فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 55، تابستان 1385)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 55، تابستان 1385)

  • 120 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1385/07/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • پیمان دبیرمقدم، شبنم آذری، فاطمه عزالدینی اردکانی، عبدالرضا صدرارحامی، حمیدرضا منصوریان صفحات 9-14
    مقدمه

    شکستگی های فک تحتانی از شایع ترین شکستگی های صورت متعاقب تروما می باشد که می تواند تاثیر عمیقی بر شکل صورت و عمل جویدن داشته باشد. تاکنون روش های تصویربرداری متعددی جهت تشخیص شکستگی فک تحتانی به کار رفته است ولی روش تصویربرداری انتخابی(Choice) هنوز مورد بحث است. این مطالعه با هدف کلی مقایسه سه روش تصویربرداری رادیوگرافی پانورامیک، سی تی اسکن آگزیال و کرونال و انتخاب یکی به عنوان روش تصویربرداری برگزیده (Choice) انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع Diagnostic study می باشد که برروی 45 بیمار بستری در بخش گوش و حلق و بینی بیمارستان شهید صدوقی یزد در فاصله زمانی مرداد 1383 لغایت مرداد 1384 انجام شد. کلیه بیماران پس از انجام معاینه فیزیکی تحت سه روش تصویربرداری رادیوگرافی پانورامیک وسی تی اسکن کرونال وآگزیال وپس ازآن تحت عمل جراحی قرار گرفتند. یافته های حین عمل جراحی ثبت و به عنوان تشخیص قطعی قلمداد شد. سپس سه تست تشخیصی تصویربرداری با نتایج عمل جراحی مقایسه شد.

    نتایج

    میزان accuracy تشخیصی رادیوگرافی پانورامیک وسی تی اسکن کرونال وسی تی اسکن آگزیال به ترتیب در ناحیه کوندیل، ساب کوندیل و کورونوئید 7/87%، 7/87% و 1/71% و در ناحیه راموس، body و angle به ترتیب 90%، 6/96% و 6/86% و در ناحیه سمفیز، پاراسمفیز و آلوئولارریج 2/92%، 3/93% و5/95% بود که از نظر آماری تفاوت معنی داری بین accuracy رادیوگرافی پانورامیک و سی تی اسکن کرونال در هیچ ناحیه وجود نداشت. (درناحیه اول 1=P، در ناحیه دوم 074/0=P و در ناحیه سوم 772/0=P) اما در ناحیه اول با 026/0=P و در ناحیه دوم با 016/0=P، سی تی اسکن آگزیال به طور معنی داری دارای accuracy کمتری نسبت به سی تی اسکن کرونال داشت.

    نتیجه گیری

    باتوجه به ارزانتر بودن رادیوگرافی پانورامیک و قابلیت دسترسی بیشتر به آن و با توجه به ارزش تشخیصی یکسان آن با سی تی اسکن کرونال، رادیوگرافی پانورامیک روش انتخابی در تشخیص شکستگی های فک تحتانی می باشد.

  • سیدخلیل فروزان نی ا، رضا نفیسی مقدم، محمدحسن عبداللهی، صمد زارع، شراره برادران، سیدجلیل میرحسینی، حمیدرضا دهقان صفحات 15-22
    مقدمه

    امروزه سونوگرافی داپلر به عنوان ارجح ترین روش بیماریابی جهت بررسی تنگی شریان کاروتید در بیماران کاندید CABG ((Coronary Artery Bypass Grafting مطرح می باشد. هدف از این مطالعه، تعیین شیوع تنگی شریانهای کاروتید در بیماران فوق و بررسی ارتباط عوامل خطر شناخته شده آترواسکلروز با میزان تنگی مشاهده شده در سونوگرافی داپلر شریانهای کاروتید به منظور تعیین گروه های پر خطر جهت تنگی شریانی می باشد.

    روش بررسی

    در مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر 291 بیمار کاندید CABG تحت اسکن داپلر شریانهای کاروتید قبل از عمل قرار گرفتند. سپس اطلاعات مربوط به مورفولوژی شریانهای کاروتید و عوامل خطر تنگی کاروتید از قبیل سن، جنس، سابقه دیابت، فشار خون بالا، هیپرلیپیدمی، مصرف سیگار. بروئیت شریانهای کاروتید و غیره از بیماران اخذ و داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون آماری مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مقادیر Pکمتر از 0.05 معنی دار تلقی گردید.

    نتایج

    محدوده سنی بیماران بین 35 تا 95 سال بود (میانگین سنی 4/10±6/57 سال). از بین بیماران فوق 11 نفر (8/3%) سابقهCVA (Cerebrovascular Accident) و TIA (Transient Ischemic Attack) قبلی را می دادند. در معاینه فیزیکی 13 بیمار (5/4%) بروئیت شریان کاروتید داشتند. در سونوگرافی داپلر کاروتید به عمل آمده از بیماران، 127 بیمار (6/43%) دارای نتیجه نرمال، 59 بیمار (3/20%) تنگی خفیف (کمتر از 50%)، 97 بیمار (3/33%) تنگی متوسط (70-50%) و در 8 بیمار (7/2%) نیز تنگی شدید (بیش از 70%) مشاهده گردید. بین عوامل خطر از قبیل سابقه CVA یا TIA قبلی (0.297=P)، دیابت (0.476=P)، فشار خون بالا (0.110=P). هیپرلیپیدمی (0.08=P)، مصرف سیگار (0.401=P)، سن بیش از 60 سال (0.840=P)، جنس (0.730=P) و درگیری شاخه اصلی کرونر چپ در آنژیوگرافی (0.390=P) با تنگی کاروتید بیش از 50% ارتباط معنی داری یافت نگردید ولی بین سابقه انفارکتوس میوکارد قبلی (0.025=P) و سمع بروئیت بر روی شریانهای کاروتید (0.002=P) با تنگی بیش از 50% ارتباط معنی داری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه انجام روتین سونوگرافی داپلرشریانهای کاروتید در بیماران کاندید CABG در بیماران با سمع بروئیت برروی شریان های کاروتید و سابقه قبلی انفارکتوس میوکارد قویا توصیه می گردد. ضمنا وجود شیوع بالای (4/56%) درجات مختلف تنگی بدون علامت عروق کاروتید در بیماران کاندید CABG می باشد که توجه روزافزون به اقدامات پیشگیرانه و درمانی را گوشزد می نماید.

