فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 48 (تابستان 1386)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 48 (تابستان 1386)

  • 152 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/07/05
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سرمقاله
    صفحه 2
  • سماع کیان و زخمه ازلی
    استاد سید محمد خامنه ای صفحه 4
    یکی از اسباب تکامل تفکر فلسفی، برخورد افکار اندیشمندان و فلاسفه در طول تاریخ فلسفه و حکمت بوده است. سنت حسنه رد و اشکال بر گفته های دیگران و تحشیه و تحریر کتب آنان یکی از جلوه های آن برخورد و این تکامل میباشد. یکی از کسانی که بگواهی نوشتاری بازمانده از او در پی بررسی و تحلیل و رد و ابرام اندیشه گذشتگان بوده استاد الحکماء مرحوم آیت الله رفیعی قزوینی است.
    وی در تعلیقه خود بر شرح هیاکل النور حکیم جلا ل الدین دوانی در ذیل شرح دوانی بر هیاکل النور بشدت و با لحنی متنسکانه به نظر شارح تاخته، اگرچه با شیوه یی خاص و رندانه، آنرا در قالب مقبول و مشروع آن پذیرفته است و همین موضوع مقاله یی است که در پیش داریم.
    کلیدواژگان: سماع، افلاک، حرکت شوقیه، تسبیح، استفاضه
  • خواص واجب الوجود بالذات
    مقصود محمدی صفحه 9
    از دیدگاه فلاسفه الهی در راس هرم هستی، مبدئی هست که واجب الوجود است و هیچگونه وابستگی به چیز دیگر ندارد. وجود او را میتوان با دلا یل عقلی اثبات کرد، اما شناخت حقیقت و ذات وی چون هستی محض است برای انسان میسر نیست. تنها میتوان او را بوسیله اوصاف خاصی که ویژه اوست شناخت. این ویژگی ها عموما نقطه مقابل خواص ممکنات است. بعبارت دیگر همه این ویژگی ها از بینیازی وی حکایت میکنند. در یک کلام: «واجب الوجود» چون سرچشمه پیدایش همه موجودات عالم است نمیتواند خود نیازمند و وابسته به دیگری باشد بلکه باید همه کمالا ت وجودی را بنحو اتم و اکمل داشته باشد، در غیر اینصورت خود نیز یکی از موجودات عالم خواهد بود که نیازمند به مبدا دیگری است. در این مقاله این خواص و ویژگی ها از منظر فلاسفه اسلا می مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: واجب الوجود، خواص، واجب بالذات، واجب بالغیر، تکافو، شبهه مضافین
  • انسان کبیر و عالم صغیر در اندیشه ملاصدرا و سوابق آن
    طوبی کرمانی صفحه 24
    بحث درباره انسان کبیر و عالم صغیر در مکتب صدرایی است و انسان بعنوان «عالم صغیر» با عالم خارج بعنوان «انسان کبیر» تطبیق و مقایسه میشود.
    برای اینکه بهتر بتوانیم در آثار صدرالمتالهین شیرازی (ره) به بررسی این موضوع بپردازیم ناگزیر به ذکر مقدماتی هستیم. از آن جمله باید دانست که ملاصدرا انسان را از چه منظر و با چه پشتوانه فکری مورد مطالعه قرار میدهد و نیز سابقه این بحث در مکاتب دیگر چگونه میباشد.
    بحث در این مقاله در ساحت علم آنتروپولوژی نمیباشد که انسان را از چهار زاویه انسان شناسی فیزیکی، باستانشناسی، زبانشناسی و انسان شناسی فرهنگی مطالعه میکند، بلکه سوال اینستکه آیا اساسا در تاریخ فلسفه چیزی تحت عنوان انسان کبیر و عالم صغیر یافت می شود یا نه و نیز از آنجهت که ملاصدرا را نه صرفا بعنوان یک فیلسوف عقلگرا بلکه بعنوان یک فیلسوف متاله میشناسیم آیا در کتاب و سنت در این خصوص مطلبی خواهیم یافت؟
    گذاری نیز در عرفان خواهیم داشت که این منظر نقشی اساسی در شناخت نگرش صدرا به انسان دارد و شاید بتوان گفت بدون بررسی صبغه عرفانی که در حکمت متعالیه مشهود است، نمیتوان انسان را از نظر ملاصدرا مورد شناسایی قرار داد.
