فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1386)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1386)

  • 100 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/04/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد کرمی، نقی شهابی مجد، سودابه سعیدنیا، ندا عمرانی صفحه 1
    زمینه و هدف
    سرخاب با نام علمی Phytolacca americana گیاه بومی ایالت های مختلف آمریکا است که به صورت گسترده مصرف می شود. برگ های پخته آن به سالاد مادر بزرگ (Grandmother salad) معروف است و در ایران در نوار ساحلی و جنگل های شمال به وفور یافت می شود که به صورت محدود و گاهی هم اتفاقی مصرف می شود. علی رغم احتمال سمیت گوارشی، این گیاه نقش مهمی در بسیاری از کاربردهای درمانی دارد. با توجه به این که بعضی از عوارض جانبی مانند اختلالات گوارشی مرتبط با سمیت کبدی می باشد و تاکنون در مورد سمیت کبدی گیاه سرخاب رشد یافته در شمال ایران مطالعه نشده است. این مطالعه با هدف بررسی سمیت کبدی این گیاه با استفاده از سیستم جدید پرفیوژن کبد جدا شده موش صحرایی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی از موش های صحرایی نر (رت) آلبینو با وزن 220-180 گرم و به تعداد 6 سر در 21 گروه (شاهد و دوزهای مختلف از عصاره های آبی و متانولی و فراکسیون های کلروفرمی، متانولی و اتیل استاتی) استفاده شد. بعد از بیهوشی کامل توسط دی اتیل اتر، حفره شکمی حیوان آزمایشگاهی باز شد و بعد از برقراری جریان مایع پرفیوژن، عصاره های آبی و متانولی از گیاه سرخاب در دوزهای (100mg/kg، 50، 40، 20، 10) و فراکسیون های کلروفرمی، متانولی و اتیل استاتی از عصاره متانولی با دوزهای (40mg/kg، 20، 10) به بافر پرفیوژن اضافه شد. مایعات خروجی از ورید اجوف تحتانی در فاصله هر نیم ساعت به منظور اندازه گیری آنزیم های آلانین ترانس آمیناز (ALT) و آسپارتات ترانس آمیناز (AST) جمع آوری گردید و نتایج با استفاده از آزمونهای آماری آنالیز واریانس و Student Newman Keuls تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که فعالیت آنزیم های ترانس آمیناز به طورقابل توجهی با افزایش دوز، عصاره های آبی و متانولی (p<0.001) و همچنین فراکسیون های عصاره متانولی (p<0.05) در مقایسه با گروه کنترل افزایش دارد. با افزایش دوز، شدت آسیب های بافتی (هموراژی، فیبروز، نکروز) بیشتر می شد. در زمان 60 دقیقه نمونه گیری تغییرات آنزیم ها در گروه های مورد آزمایش بیشترین اختلاف را با گروه کنترل داشت.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که گیاه سرخاب گیاهی با قابلیت ایجاد سمیت کبدی وابسته به دوز می باشد. لذا کاهش دوز مصرفی می تواند در پیشگیری از عوارض جانبی کبدی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پرفیوژن، سمیت کبدی، سرخاب، عصاره گیری
  • محمدرضا عابدین زاده، لطف الله افضلی صفحه 10
    زمینه و هدف
    پراکسیژناسیون (Preoxygenation یا پیش اکسیژن درمانی) قبل از بیهوشی به منظور پیشگیری از هیپوکسی و عوارض مربوط به آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این مطالعه با توجه به ارتفاع زیاد شهرستان شهرکرد از سطح دریا (2061 متر) و پایین بودن فشار اکسیژن (600 میلی متر جیوه) با هدف بررسی سرعت کاهش اشباع اکسیژن خون شریانی پس از القاء بیهوشی با سه روش پراکسیژناسیون و ارتباط آن با تغییرات همودینامیکی انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه که یک مطالعه کار آزمایی بالینی یک سوکور می باشد 66 بیمار بدون بیماری های قلبی، تنفسی و غیر سیگاری که تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند بطور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. بعد از ثبت فشار خون دیاستول، سیستول و ضربان قلب القاء بی هوشی در گروه اول پس از انجام تنفس عادی با استفاده از اکسیژن هوا صورت گرفت. گروه دوم با 50% اکسیژن و 50% نیترواکساید و گروه سوم با اکسیژن 100% با تنفس عادی به مدت 3 دقیقه پراکسیژنه شدند، سپس القای بیهوشی به طور یکسان در سه گروه انجام شد. پس از القای بیهوشی، بیماران تا زمان رسیدن اشباع اکسیژن خون به 91% در حالت آپنه باقی ماندند و سپس ضمن ثبت فشار خون دیاستول، سیستول و ضربان قلب بیماران زمان لازم برای کاهش اشباع اکسیژن خون به 91% برای هر بیمار اندازه گیری شد. اطلاعات با استفاده از آزمونهای کای دو و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن بیماران شرکت کننده 1/14±5/30 سال بود. 58% شرکت کنندگان مرد و بقیه زن بودند. همه گروه ها از نظر جنس و میانگین سنی همسان بودند (05/0p>). زمان کاهش اشباع اکسیژن خون تا 91% در گروه اول 16±44، در گروه دوم 8/36±114 و در گروه سوم 84±241 ثانیه بود (001/0p<). در تمام گروه ها افزایش ضربان قلب بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله معنی دار بود (001/0p<). ولی بین گروه ها این اختلاف معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    پراکسیژناسیون بیماران قبل از بیهوشی به مدت 3 دقیقه با تنفس عادی و اکسیژن 100% می تواند مدت زمان افت اشباع اکسیژن خون به 91% را در بیماران به طور قابل توجهی افزایش دهد.
    کلیدواژگان: اشباع اکسیژن، بیهوشی، پراکسیژناسیون، تغییرات همودینامیکی، تنفس
  • رضا خدیوی، فروزان گنجی*، شهلا طاهری، مسعود صادقی، مهرداد شهرانی صفحه 16
    زمینه و هدف

    تست پاپ اسمیر یک روش غربالگری موثر جهت بررسی تغییرات سلولی دهانه رحم قبل از تبدیل به سرطان مهاجم دهانه رحم است. این مطالعه با هدف ارزیابی فرآیند انجام تست پاپ اسمیر توسط ماماها و مقایسه میزان کافی بودن نمونه، کیفیت سیتولوژی نمونه و دقت تشخیصی در گزارش سیتولوژیست و پاتولوژیست و توافق این گزارشات انجام شد.