  • عبدالله جعفرزاده، حمیدرضا رشیدی نژاد، غلامحسین حسن شاهی، سید جلال منتظری فر، علی مظفری، سید محسن نژاد قادری صفحات 23-28
    مقدمه

    واکسیناسیون با آنتی ژن سطحی ویروس هپاتیت B (HBsAg) باعث تولید anti-HBs می گردد و حداقل تیتر مصونیت بخش آنتی بادی IU/L 10 تعیین شده است. مشاهده شده است که تیتر anti-HBs بعد از واکسیناسیون کاهش می یابد. مصونیت طولانی مدت در برابر ویروس هپاتیت B وابسته به دوام آنتی بادی anti-HBs و یا خاطره ایمونولوژیک قوی می باشد. در این مطالعه دوام anti-HBs و کارایی واکسن هپاتیتB در 10 سال بعد از واکسیناسیون اولیه در کودکان سالم بررسی گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کوهورت است که بر روی نمونه های خون 146 کودک (10 سال پس از کامل شدن دوره اولیه واکسیناسیون هپاتیت B در دوره نوزادی) جمع آوری شد. بر روی نمونه سرم کودکان آزمایشات anti-HBs و anti-HBc و HBsAg با استفاده از روش ELISA انجام شد.

    نتایج

    در 10 سال پس از واکسیناسیون اولیه 146/70 (9/47%) کودکان دارای مقادیر مصونیت بخشی از آنتی بادی بودندIU/L) 10(anti-HBs>، با میانگین تیتر آنتی بادی IU/L 1/68. به علاوه 146/45 (82/30%) کودکان از نظر آنتی بادی anti-HBs منفی بودند. توزیع کودکان بر اساس غلظت آنتی بادی anti-HBs مشخص کرد که نسبت افراد با تیتر آنتی بادی IU/L 10-0، IU/L 100-10، IU/L 500-100 وIU/L 1000- 500 به ترتیب 1/52%، 6/24%، 5/20% و 7/2% می باشد. اگرچه HBsAg همه کودکان منفی بود اما آزمایش anti-HBc در 11 نفر (5/7%) مثبت گردید. میزان مصونیت و تیتر آنتی بادی در دختران و پسران مشابه بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که 9/47% از کودکان در 10 سال بعد از واکسیناسیون اولیه با واکسن نوترکیب هپاتیت B دارای مقادیر مصونیت بخشی از آنتی بادی بودند که بر اساس نتایج HBsAg و anti-HBc به نظر می رسد خاطره ایمونولوژیک موثری در کودکان وجود دارد. ضروری است مطالعات پیگیری دیگری برای تعیین مدت زمان دوام مصونیت طراحی گردد.

  • منیژه زکی زاده، احمدعلی صادقیان، معصومه باقری نسامی، رضاعلی محمد پورتهمتن، فاطمه سالمه، طاهره یعقوبی، سیدجلال عبدالمنافی صفحات 29-37
    مقدمه

    جمعیت مقیم زندان ها، در معرض خطر بالای عفونت هپاتیت C می باشند. در حال حاضر زندانیان به طور معمول از نظر این عفونت بررسی و غربال نمی شوند. تقریبا یک چهارم از دو میلیون نفر جمعیت زندانی مقیم در زندان های آمریکا آلوده به ویروس هپاتیت C می باشند. تزریق کنندگان مواد مخدر فعلا گروه اصلی در معرض خطر هستند. در سطح جهانی شیوع عفونت هپاتیت C در معتادین تزریقی 90-50% و بروز سالانه 30-10% است. زندان یک محیط پرخطر ابتلا به هپاتیت C به لحاظ مصرف بالای مواد مخدر و فعالیت های جنسی می باشد. هدف از این تحقیق تعیین شیوع سرولوژیک عفونت هپاتیت C و عوامل مرتبط با عفونت در زندانیان معتاد زندان خزرآباد ساری می باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه Cross - Sectional می باشد. در شهریور 1380 در زندان معتادین خزرآباد ساری و به روش تصادفی ساده، از 312 نفر از زندانیان مرد معتاد نمونه خون گرفته شد. نمونه ها با کیت الیزا نسل سوم از نظر آنتی بادی HCV بررسی شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و مصاحبه بود. 230 نفر (74%) از نمونه ها تمایل به تکمیل پرسشنامه داشتند. عوامل مرتبط با عفونت هپاتیت C در 82 معتاد آنتی بادی مثبت (گروه مبتلا) و 148 معتاد آنتی بادی منفی (گروه غیرمبتلا) مقایسه شدند. نمونه های دو گروه به لحاظ متغیرهای مداخله گر اختلاف معنی داری نداشتند. جهت تجزیه و تحلیل آزمونهای مجذور کای، تی و آنالیز چند متغیری رگرسیون لجستیک مورد استفاده قرار گرفتند.

    نتایج

    در 312 نمونه، تعداد 96 مورد آنتی بادی مثبت یافت شد. لذا شیوع سرولوژیک عفونت هپاتیت C در زندانیان معتاد 8/30% بود. عوامل عمده مرتبط با عفونت هپاتیت C در گروه مبتلا عبارت بودند از:سابقه اعتیاد (میانگین 174 ماه)، مدت محکومیت به زندان (میانگین 48 ماه)، روش مصرف مواد به ویژه تزریق (82%) انفیه (44%)، سابقه مصرف الکل به مدت بیش از 5 سال (60%)، خالکوبی (66%)، استفاده مشترک از سرنگ (31%) و تیغ (53%)، روابط نامشروع جنسی (74% >)، ضرب و جرح (31%)، و نوع ماده مخدر به ویژه هروئین (90%) وحشیش (64%) (05/0P<). در تحلیل رگرسیون لجستیک، میزان خطر نسبی با فاصله اطمینان 95% برای عوامل خطر مرتبط با عفونت HCV به این شرح است: خالکوبی 100، روابط نامشروع جنسی 97/4، سابقه عمل جراحی 23/6.

