فهرست مطالب

Advances in Medical and Biomedical Research - Volume:14 Issue: 54, 2006

Journal of Advances in Medical and Biomedical Research
Volume:14 Issue: 54, 2006

  • 70 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرهاد غریبدوست، منصور کریمی فر، محمود اکبریان، علی پاشا میثمی، فرهاد شهرام، فریدون دواچی، احمدرضا جمشیدی، معصومه اخلاقی، عبدالهادی ناجی، شهرزاد خسروی صفحه 1
    زمینه و هدف
    بیماری لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)، بیماری است که می تواند فرد را دچار عوارض تهدید کننده حیات کند. با توجه به شواهدی مبنی بر نقش مهم اندازه گیری سطح سرمی تری گلیسرید (TG) و لیپوپروتئین با دانسیته بالا (HDL) و تومورنکروز فاکتور آلفا (TNF-a) و رسپتورهای محلول نوع 1 و 2 آن در ارزیابی فعالیت لوپوس، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین عوامل مذکور با فعالیت لوپوس در سال 1384 در تهران انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی مقطعی از 86 بیمار مبتلا به SLE که براساس معیارهای ورود به مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، نمونه های خون ناشتا تهیه و فعالیت بیماری با روش (The Systemic Lupus Erythematosus Disease Activity Index [SLEDAI]) محاسبه و کسب امتیاز 6 و بالاتر به عنوان لوپوس فعال و امتیاز کمتر از 6 به عنوان لوپوس خاموش تلقی شد. سطح سرمی sTNFR2، sTNFR1، TNF-a به روش الیزا (Bender Medsystem) و سطح چربی های خون (HDL، TG) بعد از 12 ساعت ناشتایی به وسیله ی تست های مرسوم شیمیایی اندازه گیری شد. نتایج با استفاده از آزمون های آماری تی، می ویتنی و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    46 نفر (53.5 درصد) از افراد دارای بیماری غیرفعال و 40 نفر (46.5 درصد) دارای بیماری فعال بودند. سطح TG با فعالیت بیماری، P=0.001) sTNFR2) و P=0.01) TNF-a) ارتباط معنی دار مستقیم داشت. بر عکس سطح سرمی HDL با (P=0.007) SLEDAI، (P=0.01)TNF-a و P=0.001) sTNFRI) ارتباط معکوس داشت. بین TG و HDL با sTNFR2ارتباط معنی داری مشاهده نشد. استفاده از آنالیز رگرسیون چند متغیره خطی نشان داد که سه متغیر TG، sTNFR1 و sTNFR2 برای پیش گویی فعالیت بیماری، درمدل نهایی نگه داشته می شوند و TNF-a و HDL از مدل خارج می شوند.
    نتیجه گیری
    دیس لیپوپروتئینمی افزایش TG و کاهش (HDL) با فعالیت بیماری SLE ارتباط مستقیم دارد که به دنبال افزایش فعالیت TNF-a و رسپتورهای محلول آن صورت می گیرد. بر این اساس سطح سرمی TG، HDL، TNF-a و رسپتورهای محلول آن با فعالیت لوپوس ارتباط داشته و شاخص های با ارزشی برای ارزیابی فعالیت بیماری لوپوس می باشند.
