فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 55 (شهریور 1385)

مجله نامه مفید
پیاپی 55 (شهریور 1385)

  • نامه حقوقی
  • 140 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات
  • جمشید ممتاز، ناصر قربان نیا صفحه 3
    یکی از پرسش های مطرح در حوزه مباحث حقوق بشر و بشر دوستانه این است که آیا این دو نظام به نحو مشابهی خالق یا بیانگر حق برای اشخاص انسانی هستند یا نه؟
    چنین ادعا شده است که حقوق بشر دوستانه، بر خلاف حقوق بشر، به انسان ها حقوق واقعی اعطا نمی کند. بی شک نظام بین الملل حقوق بشر، عهده دار بیان و تاکید بر حق های انسان هاست.
    در نظام بین الملل حقوق بشر اشخاص، صاحب حق به شمار می روند. این ایده که نظام حقوق بشر بیانگر و گاه اعطا کننده حق به انسان هاست. این تفسیر مضیق از متون حقوق بشری را مردود می سازد که هر دولتی موظف است منحصرا حقوق بشر را نسبت به اتباع خود رعایت کند. اما آیا به موجب حقوق بشر دوستانه انسان ها صاحب حق محسوب می شوند؟
    در این مقاله با بررسی اسناد بین المللی و دیدگاه های عالمان حقوق، ضمن تاکید بر این که در چارچوب هنجاری طراحی شده در دو نظام برای تامین یک هدف، تفاوتی مهم وجود دارد. این نکته را روشن خواهیم کرد که براساس حقوق بشر دوستانه مدرن باید انسان ها را صاحب حق تلقی کرد، چنان که بر پایه حقوق کلاسیک مخاصمات مسلحانه نیز از تعهدات مصرح، وجود حق برای اشخاص تحت حمایت قابل استنباط است.
    کلیدواژگان: حق، دارنده حق، نظام حقوق بشر، حقوق بشر دوستانه، چارچوب هنجاری
  • جعفر کوشا، علیرضا تقی پور صفحه 19
    در طول نیم قرن گذشته، تحولات عمده ای در زمینه حقوق متهم رخ داده است. اسناد بین المللی حقوق بشر و نهادهایی مانند دادگاه اروپایی حقوق بشر و کمینه حقوق بشر سازمان ملل که برای نظارت بر اجرای مقررات این اسناد به وجود آمده اند، نقش مهمی در این راستا ایفا کرده اند. حق دسترسی و برخورداری از مساعدت وکیل، از جمله این حقوق به شمار می رود. این موضوع که محاکم کیفری بین المللی برای یوگسلاوی و رواندا و دادگاه کیفری بین المللی به عنوان تابعان حقوق بین الملل، تا چه اندازه خود را ملزم به رعایت این حق با توجه به مقررات حقوق بشر دانسته اند، موضوع مقاله حاضر را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: اسناد بین المللی حقوق بشر، نهادهای نظارتی حقوق بشر، دادگاه های کیفری بین المللی، حق دسترسی به وکیل
  • گامی کوتاه در راه اعاده حیثیت / بررسی و نقد ماده 62 مکرر قانون مجازات اسلامی و تبصره های آن
    محسن عینی صفحه 35
    اعاده حیثیت قضایی و قانونی که تدابیری برای تسهیل حضور محکوم در جامعه و اعمال رافت نسبت به اوست، با محو سابقه محکومیت کیفری از سجل (شناسنامه) قضایی شخص، مجازات های تبعی مترتب بر محکومیت کیفری را ساقط کرده و حقوق سیاسی و اجتماعی شخص را به او باز می گرداند، همچنین امکان برخورداری شخص را از پاره ای امتیازات قانونی چون آزادی مشروط که بهره مندی از آنها منوط به فقدان سابقه محکومیت کیفری است، فراهم می کند. ماده 62 مکرر قانون مجازات اسلامی، تلاشی در خور اما ناقص برای استقبال از تاسیس اعاده حیثیت قانونی است که با پذیرش برخی از آثار اعاده حیثیت، نهاد «اعاده حقوق اجتماعی به محکوم» را تداعی می کند و نیازمند بازنگری و اصلاح است.
    کلیدواژگان: اعاده حیثیت، سقوط مجازات های تبعی، اعاده حقوق سیاسی و اجتماعی به محکوم
  • محمدجعفر حبیب زاده، محمد باقر مقدسی رویین صفحه 57
    گروه های آسیب پذیر، از جمله اطفال، به لحاظ شرایط خاصشان نیازمند حمایت ویژه اند. حمایت از آنها از طریق اتخاذ سیاست افتراقی صورت می گیرد. سیاست افتراقی در قوانین داخلی به صورت جرم انگاری خاص در حوزه اطفال و یا به صورت تشدید مجازات متجلی می شود. در اسناد بین المللی نیز توجه ویژه ای به اطفال شده است. مقاله پیش رو سعی دارد که به تطبیق حمایت های کیفری پیش بینی شده برای اطفال در اسناد بین المللی با قوانین داخلی بپردازد.
