فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال ششم شماره 4 (پیاپی 21، تابستان 1386)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال ششم شماره 4 (پیاپی 21، تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/07/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جواد حیدری، باقر لاریجانی* صفحه 309
    حدود 1.1-1.5 میلیارد مسلمان در جهان زندگی می کنند و شیوع دیابت در دنیا تقریبا %4.6 می باشد. تعداد زیادی از افراد مسلمان دیابتی، اصرار به انجام فریضه الهی روزه داری دارند. ناشتایی طولانی مدت می تواند مشکلاتی برای این بیماران ایجاد کند. این بیماران مستعد هیپوگلیسمی و هیپرگلیسمی هستند و دهیدراتاسیون نیز می تواند مشکل ساز باشد. کنترل دیابت در حین روزه داری نیاز به مراقبت دقیق پزشک و آموزش لازم و تنظیم دقیق دوز دارویی، رژیم غذایی و فعالیت فیزیکی دارد. در این مقاله کنترل درمان بیماران دیابتی در ماه رمضان مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ماه رمضان، روزه داری، دیابت نوع 1، دیابت نوع 2، هیپوگلیسمی، هیپرگلیسمی
  • جواد توکلی بزاز*، ورا پراویکا، آندره بولتون، یان هاچینسون صفحه 319
    مقدمه
    یکی از واسطه های التهابی مهم و ضروری در آغاز و بروز دیابت نوع 1 سایتوکین IFN-g می باشد. این سایتوکین که از گروه سایتوکین های Th1 محسوب می شود، نقش بسیار مهمی را در برانگیختن سلول های ایمنی بیطرف Th0)) و تبدیل آنها به سلول های Th1 و به طور متقابل مهار تکثیر سلول های Th2 دارد که در نهایت سبب القا و پیشبرد پاسخ های ایمنی سلولی می گردد. با توجه به آنکه الگوی پاسخ ایمنی در بیماری خودایمن دیابت نوع 1 از نوع سلولی است، این سایتوکین جایگاه مهمی را از نظر هدایت واکنش های خودایمن و بر هم زدن نظم عوامل سلولی و مولکولی درگیر داراست. از منظر مداخلات درمانی در بیماری دیابت نوع 1 نیز این سایتوکین موضوع تحقیقات متنوعی در سطوح مختلف بوده است.
    روش ها
    در قالب یک Candidate Gene Association Study میزان تاثیر پلی مورفیسم ژن IFN-g در موقعیت +874*T/A بر ایجاد و پیشرفت بیماری دیابت نوع 1 مطالعه شد. جمعیت مورد مطالعه شامل 248 نفر بیمار بریتانیایی- قفقازی با دیابت نوع 1 و 119 نفر بدون بیماری مشخص (سالم) بوده است. روش ARMS-PCR جهت تعیین آلل و ژنوتیپ مربوط به پلی مورفیسم مذکور انتخاب گردید.
    یافته ها
    توزیع فراوانی آلل/ ژنوتیپ حاصله از پلی مورفیسم ژن IFN-g تفاوت معنی داری را از نظر آماری در بین دو جمعیت مقایسه شده کنترل و بیمار نداشت (P30.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به گزارش های قبلی که همراهی پلی مورفیسم مورد نظر با بیماری دیابت نوع 1 را گزارش نموده اند، یافته های ما چنین نتیجه ای را تایید نمی کند که می تواند دلالت بر این نکته نماید که پلی مورفیسم (های) ژنی دخیل در ایجاد دیابت نوع 1 در گزارش های قبلی، پلی مورفیسم (های) دیگری (یا در داخل ژن IFN-g یا در ساختمان ژن های مجاور) بوده اند که با پلی مورفیسم مورد مطالعه در Linkage Disequilibrium می باشند.
    کلیدواژگان: ژنتیک، پلی مورفیسم، دیابت، IFN، g
  • غلامعباس محمدی، مریم دارابی امین*، محمد جواد ثابت جهرمی، رضا ملک پور افشار، حسن شیبانی، محمد نصری صفحه 327
    مقدمه
    بیماری های عروق کرونر و آترواسکلروز از مهمترین عوامل مرگ و میر در جوامع پیشرفته و در حال توسعه محسوب می شوند. یکی از باورهای عامه در جامعه ما این است که مصرف تریاک باعث کاهش چربی های خون و پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی می شود. در این مطالعه اثر اعتیاد به تریاک بر چربی های سرم و ضایعات آترواسکلروزی در خرگوش های طبیعی و هیپر کلسترولمیک مورد بررسی قرار گرفت.
    روش ها
    این مطالعه بر روی 32 سر خرگوش سفید نر نیوزلندی در چهار گروه کنترل، هیپرکلسترولمیک، معتاد و هیپرکلسترولمیک معتاد انجام شد. جهت بررسی چربی های خون طی یک دوره 3 ماهه، هر ماه یکبار خونگیری انجام شد و جهت بررسی تغییرات وزنی، حیوانات هر دو هفته یک بار وزن شدند. در نهایت حیوانات کشته و از لحاظ وجود و وسعت پلاک آئورتی مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین وزن همه گروه های مورد مطالعه با گذشت زمان افزایش یافت. میزان کلسترول، تری گلیسرید، کلسترول LDL و نمایه آتروژنیک گروه هیپر کلسترولمیک و هیپر کلسترولمیک معتاد به طور معنی داری با گذشت زمان افزایش یافت (P<0.001) که این افزایش در گروه هیپر کلسترولمیک معتاد بیشتر از گروه های دیگر بود. در گروه های هیپر کلسترولمیک و هیپر کلسترولمیک معتاد ضایعات آترواسکلروزی مشاهده شد که این ضایعات نیز در گروه هیپر کلسترولمیک معتاد به طور معنی داری بیشتر بود (P<0.001).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه مصرف خوراکی تریاک باعث تشدید اثرات آتروژنیک غذاهای پرچرب می شود. احتمالا اثر تریاک بر متابولیسم کلسترول وابسته به وضعیت تغذیه ای بوده و از این طریق با آترواسکلروز مرتبط می باشد.