    کلیدواژگان: لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)، تری گلیسیرید (TG)، لیپوپروتئین با دانسیته ی بالا (HDL)، تومورنکروزفاکتورآلفا (TNF، a)، رسپتورهای محلول تومور نکروزفاکتور آلفا (sTNFR1، sTNFR2)، اندیکس فعالیت لوپوس
  • زهرا سادات منظری، ربابه معماریان، زهره ونکی صفحه 10
    زمینه و هدف
    درد بیمار دچار سوختگی تنها ناشی از آسیب سوختگی به مفاصل و بافت ها نیست بلکه شدت درد سوختگی متاثر از عوامل مختلفی است که برای کنترل درد نمی توان از آنها بی تفاوت گذشت. نتایج برخی مطالعات نشان گر آن است که کاربرد انواع روش های حمایتی می تواند از طریق کاهش ترس و اضطراب بیماران، بر شدت درد ناشی از سوختگی موثر باشد. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه ارتباط درمانی بر شدت درد بیماران سوختگی در سال 1383 در مشهد انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این پژوهش نیمه تجربی تعداد 60 زن دچار سوختگی در دو گروه آزمون و شاهد مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران گروه های آزمون و شاهد از نظر عوامل سن، عامل سوختگی، سطح سوختگی و... یکسان بودند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه ی اطلاعات دموگرافیک و ابزار دیداری- خطی شدت درد بود. برای هر دو گروه یک بار در ابتدای مطالعه (48 تا 72 ساعت پس از سوختگی) و سپس هر هفت روز یک بار به مدت ماه (به طور متوسط 5 نوبت) بلافاصله پس از انجام پانسمان میزان درد سنجیده و در هر بار اندازه گیری نوع، مقدار و زمان تجویز داروی آرامبخش و ضد درد ثبت شد. برای گروه آزمون طی 4 مرحله، 7 تا 12 جلسه ی (20 تا 45 دقیقه) ارتباط درمانی برگزار گردید. میزان درد بیماران در هر دو گروه در سه مرحله قبل (هفته اول)، حین (طی سه هفته) و بعد از مداخله (هفته ی چهارم) مورد سنجش و مقایسه قرار گرفت. تجزیه و تحلیل یافته ها با استفاده از آزمون های آماری من ویتنی و کای دو انجام شد.
    یافته ها
    براساس نتایج این مطالعه اختلاف معنی داری بین میزان درد بیماران دو گروه پس از مداخله مشاهده شد (P=0.005) به طوری قبل از مطالعه 36.7 درصد از بیماران دارای درد شدید غیرقابل تحمل بودند و پس از مداخله هیچ یک از بیماران دارای این نوع درد نبودند. هم چنین تعداد بیماران دارای درد بسیار شدید (36.7 درصد) پس از مداخله به 16.7 درصد کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این تحقیق که نشان گر تاثیر به کارگیری برنامه ارتباط درمانی بر میزان و شدت درد بیماران سوختگی بود، پیشنهاد می گردد از این برنامه در مراقبت از بیماران سوختگی استفاده گردد. انجام تحقیقات بیشتر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: درد، ارتباط درمانی، بیماران سوختگی
  • محمدرضا مهراسبی، محمود شریعت، بهزاد حقیقی، مهندس داریوش رنجبر صفحه 17
    زمینه و هدف
    هیدروکربن های آروماتیکی در اثر احتراق ناقص سوخت های فسیلی تولید می شوند و پس از انتشار در اتمسفر توسط نزولات جوی خاک را آلوده می کنند. مطالعات بسیاری عمل بذرافشانی میکروبی را در تجزیه هیدروکربن های آروماتیکی موثر دانسته و برخی مطالعات این عمل را در افزایش راندمان تجزیه ی بیولوژیکی موثر ندانسته اند. با توجه به یافته های متناقض، این مطالعه با هدف تعیین توانایی میکروارگانیسم های جداسازی شده از خاک های آلوده به نفت در تجزیه ی هیدروکربن های آروماتیکی به صورت جداگانه و مخلوط در سال 1383 در زنجان انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این تحقیق تجربی از نفتالین، تولوئن و اتیل بنزن به عنوان ترکیبات هیدروکربن آروماتیک شاخص استفاه شد. این مواد به عنوان تنها منبع کربن به خاک هایی که با جمعیت میکروبی جداسازی شده از مناطق آلوده تلقیح شده بودند، اضافه و پس از چهارماه، آزمون شمارش میکروبی به عنوان شاخص فعالیت های میکروبی انجام شد. میزان حذف بیولوژیکی و غیربیولوژیکی ترکیبات به روش گاز کروماتوگرافی تعیین و نتایج با استفاده از آزمون من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین تعداد کلنی های تشکیل شده در هر گرم خاک در کشت هایی که از تولوئن، اتیل بنزن و نفتالین به عنوان منبع کربن در آن ها استفاده شده بود به ترتیب 19.7 × 106، 69.4 × 105، 41.2 × 106، کلنی در هر گرم خاک بود. در کشت حاوی مخلوط این سه هیدروکربن میانگین تعداد کلنی ها در هر گرم خاک 106×34 بود. درصد حذف بیولوژیکی سه هیدروکربن آروماتیک مورد مطالعه، وقتی به طور جداگانه در معرض میکروارگانیسم های تجزیه کننده ی هیدروکربن قرار گرفتند، به ترتیب 51، 45 و 69 درصد برای تولوئن، اتیل بنزن و نفتالین بود و وقتی این ترکیبات به صورت مخلوط به محیط کشت اضافه شدند، بیشترین درصد حذف به ترتیب مربوط به نفتالین (80.1 درصد)، اتیل بنزن (65.7 درصد) و تولوئن (63.6 درصد) بود.
