فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1386)

نشریه مطالعات ملی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1386)

  • 176 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/02/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • حسین گودرزی صفحه 3

    پذیرش این موضوع که جغرافیا و سرزمین، یکی از ارکان هویت ملی به حساب می آید؛ میان مدلول نام سرزمین و هویت جامعه ای، رابطه معنادار برقرار می کند. زان میان، منشا و سیرتحول مفهوم ایران در بیست و هشت قرن، از تشکیل حکومت مادها در فلات ایران تاکنون، واجد اهمیت در خور توجه پیرامون موضوع هویت ملی در ایران است. در این مقاله، ضمن مروری بر پیشینه شناسی مفهوم ایران و ارتقا آن تا مرحله مفهومی سیاسی- اجتماعی و رکن هویت ایرانی در عصر ساسانیان، به بررسی باز آفرینی این مفهوم پس از فترتی قریب نه قرن در دوره صفویه، با جستجو در دوازده اثر از اسناد دولتی، تواریخ، دواوین شعری و سفرنامه نویسان خارجی آن دوره و با روش بررسی اسنادی و ابزار تحلیل محتوا پرداخته می شود. در این کاوش، هم فراوانی تکرار نام ایران در نقش های مختلف مورد نظر بوده و هم نوع کاربرد مفهوم ایران از بعد جغرافیایی و فرهنگی تا مفهوم سیاسی و اجتماعی و رکن هویت ملی ملاحظه شده است. به علاوه، تحول محتوایی آن در دوره دویست و سی ساله صفویه نیز مد نظر بوده است.

    کلیدواژگان: ایران، دوره صفویه، هویت ملی، هویت ایرانی، باز آفرینی مفهوم ایران
  • علی کریمی صفحه 31

    سفرنامه های دوره صفوی و قاجاری، صرف نظر از کاستی های محتوایی و روش شناختی شان،به عنوان یکی از اسناد معتبر تاریخی، شرح آداب و رسوم و بازنمایی جهان ایرانی در منظومه فکری سفرنامه نویسانی است که با تصویر سازی از ایران بنیاد های شناخت نسبت به جهان ایرانی را در ذهن و ضمیر مخاطبانشان استوار ساختند. دوره صفویه که با تلفیق سه عنصر مهم هویت ساز یعنی مذهب، اسطوره و سرزمین، پایه گذار عصر نوینی در فرآیند هویت یابی ایرانیان به شمار می آید و دوره قاجاریه، که سرآغاز مداخله همه جانبه اروپاییان در جهان ایرانی و تاثیر عمیق آن بر هویت ایرانی است، در نقطه تمرکز این مقاله واقع شده اند. هدف مقاله پاسخ به این پرسش اصلی است که مهمترین ممیزه های فرهنگی ایرانیان که در این سفرنامه ها مورد توجه قرار گرفته است کدامند؟ مقاله با توجه به تعریف مفهوم هویت که بر وجود «دیگران» در فرآیند هویت یابی تاکید می کند، و توجه به نقش مولفه های فرهنگی در تکوین هویت ملی، مولفه های هویت فرهنگی ایرانیان را به صورت زیر احصا نموده است: مولفه های مثبت عبارتند از: مدارای دینی، دین مداری، میهمان نوازی، علم آموزی، شعردوستی، دلبستگی به مولفه های هویت ایرانی، مرجعیت روحانیت در بین مردم و رواج فرهنگ عفاف در میان توده ها. و در بعد منفی شناسه های مهم عبارتند از: خرافه گرایی و تقدیر باوری، تجمل گرایی، پنهانکاری و دورویی، فقدان شایسته سالاری، عافیت طلبی و مسامحه کاری، فقدان روح نقادی و فساد دستگاه سیاسی و جدایی کامل بین دولت و مردم.

    کلیدواژگان: سفرنامه، هویت، هویت ایرانی، هویت فرهنگی ایرانیان، صفویه قاجاریه
  • ابراهیم صالحی عمران*، طناز شکیباییان صفحه 63

    پژوهش حاضر با هدف توصیف میزان توجه به مولفه ها و مفاهیم مرتبط با هویت ملی در کتاب های درسی دوره آموزش ابتدایی ایران انجام شده است. بدین منظور با بهره گیری از روش تحلیل محتوی، 27 جلد کتاب درسی دوره آموزش ابتدایی سال 82 – 1381 که شامل 512 درس،3199 صفحه و 3332 تصویر بوده، مورد بررسی، تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. از روش آنتروپی شانون نیز برای تفسیر پیام و پردازش اطلاعات موجود برای به دست آوردن ضریب اهمیت هر یک از مقوله های اصلی تحقیق شامل ارزش های هویت ملی،ارزش های دینی- مذهبی و ارزش های انقلابی است که هریک توسط معیار های تعریف شده از نظر محقق، بررسی گردیده اند. بر اساس یافته پژوهش، توجه متعادلی به عناصر و مولفه های هویت ملی نشده و در این میان دروس، صفحات و تصاویر کتب درسی این دوره، در زمینه شکل دهی هویت ملی در نسل جدید، بسیار کمرنگ ایفای نقش نموده اند.