    نتیجه گیری

    در زندانیان معتاد، آلودگی به عفونت هپاتیت C شیوع قابل توجهی دارد وانجام رفتارهای پرخطر و ناسالم از عوامل اصلی آلودگی می باشد.

  • مهرداد روغنی، توراندخت بلوچ نژاد مجرد، معصومه سجادی، الهه کاوندی، فاطمه کارگر شریف صفحات 38-43
    مقدمه

    هیپرآلژزی یکی از علایم بارز دیابت قندی در میان مدت محسوب می شود که بر کیفیت زندگی افراد مبتلا تاثیر دارد. با توجه به وجود شواهد تحقیقاتی مبنی بر اثر ضد دیابتی و ضد دردی سیاهدانه، در این بررسی اثر ضد دردی تجویز خوراکی سیاهدانه در موشهای صحرایی دیابتی القاء شده توسط استرپتوزتوسین در مراحل حاد و مزمن آزمون فرمالین مورد ارزیابی قرار گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع تجربی است که بر روی موشهای صحرایی نر (n = 60) انجام و موشها به طور تصادفی به شش گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با سیاهدانه، کنترل دریافت کننده سدیم سالیسیلات، دیابتی، دیابتی دریافت کننده سدیم سالیسیلات، و گروه دیابتی تیمار شده با سیاهدانه تقسیم شدند. برای دیابتی شدن از داروی استرپتوزوتوسین استفاده گردید. دو گروه تحت تیمار، با سیاهدانه نیز پودر مخلوط شده این گیاه را با غذای استاندارد موش (25/6%) دریافت نمودند. برای آنالیز آماری از آزمون One-way ANOVA استفاده گردید.

    نتایج

    نمرات درد در موشهای دیابتی پس از گذشت دو ماه در دو فاز حاد و مزمن به دنبال تجویز کف پایی فرمالین بیشتر از موشهای کنترل بود (p = 0.031 و p = 0.034) و درمان با سیاهدانه به مدت دو ماه موجب کاهش معنی دار در نمرات درد در مقایسه با گروه دیابتی در مراحل حاد و مزمن گردید (p = 0.008 و p = 0.009). ضمنا با تجویز سدیم سالیسیلات به موشهای دیابتی، کاهش معنی دار در نمره درد فقط در مرحله مزمن آزمون فرمالین مشاهده گردید (p = 0.009). از طرف دیگر کاهش معنی دار در نمرات درد در گروه کنترل تیمار شده با سیاهدانه در مقایسه با گروه کنترل نیز در هر دو فاز مشاهده گردید (p = 0.046 و p = 0.039).

    نتیجه گیری

    تجویز خوراکی سیاهدانه به مدت دو ماه موجب کاهش معنی دار میزان احساس درد در مدل تجربی دیابت قندی القا شده توسط استرپتوزوتوسین گردیده و می تواند به عنوان یک درمان پتانسیل و کمکی در هیپرآلژزی دیابتی مطرح گردد.

  • زهرا غضنفری، سکینه محمدعلیزاده، فرشته عزت طلب صفحات 44-50
    مقدمه

    امروزه سرطان پستان یکی ازشایع ترین علل مرگ میر ومهم ترین عامل نگران کننده سلامتی درجهان می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی – مقطعی است که به منظوربررسی دانش، نگرش و عملکرد زنان شاغل در شهر چالوس در زمینه پیشگیری از سرطان پستان انجام گرفته است. نمونه پژوهش شامل 612 نفر از زنان شاغل درکلیه دوایر دولتی شهر چالوس بودند. ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از شاخص های مرکزی و پراکندگی، آزمون های مجذور کای، فیشر، کروسکال والیس، آنالیز واریانس یکراهه، آزمون تی و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    نتایج

    یافته های تحقیق نشان دادکه بیشترین واحدهای مورد پژوهش درگروه سنی39 –30 سال (7 /39 %)، شغل فرهنگی (4/39 %)، متاهل (5/83%)و فاقد سابقه خانوادگی سرطان پستان (9/94%)بودند. نتایج همچنین نشان داد که اکثریت واحدهای موردپژوهش از نگرش مثبتی برخورداربودند. به طوری که میانگین کل نمره نگرش 89/51% از 60 نمره می باشد. یافته های پژوهش نشان داد که بین دانش و نگرش زنان ارتباط مثبت ضعیف (33/0 =r) وجود دارد. در ارتباط بین دانش و عملکرد ارتباط معنی دار آماری(05/0p<) وجود داشت. همچنین بین دانش زنان با انجام خودآزمایی پستان، فاصله زمانی انجام آن و زمان انجام خودآزمایی پستان ارتباط معنی دار آماری (001/0>p، 001/0>p) وجود داشت. همچنین بیشترین میزان دانش در گروه علوم پزشکی وتحصیلات لیسانس و بالاتر بود. نتایج پژوهش نشان داد در مقایسه نمره نگرش با سن، شغل و میزان تحصیلات زنان تفاوت معنی دار آماری (به ترتیب: 001/ 0 pp، 05/0> p) وجود داشت.

    نتیجه گیری

    یافته های تحقیق نشان داد بیشتر افراد مورد مطالعه علیرغم داشتن نگرش مثبت، از آگاهی و عملکرد خوب و بالایی برخوردار نبودند.

