فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 15 (بهار 1385)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 15 (بهار 1385)

  • 215 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/02/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سخن سردبیر مهمان
  • مرتضی منطقی صفحه 11
    بررسی سیر تاریخی گسترش و تعمیق نوآوری های آموزشی در غرب، حکایت از مقاومت در برابر این گونه نوآوری ها دارد. به این معنا که مخاطبان نوآوری های آموزشی، از مسوولان آموزش و پرورش گرفته تا مدیران، معلمان و حتی اولیای دانش آموزان و خود دانش آموزان، به دلایل ناآشنایی، آمادگی نداشتن، ضرورت پیش گرفتن برخوردهای خلاق و مانند آن، در مواجهه با نوآوری های آموزشی، در نفی و انکار آنها می کوشند. پژوهشگران غربی برای برخورد با مقاومتهای یاد شده، بسترسازی فرهنگی و آموزشی و تخصیص سرمایه گذاری لازم و نظایر آنها را پیشنهاد کرده اند.
    بررسی موانع و مشکلات فراروی نوآوران آموزشی در ایران، بیانگر آن است که این نوآوران، علاوه بر داشتن مشکلاتی مشابه مشکلات همکارانشان در دیگر نقاط جهان، به دلیل شرایط خاص فرهنگی- اجتماعی ایران، با مشکلات دیگری نیز روبه رو هستند که بعضا نوآوری های آنها را در بن بست قرار می دهد. در ادامه مقاله، مشکلات مزبور، در سه سطح، کلان و میان برد جامعه و سطح خرد نظام آموزشی، مورد بررسی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: کلید واژه: نوآوری آموزشی، مقاومت در برابر نوآوریها، معلمان نوآور، مسوولان اجرای نوآور، بسترسازیهای فرهنگی
  • حسین لطف آبادی، وحیده نوروزی صفحه 47
    تحولات بی وقفه علمی و فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی در جهان معاصر و وضعیت و مسایل آموزش و پرورش ایران به گونه ای است که ضرورت نوآوری آموزشی و تربیتی در کشور ما را قطعیت می بخشد. مساله مهمی که در کشور ما تا کنون به آن پرداخته نشده، این است که کدام گروه از متخصصان و دانشمندان تعلیم و تربیت و روان شناسی، با کدام ویژگی های اساسی در ساختار روان شناختی خود، قادر به خلق اندیشه های جدید برای نوآوری آموزشی و تربیتی در ایران خواهند بود؟ در این مقاله، بر اساس فلسفه «علم مینوی» و با تکیه بر این فرضیه اساسی که خردمندی، دانش گسترده، شخصیت رشدیافته علمی پژوهشگر، زمینه ساز اصلی نوآوری علمی است، کوشیده ایم، با روش پژوهشی ترکیبی ابداعی برای شناخت عمیق و همه جانبه پدیده های مرکزی موضوع مورد مطالعه، که آن را «روش پژوهش اصیل خلاق» می نامیم، به طرح و بررسی و تحلیل ویژگی های روان شناختی پژوهشگران بپردازیم و دلالتهای آن را در تحولات تعلیم و تربیت توضیح دهیم. به عنوان نمونه ای در این رویکرد، زمینه های نوآوری در آموزش تفکر سالم به دانش آموزان را ابا اتکا بر خرد مینوی، دانش عینی فیزیولوژی مغز، روان شناسی و آموزش تفکرو شخصیت رشدیافته علمی پژوهشگر معرفی می کنیم.