    روش بررسی

    در یک مطالعه توصیفی– تحلیلی در بهار و تابستان 1384، 160 فرآیند پاپ اسمیر از مراکز بهداشتی درمانی شهر شهرکرد به صورت تصادفی انتخاب و به وسیله چک لیست استاندارد، عملکرد ماماها در خصوص نحوه شرح حال گیری و نحوه انجام تست پاپ اسمیر ارزیابی گردید. همچنین به طور تصادفی 360 نمونه پاپ اسمیر را که قبلا توسط سیتولوژیست گزارش شده بود توسط پاتولوژیست مشاهده و میزان توافق بین گزارشات پاتولوژیست و سیتولوژیست (بر اساس دستورالعمل کشوری گزارش سیتولوژی زنان) به کمک آزمون آماری ضریب توافق کاپا محاسبه گردید.

    یافته ها

    در زمینه شرح حال گیری از بیمار 96.15% عملکرد ماماها خوب و 3.85% موارد عملکرد ضعیف وجود داشت. در زمینه نحوه گرفتن نمونه پاپ اسمیر 88.72% عملکرد ماماها خوب و در11.28% موارد عملکرد ضعیف بود. در گزارش پاتولوژیست فراوانی کافی بودن نمونه ها 85.5%، عفونت ها 3.3%، التهاب 64.4% و ناهنجاری سلول اپی تلیال 0.83% بود. توافق معنی داری بین گزارش سیتولوژیست و پاتولوژیست وجود داشت (p<0.05).

    نتیجه گیری

    کیفیت انجام تست و تشخیص نمونه ها قابل قبول است. اما همچنان توجه بیشتر به بهبود عملکرد ماماها و نظارت بر عملکرد سیتولوژیست ها توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: پاپ اسمیر، سرطان رحم، ضریب توافق، غربالگری
  • پروین ساجدی، شبنم پهلوان زاده صفحه 23
    زمینه و هدف
    بیماران در طی بیهوشی حرارت از دست می دهند و پیدایش لرز روشی برای مقابله با آن است. تاکنون مطالعات متعددی در مورد لرز در بالغین انجام شده، ولی میزان این مطالعات در کودکان محدود است. لذا این مطالعه با هدف بررسی شیوع لرز پس از بیهوشی در کودکان و عوامل مربوط به آن انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 200 کودک سه ماهه تا چهارده ساله در اطاق بهبودی از نظر عوامل زمینه ای، دریافت پیش داروی بیهوشی، روش بیهوشی، مدت زمان بیهوشی، درجه حرارت بیمار در اطاق بهبودی و درجه حرارت اطاق بهبودی مورد بررسی قرار گرفتند. پس از جمع آوری داده ها با کمک پرسشنامه، اطلاعات با استفاده از تست های آماری کای دو و اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    تعداد کل موارد مشاهده شده لرز 7% (14 نفر) بود. شیوع لرز در بیهوشی استنشاقی (13.6%) به صورت معنی دار بیشتر از بیهوشی وریدی (صفر) بود (p<0.05). میزان بروز لرز در درجه حرارت بدن زیر 36.4 و درجه حرارت اطاق بهبودی 26 درجه سانتیگراد و کمتر، یبشتر بود (p<0.05). میزان بروز لرز در بیمارانی که پیش داروی بیهوشی دریافت کرده بودند (3.8%) از کودکانی که پیش دارو دریافت نکرده بودند (13.2%) کمتر بود (p<0.05).
    نتیجه گیری
    شیوع لرز در کودکان با درجه حرارت بدن بیمار، درجه حرارت اطاق بهبودی، دریافت پیش دارو و نوع بیهوشی مرتبط می باشد.
    کلیدواژگان: بیهوشی، لرز، کودکان
  • هدی احمری طهران، معصومه صیدی، زهرا عابدینی صفحه 29
    زمینه و هدف
    بارداری و شیردهی فیوضی هستند خدادادی که از لذت بخش ترین دوران های زندگی یک زن محسوب می گردند. در این میان آیین حیات بخش اسلام، توصیه های ارزشمندی برای زنان باردار و شیرده به جهت داشتن نسلی سالم با تمام ابعاد جسمی، عاطفی، روانی، اجتماعی و معنوی صادر نموده است. این پژوهش با هدف تعیین میزان آگاهی و نگرش زنان باردار نسبت به تعالیم بهداشتی اسلامی در دوران بارداری و توصیه های بهداشتی اسلام در دوران شیردهی انجام شده است.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی 300 زن باردار مراجعه کننده به 6 مرکز منتخب بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. اطلاعات توسط پرسشنامه خود ساخته مشتمل بر3 قسمت مشخصات فردی، آگاهی و نگرش جمع آوری گردید. اطلاعات حاصله با استفاده از آزمون های آماری کای دو، ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از نظر سطح آگاهی نسبت به تعالیم بهداشتی اسلام در دوران بارداری، 20.6 درصد خوب، 64.7 درصد متوسط و 14.7 درصد ضعیف و در دوران شیردهی 6.3 درصد خوب، 77 درصد متوسط و 16.7 درصد ضعیف بودند. از نظر نوع نگرش 68.3 درصد نگرش مثبت و 31.7 درصد از نگرش منفی در دوران بارداری و 64 درصد نگرش مثبت و 36 درصد دارای نگرش منفی نسبت به این توصیه ها در دوران شیردهی برخوردار بودند. در ضمن آگاهی نسبت به تعالیم بهداشتی اسلام در دوران بارداری با میزان تحصیلات و در دوران شیردهی با میزان تحصیلات و تعداد حاملگی ارتباط مستقیم معنی دار داشت (p<0.01). همچنین بین نوع نگرش نسبت به تعالیم بهداشتی اسلام در دوران بارداری و میزان تحصیلات ارتباط معکوس معنی دار و با تعداد حاملگی ارتباط مستقیم و در دوران شیردهی با تعداد حاملگی ارتباط مستقیمی مشاهده شد (p<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به آگاهی متوسط و نگرش مثبت اکثریت نمونه ها و تاثیر انکار ناپذیر نیروی مذهب بر ارتقا سلامت توصیه می شود مسوولین بهداشتی ترتیبی اتخاذ نمایند تا برنامه های مراقبتی مادران باردار با? تعالیم اسلامی همراه و کادر بهداشتی درمانی? نیز در آموزش های خود به این امر مهم توجه بیشتری مبذول نمایند.
    کلیدواژگان: اسلام، آگاهی، نگرش، بارداری، تعالیم بهداشتی، شیردهی
  • هیبت الله صادقی، ایزدپناه قیطاسی*، نور الله مزروقی، سهیلا سبزعلی صفحه 38
    زمینه و هدف

    امروزه بیماری های کبدی یکی از مشکلات مهم جوامع بشری است. یافتن دارویی موثر در درمان این اختلالات مورد توجه محققین و پزشکان می باشد. بیلهر (Dorema auchri) از گیاهان تیره چتریان است و ساکنان مناطق جنوبی کشور از این گیاه استفاده غذایی می نمایند و بر این باورند که خواص دارویی مفیدی نیز دارد. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثرات محافظت کبدی عصاره گیاه بیلهر بر مسمومیت القایی ناشی از مصرف تتراکلریدکربن (CCl4) در موشهای صحرایی انجام شد.

