فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 34 (تابستان 1386)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 34 (تابستان 1386)

  • 220 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/06/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مقالات
  • جعفر توفیقی داریان صفحه 1
    اگر ارتباط دانشگاه و صنعت زمانی بسیار حایز اهمیت و ضروری بود، امروزه در اقتصاد نوین و اقتصاد مبتنی بر نوآوری امری حیاتی و اجتناب ناپذیر قلمداد می شود. به طوری که این دو نهاد بازیگران اصلی نظامهای ملی نوآوری قلمداد می شوند و ارتباط باز تعریف شده آنها مهم ترین نقش را در تجاری سازی دستاوردهای علمی و توسعه اقتصادی ایفا خواهد کرد. دانشگاه ها در ادامه ماموریتهای آموزشی و پژوهشی سنتی خود، در نظام ملی نوآوری در توسعه فناوری و کارآفرینی مسئولیتهای جدیدی را عهده دار شده و با تولید دانش با ارزش اقتصادی زمینه های نوآوری مبتنی بر دانش را برای بنگاه های اقتصادی و صنعت فراهم کرده اند. خوشبختانه، در کشور ما نیز رویکرد قانون برنامه چهارم توسعه مبتنی بر دانایی است. از مهم ترین الزامات این سبک از توسعه باز تعریف نقش دانشگاه و صنعت و زمینه سازی برای ارتباط درونزا بین این دو نهاد است. برای آسیب شناسی مبانی ارتباط دانشگاه و صنعت باید چرخه عرضه و تقاضای دانش را توسط این دو نهاد به دقت مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. دانشگاه ها در عرضه دانش عمدتا در آموزش و تا حدی در تحقیقات بنیادی متوقف بودند که البته، محتوای این آموزش و پژوهش نیز الزاما بازتابی از نیازهای صنعت نبوده است. در تقاضای دانش نیز صنعت متکی بر دانش فنی خارجی و بی نیاز از دستاوردهای علمی دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی داخل سیاستهای خود را به پیش برده است. این چرخه معیوب روز به روز دانشگاه ها را به حاشیه رانده و صنعت را نیز از نوآوری های فناورانه محروم ساخته است. نتیجه اینکه نظام توسعه فناوری در کشور شکل نگرفته و مفاهیم کارآفرینی و نوآوری در نظام اقتصادی ما جایگاه در خور و شایسته ای پیدا نکرده است. در این مقاله سعی شده است تا به اختصار به برخی عواملی که در چرخه عرضه و تقاضای دانش اختلال ایجاد کرده و موجبات ضعف ارتباط دانشگاه و صنعت را فراهم کرده اند و همچنین، به ظرفیتهای بسیار مثبت برنامه چهارم توسعه در رفع این موانع و تسهیل این ارتباط اشاره شود.