    مطالب مقاله در نه فصل به اضافه منابع، بدین شرح آمده است: 1- بیان مساله، 2- نوآوری در آموزش و پرورش، 3- سه بنیاد فلسفی، علمی و شخصیتی در نوآوری های آموزشی و تربیتی پژوهشگران، 4- روش پژوهشی اصیل خلاق برای مطالعه پدیده های پیچیده روانی- تربیتی، 5- خرد مینوی، جوهره هویت ملی و دینی ایرانی برای معنی بخشیدن به زندگی، 6- فلسفه علم و دانش عینی در نوآوری آموزشی و تربیتی، 7- آموزش تفکر سالم، نمونه ای از کاربرد دانش عینی در نوآوری آموزشی و تربیتی، 8- موانع به کارگیری دانش عینی در نوآوری آموزشی و تربیتی، 9- مفهوم رشدیافتگی شخصیت علمی، 10- منابع.
    کلیدواژگان: فلسفه علم، خرد مینوی، شخصیت علمی، دانش عینی، نوآوری آموزشی، نوآوری تربیتی، پژوهش ترکیبی، تفکر سالم، آموزش و پرورش، روان شناسی، علوم تربیتی
  • حیدر نورانی صفحه 85
    این مقاله می کوشد با بهره گیری از نظریه ها و سبک های گوناگون مدیریت، دلالتهای آنان را در بروز نوآوری در سازمان بررسی کند. بدین منظور، ابتدا عوامل مثبت و منفی هر یک از نظریه ها، به ترتیب از نظریه کلاسیک تا نظریه های سیستمی، اقتضایی، سازمان یادگیرنده و آشوب، تجزیه و تحلیل می شود. سپس دلالتها ونقش و تاثیر هریک از این نظریه ها در تولید فکر و پرورش نبوغ کارکنان، به ویژه بروز خلاقیت و نوآوری در آنان به تفصیل بیان می گردد. بررسی ها و مطالعات نشان می دهند که برای نوآوری در سازمان، تنها داشتن مدیر و کارکنان خلاق و نوآور کافی نیست. علاوه بر آن، ساختار، راهبرد، محیط، فناوری، اندازه و چرخه حیات سازمان و توان کنترل منابع انسانی آن و نیز فرهنگ و نگرش و سبک مدیریت باید مشوق نوآوری باشند و از آن حمایت کنند.
    دلالتها حاکی از این است که نقش و سهم نظریه های سیستمی و مشارکتی، به ویژه نظریه سازمان یادگیرنده و سبک های مشارکتی و تفویضی، در بروز خلاقیت و نوآوری در افراد و کارکنان سازمان بیش از سایر نظریه ها و سبک هاست. همه مباحث مربوط به ماهیت و مفهوم «سازمان یادگیرنده» و سبک های مشارکتی و تفویضی، کمک می کنند که افراد سازمان به فهم مشترکی از تفکر راهبردی دست یابند و در تجربه و دانش یک دیگر سهیم شوند. هم چنین افراد و کارکنان سازمان را برمی انگیزند که برای بینش و عمل یکپارچه و منطقی گرد هم آیند و با هم فکری و هم اندیشی، زیرساخت های لازم را برای نوآوری و تغییر در سازمان فراهم کنند.
    کلیدواژگان: نظریه مدیریت، سبک مدیریت، خلاقیت، نوآوری، تفکر راهبردی
  • دکترشهناز هاشمی صفحه 115
    فرایند ارتباطات، در جریان اشاعه نوآوری های آموزشی نقش به سزایی دارد. مجاری ارتباطی، ممکن است ماهیت میان فردی یا رسانه های جمعی داشته باشند و از منابع محلی یا فراملی نشات بگیرند. پژوهش حاضر نشان می دهد که این مجاری ارتباطی متفاوت، در فرایند «اشاعه نوآوری ها» در نظام آموزشی، نقشهای متفاوتی بازی می کنند. رسانه های جمعی، به سرعت به مخاطبان وسیع دست می یابند، اطلاعات خود را گسترش می دهند و نگرشهای ضعیفتر را به تغییر درمی آورند. در فرایند اشاعه نوآوری های آموزشی، رسانه های ارتباط جمعی و مجاری ارتباطی فراملی در مرحله آگاهی اهمیت نسبتا بیشتری دارند، در حالی که مجاری میان فردی و محلی در مرحله اقناع موثرترند. رسانه های جمعی و مجاری ارتباطی فراملی برای پذیرندگان اولیه، در مقایسه با پذیرندگان متاخر، از مجاری میان فردی و محلی اهمیت نسبتا بیشتری دارند. در کشورهای در حال توسعه مانند ایران، ترکیبی از ارتباطات رسانه ای جمعی و میان فردی، موثرترین راه انتقال افکار جدید به افراد و متقاعد ساختن آنها برای استفاده از نوآوری های آموزشی است.