    روش بررسی

    در یک مطالعه تجربی 30 سر موش صحرایی نر آلبینو از نژاد ویستار به پنج گروه شش تایی تقسیم شدند. یک گروه به عنوان کنترل و در چهار گروه دیگر توسط تتراکلرید کربن سمیت کبدی (هپاتوتوکسیک) ایجاد شد. از این چهار گروه یک گروه به عنوان شاهد و در سه گروه دیگر روزانه به ترتیب 200، 400 و 500 میلی گرم از عصاره پودر گیاه به صورت دهانی داده شد. 45 روز بعد از شروع مطالعه در کلیه گروه ها آنزیم های آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلکالین فسفاتاز (ALP) و همچنین غلظت های سرمی پروتئین تام، آلبومین و بیلی روبین که از شاخص های آسیب های کبدی است اندازه گیری و با استفاده از آزمون آماری ANOVA تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    تزریق درون صفاتی تتراکلرید کربن باعث افزایش فعالیت AST، ALT، ALP به ترتیب به میزان 117.85، 468.6 و 134.97 درصد و کاهش غلظت پروتئین تام و آلبومین و افزایش غلظت بیلی روبین به ترتیب به میزان 16.8، 20.3 و 880 درصد در مقایسه با گروه کنترل شد (p<0.001). مصرف عصاره گیاه بیلهر سبب گردید این فاکتورها به طور معنی داری (p<0.05) به وضعیت نرمال نزدیک شوند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد عصاره گیاه بیلهر در برابر آسیب های کبدی ایجاد شده توسط تتراکلریدکربن دارای اثرات محافظتی است.