    نتیجه گیری
    با جداسازی جمعیت میکروبی از خاک های آلوده به ترکیبات نفتی و تهیه ی یک مایع تلقیح می توان هیدروکربن های آروماتیک را به روش بیولوژیکی حذف نمود. از آنجا که تبخیر، یک روش مناسب در حدف هیدروکربن ها است، اصلاح خاک ها به روش هوادهی توام با روش تلقیح میکروبی روش های مناسبی جهت حذف هیدروکربن های آروماتیک از محیط خاک می باشند.
    کلیدواژگان: هیدروکربن های حلقوی، خاک، پاک سازی بیولوژیکی
  • مژده منصوری، حسن ناوی پور، ربابه معماریان صفحه 24
    زمینه و هدف
    پسوریازیس یک بیماری پوستی مزمن غیرقابل پیش بینی و دارای دوره عود کنندگی است که عوارض آن باعث بروز ناتوانی و روان پریشی مبتلایان می گردد. شواهد حاکی از آن است که علاوه بر روش های درمانی، اجرای برنامه مراقبت از خود می تواند به عنوان روشی کم هزینه در کاهش عوارض این بیماری مطرح باشد. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر به کارگیری برنامه خود مراقبتی بر کاهش شدت عوارض بیماری پسوریازیس در سال 1382 درتهران انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش نیمه تجربی (قبل و بعد) بر روی 50 بیمار مبتلا انجام شد. برنامه خود مراقبتی (در حیطه های غذا، دارو، استحمام، شستشو، نوع لباس، درجه حرارت...) به صورت آموزش چهره به چهره و به صورت عملی اجرا شد. نمونه ها در طول سه ماه هر دو هفته یک بار از نظر شدت عوارض (خشکی پوست شامل ترک خوردگی و پوسته ریزی، خارش و وجود پلاک جدید) مورد بررسی قرار گرفتند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه، چک لیست خود گزارشی و چک لیست مشاهده ای با مقیاس لیکرت با همبستگی 92.5 درصد استفاده شد که روایی آن از طریق روش اعتبار محتوا تعیین شده بود. اطلاعات با استفاده از آزمون های تی زوج و ویلکاسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که 64 درصد از افراد مورد مطالعه مرد، 54 درصد شاغل، 72 درصد متاهل و 42 درصد با سطح سواد بالاتر از دیپلم بودند. 34 درصد دارای سن ابتلای 11 تا 20 سال با میانگین مدت زمان ابتلای 11.9 سال بودند. نتایج نشان داد که پس از مداخله میانگین شدت ترک خوردگی از 2.34 به 0.04، شدت پوسته ریزی از 4.48 به 0.5، شدت خارش از 2.5 به 0.54 و وسعت ضایعات از 81.77 به 27.33 کاهش یافت (P=0.0001). مقایسه رفتارهای مراقبت از خود قبل و پس از مداخله نیز نشان داد که میزان تمامی رفتارهای خود مراقبتی افزایش معنی داری داشته است (P=0.001).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که اجرای برنامه خود مراقبتی در کاهش شدت عوارض پوستی موثر است. به کارگیری این روش کم هزینه و قابل دسترس در برنامه مراقبتی بیماران به منظور کاهش مشکلات جسمی، روحی، خانوادگی و اجتماعی بیماران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پسوریازیس، عوارض، مراقبت از خود
  • علی محمدی، علیرضا شغلی صفحه 32
    زمینه و هدف
    بهبود کیفیت خدمات بیمارستان ها به مصرف بهینه منابع، ارتقای کیفیت مراقبت و رضایت جامعه کمک می کند. از آنجایی که شناخت ادراک و انتظار کارکنان منجر به افزایش بهره وری و بهبود فرآورده های سازمان و تامین نیازهای حال و آینده ی مشتریان می گردد، این مطالعه با هدف تعیین وضعیت مولفه های مدیریت کیفیت فراگیر (TQM) در طی سال 1382 تا 1383 در بیمارستان های استان زنجان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه ی توصیفی بر روی 256 نفر از کارکنان رسته های شغلی مختلف بیمارستان های استان زنجان انجام شد که به روش نمونه گیری تصادفی و طبقه ای انتخاب شده بودند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه