی داری وجود نداشت (p>0.50). غنای گونه ای با تولید پهن برگای علفی و تولید کل رویشگاه دو و همچنین غنای گونه ای با تولید پهن برگای علفی و تولید کل منطقه، رابطه خطی مثبت و درجه دو معنی داری داشت (p=0.000). در بررسی همبستگی ها، هیچ گونه رابطه خطی منفی مشاهده نشد. همبستگی نزدیک به شکل کوهان مانند برای رابطه غنای گونه ای با تولید پهن برگای علفی (فرم رویشی غالب) رویشگاه دو و تولید کل منطقه تشخیص داده شد؛ که مبین آن است که غنای گونه ای وقتی در بالاترین مقدار خود قرار می گیرد که تولید از مقادیر کم به طرف مقادیر بالاتر افزایش پیدا کند. بنابراین تحت چرای متوسط با تولید بهینه، ضمن بهره برداری معقولانه، تنوع و غنای گونه ای نیز حفظ خواهد شد؛ و این موضوع می باید در راهبرد مدیریت علفزارها لحاظ شود.
    کلیدواژگان: غنای گونه ای، تولید، مدل کوهان شکل، آنالیز رگرسیون، سارال کردستان
  • مهندس تکتم مومنی مقدم*، سیدمحسن حسینی، مجید مخدوم فرخنده، مسلم اکبری نیا صفحات 109-116
    به منظور بررسی وضعیت کمی و کیفی جنگل های ارس، توده های جنگلی آن در دامنه های کپه داغ خراسان انتخاب شدند. سپس نقشه های شیب، جهت جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا تهیه و پس از تلفیق نقشه های فوق، واحدهای شکل زمین نیز آماده شد. با توجه به تیپ بندی بهتر واحدهای اراضی بر مبنای ویژگی های فیزیوگرافیک و از سوی دیگر به دلیل اینکه استفاده از روش استراتیفیکاسیون که در تیپ بندی موجب می شود نتایج مشخصه های مورد بررسی در قطعات نمونه، انحراف معیار زیادی نداشته باشند و همگنی مناسبی داشته باشند، از روش استراتیفیکاسیون (مونه بندی) برای نمونه برداری استفاده شد. از آنجایی که به دلیل همگن بودن شرایط درون هر یک از واحدهای اراضی برای مقایسه میانگین های مربوط به مشخصه های کمی پیوسته از لحاظ آماری وجود حداقل سه تکرار ضروری است. بنابراین با در نظر گرفتن شرایط صعب العبور منطقه مورد بررسی در این پژوهش به برداشت سه قطعه نمونه مربع شکل (به عنوان سه تکرار) به مساحت 2500 مترمربع در هر واحد شکل زمین به صورت منظم تصادفی اقدام و در مجموع 45 پلات برداشت شد. در هر قطعه نمونه، مشخصه های تعداد، قطر برابر سینه، ارتفاع کل درخت، ارتفاع تاج، سطح تاج پوشش درختان ارس، تعداد در هکتار، رویه زمینی، قطر سطح مقطع متوسط، ضریب قدکشیدگی، نسبت ارتفاع تاج به ارتفاع کل، میزان زادآوری، درصد درختان سالم و شاداب و درصد درختان ارس دارای تنه واحد اندازه گیری و ثبت شد. بررسی نمودار پراکنش درختان در طبقات قطری رویشگاه مورد بررسی نشان می دهد رویشگاه مورد بررسی دارای ساختار ناهمسال است. توده های ارس رویشگاه در مقایسه با سایر رویشگاه های ارس ایران تنک بوده و تعداد در هکتار پایه های ارس در این رویشگاه بسیار کم است. درصد تاج پوشش ارس بسیار کم است. فاصله درختان در برخی مناطق بحدی است که در واقع منطقه حالت جنگلی بودن خود را از دست داده است. تخریب های شدید صورت گرفته در منطقه، وجود خاک سطحی و فرسایش یافته و کاهش نزولات آسمانی در چند ساله اخیر، سبب ایجاد ضعف فیزیولوژیک در پایه ها شده، به طوری که استعداد ابتلای آنها به آفات و امراض بیشتر به نظر می رسد.