    کلیدواژگان: حمایت کیفری، قوانین داخلی، اسناد بین المللی، سیاست افتراقی، اطفال بزه دیده
  • محمود جلالی، محمدعلی بصیری، صفورا بنی نجاریان صفحه 77
    سازمان ملل متحد برای حمایت از زنان، تاکنون معاهداتی را در دستور کار خود قرار داده و سبب تصویب آنها گردیده است. اولین سندی که سازمان ملل متحد در این زمینه تدوین شد کنوانسیون حقوق سیاسی زنان در 20 دسامبر 1952 بود. نهایتا در سال 1979کنوانسیون «منع هر گونه تبعیض علیه زنان» توسط مجمع عمومی آن سازمان تصویب و در سال 1981 لازم الاجرا شد. ماهیت اصلی این عهدنامه، تساوی و همانندی زن و مرد از جمیع جهات بدون لحاظ کردن هر گونه استثنا و محدودیت و اساس جنسیت می باشد. امروزه، کنوانسیون رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان از جمله مهم ترین معاهدات مطرح شده درکشور ما می باشد که در اوایل سال 1376 در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفت و کمیته ای مامور بررسی مفاد این کنوانسیون شد. کمیته مزبور پس از بحث و بررسی، نظر خود را به شورا اعلام نمود که براساس برخی اطلاعات، اکثریت اعضا مخالف الحاق به این معاهده بوده اند.
    با وجود این بحث ضرورت الحاق از سال 1378 و تاکنون در سازمان های دولتی و غیردولتی ادامه یافته است و هنوز بحث بر سرالحاق یا عدم الحاق به این کنوانسیون بحث روز می باشد. به نظر می رسد به رغم این که مواردی از مفاد کنوانسیون مذکور با بعضی از قوانین و مقررات ایران تعارض دارد، الحاق مشروط ایران به کنوانسیون 1979 عملی است. امروزه کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان به جهات متعدد مورد تاکید و توجه سازمان های بین المللی قرار گرفته است و بحث الحاق یا عدم الحاق کشورها بدان به یک موضوع عمده در سطح جهان تبدیل و دلیلی بر رعایت حقوق بشر زنان توسط یک کشور محسوب می گردد. براین اساس یافته های این اثر توصیه به الحاق مشروط ایران را به کنوانسیون در پی دارد.
  • تعهد نفقه با تاسیس عایدی / بررسی مفاد و قلمرو ماده 768 قانون مدنی
    نعمت الله الفت صفحه 103
    قرارداد تعهد به پرداخت نفقه یا تاسیس عایدی، موضوع ماده 768 قانون مدنی که در قالب عقد صلح پیش بینی شده است. از جمله نهادهایی است که می تواند در موضوعات مدنی و تجاری بسیاری ایفای نقش نماید و پاره ای از ایرادات حقوقی و شرعی نسبت به برخی قراردادها را رفع نماید. در این مقاله سعی بر آن است که تا گستره کارایی این ماده را در موضوعاتی، همچون؛ مصالحه عمری با حق انتقال به فرزند، بیمه عمر، قراردادهای پیمانکاری، قراردادهای حمل و نقل مسافر، عملیات بانکی (اعطای تسهیلات وام و قبول سپرده گذاری با اخذ و پرداخت بهره ثابت)، اوارق قرضه، اخذ تنزیل و بهره و قراردادهای حمل و نقل کالا و بیمه آن، به تصویر کشیم.
    کلیدواژگان: تعهد به پرداخت نفقه یا تاسیس عایدی، تعهد به نفع ثالث، عملیات بانکی، اوراق قرضه، اخذ تنزیل و بهره
  • علیرضا اسماعیل آبادی صفحه 125
    سیاست ها و نگرش های کشورها در قبال بیمه مسوولیت حرفه ای وکلای دادگستری یکسان و هماهنگ نیست، برخی کشورها مانند فرانسه و بلژیک، داشتن بیمه نامه مسوولیت حرفه ای را برای وکلای دادگستری الزامی دانسته اند و در برخی دیگر مانند مصر، وکلای دادگستری مخیر به بیمه کرن مسوولیت خود هستند و بالاخره در برخی کشورها هم مانند ایران، بیمه مسوولیت حرفه ای وکلای دادگستری هنوز مطرح و حتی گویی ضروری دانسته شده است.
    نگارنده در این نوشتار بر آن است که ضمن توجه داده به ضرورت ایجاد پوشش بیمه ای برای وکلای دادگستری، ابعاد و جوانب این قرارداد و تعهداتی را که برای بیمه گر و بیمه گذار به ارمغان می آورد با توجه به دستاوردهای جدید کشورهای اروپایی و آمریکایی بررسی کند.
    کلیدواژگان: بیمه مسوولیت حرفه ای، وکیل دادگستری، بیمه گر، بیمه گذار
|
  • Jamshid Momtaz, Nasser Ghorbannia Page 3
    Some have argued that there exists a real and meaningful difference between the normative frameworks of human rights and humanitarian lawThis difference rests on the fact that human rights law is centered on granting rights to the individual, while humanitarian law protects the interests of the individual through means other than granting rights.This article analyses and compares the normative frameworks of international human rights law and humanitarian law by examining the way in which each is constructed to achieve its purpose, whether in the first case, granting fundamental rights to the individual or in the second the alleviation of human suffering in times of armed conflict. We examine, first, whether individuals are rights- holders under humanitarian law, and, secondly, the general pattern of protection in that legal system.