  • فرشاد درویشی هرزویلی، زهره حجتی، مجید متولی باشی صفحات 51-55
    مقدمه

    گونه های استرپتومایسس، باکتری های رشته ای گرم مثبت و هوازی هستند که ازخاک جدا می شوند و دامنه وسیعی از آنتی بیوتیک ها را تولید می کنند. استرپتومایسس گریزئوس آنتی بیوتیک استرپتومایسین و اسپور را حتی در محیط مایع تولید می کنند. دسته ژنی تولید آنتی بیوتیک استرپتومایسین دارای ژن strR است که پروتئین تنظیم کننده اختصاصی این دسته ژنی را کد می نماید. هدف از این تحقیق جداسازی و تایید سریع استرپتومایست های تولید کننده آنتی بیوتیک استرپتومایسین به ویژه استرپتومایسس گریزئوس از خاک های ایران است تا برای افزایش تولید آنتی بیوتیک استرپتومایسین درستکاری شوند.

    روش بررسی

    دراین تحقیق از یک محیط کشت نیمه اختصاصی ابتکاری جدید به نام میحط کشت FZmsn برای جداسازی استرپتومایست ها از محیط های طبیعی به کار رفت. 50 کلنی رشد یافته بر روی محیط کشت FZmsn بر اساس خصوصیات مورفولوژیکی و مطالعات میکروسکوپی به عنوان سویه های استر پتومایسس جداسازی شد. یک جفت پرایمر اختصاصی برای شناسایی ژن strR به وسیله نرم افزار اولیگو طراحی گردید.

    نتایج

    با تکنیک Colony-PCR، شش کلنی از کلنی های سویه های استرپتومایسس به عنوان کلنی های استرپتومایسس گریزئوس تعیین شد.

    نتیجه گیری

    از سویه های استرپتومایسس بومی به منظور درستکاری ژنتیکی استرپتومایسس گریزئوس جهت افزایش تولید آنتی بیوتیک استرپتومایسین استفاده خواهد شد

  • ماهرخ ایمانی مقدم، منا اعتمادی سجادی صفحات 56-60
    مقدمه

    استئواسکلروز ایدیوپاتیک از ضایعات رادیواپک شایع استخوان فک است. این ضایعه بدون علامت بوده و اغلب در رادیوگرافی های مختلف به طور تصادفی کشف می گردد. هدف از این مطالعه بررسی خصوصیات رادیوگرافیک استئواسکلروز ایدیوپاتیک در استخوان های فکین در مراجعین به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی مشهد بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی تعداد 300 رادیوگرافی پانورامیک متعلق به 125 مرد و 175 زن مراجعه کننده به بخش رادیولوژی که به دلایل مختلف تهیه شده بود، از نظر وجود استئواسکلروز ایدیوپاتیک مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات مربوط به هر رادیوگرافی شامل: محل، تعداد، شکل و اندازه ضایعه، نوع ارتباط با دندان و دامنه دانسیته ضایعه (ترابیکولار-کورتیکال) و نیز اطلاعات مربوط به سن، جنس و سابقه ابتلای به بیماری های سوء جذب گوارشی و نارسایی مزمن کلیوی بیماران با استفاده از آزمون های مجذور کای t-student, مورد تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    از کل رادیوگرافی های مورد بررسی فقط در 27 بیمار (9%)، 40 مورد استئواسکلروز ایدیوپاتیک به اشکال و اندازه های مختلف (2cm 09/1 > و > 2 cm 04/0) مشاهده شد که اغلب حدودی مشخص (65%) و دانسیته ترابیکولار (5/62%) داشتند. بیشتر ضایعات در فک پایین خصوصا در ناحیه پرمولر دوم (5/47%) و مولر اول (5/42%) و اکثرا بدون ارتباط با دندان (5/57%) بودند. بیشترین فراوانی این ضایعات به ترتیب در دهه های سنی دوم (6/29%)، سوم و چهارم زندگی (9/25%) بود.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده با مطالعات قبلی مشابهت داشت. به علاوه 3/1 از افراد مبتلا به استئواسکلروز ایدیوپاتیک نارسایی مزمن کلیوی نیز داشتند.

  • فاطمه سادات ایزدی آونجی، محمد افشار، علی حاجی باقری صفحات 61-67
    مقدمه

    تکنیک های نوتوانی ریه جهت کاهش ناتوانی و افزایش مشارکت بیمار در فعالیت های فیزیکی و اجتماعی و روی هم رفته بهیود کیفیت زندگی برای افراد با بیماری های تنفسی مزمن طراحی شده اند. اما نقش این تکنیک ها هنوز مبهم باقی مانده است. این مطالعه اثر آموزش تنفس با لب های جمع شده ((PLB را روی عملکر د تنفسی، گازهای خون شریانی و فعالیت های روزانه زندگی بیماران مبتلا به بیماری های مزمن انسدادی ریه (COPD) بررسی می کند.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه از نوع نیمه تجربی به روش قبل و بعد است که روی 40 بیمار مبتلا به COPD در بیمارستان شهید بهشتی کاشان انجام شد. اسپیروگرام و آنالیز گازهای خون شریانی ((ABG قبل و بعد از سه ماه تمرین تنفس با لب های جمع شده انجام شد و جهت بررسی فعالیت روزانه زندگی از یک پرسشنامه (AQ20) استفاده شد. آزمون رتبه ای نشانه ای ویلکاکسون و آزمون های توصیفی برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از مورد استفاده قرار گرفت.

    نتایج

    مطالعه نشان داد که بعد از سه ماه تمرین تنفسی میزان اشباع اکسیژن خون شریانی به طور معنی دار(002/0=P) افزایش داشت. اگرچه در PaO2 افزایش دیده شد ولی تغییرات آن معنی دار نبود. به علاوه کاهش معنی داری (014/0=P) در میزان PaCo2 و تعداد تنفس(0001/0=P)مشاهده شد. سطح فعالیت های روزانه زندگی (ADL) نیز افزایش قابل ملاحظه ای نشان داد (0001/0< p). فشار هوای بازدمی اجباری در ثانیه اول (FEV1%) و ظرفیت حیاتی اجباری (FVC) تغییر معنی داری نداشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که آموزش تنفس با لب های جمع شده باعث بهبود عملکرد ریوی، گازهای خون شریانی وافزایش میزان فعالیت های روزانه زندگی می شود. بنابراین باید آموزش تمرینات تنفسی در برنامه های فیزیوتراپی تنفسی بیماران مبتلا به COPD گنجانده شود تا کیفیت زندگی آنان بهبود یابد.

