فهرست مطالب

علوم حدیث - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1385)

فصلنامه علوم حدیث
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1385)

  • 190 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/01/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدمحمدعلی ایازی صفحه 3
    این مقاله در پی روشن ساختن معنای روایتی است که در نقل های مختلف از پیامبر و امیرمومنان و امام باقر و حضرت صادق علیهم السلام آمده که ضرب القرآن بالقرآن کفر است و کسانی تصور کرده اند، ضرب قرآن به قرآن پاسخ دادن معنای آیه با آیه دیگر، یا تفسیر قرآن به قرآن است، در حالی که این جمله در عصر ائمه اصطلاحی بوده است؛ متفاوت از آنچه از ظاهر لفظ استفاده می شود. در این مقاله شواهد و قراین معنایی، گردآوری شده، دیدگاه های متفاوت بیان شده و در نهایت، جمع بندی و ادله معنای مورد نظر بازگو شده و نشان داده که چگونه بررسی روایات به صورت موضوعی، فهم کامل و جامعی در بستر صدور ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: ضرب قرآن به قرآن، تفسیر قرآن به قرآن، بستر صدور روایات، تصدیق قرآن به قرآن
  • سیدحسن اسلامی صفحه 13

    حدیثی منسوب به حضرت امیرمومنان علیه السلام چهار فضیلت را به مثابه فضایل اصلی برمی شمارد که عبارت اند از: حکمت، شجاعت، عفت و عدالت. این مقاله می کوشد نشان دهد که این حدیث بیش از آن که بازگوی فضایل اخلاقی از دیدگاه اسلام باشد، بیانگر فضایل اخلاقی فرهنگ یونان باستان است. برای این کار، نویسنده به تحلیل مفهوم آرته (فضیلت) در فرهنگ یونان باستان و فضایل معروف آن فرهنگ پرداخته، با بیان تحول تاریخی و مفهومی آنها دگرگونی آنها را در فرهنگ اسلامی در میان عالمان اخلاق پی می گیرد و با مقایسه آنها با آموزه های اخلاقی قرآن کریم، می کوشد تا کاستی های این حدیث را از نظر تعداد، اهمیت و محتوای فضایل اصلی نشان دهد و نتیجه بگیرد که چه بسا این حدیث از سوی علاقه مندان به اخلاق فضیلت محور یونانی برساخته شده باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق فضیلت محور، حدیث فضایل، فضایل اخلاقی، فضیلت، اخلاق اسلامی
  • مهدی مهریزی صفحه 37
    بخش قابل توجهی از روایات اسلامی را احادیث پزشکی تشکیل می دهد. محدثان شیعه و اهل سنت از دوره های نخست تدوین، در آثار مستقل و یا ضمنی به گردآوری آنها همت گماشته اند.
    چگونگی تعامل با این روایات، از گذشته، دغدغه متکلمان مسلمان و محدثان بود، و این دغدغه ها در دوره های معاصر افزون شده است. این مقاله، ضمن گزارش از مصادر حدیثی مرتبط با پزشکی، به چگونگی تعامل با این روایات پرداخته است.