    کلیدواژگان: هویت ملی، تحلیل محتوی، آموزش ابتدایی، ایران
  • مهری بهار صفحه 85

    مساله اصلی این مقاله، نوع ارتباط و پیوستگی ابژه های فرهنگی و اجتماعی، ارزش های دینی و هویت نسلی است. این امر از آن روست که در مطالعات فرهنگی و مطالعات نسلی، برای بیان شکل گیری و تحول هویت، به تقش عواملی چون ابژه ها، ارزش ها، و شرایط اجتماعی و فرهنگی اشاره شده است. از این میان نقش ارزش ها و ابژه ها از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. شواهد و تجربه تاریخی در ایران نیز تایید کننده داعیه مفهومی فوق است. به عبارت دیگر هویت نسلی در ایران، با فرض تغییر پذیری ارزش ها و ابژه ها، تحقق یافته است. تفاوت در استفاده از ابژه ها و داشتن تجربیات دوره ای که بعضا مشترک و برخی متفاوت از هم می باشند، تمایز گذاری بین نسلی که اساس هویت نسلی است، را امکان پذیر می کند. ابژه ها در عین حال که سازنده هویت های نسلی (1- نسل قبل از انقلاب، 2-نسل انقلاب و جنگ،و 3- نسل جوان، نسل بعد از انقلاب و جنگ) هستند، عامل تمایز و پیوند بین آنها نیز می باشند. اثبات امر فوق با استفاده از روش مقایسه ای (ابژه ها و نسل ها) و نظام مفهومی نسلی در مطالعات نسلی (اینگلهارت و بالس) دنبال شده است.

    کلیدواژگان: نسل، هویت، هویت نسلی، ابژه، نسل انقلاب، جنگ، نسل جوان، ارزش های دینی
  • حیدر جانعلیزاده چوب بستی صفحه 99

    دیر زمانی است که نخبگان، دانشمندان و نظریه پردازان، در شناخت و معرفی جامعه متمدن تلاش نموده اند. افلاطون، ارسطو، آگوستین، فارابی، جان لاک، و ژان ژاک روسو،از جمله این تلاش محسوب می شودند. به راستی جامعه متمدن چیست؟ چه ابعادی دارد؟ دارای چه نشانه هایی است؟ عوامل و مکانیزم های اصلی تحقق آن کدامند؟ چه موانع و مکانیزم هایی تحقق آنرا دچار مشکل کرده است؟ و عوامل و مکانیزم های چاره ساز در این راه کدامند؟
    آشنایی با بینش اسلامی امام در پاسخ به پرسش های مذکور، ارایه رهنمودهای ایشان به منظور خروج جوامع و ملت های مسلمان و مستضعف از فرایند عقب ماندگی، و پیشنهاد چند پرسش اساسی برای پژوهش در آینده، نتایج مورد انتظاری است که این مقاله سعی کرده است با تمرکز بر فرمایشات امام خمینی (ره) در کتاب کوثر و بررسی آنها، به آن دست یابد.

    کلیدواژگان: امام خمینی، جامعه متمدن، هویت، بازگشت به خویشتن، مدرنیته
  • بهرام نوازنی صفحه 121

    یکی از ویژگی های جامعه ایرانی، آن است که اقوام مختلف آن اغلب در سرنوشت سیاسی یکدیگر احساس اشتراک کرده و به ایفای نقش موثر در رشد و شکوفایی تمدن ایرانی پرداختند و گاهی نیز به خاطر تفاوت ها و اختلافات قومی، رو به درگیری آورده و حتی با وجودی که در اقلیت بودند، برای دستیابی به اوج قدرت سیاسی و در دست گرفتن سرنوشت خویش، حیات سیاسی کشور را به ورطه سقوط و تجزیه کشاندند. از این میان، تات ها، بازمانده تمدن باستانی ماد هستند که در کنار همزیستی مسالمت آمیز با دیگر ایرانیان و تلاشی که برای حفظ و قوام هویت ایرانی کرده اند، در حفظ بستگی ها و عناصر هویتی خود نیز از جمله حفظ گویش تاتی به طور شفاهی نیز اهتمام فراوان داشته اند.در این پژوهش، تلاش می شود تا علاوه بر ریشه شناسی واژه تات، پیشینه تاریخی تات ها و جمعیت و پراکندگی جغرافیایی نفوس آنان، و عوامل همگرایی تات ها با دیگر اقوام مجاور پرداخته و رفتار و ابزار مورد استفاده آنان در پیگیری اهداف و تقاضاهای خود، بررسی شوند.

