فهرست مطالب

Pharmaceutical Sciences - Volume:13 Issue: 1, 2007

Pharmaceutical Sciences
Volume:13 Issue: 1, 2007

  • 62 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهلول حبیبی، ملاحت اسدی، جواد ببری، آراز سبزواری، عباس دل آذر * صفحه 1
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه بررسی اثرات کرستین (به عنوان یک مهارکننده تولید NO) و ACTH در پیشگیری از تحمل و وابستگی در موش سوری بود.
    روش ها
    جهت ارزیابی داروهای فوق 81 موش سوری در گروه های مختلف، در محدوده 20 تا 30 گرم، تحت رژیم های دارویی مورفین (40 mg/kg،ip)، مورفین (40 mg/kg،ip) + دوزهای مختلف ACTH (1، 2.5، 5 IU/mice،ip)، مورفین (40 mg/kg،ip) + دوزهای مختلف کرستین (5، 10، 25 mg/kg،ip) و مورفین (40 mg/kg،ip) + تجویز توام (1 IU/mice.ip)ACTH + کرستین (5 mg/kg،ip) روزانه یکبار بمدت 4 روز قرار گرفتند. برای ارزیابی میزان تحمل ایجاد شده در رژیم های دارویی فوق، آثار ضددردی ناشی از تست دوز مورفین (9 mg/kg،ip)، 24 ساعت بعد از آخرین دوز تزریق شده مورفین (روز پنجم) در هر یک از گروه های کنترل و تست با استفاده از روش Hot-plate اندازه گیری شد. برای ارزیابی میزان تاثیر گذاری رژیم های دارویی فوق در وابستگی، با تزریق نالوکسان (4 mg/kg،ip)، 2 ساعت بعد از آخرین دوز مورفین (روز چهارم) علایم قطع مصرف (تعداد پرش وایستادن روی دوپا) طی نیم ساعت ثبت گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که، تجویز کرستین و ACTH قبل از تزریق روزانه مورفین تحمل و وابستگی به مورفین را بطور معنی داری کاهش می دهد (P<0.01). مصرف توام کرستین و ACTH نیز موجب کاهش تحمل و وابستگی معنی دار گردید (P<0.05).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج بدست آمده می توان نتیجه گرفت که این دو دارو به تنهایی و تواما، می توانند سبب کاهش علایم بی دردی و تولرانس ناشی از مصرف مورفین شوند.
    کلیدواژگان: ACTH، کرستین، مورفین، تحمل، علایم قطع مصرف
  • عباس پرداختی*، محمدحسن مصحفی، هدی متشفی صفحه 11
    زمینه و هدف
    برای درمان انواع عفونت های درون سلولی از سامانه های متنوعی مثل سیستم های ریز ذره ای استفاده می شود. یکی از این سامانه ها، نیوزوم ها می باشد که از دسته سیستم های وزیکولی متشکل از سورفکتانت های غیریونی و کلسترول تشکیل شده اند.
    روش ها
    در این مطالعه نیوزوم های متشکل از سورفکتانت های غیریوین پلی اکسی اتیلن آلکیل اتری شامل بریج 52 (C16EO2)، بریج (C18EO2) و بریج (C9=9EO2) و کلسترول برای محبوس سازی کلرامفنیکل سدیم سوکسینات به روش هیدراتاسیون لایه نازک چربی تهیه شدند. در مطالعه برون تنی، خصوصیات نیوزوم ها شامل مشاهده میکروسکوپی، توزیع اندازه ذره ای به روش تفرق پرتو لیزر، آزادسازی کلرامفنیکل سدیم سوکسینات در بافر فسفات نمکی با pH 7.4 و تعیین (Minimum Inhibitory Concentration)MIC داروی آزاد و داروی محبوس در نیوزوم علیه E.coli صورت گرفت. غلظت کلرامفنیکل سدیم سوکسینات به وسیله اسپکتروفتومتری UV در 276 نانومتر تعیین شد.
    یافته ها
    توزیع اندازه ذره ای لگاریتم- نرمال در تمامی فرمولاسیون ها قابل مشاهده بود. آزادسازی دارو در حضور 30 درصد مولی از کلسترول از مدل مبتنی بر سایش (Hixson-Crowell) و در حضور 40 درصد مولی کلسترول از مدل مبتنی بر دیفوزیون دارو (Baker & Lonsdale) تبعیت می کند. MIC کلرامفنیکل محبوس در نیوزوم کمتر از MIC داروی آزاد بود. اغلب نیوزوم ها به شکل (Multi Lamellar Vesicles) MLV بودند. نیوزوم های حاوی بریج 92 پایداری کمی داشتند، که شاید به دلیل مایع بودن این سورفکتانت بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به آزادسازی کنترل شده دارو، از نیوزوم ها به منظور دارورسانی کلرامفنیکل می توان استفاده نمود. با وجود اینکه آنتی بیوتیک محبوس در نیوزوم ها دارای MIC بیشتری در مقایسه با داروی آزاد می باشد، مطالعات بیشتری در زمینه درون تنی یا بر روی محیط کشت سلولی ماکروفاژهای موشی (J774) در آینده مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: نیوزوم ها، پلی اکسی اتیلن آلکیل اتر، کلرامفنیکل سدیم سوکسینات، E، coli
  • مسلم نجفی، علیرضا گرجانی، طاهره اعتراف اسکویی صفحه 23
    زمینه و هدف

