فهرست مطالب

پژوهش جوانان ، فرهنگ و جامعه - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1386)

دوفصلنامه پژوهش جوانان ، فرهنگ و جامعه
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1386)

  • 175 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/05/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا داریاپور صفحه 1
    ارزش ها، از یک سو راهنما و تعیین کننده گرایش های اجتماعی و ایدئولوژی ها و از سوی دیگر تعیین کننده رفتار و کنش اجتماعی هستند که در آداب و رسوم، قوانین، اعتقادات، اصول مقدس و شیوه های زندگی روزمره تجلی می یابند.
    با وقوع انقلاب اسلامی، از یک سو، هویت طلبی، کنجکاوی، ماجراجویی و نوجوانی جوانان که به دنبال کسب تجربیات تازه و رویارویی با فرهنگ های مختلف برای شکل دهی و تثبیت الگوی شخصیتی خود هستند و از سوی دیگر، مشاهده تجربی رفتار جوانان و نتایج برخی تحقیقات انجام شده در این زمینه حاکی از تفاوت ایستارها و هنجارهای جوانان است.
    بنابراین، ضرورت پرداختن به این سؤال که ساختار و اولویت های ارزشی آحاد جامعه و بالاخص جوانان از چه ارزش هایی تشکیل شده و چه تفاوتی با ارزش های افراد بزرگسال دارد، برای جامعه ای در حال گذار، بیش از پیش آشکار می شود و این امری است که مقاله حاضر تلاش نموده است تا به آن بپردازد.
    در این باره، طرح تحقیقی فراهم و براساس شیوه مصاحبه ساختمند با استفاده از تست «بررسی ارزش های شوارتز» (svs) اجرا شده است.
    نتایج بیانگر تفاوت معنادار ساختار و اولویت های ارزشی جوانان با بزرگسالان بوده است. ساختار ارزشی جوانان و بزرگسالان، از میان 10 نوع ارزش، در ارزش های مرتبط با امنیت طلبی، سنت گرایی، جهان گرایی و برانگیختگی، تفاوت معناداری دارد.
    کلیدواژگان: ارزش، اولویت ارزشی، جوانان، ساختار ارزشی
  • محمدحسین الیاسی صفحه 25
    در این تحقیق به منظور بررسی رابطه رشد اخلاقی و سبک تربیتی بزرگسالان با میزان کشمکش و گسست آنان با نوجوانان، از بین دبیرستان های پسرانه تهران، دو دبیرستان انتخاب شدند. آن گاه از بین دانش آموزان سال های سوم و پیش دانشگاهی هر دبیرستان، 100 نفر (در مجموع 200 نفر) به صورت تصادفی انتخاب شدند. سپس میزان کشمکش و نیز نگرش های سیاسی آنان با پدرانشان با استفاده از دو مقیاس محقق ساخته دارای پایائی بسنده اندازه گیری شد. همزمان با آن، میزان رشد قضاوت اخلاقی، نگرش های سیاسی و سبک تربیتی پدران آنها نیز با استفاده از معمای رشد اخلاقی کولبرگ، مقیاس نگرش سنج و مقیاس سبک تربیتی اندازه گیری شد. داده های حاصل نشان داد که اولا بین حدود دو سوم نوجوانان و پدران آنان گسست روانی وجود دارد؛ ثانیا، بین رشد اخلاقی پدران و میزان گسست آنان با فرزندان شان رابطه معناداری وجود دارد؛ ثالثا، بین رشد اخلاقی پدران و همخوانی نگرش های سیاسی آنان با نگرش های فرزندان شان رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: سبک تربیتی، رشد اخلاقی، کشمکش روانی، گسست نسلی، نگرش
  • تقی آزاد ارمکی صفحه 41
    در مجموعه مباحث مطرح شده در زمینه «مطالعات نسلی در ایران» و «جامعه شناسی نسلی در ایران»، در مورد ماهیت نسل جوان در مقایسه با نسل میان سال و نسل کهن سال، داوری