    به منظور بررسی وضعیت کمی و کیفی جنگل های ارس، توده های جنگلی آن در دامنه های کپه داغ خراسان انتخاب شدند. سپس نقشه های شیب، جهت جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا تهیه و پس از تلفیق نقشه های فوق، واحدهای شکل زمین نیز آماده شد. با توجه به تیپ بندی بهتر واحدهای اراضی بر مبنای ویژگی های فیزیوگرافیک و از سوی دیگر به دلیل اینکه استفاده از روش استراتیفیکاسیون که در تیپ بندی موجب می شود نتایج مشخصه های مورد بررسی در قطعات نمونه، انحراف معیار زیادی نداشته باشند و همگنی مناسبی داشته باشند، از روش استراتیفیکاسیون (مونه بندی) برای نمونه برداری استفاده شد. از آنجایی که به دلیل همگن بودن شرایط درون هر یک از واحدهای اراضی برای مقایسه میانگین های مربوط به مشخصه های کمی پیوسته از لحاظ آماری وجود حداقل سه تکرار ضروری است. بنابراین با در نظر گرفتن شرایط صعب العبور منطقه مورد بررسی در این پژوهش به برداشت سه قطعه نمونه مربع شکل (به عنوان سه تکرار) به مساحت 2500 مترمربع در هر واحد شکل زمین به صورت منظم تصادفی اقدام و در مجموع 45 پلات برداشت شد. در هر قطعه نمونه، مشخصه های تعداد، قطر برابر سینه، ارتفاع کل درخت، ارتفاع تاج، سطح تاج پوشش درختان ارس، تعداد در هکتار، رویه زمینی، قطر سطح مقطع متوسط، ضریب قدکشیدگی، نسبت ارتفاع تاج به ارتفاع کل، میزان زادآوری، درصد درختان سالم و شاداب و درصد درختان ارس دارای تنه واحد اندازه گیری و ثبت شد. بررسی نمودار پراکنش درختان در طبقات قطری رویشگاه مورد بررسی نشان می دهد رویشگاه مورد بررسی دارای ساختار ناهمسال است. توده های ارس رویشگاه در مقایسه با سایر رویشگاه های ارس ایران تنک بوده و تعداد در هکتار پایه های ارس در این رویشگاه بسیار کم است. درصد تاج پوشش ارس بسیار کم است. فاصله درختان در برخی مناطق بحدی است که در واقع منطقه حالت جنگلی بودن خود را از دست داده است. تخریب های شدید صورت گرفته در منطقه، وجود خاک سطحی و فرسایش یافته و کاهش نزولات آسمانی در چند ساله اخیر، سبب ایجاد ضعف فیزیولوژیک در پایه ها شده، به طوری که استعداد ابتلای آنها به آفات و امراض بیشتر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: رویشگاه ارس، کپه داغ، مشخصه های کمی، مشخصه های کیفی، اکولوژی، خراسان، ایران
  • مهندس مهدی عابدی *، حسین ارزانی، مهندس احسان شهریاری، دیوید تانگ وی، مهندس منصورع امین زاده صفحات 117-126
    اکوسیستم مرتعی از قطعات متنوعی تشکیل شده است که میزان عملکرد هر یک از آنها به یکدیگر تفاوت می کند. خصوصیات ساختاری و عملکردی قطعات مرتعی در اثر فعالیت های مدیریتی تغییر کرده و از این خصوصیات می توان برای تفسیر آثار مدیریت استفاده کرد. شخم اراضی ونیز شدن چرا از مهمترین عوامل تخریب کننده مرتع بوده و باعث کاهش عملکرد مرتع می شوند. برای مقایسه قطعات با یکدیگر و بررسی تغییرات آنها در اثر فعالیت های مدیریتی، دو منطقه زرند ساوه و طالقان انتخاب شده، سپس در هر منطقه، 5 تیمار مدیریتی شامل 3 شدت چرایی (سبک، متوسط، سنگین) و دو تیمار شخم اراضی (اراضی شخم خورده در سال جاری و اراضی رها شده) انتخاب شد. منطقه دارای چرای سبک به عنوان منطقه مرجع انتخاب و سایر تیمارها با آن مقایسه شد. در هر یک از تیمارها 5 ویژگی ساختاری شامل: تعداد قطعات، سطح کل قطعات، شاخص سطح قطعات، شاخص سازمان یافتگی چشم انداز و میانگین فاصله بین قطعات (طول میان قطعات) و نیز 3 ویژگی عملکردی شامل: پایداری، نفوذپذیری و چرخه عناصر تعیین شد. نتایج نشان داد که با افزایش شدت چرا، ساختار قطعات تخریب شده و فواصل بین قطعات افزایش می یابد و از طرف دیگر موجب کاهش نفوذپذیری نیز می شود. شخم اراضی نیز سبب افزایش نفوذپذیری و کاهش پایداری شد. با گذشت زمان و مستقر شدن قطعات گیاهی ویژگی های عملکردی در اراضی رها شده بهبود پیدا کرد.