    کلیدواژگان: دانشگاه، صنعت، تولید دانش، تقاضای دانش، نوآوری فناوری و کارآفرینی
  • ارژنگ صادقی صفحه 27
    اتصالات در سازه های فولادی اهمیت زیادی دارد و در صورتی که ساخت و اجرای آنها صحیح نباشد، سازه رفتار مورد نظر طراح را از خود بروز نمی دهد و ممکن است فاجعه به بار آورد. لذا، شناخت اتصالات و درک صحیح عملکرد آنها برای مهندسان و دانشجویان رشته عمران بسیار مهم است. آشنایی کافی و عملی دانشجویان این رشته با این مبحث مهم فولادی به دلیل کمبود امکانات در اکثر دانشگاه ها و نبود وقت کافی تحقق نمی پذیرد. یکی از روش های رفع این نقیصه آشنا کردن دانشجویان با نحوه ساخت و اجرای اتصالات در سازه های فولادی با استفاده از مدل های مناسب است که امکان نمایش سه بعدی و همه زوایای اتصالات را داشته باشد. برای ارزیابی موثر بودن این شیوه، مدلهایی از پروفیلها و ادوات لازم برای اتصالات فولادی ساخته و ضمن تدریس به دانشجویان ارائه شد تا آنها آشنایی ملموس تری با اتصالات پیدا کنند. آزمایش استفاده از مدلهای ساخته شده نتایج مثبتی به دست داد، به طوری که علاوه بر تسهیل تدریس اتصالات، دانشجویان از کاربرد مدلها در کلاس استقبال و با شوق بیشتری در کلاسها شرکت کردند. در این مقاله نحوه انتخاب مدلها و ابعاد و اندازه های آنها و نیز نحوه آزمایش و ارائه به دانشجویان بیان و نتایج به کارگیری این ابزار کمک آموزشی طی آزمونی که از دانشجویان به عمل آمد، جمع بندی و ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اتصالات سازه های فولادی، مدل اتصالات، تدریس اتصالات، کمبود امکانات و نمایش سه بعدی
  • سیدعلی اکبر صفوی، صبا صالحی، مهسا معتمدی، احسان کیخا، سیدوحید نقوی، حسین غفاری صفحه 57
    پیشرفتهایی که اخیرا در زمینه کامپیوتر، مخابرات و فناوری های نرم افزاری به وجود آمده، به آشنایی دانشجویان و متخصصان با فرصتهای جدیدی برای گسترش کاربرد کنترل در آموزش و همچنین، امور اقتصادی، صنعتی و غیره شده منجر است. در این مقاله ابتدا به ذکر اهمیت محیطهای مجازی و زمان حقیقی در تحصیل، آموزش و پیشرفت آزمایشگاه های مجازی و کنترل از راه دور پرداخته و در ادامه چگونگی ایجاد یک محیط شبیه سازی شده، کنترل مجازی، زمان حقیقی و از راه دور یک فرایند آموزشی مورد استفاده برای آزمایشگاه درس کنترل خطی مربوط به دانشجویان کارشناسی گرایشهای مختلف مهندسی برق و مثالهایی از نحوه کاربرد آن آورده شده است. این تحقیق و تجربه می تواند زمینه راه اندازی آزمایشگاه های مجازی و از راه دور برای اغلب آزمایشگاه های دوره کارشناسی در دانشگاه ها و نیز بسیاری از آزمایشگاه های موجود در صنعت را فراهم کند.
    کلیدواژگان: کنترل زمان حقیقی، سروو موتور، شبیه سازی، کنترل مجازی و کنترل از راه دور
  • رضا محمدی، کورش پرند، عبدالرسول پورعباس صفحه 77
    نظام آموزش عالی هر کشور نقش اصلی را در تحقق سیاستهای توسعه همه جانبه کشورها بر عهده دارد. در این میان، دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی به صورت عام و نظام آموزش عالی مهندسی به صورت خاص در زمینه تحقق رسالت و وظایف محول شده و به خصوص در راستای صنعتی شدن کشور با چالش اساسی بهبود و ارتقای کیفیت مواجه اند. مطالعات بسیاری در سراسر جهان در زمینه کیفیت آموزش عالی و آموزشهای مهندسی و شغلی حاکی از ضرورت تغییر و اصلاحات در این حوزه است. از سوی دیگر، با توجه به نقش آموزش عالی در توسعه کشور و تخصیص منابع مالی چشمگیری از بودجه کشور به این بخش، از حساسیت بالایی در نزد عموم مردم برخوردارند و بنابراین، آنها باید کارایی