  • جلیل مدرسی، حیدر مهدوی، رسول محمودی صفحات 68-71
    مقدمه

    بیحس نشدن دندانهای آماسی پدیده کلینیکی شناخته شده ای است و هدف از این مطالعه بررسی اثر تجویز ایبوپروفن بر کیفیت بیحسی بیمارانی است که دارای پالپ آماسی می باشند.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی از 40 بیمار مراجعه کننده به کلینیک خصوصی و دانشکده دندانپزشکی استفاده شد بیمارانی در مطالعه شرکت داده شدند که دارای پالپ آماسی و درد شبانه در یکی از دندانهای مولر یا پرمولر فک پایین بودند دو دندان در همان نیمه فک به عنوان کنترل در نظر گرفته شد. برای بررسی کیفییت بیحسی از پالپ تستر استفاده گردید. بیماران به دو گروه 20 نفری به صورت تصادفی تقسیم شدند پس از ثبت درجه پالپ تستر برای دندانهای مورد نظر به بیماران گروه اول 400میلی گرم ایبوپروفن و در گروه دیگر پلاسبو تجویز گردید و پس از یک ساعت نیمه فک به وسیله تزریق بلاک بیحس شد پس از بوجود آمدن علایم بیحسی بافت نرم، مجدا درجه پالپ تستر برای دندانهای مورد نظر ثبت گردید. در این مطالعه شاخص جدیدی به نام درجه حساسییت دندان تعریف شده است که برابر عکس درجه پالپ تستر می باشد و بین مقدار صفر و یک قرار دارد.

    نتایج

    یافته های به دست آمده در هر دو گروه قبل و بعد از تجویز دارو وبیحسی بوسیله تست آماری مقایسه شد درجه حساسییت دندان پس از تجویز ایبوپروفن نسبت به گروه پلاسبو کاهش بیشتری پیدا کرد و تفاوت آماری معنی دار نشان داد(0.001=P). که معرف اثر ایبوبروفن بر افزایش کیفییت بیحسی می باشد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج به دست آمده در این مطالعه می توان برای افزایش اثر بیحسی در بیماران با پالپ آماسی، از تجویز ایبوپروفن (در صورتی که مورد عدم تجویز نباشد) یک ساعت قبل از عمل استفاده کرد.

  • گزارش مورد
  • صغری یاسایی، پریچهر کفایی صفحات 72-76

    درماتیت تماسی نوعی فرآیند التهابی پوست و مخاط در برابر عوامل محرک خارجی یا داخلی می باشد و می تواند به دو دسته تماسی تحریکی و تماسی آلرژیک تقسیم بندی شود. نیکل یکی از مواد بسیار شایعی است که ایجاد درماتیت تماسی آلرژیک می کند و در وسایل ارتودنسی نیز کاربرد فراوان دارد. واکنش التهابی نسبت به این ماده در درمان ارتودنسی معمولا به صورت استوماتیت است و مواردی به صورت التهاب گوشه لب یا Angular Cheilitis گزارش نشده در این مقاله 4 مورد Angular Cheilitis به دنبال درمان ارتودنسی در یک مطب ارتودنسی را گزارش کرده و به بررسی علل و درمان آنها می پردازیم.

  • دکترمحمدرضا شجاع، منیژه مهدوی صفحات 77-81
    هدف

    معرفی یک مورد کاهش بینایی شدید یکطرفه و کاپینگ دو طرفه عصب اپتیک ثانویه به متاستاز کارسینوم برونکوژنیک ریه به مغز معرفی بیمار: خانم 48 ساله ای، با شکایت کاهش شدید بینایی چشم چپ بدون علایم درد یا قرمزی چشم وبدون هیچ گونه یافته سیستمیک مراجعه نمود. در معاینه، دید چشم چپ، شمارش انگشتان از 4 متری ورفلکس مارکوس گان چشم چپ (3 مثبت) بود همچنین cupping غیر قرینه عصب اپتیک همراه با اختلال میدان بینایی در چشم چپ مشاهده شد که در بررسی نورولوژیک، تومور متاستاتیک مغز ثانوی به کانسر ریه تشخیص داده شد.

    نتیجه گیری

    در موارد کاپینگ غیر قرینه عصب اپتیک وفشار طبیعی چشم قبل از مطرح کردن تشخیص گلوکوم با فشار طبیعی باید ضایعات نورولوژیک وتومورهای مغزی را نیز مد نظر داشته باشیم.

  • مقالات خودآموزی
  • محمد افخمی اردکانی، مریم رشیدی صفحات 82-92
  • د کتر جمشید آیت اللهی، علیرضا نواب اعظم، فاطمه عزالدینی اردکانی صفحات 93-101
|
  • P. Dabirmoghadam, Sh .Azari, F. Ezoddini Ardakani, AR. Sadr Arhami, HR .Mansourian Pages 9-14
    Introduction

    Mandibular fracture is the most common facial bone fracture due to facial trauma. A variety of imagings have been used for diagnosis of mandibular fractures. However, the choice of imaging for diagnosis of mandibular fractures is controversial.Present study compares the accuracy of the three most common imaging methods in mandibular fracture diagnosis panoramic radiography, coronal CT and axial CT scan.

    Methods

    This cross sectional diagnostic study was performed on 45 patients with a clinical diagnosis of post traumatic mandibular fracture at the ENT department of Shaheed Sadoughi hospital,Yazd.‍‍‍ Patients underwent panoramic radiography and CT scan (both axial and coronal). Then, all were operated for reduction of fracture (either closed or open) and fixation done with arch bar and MMF in combination with or without rigid internal fixation. The physical examination and observation during operation was considered as the exact diagnosis. The radiological findings were reported by three different radiologists. Finally, the accuracy and sensitivity of each method was compared with the other methods.