    کلیدواژگان: فهم روایات، روایات پزشکی، مصادر حدیثی، تعامل با روایات
  • ویلیام سی چیتیک ترجمه: وحید صفری صفحه 59
    ویلیام چیتیک یکی از اسلام شناسان بزرگ غربی است که تاکنون مطالعات زیادی درباره عرفان اسلامی انجام داده است. از جمله کارهای مهم وی ترجمه صحیفه سجادیه، کتاب دعای منسوب به امام زین العابدین از زبان عربی به زبان انگلیسی است. او مقاله حاضر را در مقدمه ترجمه انگلیسی صحیفه سجادیه نگاشته است. چیتیک، ضمن توضیحی کوتاه درباره امام زین العابدین و نیز تبیین جایگاه دعا و مناجات در اسلام، کوشیده تا یک بحث تاریخی کوتاه درباره سندها و نسخه های مختلف صحیفه ارائه کند. همچنین تحلیلی محتوایی نیز از ساختار ادعیه و مناجات های موجود در صحیفه ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: امام زین العابدین، صحیفه، دعا و مناجات، ذکر، رحمت، طلب بخشایش، اسمای الهی، مصنویت اسلامی
  • صحابی کیست / تحلیل انتقادی تعریف محمده ادی معرفت و ابن حجر از صحابه
    سیدهدایت جلیلی صفحه 89
    در این مقاله ضمن ارائه چند دیدگاه درباره صحابه، به تعریف ابن حجر عسقلانی و محمدهادی معرفت از صحابه پرداخته شده و ضمن مقایسه این رو و تطابق آن با دیدگاه های رایج به تحلیل آنها پرداخته و اشکالاتی بر تعریف محمد هادی معرفت از صحابی وارد نموده است.
    کلیدواژگان: صحابی، این حجر عسقلانی، محمد هادی معرفت
  • رحیمه شمشیری، مهدی جلالی صفحه 103
    احمد بن علی بن احمد بن عباس نجاشی (م 450ق) از فهرست نگاران مهم شیعه و فهرست او از قدیمی ترین فهرست های شیعی است. گرچه نجاشی بیشتر به عنوان عالم رجالی و فهرست او یکی از کتاب های چهارگانه اساسی رجالی شیعه شناخته شده، لیکن در این مقاله به کتاب او صرفا به عنوان فهرست اصول و مصنفات نگرسته ایم و سعی نموده ایم روش نجاشی را در بیان اطلاعات عمومی درباره نویسندگان و مولفات آنان و چگونگی ارائه آن به دست آوریم.
    کلیدواژگان: فهرست، نجاشی، مولفات، آثار
  • محمدحسن محمدی مظفر صفحه 128
    دو منبع اصلی زیارت عاشورا عبارت اند از: کامل الزیارات ابن قولویه و مصباح المتهجد شیخ طوسی. نوشته حاضر به بررسی اسناد این زیارت در این دو منبع می پردازد و وجوه تضعیف و تصحیح آنها را آشکار می کند و به این نتیجه می رسد که سند سوم شیخ طوسی در مصباح المتهجد (روایت صفوان) اصح طرق روایت این زیارت است و طرق دیگر هرچند خالی از ضعف نیستند، ولی می توانند این طریق را تایید و تقویت کنند.
    کلیدواژگان: زیارت عاشورا، اسناد حدیث، ضعف سند، تصحیح سند
  • سیدعلی آقایی صفحه 145
    روایات در سنت اسلامی به عنوان منبعی مهم برای فقه، اخلاق، تفسیر و حتی تاریخ شناخته می شود؛ اما در میان خاورشناسان و حدیث پژوهان غربی، در وهله نخست به مثابه منبع اساسی برای شناخت تاریخی اسلام خصوصا در سده های نخست حایز اهمیت است. همین امر موجب شده تا ایشان برای بهره گیری صحیح از این منبع اطلاعاتی به مداقه در ارزش تاریخی آن بپردازند؛ بدین معنا که این روایات، به واقع، به چه دوره ای از تاریخ اسلام مربوط هستند و به لحاظ تاریخی، به چه فرد یا افرادی انتساب می یابند. این موضوع از زاویه ای دیگر مورد توجه عالمان حدیث مسلمان نیز بوده است و آن مساله نقد سندی و متنی روایات و تمییز روایات مجعول و موضوع از روایات اصیل و معتبر است. همین جا تلاش های حدیثی اندیشمندان مسلمان و غربی با هم پیوند می خورد.