    کلیدواژگان: آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، بیلهر، تتراکلریدکربن، کبد
  • یوسف اصلانی، شهرام اعتمادی فر، فاطمه علی اکبری، آمنه حیدری صفحه 44
    زمینه و هدف
    خواب یکی از دوره های بیولوژیک مهم انسان بصورت تکرار شونده و منظم است که با بازسازی قوای جسمی و روانی همراه می باشد. یک سوم از زندگی انسان در خواب می گذرد و محرومیت از آن سبب به خطر افتادن سلامت فرد خواهد شد. خواب افراد همواره تحت تاثیر عوامل خارجی و داخلی همچون سن، جنس، داروها، بیماری ها و جراحی قرار می گیرد. لذا این مطالعه با هدف تعیین اختلالات خواب در بیماران مبتلا به نارسائی قلب طراحی و انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی– تحلیلی می باشد و جامعه مورد مطالعه کلیه بیماران بستری در بخش قلب بیمارستان هاجر شهرکرد بود که دارای اکو کاردیوگرافی با کسر تخلیه ای کمتر از40% (40% Ef<) بودند. نمونه گیری به روش مبتنی بر هدف از اول شهریور تا پایان آبانماه 1382 انجام گردید و205 بیمار مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گرد آوری پرسشنامه ای شامل دو بخش سوالات و گویه ها (در مقیاس لیکرت) بود که توسط پژوهشگران به روش مصاحبه تکمیل گردید. اطلاعات حاصله بوسیله آزمون های توصیفی– تحلیلی (کای دو) مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان شیوع اختلال خواب در بیماران با نارسایی قلبی 51% و بیشترین اختلال مرحله شروع خواب، وجود افکار آشفته زیاد قبل از خواب (62%)، مرحله تداوم خواب، بیدار شدن از خواب با کوچکترین سر و صدا (72.7%)، مرحله بیدار شدن از خواب، بصورت بیدار شدن 3-2 ساعت زودتر از موعد مقرر (57.1%) بود. بررسی های آماری با استفاده از آزمون کای دو نشان داد با افزایش شدت اختلال خواب میزان رضایت از خواب کاهش می یابد (p<0.001). همچنین در زنان طیف اختلالات خواب از فراوانی بیشتری برخوردار بود (p<0.001). بین سن و نمره طیف اختلال خواب ارتباط معنی داری به دست نیامد اما با افزایش سن اختلالاتی مثل دندان قروچه و خروپف افزایش می یابد (p<0.05).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه شیوع اختلال خواب در بیماران با نارسایی قلبی نسبت به شیوع آن در جامعه کلی بالاتر می باشد. با توجه به اهمیت داشتن خواب و استراحت کافی و نقش آن در سلامت این دسته از بیماران لزوم برقراری شرایط مناسب فیزیکی و بکارگیری روش های مناسب در جهت خواب و استراحت کافی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اختلالات خواب، بیمار، نارسایی قلب
  • افسانه تقریری، آذر دانش صفحه 50
    زمینه و هدف
    مسمومیت حاملگی حدود 10-5 درصد حاملگی ها را عارضه دار می کند و باعت افزایش میزان مرگ ومیر و عوارض ناشی از آن در مادر و جنین می شود. یکی از راه های پیشگیری از آن استفاده از آنتی اکسیدانها در طول دوران بارداری می باشد. هدف این مطالعه بررسی اثر آنتی اکسیدانهایی نظیر ویتامین E و C بر فشار خون دوره حاملگی به عنوان شاخص اصلی مسمومیت حاملگی است.
    روش بررسی
    در یک مطالعه کارآزمایی بالینی تعداد 150 خانم باردار 35-20 سال با سن حاملگی20 هفته، حاملگی اول، تک قلو، بدون سابقه پراکلامپسی در فامیل درجه 1، سابقه فشارخون مزمن و سایر بیماری های ارگانیک با شاخص توده بدنی نرمال، غیر سیگاری، با سطح اجتماعی اقتصادی متوسط و بدون پلی هیدرآمنیوس و مول انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه 75 نفره مورد و شاهد تقسیم شدند. گروه مورد از 20 هفتگی تا پایان بارداری روزانه 500 میلیگرم ویتامین C و 400 واحد ویتامین E دریافت کردند و گروه شاهد ویتامینی دریافت نکردند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و از طریق آزمونهای آماری t مستقل، t زوجی و فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بین دو گروه از نظر میانگین سنی، شاخص توده بدنی و سایر مشخصات بارداری و ریسک فاکتورهای پراکلامپسی اختلاف معنی داری وجود نداشت. میزان بروز مسمومیت حاملگی در گروه مورد 6/2% (2 نفر) و در گروه شاهد 7/14% (11 نفر) بود (01/0p<). میانگین فشارخون سیستولی در گروه مورد قبل و بعد از مداخله به ترتیب 7/9±1/96 و 5/9±8/109 میلیمتر جیوه و در گروه شاهد 7/8±6/94 و 7/8±8/113 بود (05/0p>). میانگین فشارخون دیاستولی در گروه مورد قبل و بعد از مداخله، 3/8±2/60 و 8±5/67 میلی متر جیوه و در گروه شاهد 2/6±6/59 و 6/11±2/72 بود (05/0p<).
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که مصرف 400 واحد ویتامین E و 500 میلیگرم ویتامین C در کاهش بروز پراکلامپسی و کاهش میانگین فشار خون دیاستولی موثر بوده ولی باعث کاهش میانگین فشارخون سیستولی نمی شود و در مجموع مصرف آنها در دوران حاملگی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: فشار خون، ویتامین E، ویتامین C، مسمومیت حاملگی
  • مرضیه سادات سجادی نژاد، نورالله محمدی، ناهید اشجع زاده صفحه 55
    زمینه و هدف
    سر درد یکی از شایع ترین شکایت های طبی است که تاثیر نامطلوب زیادی بر سبک زندگی، احساس بهزیستی و فعالیت های اجتماعی بیمار می گذارد. با توجه به آثار منفی سردرد و نیاز جامعه علمی به ابزاری که بتواند پیامدهای روانشناختی کافی از سردرد را مورد سنجش قرار دهد این مطالعه با هدف بررسی ساختار عاملی، اعتبار و روایی پرسشنامه سنجش ناتوانی ناشی از سردرد انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی 100 بیمار مبتلا به سردرد مراجعه کننده به مراکز مغز و اعصاب شهر شیراز به صورت تصادفی انتخاب و همزمان به پرسشنامه سنجش ناتوانی ناشی از سردرد و مقیاس Scl-25 پاسخ دادند. برای بررسی روایی این پرسشنامه از سه روش روایی سازه (تحلیل عاملی)، روایی همزمان و روایی همگرا استفاده شد. اعتبار پرسشنامه مزبور به دو شیوه دونیمه سازی و همسانی درونی بررسی گردید. تحلیل عوامل با استفاده از روش چرخشی واریماکس و بر اساس آزمون اسکری، انجام شد.
    یافته ها
    نتیجه تحلیل عوامل بیانگر وجود دو عامل عاطفی و کارکردی در این پرسشنامه بود که در مجموع 36 درصد از واریانس کل آزمون را تبیین می نمودند. در روایی همزمان، ضرایب همبستگی نمره کل، عامل عاطفی و عامل کارکردی پرسشنامه مزبور با مقیاس Scl-25 به ترتیب 0.71، 0.51 و 0.55 به دست آمد. در روایی همگرا نیز ضرایب همبستگی خرده مقیاس های عاطفی وکارکردی با کل آزمون به ترتیب 0.79 و 0.91و ضریب همبستگی این دو خرده مقیاس با هم 0. 48 به دست آمد. در بررسی اعتبار، ضریب اعتبار دو نیمه سازی 0.77 و ضرایب آلفای کرونباخ برای کل آزمون، عامل عاطفی و عامل کارکردی به ترتیب 0.86، 0.68 و 0.83به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه این پرسشنامه، در جامعه ایران اعتبار و روایی مناسبی دارد و ابزار مناسبی برای استفاده در موقعیت های بالینی و پژوهشی می باشد.
    کلیدواژگان: اعتبار، سردرد، روان سنجی، ناتوانی ناشی از سردرد
  • معصومه معزی، مصطفی شاکری، رضا خدیوی، بهروز پورحیدر صفحه 63
    زمینه و هدف
    بلایا و حوادث همه ساله منجر به ایجاد معلولیت، صدمات مالی و مرگ در بسیاری از افراد می گردد. تلفات انسانی پس از حوادث غیر مترقبه منجر به ایجاد آثار روانی مانند استرس، اضطراب و شکایات جسمی می گردد. اختلال فشار روانی آسیب زاد یا اختلال پس از ضربه (PTSD) از جمله این آثار است که در پی مواجهه با فشار آسیب زای شدید ایجاد می گردد. از جمله حوادث تاسف بار در ایران می توان به واقعه آتش سوزی مدرسه ابتدایی روستای سفیلان از توابع استان چهارمحال و بختیاری اشاره نمود. پژوهش اخیر با هدف بررسی فراوانی و شدت عوارض روانی ناشی از حادثه در کودکان و نوجوانان روستا و تاثیر مداخلات روانی در آنان انجام گرفت.
    روش بررسی
    در یک مطالعه نیمه تجربی کلیه کودکان 15-5 ساله روستای سفیلان (41 نفر) که در هنگام حادثه در روستای سفیلان حضور داشتند انتخاب شدند. از طریق مصاحبه چهره به چهره با والدین کودکان پرسشنامه اطفال یول (Yoll) بلافاصله بعد از واقعه آتش سوزی تکمیل و سپس مداخلات بهداشت روان شامل تشکیل گروه های کاری، بازگویی روانشناختی، شناخت افکار اجتماعی و راهکارهای درمانی به مدت دو هفته و طی 4 جلسه صورت پذیرفت. مجددا پنج ماه بعد از حادثه و مداخله بهداشت و روان پرسشنامه مذکور تکمیل و داده ها از طریق آزمون های آماری t زوجی، t مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    در سنجش نوبت اول میانگین نمره PTSD 61.14±15.03 و در نوبت دوم 48.19±9.6 بود (p<0.001). میانگین نمره PTSD قبل از مداخله در گروه سنی 10-5 سال و 15-10 سال به ترتیب 54.26±13.8 و 65.53±14.3 (p<0.01 و بعد از مداخله 43±5.7 و 51±10.28 بود (p<0.05). ولی جنسیت در این اختلاف تاثیری نداشت. با افزایش سطح تحصیلی میانگین نمره PTSD افزایش یافته و آزمون توکی این اختلاف را بین سطح تحصیلی قبل از دبستان با دو سطح دیگر معنی دار نشان داد (p<0.01).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش اخیر گویای تاثیر مداخلات سریع بهداشت روان و آموزش راه های برخورد با حادثه و حمایت روانی بود. بنابراین اقدامات پیشگیری کننده در هر سه سطح پیشگیری (اول، دوم و سوم) در برخورد با سوانح و حوادث لازم است.
    کلیدواژگان: اختلال روانی، بهداشت روان، سفیلان
  • سید محمد علوی، عبد الامام سعیدی صفحه 70
    زمینه و هدف
    تب تیفوئید بیماری عفونی سیستمیکی است که توسط سالمونلا تیفی ایجاد می شود. بروز جهانی گونه های سالمونلا تیفی مقاوم به چند دارو (بخصوص کینولون ها) از مسایل مهمی است که توجه زیادی را به خود مشغول کرده است. هدف از انجام این مطالعه مقایسه اثرات درمانی کوتریموکسازول با سیپروفلوکساسین در درمان امپریکال تب تیفوئید در بیماران سرپایی شهر اهواز می باشد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه کارآزمایی بالینی 50 بیمار سرپایی مبتلا به تب تیفوئید در شهرستان اهواز به صورت تصادفی در دو گروه تحت درمان با سیپروفلوکساسین خوراکی 7.5mg/kg دو بار در روز به مدت 7 روز (گروه CIP) و تحت درمان با کوتریموکسازول24mg/kg دو بار در روز به مدت دو هفته (گروه CTM) قرار گرفتند. از کلیه نمونه ها قبل از درمان، پایان درمان و سه هفته بعد از درمان نمونه خون اخذ و کشت خون جهت جدا سازی سالمونلا تیفی انجام شد. نتایج درمانی در بیمارانی که کشت خون آنها مثبت بود شامل پاسخ به درمان (قطع تب و منفی شدن کشت) شکست درمان (ادامه درمان و کشت خون مثبت) و عود (برگشت تب و مثبت شدن مجدد کشت) با استفاده از آزمون های آماری t، کای دو و فیشر تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران در گروه CIP 22.4±5.7 سال و در گروه CTM 22.1±5.5 سال بود (p>0.05). پاسخ به درمان با سیپروفلوکساسین و کوتریموکسازول به ترتیب 81.81%،78.57% و شکست درمان به ترتیب 13.63% و 14.258% و عود بیماری به ترتیب 4.56% و 7.15% بود (p>0.05).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه اثرات درمانی داروها کوتریموکسازول و سیپروفلوکساسین در درمان بیماران مبتلا به سالمونلاتیفی یکسان است. لذا با توجه به گزارشات اخیر مبنی بر مقاوم شدن روز افزون سالمونلاتیفی به سیپروفلوکساسین و محدودیت مصرف این دارو در کودکان و زنان باردار و شیرده پیشنهاد می شود از کوتریموکسازول برای درمان امپریکال تب تیفوئیدی استفاده شود.
    کلیدواژگان: تب تیفوئید، سیپروفلوکساسین، سالمونلاتیی، کوتریموکسازول
  • حسینعلی مهرعلیان، شهریار صالحی * صفحه 77
    زمینه و هدف