    مراحل پذیرش نوآوری، شامل دانش، ترغیب، تصمیم وهمنوایی است. این پژوهش برای تعیین رابطه میان «میزان بهره مندی دبیران از مجاری ارتباطی» (جمعی و فردی) و «پذیرش نوآوری های آموزشی» انجام شده است. به این منظور، از پرسش نامه ای 42 پرسشی استفاده شد و نتایج حاصل از 390 پرسشنامه تکمیل شده توسط دبیران دبیرستانهای استان تهران درسال تحصیلی 83-1382 نشان داد که:1- بین میزان بهره مندی دبیران از مجاری ارتباط جمعی و دانش نوآوری رابطه ای مستقیم وجوددارد.
    2- بین میزان بهره مندی دبیران از مجاری ارتباط فردی و رغبت آنها به تغییر، رابطه معناداری وجود ندارد.
    3- بین میزان بهره مندی دبیران ازمجاری ارتباط جمعی و همنوایی با ایده های جدید آموزشی رابطه معکوس وجود دارد.
    4- بین میزان بهره مندی دبیران از ارتباط فردی وهمنوایی آنها با ایده های جدید آموزشی، رابطه ای مستقیم وجود دارد.
    5- بین میزان بهره مندی دبیران از مجاری ارتباط جمعی و مشارکت آنان در اجرای نوآوری های آموزشی، رابطه معناداری وجودندارد.
    کلیدواژگان: اشاعه نوآوری، ارتباط جمعی، ارتباط فردی، دانش نوآوری، رغبت به تغییر، همنوایی، مشارکت، تصمیم گیری
  • محمد حسنی صفحه 151
    عصر حاضر، عصر تحولات و تغییرات پیوسته و برق آسا در حوزه های گوناگون حیات بشری است. این تحولات، پیامدهایی نیز در آموزش و پرورش دارد. نظام آموزشی برای هماهنگی با این دگرگونی ها و مواجهه با چالش های برآمده از آنها، نیازمند نوآوری و تغییر است. در این راستا، پژوهشها، مطالعات و طرحهایی انجام می شوند که همگی در تکاپوی جستن روش ها و راهکارهایی برای اصلاح محیط یادگیری و بهبود عملکرد نظام آموزشی هستند. آنچه عمدتا توجه متخصصان و حتی سیاست گذران را به خود معطوف کرده، بیشتر ناظر بر انطباق فنی نوآوری ها با دانش روز است. به عبارت دیگر، تلاشها صرف آن می شوند که روش ها و راهکارها، به لحاظ فنی و علمی، درست طراحی و تدوین شوند تا هرچه بیشتر با نیازها و مسایل نظام آموزشی تناسب داشته باشند. این اهتمام در جای خود بسیار باارزش است، اما تمامی کار نیست. آن چه مغفول مانده و کمتر مورد توجه قرار گرفته، انطباق اجتماعی نوآوری هاست؛ یعنی چگونگی استقرار طرحهای نوآورانه در بدنه نظام آموزشی و راه یابی آنها به مدرسه و کلاس درس. به سخن دیگر، چگونگی اشاعه و انتشار موفقیت آمیز نوآوری ها در بدنه نظام آموزشی مساله مهمی است که باید حل شود. این مساله در سطحی بالاتر از انطباق فنی نوآوری است. بر همین اساس، تاکنون در نظام آموزشی ما کم و بیش نادیده گرفته شده است.