    در مقاله حاضر دست آوردهای پژوهشی خوتیر ینبل، از پرکارترین حدیث پژوهان هلندی، در این باره توصیف شده و مورد بررسی و نقد قرار گرفته است. از دیدگاه وی بخش عمده ای از این اطلاعات تاریخی در اسناد روایات نهفته است که باید با روش تحلیلی خاصی که تا حد زیادی ابداع خود اوست از دل اسانید روایات بیرون کشیده شود. حاصل این شیوه تحلیلی ارزش گذاری بر میزان اعتبار تاریخی اسانید و نیز تاریخ گذاری تقریبی برای ابداع و نشر روایات اسلامی است. در این پژوهش، ضمن بررسی مجموعه ای از روایات به عنوان نمونه، اصطلاحات تخصصی که ینبل در روش شناسی خود وضع کرده، معرفی و شیوه تحلیلی وی بر نمونه مذکور پیاده سازی می شود تا علاوه بر آشنایی نظری با این نوع پژوهش، نتایج آن در عمل آشکار گردد.
    کلیدواژگان: تاریخ گذاری روایات، تحلیل اسناد، نقد سندی روایات، وضع، خاورشناسان، خوتیر ینبل
  • سید لطف الله جلالی صفحه 169
    سید بن طاووس از عالمان پر نفوذ شیعه در قرن هفتم هجری است که در زمینه های مختلف علمی مهارت داشته و آثار فراوانی را تالیف کرده است. یکی از آثار او کتاب التشریف بالمنن فی التعریف بالفتن است که در موضوع ملاحم و فتن نگاشته شده و به طور عمده از سه منبع حدیثی اهل سنت گرد آمده است. این کتاب در قرون اخیر در میان عموم عالمان شیعه، کتابی ارزشمند و معتبر در موضوع مهدویت تلقی شده است. در این مقاله به بررسی این کتاب پرداخته و به این نتیجه دست یافته ایم که این کتاب نه معتبر است و نه در باب مهدویت نوشته شده و نه سید بن طاووس به آن چنین نگاهی داشته است.
    کلیدواژگان: ابن طاووس، مهدویت، ملاحم، فتن، احادیث، ظهور، مهدی موعود
|
  • Sayyed Mohammad Ali Ayazi Page 3
    This paper aims at clarifying the meaning of a hadith whis has bee related by the holy Prophet, Imam Ali, Imam Baqir, and Imam Sadiq, peace be upon them, that Zarbu al-Quran bil Quran Kufr. Some assumed that this hadith points to the interpretation of a Quranic verse with utilization of other verses. On the other hand this sentence is considered as an idiom belonging to the age of Imams and is different from what is shown by literal meaning. Collecting semantic evidence and facts, the author of the present paper views this hadith from different perspectives and finally comes up with a conclusion and retells the related semantic proofs. It is also shown that how investigation of hadiths thematically provides a comprehensive understanding of the reasons for the issuance of hadiths.
    Keywords: Zarb al Quran, Interpreting Quran by Quran, Background for Issuance of Hadiths, Confirming Quran by Quran
  • Mahdi Mehrizi Page 37
    Medical issues form a considerable part of Islamic Hadith. Shiite and Sunni Hadith scholars from the first periods of compilation tried to compile these hadiths as independent works or by other issues. The quality of dealing with these hadiths was the concern of the Muslim traditionists and theologians from the past times. These concerns have increased in the present time. Author of this paper gives an account of hadith sources dealing with medical issues and explains about the methods used by scholars to verify these hadiths.
    Keywords: Understanding Hadith, Medical Issues, Hadith Sources, Hadith Verifycation
  • William C. Chitic, Translated By Vahid Safari Page 59
    William Chitic is one of the great western scholars who have done many researches on Islamic mysticism. One of his important works is a translation of Sahiffa Sajjadia ascribed to Imam Zain al-Abidin from Arabic into English. The present paper is concerned with the introduction which has been written by William Chitic to his translation. Rendering a brief explanation about Imam Zayn al-Abidin and also clarifying the status of prayer and supplication, Chitic tries to make a brief and short historical discussion about documents and different versions of Sahifa. He also renders a content-wise structural analysis of supplications of Sahiffa. The interesting point of Chitic's analyses is that he deals with Sahiffa in a open way far from criticism usual with the western writers.