های متعددی صورت گرفته است. از میان کسانی که شناسایی جامعه و فرهنگ ایرانی را بر اساس عنصر نسلی ممکن دانسته اند، می توان از دو دیدگاه معارض تحت عناوین دیدگاه «گسست نسلی» و دیدگاه «وفاق نسلی» یاد کرد. در اینکه کدام یک از دو دیدگاه در مورد وضعیت نسلی در ایران صادق تر است، نیاز به بررسی های متعددی است: ضمن اینکه مطالعه و بررسی تجربی تاریخی ضروری است، توجه به زندگی روزمره به عنوان متن عمل فرهنگی و اجتماعی نسل ها اهمیت بیشتری دارد. به عبارت دیگر، با وجود اهمیت مطالعات تاریخی نیازمند به بررسی فرهنگی از منظر مطالعه فرهنگ و نسل هستیم. از این رو در مقاله سعی شده با توجه به ظرفیت ها، محدودیت ها، و شیوه های عمل نسل ها در ایران نحوه تعامل یا تعارض بین آنها با توجه به شواهد تجربی که در محیط پیرامون همه ما وجود دارد، بحث شود. وجود ظرفیت های متعدد نسلی است که امکان تعامل بین نسلی را فراهم می کند که نتیجه آن بازتولید فرهنگی اجتماعی تا انقطاع فرهنگی اجتماعی است. از طرف دیگر، وجود محدودیت های نسلی که ریشه تجربه و انتظارات، و آگاهی نسلی دارد، نیاز به تعامل بین نسلی را فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: انقطاع نسلی، ارتباط نسلی، تعامل و بازتولید فرهنگی، تجربه نسلی، جامعه شناسی نسلی، مطالعات نسلی، نسل
  • بهادر امینیان صفحه 69
    مقاله حاضر می کوشد مسئله و اهمیت بحث گسست نسلی را برای کشوری که در طول هزاران سال به رغم تهدیدات متعدد و جنگ های گسترده با این مسئله روبه رو نبوده، بررسی کند و خطرهای آن را مشخص نماید. در پاسخ به این خطرها، بحث هویت ملی مطرح می شود که در طول یک دوره طولانی پدید می آید و نقش اساسی در پیوند و انسجام ملی (و جلوگیری از گسست نسلی و همچنین گسست قومی، زبانی، نژادی و...) ایفا می نماید.
    در این فرایند بحث هایی همچون انواع هویت ها در جهان معاصر، نقش ملت سازی و عناصر منسجم کننده هویت ملی مورد بررسی قرار می گیرد و دیدگاه های مختلف در تعریف هویت ملی ایران و پیامد و تاثیر و خطرات هر دیدگاه عنوان می شود و کوشش می کند عناصر و خطرهای مقوم و گسست هویت مشخص گردد. در پایان نیز به نتیجه گیری و عرضه پیشنهادهایی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: پیوند نسلی، گسست نسلی، هویت ملی، هویت
  • محمد جواد چیت ساز قمی صفحه 85
    کم و کیف ارزش ها، نگرش ها و هنجار های نسل جدید جامعه ایرانی و رابطه نسل ها با یکدیگر یکی از سوال های اساسی جامعه ما محسوب می شود. این مسئله از زمانی مورد توجه قرار گرفت که با پایان یافتن جنگ تحمیلی و اجرای برنامه های توسعه، جامعه ایرانی دچار تغییرات فرهنگی و تحولات اجتماعی شگرفی شد. همزمان با این تحولات، گروه های سنی جدید از جامعه عرصه نوجوانی را ترک گفته و به خیل جوانان می پیوندند و در عرصه عمل اجتماعی ایفای نقش می کنند و آهسته آهسته نسلی جدید که عنوان نسل سومی ها را برای خود برگزیده است، شکل می گیرد. همزمانی تحولات و ایفاگری نقش های متفاوت توسط این نسل در عرصه عمل اجتماعی و بروز برخی از رفتار ها و هنجار ها از سوی این نسل، جامعه را با سؤالاتی روبرو می کند: آیا نسل ها می تواند توضیح دهنده سطوحی از تغییرات فرهنگی و اجتماعی جامعه باشد؟ رابطه نسل ها با یکدیگر چگونه است؟ این سؤالات مورد توجه جامعه علمی و دانشگاهی قرار گرفت و پژوهش های متعددی را برانگیخت. پژوهش هایی که بعضا به نتایج متضاد رسیدند به طوری که برخی به گسست نسلی و برخی به عدم گسست نسلی در ایران اعتقاد دارند. این نوشته با بررسی مفاهیم نسل و گسست نسلی در بررسی ها و مطالعات انجام شده نگاهی به مفهوم شناسی این مفاهیم در پژوهش ها و تحقیقات این حوزه داشته است و برخی مسایل و مشکلات آن را بر شمرده است.