    شناسایی عوامل خطرزای انفارکتوس میوکارد مهمترین اقدام در جهت به حداقل رساندن، تعدیل و اصلاح عوامل خطرزا در جمعیت های در معرض خطر است که نتیجه آن کاهش عوارض، کاهش مرگ و میر و در نهایت حفظ نیروی مولد جامعه است. هدف ازاین پژوهش تعیین و مقایسه فاکتورهای خطر زای انفارکتوس میوکارد در استان چهارمحال و بختیاری بود.

    روش بررسی

    در یک بررسی توصیفی- تحلیلی از نوع مورد- شاهدی تعداد 247 نفر از بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد بستری در بیمارستان های استان چهارمحال و بختیاری در سال 1384 و 240 نفر از سایر بیماران که دارای شرایط تعریف شده تحقیق بودند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و از نظر عوامل خطر ساز ابتلا به انفارکتوس میوکارد مورد مقایسه قرار گرفتند. اطلاعات بوسیله پرسشنامه چهار قسمتی شامل: اطلاعات دموگرافیک و متغیرهایی فیزیولوژیک، مقیاس هولمز و راهه که سطح استرس افراد را در طی یکسال گذشته مشخص می کرد، برنامه فعالیت تضمین سلامت که بیانگر میزان حرکت افراد در طول فراغت و کار بود و پرسشنامه ثبت دفعات مصرف مواد غذایی در طول یک سال گذشته، گرد آوری و با استفاده از آزمون های آماری رگرسیون لجستیک، کای دو، فیشر و نسبت شاخص بخت (OR=Odds Ratio) تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج بین دو گروه از نظر سن، جنس، سطح تحصیلات، شغل و محل زندگی اختلاف معنی داری وجود نداشت. در گروه مورد و شاهد به ترتیب درصد فراوانی سابقه فشار خون بالا 40.5% و 29.6% (p<0.01، OR=1.61)، سطح بالای کلسترول تام 42.9% و 19.2% (p<0.001، OR=5.22)، دیابت 29.1% و 12.1% (p<0.001، OR=3.68) کشیدن سیگار 60.4% و 39.6% (p<0.01، OR=1.78)، استرس 34.4% و 15.4% (p<0.01، OR=2.87) و چاقی 15.6% و 5.4% (p<0.001، OR=2.97) به دست آمد که از ریسک فاکتورهای اصلی این بیماری در منطقه می باشد.

    نتیجه گیری

    سابقه فشارخون بالا، سطح بالای کلسترول تام سرم خون، دیابت، کشیدن سیگار، استرس و چاقی ریسک فاکتورهای خطر ساز انفارکتوس میوکارد در استان چهارمحال و بختیاری می باشد.