    در این مطالعه، اثرات پست کاندیشنینگ ایسکمیک (IPC) و پست کاندیشنینگ فارماکولوژیک (PPC) ناشی از مصرف ال- کارنیتین (L-Car) بر روی اندازه انفارکت متعاقب ایسکمی- پرفیوژن مجدد (I/R) در قلب ایزوله بررسی و مقایسه شده اند.

    روش ها

    موش های صحرایی نر در یکی از گروه های کنترل، IPC و سه گروه PPC تحت درمان با L-Car تقسیم شده و بعد از بیهوشی با پنتوباربیتال سدیم (50 میلیگرم بر کیلوگرم)، قلب آنها بسرعت ایزوله گردیده و با اتصال به دستگاه لانگندورف، با محلول کریس کاربوژن دار تغذیه شدند. گروه کنترل و IPC در طول زمان تثبیت و نیز 30 دقیقه ایسکمی ناحیه ای و 120 دقیقه پرفیوژن مجدد محلول کریس معمولی دریافت داشتند ولی به محلول کریس گروه های PPC از ده دقیقه قبل از شروع پرفیوژن مجدد تا ده دقیقه بعد از آن به ترتیب غلظت های 0.5، 2.5 و 5 میلی مول L-Car افزوده شد. پس از اتمام پرفیوژن مجدد، اندازه انفارکت با روش تری فنیل تترازولیوم کلراید و پلانیمتری اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که IPC و PPC هر دو موجب کاهش معنی دار در اندازه انفارکت در مقایسه با گروه کنترل می گردند. اندازه انفارکت در گروه کنترل 2.9±46.3 درصد بود اما در گروه IPC به 1.5±22.6 (p<0.001) و در گروه های PPC تحت درمان با غلظت های 0.5، 2.5 و 5 میلی مول L-Car به ترتیب 4.0±41.8 (p>0.05)، (p<0.001) 28.1±2.0 و 3.9±25.4 درصد (p<0.001) کاهش یافتند. به جز در مورد غلظت 0.5 میلی مول از L-Car، مقایسه کاهش درصد ناحیه انفارکته بین سایر گروه های PPC با یکدیگر و همچنین با گروه IPC تفاوت آماری معنی داری نشان نداد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه، وجود اثرات محافظتی IPC و L-Car به عنوان یک عامل PPC بر علیه آسیب های ایسکمیک قلب با کاهش اندازه انفارکت در طی I/R را نشان داد.