    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت قومی، تات، ایران، قزوین
  • سید عطاءالله سینایی صفحه 139

    یکی از رویدادهای جنبش مشروطیت، ورود نیروی ایلی خان های بختیاری به عرصه کارزار با طرفداران استبداد و حمایت موثر ایشان از مشروطه خواهان و مشارکت فعال و همراهی آنان با نیروهای متحد مشروطه خواه در فتح تهران در تیرماه 1287 ه.ش. است. این اقدام، با توجه به اینکه ضرورت ها و اهداف این جنبش سیاسی- اجتماعی متوجه نیازهای جامعه شهرنشین می شد و سنخیتی با الگوی رایج جامعه ایلی نداشت، تعجب ناظران رویدادها و تحلیل گران تاریخ مشروطیت ایران را برانگیخت. در واقع، در حالی که مولفه هایی چون مبارزه با استبداد، محدود نمودن قدرت مطلقه حکومت و تاسیس مجلس شورای ملی، از مهمترین اهداف این جنبش بودند؛ این حرکت ملی مورد پشتیبانی خان ها که به صورت مطلق و بدون هرگونه محدودیتی بر جامعه ایلیاتی تحت فرمانروایی خود حکومت می کردند، قرار گرفت. جامعه ای که از ضرورت ها، فلسفه و تحولات جهان نو که پیش فرض مشروطه خواهی است، بی خبر بود و نابرابری های اجتماعی و سیاسی از اجزا ساختاری آن به شمار می رفت. بنابراین حدس و گمان های گوناگونی در مورد علل این اقدام مطرح شد.
    این مقاله تلاش نموده است از طریق شناسایی ویژگی های ساختار جامعه ایلیاتی، ظرفیت های نظامی که در درون این ساختارها تولید می شد و باعث تسلط نیروهای قبایل و ایلات بر حکومت در ایران می گردید، و نیز مناسبات قدرت در ایران؛ به تحلیل اقدام خان های بختیاری در پیوستن به نیروهای مشروطه خواه بپردازد.

    کلیدواژگان: ایران، جنبش مشروطیت، جامعه ایلیاتی، ایلات، ایل بختیاری، خان های بختیاری، ساختار اجتماعی
  • معرفی و نقد کتاب
  • مهران کامروا، طیبه واعظی صفحه 161
|
  • Hossein Goodarzi Page 3

    Accepting the fact that geography and land is one of the pillars of national identity, creats a meaningfull connection between the context of the name of the land and socioal identity. In this regard the origin and evolution of the name of "Iran", during 28 centuries, beginning with the establishment of, MAD, in the plateau of Iran to the present time, is very important and considerable to realize the concept of "National Identity" in Iran. In this essay, while passing over the meaning of "Iran", and its promotion to a political - social sense of Iranian Identity, in the period of Sasanids, we will review the recreating of this concept in the reign of safavids, after an enter mission of nine centuries. This work will be based on the content analysis of the subject in hand.

    Keywords: Iran, Identity, Sasanid, Safavid, Concept of Iran
  • Ali Karimi Page 31

    Itineraries of Safvids and Quajars, regardless of their epistemological and methodological shortages, are considered as a valid and credible document, explaining rituals and manners of Iranians and representing their "world" and accounted as foundations of knowledge about Iran in the minds of their audiences. Both Safavid and Qujar era are important, regarding the issue of identity. Safavid period played a major identity role, because it started the process of Iranian identification by combining three factors, i, e religion, myth and territory. Quajar era is important too, because the inclusive intervention of western civilization in Iran s internal affairs, deeply challenged its identity. This article concentrates on the most important features of Iranians’ cultural identity, which have been accounted by writers of itineraries. These characteristics can be categorized in positive and negative features. Positive factors of Iranians’ cultural identity mentioned as follow: religious toleration, religiousness, hospitalization, knowledge seeking spirit, poetical aspirations, strong belonging to elements of natinal identity, acceptance of clergymen as basic reference group and inclusiveness of chastity among women. The most important negative features of Iranians’ identity regarded as follow: superstitiousness, sumptuousness, lack of critical spirit, corruption of government, complete separation between elite and masses, double - dealing and lack of meritocracy.