    کلیدواژگان: اکوسیستم مرتعی، قطعه، ارزیابی، ساختار، عملکرد، طالقان، زرند
  • مهندس حسین مصطفوی صفحات 127-135
    تنوع زیستی ماهیان رودخانه تالار (یکی از زیرحوزه های مهم حوزه جنوبی دریای خزر) از سال 1377 تا 1383 در 18 ایستگاه بررسی شد. 33 گونه از 14 خانواده شناسایی شده که بیشترین تنوع گونه ای به خانواده کپورماهیان اختصاص داشته است. نسبت گونه های ساکن در این مطالعه از گونه های مهاجر بیشتر بوده و تنوع گونه ای از قسمت بالا دست رودخانه به سمت پایین دست رودخانه افزایش می یابد. مطابق طبقه بندی IUCN قره برون (A.percius) ازون برون (A.stellatus) و قزل آلا خال قرمز (S.t.fario) در طبقه آسیب پذیر(Vu)، 2 گونه اردک ماهی (E.lucius) و سس ماهی بزرگ سر (B.capito) در طبقه وابسته به حفاظت (cd) و گونه های دهانگرد دریای خزر (C.wagneri)، سس ماهی (B.lacerta)، سس ماهی لب کلفت (B.mursa)، شاه کولی (C.chalcoides) و سیاه کولی (V.vimba) در طبقه شرع تهدید (nt) قرار دارند. به لحاظ ارزشی اکثر گونه های این رودخانه دارای ارزش صید ورزشی هستند.
    کلیدواژگان: رودخانه تالار، طبقه بندی iucn، شناسایی انواع ماهیان، تنوع زیستی، ماهیان، ماهی، مازندران، ایران
  • بخش انگلیسی
  • صفحه 136
|
  • Ghiassedinm., Hesamiz.*, Atabif., Mahmodi, M Pages 1-8
    Population growth, urbanization, changes in people living methods pollution in closed have all caused lots of problems like different kinds of environmental pollution. Nowadays big cities like Tehran are faced with these problem's consequences so intensively that different air pollutants concentrations increase day by day. Air pollution studying includes both indoor and outdoor air quality parameters. Furthermore, considering that people pass most of their time in closed spaces and indoor environments, magnifies the significance of indoor air quality studying. So, in this research, the indoor air quality of residential houses in region 1 and 5 of Tehran has been studied with more emphasis on PM10. Some sampling stations (20 houses) have been selected on the basis of frequent surveys of the regions and the related maps to measure the pollutants. The result includes: Generally PM10 level in the stations which are near the street has been more than the stations which are located in the allies, in both regions.PM10 level in one-floor buildings has been more than the others.PM10 level in region 5 stations has been more than region1. The particulate matters distribution in 1, 2.5 and 10 micron categories are as following: There is a meaningful relationship between PM10, PM 2.5 and PM1 levels, when PM10 level is high, PM2.5 and PM1 levels are high too. According to the samples analysis PM10 concentration has been more than PM2.5 and it has been more than PM1 in turn. Steps to reduce exposure to particle matter include: sources controlling, proper ventilation, cleaning house, using appropriate equipment, solving planning, building and maintaining problems.