    کلیدواژگان: پست کاندیشنینگ، ال، کارنیتین، ایسکمی، پرفیوژن مجدد، اندازه انفارکت، قلب ایزوله
  • فرزانه لطفی پور، مریم سمیعی، حسین ناظمیه * صفحه 29
    زمینه و هدف
    گونه های سالویا و فلومیس بطور سنتی در درمان بیماری های عفونی استفاده می شوند. درمطالعه حاضر اثرات ضدباکتریایی گیاهان سالویا سهندیکا و فلومیس کوکازیکا (گونه های بومی ایران) بر روی گروهی از باکتری های گرم مثبت و منفی مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش ها
    عصاره های هگزان نرمال، دی کلرو متانی و متانولی اندام های هوایی گیاهان سالویا سهندیکا و فلومیس کوکازیکا تهیه گردید و اثرات ضد باکتریایی آنها بر علیه 5 باکتری گرم مثبت استاندارد بنام های استافیلوکوکوس اورئوس، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، استرپتوکوکوس پنومونیه، باسیلوس سرئوس، میکروکوکوس لوتئوس و همچنین 4 باکتری گرم منفی استاندارد بنام های اشرشیاکلی، سودوموناس ائروجینوزا، سالمونلا پاراتیفی و سراشیا مارسی سنس با روش انتشار دیسک کاغذی در آگار ارزیابی شد. از روش SPE جهت فراکسونه کردن عصاره متانولی استفاده شد و اثر ضدمیکروبی فراکسیون های حاصل مجددا بررسی گردید.
    یافته ها
    عصاره های هگزان نرمال و دی کلرومتانی هر دو گیاه فاقد اثر مهاری برعلیه باکتری های مورد آزمایش بودند ولی عصاره های متانولی آنها فعالیت ضد باکتریایی متوسطی درمقابل برخی از سویه های مورد آزمایش بخصوص گروه گرم مثبت نشان دادند. فراکسیون های مختلف عصاره های متانولی اثر مهاری قابل توجهی بر تعدادی از باکتری های مورد آزمایش اعمال نمودند. از میان باکتری ها، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس بیشترین حساسیت را در مقابل فراکسیون 40 درصد عصاره متانولی سالویا سهندیکا نشان داد. در مورد گیاه فلومیس کوکازیکا حساسیت باکتری های آزمایشی کمتر از سالویا بوده و بیشترین حساسیت از سوی باسیلوس سرئوس در برابر فراکسیون 60 درصد مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصله حاکی از آن است که فراکسیون های قطبی عصاره متانولی این گیاهان اثر قابل ملاحظه ای بر باکتری های گرم مثبت داشته و اثر ضدباکتری سالویا سهندیکا بارزتر است.
    کلیدواژگان: اثرات ضد باکتریایی، سالویا سهندیکا، فلومیس کوکازیکا
  • مهدی اوردیخانی سیدلر، شیرین ببری*، حمید غلامی پور بدیع، ناهیده قندچیلر صفحه 35
    زمینه و هدف

    هورمون های جنسی روی بسیاری از فرایندهای مغزی از جمله حافظه و یادگیری اثر دارند. تاثیر تجویز موضعی استرادیول در سیستم عصبی و میزان دوز موثر آن از جمله مسایلی است که نیاز به تحقیق و بررسی بیشتر دارد در همین راستا در این تحقیق اثر دوزهای مختلف استرادیول بر تثبیت حافظه در موش های صحرایی ماده تخمدان زدایی شده مورد بررسی قرار گرفت.

    روش ها

    موش های صحرایی ماده نژاد ویستار با وزن 250-200 گرم و متوسط سنی 4-3 ماه بطور تصادفی در 6 گروه 9 تایی تحت آزمایش قرار گرفتند. 5 گروه از موش ها تخمدان زدایی شده و بلافاصله توسط استریوتاکسی کانول گذاری در ناحیه CAI هیپوکامپ صورت گرفت. پس از بهبودی، به جز گروه شم بقیه گروه ها به ترتیب روغن کنجد 0.5 میکرولیتر استرادیول با دوزهای 0.5، 1 و 2 میکروگرم در 0.5 میکرولیتر روغن کنجد بلافاصله پس از آموزش اجتنابی غیرفعال به طور دو طرفه در CAI دریافت نمودند. تست تثبیت حافظه 10 دقیقه و 24 ساعت بعد از آموزش انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصله حاکی از این است که دوز 0.5 میکروگرم استرادیول تاثیر معنی داری بر زمان تاخیر در مقایسه با گروه تخمدان زدایی شده نداشت. گروه دریافت کننده استرادیول با دوز 1 میکروگرم افزایش معنی دار در زمان تاخیر (p<0.001) نسبت به گروه تخمدان زدایی شده داشت، اما 2 میکروگرم استرادیول موجب کاهش زمان تاخیر (p<0.05) در ورود به محفظه تاریک در مقایسه با گروه تخمدان زدایی شده گردید.

    نتیجه گیری

    بر طبق نتایج به دست آمده از این تحقیق به نظر می رسد اثرات تزریق موضعی استرادیول وابسته به مقدار آن بوده و استرادیول در مقادیر زیاد اثر مضعف بر یادگیری اجتنابی غیرفعال دارد.