    Keywords: Itineary, Identity, Iranian Identity, Iranian Cultural Identity, Safavid, Quajar
  • Ebrahim Salehiomran *, Tannaz Shakibaean Page 63

    This study with the help of content analysis investigates, the case of national identity in Iranian primary school textbooks. Using content analysis, it has studied all the textbooks in primary school period. In this study, 27 volumes of textbooks in the curriculum year of 1381-82 including 512 lessons, 3199 pages, 3332 pictures were analyzed from the approach of four categories. The categories are as follows: the values of national identity, religious values, revolutions values and other categories which were individually investigated on the basis of the defined criteria by researchers. To obtain and to compare the significant levels of each category, it used Shannon Antrophy method, which is a new method of interpreting the messages and processing the data of a problem in content analysis. According to the findings, not enough attention was paid to the above-mentioned categories. In the lessons, pages, pictures of these textbooks, the role of forming national identity in the present generation, which is the main purpose of the study, has been underestimated.

    Keywords: National Identity, Primary school, Textbooks, Religious values, Revolution’s values
  • Mehri Bahar Page 85

    The main object  of the paper is to show the role of social and cultural objects on  generational identification. It is derived from this conceptual and theoretical framework which mention each generations can be defined by objects which the people used to do. Therefore, all the objects which has been used by the people are making their identities. On the other hand, the objects are the main factors in distinction and interrelations among generations over time. In a glance, there are three generations over times: the pre-revolution , the revolution and war, and the  young generation after the revolution. The comparative method (comparing between objects and generations) and the cocept of this article are Inglehart and Ballas.

    Keywords: Social Objects, Cultural Objects, Pre-revolution Generations, Revolution Generation, Objects, Identity
  • Heydar Janalizadeh Choob basti Page 99

    For quite a long time, the elites, the scientists, and theoreticians have been busy trying to find out more about the civilized society. Among all those who have touched the issue we can name Plato, Aristotle, Augustine, Farebi, John Lock, and Jean Jacques Rousseu. What is the civilized society, indeed? What are its proportions? What are its signs? What are the main mechanisms of which we can eventually lead to it? What mechanisms have hampered its progress? What are the mechanisms which can assist us? The present work attempts to study and analyse the above questions through looking at Imam Khomein's Kosar. The present work will have the following results a scientific familiarity with Imam's Islamic insight in answering the above questions, presenting his guidelines for the oppressed muslim nations and communities for saving themselves from backwardness, and suggesting some important questions for future research.

    Keywords: Imam Khomein, Civilized Society, Identity, Return to Self, Originality, Modernity
  • Bahram Navazeni Page 121

    Regarding the problems and prospects of human self-definition, the unifying thread is "identity" in its various manifestations throughout the life course. Diversity is one of the aspects of Iranian society. This paper presents the findings of a politico - linguistic research conducted in 2006 among the Tat people living in Takistan in Qazvin Province, some 130 kilometres to the north east of Tehran. These people though a minority ethnic group in Iran, constitute the majority population of the city of Takistan and its surrounding vicinity. Tat language which is a member of the South-Western group of the Iranian branch of the Indo-European language family is the great aspect of these people's identity. The operating assumption of the paper is that struggling with different aspects of their identity these people see themselves as entirely distinct group and honour their three thousand years old identity. Of particular interest is the relationship between their perceived differences, actual differences, and geographic location. Interviews, observations and questionnaires were employed to examine the perceived identity of Tats.

    Keywords: Identity, Ethnic groups, Tat, Qazvin
  • Sayyed Ataolla Sinaee Page 139

    One of the important events of Iranian Constitutional movement was the participation of Bakhtiari tribal Khans’ force against despotic fans and their effective support of constitutionalists and their cooperation in conquering Tehran in July 1909. This activity on the part of Bakhtiari Khans due to this fact that this political movement was born out of the needs of city community and was not related to the tribal community, has surprised the political and historical analysts. This paper, therefore, has attempted to analyze the structural features of tribal community and to evaluate their military capacity produced within this structure. It was due to this military power that tribes and nomads could dominate the Iranian states. This paper will analyze the action of Bakhtiari Khans in this respect.

    Keywords: Constitutional movement, Tribal Community, Bakhtiari Khans, Iran
  • Mehran Kamrava, Tayyebeh Vaezee Page 161