    کلیدواژگان: ابرانسان، انسان کامل، انسان کبیر، انسان صغیر، عالم کبیر، عالم صغیر، خلیفه الله
  • زمینه های طرح و تحولات برهان صدیقین
    علی الله بداشتی صفحه 33
    با توجه به اهمیت این برهان در تاریخ فلسفه اسلامی نگارنده با تفحص در متون دینی، فلسفی و کلامی تلاش کرده است: اولا زمینه های فکری و بستر ظهور آنرا آشکار نماید؛ ثانیا تحولات تاریخی آنرا از ابن سینا تا علامه طباطبایی در حوزه های گوناگون فکری بویژه حوزه شیراز و اصفهان بررسی کند که در این راستا لازم است مبانی هریک از متفکران را در صورتبندی برهان، معین ساخته و ضمن گزارش مختصر از تقریرهای متفاوت این برهان جنبه های قوت و ضعف هریک را آشکار نموده و محکمترین و متقنترین تقریرها را معرفی کند.
    کلیدواژگان: برهان صدیقین، وجود واقعیت، نورالا نوار، اصالت وجود، تشکیک وجود، واجب الوجود
  • بررسی تطور تحلیل علیت در فلسفه جدید غرب
    حمیدرضا آیت اللهی، علی سنایی صفحه 53
    بررسی مفاهیمی همچون «علیت» در فلسفه» غرب در دوران جدید از مباحث چالش برانگیز بوده است. با توجه به تجربه باوری حاکم بر تفکر غربی در این دوران، علیت در فضای سوبژکتیویسم غربی تحلیل میشد. همین امر چالشها و فرازونشیبهای چندی را برای تحلیل علیت در غرب بوجود آورد. در این مقاله ابتدا تطور تحلیل علیت را در دوران جدید غربی در نظر مهمترین فیلسوفانی که در اینباره نظر قابل توجهی داشته اند بررسی کرده و سیر این تطور را باز مینماییم و سپس تطور تحلیل علیت را در فلسفه اسلا می از دیدگاه متکلمان تا فیلسوفان مشاء و سپس اندیشمندان حکمت متعالیه بررسی خواهیم نمود.
    در نهایت بین تحلیل علیت در فلسفه جدید غربی و فلسفه اسلا می مقایسه خواهیم نمود و تفاوتهای میان ایندو نگرش که اساسا دو نگاه مختلف به مقولا تی از این دست است بازنموده خواهد شد. این دو چشم انداز مختلف سبب شده است تا تصور علیت در تفکر غربی امری تجربی و در نهایت «سوبژکتیو» انگاشته شود حال آنکه در اندیشه اسلا می مقوله یی «نفس الا مری» یا «معقول» است.
    کلیدواژگان: علیت، ضرورت، تجربه گرایی، معقول ثانی فلسفی، نفس الامر، سوبژکتیویسم
  • جستاری درباره چیستی عرض از دیدگاه متکلمان
    عین الله خادمی صفحه 75
    یکی از پرسشهای اصلی معرفتی، پرسش از چیستی شیء است، که خود به دو قسم «ما»ی شارحه و حقیقیه تقسیم میشود. در پاسخ به ما حقیقیه درباره عرض، متکلمان و حکیمان مختلف پاسخهای مختلفی داده اند. گرچه متکلمان تعاریف مختلفی از عرض مثل معنی زاید علی الذات، چیزی که وجودش بقا و دوام ندارد، چیزی که قائم به غیر است، محدثی که قائم به متحیز است، «الحال فی المتحیز» و... ارائه داده اند، اما آنها نوعا در تعریف خودشان از جوهر و عرض، مقسم را موجود محدث قرار میدهند.
    فلاسفه نیز گرچه تعاریف مختلفی از عرض مثل نعت، محمول، «ما یتقوم بشیء متقوم بنفسه»، «ماهیه اذا وجدت، وجدت فی الموضوع»، «الموجود فی شیء لا کجز منه و لا یصح قوامه من دون ما هو فیه» و... ارائه داده اند، اما در تعریف خود از جوهر و عرض، مقسم را ماهیت قرار می دهند و التفاتی به قید «متحیز بودن موضوع» ندارند و در ارزیابی این تعاریف میتوان گفت: هیچیک از این تعاریف تعریف به حد نیستند، حتی بنظر ابن سینا رسم حقیقی نیز نیستند. در مجموع تعاریفی که ویژگی های مهمتر و بیشتری از عرض را بیان میکنند از اعتبار بیشتر و سایر تعاریف از ارزش کمتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: چیستی، مای شارحه و حقیقه، حال، متحیز، عرض
  • واجب الوجود و حدود معرفت انسان به او
    منصور ایمانپور صفحه 85
    پرسشهای اصلی این مقاله آنست که چگونه ذهن انسان برمبنای فلسفه مشائی، به مفهوم واجب الوجود دست می یابد و تا چه حد میتواند به شناخت او از حیث تصوری و تصدیقی نایل شود.