    کلیدواژگان: آترواسکلروز، اعتیاد، کلسترول، تریاک
  • صدیقه عسگری*، زهرا فتاحی، غلامعلی نادری، شیرین اعظم پناه صفحه 335
    مقدمه
    مطالعات گوناگون از LDL اکسید شده (OX-LDL) به عنوان یکی از آنتی ژن هایی که دارای نقش اساسی در ایجاد آسیب های اولیه آترواسکلروز می باشد، نام می برند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر ایمونیزاسیون با دو آنتی ژن متفاوت تهیه شده از OX-LDL در خرگوش، سعی در شناخت بیشتر ارتباط سیستم ایمنی و آترواسکلروز دارد.
    روش ها
    ابتدا LDL از پلاسمای انسانی استخراج و خالص شده سپس با دو روش مالون دی آلدئید (MDA) و یا مس (CU++) اکسید شد. خرگوش ها به سه گروه 6 تایی تقسیم شده و پس از دو هفته که همگی تحت رژیم غذایی پایه بودند، اقدام به ایمونیزاسیون توسط MDA-LDL یا CU-LDL در آنها شد. در گروه کنترل نیز از بافر فسفات نمکی (PBS) استفاده گردید. ایمونیزاسیون در هفته های 2، 4، 6 و 8 نیز مجددا با همین مواد تکرار شد و در هر مرحله میزان آنتی بادی OX-LDL اندازه گیری شد. در پایان هفته هشتم، هر گروه به مدت دو ماه تحت رژیم غذایی پرکلسترول قرار گرفت. در ابتدا و انتهای مطالعه، فاکتورهای بیوشیمیایی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت و در انتهای مطالعه نیز میزان رگه چربی (Fatty Streak) در عروق کرونر (راست و چپ) و آئورت آنها مورد ارزیابی پاتولوژیک قرار گرفت.
    یافته ها
    ایمونیزاسیون با MDA-LDL در رژیم پرکلسترول موجب کاهش معنی دار میانگین کلسترول و LDL-C و قندخون ناشتا (FBS) در انتهای مطالعه شد و به طور معنی داری از میزان رگه چربی در آئورت و کرونر راست این گروه نسبت به گروه پر کلسترول (کنترل) کاسته شد. ایمونیزاسیون با CU-LDL در رژیم پرکلسترول موجب کاهش معنی دار میانگین FBS، تری گلیسرید و کلسترول در انتهای مطالعه شد ولی تاثیر معنی داری بر کاهش رگه چربی در این گروه نسبت به گروه پرکلسترول (کنترل) مشاهده نشد. در گروه تحت رژیم پرکلسترول ایمونیزه شده با CU-LDL تغییرات میانگین CRP هم نسبت به گروه پرکلسترول (کنترل) و هم نسبت به گروه پرکلسترول ایمونیزه شده با MDA-LDL به طور معنی داری کاهش نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که فرضیه اثرات حفاظتی پاسخ های ایمنی بر آترواسکلروز بستگی به نوع اتوآنتی بادی همراه دارد، به طوریکه ایمونیزاسیون با MDA-LDL نسبت به CU-LDL با سازوکاری متفاوت در پیشگیری از آترواسکلروز موثر بوده است.
    کلیدواژگان: آترواسکلروز، سیستم ایمنی، MDA، LDL، CU، LDL، اتوآنتی بادیOX، LDL، رگه چربی
  • محسن خوش نیت، زهرا کمیلیان، منصوره معادی، مریم پیمانی، رامین حشمت، رضا برادر جلیلی، باقر لاریجانی* صفحه 343
    مقدمه

    دیابت نوع 1، یکی از مهم ترین معضلات بهداشتی در سراسر دنیا محسوب می شود. مراقبین بهداشتی در مدارس باید در زمینه دیابت اطلاعات لازم را داشته باشند تا کودکان دیابتی بتوانند از فرصت های آموزشی خود به درستی بهره برند. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر 3 روش مختلف آموزش بر میزان آگاهی مراقبین بهداشتی در برخورد با کودکان دیابتی است تا بر اساس آن بتوان روش مناسبی را جهت ارتقای سطح آگاهی مراقبین بهداشتی مدارس ارایه نمود.

    روش ها

    در این مطالعه مداخله ای، نمونه ها (132 نفر) از فهرست مراقبین بهداشتی تهران به صورت تصادفی انتخاب و بر مبنای نوع آموزش به 3 گروه (پوستر، کتابچه، آموزش گروهی) تقسیم شدند. برای هر 3 گروه پرسشنامه ای قبل و بعد از آموزش تکمیل گردید. پرسشنامه شامل دو بخش بود، بخش اول آن، اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم پرسشنامه از 16 سوال تشکیل شده بود که اطلاعاتشان را درباره دیابت مشخص می کرد. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون t و آنالیز واریانس انجام شد.

    یافته ها

    میزان آگاهی افراد مورد مطالعه، قبل از آموزش بر اساس نمرات، %23.5 ضعیف، %59.8 متوسط و %16.7 خوب بود. بعد از مداخله، میزان آگاهی در گروه آموزش با استفاده از کتابچه و آموزش گروهی به طور معنی داری افزایش یافته بود در حالی که در گروه آموزشی پوستر ارتقای معناداری در سطح آگاهی مراقبین بهداشتی دیده نشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه، از بین روش های آموزشی، ابتدا آموزش گروهی و بعد از آن آموزش از طریق کتابچه در افزایش آگاهی مراقبین بهداشتی موثر باشد.