    Results

    There was no significant difference between the accuracy of panoramic radiography and coronal CT scan in all of the regions, but the accuracy of axial CT was significantly less than coronal CT in certain regions.

    Conclusion

    The accuracy of panoramic radiography and coronal CT scan in diagnosis of mandibular fractures is the same or higher than axial CT scan. Additionally, panoramic radiography is more accessible and less expensive than coronal CT scan. Therefore, this study recommends oral panoramic radiography as the first radiologic test for diagnosis and localization of mandibular fracture

    Keywords: Mandibular Fracture, Panoramic Radiography, Coronal CT Scan, Axial CT Scan
  • Kh. Forouzan nia, R. Nafisi Moghadam, MH .Abdollahi, S. Zare, Sh. Baradaran, J. Mirhosseini, HR .Dehghan Pages 15-22
    Introduction

    Doppler ultrasonography (DUS) is the most preferable method for screening of carotid artery disease in patients undergoing CABG. The purpose of this study was to investigate the frequency of carotid artery disease and determine the relation between known risk factors of atherosclerosis and rate of carotid artery narrowing in order to identify high-risk groups among patients scheduled for isolated elective coronary artery bypass grafting (CABG) procedures.

    Methods

    Two-hundred ninety-one patients (222 males and 69 females) undergoing isolated coronary artery bypass grafting were preoperatively evaluated by carotid artery Doppler ultrasomography and the morphology of carotid artery was determined. Age, sex, cervical bruit, diabetes mellitus (DM), hypertension, hyperlipidemia, smoking, history of cerebrovascular event (CVE) and coronary angiographic findings were investigated to define the high-risk group for carotid artery disease. Data were analyzed by SPSS software and P<0.05 was considered significant.

    Results

    Patients ages ranged from 35 to 95 years (mean of 57.6 + 10.4 years). Eleven patients (3.8%) had history of cerebrovascular events (CVE). 13 patients (4.5%) had cervical bruit. Left main coronary artery involvement was observed in 19 patients (6.4%). In 127 patients (43.6%) carotid scanning was normal, fifty nine patients (20.4%) had less than 50% stenosis (mild stenosis), ninty seven patiens (33.3%) had 50-70% stenosis (moderate stenosis), and eight patiens (2.7%) had more than 75% stenosis (severe stenosis). Calcified plaque was observed in 109 patients (37.5%). Previous cerebral ischemic events (P=0.297), diabetes mellitus (P=0.467), hypertension (P=0.110), hyperlipidemia (P=0.08), smoking (P=0.401), age >60 years (P=0.84), female sex (P=0.730), and left main coronary disease (P=0.390) were not identified as high-risk factors for carotid artery stenosis greater than 50%. But positive MI history (P=0.025), and cervical bruit (P=0.002), were significantly related to 50% carotid artery stenosis.

    Conclusion

    Based on the results of this study, we can not suggest DUS as a routine screening method in all patients undergoing CABG, except for patients with history of MI and cervical bruit. Another important finding was that 56.4% of patients posted for CABG had different degrees of carotid artery stenosis which requires a long term CVA prophylaxis program.

    Keywords: Doppler ultrasonography, Carotid Stenosis, Coronary Artery Bypass Grafting
  • A .Jafarzadeh, HR. Rashidi Nejad, GH .Hassanshahi, J. Montazerifar, A. Mozafari, M. Nejad Ghaderi Pages 23-28
    Introduction

    Vaccination with the major surface antigen of hepatitis B virus (HBsAg) induces anti-HBs antibody production and level of 10 IU/L is considered protective. It has been shown that the level of anti-HBs antibody does wane after vaccination. The aim of this study was to evaluate the persistence of anti-HBs antibodies in healthy Iranian children 10 years after primary vaccination.

    Methods

    Blood samples were collected from 146 children, 10 years after completion of primary hepatitis B vaccination course at birth. The sera were tested for anti-HBs, antibody to hepatitis B core antigen (anti-HBc) and HBsAg by use of ELISA technique.

    Results

    At 10 years after primary vaccination, 70 (47.9%) children had protective levels of antibody (anti-HBs> 10 IU/L) with mean titer of 68.1 IU/ml. Moreover, 45 (30.82%) children were negative for anti-HBs antibody. Distribution of children according to anti-HBs concentration revealed that the proportion of subjects with antibody titer of 0-10 IU/L, 10-100 IU/L, 100-500 IU/L and 500-1000 IU/L was 52.1%, 24.6%, 20.5% and 2.7%, respectively. All children were negative for HBsAg, although anti-HBc was positive in 11 (7.5%) children. There was no difference in the seroprotection rates of males and females.

    Conclusion

    The results of present study show that after 10 years after primary vaccination with recombinant HB vaccine, 47.9% of the children had protective levels of anti-HBs antibody. On basis of the HBsAg and anti-HBc results, it seems that effective immunological memory exists in children. Additional follow-up studies need to be conducted to determine the duration of protection.

    Keywords: Hepatitis B vaccine, Children, Anti-HBs antibody
  • M. Zakizadeh, AA. Sadeghian, M. Bagheri Nesami, RA. Mohammadpour Tahamtan, F. Salmeh, T .Yaghoubi, J. Abdolmanafi Pages 29-37
    Introduction

    Though incarcerated populations are at a high risk of developing hepatitis C virus (HCV) infection, prisoners are not routinely screened for HCV infection. Approximately, 1 in 4 of the nearly 2 million prisoners in the U.S. is infected with HCV. Injection drug abusers are currently the main risk group. Among intravenous drug abusers over the world, the prevalence of HCV varies from 50-90% with an annual incidence of 10-30%. Prisons are a high risk environment for hepatitis C infection because of high incidence of drug abuse and high risk sexual activities. Serologic evidences show that HCV infection is present in one out of every three prisoners. The purpose of this study was to determine the seroprevalence of Hepatitis C infection and its associated factors among addicted prisoners in Khezrabad prison of Sari. Methodss: This was a cross – sectional study done in September 2001 at the Khezrabad prison for addicts in Sari. 312 addicts participated in the study and were selected by simple random sampling method. Their blood samples were tested by third generation enzyme immunoassay (EIA-3: sensitivity 100%, specificity 100%) at Sari's blood transfusion center. The data was collected via a questionnaire and interview. 230 prisoners (74%) completed the questionnaires. Associated factors of Hepatitis C infection were compared in 82 anti-HCV positive addicts (the affected group) and 148 anti-HCV negative addicts (the unaffected group). There were no significant differences about confounding variables between the two groups. Statistical analysis was done by , t test and multivariate logistic regression analysis.