    Keywords: Indoor air quality, Particle matter, Measurement stations, Region 1, 5 of Tehran
  • Abdoilm.*, Ghiasinejad, H Pages 9-18
    The executive national regulations for solid waste management has recently ratified and com to notification. This can be a great step forward in solid waste management issues in IRAN. One of the main components of Landfill as a prime element of solid waste management system is liner which has the determinant role in restraining the landfill pollutants from infiltrating to the environment. Nowadays, as the clear, straightforward regulation does not exist in the country, the landfills are not well managed and have turned to open-uncontrolled dumpsites. These have an obviously adverse effect on environment and in particular groundwater. This article has briefly gone through different options of landfill liners and then has contemplated regulations concerning landfill liners in different countries. On the other hand the local situation effective on the type of liner has been investigated and Waste category and the amount of hydrologic leach ate on site has been selected as the main parameters to determine the liner type in different locations in the country. The proposed liner types based on aforementioned criteria vary in wide range from 30cm compacted clay liner to a composite liner comprised of a geomembrane and 1 meter compacted clay or equivalent GCL for different site characteristics.
    Keywords: Liner, Permeability Leach ate, Regulations
  • Omrani, Gh.*, Safam., Golbabaie, F Pages 19-26
    In this research a fixed- dome Biogas unit (Chinese’s model) with a capacity of 1.8 m3 gas/day and 50 days retention time was designed and installed. The diameter of the hemispherical digester was 3 meters witch was built with masonry material (brick, cement, sand). In this unit, digested slurry will go out trough a channel with dimensions of 1.35 * 0.65 * 1.25 m. by oneness of an easy technology a kind of mechanical agitator (Paddle mixer) was designed and installed on the plant The unit was loaded daily with 40 kg cow manure and vegetable residue during 4 weeks. The amount of biogas production after mixing the slurry was measured via dry gas-meter in the end of each week. After mixing the slurry by designed agitator the average of biogas production increased about 42%.A water trap was used for eliminating the water vapor; furthermore the amount of BOD5 and COD in the anaerobic digester reduced to 90.2% and 89.2% respectively, and the average of pH for digested slurry was measured about 7.5. It should be mentioned that pressure of generated biogas was read about 25 cm H2O during four weeks.
    Keywords: Biogas, Mechanical Agitator, Chinese's Mod
  • Niknami, K. A.*, Saeedi Harsini, M.R Pages 27-40
    Archaeological scatters on the landscapes present us with spatially patterned materials and features. Linking these spatial patterns to proximate aspects of scatter structure formation, and ultimately, to understand the effect of land use systems in which landscape taphonomy occurred is one goal, I see for landscape degradation analysis. While in the literature there has been a growing awareness of the pattern recognition problems posed by surface artifact distributions, due to the destruction or alteration of accompanying contextual information by landscape taphonomy processes, we see no substantive results appeared in Iran. Analytical techniques for the description classification and quantitative analysis of surface data remain here poorly developed and have often been incorrectly used and interpreted. These shortcomings highlight the need for some consideration to be given to the role of problem orientation in addressing the methodological and technical problems posed by surface scatter distributions. The main concern of this paper is to investigate and interpret the effects of land use patterns on the distribution of surface artifacts. My discussion focuses on providing a quantitative model which constitutes an analytical framework integrating methods and theory. This project uses an example provided by the archaeological survey project undertaken at Garrangu River Basin from 1992 onwards in the Northwestern Iran. As a case study, land use dynamics of an archaeological landscape were measured through the study period, and Markov Chain Models were used to project observed changes of artifact distributional structures over a 50 years period.
    Keywords: Landscape Archaeology, Landscape Taphonomy, Cultural Material, Land use Pattern, Quantitative Analysis, Markov Chain Models, Iranian Survey Project
  • Saeedim.*, Karbassi, A.R., Nabi Bidhendi, Gh.R., Mehrdadi, N Pages 41-50
    Dissolved heavy metal concentrations in Tadjan River water were determined through sampling and analysis of river water from 11 sampling stations along river including downstream of pollution sources during 2000-2001. Average concentrations of Cd, Cu, Mn, Ni, Pb, Zn, Co and Fe in winter were 9.7, 4.5, 28.5, 10.9, 20.3, 49.8, 23.1 and 391.5 µg/m3 respectively. In spring, summer and fall average metal concentrations were 12.1, 5.8, 35.0, 13.2, 24.9, 62.8, 27.9,465 and 80.3, 29.7, 74.5, 28.5, 58.5, 66.7, 22.1, 1767.7 and 62.5, 24.9, 62.1, 22.3, 41.3, 58.6, 22.9, 985.7 µg/m3 respectively. Concentrations of Cd, Ni and Pb particularly in summer and fall were higher than maximum acceptable concentrations and recommended concentrations of EPA and WHO. Results revealed that all dissolved metal concentrations except Co in summer are higher than other seasons. Effect of main pollution sources of the river (i.e. pulp and paper mill, city of Sari) on metal contamination of the river particularly in summertime and fall were determined.