    Keywords: Imam Zayn al Abidin, Sahiffa, Prayer, Supplication, Remembering God, God's Mercy, Asking for God's Forgiveness
  • Who is Sahabi (Companion)? / A Critical Approach to the Definition of Sahabi Made by Mohammad Hadi Marefat and Ibn Hajar
    Sayyed Hedayat Jalily Page 89
    Different points of views have been presented about the Prophet's Companions. Summing up these views will lead us to three definitions which are dealt with in this paper. The author also makes a comparison between Mohammad Hadi Marefat's views and those of Ibn Hajar and then makes criticism of it.
    Keywords: The Prophet's Companions, Definitions, Comparison
  • Rahimeh Shamshiri, Dr. Mahdi Jalali Page 103
    Ahmad bn Ali bn Ahmad bn Abbas Najashi proficient at rijal science and the author of the first and most important Shiite rijal work namely Fihrist Asmai Musannaf al-Shiah (or al-Najashi's rijal). Although the author's aim was to list Shiite works and books, however there are useful information about the compilers of books, their classes, their race and genealogies and finally their academic status and authenticity of their works.Studying and evaluating the method used by Najashi, the author of this paper tries to display his efforts in providing general information about compilers and his method in presenting them.
    Keywords: Najashi, Fihrist, Works, Books
  • Mohammad Hasan Mohammadi Mozaffar Page 128
    Two basic source of Ziyarat Ashura are as follows: Ibn Quluyih's Kamil al-Ziyarat and Sheikh Tusi's Misbah al-Mutahajid. The present paper verifies the document of this Ziyara within two above-mentioned sources and reveals its depreciating and appreciating aspects and concludes that the third document in Tusi's Misbah al-Mutahajid is the most correct way of relating this narration. Although other ways are not void of mistakes but they can confirm and uphold this one.
    Keywords: Ziyarat Ashura, Chain of Documents, Document Weakness, Document Correction
  • Sayyed Ali Aqaee Page 145
    Hadith in Islamic Tradition is recognized as an important source for fiqh (jurisprudence), akhlaq (ethics), tafsir (exegesis) and even history. But among the Orientalists and Western hadith scholars, it is viewed as the basic source to know the history of Islam especially the first centuries of Islam. To make the best use of this informational source they started studying its historical value, that is, which period these traditions are related and whom these narrations are historically scribed to. This issue has been view from another perspective by Muslim hadith scholars namely hadith text and document criticism and distinguishing unreliable and forged hadiths from authentic and reliable ones. Here the efforts made by Muslim and Western hadith scholars join together. The present paper is concerned with the busiest Netherlander hadith scholars, Gautiar Juynboll and describes his research achievements. To him, the main part of this historical information is hidden in the chain of documents which can be found by a special analytical method which is of his own innovation. The result obtained by this analytical method is the evaluation of historical reliability of documents and also approximate dating of Islamic hadith innovation and publication. Reviewing a set of narration as an example, the author of the present paper gives an introduction to the technical terms utilized by Juynboll and implements his analytical method concerning mentioned example to get theoretically familiar with this kind of research and find its result practically.
    Keywords: Hadith Historicity, Documents Analysis, Hadith Document Criticism, Forging Hadith, Orientalists, Gautiar Juynboll
  • Sayyed Lutfullah Jalali Page 169
    Razi ul-Din Ali b. Tawus Hasani is an influential Shi′i scholarin seventh century Al-Tashrif bil-Menan fil-Ta′rif bil-Fetan in the subject of malahim and fitan. This book is comprised from three Sunni hadith sources. In later ages, this book is regarded an authentic book about Madawiyya, but in this paper se would see that it is not authentic, nor about Mahdawiyya, and Ibn Tawus himself did not believe that the tradition included in, valuable and authentic.
    Keywords: Ibn Tawus, Mahdawiyya, malahim, fitan, hadith, raising (Zuhur)