    بررسی سیر تحول نظام جدید آموزش و پرورش ایران نشان می دهد که انطباق اجتماعی نوآوری ها در بازسازی و اصلاح این نظام، آن چنان مد نظر نبوده است و بیشتر، نوآوری ها به روش بخشنامه ای و دستوری، بر بدنه نظام آموزشی تحمیل شده اند. گویی نوآوری قطعه ای از یک دستگاه مکانیکی است که به راحتی با قطعه فرسوده تعویض می شود. لذا در موارد زیادی، میزان موفقیت نوآوری در ورود به مدرسه، کلاس و فرایند یاددهی- یادگیری دانش آموزان، کم بوده و گاهی هم با شکست مواجه شده است. این در حالی است که به اذعان کارشناسان طرحهای نوآورانه، از نظر علمی و فنی، خوب طراحی می شوند یا تلاش می شود که چنین طراحی شوند.
    این مقاله با پرداختن به مساله مهم انطباق اجتماعی نوآوری ها، الگویی برای اشاعه نوآوری در نظام آموزشی ارایه می دهد. این الگو که الگویی «تقاضا مدار» است، ضمن توجه به شرایط اجتماعی انتشار نوآوری ها و ارایه معیارها و شرایطی برای اجرای آنها در مدرسه، بنیاد پذیرش و اجرای نوآوری را بر تصمیم گیری گروهی در مدرسه بنا می نهد که مراحل زیر را شامل می شوند:- تولید نوآوری - اصلاح و متناسب سازی- انتشار و اطلاع رسانی - پذیرش،ایجاد آمادگی و تقاضا- بررسی تقاضای مدرسه - پشتیبانی از مدارس متقاضی اجرای نوآوری- بازخورد و اصلاح
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، نوآوریهای آموزشی، اشاعه نوآوری، انطباق اجتماعی نوآوری، تصمیم گیری گروهی، الگوی تقاضا مدار
  • افضل سادات حسینی صفحه 177
    امروزه تحلیل و بررسی «خلاقیت در آموزش» مورد توجه پژوهشگران و برنامه ریزان آموزشی است. نظام های آموزشی، با برنامه ها، اهداف، محتوا و سایر عوامل آموزشی خود، نقش موثری در توسعه یا تخریب خلاقیت دانش آموزان دارند و معلمان در این زمینه نقش کلیدی ایفا می کنند.
    در این مقاله، پس از بحث درباره خلاقیت، به عنوان رویکردی آموزشی و بررسی نظریه ها و الگوهای یادگیری خلاق، مانند الگوی رانکو و چاند (1995) و موضوع آموزش خلاقیت در معلمان، ابتدا به صورت عام و سپس به طور خاص در ایران که توسط نگارنده طراحی و سپس تحت دو عنوان پژوهشی مورد بررسی قرار گرفته است، می پردازیم. محور اصلی برنامه آموزش، الگوی رشد خلاقیت است که در آن به پنج جنبه اساسی عملکرد معلم، درابعاد: محیطی- اجتماعی، عاطفی- شناختی، فکری، آموزشی، و فیزیکی، توجه شده است.