    کلیدواژگان: میزان آگاهی، روش آموزشی، دیابت، مراقبین بهداشتی
  • کاوه رضایی*، فرید بحرپیما صفحه 351
    مقدمه
    دیابت مزمن با اختلالات گردشی خون در اندام های تحتانی همراه است. یکی از روش های متداول فیزیوتراپی در درمان اختلالات گردشی خون، (Vacuum-Compression Therapy) VCT است. این روش بر تغییر متناوب فازهای مثبت و منفی هوا بر اندام تحت درمان استوار است. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر این روش درمانی بر جریان خون اندام دیابتی بوده است.
    روش ها
    این تحقیق به صورت تجربی و از نوع «مطالعه قبل و بعد» و به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. 18 بیمار دیابتی نوع 2 که دارای نوروپاتی و بیماری عروق محیطی (با منشا دیابت) بودند، در یک گروه تحت درمان VCT قرار گرفتند. بیماران به مدت 10 جلسه و به صورت یک روز در میان و هر جلسه به مدت 45 دقیقه درمان شدند. جریان خون ساق و پای بیماران توسط دستگاه پلتیسموگرافی در جلسات مختلف اندازه گیری شد. آنالیز آماری متغیرهای کمی با آزمون های Paired T-Test و Repeated Measures ANOVA انجام شد. سطح معنی داری آماری P<0.05 تعیین گردید.
    یافته ها
    از متغیرهای «جریان خون ورودی شریانی»، «ظرفیت وریدی»، «جریان خون بازگشتی وریدی»، «پرخونی واکنشی پس از ایسکمی» و«مقدار حداکثر پاسخ عروق به ایسکمی»، تنها جریان خون بازگشتی وریدی در اندام تحتانی بعد از 10 جلسه درمان، بهبود معنی داری یافت.
    نتیجه گیری
    تحقیق حاضر نشان داد روش درمانی VCT (با پارامترهای مورد بررسی)، تاثیری بر افزایش جریان خون شریانی (که مهم ترین هدف این تحقیق بود) نداشت و باید در مورد پارامترهای موثر دستگاه و مدت زمان هر جلسه و تعداد کل جلسات، با توجه به سیر پیشرونده و ناتوان کننده بیماری، مطالعات بیشتری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: جریان خون، اندام دیابتی، VCT
  • حمیرا رشیدی*، حسین آریان پور صفحه 359
    مقدمه
    بیماری دیابت به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های متابولیک انسان دارای شیوعی در حال پیشرفت می باشد. دیس لیپیدمی در این بیماران شایع است که با افزایش تری گلیسرید و LDL-C و کاهش HDL-C پلاسما مشخص می گردد و خطر حوادث قلبی و عروقی را افزایش می دهد. درمان های پیشنهادی جهت دیس لیپیدمی در افراد دیابتی، استفاده از اسیدهای چرب اشباع نشده امگا-3 می باشد که عمدتا در روغن ماهی موجود است.
    روش ها
    این مطالعه بصورت کارآزمایی بالینی دوسوکور تصادفی شده انجام گرفت. در مدت یک سال 96 بیمار دیابتی نوع 2 در دو گروه به مدت 8 هفته و سه بار در روز تحت تغذیه با روغن ماهی یا روغن ذرت قرار گرفتند (هر گروه 48 نفر). در ابتدای مطالعه و در پایان هفته هشتم میزان قند خون ناشتا، تری گلیسرید، کلسترول تام، LDL-C و HDL-C بیماران اندازه گیری شد و تغییرات آنها در هر گروه و نیز بین دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    به طور کلی جنس، متوسط سن، سن شروع دیابت، مدت دیابت، BMI، میزان کلسترول تام، FBS، LDL-C، HDL-C و تری گلیسرید قبل درمان و نوع درمان دیابت، و سیگاری و غیر سیگاری بودن در دو گروه با هم تفاوت معنی داری نداشت. در گروه مصرف کننده روغن ماهی و روغن ذرت، میزان متوسط تری گلیسرید، کلسترول تام و قند خون ناشتا قبل و بعد از درمان اختلاف معنی داری نداشتند ولی در گروه روغن ماهی LDL-C بعد از درمان کاهش و HDL-C افزایش یافت (P=0.001) و در گروه روغن ذرت میزان متوسط LDL-C قبل و بعد از درمان اختلاف معنی داری با هم نداشتند ولی HDL-C بعد از درمان افزایش یافت (P=0.001). میزان متوسط تغییرات تری گلیسرید، کلسترول تام و قند خون ناشتا قبل و بعد از درمان در دو گروه با هم اختلاف معنی داری نداشت ولی بعد از درمان در گروه روغن ماهی نسبت به گروه روغن ذرت، میزان LDL-C کاهش و میزان HDL-C افزایش چشمگیری داشت که به ترتیب P=0.003 و P=0.001 بود. نسبت متوسط مقادیر LDL / HDL و /HDL کلسترول تام در گروه روغن ماهی و روغن ذرت در قبل و بعد از درمان اختلاف معنی داری داشته و نسبت متوسط تغییرات این دو در گروه روغن ماهی نسبت به روغن ذرت کاهش واضحی داشتند که به ترتیب برای نسبت های فوق P=0.001 و P=0.005 بود.
