فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 33 (زمستان 1385)

پژوهشنامه متین
پیاپی 33 (زمستان 1385)

  • 180 صفحه، بهای روی جلد: 7,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/02/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 1
  • مقالات
  • سید محمد موسوی بجنوردی صفحه 5
    یکی از قواعد فقهی قاعده «حرمت اعانه بر اثم و عدوان» است. در این مقاله نگارنده ابتدا مدارک و مستندات این قاعده را از قرآن و روایات ارائه می کند و حکم عقل و اجماع را بیان می دارد و در ضمن استناد به آیه معانی لغوی و اصطلاحی لغات این قاعده را تشریح نموده، سپس حکم این قاعده را در فقه و حقوق و تاریخچه آن را در حقوق جزای ایران و دیگر کشورها ذکر می کند همچنین شرایط تحقق آن را توضیح داده و رابطه معاونت با شرکت و تسبیب در جرم و وجوه افتراق و اشتراک آن را بررسی می کند. در پایان نیز معاونت در معاملات نامشروع در فقه و حقوق و در قانون فرانسه را ذکر نموده آن را با قانون ایران تطبیق می کند.
    کلیدواژگان: اعانه، اثم، عدوان، جرم، سبب، مباشر، معاون
  • جمشید جعفرپور، لیلی حسین زاده صفحه 41
    «اضطرار» از عناوین ثانویه و قواعد مشهور فقهی است که در ابواب مختلف فقه مورد استناد واقع شده و از جنبه های عبادی، حقوقی و کیفری کاربرد داشته و نقش موثری در رفع حرج و حل مشکلات فردی و اجتماعی دارد. با وجود اضطرار حرمت فعل محرم مرتفع و مجازات آن منتفی می شود. در ماده 55 قانون مجازات اسلامی «اضطرار» به عنوان یکی از عوامل رفع مسئولیت کیفری مطرح گردیده، اما ابهامهای زیادی در مورد آن وجود دارد. در این مقاله جنبه کیفری اضطرار مورد بررسی قرار گرفته و به برخی ابهامات و سوالها در مورد آن پاسخ داده شده است.
    کلیدواژگان: اضطرار، ضرورت، مسئولیت کیفری، علل موجهه، علل رافع مسئولیت
  • سید حسن خمینی صفحه 63
    یکی از مباحث علم اصول بحث ضد است. امام خمینی در جواب به شبهه معروف بحث ضد، مقدمات هفت گانه ای را طرح کرده اند که مقدمه پنجم آن، بحث خطابات قانونیه است. ایشان در صدد هستند با چینش این هفت مقدمه، شبهه مذکور را که مختصرا مورد اشاره قرار خواهد گرفت پاسخ دهند. این پاسخ که به تعبیر مرحوم شهید مصطفی خمینی، راه حل ابداعی حضرت امام خمینی است، توسط این شهید بزرگوار مورد بررسی قرار گرفته است. ایشان در کتاب تحریرات فی الاصول ضمن بررسی این مبحث، و پذیرش نتیجه آن به شدت نسبت به ذکر هفت مقدمه برای پاسخ به این شبهه اشکال کرده اند.
    از آنجا که شهید خمینی در بررسی بحث خطابات قانونیه، نخست در نیاز به برخی از مقدمات هفت گانه امام شبهه وارد کرده است، در این مقال برآنیم تا با طرح آن قسمت از سخنان ایشان، به نقد و بررسی گفته های ایشان بپردازیم.
    در آنچه از نظر خواهد گذشت، نخست به تبیین مساله پرداخته، سپس مقدمات طرح شده توسط امام را بررسی کرده، پس از آن، مطالب شهید خمینی را مرور نموده و در نهایت به جمع بندی آن می پردازیم.
    کلیدواژگان: خطابات قانونیه، شبهه، ضد، اوامر، نواهی، اهم، مهم
  • محمدرضا طالبان صفحه 77
    اسکاکپول در مقام «نظریه آزمایی» با استفاده از تحلیل تاریخی تطبیقی و به کارگیری روش های استقرای حذفی توافق و اختلاف جان استوارت میل ضمن اثبات درستی تئوری خویش، مدعی شد که فرضیات نظری تئوری پردازان اصلی انقلاب (مارکس، گار، تیلی، اسملسر و جانسون) را رد نموده است. مقاله حاضر با به کارگیری همان منطق و روش شناسی به کار گرفته شده توسط اسکاکپول، یعنی دستگاه استقرای حذفی میل، مورد انقلاب اجتماعی ایران به موردهای قبلی مطالعه وی اضافه گردید تا مشخص شود حضور این مورد جدید که موردی مناسب و مشمول قلمرو مضمونی تئوری اسکاکپول محسوب می شود چه دلالت آزمونی برای تئوری انقلاب وی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: نظریه پردازی، نظریه آزمایی، اسکاکپول، دولتها و انقلابهای اجتماعی، انقلاب ایران، تحلیل تطبیقی، تاریخی، روش های استقرای حذفی میل
  • عباس عبدی صفحه 103
    چهارچوب مفهومی یا ابعاد نظریه پژوهشی درباره انقلاب می تواند در حوزه ای بسیار گسترده و وسیع مطرح شود، اما در این مقاله درصدد طرح چهارچوب مفهومی گسترده و وسیع انقلاب نیستیم، بلکه به طور مختصر عواملی که باعث شکل گیری انقلاب اسلامی شده است مورد بررسی قرار می گیرد. به این دلیل تنها تا حدودی به بررسی تئوری های مربوط به انقلاب ایران و علت بروز آن می پردازیم. در این زمینه به ویژگی ها و استراتژی انقلاب و نقطه مقابل آن یعنی رژیم شاهنشاهی، نقش امام خمینی و عملکرد شاه، وابستگی رژیم به غرب و... می پردازیم. البته مطالعه حاضر صرفا توصیفی است و نیازمند ابعاد نظری به مفهوم رایج در پژوهشهای اجتماعی نیست و این مطلب نیز جهت تشحیذ ذهن و ورود مناسبترآن به بحث ارائه شده است.