و اثر بخشی خود را ثابت کنند. اگر کیفیت را ترکیبی از مولفه های کارایی، اثربخشی، پاسخگویی، شفافیت و مسئولیت پذیری در یک محیط متحول و پویا بدانیم، باید بگوییم که کیفیت به خودی خود ایجاد نمی شود، بلکه باید برای آن برنامه ریزی کرد. در این میان، کشورهای پیشرفته و اکثر کشورهای در حال توسعه برنامه ریزی و ایجاد ساختارهای لازم برای تضمین کیفیت و نهادینه کردن فرهنگ ارزشیابی و کیفیت مدار را در اولویت فعالیتهای خود قرار داده اند. در این مقاله سعی شده است تا ضمن بیان ضرورت و اهمیت توجه به کیفیت و بازنمایی مفهوم آن در آموزش مهندسی و نشان دادن روند رشد کمی آموزش عالی مهندسی در کشور، الگوی اعتبارسنجی و فرایند اجرای آن، تجارب ملی و بین المللی در این حوزه و نقش فرهنگستانها و انجمنهای علمی و تخصصی در تضمین کیفیت آموزش مهندسی و ساختار پیشنهادی برای ایفای این وظیفه و مسئولیت ارائه شود. هدف اصلی مباحث مطرح شده ارائه چارچوبی برای مسئولیت پذیری و قدرت سپاری به فرهنگستان و انجمنهای علمی در حوزه ارزشیابی، اعتبارسنجی و تضمین کیفیت آموزش عالی مهندسی است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، ارزیابی درونی و بیرونی، اعتبار سنجی، تضمین کیفیت و آموزش مهندسی
  • حسین احمدی ترشیزی، جاوید نوبخت صفحه 115
    با یک نگرش سیستمی به مجموعه دولت، دانشگاه و صنعت ارتباط بین این سه نهاد بهتر و شفاف تر روشن می شود و شناخت این ارتباط ارزش افزوده فراوانی را برای هر سه نهاد به دنبال خواهد داشت. گرچه علم معمولا در دانشگاه ها و مراکز آموزشی و پژوهشی تولید می شود، اما بقای آن در ارتباط و تعامل با صنعت و جامعه صورت می پذیرد و رقابت محصولات صنعتی و نوآوری های آن نیز در ارتباط تنگاتنگ با تحقیقات کاربردی دانشگاهی حاصل می شود. نگرش سیستمی برای ما این امکان را فراهم می آورد که با بررسی عوامل و فرایندهای موثر در ارتباط صنعت، دولت و دانشگاه و بازخورد نتایج حاصل از این برایندها، مشکلات و موانع عملی در صنایع، دانشگاه ها و دولت را برای ایجاد ارتباط نزدیک تر، شناسایی و برای رفع آنها راه حلهای ممکن را ارائه کنیم. در این مقاله با بهره گیری از یک نگرش سیستمی ارتباط سه جانبه نهادهای یادشده بررسی و پس از یک نظرسنجی علمی از صاحبنظران سه نهاد مذکور و ارزیابی نتایج این نظر سنجی، پیشنهادهای لازم برای ارتباط بیشتر و تعامل بهتر دانشگاه صنعت و دولت ارائه شده است.
    کلیدواژگان: دولت، صنعت، دانشگاه، فرایند و نگرش سیستمی
  • حمیدرضا عریضی، منوچهر سلطانی، صولت امیری، نسیم سلطانیان صفحه 133
    برای انجام دادن موثر کار به خصوص در مشاغل مهندسی، استعداد عمومی نقش اصلی را دارد. با این حال، در گزینش مهندسان در ایران فقط از آزمونهای علمی و مصاحبه متمرکز بر شخصیت استفاده می شود. در پژوهش حاضر رابطه استعداد عمومی مهندسان با عملکرد شغلی آنها در شرکت اتومبیل سازی سایپا (106= N) بررسی شده است. استعداد عمومی مهندسان با آزمون استعداد عمومی (GATB) مورد سنجش قرار گرفته که در طول 5 دهه گذشته مرجع استخدام دولتی در آمریکا بوده است. ابتدا ویژگی های روان سنجی این آزمونها (پایایی و اعتبار) بر روی نمونه ای جداگانه از مهندسان شرکتهای صنعتی در اصفهان بررسی شد و سپس، مشاغل مهندسی با استفاده از پرسشنامه PAQ که در شرکتهای متعدد و از جمله شرکت ملی گاز ایران انجام شده بود(عریضی، 1383، نوری و عریضی، 1385) تحلیل و رابطه ابعاد شغلی با استعدادها مشخص شد. در پایان، راه های اجرایی و عملی برای استفاده از آزمونهای استعداد عمومی در صنعت ایران ارائه شده است.