    نتیجه گیری
    در این طرح روغن ماهی نسبت به روغن ذرت باعث کاهش بیشتر میزان LDL-C و افزایش بیشتر HDL-C شد و از آن مهم تر این که روغن ماهی باعث کاهش نسبت مقادیر HDL-C / کلسترول تام و LDL/HDL شد که این موارد باعث کاهش خطر حوادث قلبی و عروقی در بیماران دیابتی نوع 2 می شود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، روغن ماهی، دیس لیپیدمی
  • فرزاد حدائق*، آزاده ضابطیان، فریدون عزیزی صفحه 367
    مقدمه
    سندرم متابولیک توسط تعاریف مختلف بیان شده است. اخیرا در آپریل سال 2005، فدراسیون بین المللی دیابت (IDF) تعریف جدیدی از سندرم متابولیک را بر پایه دو تعریف قبلی WHO و ATPIII بیان کرده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع سندرم متابولیک بر اساس این تعاریف و تعیین میزان هم خوانی تعریف IDF با معیارهای ATPIII و WHO طراحی شده است.
    روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی است که در آن 10368 مرد و زن بالای 20 سال شرکت کننده در فاز اول مطالعه قند و لیپید تهران بررسی شدند. شیوع سندرم متابولیک بر اساس هر یک از سه تعریف محاسبه گردید. میزان هم خوانی تعاریف مختلف سندرم متابولیک با استفاده از تست کاپا محاسبه گردید.
    یافته ها
    شیوع سندرم متابولیک (فاصله اطمینان 95%) بر اساس تعاریفIDF، ATPIII و WHO به ترتیب %33.2 (32.3-34.1)، %32.1 (32.1-33.0) و %18.4 (17.6-19.2) بود. حساسیت، ویژگی و هم خوانی تعریف IDF به ترتیب با تعریف ATPIII 91%، 89% و 66.3±0.01 و با تعریف %77، %73 WHO و 39.5±0.01 بود.
    نتیجه گیری
    در بالغین ایرانی تعریف IDF جهت تشخیص سندرم متابولیک هم خوانی بالا با تعریف ATPIII و هم خوانی ضعیف با معیار WHO دارد.
    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، شیوع، هم خوانی، کاپا
  • پروین میرمیران*، نازنین نوری، مریم بهشتی زواره، فریدون عزیزی صفحه 377
    مقدمه
    از آنجا که تحقیقات کمی در مورد اثرات مفید سبزیجات و میوه جات بر روی عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی در مطالعات جامعه نگر در دسترس است، هدف از این مطالعه ارزیابی میزان و چگونگی رابطه دریافت میوه و سبزی با عوامل خطر بیماری های قلبی و عروقی در بزرگسالان بود.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی جامعه نگر 840 فرد بزرگسال ساکن تهران (361 مرد و 479 زن) در سن بین 18 تا 74 سال به صورت تصادفی در سال 1378 انتخاب شدند. دریافت های غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد غذایی (FFQ) ارزیابی و مقادیر ذکر شده هر غذا با استفاده از راهنمای مقیاس های خانگی به گرم تبدیل و وارد برنامه Nutritionist III شد. حدود مرزی برای دستجات میوه و سبزی 3.9-3، 2.9-2، 1.9-0 و 34 سهم در روز انتخاب شدند.
    یافته ها
    بعد از تطبیق برای متغیرهای مخدوش گر در رگرسیون لوجستیک چند متغیره، دریافت میوه و سبزی بطور معنی دار و معکوس با عوامل خطر CVD مرتبط بود. نسبت شانس تعدیل شده در مدل اول که برای سن، BMI، دریافت انرژی، وضیت کشیدن سیگار، کلسترول رژیم غذایی و شیوع دیابت یا بیماری کرونر قلب تطبیق شده بود، برای غلظت LDL-C بالای سرمی 0.81، 0.88، 1 و (P<0.01) 0.75 بود و با تعدیل بیشتر برای تحصیلات، فعالیت بدنی، دریافت چربی اشباع، غیراشباع، چربی کل، پتلسیم و ویتامین ث این روند مخدوش نشد. این ارتباط در تمام بخش های کشیدن سیگار، فعالیت بدنی و سه اک های Keys score مشهود بود.
    نتیجه گیری
    دریافت بیش از 4 سهم میوه و سبزی، با غلظت کمتر LDL-C و کلسترول تام سرم و در نتیجه خطر کمتر بیماری های قلبی عروقی مرتبط بود.
    کلیدواژگان: میوه، سبزی، بیماری های قلبی عروقی، مطالعه قند و لیپید تهران، پرسشنامه بسامد غذایی، عوامل خطر
  • لیلا آزادبخت*، مسعود کیمیاگر، یدالله محرابی، احمد اسماعیل زاده صفحه 389
    مقدمه
    امروزه سندرم متابولیک را یک بیماری التهابی قلمداد می کنند لذا توجه به عوامل تاثیرگذار بر میزان عوامل التهابی در این بیماری حایز اهمیت است. هدف از این تعیین اثرات مصرف سویا بر شاخص های التهابی و عملکرد آندوتلیالی در زنان یائسه مبتلا به سندرم متابولیک می باشد.
    روش ها
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی متقاطع و تصادفی بر روی 42 زن یائسه مبتلا به سندرم متابولیک انجام شد. شرکت کنندگان به طور تصادفی برای مدت 8 هفته از رژیم غذایی DASH (رژیم با هدف کنترل فشار خون، یا رژیم غذایی حاوی پروتئین سویا و یا رژیم حاوی دانه کامل سویا استفاده کردند. مارکرهای التهابی با استفاده از روش ELISA اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    تفاوت میزان E-selectin (از جمله عوامل التهابی نشاندهنده عملکرد آندوتلیال) متعاقب دوره دانه کامل سویا در مقایسه با دوره کنترل (P<0.01) -%11.4 و تفاوت آن در دوره پروتئین سویا در مقایسه با دوره کنترل (P=0.19)-%4.7 بود. مصرف دانه کامل سویا سطح اینترلوکین 18 را در مقایسه با دوره کنترل کاهش داد (تفاوت از دوره کنترل: (P<0.01، -%9.2. در مورد میزان C-Reactive Protein تفاوت دوره مصرف دانه کامل سویا از دوره کنترل (P<0.01)-%8.9 و این تفاوت در مورد دوره پروتئین سویا از دوره کنترل (P<0.01)-%1.6 بود.