    کلیدواژگان: درآمدهای نفتی، استراتژی انقلاب، وابستگی، نهادهای مذهبی، تحولات اجتماعی اقتصادی
  • سید محمد موسوی بجنوردی، عفت ترکمان صفحه 131
    ولایت در لغت به معنی سلطه و اقتدار است و در اصطلاح حقوق خانواده عبارت است از سلطه و اقتداری که قانونگذار به پدر و جد پدری جهت اداره امور مالی و جانی طفل واگذار کرده است.
    پژوهش حاضر با روشی توصیفی تحلیلی در پی پاسخگویی به این سوال است که آیا جعل ولایت قهری برای مادر امکان دارد یا خیر؟
    ولایت قهری از جمله احکام امضایی و عقلایی شارع مقدس است. به عبارتی، شارع مقدس چون، در آن زمان، تنها طریق رعایت مصلحت طفل را از طریق پدر و جد پدری میسر می دیده است و به علاوه اداره امور مالی و نکاح طفل، تنها از طریق این دو مصداق عدالت به شمار می رفته، لذا شارع مقدس آن را امضا نموده است. در فقه امامیه و سایر مذاهب سمت ولایت قهری به پدر و جد پدری اعطا شده و بر عدم ولایت مادر ادعای اجماع شده است. لیکن جعل ولایت برای مادر در عصر حاضر با توجه به عنصر زمان و مکان و تاثیر آن در اجتهاد و همچنین به دلیل سست شدن بنیاد نظام پدرسالاری و بالارفتن سطح دانش بانوان و توانایی آنان در رعایت مصلحت طفل، امکان پذیر است.
    ولی قهری که نماینده طفل در امور مالی و نکاح است اختیاراتش محدود به رعایت مصلحت طفل است، لذا سایر تصرفات وی غیرنافذ و منوط به اجازه طفل پس از بلوغ و رشد است.
    کلیدواژگان: ولایت، ولی قهری، عنصر زمان و مکان، قیم، وصی
  • مصطفی مهرآیین صفحه 149
    انقلاب اسلامی ایران و پیامدهای پس از آن، بویژه ظهور جمهوری اسلامی، از موضوعات جذاب و گیرا برای محققان و اندیشمندان غربی بوده است. هر یک از آنها به طریقی کوشیده اند چرایی و چگونگی وقوع این رویداد بزرگ در تاریخ معاصر ایران را تحلیل نمایند. نیکی آر.کدی، مورخ نام آشنای امریکایی، از جمله این افراد است. این مقاله با مرور پرسش اصلی کدی درباره انقلاب اسلامی آغاز می شود و با بررسی چهارچوب تحلیل وی از انقلاب ایران، به ویژه دیدگاه وی درباره چرایی ظهور «تشیع انقلابی» و چگونگی رابطه میان ایدئولوژی و انقلاب در انقلاب ایران ادامه می یابد. دیدگاه کدی درباره چرایی ظهور اسلام انقلابی در انقلاب ایران ذیل مدل «سازمانی» که به تحلیل ایدئولوژی در چهارچوب منازعه سازمان یافته برای بدست آوردن قدرت می پردازد، جای می گیرد. این مدل را با دو مدل دیگر درباره رابطه ایدئولوژی و انقلاب یعنی مدلهای «ذهن گرایانه» و «گفتمانی» مقایسه کرده و کوشیده ایم با تکیه بر این دو مدل جایگزین، نواقص و امتیازات دیدگاه کدی را روشن سازیم. در پایان پس از طرح تحلیل کدی از وضعیت کلی سیاستهای جمهوری اسلامی به بررسی انتقادی دیدگاه وی درباره انقلاب اسلامی ایران پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، نیکی کدی، ایدئولوژی، تشیع انقلابی، مدل سازمانی، مدل ذهن گرایانه، مدل گفتمانی
|
  • Seyyed Mohammad Moosavi Bojnourdi Page 5
    One of the jurisprudential rules is impermissibility of assistance to commitment of sin and transgression. In the first place the documents on which this rule is based in the Quran and tradition are discussed and then the arguments based on reason and consensus are put forth. Also the issue is discussed from jurisprudential and legal points of view and its history in the Iranian Legal Code is illustrated. Secondly the conditions for materialization of this assistance as well as the relationship and differences between causing, contributing to or assisting the commitment of an offense are discussed. Finally assistance to materialization of illegitimate deals is discussed from jurisprudential and legal points of view in the French law and are compared with that of Iran.