ای (مقیاس لیکرت) شامل وضعیت مطلوب (انتظارات) و وضعیت موجود (ادراک) مولفه های مدیریت کیفیت فراگیر بود که توسط نمونه های پژوهش تکمیل گردید. شکاف بین انتظارات و ادراک کارکنان از تفاضل نمرات ادراک و انتظارات محاسبه شد. نتایج با استفاده از آزمون آماری کروسکال والیس و ویلکاکسون تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین شکاف بین وضع مطلوب (انتظارات) و وضع موجود (ادراک) از نظر آماری درهمه مولفه های TQM معنی دار بود (P=0.01). مولفه نظام پاداش و قدردانی از نظر کارکنان مهم ترین مولفه ارزیابی شد و منفی ترین نمره شکاف را داشت (میانگین نمره شکاف =2.74-). مولفه های فرهنگ کیفیت و توانمند سازی کارکنان به ترتیب در مقام های دوم و سوم اهمیت قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه ایجاد نظام پاداش و قدردانی منصفانه، فرهنگ نوع آوری و خلاقیت و توانمند ساختن کارکنان مهم ترین پیش نیازهای اجرای موفق TQM در بیمارستان ها است. از این رو توصیه می گردد سیاست گزاران و مدیران بیمارستان ها در راستای ایجاد نظام پاداش و قدردانی عادلانه و مبتنی بر عملکرد اثر بخش و کارآمد، محیط توانمند ساز و فرهنگ سازی را برنامه ریزی نمایند.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت فراگیر (TQM)، ادراک کارکنان، انتظارات کارکنان
  • محمدرضا جعفری، هادی رنجدوست، محمدباقر آیت اللهی صفحه 40
    زمینه و هدف
    تعدادی از داروها در بازار ایران موجود می باشند که جز فهرست دارویی رسمی ایران نیستند ولی به علل مختلفی توسط پزشکان تجویز می شوند، با توجه به غیرمجاز بودن فروش این داروها در داروخانه، داروهای مذکور با قیمت ها و در مکان های متفاوت به فروش می رسند و بدیهی است که ضمانتی ازنظر تقلبی نبودن یا تاریخ مصرف چنین داروهایی وجود ندارد. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی داروهای غیررسمی که به طور شایع تری توسط پزشکان تجویز می شوند، در نیمه ی دوم سال 1384 در استان زنجان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی در 26 داروخانه منتخب استان زنجان که به روش نمونه گیری آسان انتخاب شده بودند انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها، فرم اطلاعاتی بود که توسط داروخانه ها تکمیل گردید و روند جمع آوری اطلاعات هر دو هفته پی گیری شد. داده ها جمع آوری، طبقه بندی و با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    درمجموع 1894 مورد دارو در داروخانه ها ثبت شده بود. از این تعداد، داروی ففول با 643 مورد (33.94 درصد) بیشترین فراوانی را داشت و داروهای بعدی به ترتیب شامل استئوکیر با 170 مورد (8.97 درصد)، کترل با 141 مورد (7.44 درصد)، ترکیبات گلوکزامین/ کندروایتین / ام اس ام با 132 مورد (6.97 درصد) و داروی ترس اوریکس با 112 مورد (5.91 درصد) بودند که در رده های دوم تا پنجم قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج تحقیق داروهای خارج از فهرست رسمی ثبت شده، در 3 گروه قرار داشتند. گروه اول داروهای دارای مشابه داخلی بودند که تا کنون برتری آن ها نسبت به داروهای داخلی اثبات نشده است (مانند ففول، استئوکیر). گروه دوم داروهایی بودند که برتری آن ها نسبت به داروهای داخلی بارز بوده و یا فاقد مشابه داخلی بودند (مانند گلوکز امین/ کندروایتین) و گروه آخر داروهایی که برتری خاصی نسبت به داروهای داخلی نداشتند (مانند قطره میم و کیدیکیر). از این رو پیشنهاد می شود که تاثیر بالینی نمونه های خارجی با داخلی به طور دقیق مقایسه و در صورت مناسب بودن نتایج، به فهرست داروهای رسمی ایران اضافه گردند.