    Results

    Of the 312 addicted prisoners, 96 (30.8%) were anti-HCV positive. Major associated factors with Hepatitis C infection in the affected group included duration of addiction (mean 174 months), duration of imprisonment (mean 48 months), methods of drug usage (injection 82% and intranasal 44%), length of alcohol consumption for more than five years (60%), tattooing (66%) , shared usage of needles (31%) and razors (53%), multiple sexual partners (>74%) and the type of drugs (especially heroin 90% and hashish. 64%) (p<0.05) On multivariate logistic regression analysis,significant independent risk factors for HCV infection included tattooing (OR 100, 95% CI) , multiple sexual partners(OR4.97,95%CI)and history of surgery(OR 6.23,95% CI ) .

    Conclusion

    Hepatitis C infection is highly prevalent in addicted prisoners and high risk and unsafe behaviors are the main factors of contamination.

    Keywords: Hepatitis C, Addiction, Prison, Prevalence, Associated Factors
  • M. Roghani, T .Baluchnejadmojarad, M. Sajadi, E. Kavandi, F. Kargar sharif Pages 38-43
    Introduction

    Hyperalgesia is considered as one the marked signs of subchronic diabetes mellitus that could affect the life style of patients. Considering the evidence on the antidiabetic and analgesic effects of Nigella sativa (NS), this study was designed to investigate the analgesic effects of NS on formalin-induced nociceptive responses (standard formalin test) in streptozotocin (STZ)-induced diabetic rats.

    Methods

    In this experimental study, male rats (n = 60) were randomly divided into control, NS-treated control, diabetic, sodium salicylate (SS)-treated diabetic, and NS-treated diabetic groups. For induction of diabetes, streptozotocin was used at a single dose. The treatment groups received oral administration of NS seed-mixed pelleted food (6.25%) for two months.

    Results

    Diabetic rats exhibited a higher score of pain at both phases of the formalin test (p = 0.031 and p = 0.034 respectively) and NS-treated diabetic rats exhibited a lower nociceptive score as compared to untreated-diabetic ones at both acute and chronic phases (p = 0.008 and p = 0.009 respectively). Meanwhile, SS administration significantly reduced pain score only during the chronic phase of the test (p = 0.009). On the other hand, NS administration in control rats caused a lower nociceptive score as compared to untreated controls (p= 0.046 and p = 0.039).

    Conclusion

    Two-month oral administration of NS seeds can attenuate nociceptive scores in an experimental model of diabetes mellitus and therefore could be considered as a potential treatment for painful diabetic neuropathy

    Keywords: Nigella Sativa, Hyperalgesia, Diabetes mellitus, Streptozotocin, Rat
  • Z. Ghazanfari, S .Mohammad alizadeh, F. Azattalab Pages 44-50
    Introduction

    Today, breast cancer is one of the most common causes of mortality and morbidty and also the leading health concern of the world.

    Methods

    This research was a descriptive study entitled Knowledge, attitude and practice regarding prevention of breast cancer in working women of Chaloos city. The sample size of study included 612 women working in governmental centers. The instrument for data collection was a researcher –made questionnaire. For data analysis, central and coefficient index chi square ,t-test ,one way analysis of variation, Kruscal Wallis, Pearson,s correlation coefficient and Fisher test were used.

    Results

    The findings showed that the most of samples were in the 30-39 years age group,(39.7%) with an educational job(83/5%) and without history of breast cancer history in the family.(94/9%) Results also revealed that there was a weak positive relationship between knowledge and attitude (r=0.33) .The findings showed there was a significant statistical relation between knowledge and practice (p<0.05). Also, there was a significant statistical relation between knowledge level and breast self examination (BSE), time interval and also the time of performing BSE (p<0.0001) Similarly, the highest levels of knowledge were present in women with medical education and those with a bachelors or higher degree. The results showed that attitude scores were significantly different in various age, job and educational groups, (p<0.001, p<0.05,p<0.05) respectively

    Conclusion

    The results showed that most of the population under study had a positive attitude but didn’t have good knowledge or practice.

    Keywords: knowledge, Attitude, practice, prevention, Breast cancer
  • F. Darvishi, Z .Hojati, M. Motovali bashi Pages 51-55
    Introduction

    Streptomyces species are mycelial, aerobic gram-positive bacteria that are isolated from soil and produce a diverse range of antibiotics. Streptomyces griseus produces the antibiotic, streptomycin and forms spores even in a liquid culture. The gene cluster for the production of Streptomycin antibiotic contains strR gene that encodes StrR, a pathway-specific regulator. Then, this pathway-specific regulator induces transcription of other streptomycin production genes in the gene cluster. The overall aim of this work was rapid isolation and molecular detection of streptomycin-producing Streptomycetes, especially S. griseus, from Iranian soils in order to manipulate them for increased production of streptomycin.

    Methods

    This research used new initiative half-specific medium for isolation of Streptomycetes from natural environments, called FZmsn. The fifty colonies of Streptomyces strains grown on the surface of FZmsn medium isolated from environmental samples were defined on the basis of their morphological characteristics and light microscope studies. A set of primers was designed to detect strR by OLIGO software.

    Results

    In colony-PCR reactions followed by gel electrophoresis, 6 colonies from Streptomyces strains colonies were detected as S. griseus colonies.

    Conclusion

    These native Streptomyces strains will be used for genetic manipulation of S. griseus in order to increase production levels of streptomycin.