    کلیدواژگان: آترواسکلروز، انفارکتوس میوکارد، فشار خون، عوامل خطرزا
  • سعیده ترویج الاسلامی، حسین نصیریان، عبدالرضا ملک صفحه 85
    این یک واقعیت است که اکثر پزشکان باور ندارند که تنها با تحریک پستان و ایجاد انگیزه در خانم غیرحامله و بدون زایمان، می توان به مقدار کافی شیر تولید کرد تا نیازهای کودکی را که به فرزندی پذیرفته است فراهم نماید.
    در این مطالعه ما یک خانم 30 ساله که نمی توانست حامله شود و یک نوزاد پسر را به فرزندی پذیرفته بود، برای ارضای میل مادری تحت القا شیردهی قرار داده و به مدت 2 سال، کودک را از نظر الگوی رشد مورد پایش قرار دادیم. در این مدت الگوی رشد کودک که از شیر تولید شده توسط این مادر تغذیه شده بود، بر منحنی نرمال منطبق بوده است.
    کلیدواژگان: القاء شیردهی، شیرخوار، مادرخوانده
  • خلاصه انگلیسی مقالات
    صفحه 1
|
  • Mohammad Karami, Naghy Shahabi Majd, Soodabeh Saeidnia, Neda Omrani Page 1
    Background And Aim
    Phytolacca americana is a native plant in several states of USA and mostly its boiled leaves are used as a popular salad (called grandmother salad) in American diet. It grows widely in the coastal areas and forests in northern parts of Iran but is rarely used. In spite of having several medicinal properties, its side effect is digestive toxicity (especially hepatotoxicity). To date, the hepathotoxicity of this plant from northern of Iran has not been studied. Therefore, this study was aimed to investigate the hepatotoxicity of P. americana using Isolated Rat Liver Perfusion (IRLP) system.
    Methods
    The albino rats weighted 180-220 g were desighdted into 6 groups. Subsequently, the male rat’s anesthetized using ether, were used for experiments. The inferior vena cava was cannnulated with PE-10 tubing. The portal vein was immediately cannulated with a 23 g catheter. Then the liver was perfused in site by Krebs-Henseleit buffer at 37°C with a rate of 20ml/min for 3hr. After 30-45 min of perfusion, various doses (10, 20, 40, 50, 100 mg/kg) of aqueous and methanol extracts and CHCl3, ETOAC & MEOH fraction (10, 20, 40mg/kg) were added to the buffer and perfused for 2 hr. Samples of perfused fluid were collected every 30min and analyzed for any liver injury by measuring the serum enzymes (ALT, AST). Sections of liver tissue were also examined for pathological changes.
    Results
    The results showed that the activity of aminotransferase enzymes increased significantly and dose-dependently (p<0.01). Also, methanol extract fractionates were increased compared with the control group (p<0.05). The histopathological changes in the liver tissue were dose-dependent and confirmed the previous data. The enzymatic differences between the test groups and the control group showed the most difference at 60 min.
    Conclusion
    The finding showed that the hepatotoxic effect of P. americana is dose dependent. Therefore, decreasing the administrated dose may be effective in prevention of its hepatic side effects.
    Keywords: Extracting, Hepatotoxicity, Phytolacca. americana, Rat, liver perfusion
  • Mohammad Reza Abedin Zadeh, Lotfollah Afzali Page 10
    Background And Aim
    Determination of preoxygenation before anesthesia is an important factor in prevention of hypoxia and its complications. Regarding the height of Shahrekord from the sea surface (2061 m) and low level of oxygen pressure in this area (600 mg), this study was aimed to determine the onset of desaturation of oxygen following, using of three pre-oxygenation methods in apnostic adult healthy patients.
    Methods
    In this clinical single blind study, sixty-six healthy, non-smoker adults undergoing elective surgery were randomly divided into three groups. Following the record of systolic and diastolic blood pressure and heart pulse from the patients, group one were not pre-oxygenated, groups two and three were pre-oxygenated with 50% oxygen and nitrous oxide and 100% oxygen, respectively for three minutes. After induction of the same anesthesia in the 3 groups, the patients were kept in apnostic until their saturated pressure O2 (SpO2) decreased to 91%. Subsequently, their systolic and diastolic blood pressure and heart pulse required to achieve SpO2 of 91% were measured. The data were analyzed using Chi-square and ANOVA tests.
    Results
    Mean age of the patients was 30.5±14.1 in whom 58% of them were male. All of the three groups were sex and age matched (p>0.05). The delay time to achieve SpO2 in group one, group two and group three were 44±16, 114.3±36.8 and 241.6±84, respectively (p<0.001). In all of the 3 groups, the increasing of heart pulse after the intervention was significantly different compared to before that (p<0.001). However, the difference was not significant between the groups.
    Conclusion
    Pre-oxygenation of the patients for 3 min. before induction of anesthesia with normal breathing and with 100% oxygen would significantly increase the time required for oxygen saturation of the patients to 91%.
    Keywords: Anesthesia, Pre, oxygenation, Hemodynamic alterations, Inspiration, Oxygen saturation
  • Reza Khadivi, Froozan Ganji, Shahla Taheri, Masud Sadegi, Mahrdad Shahrani Page 16
    Background And Aim

    Papanicolaou (Pap) smear screening is an effective method of detecting cytological changes in cervix before they lead to cervical cancer. To determine the quality of process of Pap smear and comparison of pathologist and cytologist reports about quality of obtained samples and accuracy of diagnosis, this study was performed.

    Methods

    In this cross sectional study which performed during spring and summer 2005, the processing of a total of 160 Pap smears were observed randomly by standard checklist. Also a total of 360 Pap smear samples reported by a cytologist were examined by a pathologist and the Kappa correlation coefficient was compared between the two reports.

    Result

    The function of midwifes in patient recording was 96.15% good and 3.85% poor. The function for Pap sampling was 88.72% good and 11.28% poor. In the pathologist report, the quantity of specimen, infection cellular changes, inflammation reactive changes, cell abnormality were reported were 308(85.5%), 12(3.3%), 232(64.4%) and 3(0.83%), respectively. There was significant relationship between pathologist and cytologist reports (p<0.05).

    Conclusions

    According to the result, the quality of processing of Pap smear, the quality of obtained samples and accuracy of diagnosis were acceptable. However, we suggest more supervision and attention about midwifes and cytologists practices.

    Keywords: Cervical cancer, Kappa correlation coefficient, Papanicolaou (Pap) smear, Screening
  • Parvin Sajedi, Shabnam Pahlevanzadeh Page 23
    Background And Aim
    Patients loss their body heat during the anesthetic period and postoperative shivering is occurred to compensate it. To date, most of the studies about postoperative shivering were done in adults and there are limited data in pediatric patients. The aim of this study was to investigate the incidence of shivering in children and to reveal the causative factors as well as any possible clinical implications.
    Methods
    This cross sectional study was performed on 200 pediatric patients with age ranging from 3 months to 14 years. Demographic data, kind of anesthesia, body temperature and recovery temperature were recorded. Data were analyzed using χ2, Spearman and Pierson tests.
    Results
    The incidence of shivering was 7%. Shivering was significantly more in the patients receiving inspirational anesthesia (13.6%) than in the patients receiving intervenes anesthesia (0%) (p<0.05). Shivering was high when body temperature was below 36.4ْC or when recovery temperature was below 26˚C (p<0.05). The incidence of shivering in patients who received pre-medication was lower than that of in patients who received no medication (p<0.05).
    Conclusion
    The incidence of shivering in pediatric patients was related with their body temperature, recovery temperature, pre-medication and method of anesthesia.
    Keywords: Anesthesia, Postoperative shivering, Pediatric shivering
  • Hoda Ahmari Tehran, Masomeh Seidi, Zahra Abedini Page 29
    Background And Aim
    Pregnancy and infancy are as diving profits, which are of the most enjoyable times of women. Islams living doctrine recommends some adwises for pregnant women to have healthy generation with good physical, mental and social dimensions. Therefore, the aim of this study was to evaluate the knowledge and attitude of the pregnant women who referred to Iran University of Medical Sciences in 2005 toward Islam’s hygienic instructions during their pregnancy and breast feeding period.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, a total of 300 pregnant women were selected from parental care unite using multistage sampling. The data was gathered through self-reporting questionnaire which contained some questions about the individuals characteristics, attitude and awareness. Subsequently, using χ2, Pearson correlation and Spearman tests, data were analyzed.
    Results
    The percentage of the knowledge about the Islams healthy instructions during pregnancy was graded: good 20.6%, average 64.7% and poor 14.7%. During breast-feeding, the knowledge was 6.3% good, 77% average and 16.7% poor. There was a positive relationship between the women’s level of education and their knowledge about Islamic trainings. The attitude of the women about the instructions during their pregnancy was positive in 68.3% and negative in 31.7% of them. This attitude during breast feeding was positive in 64% and negative in 36% of the women studied. There was relationship between the knowledge toward the instructions and the level of education during pregnancy and also between this knowledge and the number of pregnancy and the level of education (p<0.01).
    Conclusion
    In addition to moderate knowledge and positive attitude of most of samples and undeniable religious force, on promoting health, recommended that health managers programmed to pregnant women care based on Islamic recommendations and health care workers have more attention in their education training.
    Keywords: Attitude, Breastfeeding, Knowledge, Islams hygienic instructions Pregnancy
  • Hebatolha Sadeghi, Ezadpanah Ghaitasi, Noorollah Mazrooghi, Sohyela Sabzali Page 38
    Background And Aim