    نتیجه گیری
    مصرف کوتاه مدت دانه کامل سویا باعث کاهش برخی از عوامل التهابی و افزایش سطح اکسید نیتریک پلاسما در زنان یائسه مبتلا به هر پنج جزء سندرم متابولیک گردید.
    کلیدواژگان: سویا، التهاب، عملکرد آندوتلیال، سندرم متابولیک، زنان یائسه
  • نادر لسان، مریم قدسی*، صدف فاروقی، باقر لاریجانی صفحه 401
    تخمین زده می شود که می توان 40 تا 70 درصد موارد چاقی را به عوامل ژنتیکی نسبت داد. اشکال منوژنیک نادر می باشند و برای اولین بار در ایران در این مورد گزارشی در قالب یک مقاله گزارش موردی ارایه می گردد. بیمار با پرخوری شدید، افزایش وزن سریع و ابتلای مکرر به عفونت ها معرفی شد. این پسر از پدر و مادری با نسبت فامیلی نزدیک متولد شده بود. حاملگی و وزن هنگام تولد وی طبیعی بود. در 18 ماهگی 28 کیلوگرم وزن داشت. در معاینه فیزیکی به جز چاقی و چسبندگی انگشتان دوم و سوم در هر دو پا نکته غیر طبیعی دیگری وجود نداشت. سطح سرمی ناشتای لپتین 45 ng/ml بود. در بررسی ژنتیک به عمل آمده حذفی 66 بازی در کدون 514 ژن گیرنده لپتین مشاهده شد. متاسفانه بیمار به علت ابتلای مجدد به عفونتی تنفسی که به درمان قاطع پاسخ نمی داد، به دنبال ایست قلبی- تنفسی در گذشت. در بیماران دچار چاقی شدید به ویژه در مواردی که در کودکی شروع می شوند، بررسی ژنتیکی توصیه می گردد. موتاسیون های ژن گیرنده لپتین می توانند با تغییرات در سیستم ایمنی و ابتلای مکرر به عفونت ها در ارتباط باشند.
    کلیدواژگان: موتاسیون، چاقی شدید، لپتین، ژن گیرنده لپتین
  • عذرا طباطبایی ملاذی، محمدرضا مهاجری تهرانی، محمدحسین فروزانفر، زهرا شعبان نژاد خاص، باقر لاریجانی* صفحه 409
    مقدمه
    درمطالعات گوناگون استفاده از پمپ (انفوزیون مداوم زیر جلدی انسولین) نتایج قابل ملاحظه ای در حفظ و کنترل قند خون افراد دیابتی نوع 1 داشته است. با توجه به محدودیت هایی نظیرمسایل تکنیکی و نیاز به آموزش، مطالعه حاضر به روش کارآزمایی بالینی و بدون گروه مقایسه برای بررسی تاثیر استفاده از پمپ در تنظیم قند خون بیماران دیابتی نوع 1 انجام شد. این مطالعه احتمالا اولین گزارش رسمی استفاده از پمپ و مقایسه با قبل از آن در کنترل قند خون در ایران می باشد.
    روش ها
    9 بیمار دیابتی نوع یک (بدون عوارض دیابت) به مدت 6 ماه تحت درمان با استفاده از پمپ قرار گرفتند. بررسی اثربخشی این روش درمانی در کنترل بیماری با مقایسه سطح هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1C) قبل و پس از درمان با پمپ و جهت بررسی عوارض احتمالی آن از میزان بروز هیپوگلیسمی استفاده شد.
    یافته ها
    7 مرد و 2 زن، در محدوده سنی 39-15 سال و با سابقه 0.1-15 سال ابتلا به دیابت مورد مطالعه قرارگرفتند. میانگین HbA1C بیماران از %8.6 در ابتدای مطالعه به %7.1 پس از 6 ماه استفاده از پمپ رسید که این اختلاف از نظر آماری قابل ملاحظه بود (P=0.03). متوسط نیاز به انسولین از 66 واحد روزانه در آغاز مطالعه به 56 واحد روزانه در انتهای مطالعه و با اختلاف آماری قابل ملاحظه (P=0.03) کاهش یافت. تغییرات قابل ملاحظه قند خون ناشتا، هیپوگلیسمی بالینی و تغییرات بارز وزن مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    استفاده از پمپ در درمان بیماران دیابتی نوع 1 در ایران، احتمالا روشی موثر و بی عارضه در کنترل قند خون بیماران می باشد. البته ما در رابطه با عوارض این روش نمی توانیم به طور قطع قضاوت نماییم.
    کلیدواژگان: پمپ انسولین، دیابت نوع 1، هموگلوبین گلیکوزیله، انفوزیون مداوم زیر جلدی انسولین
|
  • Javad Heidari, Bagher Larijani * Page 309
    It is estimated that there are 1.1-1.5 billion Muslims worldwide, and prevalence of diabetes is approximately 4.6%. Many patients with diabetes insist on fasting during Ramadan, thereby creates a medical challenge for themselves and their physicians. These patients are susceptible to diabetic complications such as hypoglycemia and hyperglycemia. It is therefore important that medical professionals be aware of potential risks that may be associated with fasting during Ramadan. Patients who insist on Ramadan fasting be assessed before Ramadan and receive appropriate education and instructions related to physical activity, meal planning, glucose monitoring, and dosage and timing of medications. In this article, management of diabetes in Ramadan is discussed.