    کلیدواژگان: تجویز دارو، داروهای رسمی ایران، داروهای خارج از فهرست رسمی، استان زنجان
  • کوروش امینی، عبدالله امینی، حسین مدنی، محمدحسین پورمعماری، رمضان فلاح صفحه 47
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع بالای فساد و خرابی دندان ها و عوارض شناخته شده آن و گزارش هایی مبنی بر تاثیر رفتارهای بهداشتی در ارتقای بهداشت دهان و دندان، این مطالعه به منظور تعیین شیوه های مختلف مراقبت از دهان و دندان در بین نوجوانان استان زنجان در طی سال تحصیلی 1383 تا 1384 صورت گرفت.
    روش بررسی
    این تحقیق توصیفی بر روی 1500 دانش آموز دبیرستانی صورت پذیرفت که به روش نمونه گیری تصادفی و خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده بودند. ابزار مطالعه پرسش نامه محقق ساخته بود که به منظور تعیین روایی آن از روش اعتبار محتوا و به منظور تعیین پایایی آن از روش آزمون مجدد استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون کای اسکوئر به منظور تعیین اختلاف بین گروه های مختلف (براساس برخی ویژگی های دموگرافیک) مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین شیوه ی مراقبت از دندان ها در دانش آموزان مسواک زدن (89.7 درصد) بود که آزمون آماری تفاوت معنی داری را بر حسب جنس (P=0.001)، پایه های مختلف تحصیلی (P=0.04)، دبیرستان های مختلف (P=0.02) و مناطق مختلف تحصیلی (P=0.001) نشان داد.
    نتیجه گیری
    شیوه غالب مراقبت از دندان ها توسط نوجوانان استان، تنها به کارگیری مسواک بود. از این رو برنامه ریزی به منظور به کارگیری شیوه های مختلف مراقبت دهان و دندان در نوجوانان اکیدا توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دهان و دندان، رفتار بهداشتی، نوجوانان، زنجان
  • مهناز صادقی شبستری، حمیده حسین پور فیضی صفحه 56
    واکنش های جانبی به دنبال تزریق واکسن BCG (باسیل کالمت گرین) نادر بوده و یا به صورت لنفادنیت یا اوستئیت بروز می نماید. یکی از عوارض بسیار نادر این واکسن، عفونت منتشر مایکوباکتریایی است که اغلب در کودکان دچار نقص سیستم ایمنی اتفاق می افتد. در این مقاله یک مورد از عفونت منتشر BCG در شیرخوار 4 ماهه ای گزارش می شود که دچار نقص ایمنی توام شدید (SCID) بود. در رادیوگرافی، ضایعات اوستیولیتیک متعدد در اندام ها و جمجمه؛ در سونوگرافی شکم، ندول های متعدد در کبد و طحال؛ در رادیوگرافی سینه، کدورت های منتشر بینابینی و در کشت ترشحات معده از نظر مایکوباکتریوم بویس مثبت گزارش گردید.