    کلیدواژگان: استعداد عمومی، پرسشنامه تحلیل سمت، مجموعه آزمونهای استعداد عمومی، عملکرد شغلی، ابعاد شغلی مهندسی و اعتبار همزمان
  • اسماعیل صلاحی، فتانه شکرالهی صفحه 149
    پیوستن به سازمان تجارت جهانی در اساس فرآیند گفتگوی چند جانبه است. این نکته پیوستن به سازمان را به روندی پیچیده، زمانبر و دشوار تبدیل می کند. کشورهای متقاضی پیوستن به این سازمان باید بپذیرند که برای مطابقت قوانین ملی با مقررات موافقتنامه های چند جانبه سازمان اقدامهایی را به عمل آورند و تعهداتی را برای کاهش تعرفه ها و اصلاح مقررات به عهده گیرند تا دسترسی بیشتری را برای کالاها و خدمات خارجی فراهم کنند. مراحل پیوستن به سازمان تجارت جهانی شامل درخواست عضویت و تشکیل گروه کاری بررسی فرایند تجارت خارجی کشور متقاضی..
    کلیدواژگان: ایران، تجارت جهانی، صنایع، فرصت و تهدید
  • آموزش مهندسی مبتنی بر رفع مشکل مروری بر تجربه های دانشگاه Aalborg دانمارک
    اکبر خداپرست حقی صفحه 169
    یکی از وظایف دانشگاه ها که مهم ترین و موثرترین نهادهای آموزشی به حساب می ایند این است که باید دانشجویان را به گونه ای تربیت کنند که هر دانش آموخته ای بتواند متناسب با رشته و مدرک دانشگاهی خود جذب بازار کار شود ولی مشکل بیشتر دانشگاه ها این است که نمی توانند دانشجویان را به درستی برای بازار کار تربیت کنند. مطالعه تجربه های دانشگاه آلبورگ در زمینه تربیت مهندسان کارآزموده نشان می دهد که چگونه دانشجو در طول مدت تحصیل موارد عملی را یاد می گیرد تا وقتی که وارد بازار کار شد بتواند از عهده وظایفش براید، به عبارت دیگر دانشجویان به گونه...
    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر مشکل، آموزش مهندسی و تجربه های دانشگاه آلبورگ
  • گزارش
  • گزارش جلسه همگانی گروه علوم مهندسی
    صفحه 183
  • گفتگو
  • گفتگو با دکتر ابوالقاسم آروند
    صفحه 191
  • معرفی کتاب
    صفحه 201
  • تقویم کنفرانس ها
    صفحه 203
  • خلاصه مقالات به انگلیسی
    صفحه 1
|
  • Jafar Towfighi Page 1
    Although the relation between industry and university has always been a very important issue, today, in a knowledge–based and innovative economy, it is considered to be vital and inevitable. These two institutions are the main actors in national innovation systems and their redefined relation plays the most important role in commercialization of scientific knowledge and in economic development. Besides their traditional mission in higher education and research, universities hold new responsibilities in technology development and in entrepreneurship. They produce knowledge with economic value, providing background for knowledge–based innovation for industry and economic firms. Fortunately, the approach of the 4th Five Year Economic, Social and Cultural Development Plan in our country is toward the knowledge–based development. The most important requirement for this mode of development is redefinition of the role of university and industry and facilitation of internalized relation between these two organizations. In order to explore the main obstacle of university–industry relation, the cycle of knowledge production and the demand for knowledge should be analyzed precisely. For years, universities were mainly involved in education and fundamental research, whereas the content of this education and research was not always necessarily relevant to the needs and expectations of industry. Regarding the demand for knowledge, on the other hand, industry was mainly based on the technology imported from abroad, and needless to the scientific achievements of universities and research centers, it was proceeding its own policies. This defective cycle has pushed the universities to the margin of the society and also has caused the industry to suffer from lack of technological innovations. As a consequence, the technology development system has not been established in the country and the concepts like entrepreneurship and innovation have not found an appropriate position in our economic system. In this article some factors which have disturbed the cycle of production and the demand for knowledge and weakened university–industry relation are reviewed. Also some capacities of 4th Five Year Development Plan to facilitate and strengthen this relation are explored.