    Keywords: Ramadan, Fasting, Diabetes type 1, Diabetes type 2, Hypoglycemia, Hyperglycemia
  • Javad Tavakkoly Bazzaz *, Vera Pravica, Andrew Jm Boulton, Ian V. Hutchinson Page 319
    Background
    IFN-g is one of the most essential and fundamental player in initiation and development of T1DM. This mediator belongs to T Helper-1(Th1) class of cytokines and exerts stimulation and differentiation of naïve T cells towards Th1 cells and meanwhile inhibits differentiation and proliferation of Th2 cells. These effects are highly important in induction and progression of cell-mediated immune responses that is aberrantly operative in development of T1DM. Due to such outstanding role, numerous studies including genetic manipulation have focused on the role of this pro-inflammatory cytokine in T1DM.
    Methods
    In a genetic association study the influence of IFN-g gene variation in position +874*T/A on development of T1DM was analysed in 248 British Caucasian T1DM patients in comparison with 119 healthy matched controls. ARMS-PCR procedure was designed for detection of the variants at allele/genotype level.
    Results
    No significant association between IFN-g gene polymorphism and T1DM was apparent (P≥ 0.05). The distribution of these polymorphic variants was in Hardy-Weinberg equilibrium.
    Conclusion
    While some studies have shown an association between the examined polymorphism of IFN-g and T1DM, our data do not support that. According to present study the selected polymorphic marker (+874*T/A) is not among the polymorphisms that governs in part genetic susceptibility to T1DM. That irreproducibility or controversial results is a common observation in genetic studies of complex traits such as T1DM, reflecting a fragile correlation between genotype and phenotype. This study also underlines the importance of replication of association studies to confirm the previous results/interpretations.
    Keywords: Genetic, Polymorphism, Diabetes, IFN
  • Gholamabbas Mohammady, Maryam Darabi, Amin *, Mohammad Javad Sabet, Jahromi, Reza Malek Puor, Afshar, Hassan Sheibani, Mohammad Nasry Page 327
    Background
    Atherosclerosis is the leading cause of mortality in the developed and some developing countries. Some people believe that opium abuse has beneficial effects for reducing blood lipids and atherosclerosis prevention. In this study, the effect of oral opium addiction on lipid profile and atherogenesis in normal and hypercholesterolemic rabbits was studied.
    Methods
    Thirty two male Newzeland White rabbits were used in this study. They were divided into four groups including control, hypercholesterolemic, addicted, and hypercholesterolemic addicted and were studied for three months. The blood samples were obtained and lipid profile was determined at the beginning of the study and at the end of every month thereafter. After 90 days aorta was removed to assess for lesion formation.
    Results
    The levels of cholesterol, triglyceride (TG), high density lipoprotein-cholesterol (HDL-C), low density lipoprotein-cholesterol (LDL-C), and atherogenic index (total cholesterol/HDL-C) in the hypercholesterolemic and hypercholesterolemic addicted rabbits were increased significantly (P<0.001). These increases in lipids and aorta lesion areas were higher in hypercholesterolemic addicted group than hypercholesterolemic group.
    Conclusion
    These findings suggest that oral opium abuse affects cholesterol metabolism and depending on the dietary condition can have an aggravating effect on atherosclerosis. The protective effect of morphine on cardiac disease is not probably through the modulation of lipid metabolism.
    Keywords: Atherosclerosis, Addiction, Opium, Cholesterol
  • Sedigheh Asgari *, Zahra Fattahi, Gholam Ali Naderi, Shirin Azam Panah Page 335
    Background
    Several studies were pointed to oxidized LDL (OX-LDL) as one of the main immunogenic agents which have important roles in primary lesions of atherosclerosis. In this study, via immunization against OX-LDL with two different antigens in an animal model (rabbit); we tried to clear relation between immune system and atherosclerosis.
    Methods
    LDL was isolated from healthy human plasma and oxidized with MDA or Cu++. Rabbits were divided to three groups and after 2 weeks (under basic diet) immunized with MDA-LDL or Cu-LDL. In control group Phosphate-buffered saline (PBS) was used. Immunization was repeated with these materials again the weeks of 2, 4, 6, and 8 and concentration of OX-LDL antibody was measured in each stage. At the end of 8th week, rabbits fed normal or high cholesterol regimens. Biochemical factors were measured at the beginning and end of study, also Fatty streaks in aorta and left and right coronary arteries was evaluated.
    Results
    Immunization with Cu -LDL and MDA-LDL induced adequate antibody formation (IgG) at the end of 8th weeks. Immunization with MDA-LDL significantly decreased the level of cholesterol, LDL-cholesterol and fasting blood sugar (FBS) (P= 0.04). Also a significant decrease in fatty streak lesions was detected in aorta and right and left coronary arteries as compared with non-immunized high-cholesterol group (P= 0.04). Immunization with Cu -LDL significantly decreased Triglyceride, FBS and cholesterol as compared with non-immunized high cholesterol. No differences were detected in the fatty streak lesions in this group as compared with non-immunized high-cholesterol diet cu+2-LDL immunized group, shown significant decrease in CRP as compared with both non-immunized group and high cholesterol diet.
    Conclusion
    We conclude the protective effects of immune responses on atherosclerosis depend to what kind of antibody, so MDA-LDL and CU-LDL prevent atherosclerosis with different mechanism.