    Keywords: Right, Right Holder, Human Rights Law, Humanitarian Law, Normative Framework
  • Jafar Kousha, Alireza Taghipoor Page 19
    During the past half- century, there has been so many changes about rights of the accused. International human rights documents and some institutions like the European Court of Human Rights and Human Rights Committee that have been established to supervise the implementation of these instruments had special role in this regard. To defend oneself in person or through legal assistance is one of these rights. The issue that to what extent the International Criminal Tribunals for Yugoslavia and Rwanda and the International Criminal Court have, as international law subjects, regarded themselves bound to respect this right is the subject of the present article.
    Keywords: International Instruments of Human Rights, Supervisory Organs of Human Rights, International Criminal Court, the Right of Access to Counsel
  • Mohsen Eini Page 35
    The judicial and legal rehabilitation, which is an approach to facilitate the represence of the convict in the society as well as to apply kindness towards him restores his political and social rights through elimination of his criminal record, lapse of his accessory punishment, enabling him to gain some legal privileges such as conditional discharge that depends on lack of criminal conviction. Article 62bis of the Islamic penal act provides a good but imperfect effort towards establishing legal rehabilitation and, with adopting some effects of rehabilitation, associates the institution of "resorting social and political rights to the committed person", though it needs to be revised and amended.
    Keywords: Rehabilitation, Lapse of Accessory Punishment, Restoring Social, Political Rights to the Convict
  • Mohammad Jafar Habibzadeh, Mohammad Bagher Moghadasi Roin Page 57
    Vulnerable groups including the child due to their special conditions are in need of particular protection. This is carried out through differential policy. In domestic laws, the differential policy is realized in form of either special criminalization in the child domain or intensification of punishment. In international instruments special attention has been paid to the child. The present article tries to compare the predicted criminal protection for the child in international instruments with domestic laws.
    Keywords: Criminal Protection, Domestic Laws, International Instruments, Differential Policy, Child Victim
  • Mahmood Jalali, Mohammad Ali Basiri, Safoora Baninajarian Page 77
    The United Nations Organization (UN) has already put some international instruments on the table in relation to the Status of Women and made them to be approved. The “Women’s Political Rights” Convention of 20 December 1952 was the first document in this ground codified by the UN. The UN “Convention on Elimination of all Forms of Discrimination against Women” was approved by the UN General Assembly and entered into Force in 1981. The basic nature of this treaty is equality in all aspects between male and female without any exception and limitation as to gender. Now the Convention is one of the treaties presented to the respected authorities in Iran. In the early 1376 (1996) it was put before the High Council of Educational Revolution and a committee was responsible for reviewing the contents of the Convention. After reviewing and debating the Committee announced its views to the Council. However, debate on the necessity of joining by the Islamic Republic of Iran to the Convention which began in 1998 has been going on in governmental and non-governmental organizations till now. Although some Articles of the Convention are in conflict with the rules and laws of Iran the conditional accession of Islamic Republic of Iran is possible. Finally, it can be expressed briefly that today the Convention is a topic being noted and emphasized upon by international organizations due to different reasons. To this end the debate on joining or not joining to the Convention has become a major issue at the world level and a sign of respect of women’s human rights on the part of States.
    Keywords: Women's Rights, Convention on Elimination of All Forms of Discrimination against Women, Iran's Accession, Reservation
  • Nematollah Olfat Page 103
    Contract of obligation to subsistence or constitution of rent which is the subject of Article 768 of the Iranian Civil Code in the context of settlement contract is among the institutions capable of playing a role in various civil and commercial issues and solving certain legal and fiqhi problems relating to some contracts. This article is an attempt to explore the scope of application of the said provision in areas such as strict settlement, life insurance, enterprise contracts, and contracts for carriage of passengers, banking operations (loan facilities, acceptance of deposit with fixed interest), debentures, discount and interest and contracts for transportation of goods and their insurance.
    Keywords: Obligation of Subsistence_Constitution of Rent_Contract of Life Annuity_Life Estate Obligation for a Third Party_Banking Operations_Debentures_Discount_Interest
  • Alireza Ismailabadi Page 125
    Policies and concerns of countries about professional liability insurance of attorneys are not the same and in harmony. Some countries, for example France and Belgium, make it obligatory for attorneys to obtain professional liability insurance and in some others, for example Egypt, attorneys have a choice for assuring their liability and finally in some other countries, for example Iran, professional liability insurance of attorney is not yet established or not regarded as necessary.The author in this article by regarding achievements of U.S and Europen countries focuses on necessity of insurance coverage for attorneys and examines all aspects of this contract and the obligations it imposes on the insurer and the insured.
    Keywords: Professional liability Insurance, Attorney, Insurer, Insured