    Keywords: Heavy metals, Pollution, Tadjan River water, Mazindaran Province
  • Salehi, E.* Pages 51-62
    The city form is shaped, by set of decisions made by residents. It must be controlled otherwise; chaos would rule the whole city systems. That is why all societies need codes and regulations to control decisions and correct and facilitate their performance till the same people live securely and know that they can expect others to follow the same regulations. Part of people decision is a function of urban planning-codes and -regulations control that may have spatial and physical reflection. Sustainable development can lead to equity in length and width of time, which certainly can be considered as goal of such codes and regulations. In fact, composing urban - codes and - regulations is a mean to achieve goals of sustainable development and ensuring formation of a sustainable residency. While studies on codes and regulations considered as criteria for enforcing in Tehran, methodologies like comparative researching and utopia typology, showed that present codes and regulations could not be tailored to Tehran urban planning and its sustainable development.
    Keywords: Sustainable Urban Development, Tehran, Codes, Regulations, Urban Planning
  • Naghizadeh M Pages 63-76
    In studying or designing urban public green spaces, the first step is paying serious attention to cultural values, historic background, ideological principles, aesthetics criteria and environmental conditions of the society. These factors are so important that neglecting even one, can reduce quality of design and alter the unity and wholeness of the design as a desired identity for a specific society with its own culture and ideas. This article endeavors to introduce a pattern as “Garden of Existence” based on Iranian intellectual cultural foundations with benefiting from historic experiences of Iranian civilization. This pattern is based on Iranian points of view about existence of human beings. Indeed symbolic meanings and signs of existence and its hierarchy are manifested in the plan, space, functions and spatial organization of the garden. The main headings of the article are as follows: introduction, introducing the hierarchy of existence, geometrical form of the garden, bounds of the garden, entrance of the garden, the center of the garden, the third domain of the garden, the main functions of domains of the garden, principles and foundations of symbols, management of the garden, and conclusion.
    Keywords: garden, Urban space, existence, Islamic teaching, Iranian culture
  • Vijeh, M.R.* Pages 77-86
    Now a day, the protection of environment is the most important problem of the international and regional organisations. For protecting the environment more efficiently and reaching to this appointment, the citizens must have the necessary information about that, so they can participate in this programme. In this regard, for expending and stabling the right toinformation of their citizens, the European Court of Human Rights and the other European organisations interpret the European Convention of Human Rights in manner evolutive. They want to develop and institutionalize the right of information of citizens. In the first part of this article, the importance of the existence of the information about the environment and Right to information are discussed. Then we talk about the points of view of the European Convention of Human Rights about this right. In the other part the methods of the European Court of Human Rights about recognizing and protecting this right are discussed.
    Keywords: Environment, Right to information, European Convention of Human Rights, European Court of Human Rights, Evolutive interpretation
  • Mohammadih.*, Javari, M Pages 87-100
    Different Climatic elements have movements and variation during time which must be recognized them. Some of this variations are regular or irregular patterns. The irregular variation are known as random changes. Thus it was used Random Changes models for measuring and Random changes seasonal and annual precipitation of Iran. According to measuring and forecast models all stations had random seasonal precipitation changes. Seasonal precipitation of Ahvas, Bandar Anzali, Tabriz and Yazd had change Models but other stations were change Models. Annual precipitation all stations except Tabriz were under random changes effective.