    Keywords: Atherosclerosis, Immune system, MDA, LDL, Cu, LDL, Anti OX, LDL
  • Mohsen Khoshniat *, Zahra Komeylian, Mansoureh Moadi, Maryam Peimani, Ramin Heshmat, Reza Baradar Jalili, Bagher Larijani Page 343
    Background

    Children with Type 1 diabetes were present one of the greatest challenges in the worldwide. Health-care providers must be sufficiently aware of diabetes so that such children make utmost benefit of their educational opportunities. The aim of the present study was to compare the effect of three educational methods in raising the level of knowledge of school health-care providers. Therefore the best method would be applied for this purpose.

    Methods

    In this interventional study 132 samples were randomly chosen from the list of school health care providers of Tehran and divided to the three groups (educated by posters, booklets, and group education). A questionnaire was completed for all the three groups before and after the education. Questionnaire consisted of two parts: -demographic information and 16 questions about diabetes information. Scores were analyzed by descriptive and inferential methods (T-test, ANOVA).

    Results

    The level of knowledge of school health-care providers was weak in 23.5% of the case, average in 59.8% of cases, and good in 16.7% of cases. The level of knowledge in the groups educated by booklets and group education increased meaningfully, while no obvious increase was observed in the group trained via posters.

    Conclusion

    From the three aforementioned training methods, group education and education by booklets have the most effect on raising the level of knowledge of health-care providers.

    Keywords: Knowledge, Educational methods, Diabetes, Health, care providers
  • Kaveh Rezaei *, Farid Bahrpeyma Page 351
    Background
    Chronic diabetes is substantially associated with circulatory disorders in lower limbs. Vacuum-Compression Therapy (VCT) has been commonly used in treatment of peripheral circulatory disorders. VCT is based on intermittent alteration of Positive- Negative pressure phases. The purpose of this study was to determine effects of VCT on diabetic subject's peripheral blood flow.
    Methods
    In this Before-After and case-series study, 18 type 2 diabetic subjects with diabetic neuropathy and/or peripheral vascular disease (PVD) completed the study. Subjects received 45 min of VCT for 10 sessions three times weekly. Blood flow (calf+foot) was measured via venous occlusion plethysmography.
    Results
    Among Variables of "Arterial Inflow", "Venous Outflow", "Venous Capacity", "Post-ischemic Reactive Hyperemia" and "Peak Flow of Reactive Hyperemia", only "Venous Outflow" significantly improved after 10 sessions treatment via VCT (P<0.05).
    Conclusions
    Arterial blood inflow, which was the most important determinant evaluated in this study, was not increased via VCT. Additional studies are required to investigate the effective VCT parameters and duration of each session and number of sessions, considering progressive and deteriorative natural history of diabetes.
    Keywords: Blood flow, Diabetic Limb, Vacuum, Compression Therapy (VCT)
  • Homeira Rashidi *, Hossein Aryanpoor Page 359
    Background
    The prevalence of Diabetes mellitus as the most common metabolic disorder of human is progressively increasing. Dyslipidemia is common among diabetic patients characterized by elevated plasma TG, LDL-C and reduced HDL-C levels; which increase risk of cardiovascular events. Fish oil supplement which contains omega-3 has been proposed to correct the atherogenic lipid profile associated with diabetes mellitus. Doubt remain whether the net effect of fish oil supplement on lipid profiles are beneficial in diabetes. We therefore performed this randomized double-blind clinical trial to investigate this.
    Methods
    Ninety six patients with type 2 diabetes mellitus were randomized assigned to take 3 times daily supplementation (capsule) with either fish oil or corn oil for 8 weeks (48 patients in each group). At begining also end of study we measured laboratory variables (FBS, TG, Total cholesterol, LDL and HDL) in both groups.
    Results
    At begining of the study demographic and laboratory measurements were similar in both groups (P>0.05).At 8th weeks there were no statistically significant differences in variables measured except for LDL and HDL in fish oil group that leads to increase and decrease respectively. Although both groups show improvement in LDL / HDL and Total cholesterol / HDL ratios but mean charges were statistically significant in fish oil as compared with corn oil group. (P=0.001, P=0.005 respectively).
    Conclusion
    Fish oil supplement showed statistically significant improvement in LDL/HDL, Total cholesterol/HDL ratios as compared with corn oil. This may leads to decrease cardiovascular events.
    Keywords: Diabetes mellitus, Dyslipidemia, Fish oil, Coron oil
  • Farzad Hadaegh *, Azadeh Zabetian, Fereidoun Azizi Page 367
    In April 2005, the International Diabetes Federation (IDF) has formulated a new worldwide definition of the metabolic syndrome in a global consensus statement built on earlier WHO, the ATPIII definitions. The aim of this study was to estimate the prevalence of this syndrome using the IDF definition among Iranian adults and to compare it with the prevalence estimated using the two other definitions.
    Methods
    The prevalence of the MES was determined according to the three different definitions in 10368 men and women aged≥20 years participated in the cross-sectional phase of the Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS). To assess the degree of agreement between different MES definitions, the k test was used.
    Results
    The prevalence of MES (95% confidence interval) was 32.1% (31.2-33.0) by the IDF definition, 33.2% (32.3-34.1) by the ATPIII and 18.4% (17.6-19.2) according to the WHO definition. The sensitivity, specificity and concordance of the IDF definition for detecting MES were 91%, 89% for the ATPIII definitions and 73%, 77% for the WHO definition, respectively. The k statistics for the agreement of the IDF definition was 66.3±0.01 with the ATPIII and 39.5±0 with the WHO definition.
    Conclusion
    In the Iranian population, the IDF definition for MES has a good concordance with the ATP III definition and a low concordance with the WHO definition.