    Keywords: Streptomyces griseus, Streptomycin, strR, FZmsn medium, Colony-PCR
  • M. ImaniMoghaddam, M. Eatemadi Sadjadi Pages 56-60
    Introduction

    Idiopathic osteosclerosis is a common radiopaque lesion in the jaw bones, which is asymptomatic and usually detected accidentally in various radiographs. The purpose of this study was to determine the radiographic features of idiopathic osteosclerosis in the jawbones of patients referring to the maxillofacial radiology center of Mashhad Dental Faculty.

    Methods

    In this descriptive study, panoramic radiographs of 300 patients ( 125 males, 175 females ) who had referred to the maxillofacial radiology department were evaluated for the presence of idiopathic osteosclerosis. The radiographic information included location, number, shape, size, relationship with teeth, pattern of density ( trabecular-cortical ) and demographic data ( age, sex ) and evidence of disease in the gastrointestinal tract and kidneys were also recorded . Then data was analyzed using chi-square and t-student test.

    Results

    A total of 27 patients (9%), exhibited 40 foci of idiopathic osteosclerosis with different shapes and sizes (4 cm2 to 1/09 cm 2 ), most of which had well defined borders (65%) and trabecular density (62/5%) . The most common region for these lesions was in the mandible, especially in the second premolar (47/5%) and first molar (42/5%) regions and the majority had no connection to the teeth (57/5%). The lesions were most prevalent in the second decade of life (29/6%) followed by third and fourth decades. (25/9%)

    Conclusion

    The results of this study were the same as that of previous similar studies. In addition, chronic renal failure was seen in 1/3 of patients with idiopathic osteosclerosis .

    Keywords: Idiopathic Osteosclerosis, Panoramic Radiography, Radiopaque lesions
  • F. Izadi Avangy, M. Afshar, A. Hajibagheri Pages 61-67
    Introduction

    Breathing rehabilitation techniques are designed to reduce symptoms, decrease disability, increase participation in physical and social activities, and improve the overall quality of life for individuals with chronic respiratory disease. However, the role of these techniques remains unclear. This study examined the effects of pursed-lip breathing (PLB) education on the respiratory function, arterial blood gases and day to day life in patients with COPD.

    Methods

    A before-after quasi-experimental research was conducted on 40 patients with COPD at Shahid Beheshti Hospital in Kashan. Spirogram and ABG were tested before and after three-months of PLB exercise and a questionnaire (AQ20) was used to assess day to day activities. Wilcoxon matched- pairs signed-rank and descriptive tests were used for statistical analysis of collected data.

    Results

    The study showed that after three months breathing exercise, O2 saturation was significantly increased (P=0.002). Although there was an increase in PaO2 , it was not significant. In addition, a decrease in PaCO2 (P=0.014) and the respiration rate (P < 0.000) was observed. The level of activities of daily living was also increased (P < 0.000). Forced expired volume second one (FEV1%) and forced vital capacity (FVC) did not change.

    Conclusion

    We conclude that pursed-lip breathing education can improve lung function, arterial blood gas levels and also the levels of day to day activities. Therefore, breathing exercises education should be a part of physiotherapy programs in COPD patients until improvement in the quality of their life.

    Keywords: Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Pursed-lip Breathing, Day to Day Activities
  • J .Modaresi, H .Mahdavi, R .Mahmodi Pages 68-71
    Introduction

    Incomplete anesthesia of inflamed teeth is a well known clinical occurrence and the purpose of this study was to evaluate the effectiveness of Ibuprofen as a premedication in improving the quality of anesthesia in patients with inflamed teeth pulps.

    Methods

    Forty patients with the diagnosis of irreversible pulpitis in one mandibular tooth were selected. Two other teeth in the same quadrant were selected as controls. Electric pulp tester (EPT) was used in this study to evaluate the quality of anesthesia. The subjects were divided into two groups randomly, and after recording of pulp tester response in each group, one of the two drugs ibuprofen or placebo was administered 1 hour prior to anesthesia injection. After injection, EPT measurement was recorded. The reversed EPT scale was used for evaluation of the depth of anesthesia.

    Results

    Data was analyzed to statistically compare the results before and after anesthesia and drug administration in cases and control group .Significantly lower TSLs were observed in the ibuprofen group (Pvalue= 0.001).

    Conclusion

    This study concluded that preoperative administration of ibuprofen (if not contraindicated) 1 hour before local anesthesia injection is an effective method for achieving deep anesthesia during RCT of teeth with irreversible pulpitis.

    Keywords: Ibuprofen, Anesthesia, Pulp tester
  • S. Yassaei, P. Kafaie Pages 72-76

    Contact dermatitis is an inflammatory reaction of the skin and mucosa to either external or internal factors. It can be divided to two forms of irritant contact dermatitis and allergic contact dermatitis. Nickel is one of the most common materials that causes allergic contact dermatitis and is widely used in orthodontic appliances. The inflammatory reaction to this metal in orthodontics is usually stomatitis and angular cheilitis is very rare. We report 4 cases of angular cheilitis in orthodontic patients and discuss about their causes and treatments.

    Keywords: Angular Cheilitis, Orthodontics, Nickel allergy
  • MR .Shoja, M. Mahdavi Pages 77-81
    Purpose

    To report a case of unilateral severe visual loss and bilateral optic disc cupping secondary to brain metastasis of bronchogenic carcinoma Patient and

    findings

    A 48 year-old woman presented with severe visual loss of left eye without redness or pain or any systemic findings .Clinical findings included decreased visual acuity of left eye to 4 m CF and (+3) positive Marcus-Gunn reflex .There was asymmetric optic disc cupping associated with visual field defect in left eye The neurologic investigations showed a secondary metastatic tumor in the brain from bronchogenic carcinoma.

    Conclusion

    Before making a diagnosis of normal -tension glaucoma in asymmetric optic disc cupping and normal intraocular pressure, ophthalmologists should rule out neurologic defects and brain tumors.

    Keywords: Optic Disc Cupping, Brain tumor, Optic nerve