    در بخشی از پژوهش یاد شده نیز تاثیر برنامه و الگوی رشد خلاقیت بر مهارت معلمان بررسی شده است تجزیه و تحلیل اطلاعات براساس آزمون T، در این پژوهش نیمه تجربی، بیانگر تاثیر مثبت برنامه و تایید فرضیه پژوهش است. بازخورد معلمان مبنی بر تغییر عملکرد آنها در کلاس، به رغم گذشت چند سال، از بهره گیری سازنده آنها از این الگو حکایت می کند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، الگوی رشد خلاق، الگوی یادگیری خلاق، آموزش خلاقیت، عملکرد خلاق معلمان
|
  • Morteza Manteghi Page 11
    Diachronic study of the development and expansion of the educational innovations in the West proves the resistance against the aforementioned innovations. That is to say, the addressees of educational innovations including those in charge of the education system, school principals, teachers, and even the students’ parents and the students themselves resist and deny the necessity of innovation and such activities in education. This is due to their unfamiliarity with the inevitability of adopting creative attitudes and so like, beside lack of preparedness. In facing the recent resistances, Western scholars have recommended cultural and educational sub-structuring, allocation of acceptable amounts of investment and so like.Studying the obstacles and problems confronted by the Iranian educational innovators makes the point evident that these innovators not only face problems similar to their colleague's in the rest of the world, but they also have other problems that sometimes end their innovations in stalemate due to the special socio-cultural circumstances in Iran. Through this paper, the aforementioned problems are discussed at three levels: the whole society, the middle rank and the lowest level of the educational system.
  • Hossein Lotfabadi , Vahideh Nowroozi Page 47
    The non-stop scientific, cultural, and economical changes in the current world and the status and problems of education in Iran are in such way that they necessitate certain needs for innovation in education in our country. The important issue that has not been paid attention to in our country is the question “which group of experts and scientists in education and psychology and with what psychological characteristics are able to create new thoughts for educational innovation in Iran?” Based on the philosophy of scientific transcendent wisdom and by relying on the fundamental assumption that transcendent wisdom, broad knowledge, and the researcher’s matured scientific character are the main ground-makers for scientific innovation, it has been tried in this article to state, review, and analyze the researchers’ psycho-cognitive characteristics and its indications in educational innovations. This is done with the help of a newly designed philosophy (called "scientific transcendent wisdom") as well as a designed research method of deep and all sided recognition of the central phenomena of the subject of study, which we call the “authentic creative research method". As an example in this approach, the basis for innovation in teaching healthy thinking has been offered to the students by relying on transcendent wisdom, objective knowledge (the brain physiology, psychology, and education of thinking), and matured scientific character of the researcher.The subtitles of the article include: 1) Stating the problem. 2) Innovation in education. 3) Philosophical, scientific, and personal character of the researcher as the basis for educational innovations. 4) The authentic creative research method for studying complicated psycho-educational phenomena. 5) Transcendent wisdom: the essence of national and religious Iranian identity for giving meaning to life. 6) The philosophy of science and objective knowledge in educational innovation. 7) Teaching healthy thinking: An example of applying objective knowledge in educational innovation. 8) The barriers on getting use of objective knowledge in educational innovation. 9) The meaning of matured scientific character. 10) List of references.
  • Heidar Toorani Page 85
    This paper tries to examine the significance of various theories and styles of management in creating innovations in an organization. Therefore, we firstly analyze the positive and negative factors from the standpoint of different theories, from classical to the systematic, judicial, circumstantial, learner organization, and chaos theory. We then discuss in detail the significance, role, and impact of each of these theories on producing thought and enriching the talents of the personnel. The studies show that in having an innovative manager and personnel are not enough in order to create innovations in an organization. Besides these two factors, the structure, strategy, environment, measures and organizational life cycle, the controlling power on human resources, culture, attitude, and style of management should persuade innovation and support it. It will be shown that the systematic and cooperative systems, specially the theory of learning organization and cooperative and empowering styles in creating innovation by the personnel of the organization, are more efficient than other theories and styles. The nature and concept of learning organization, and cooperative and empowering styles help the personnel of an organization to get a joint understanding of the strategic thinking, and also share their knowledge and experiences. Moreover, they motivate the organization personnel to get together, gain a consistent and logical action and provide the infrastructures for innovation and change in the organization through group thinking.