    The liver diseases are of the most important human kind problems. The discovery of effective medicines on the diseases is the interest of specialists. A wild species of umbelliferus plants, Dorema auchri, is used as vegetable in spring season in southern regions of Iran and is thought that it has medicinal characteristics. In this study, we evaluated the hepatoprotective effects of the crude extract of D. auchri in rats treated with carbon tetrachloride (CCl4).

    Methods

    In an experimental study, thirty rats were divided into five equal groups. The first group served as a control and the other groups treated with CCl4 to create hepatotoxicity. Three groups of hepatotoxic rats (treaded with CCl4) were fed with 200, 400 and 500 mg/day of crude extract of D. auchri. After 45 days, the level of liver damage was measured using aspartate

    Results

    aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), alkaline phosphatase (ALP), and concentration of total protein, albumin and bilirubin in serum. The data were analyzed using statistical ANOVA test. Intraperitoneal injection of CCl4 increased AST, ALT and ALP activity to 117.85, 468.6, and 134.97 and decreased the concentration of total protein, albumin and bilirubin of serum to 16.8, 20.3, and 880 percent, respectively compared to that of the control group (p<0.001). Consumption of crude extract of D. auchri caused these factors return to the normal level.

    Conclusion

    Aqueous extract of D. auchri showed hepatoprotective activities against carbon tetrachloride induced liver damage in rats.

    Keywords: Alanine aminotransferase, Aspartate aminotransferase, Alkaline phosphates, Carbon tetrachloride, Dorema auchri, Hepatoprotective
  • Usaf Aslani, Shahram Etemadifar, Fatemeh Aliakbari, Amanah Heydari Page 44
    Background And Aim
    Sleep is an important regular and repeated biologic period and leads to refreshment of human life both physically and mentally. One third of human life is spending in sleep and lack of it, endangers human well being. This phenomenon usually is affected by both internal and external factors such as age, sex, drug, disease and surgery. Therefore, the aim of this study was to assess the sleep disorders in congestive heart failure patients in Hajar hospital of Shahrekord in 2003.
    Methods
    This descriptive-analytical study was performed on 205 patients with an ejection fraction less than 40%. The sampling was conducted using simple method from September to November, 2003. Data were collected using a questionnaire comprising two parts of questions and expresses, which was filled in by the researchers. Data were analyzed by Chi-square test using SPSS.
    Results
    Prevalence of sleep disorders in congestive heart failure patients was %51. The most prevalent disorder for start sleep stage was disturbing thoughts (62%) and for co-sleep, stage was sleep rising by slight noise (77.1%) and for sleep-raising stage was sleep raising 2-3 hours sooner (57%). The statistical test showed that the more sleep disorder, the less sleep consent (p<0.001). Sleep disorders were more abundant in women (p<0.001). There was no significant correlation between sleep disorder score and age, but with aging, the sleep complications will be increased (p<0.05).
    Conclusion
    Based on our results, the prevalence of sleep disorder in heart failure patients was higher than that of the general population. Regarding the importance of sleep in these patients providing good physical condition for sleep is necessary.
    Keywords: Congestive heart failure, Sleep disorders, Patient
  • Afsaneh Taghriri, Azar Danesh Page 50
    Background And Aim
    The preeclapsia causes about 5-10 of pregnancies to be complicated and leads to increasing maternal morbidity and mortality rate in both mother and fetus. One of proposed preventions is using of antioxidants during pregnancy. Therefore, the aim of this study was to investigate the effects of vitamins E and C on the pregnancy-related blood pressure as the major sign of the preeclapsia.
    Methods
    In this clinical trial study, 150 primigravids, aged 20-35, gestational age 20 weeks, singleton, negative family history of preeclampsia, chronic hypertension or other organic disease, with normal BMI, nonsmokers, moderate socioeconomic level and without molar pregnancy and polyhydramnious, are divided into two equal groups of case and control. The case group received 500 mg vitamin C and 400 IU vitamin E every day. The control group received no vitamin. Using a questionnaire, the data were obtained and analyzed using t, paired t and Fisher exact statistical tests.
    Results
    The preeclampsia rates were 2 (2/6%) and 11 (14/7%) in the case and control groups, respectively (p<0.01). In the case group, the mean of systolic pressure befor and after study were 96.1±9.7 and 109.8±9.5 mmHg, respectiely. In the control group this parameters were 94.6+8.7 and 113.8±8.7 mmHg, respectively (p>0.05). In the case group, the mean of pressure was 60.2±8.3 mmHg before diastolic and 65.5±3.8 at the end of pregnancy and after the intervention. In the control group, this parameter was 59.6±20 and achieved to 72.2±16 at the end of the pregnancy (p<0.01).
    Conclusion
    Our results showed that use of 400 IU vitamin E and 500 mg vitamin C during pregnancy prevented incidence of preeclampsia and reduced mean diastolic pressure, but had no effect on mean systolic pressure. Therefore, it is recommended to use the medications in the high risk-pregnant women.
    Keywords: Blood pressure_Preeclampsia_Vitamin E Vitamin C
  • Marzyehsadat Sajadinejad, Noorollah Mohammadi, Nahid Ashgahzadeh Page 55
    Background And Aim
    Headache is one of the most prevalent medical complaints and causes undesirable effects on the human kind feelings and life style. Regarding these complications, the scientific society requires methods to measure them. Therefore, the purpose of this study was to obtain factor structure, validity and reliability of the Headache Disability Inventory (HDI). In an analytical-descriptive study, this inventory was administrated on 100 headache patients referred to a hospital in Shiraz. The patients selected randomly to filled in a questionnaire based on SCL-25. The validity of the inventory was investigated by three different
    Methods
    construct validity (factor analysis), concurrent validity and convergent validity. Factor analysis of the inventory was used through varimax rotation based on Skree test. The concurrent validity of the HDI was measured by SCL-25 and in convergent validity, correlation coefficients of emotional and functional subscales with total score was calculated. The reliability coefficients of the inventory were calculated in spilt-half and internal consistency methods.
    Results
    Factor analysis of the inventory showed that two factors labeled emotional and functional which covered 36 percent of the total variance. In concurrent validity, correlation coefficients of the total score, emotional and functional factors of the HDI and SCL-25 were 0.71, 0.51 and 0.55, respectively. In convergent validity, correlation coefficients of emotional and functional subscales with total score were 0.79 and 0.91, and together was 0.48. In reliability, the spilt-half reliability coefficient was 0.77 and Cronbah’s alpha coefficients for total score, emotional factor and functional factor were 0.86, 0.68 and 0.83, respectively.
    Conclusion
    Based on the results, this inventory (questionnaire) has appropriate reliability and validity in Iranian society and is a suitable scale for using in research and clinical situations.
    Keywords: Headache Disability Inventory (HDI), Headache, Psychometric, Validity
  • Masomeh Moezzi, Mostafa Shakeri, Reza Khadivi, Behrooz Pourheidar Page 63
    Background And Aim
    Disasters cause disability, economic burden and death, annually. The casualties following the catastrophes such as earthquake, hurricane, and etc. leads to stress, anxiety, depression, and somatizaten. Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) is one of these complications occurred after the unpleasant events. One of these events was happened in a rural region in Chaharmahal and Bakhtyari province, Safilan. Therefore, the aim of this study was to assess the frequency of post disaster psychologic complication in the children of the area and the effect of mental health intervention on them.
    Methods
    This is a quasi-experimental study in which all children aged 5-15 years from this region who experienced this event were interviewed. The face to face interview was performed with the parents of the children and the Yoll questionnaire was filled immediately after the event. Subsequently, the psychologic interventions including psychological re-explanation, recognition of social thinking and treatment mechanisms were used for two weeks through 4 seasons. Repeatedly, five months after the event, the same procedures were performed. Results were analyzed with paired t-test, independent t-test and ANOVA.
    Results
    In the first round of measurement, the mean score of PTSD was 61.14±15.03, and in the 2nd time it was 48.19±9.6 (p<0.001). This score in the age groups of 5-10 and 10-15 years was 54.26±13.8 and 65.5±14.3, respectively before the intervention (p<0.05) and was 43±5.7 and 51±10.28, respectively after that (p<0.01). This difference was not sex dependent. Analysis of variance showed that with increasing education, score of PTSD significantly was increased and using Tukey test, it was shown that the difference was significant between the two level of education (p<0.01).
    Conclusion
    The results of this study showed the effect of hygienic interventions and educations in the problem faced. Therefore, use of preventive mechanisms in all 3 preventive levels is essential in the case of this event.
    Keywords: PTSD, Mental health, Safilan
  • Smohamad Alavi, Abdolamam Saeidi Page 70
    Background And Aim
    Typhoid fever is a systemic infection caused by Salmonella typhi. The global emergence of multi-drug resistant (especially to ciprofloxacin) strains of this bacterium is of great concern. Therefore, the aim of this study was to compare the efficacy of co-trimoxazole with ciprofloxacin in empirical treatment of typhoid fever in outpatient cases from Ahvaz.
    Methods
    In this clinical trial study, which was conducted in Ahvaz, 50 of outpatients were divided randomly into two groups. Group one were treated using ciprofloxacin (7.5mg/kg bid, 7 days) and the second one treated by co-trimoxazole (4.20mg/kg bid, 14 days). A blood sample taken from the patients before, at the end and 3 weeks after the treatment, and tested for S.typhi. The outcome of the treatment was regarded as responded (disconnection of fever and the culture became negative), failure to treatment, and relapse of the infection. These results were analyzed using SPSS11 software using t and Chi- Squared tests.
    Results
    The mean age of the patients in ciprofloxacin and co-trimaxazole groups were 22.4 and 22.1 years, respectively (p>0.05). The responses to the treatment (no fever, negative culture) with ciprofloxacin and co-trimoxazole were 81.81% and 78.57%, failure of treatment with ciprofloxacin and co-trimoxazole were 13.63% and 14.28% and relapse was 4.56% and 7.15%, respectively.
    Conclusion
    This study showed that the effect of co-trimoxazole is similar to that of ciprofloxacin. Therefore, regarding the recent reports indicating increasing resistance of this bacterium to ciprofloxacin and limitation of using of it in children and pregnant women, we recommend co-trimoxazole for treatment of empirical typhoid fever.
    Keywords: Ciprofloxacin, Co, trimoxazole, Typhoid fever, Salmonella typhi
  • Hosinali Mehralian, Shahriar Salehi Page 77
    Background And Aim