    Keywords: Time Series, Random Change, Forecast, Random Seri, Measuring Climatic, Stationary Model, Change Model
  • Gurgin Karajim., Karamip.*, Shokrim., Safaian, N Pages 101-108
    Must of questions about diversity and species richness dont have answer yet. Whereas conservation from ecosystem and its function cause to interaction which do in ecosystem, in this research in part of Kurdistan Saral grasslands in two section with light grazing (site I) and heavy grazing (site II) have been engage to relationship between species richness and production (standing crop) and also hump-shape model between species richness and production. In this two site 209 plots were sampled on random-systematic method. Regression analyses were carried out using species richness as dependent variable, and production as independent variable. Results showed that in site I, species richness has positive liner and quadratic with total production (p<0.05). Relationship between species richness with grasses production of site II and production of total area was not significant (p>0.05). Positive liner and quadratic relationship between species richness with herbs production and total production of site II and total area was significant (p<0.05). In this research, negative relationship didnt observed. Hump-shape model has been observed between species richness with herbs production and total production of site II and both area; this show a peak in species richness at a low to intermediate level of biomass. So, under moderate grazing, with optimum production, diversity and species richness will preserved; and this matter is necessary to strategy of management of grasslands.
    Keywords: species richness, production, hump, shape model, regression analyses, Kurdistan Saral
  • Momeni Moghaddamt.*, Hosseini, S.M., Makhdoumm., Akbarinia, M Pages 109-116
    For quantitative and qualitative investigation of Juniperus polycarpus forests, its stands in Kopedagh hillsides in Khorasan province were selected. The maps of slope, aspects and elevation were prepared and combined togather with GIS and landform units map were made. Due to beeter results of phiiography method in land zooning and due to less standard deviation and suitable equality of stratification method, these methhods were used in this research. Due to need to at least 3 replications for compare means tests and impassable situation of study area 3 sample plots (as 3 replications) with 2500 m2 area were selected systematically randomly per land form unit and in totaly 45 sample plots were selected. The parameters inclodes diameter at breast height, total height, crown height, crown surfaces were recorded and other parameters including number of trees per hectares, basal area, medium basal area, D/H ratio, CH/Ct ratio, regeneration, health and vigor trees percent were indicated. The results show the considered stands are uneven age stands. The stands of the study are are more sparse than other Juniperus stands of Iran and its number of trees per hectare is less than others. The crown cover is low and the distance between trees in some area of the study area is so long that it can not named as forest area. Destruction, shallow and under erosion soil and recent famine caused phiological weakness and increased the potential of illness by disease and pests.
    Keywords: Juniperus polycarpus, Kopedagh, Silviculture, Ecology, Landform units, Khorasan, Iran
  • Abedim.*, Arzanih., Shahryarie., Tongwayd., Aminzadeh, M Pages 117-126
    Rangeland ecosystem contains various patches with different functions. Structural and functional characteristics of rangeland patches are change by management practices and can be used for interpreting of management effects. Grazing intensity and land cultivation are the most important factors in range degradation and decrease range function. Zarand Save and Taleghan selected for comprising patches with each other also, determination management effects. Then 5 management treatments including 3 grazing intensity (weak, moderate, heavy) and 2 cultivation practices (cultivated land in current year and relict area) were chosen. The land with light grazing selected as reference area. in each treatment 5 structural attributes included: patch number, total patch area, patch area index, landscape organization index and inter patch length mean and three functional attributes included stability, infiltration and nutrient cycling were determined. Results showed that by increasing grazing intensity, patch structure disturbed and distance between patches increased. Also stability and infiltration increased. Land cultivation increased infiltration and decreased stability. In relict area by establishing patches rangeland function improved.
    Keywords: patch, assessment, structure, function, taleghan, zarand
  • Mostafavi, H Pages 127-135
    Fish Biodiversity were studied at 18 stations in Talar River (one of the major Caspian Sea sub basin) from 1997 to 2004. In this research, 33 species of 14 families were found in the area. Cyprinidae was the most diverse of all families. Diversity of resident fish were more than that of migratory one. Fish species diversity increased toward downstream.According to IUCN, the categories of fish species are:1-Acipenser persicus, Acipenser stellatus and Salmo trutta fario: vulnerable (VU)2- Esox lucius and Barbus capito: conservation dependent (cd) 3- Caspiomyzon wagneri, Barbus lacerta, Barbus mursa, Chalcalburnus chalcoides and Vimba vimba: near threatened (nt)Most fish species of Talar River, are important in terms of sport fishing.
    Keywords: Biodiversity, Fish, Talar River, Mazandaran, Iran