    پاسخ اجمالی مقاله حاضر به این پرسشها اینستکه عقل واقعنگر ما براساس حکم نخستین خود، هر شیء موجود را به وصف واجب یا ممکن متصف میکند و بدین طریق به مفهوم واجب الوجود دست می یابد؛ سپس با تکیه بر براهین فلسفی به اثبات مصداق آن میپردازد؛ لکن با وجود دستیابی به یک نظام مفهومی در باب خداوند متعال در پرتو تحلیلهای عقلی و با وجود کسب باور صادق موجه نسبت به وجود او از طریق براهین فلسفی، قادر به شناخت کامل او نمیباشد.
    بنابرین در این نظام فلسفی اولا یگانه منبع معرفت ما به خداوند، عقل است؛ ثانیا همین عقل نیز با وجود برخورداری از صلاحیت ورود به این حوزه، بدلیل محدودیت ذاتی خود و نامحدود بودن متعلق شناسایی، قادر به ادراک وجود آن حقیقت متعالی نمیباشد، بلکه همین اندازه میداند که مفهوم واجب الوجود و مفاهیم مبتنی بر آن، دارای مصداقی است که حقیقت آن برای ما مجهول است.
    کلیدواژگان: واجب الوجود، خداشناسی، معرفت، انسان، فلسفه مشاء
  • معنای صنعت در حکمت اسلامی
    شهرام پازوکی صفحه 95
    صنعت در میان اهل حکمت و عرفان و تصوف معنای خاصی داشته است که این معنا مناسبتی اصولی با تکنولوژی جدید ندارد. رساله صناعیه میرفندرسکی از بهترین و جامعترین آثاری است که از جانب یکی از بزرگان حکما و عرفا و دانشمندان مسلمان مستقلا در موضوع صنعت نگاشته شده و معنای مذکور صنعت بوجه احسن از آن مستفاد میشود. این رساله در زمانی نوشته شده که مقارن پیدایش علم و تکنولوژی جدید در غرب است. با خواندن این رساله نکاتی از بحرانهای فکری دوره صفویه که موجب تضعیف مدنیت، کار و صنعت شده عیان گردیده و پرسشهای مهمی مطرح می شود که یکی از مهمترین آنان اینستکه صنعت نزد میرفندرسکی چه مناسبتی با صنعت بمعنای جدید آن در تکنولوژی دارد.
    کلیدواژگان: صنعت، هنر، پیشه، تکنولوژی، صفوی، تصوف
  • رویکردهای مختلف به حکمت متعالیه در عالم معاصر
    علی اصغر مصلح صفحه 107
    پرسش از نسبت اندیشه های فلسفی به زمانه همواره پرسشی اساسی است. حکمت متعالیه ملاصدرا با مجموعه شارحان بزرگ آن از قرن یازدهم هجری تا دوره معاصر بزرگترین سنت فلسفی در فرهنگ ایرانی است. تداوم چنین نقشی ما را با پرسشهای جدی در باب شان این سنت در عالم معاصر روبرو میکند. مهمترین پرسش نحوه رجوع ما به این میراث فکری و انتظاری است که از رجوع به آن داریم. در این مقاله سعی می شود ابتدا سه رویکرد متفاوت به حکمت متعالیه توصیف شود و سپس با موضعی که نویسنده در باب نسبت اندیشه فلسفی با زمان دارد، هر یک از سه رویکرد تحلیل و نقد شود. مقصود اصلی نگارنده دعوت به گفتگو در باب چیستی و چگونگی کوششی است که اکنون با مبنا قرار گرفتن حکمت متعالیه و یا حداقل با این تصور که این سنت قابلیت مراجعه برای اندیشیدن دارد، صورت میگیرد.
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، فلسفه اسلامی، زمان، رویکرد طریقی
  • گزارش همایش اول خرداد 1386
    صفحه 125
|
  • Audition of Being and the Pre-eternal Plectrum
    Prof. Seyyed Mohammed Khamenei Page 4
    One of tools for the development of philosophical thought has always been the clash of the thoughts of thinkers and philosophers in the course of the history of philosophy and wisdom. The good tradition of criticizing others’ words and writing glosses or commentaries on their books is one of the manifestations of this development. One of the people who tried to examine, analyze, reject, and criticize others’ ideas and thoughts in his works was Ayatullah Rafi’i Qazwini. In his glosses on Jalal al-Din Dawani’s Sharh-i hayakil al-nur, he has harshly attacked the commentator employing a religious tone. However, following a specific and clever method, he has agreed with its religious framework.