    کلیدواژگان: جوانان، روابط نسلی، گسست نسلی، نسل
  • خیام عباسی، محمد تقی ایمان صفحه 113
    در این پژوهش، سعی شده تا علل گرایش دانش آموزان به مظاهر فرهنگ و تمدن غربی تبیین شود. پرسشنامه ابتدایی آزمایش در میان یک نمونه 60 نفری، و سپس پرسشنامه اصلاح شده در میان 380 نفر از جامعه آماری حاصل آمده از جدول لین توزیع شد. سپس با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی داده ها تجزیه و تحلیل شد؛ از متغیرهای مستقل این پژوهش می توان از پایگاه اقتصادی– اجتماعی، گرایش های گروه دوستی، اعتماد به نفس، فاصله فرد با نهادهای اجتماعی کننده نام برد. از میان 15 متغیری که وارد معادله شده اند، 12 متغیر رابطه معناداری با متغیر وابسته دارند. میزان گرایش های ملی و مذهبی (583/0=R) قوی ترین رابطه را نشان داده است. همچنین فاصله فرد با نظام سیاسی (44/0= R)، میزان گرایش های گروه دوستی به ارزش های فرهنگ غربی (429/0=R)، فاصله اجتماعی فرد با خانواده (192/0) و فاصله فرد با سیستم آموزش و پرورش (18/0) رابطه معناداری با متغیر وابسته داشته اند. از میان شاخص های پایگاه اقتصادی و اجتماعی، متغیرهای میزان تحصیلات والدین بیش از سایر متغیرها میزان گرایش پاسخگویان به ارزش های غربی را تحت تاثیر قرار داده است. نتیجه اینکه هر چه فاصله اجتماعی فرد با نهادهای اجتماعی کننده بیشتر باشد، شکاف بین نسلی عمیق تر است.
    کلیدواژگان: پایگاه اقتصادی، اجتماعی، شکاف نسلی، فاصله اجتماعی، فرهنگ، نهادهای اجتماعی کننده
  • محسن طبسی، اسد رازانی صفحه 141
    یکی از بحث های مهم جامعه امروز ما، گسست نسل ها است. مشکلات و آسیب های اجتماعی ناشی از این پدیده آن قدر واضح است که در ضرورت پرداختن به این مسئله هیچ تردیدی وجود ندارد. هنر یکی از جنبه های قابل بررسی در پدیده گسست نسل ها است. هنر چه نقشی در فرآیند گسست نسل ها داشته است؟ آیا اساسا هنر می تواند در کاهش شکاف موجود میان نسل ها، نقشی بر عهده گیرد یا خیر؟ و اگر می تواند، چگونه؟
    اگر بپذیریم که سنت، یکی از ارکان مناسبات نسلی است؛ به تبع آن هنر سنتی نیز می تواند یکی از عوامل ارتباط میان نسل ها تلقی گردد. در این مقاله منظور از هنر سنتی، هنری با سیمای امروزی است که فقط ریشه در گذشته داشته باشد. محققان بسیاری در باب سنت و هنر سنتی مطالبی نوشته اند، اما تقریبا هیچ کدام از آنها به هنر سنتی به عنوان عامل ارتباط میان نسل های امروز و دیروز اشارتی نداشته اند.
    در مقاله حاضر، ضمن مرور مفاهیم هنر، سنت، و هنر سنتی و یادآوری لزوم بازنگری و اصلاح تعاریف؛ به چگونگی تاثیر هنر سنتی، به شرط اصلاح تعریف، در کاستن از شکاف میان نسل ها، و چه بسا پیش گیری از آن می پردازد، و برای این منظور راهکارهایی نیز عرضه می کند.
    کلیدواژگان: سنت، گسست نسل ها، هنر، هنر سنتی
|
  • Late Zahra Dariyapour Page 1
    Values are guidance and determine the ideological and social tendencies in one hand and in the other hand determine the social act and behaviour that revealed in the customs, rules, believes, sacred affairs and life style. Along with The Islamic Revolution emergence, that named "Values Revolution", in one hand and considering the fact that half of the country present population is formed by the youth on the other. This paper is an attempt to deal with this question that what are the structure and priorities of value structure specially among the young people and what are the difference in the values of the young and the others. It is very important question for the today society. This issue is dealt with by using structural interview method and SVS test. The result reveals that there is a meaningful difference between the structure and the priorities of the value structure of the young with that of the others. The young and the adult value structure have meaningful difference among 10 values concerning the values for security, tradition, globalization, motivation.
  • Mohammad Hossein Elyasi Page 25
    This paper selects two boy's high schools in Tehran to study the relations between ethical growth and the adult's child rearing methods with the level of their disagreement and gap with the young. 100 out of 200 students have been selected randomly among the boys in eleventh and 12th greads of 2 high schools in Tehran. Then the level of their disagreement and their political tendency has been compared with that of their fathers by appling two researcher made scales with required reliability. At the same time, the level of ethical growth, political attitude and the method of fathers for child rearing has been measured by using Kolberge ethical growth, attitude measuring scale and their child rearing method scale. The result shows that, first there is a psychological gap between 2/3 of the fathers and their children. Second, there is a meaningful relation between the father's ethical growth and that of the children. Third, there is relation between the father's ethical growth and their political tendency with that of their children.