    The best way to reduce myocardial infarction (MI) is to find its risk factors and prevent or modify them in high-risk populations. This leads to decreasing of its complication and mortality and thus maintenance of productive potential in the societies. Therefore, the aim of this study was to identify MI risk factors in patients referred to Chaharmahal and Bakhtiary province hospitals, 2005.

    Methods

    This case-control study was performed on a total of 247 patients suffering from MI from Chahrmahal and Bakhtiary province during 2005. These patients were assigned as the case and 240 of the other patients as the control group. The patients were compared in the case of predisposing factors to MI. Data were gathered by a questionnaire consisting of four sets of questions: demographic and physiologic variables, Holmes and Rahe Scale, standard activity and standard annual diet. Data were analyzed using regression, Chi-square, Fischer and Odds ratio tests.

    Results

    Base on the results, there was no significant difference between the two groups in the cases of age, sex, education, job and the place of life. In the case and the control, the frequency of high blood pressure, 40.5%, 29.6% (p<0.001, OR=3.68), total cholesterol level: 42.9% and 19.2% (p<0.001, OR=5.22), Diabetes: 29.1%, 12.1% (p<0.001, OR=3.68), smoking: 60.4%, 39.6% (p<0.01, OR=1.78), stress: 34.4%, 15.4% p<0.01, OR=2.78), and obesity: 15.6%, 5.4% (p<0.001), OR=2.97), respectively. These are recognized as the main risk factors of the disease in this region.

    Conclusion

    The findings showed that the history of high blood pressure, high cholesterol level, diabetes, smoking, stress and obesity were the main MI risk factors in this area.

    Keywords: Arthrosclerosis, Blood pressure, Myocardial infarction, Rrisk factor
  • Saidah Tarvigalslami, Hasan Nasirian, Abdolreza Malek Page 85
    It is a fact that most of physician dont beleive that only with stimulation of the breast and encouragement, in a woman is not pregnant and has not had delivery, adequate milk production (lactation) can be induced to feed an adopted child. In this case, we have induced lactation for a 30-years old lady who could never be pregnant as an adopted child. During 2 years fallow up, we have observed that babys growth curve was quite similar to normal pattern. In this period, baby was fed by his adopted mothers milk
    Keywords: mother, Adopted Induced lactation, Infant