    Keywords: audition, spheres, glorification, desirous motion
  • Essential Characteristics of the Necessary Being
    Maqsud Muhammedi Page 9
    According to divine philosophers, there is an Origin at the peak of the pyramid of being Who is the Necessary Being and is absolutely Independent. His Existence can be demonstrated based on rational arguments; however, it is not possible for human beings to know His Truth and Essence. This is because He is the Absolute Being. He can only be known through specific attributes that exclusively qualify Him. His characteristics are generally in contrast to those of possible beings. In other words, all of them reveal His Needlessness. In sum, “the Necessary Being” never needs and depends on the other, since He is the Origin of the existence of all existents of the world. Rather, He possesses every and all ontological perfections. Otherwise, He would be one of the existents of the world, who need another origin to exist. The present paper deals with a study and analysis of the characteristics of the Necessary Being from the viewpoint of Islamic philosophers.
    Keywords: the Necessary Being, equivalency, inseparable accidents, the fallacy of correlation, necessary by itself, necessary through the other
  • Macranthoropos and Microcosm (Perfect Man) in Mulla Sadra's Philosophy and its Historical Background
    Tuba Kermani Page 24
    The issue of macranthropos and microcosm is discussed in Sadrian Philosophy. Here, man is compared as the “microcosm” with the external world as the “macranthropos”.In order to grasp a better understanding of this topic in Mulla Sadra’s works, we have to pay attention to certain preliminary points. For example, we should learn from which perspective and based on which philosophical thought Mulla Sadra studies man. The knowledge of the background of this topic in other schools is also necessary in this regard.This paper does not deal with this issue in the field of anthropology, which studies man from the four dimensions of physical anthropology, archeology, linguistics, and cultural anthropology. Rather, the question here is whether there exists essentially anything under the title of macranthropos and microcosm in the history of philosophy. That is why we recognize Mulla Sadra not merely as a rationalist philosopher, but as a theologian (muti’allih) philosopher. A related question here is whether there exists anything in this regard in the Book and Sunna.This paper will also cast a glance at gnostics’ related ideas because they play an essential role in our understanding of Mulla Sadra’s view of man. Perhaps, one can claim that without following a gnostic approach, which is apparent in the Transcendent Philosophy, we cannot learn about Mulla Sadra’s view of this issue.
    Keywords: Superman (ūbermensch) macrocosm, perfect man microcosm, macranthropos, God's vicegerent, micranthropos
  • The Background of the Evolution of the Argument of the Righteous in the History of Islamic Wisdom
    Ali Allah Bedashti Page 33
    Considering the importance of the argument of the righteous in the history of Islamic philosophy, through examining the related religious, philosophical, and theological texts, the writer has first tried to introduce its philosophical background and context of development. Second, he has studied and analyzed its historical changes from the time of Ibn Sina until ‘Allamah Tabataba’i in various philosophical seminaries, particularly those of Shiraz and Isfahan. In doing so, he has specified each thinker’s principles in the formulation of this argument. Moreover, while reporting the various interpretations of this argument in brief, he has revealed the strengths and weak points of each and introduced the most solid and reliable of all them.
    Keywords: argument of the righteous, gradation of existence, existence, the Necessary Being, reality Light of all Lights, principiality of existence
  • A Comparative Study of the Evolution of the Analysis of Causality in Modern Western Philosophy and Islamic Philosophy
    Hamid Reza Ayatullahi, Ali Sanee Page 53
    The study of concepts such as “causality” in western philosophy in the modern era has been a challenging endeavor. Considering the empiricism dominating western philosophy during this period, causality has been analyzed in an atmosphere of western subjectivism. This has led to some challenges and ups and downs in this regard in the West.This paper initially deals with and portrays the process of evolution of the analysis of causality in the new Western Era from the viewpoint of a number of distinguished philosophers who have presented some significant ideas in this regard. Then it examines the same topic in Islamic philosophy from the viewpoint of theologians, Peripatetic philosophers, and the thinkers following the Transcendent Philosophy.Finally, the author has compared the analyses of causality in the new western philosophy and Islamic philosophy with each other and introduced the related differences, which are essentially rooted in following two different approaches to similar issues and categories. Accordingly, in western philosophy causality is an empirical and, ultimately, subjective issue, while in Islamic philosophy it is a “nafs al-amari” (fact itself) or “intelligible” category.