  • Taghi Azad Armaki Page 41
    Various arbitrations have been done on the issues concerning "Iran Generational Studies" and "Generational Sociology of Iran" about the nature of the young generation in compare to the middle age and the old age generation. Among those who regarded knowing of Iran an society and culture can be done base of the generational element, there are two opposite approaches which are "Generational Separation" and "Generational Unity". To know which is the most correct for studying the of the generational situation it is need to examin the various factors. It needs historical study and survey it is also necessary to knowledge of the people daily life as the context of socio-cultural act of generation. There are more important then the other ones. In other words, despite of the importance of the historical study we need cultural study on the generation and the culture itself. So, this paper is tried to deals with the way of the generational interaction or opposition in Iran based on the limitations, capacity and the methods being applied. Generational various capacities make the generational interactions possible and its result range is from of cultural social reproduction to cultural social separation. On the other hand, generational limitations, rooted in expectations and experience and generation knowledge, pave the ground for the needs for intergenerational interactions.
  • Bahador Aminiyan Page 69
    This paper is tries to deal with the generational gap, and specifies its dangers for the country which has not been experienced it despite of various threats and large scale wars during the thousands of years. To react against this threat, national identity is put forward which is created during a long period and play an important role in integrity and national unity (and prevent from the generational gap as well as disintegration of race, language, family and the likes).In this relation, some issues such as types of identities in the contemporary world and the role played by nation making and the integrating elements of national identity and different viewpoints for defining Iran national identity and the consequences and the dangers of each viewpoints will discuss in the paper. It is tried to deal with the identification of the effect of large dangers and elements of identity separation. Paper conclude with the present the results and our suggestions.
  • Mohammad Javad Chitsaz Ghomi Page 85
    Nature of attitudes, and norms of new generation of Iranian society and the relations between the generations is an important issue of today. This issued was noted after the end of imposed war and starting the developmental plan when Iranian society experienced cultural and social changes. Along with these changes, the teenagers enter into the society and play their role in it and named "the Third Generation" little by little. The society faces some issues as the result of the simultaneous happening of the changes and different roles played by this generation in the society and also exhibited of some behaviors and values by them. Can the generations explain the levels of cultural and social changes of the society? What is the nature of the relation between the generations? These questions are noted by the scientists and the scholars of the universities and caused different researches. Some of these studies have opposite results. Some resulted that generational separation occurs, and some other find that there is no generational separation. This paper studies the concepts of generation and generational separation in the studies done in this regard and has a look at the way for recognizing the nature of this concept in researches and studies in this area and some of its issues and problems.
  • Khayyam Abbasi, Mohammad Taghi Iman Page 113
    This research is an attempt to study the reasons of the youth's tendency towards some symbols of the western civilization and culture in District 1 of Shiraz. First, designed questionair were teated on sample of 60 individual and after modification of primariy questionair distributed in our universe that contain of 380 individuals the sample size obtained by Lin-table. Datas were analysis through inferential & descriptive statistics. Independent variables in this study are socio-economical status, friendship groups tendencies, self trust, & individual distance from socializing institations. Results indicated 12 out of 15 factors have meaningful relation to the dependent variables. Level of national and religious tendencies shows the strongest relation of 0.583; also the person distance with the political system is at the level of 0.44; tendency toward the west cultural values is 0.429; person's social distance with family is 0.192 and with educational system is 0.18 have the meaningful relation with dependent variables. Among the factors of social and economical factors, level of the fathers education has more impacts on the tendency toward the western culture rather than the other factors. The preset study shows that as much as the person distance from the socializing institute increase, the gap between the generation become deeper.
  • Mohsen Tabasi, Asad Razani Page 141
    Generational gap is one of the today society issues. The social problems and issues created by it are so much extensive that make it necessary to be dealt with without any delay. One of the various aspects which should be dealt with is art. What are the art impacts on generational gap? Can art, in principle, have a role in eliminating the gap between the generations? If yes, how? If we believe that tradition is an important generational elements, traditional art can be regarded as an important element for making the link between the generations. In this paper traditional art means art with its today features that merely having its roots in the past. Although so many papers have been written by the researchers, but none of them have dealt with a relation that traditional art act as a link between the present and past generations. This paper beside reviewing the concepts of art, traditions, and traditional art, note a revision and amendments is the definitions. It follows with the methods that traditional art impacts in eliminating the gaps between the generations and its consequences. To do this, some suggestions are presented.