    کلیدواژگان: عفونت منتشر BCG، نقص ایمنی توام شدید (SCID)، ضایعات اوستئولیتیک، مایکوباکتریوم بویس
|
  • F. Gharibdoost *, M. Karimifar, M. Akbarian, Ap Meisami, F. Shahram, F. Davachi, Ar Jamshidi, M. Akhlaghi, Ah Naji, Sh Khosravi Page 1
    Background and Objective
    Systemic lupus erythematosus (SLE) is a disease with life-threatening complications. Since evidence indicates that measurement of triglyceride (TG) and HDL levels and tumor necrosis α factor (TNF- α) and its types I and II soluble receptors plays a major role in evaluation of lupus activity, this study was conducted to investigate the relationship between the above mentioned factors and lupus activity in Tehran in 2005.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study fasting blood samples were obtained from 86 SLE patients who had been entered into the study through convenient sampling and the disease activity was calculated using the Systemic Lupus Erythematosus Disease Activity Index [SLEDAI]. Scores ≥ 6 were considered as active lupus and <6 as dormant lupus. Serum levels of TNF- α, sTNFR1 and sTNFR2 were measured through ELISA (Bender Medsystem) and blood TG and HDL through routine biochemical tests within 12 hours overnight fasting. The results were analysed by t-test, Mann-Whitney and Pearson correlation tests.
    Results
    46 people (53.5%) suffered from dormant disease and 40 people (46.5%) from active disease. TG level had significant relationship with disease activity, sTNFR2 (P=0.001) and TNF-α (P=0/01), while HDL level had inverse significant relationship with SLEDAI (P=0.007), TNF (P=0.01), STNFR1 (P=0.001). There was no significant relation between TG and HDL with STNFR2. Multiple linear analysis of regression showed that three variables (TG, sTNFR1 and sTNFR2) are maintained in the model for prognosis of the disease while TNF-α and HDL are omitted.
    Conclusion
    Dislipoproteinemia (elevated TG and reduced HDL) correlates with SLE activity following an increase in TNF-α and its soluble receptors. Thus, serum levels of TG, HDL and TNF-α and its soluble receptors are connected with lupus activity and are valuable markers for the disease activity.
    Keywords: Systemic lupus Erythematosus (SLE)_Triglyceride_HDL_Tumor Necrosis Factor (TNF_a) Soluble receptors of tumor necrosis ? factor (sTNFR1_sTNFR2)_Lupus activity index
  • Z. Sadat Manzari *, R. Memarian, Z. Vanaki Page 10
    Background and Objective
    Pain in burned patients is not only caused by damage to joints and tissues but it is also affected by a variety of reasons that can not be ignored. A number of studies indicate that implementing different supportive approaches could affect pain severity through reduction of fear and anxiety of the patients. Hence, the present study was conducted in order to study the effect of therapeutic communication plan on pain severity in burned patients in Mashhad during 2004.
    Materials and Methods
    In this quasi-experimental study 60 female burned patients were investigated in two groups of treatment and control. The control and case patients were identical in terms of age, burning agent, and burn surface area. Data collecting tools were patient's demographic information and linear pain scale. For each group pain measurement was carried out once at the beginning of study (48 to 72 hours following the burn) and then once a week for a month (average five times) immediately after dressing. Type, time and amount of sedative and analgesic drugs were recorded each time. For treatment group 7 to 12 therapeutic communication sessions (20 to 45 minutes) were held within four stages. The amount of pain was measured and compared in each group before intervention (the first week), within intervention (during three weeks) and after intervention (the fourth week). Data analysis was performed through Mann- Whitney and X 2 tests.
    Results
    The results showed that there was significant difference between pain severity in two groups after intervention (P=0.005) so that before in1tervention 36.7% of the patients suffered from severe pain, whereas after intervention none of the patients had this type of pain. Moreover, the number of patients suffering from extremely severe pain (36.7%) declined to 16.7% after intervention.
    Conclusion
    The study results indicate that implementation of therapeutic communication plan affects pain severity of burned patients. Hence, we recommend the application of the plan in burned patient care. More research is also suggested.
    Keywords: Pain, Therapeutic communication, Burned patients
  • Mr Mehrasbi *, M. Shariat, B. Haghighi, D. Ranjbar Page 17
    Background and Objective
    Aromatic hydrocarbons are produced by incomplete combustion of fossil fuels and pollute the soil following the emission into the atmosphere by precipitation. Numerous studies suggest that microbial inoculation has contributed to biodegradation of aromatic hydrocarbons. However, other studies have not confirmed the efficacy of this procedure in biodegradation. Regarding the contradictory findings, this study was conducted to evaluate capability of microorganisms isolated from oil-polluted soils in biodegrading aromatic hydrocarbons through separate or mix culture in Zanjan in 2004.
