فهرست مطالب

پژوهشنامه فرهنگستان هنر - پیاپی 1 (بهمن و اسفند 1385)

پژوهشنامه فرهنگستان هنر
پیاپی 1 (بهمن و اسفند 1385)

  • 124 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 5
  • احمد پاکتچی صفحه 7

    در حالی که نشانه شناسی فرانسوی و امریکایی از دامان زبان شناسی و منطق برآمده، در روسیه زمینه اصلی این دانش نقد ادبی و نقد هنر بوده است. برای پاسخ به این پرسش که نشانه شناسی تا چه حد این امکان را دارد تا ویژگی های هنر را دریابد و در مطالعات خود آن را لحاظ کند، نیازمند ژرف نگری در آموزه های مکاتب نشانه شناسی و خاستگاه آن ها، از جمله نشانه شناسی روس هستیم. آنچه در رویاورد یک دانش ساخت گرا به حوزه هنر، زمینه ساز نگرانی است، جنبه جبری ساختار و نادیده گرفته شدن جایگاه فرد به عنوان عامل خلاق است.در مرحله آغازین موثرترین نقش را نمادگرایان و صورت گرایان در نشانه شناسی روسیه ایفا کرده اند که موضوع اصلی مطالعه آنان یک حوزه هنری یعنی ادبیات و نه زبان بوده است. در مقطع پسین باید به نقش پراهمیت باختین و همفکران او اشاره کرد که با منطق گفتگویی خود اساسا ساخت گرایی را به نقد گرفته و جایگاه خلاقیت را در زبان و هنر مورد توجه ویژه قرار داده است.
    در مکتب مسکو تارتو، یعنی در دوره ساخت یافتگی نشانه شناسی در روسیه نیز خلاقیت و حضور آن به عنوان یک ویژگی در هنر اهمیت یافته، و مواضع ساخت گرایانه ارتدوکس وانهاده شده است؛ این مکتب مسئله فرد در آفرینش را موضوع مطالعه جدی قرار داده و آن را با تکیه بر جایگاه فرد و خلاقیت در نظام فرهنگ، بسط داده است.

    کلیدواژگان: ساخت گرایی، خلاقیت، فرد، جبر ساختاری، نشانه شناسی هنر، نشانه شناسی ادبیات
  • امیرعلی نجومیان صفحه 22

    «سرشت نشانه زبان شناختی» به تعبیری مهم ترین بخش از نظریات فردینان دو سوسور، زبان شناس سویسی، است. این مقاله با بررسی نظام دلالت از دیدگاه سوسور زمینه اصلی بحث را فراهم می کند. معرفی نشانه شناسی سوسور مقدمه لازم جهت بحث و بررسی دیدگاه و خوانش ژاک دریدا، متفکر فرانسوی، از نظام نشانه ای سوسور را فراهم می کند. بر این اساس، به مفاهیم دال و مدلول، رابطه این دو، کلام-خرد محوری، مدلول متعالی، و بازنمایی پرداخته می شود و گسست خوانش واساز پسا ساخت گرا از نشانه شناسی ساخت گرا به نمایش گذاشته می شود.

    کلیدواژگان: نشانه زبانشناختی، واسازی، بازنمایی، دلالت، کلام، خرد محوری، مدلول متعالی، پساساختگرایی، سوسور، دریدا
  • حمیدرضا شعیری صفحه 33