  • Jamshid Jafarpour, Leila Hosseinzadeh Page 41
    Emergency is among the secondary concepts and well-known jurisprudential rules which is referred to in different fields of jurisprudence and is also applied in ritualistic, legal and penal fields. It can play an effective role in solving individual and social problems. At the time of emergency, the unlawfulness and punishment of the unlawful act is abrogated. According to the Article 55 of the Islamic Penal Code, emergency has been mentioned as a factor abrogating penal responsibility. However, there are lots of ambiguities about it. The present article is an attempt to study the penal aspects of emergency and discuss some of its ambiguities.
  • Seyyed Hasan Khomeini Page 63
    One of the issues of the principle of jurisprudence is opposition. In response to an ambiguity regarding the issue of opposition, Imam Khomeini has forwarded seven introductions. The fifth introduction is the legal statement. Through forwarding these introductions, the Imam tries to provide an answer to the said question, which will be discussed in this paper. According to martyr Mostafa Khomeini who studied this answer, it is an innovative answer given by Imam Khomeini. In his book, Tahrir fil-Usul, while studying this subject, he seriously criticized the seven introductions to the said question.Since Martyr Khomeini in studying the legal statements, has in the first place questioned the seven introductions, the present article critically studies his criticism. Also the issue is elaborated and the Imam’s introductions are reviewed.
  • Mohammad Reza Taleban Page 77
    In theory-testing, Skocpol by using historical-comparative analysis and eliminative induction of agreement and disagreement of John Stuart Mill while proving the authenticity of his theory claims that he has disproved the presumptions of the main theorists of revolution (Marx, Gurr, Tilly, Smelser, and Johnson). The present article by applying the same methodology and logic that Skocpol applied, that is, Millian logic of eliminative induction, has added the case of the social revolution of Iran to the previous cases to find out the implication of test of theory of revolution after adding this new case which is an appropriate case and is in the realm of Skocpol's theoretical conception.
  • Abbas Abdi Page 103
    Research about a revolution may have a broad conceptual framework, but in the present study only the factors contributing to the formation of the Islamic Revolution are studied. Hence the theories of revolution and the reasons for its occurrence are partially studied. In this regard, the characteristics and strategy of the revolution and those of the opposite forces that is the Shah’s regime, the performance of the Shah, and the Shah’s dependence on the West are discussed.The present study is descriptive and hence does not require a conceptual framework.
  • Seyyed Mohammad Moosavi Bojnourdi, Effat Torokaman Page 131
    The Arabic word Wilaya (Custodianship) means domination and authority. As a legal concept within the framework of family law it means the authority that the lawgiver grants to father and paternal grandfather for managing the financial affairs and security of the child. The present article is an attempt to provide answer to the following question: Is it possible to grant custodianship to mother? The research methodology of present study is descriptive-analytical. Natural custodianship is among rational decrees approved by the Lawgiver. Since during those days the Lawgiver had realized that the financial and marital affairs of the child could be looked after only by the custodianship of father and paternal grandfather, it was approved by the Lawgiver. According to the Imamiah jurisprudence and the jurisprudence of other Islamic schools of thought, the natural custodianship has been granted to father and paternal grandfather and it is claimed that there is a consensus on negation of mother's custodianship. However, today, given the elements of time and space in individual inference, weakening of the foundations of patrimonial family system and the promotion of women's capabilities and knowledge in recognizing the exigency of the child, it is possible to give custodianship of the child to mother.The authority of natural custodianship of child in financial and marital affairs is limited to observing the exigency of the child. Therefore, regarding other affairs, the custodian should take the permission of the child after the child achieves maturity.
  • Mostafa Mehraeen Page 149
    The Islamic Revolution of Iran and its consequences, particularly the emergence of the Islamic Republic of Iran, are among the attractive topics for the Western thinkers and researchers. Each of them has tried to analyze the reason and mode of development of this great event in the Iranian contemporary history. Nikki R. Keddi the well-known American historian is among those who have been attracted by this great event. The present article is an attempt to discuss the reasons of the Islamic Revolution, the framework of Keddi's analysis, her viewpoints about revolutionary Shiism, and relationship between ideology and revolution. Keddi's model of analysis is compared with the subjective and organizational models. In conclusion her critical viewpoint about the Islamic Revolution of Iran is discussed.