    Keywords: Metabolic syndrome, Concordance, Kappa, Prevalence
  • Parvin Mirmiran *, Nazanin Nouri, Maryam Beheshti Zavareh, Fereidoun Azizi Page 377
    Background
    Only limited data are available on the benefits of fruits and vegetable consumption on CVD risk factors. The aim of this study was to examine whether and to what extent intake of fruits and vegetables are inversely associated with cardiovascular (CVD) risk factors in adults.
    Methods
    In this population-based cross-sectional study a representative sample of 840 Tehranian adults (361 men and 479 women) aged 18-74 years were randomly selected in 1998. Usual dietary intake was assessed with the use of food frequency questionnaire. Portion sizes of consumed foods were converted from household measures to grams and analyzed by using Nutritionist III software designed for Iranian foods. Subjects were categorized based on category cut-points.: 0-1.9, 2-2.9, 3.0-3.9, and>=4 servings/d.
    Results
    In multivariate logistic regression after adjusting for confounders, dietary fruits and vegetable were found to be significantly and inversely associated with CVD risk factors. Adjusted odds ratio for high LDL concentrations were 1.00, 0.88, 0.81, 0.75(P for trend < 0.01) in first model which was adjusted for age, body mass index (BMI), energy intake, smoking status, dietary cholesterol, and prevalence of diabetes mellitus and coronary artery disease, a trend which was not appreciably altered by additional adjustment for education, physical activity, and saturated, polyunsaturated, total fat, Potassium and vitamin C intakes. This association was observed across categories of smoking status, physical activity, and tertiles of the Keys score.
    Conclusion
    Consumption of fruits and vegetables more than 4 servings a day is associated with lower concentrations of total cholesterol and LDL-C and with decrease in the risk of cardiovascular diseases.
    Keywords: Fruit, Vegetable, Cardiovascular disease, Tehran Lipid, Glucose Study, Food frequency questionnaire, Risk factors
  • Leila Azadbakht *, Masoud Kimiagar, Yadolah Mehrabi, Ahmad Esmaeil Zadeh Page 389
    Background
    Recently on the metabolic syndrome is considered as an inflammatory disease. So factors affecting inflammation are important in this condition.
    Methods
    This randomized cross-over clinical trial was undertaken on 42 postmenopausal women with metabolic syndrome. Participants were randomly assigned to consume a control diet (Dietary Approaches to Stop Hypertension= DASH), soy protein diet, or soy nut diet, each for eight weeks. Inflammatory markers were measured by ELISA.
    Results
    The difference from the control diet for E-selectin (an inflammatory markers which shows the endothelial function) was -11.4% (P<0.01) on the soy nut consumption and -4.7% (p=0.19) on the soy protein diets. Soy nut consumption reduced interleukin-18 compared to the control diet (difference from the control diet: -9.2%, p<0.01). For C-reactive protein the difference from the control diet was -8.9% (P<0.01) on the soy nut diet and -1.6% (P<0.01) on the soy protein diet.
    Conclusion
    Short-term soy nut consumption reduced some markers of inflammation and increased plasma nitric oxide levels in postmenopausal women with the metabolic syndrome.
    Keywords: Soy, Inflammation, Endothelial function, Metabolic syndrome, Postmenopausal women
  • Nader Lessan, Maryam Ghodsi *, Sadaf Farooqi, Bagher Larijani Page 401
    It is estimated that up to 40-70% of obesities is attributable to genetic factors. Monogenic forms of obesity are uncommon. We present the first such reported case in Iran. The patient presented with a history of severe hyperphagia, rapid weight gain and recurrent infections. He was born after a normal pregnancy in a highly consanguineous marriage. His birth weight had been normal. At age of 18 months he weighted 28 kg. Apart from obesity and syndactyly of second/third digits in both feet there were no other abnormalities on physical examination. His fasting serum leptin was 45 ng/ml. Genotyping revealed 66-bp deletion in codon 514 of leptin receptor gene.Unfortunately he developed another respiratory infection which was unresponsive to intensive treatment and died following a cardiorespiratory arrest. Genetic assessment is recommended in morbid obese patients especially those with a childhood onset. Leptin receptor mutations can be associated with immune system deficiency and recurrent infections.
    Keywords: Mutation, Morbid Obesity, Leptin, Leptin receptor gene
  • Ozra Tabatabaei Malazy, Mohammad Reza Mohajeri Tehrani, Mohammad Hossein Forozanfar, Zahra Shaban Nejad, Bagher Larijani * Page 409
    Background
    Pump therapy (CSII) is offered as a safe and effective treatment for patients with type 1 Diabetes. We examined the efficacy and safety of continuous subcutaneous Insulin Infusion Therapy for six months as a before-after clinical trial study among type 1 diabetic patients. This is the first survey of this experience in Iranian patients.
    Methods
    We recruited, type 1 diabetic patients without chronic complications of diabetes (retinopathy, nephropathy and etc.) and followed them for six months as a before-after clinical study with use of the pump. The efficacy of this way was assessed with HbA1C and fasting blood sugar measurements. Safety was estimated by frequency of clinical hypoglycemia episodes.
    Results
    Our patients were 7 men and 2 women aged 15 - 39 years with past history of diabetes by ranging from 0.1 to 15 years. Mean level of HbA1C at the beginning of study and after six months follow-up were %8.6 and %7.1, respectively, with significant statistically difference between them (P= 0.02). During pump therapy the mean dose of insulin were decreased to 10 units with statistically significant difference to before investigation (P = 0.03). No case of hypoglycemia and weight loss was seen. One patient had 4 kg weight gain without any significant statistical effect.
    Conclusion
    It seems CSII Therapy in Iranian patients with type 1 Diabetes mellitus was effective and safe. We can not conclude about possible side effects of pump based on this study.
    Keywords: HbA1C, type 1Diabetes, CSII