    نشانه، آن گونه که امروز مطرح است، به عنوان عنصری فعال، پویا و زاینده عمل می کند. این امر عبور از یک نشانه به نشانه ای جدید و متفاوت را ممکن می سازد. همین نکته است که ما را با دو گونه نشانه معنایی فشاره و گستره مواجه می سازد. از یک سو نشانه متمرکز یا منقبض قابلیت گشایش درهای خود به روی نشانه دیگر را دارد و از سوی دیگر می تواند با بسته ماندن به روی نشانه های دیگر، سبب ایجاد جریانی رقابتی شود. در صورتی که نشانه راه را به سوی ایجاد نشانه ای دیگر باز بگذارد، ما با آنچه می توان آن را دوگانگی یا تکثیر زبانی نامید، مواجه می شویم. درهرحال، بازبودن یک نشانه بر روی نشانه های دیگر (چه این نشانه ها در چالش و چه در تبانی با نشانه مادر باشند) نشان دهنده این امر مهم است که هر نشانه توانایی تولید و پذیرش بی نهایت نشانه مهمان را دارد. به همین دلیل است که از فشاره (قبض) تا گستره (بسط)، از کمینه تا بیشینه، از سکون تا حرکت، از حضور تا غیاب، از معمولی تا عالی، از عادی تا غیر منتظره، از پوسته تا عمق، از انزوا تا جسارت،... نشانه تصویری در نوسان است. در واقع، هدف از ارائه این مقاله مقایسه سه نمایه ثابت، در حال تثبیت و موقت، جهت نشان دادن این موضوع است که چگونه نوسانات نشانه ای در تصویر بروز می نمایند و به چه ترتیب، همین نوسانات نشانه ای اسباب ناپایداری نشانه های تصویری را فراهم می آورند و در نهایت همین ناپایداری به محلی برای تکثیر گونه های نشانه ای یا اسطوره پروری و اسطوره گریزی تبدیل می شود.

    کلیدواژگان: نشانه، تصویر، تکثیر، نوسان، اسطورهپروری، اسطورهگریزی
  • فرزان سجودی صفحه 46

    مسئله زمان، گذر زمان، چگونگی مفهوم سازی و بیان زبان پیوسته مورد توجه فیلسوفان و از منظری دیگر نشانه شناسان بوده است و آن ها را به مطالعه چگونگی شکل گیری مفهوم زمان و گذر آن در متون مختلف جلب کرده است. در این مقاله، ابتدا به کلیات موضوع پرداخته شده، سپس دیدگاه های لیکاف، نظریه پرداز معنی شناسی شناخت گرا مطرح می شود و آن گاه با بررسی تطبیقی زمان و چگونگی تحقق بیانی آن در متون مختلف ازجمله متون کلامی و تصویری به این پرسش پاسخ داده می شود که نقاشی که از وجوه بسیار، بخصوص در امکانات صوری بیان، با متون کلامی متفاوت است، چگونه قادر به مفهوم سازی زمان و گذر آن می باشد.

    کلیدواژگان: زمان، گذر زمان، نشانه شناسی زمان، نقاشی، نگارگری و نشانه شناسی متون دیداری (بصری)
  • فرهاد ساسانی صفحه 65

    زمان در متن های دیجیتال خواه در فضاهای محدود لوح های فشرده، خواه در فضاهای اینترنتی که به لحاظ نظری می توان آن ها را نامحدود انگاشت ساختارهای متفاوتی به خود می گیرد، و به همین منوال، تفسیرهای مختلفی نیز از آن ارائه می شود. به بیان دیگر، می توان از جهات مختلف، برداشت های متفاوتی از ساختار زمانی فضاهای مجازی ارائه کرد: 1. زمان درونی (که شامل زمان برنامه دیجیتال، زمان شبکه، و انواع دیگری از زمان های احتمالی می شود)؛ و 2. زمان برونی. نمود نیز که معمولا همراه با زمان مطرح می شود، به پنج شاخه تقسیم می شود: 1. ایستا؛ 2. نیمه ایستا؛ 3. پویا؛ 4. چندگانه آشکار؛ و 5. چندگانه پنهان. در این جستار، مقایسه ای تطبیقی نیز میان زمان در فضای مجازی با زمان در زبان انجام خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: زمان، نمود، فضای مجازی، لوح فشرده، فضای شبکه ای، دنیای واقعی، خیال
  • علی عباسی صفحه 75