  • Shahnaz Hashemi Page 115
    The process of communication has played a great role in "promotion of educational innovations". Communication channels may have interpersonal or mass media nature or may stem from local or transnational sources. The present research shows that the mentioned different channels play different roles in promoting innovations in the educational system. Mass media rapidly expand their audience and while disseminating information, move and change weaker attitudes. When promoting educational innovations, mass media and transnational channels become more important for information while interpersonal and local channels are more effective in the phase of satisfaction. Mass media and transnational channels are relatively more important than interpersonal and local channels for the expensive early adaptation compared to the expensive late adaptation. In developing countries like Iran, a combination of mass media and interpersonal communications is the most effective way to reach people to promote new ideas and encourage them to take advantage of educational innovations. It seems that this issue has practical applications. In some regions ideological leaders have maintained their past roles among their followers.The acceptance levels of innovation include awareness, encouragement, decision, and cooperation. This research aims to determine the relationship between use of communication channels (mass and personal) by teachers and acceptance of educational innovations. For this reason, a questionnaire comprising of 42 questions has been given to teachers. The results that were obtained through 390 questionnaires – filled by teachers of Tehran province high schools in 2003-04 – indicate that:1.There is direct relationship between use of mass communication channels by teachers and taking advantage of educational innovations; 2.There is no significant relationship between use of individual communication channels by teachers and their willingness to avail of those innovations;3.There is reverse relationship between use of mass communication channels by teachers and their getting-along and cooperation with new educational ideas;4.There is direct relationship between use of personal communication channels and cooperation; and5.There is no significant relationship between use of mass communication channels by teachers and their participation in the study.
  • Mohammad Hassani Page 151
    This is the age of permanent and immediate change in different aspects of human life. These changes have consequences for education and the education system needs innovation and change in order to be consistent with these transformations and facing their challenges. Therefore researches, studies, and projects are done that search for ways and strategies to modify the learning environment and to improve the performance of the education system. The specialists and policy makers mainly attend to the technical adaptation of innovations with today's knowledge. In other words, they try to fit the ways and strategies – designed technically and scientifically well - with the needs and problems. This effort is valuable in itself; however, it is not the entire job. What is neglected and less attended is the social adaptation of innovations; i.e., the way of establishing the innovative projects in the body of education system and their entry in the school and class. In other words, the “how” of diffusion and successful dissemination of an innovation is important, because this is at a higher level of technical adaptation of innovation and on this basis it is more or less neglected in our education system, up till today. The examination of change in the Iranian education system shows mostly that, the social adaptation of innovations with reconstruction and modification of the country's education system has not been considered at all and most of the innovations are imposed on the body of the education system according to circular letters and orders. It is as if innovation is a piece of mechanical set that is easily changed with the worn out piece. Therefore, most of the time its degree of success in terms of entry to schools, classes and the students’ teaching-learning process is little and sometimes a failure. On the other hand, the innovative projects are designed scientifically and technically well or at least tried to be so according to the experts.Dealing with the social adaptation of innovations, this paper presents a pattern for the diffusion of innovations in the education system in Iran. This pattern, which is a demand-based one and attending to the social condition of dissemination of innovations and presenting the criteria and conditions for their execution at school, establishes the base for the acceptance and execution of innovations on group decisions at school that involve the following stages:•producing innovation•modifying and fitting•dissemination and informing•acceptance, preparation of schools and demand•investigating the school demand•supporting the schools that want innovation•feedback and modification
  • Afzal-Os-Sadat Hosseinee Page 177
    Today the analysis and review of ‘creativity in education’ are considered by researchers and education planners. Educational systems can develop or destruct creativity in students through aims, programs contents, and other educational factors. Here is where the teachers have key roles.This article discuses creativity as an instructional approach and surveys creative learning theories and models including Runco, Chand (1995) and Derringer (1983). It then notices teachers creativity training in general and in Iran (Hossieni 1381). This is examined through two studies.The main part of the program is a model of creativity development with essential dimensions: Social-environmental, emotional-cognitive, reflective, instructional, and physical.Part of this survey studies effects of model on teachers’ skills.Analysis of information through T-test shows positive effect of program and confirms the hypotheses of this semi-experiment survey. The feedbacks by teachers about the change in their operation in class implies that the model is useful.