    Keywords: University - Industry_Knowledge Production_Knowledge Demand_Technology Innovation_entrepreneurship
  • Argang Sadeghi Page 27
    Connections are very important in steel structures and if they are not designed and built properly, their behavior differs from the designer’s expectations and even may lead to disaster. Therefore, achieving a good knowledge and understanding of the connections and proper details of the connections are very significant to structural engineers and students. However, such a deep understanding is not available in the course of few modules executed in technical universities, mostly because of serious instrumental and time deficiencies. One of the methods of overcoming this deficiency is to use proper models which can provide three dimensional views of the connections to students. In this paper, the application of some models of structural steel profiles and connection means are tested during the teaching of the steel structures’ connections. The results of utilizing models in teaching were successful, so that, it not only eased the teaching process, but also caused the students to attend more eagerly in the classes. In the paper, the procedure of choosing the parts, dimensions and quantities of the models are explained. Also, the results of a test carried out for the comparison of efficiency of the use of models are presented and discussed.
    Keywords: steel structures connections, Educational kit, Model, steel profiles
  • Ali Akbar Safavi, Saba Salehi, Mahsa Motamedi, Ehsan Kikha, Vahid Naghavi, Hossen Ghaffari Page 57
    Recent advances in computing, communications, and software technologies have introduced to students and experts new opportunities to expand control applications in education, industry and economy of the society. In this paper, first, the importance of virtual and real-time environments in education and advancement of virtual and remote control laboratories is discussed. Then procedures to create an environment for virtual, real-time; and remote control of a typical standard experimental process commonly used for linear control course in the undergraduate program of electrical engineering are demonstrated. In addition some examples of applications of these laboratories are presented. This research and experience can pave the way for the establishment of virtual and remote laboratories for most undergraduate laboratory programs in universities and in industries.
    Keywords: Virtual Laboratory, real-time control, remote laboratory, E-learning
  • Reza Mahammadi, Korosh Parand, Abdolrasol Pourabbas Page 77
    Higher education plays a pivotal role in the fulfillment and success of developmental plans and policies of a country. In this respect, and in order to accomplish their missions and fulfill their tasks especially with regard to industrialization goals, universities and higher education institutions, in general, and engineering sciences educational programs, in particular, are faced with major challenges in improving and enhancing their quality. Recent research and studies strongly suggest an urgent need for change and reform in engineering and vocational education. Also, higher education stands notably high and bears a significant level of importance in public opinion owing to its prominent role in national development and the allocation of a noticeable amount of financial resources to meet its objectives; therefore, it is expected to prove its efficiency and effectiveness. Quality then as a combination of efficiency, effectiveness, accountability, transparency and liability in a dynamic and evolving environment needs to be carefully planned for since it does not come about spontaneously. Developed countries and most of the developing ones have not only planned and put in place the required systems for quality assurance but also placed atop the list of their priorities the need for establishing a quality control and evaluation-oriented culture. This article is an attempt to address quality and its importance in engineering education. First, it will show the trend of quantitative growth of higher education in engineering sciences in Iran. Then it will look into the accreditation models and their implementation, relevant national and international experiences, and the role of academies and scientific organizations in quality assurance of engineering education. Finally, it will propose its own scheme to achieve this goal. Therefore, the principal aim of the article is to offer a model for the mechanics of accountability and empowering relevant academies and scientific organizations in Iran in order to establish and preserve quality assurance in engineering education.