    Materials and Methods
    In this experimental study naphthalene, toluene and ethyl benzene were used as aromatic hydrocarbons indexes. These substance, as the sole source of carbon were added to the soils which had been inoculated with microbial colonies isolated from polluted areas and four months later microbial count was performed as microbial activity index. The extent of biological and non-biological removal of substances was assessed through gas chromatography procedure and the results were analysed by Mann-Whitney test.
    Results
    Mean colony counts in which toluene, ethyl benzene and naphthalene had been used as the sole carbon source were 19.7×106, 69.4× 105 and 41.2×106 colony/gr. soil respectively. In the culture containing a mixture of three hydrocarbons the number of colonies was 34×106 in one gram soil. The percentages of biodegradation for three studied hydrocarbons which had been exposed to microorganisms separately were 51, 45 and 69 for toluene, ethyl benzene and naphthalene respectively and when the mixture of the substances was added to the media culture the percentages of removal were 80.1, 65.7 and 63.6 for naphthalene, ethyl benzene and toluene respectively.
    Conclusion
    Aromatic hydrocarbons are biodegradable by isolating microbial population from oil-polluted soils and preparation of inoculation liquid. Since evaporation is an appropriate method in removal of hydrocarbons, soil rehabilitation through aeration together with microbial inoculation seems a proper method for removal of soil aromatic hydrocarbons.
    Keywords: Aromatic hydrocarbons, Soil, Biological degradation
  • M. Mansouri *, H. Navipour, R. Memarian Page 24
    Background and Objective
    Psoriasis is an unpredictable, chronic, cutaneous disease with recurrence period that could lead to disability and psychosis. Evidence shows that in addition to routine therapeutic procedures implementing self-care program can contribute to reduction of complications as an inexpensive method. Hence, this study was conducted with the aim of investigating the effect of self-care program on relief of the disease complications in Tehran in 2002.
    Materials and Methods
    This quasi-experimental study (before and after) was carried out on 50 patients. Self-care program was performed in different fields (food, medicine, bathing, washing, type of clothing, temperature, …) through face to face education and role playing and the cases were investigated in terms of symptom severity (skin dryness including splitting and flaking itching and existence of new plaque) every two weeks for three months. To collect data questionnaire, self-reporting check list, observational check list with Likert scale and correlation of 92.5% were used whose validity had been confirmed through content validity. The data analysis was performed using t-test and Wilcoxon.
    Results
    The results showed that 64% of the studied patients were male, 54% employed, 72% married and 42% had university degrees. 34% were 11-20 years old with the mean age of 11.9. The results indicated that the mean skin splitting severity decreased from 2.34 to 0.04%, flaking from 4.48 to 0.5, itching from 2.5 to 0.54 and area of lesion from 81.77 to 27.33 after intervention (P=0.0001). The comparison of behavior before and after intervention showed that the extent of all self-care behaviors increased significantly (P=0.001).
    Conclusion
    The research results show that implementation of self-care program reduces the severity of skin symptoms. Thus, administration of this inexpensive, accessible program in care plans of patients to lower the physical, mental, familial, and social problems of patients is recommended.
    Keywords: Psoriasis, Complications, Self, care
  • A. Mohammadi *, Ar Shoghli Page 32
    Background and Objective
    Improving quality of hospital services helps to optimize resource utilization and promotes quality of care and community satisfaction. Since identification of staff perceptions and expectations leads to increased efficiency, improvement of organization products and fulfillment of customer's present and future needs, this research was conducted in order to analyse total quality management (TQM) elements in Zanjan's hospitals from 2003 through 2004.
    Materials and Methods
    This descriptive study was carried out on 256 employees of different hospitals in Zanjan province who had been selected through stratified random sampling. Data collecting tool was questionnaire (Likert scale) including optimal situation (expectations) and present situation (perceptions) of TQM elements which was completed by research samples. The gap between expectations and perceptions was calculated by subtracting the perceptions scores from expectations score. The results were analysed through statistical test (Kroscal-Wallis Wilcoxon).