    مقوله نقطه دید، مهم ترین وجه ساختار روایی است و به کمک آن می توان به گفتمان روایی، ساختار داد. نقطه دید یک نظام متنی است که دسترسی خواننده یا بیننده یک تابلو را به معنا هدایت می کند. «نقطه دید» یکی از سازوکارهایی است که روی خواننده تاثیر می گذارد. با انتخاب این یا آن زاویه دید می توان عناصر تابلو، فیلم یا قصه را از زاویه های گوناگون مشاهده کرد و به گفته شکل متغیری داد.با روبه روشدن با یک گفته یا یک متن، در اصل به دنبال یک ذهن شناسنده هستیم که این گفته را به وجود آورده است. شناخت این ذهن شناسنده و بررسی فن «نقطه دید» بسیار مهم است، پس بدین منظوردر این مقاله تلاش می شود برای پرسش های زیر پاسخی پیدا کرد:چگونه می توان این ذهن شناسنده یا ذهن های شناسنده در یک تابلو، یک فیلم یا در یک متن ادبی را کشف کرد؟
    چه کسی یا کدام نظامی آن جهت گیری رفتاری بیننده را که راهنمای او در قرائت یک سکانس خاص است، فراهم می کند؟
    آیا اصولا می توان طبقه بندی از این نظام داشت؟
    به همین خاطر، ابتدا رابطه عمل روایت با وجوه و سپس رابطه وجوه با دورنمای روایتی را مشخص می کنیم. سپس، جایگاه دورنمای روایتی یا نقطه دید را نشان خواهیم داد؛ و درپایان، به خود مسئله دورنمای روایتی می پردازیم.

    کلیدواژگان: نقطه دید، گفتمان روایی، معنا، گفته، متن، ذهن شناسنده
  • مرتضی بابک معین صفحه 92

    در نشانه شناسی مکتب پاریس که توسط گرماس پایه گذاری شده است، تئوری ها و روش های گوناگونی ارائه داده می شود که می توان آن ها را به منظور تجزیه و تحلیل بازار یک کالا یا یک گفتمان تبلیغاتی به کار برد. به عبارت دیگر، می توان این تئوری ها را به عنوان ابزاری جهت تجزیه و تحلیل نشانه شناسی یک گفتمان یا بررسی و مطالعه در خصوص بازار یک کالا به کار بست. از جمله این تئوری ها می توان به «مربع نشانه معناشناسی» اشاره کرد که در اضلاع این مربع مقوله های بنیادی معنایی جای می گیرند. تئوری دیگر که فشرده تئوری های گرماس به حساب می آید «سیر زایشی معنا» نام دارد که می توان با کمک آن به چگونگی ظاهرشدن معنا از ژرف ساخت گفتمان تا رویه سطحی گفتمان پرداخت. همچنین، می توان در تحلیل یک گفتمان به بررسی روابط تقابلی گوناگون موجود در آن پرداخت تا بتوان به دلالت های معنایی نظام نشانه ای آن پی برد. در مقاله حاضر، با بهره گیری از این ابزارها به تحلیل چند گفتمان تبلیغاتی پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: گرماس، مربع نشانه معناشناسی، سیر زایشی معنا
|
  • Ahmad Pakatchi* Page 7

    While the French and American semiotics are grown up on the basis of linguistics and logic, the main ground for semiotics in Russia was literary criticism and art criticism. In order to answer the question that to what extent semiotics has abilities for explanation of artistic features, we should have an overview on teaching of Russian semiotics and its historical grounds. What is critical in the approach of a structural scie ence to the art is the dominant structure and ignoring the place of individual as the creative factor. In first steps, the most efficient role in the formation of Russian semiotics has been played by the symbolists and formalists whose main field of study was literature and not language. In the further steps, we should notice the important role of Bakhtin and his followers whose emphasis on Dialogism has criticized struc-t turalism and paid special attention to the place of creativity in language and art. In Moscow-Tartu school, in the stage of promotion of Russian semiotics, we can also realize the place of creativity as a key feature in artistic activity away from orthodox structuralism. They have discussed the issue of individual and creativity seriously and extended its place in the system of culture.

    Keywords: Art Criticism, Creativity, Individual, Structuralism, Symbolism, Formalism, Dialogism, Tartu School
  • Amir Ali Nojoumian Page 22

    One could argue that the “nature of linguistic sign” is the most important aspect of Ferdinand de Saussure’s theories. This article, through presenting Saussurean system of signification, prepares the basic and necesssary ground for the main argument. In other words, introducing Saussurean semiology is the first step towwards presenting Jacques Derrida’s deconstructive reading of Saussure. In order to do this, the signifier and the signified, their relationship, logocentrism, transcendental signified, and representation are discussed and the point in which poststructuralist deconstructive reading separates itself from structuralist Saussurean semiology is presented.