    Keywords: causality, necessity, empiricism, secondary philosophical intelligible, nafs al amr (fact itself), subjectivism
  • A Study of the Whatness of Accident from the Viewpoint of Muslim Theologians and Philosophers
    Aynullah Khadimi Page 75
    One of the main epistemological questions today is related to the whatness of objects. This question itself is divided into explicative and essential types. In response to essential questions concerning accident, theologians and philosophers have given various responses. They have also provided different definitions for accident – such as something that is added to essence; something whose existence has no permanence and continuity; something that depends on the other; an originated thing that depends on the spatial; something that is spatial, etc. However, in their definitions of substance and accident, they typically consider the divided as the originated existent.Philosophers have also presented various definitions for accident such as quality, predicate, what is constituted by what constitutes itself, a quiddity which is not found but in a subject, an existent in a thing (but not as a part of it) which has no constitution beyond what contains it, etc. Nevertheless, in their definitions of substance and accident, they consider the divided as quiddity and do not pay attention to the limitation of “the subject’s being spatial”. When evaluating these definitions, we can say that none of them is a definition in the real sense of the word. According to Ibn Sina, they are not even true descriptions. On the whole, the definitions that present a greater number and more important characteristics of accident are more valid than others.
    Keywords: whatness, explicative, essential questions, present, spatial, accident
  • The Necessary Being and Man's Knowledge of Him in Peripatetic Philosophy
    Mansur Imanpur Page 85
    The main questions of this paper concern how the human mind attains the notion of the Necessary Being in Peripatetic Philosophy, and to what extent it can know Him in terms of concept and judgment.A short response of the present paper to the above questions is that our realist intellect, based on its first judgment, qualifies each existing object with a necessary or possible attribute and, in this way, learns the concept of the Necessary Being. Later, based on philosophical arguments, it tries to demonstrate its applications. However, in spite of attaining a conceptual system of God Almighty in the light of rational analysis and a justified and honest belief in His Existence on the basis of philosophical arguments, our intellect is not capable of knowing Him perfectly.Therefore, in this philosophical system the unique source of our knowledge of God is the intellect. Moreover, in spite of enjoying the capacity for entering this domain, this intellect, too, is not capable of perceiving the existence of this Almighty Truth due to its essential limitations and the infinity of the object of recognition. Rather, it merely knows that the concept of the Necessary Being and the other concepts that are based on it have referents the truths of which are unknown to us.
    Keywords: the Necessary Being, human being, theology, Peripatetic Philosophy, knowledge
  • The Meaning of Industry in Islamic Philosophy:An Analysis of and a Commentary on Mir Findiriski's Risalah-i Sana iyyah
    Shahram Pazuki Page 95
    The word “industry” has a specific meaning for the people of wisdom and gnosis which has nothing to do with modern technology. Mir Findiriski’s Risalah-i sana’iyyah is one of the best and most comprehensive works that has ever been written exclusively on the topic of industry by one of the most distinguished Muslim philosophers, gnostics, and scholars. The meaning of industry as intended by the people of wisdom and gnosis has been illustrated in the best way possible in this treatise. This work was written at the same time with the rise of modern knowledge and technology in the West. The reading of this treatise reveals some of the philosophical crises of the Safawid Era which led to some serious defects in civil life, working, and industry. One of the most important questions posed here pertains to the relation between industry as intended by Mir Findiriski and that in its new technological sense.
    Keywords: industry, technology, art, Safawid, profession, sufism
  • Various Approaches to the Transcendent Philosophy in Today's World
    Ali Asghar Muslihi Page 107
    The question about the relationship between philosophical thought and historical time has always been a basic one. Mulla Sadra’s Transcendent Philosophy, along with the collection of the works of its prominent commentators, have given rise to the greatest philosophical tradition in Iranian culture from the 11th century (AH) until the present time. The continuity of this trend persuades us to ask some serious questions concerning the status of this school in today’s world. The most important question in this regard pertains to the way we approach this philosophical legacy and our expectations in this regard.In the present paper, the writer has initially tried to describe three different approaches to the Transcendent Philosophy. Then, based on his position as to the relationship between philosophical thought and historical time, he has tried to analyze and criticize them. The writer’s main purpose here is to invite interested readers to a dialog on the above question. His assumption is that the Transcendent Philosophy is the basis of philosophical thought or is, at least, worth being used as a reference for philosophical inquiries.
    Keywords: Transcendent Philosophy historical time, Islamic Philosophy, “path” approach