    Keywords: Evaluation, internal, external evaluation, Accreditation, quality assurance, Engineering education
  • Hassan Ahmadi Torshiza, Javid Nobakht Page 115
    With a systematic view to the set of government; university and industry, the relation between them would be clearer and the knowledge of this relation increases the value of these three entities. Although the innovation of science is usually practiced in education and research institutes but duration of them depend on their corporation with industry and society and the competition of industrial products is highly related to the demanded researches done in the universities. With an analysis of effective elements in relation between industry, university and government; the systematic approach gives us this opportunity to recognize practical obstacles and present the possible solutions in order to make closer connection between them. In this paper the tripartite relation of the above entities is observed and after scientific investigation from some scholars in each of the above organizations we assess the results and give proper recommendations to perform Better Corporation between them.
    Keywords: System, systematic approach, Government-Industry-University Relationship
  • Hamid Reza Oreizy, Manocher Soltani, Solat Amiri, Nasim Soltanian Page 133
    For the effective performance of engineering jobs general aptitude has the principal role. However, in selecting engineers in Iran, only scientific tests and personality–based interviews have been used. In the current study, the relation between engineers general aptitude and their job performance in saipa car company (N=106) has been investigated. Engineer's general aptitude is measured by General Aptitude Tests Battery (GATB) which was the main official selection instrument in the five last decades. Psychometric characteristics of these tests (reliability and validity) were established on industrial companies engineers in Isfahan, then engineers job analysis was performed via Position Analysis Questionnaires (formerly performed in Iran Gas Company by Oreizy 1383, Nouri & oreizy, 1385), and the relation between job dimension and aptitudes was determined. At last, Suggestions were made for GATB in Iran industry.
    Keywords: general aptitude-Position Analysis Questionnaire – General Aptitude Tests Battery- Job Performance – engineers job dimensions – concurrent Validity
  • Esmael Salahi, Fataneh Shokrollahi Page 149
    The trade policy review mechanisms purpose is to improve transparency, to create a greater understanding of the policies that countries are adopting, and to assess their impact. GATT and the WTO have helped to create a strong and prosperous trading system contributing to unprecedented growth. The WTO agreements are the result of negotiations among the members. Through these agreements, WTO members operate a non-discriminatory trading system that spells out their rights and their obligations. Each country receives guarantees that its exports will be treated fairly and consistently in other countries to do the same for imports into its own market. WTO also gives developing countries some flexibility in implementing their commitments. It encourages countries to settle their differences through consultation. Failing that, they can follow a carefully mapped out, stage-by-stage procedure that includes the possibility of a ruling by a panel of experts, and the chance to appeal the ruling on legal grounds. Trade friction is channeled into the WTO dispute settlement process where the focus is on interpreting agreements and commitments, and how to ensure that countries trade policies conform to them. That way, the risk of disputes spilling over into political or military conflict is reduced. By lowering trade barriers, the WTO system also breaks down other barriers among peoples and nations. Over three quarters of WTO members are developing or least-developed countries. All WTO agreements contain special provision for them, including longer time periods to implement agreements and commitments, measures to increase their trading opportunities, provisions requiring all WTO members to safeguard their trade interest, and support to help them build the infrastructure for WTO work, handle disputes, and implement technical standards.
    Keywords: Iran, WTO, Industry, opportunity, intimidation
  • Problem Based Learning in Engineering Education: A Case Study from Aalborg University
    Akbar Khodaparast Haghi Page 169
    One of the most important objectives of universities is to train their students in a manner that they could find a job related to their educational background after graduation. But one of the difficulties that most academic sectors are faced with is that their graduates cannot easily find a job related to their educational background. Implementation of Problem Based learning with a high degree of focus on the integration of real life engineering problems. A case study from Aalborg University also shows how establishing a university in a region with only little industrial activity can stimulate and to a high extend be the basis for a development of this region to an industrial community with world class competence. The students participate in courses in which they face the real life engineering problems and this will help them to have better opportunities to find a job in industrial sectors after graduation.
    Keywords: Problem based learning, Engineering education, Aalborg University