    Keywords: linguistic sign, deconstruction, representation, signification, logocentrism, transcendental signified, post-sstructuralism, Saussure, Derrida
  • Hamid Reza Shairi Page 33

    In its current implication, sign acts as an active, dynamic and generative element. This makes the passage from one sign to another possible. This point confronts us with two genres of sign-sémiotique, the intens sive and extensive. On one hand, the intensive sign can open its door to the other signs and on the other it can initiate a competitive process with other signs through closing its door to other signs. If a sign gives way to the creation of another sign, we confront what is called duplicity or multiplicity of language. Neve ertheless, the openness of a sign to other signs (regardless of their challenge or association with parent sign) shows that each sign can generate and accept infinite caller signs. That is why the caller sign always oscillates between intensive to extensive, minimum to maximum, static to moving, presence to absence, ordinary to extraordinary, usual to unexpected, from shell to core and isolation to transcendence …. In fact through introducing this article, I intend to compare three indexes: fixed, variable, and provisional to indicate how sémiotique oscillations emerge in the image and how they make the visual signs unstable. Finally this instability will provide the ground for multiplicity of semiotic genres and mythopoeia or the opposite, de-mythicization.

    Keywords: Sign, Image, Multiplicity, Oscillates, Mythopoeia, Demythicization
  • Farzan Sojoodi Page 46

    The issue of time, passage of time, conceptualization and expression of time has always been considered by philosophers, on the one hand, and semiologists, on the other, and has led both to study how the concept of time and passage of time in various texts is established. The present article initially observes the genera alities of the issue, then we consider the views of Lakoff, one of the theorist of cognitive semantics. Next, through comparative study of time and the ways of its expression in various verbal and visual texts, we try to answer the question of whether painting which uses quite different means of expression and differs with verbal texts is able to make the concept of time and the passage of time and how.

    Keywords: Time, passage of time, painting, the semiotics of visual (pictorial) texts, semiotics of tim
  • Farhad Sasani Page 65

    Time in digital texts – whether in limited spaces of CDs, or theoretically unlimited spaces of internets – has different structures, and accordingly various interpretations. To put it differently, temporal structure of virt tual spaces might be construed from various viewpoints: 1- internal time (including digital-program time, and web time, yet a variety of times might be identified); and 2- external time. Aspect, usually coupled with time, also branches into: 1- static; 2- semi-static; 3- dynamic; 4- explicitly multi-aspectual; and 5- imp plicitly multi-aspectual. In this study, a comparison is also made between time in virtual space with time (including tense) in language and time in imagination.

    Keywords: Time, Aspect, Virtual space, Compact Disk, Web spaces, Real world, Imagination
  • Ali Abbasi Page 75

    The discussion of point of view is the most important aspect of narrative structure and can be contributed to the narrative discourse of structure. Point of view is a textual system which leads the reader or viewer of a painting to access the meaning. Point of view is one of the mechanisms which influences the reader. Through selecting various points of views, the elements of a painting, film and story can be considered from diverse positions and the discourse may be formed in another way. As a matter of fact, when we face up to a discussion or text, we trace an identifying mind who has created such discussion. The appreciation of the identifying mind and considering the technique of «point of view» is absolutely significant. Therefore we try to find answers for the following questions: How can one discover the identifying mind or minds in a painting, film or literary text? Who or what system can determine the attitude of viewer which guides him/her to read a specific sequence? Or can one basically classify such system? I try to explore some answers for these questions. Thus, at first the relation of narrattive act with the aspects and then the relation of aspects with narrative perspective will be defined. Next, the position of narrative perspective or point of view will be illustrated and finally I will consider the issue of narrative perspective from the view of Lint Velt.

    Keywords: Point of view, Narrative discourse, Meaning, Discussion, Text, Identifying mind
  • Morteza Babak Moein Page 92

    In Paris school semiology founded by Greimas, various theories and methods are presented which can be used to analyze the marketing of some publicity products or discourses. In other words, these theories may be used as a means for the analysis of the semiology for a discourse or a study of a particular marketing. One of these theories is called semiotic square introduced by Greimas. The sides of this square contain fundamental semantic categories. Another theory which is a condensation of the theories of Greimas is the generative process of signification, which can help explain the emergence of meaning from the deep structure of discourse up to the superficial structure. In the analysis of discourse, we can also see the con-t tradictory relationship between the elements of the discourse in order to understand the significance of the semiotic system. This paper will analyze some publicity discourse using these various method.

    Keywords: Greimas, semiotic square, generative process of signification