    Results
    The mean gap scores between optimal situation (expectations) and present situation (perceptions) were significant in all elements of TQM (P=0.01). The fair recognition and reward system was the most important dimension from employee's standpoint and scored the most negative (mean gap score= -3). Quality culture and staff empowerment were rated as the second and third most important dimensions.
    Conclusion
    The results indicate that fair recognition and reward system, the initiative and creative culture and staff empowerment are the most important preconditions of effective implementation of TQM in hospitals. Thus, it is recommended that hospital managers establish fair reward system based on well-done performance and encourage creative work and quality culture.
    Keywords: Total Quality Management (TQM), Staff perception, Staff expectation
  • Mr Jafari *, H. Ranjdoost, Mb Ayatolahi Page 40
    Background and Objective
    A number of drugs available in Iran's drug market do not appear on official drug list of the country. However, they are prescribed by physicians for various reasons. Although the trade of these drugs is illegal, they are widely sold at different prices, without warranty for genuineness and production date. Thus, the present study was conducted to determine the frequency of widely-prescribed unofficial drugs in Zanjan province in 2005.
    Materials and Methods
    This descriptive study was carried out in 26 pharmacies selected through convenient sampling. Data collecting tool was the information form through which the data completed by the pharmacies was followed-up every two week for 6 months. The collected data was classified and analysed through descriptive statistics.
    Results
    Out of 1894 recorded drug articles by pharmacies fefol was the most frequent with 643 cases (33.94%) and the other drugs in descending order were osteocare with 170 cases (8.97%) ketrel with 141 cases (7.44%) glucosamine/ chondroitine/ MSM compounds with 132 cases (6.97%) and tres orix with 112 cases (5.91%).
    Conclusion
    Based on research results out-of-list drugs fell into three categories. The first category was drugs with similar domestic versions and without proven superiority over domestic drugs (e.g: fefol, osteocare). The second category was drugs without similar domestic versions or with distinct superiority over domestic drugs (e.g: glucosamine, chondroitine), and the third category contained the drugs without particular superiority over domestic drugs (e.g MIM drop, kidicare). Thus, it is recommended that clinical efficacy of foreign samples be compared with domestic ones and be added to official drug list of the country in case of appropriateness.
    Keywords: Drug Prescription, Official drugs of Iran, Out, of, official drug list, Zanjan Province
  • K. Amini *, A. Amini, H. Madani, Mh Pourmemari, R. Fallah Page 47
    Background and Objectives
    Regarding the high prevalence of dental caries and its individual complications and the reports concerning the effects of healthy behavior on oral and dental hygiene, this study was carried out with the aim of investigation of different oral and dental-care procedures among adolescent population of Zanjan province during the academic year 2004-2005.
    Materials and Methods
    This descriptive study was performed on 1500 high school students through multi-stage cluster random sampling. The study tool was researcher-made questionnaire whose validity and reliability had been confirmed through content validity and repeated test respectively. Descriptive statistics and X 2 test were used to determine the difference among groups (based on a number of demographic features).
    Results
    The most common dental-care procedure among the students was brushing (89.7%) and statistical tests showed a significant difference in terms of gender (P=0.001), different educational levels (P=0.04), different schools (P=0.02) and different school areas (P=0.001).
    Conclusion
    The only common dental-care procedure used by the province adolescents was brushing. Hence, planning for various oral and dental-care procedures in adolescent population is highly recommended.
    Keywords: Mouth, teeth, Healthy behavior, Adolescents, Zanjan
  • M. Sadeghi Shabestari *, H. Hosseinpour Feizi Page 56
    Adverse reactions induced by BCG vaccination are rare and appear either in the form of lymphadenitis or osteitis. One of the rarest complications of the vaccine is disseminated mycobacterial infection which mostly occurs in infants with immune deficiency. In this paper a case of disseminated BCG infection is reported in a four-month-old infant suffering from severe combined immunodeficiency (SCID). Plain radiographs showed multiple osteolytic lesions in skull and extremities abdominal sonography revealed multiple nodules in the liver and spleen in thoracic radiography disseminated interstitial infiltration was observed, and gastric tub age culture tested positive for Mycobacterium bovis.
    Keywords: Disseminated BCG infection, Severe combined immunodeficiency (SCID), Osteolytic lesions, Mycobacterium bovis