    کلیدواژگان: استرادیول، تثبیت حافظه، هیپوکامپ، یادگیری اجتنابی غیرفعال، تخمدان زدایی
  • مریم کوچک*، لنا تمدن صفحه 43
    زمینه و هدف
    ایبوپروفن به دلیل کارایی بالا در کنترل تب و درد و عوارض کمتر نسبت به سایر داروهای ضددرد غیراستروئیدی، مصرف گسترده ای بخصوص در بین اطفال دارد. نیاز به مصرف دوزهای متناوب بدلیل نیمه عمر کوتاه و مساله تحریک گوارشی توس اشکال معمولی رهش این دارو لزوم طراحی یک سیستم آهسته رهش را مطرح می کند.
    روش ها
    کلستیرامین (یک رزین مبادله کننده آنیون) با ایبوپروفن به روش بشر بارگیری شد. سپس کمپلکس های رزین- دارو، با درصدهای مختلف از اتیل سلولز (با دو ویسکوزیته 10 و 100 سانتی پوآز)، به روش امولسیون- تبخیر حلال میکروکپسوله شدند. تست های تعیین درصد روکش، تعیین محتوی دارو و آزادسازی بر روی میکروکپسول ها، انجام گرفت. به فرمولاسیونی که کمترین سرعت آزادسازی را داشت، مقادیر مختلفی از پلی اتیلن گلیکول (PEG4000) 4000، به روش آغشته سازی افزوده شد و تست های قبل بر روی آنها انجام شد.
    یافته ها
    میانگین مقدار داروی بارگیری شده بر روی کمپلکس های رزین- دارو برابر 0.81±44.7 درصد بود. نتایج تست آزادسازی نشان داد که اتیل سلولز 100 cps، اثر مهاری چندانی بر سرعت آزادسازی دارو از میکروکپسول های روکش شده با این پلیمر ندارد و کینتیک آزادسازی آن مشابه نمونه بدون روکش، از مدل دیفیوزن ذره ای تبعیت نمود در حالیکه روکش اتیل سلولز 10 cps به طور قابل توجهی سرعت آزادسازی را محدود نمود. کمترین سرعت رهش دارو از میکروکپسول های تهیه شده با 30 درصد اتیل سلولز 10 pcs (C30) بدست آمد. حضور پلی اتیلن گلیکول 4000، سبب افزایش سرعت آزادسازی دارو گردید و این اثر با افزایش درصد آن افزون گردید. کینتیک آزادسازی دارو از کلیه فرمولاسیون های حاوی اتیل سلولز 10 pcs (با و بدون حضور PEG4000)، از مدل ریشه دوم زمان تبعیت نمود که بیانگر دیفوزیون از غشا پلیمری است. البته در مورد فرمولاسیون برتر (C30) کینتیک آزادسازی از مدل درجه صفر پیروی نمود.
    نتیجه گیری
    فیلم روکش دهنده حاصل از اتیل سلولز 100 pcs، از یکپارچگی کمتری نسبت به اتیل سلولز 10 pcs برخوردار است. در اتیل سلولز با ویسکوزیته بالاتر نیروی بهم چسب در مقایسه بانیروی دگر چسب بین پلیمر و هسته میکروکپسول، غالب بوده و مانع از ارتباط کامل بین هسته و روکش می شود. پلی اتیلن گلیکول 4000، به عنوان پلیمر هیدروفیل، با ایجاد کانال هایی در فیلم اتیل سلولر 10 pcs، سبب افزایش تخلخل و نفوذپذیری روکش و افزایش سرعت آزادسازی دارو می گردد.
    کلیدواژگان: ایبوپروفن، سیستم آهسته رهش، میکروانکپسولاسیون، کلستیرامین، اتیل سلولز، پلی اتیلن گلیکول 4000، روش امولسیون، تبخیر حلال
  • سیمین عذار مشایخی*، محمدرضا قندفروش ستاری، ریچارد هین نیکسون، لیزت نیکسون صفحه 51
    زمینه و هدف

    مرفین داروی ضد درد قوی اپیوئیدی است که در کبد به دو متابولیت مرفین -3- گلوکورونید و مرفین 6- گلوکورونید (M6G) متابولیزه می شود. مرفین 6- گلوکورونید یک ترکیب با فعالیت ضد دردی بالاتری نسبت به مرفین است که می تواند به عنوان جایگزین مرفین در درمان دردهای شدید استفاده شود.

    روش ها

    اندازه گیری غلظت سرمی مرفین 6- گلوکورونید به دلیل چربی دوستی بالای مولکول و غلظت سرمی کم آن بعد از تجویز دوزهای نرمال وریدی مرفین، توسط روش های اندازه گیری رایج دشوار بوده و نیاز به ابداع یک روش جدید برای اندازه گیری آن ضروری به نظر می رسید.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر یک روش ELISA رقابتی برای اندازه گیری غلظت مرفین 6- گلوکورونید در سرم و سایر محلول ها ارایه گردید. در این روش یک آنتی بادی (M6G-ovalbumin) با پیوند ضعیف کووالانسی به سطح پلاستیکی چاهک های میکروتیتر متصل شده و میزان رقابت مرفین 6- گلوکورونید و یک آنتی بادی اختصاصی (R29) برای اتصال به (M6G-ovalbumin) اندازه گیری می شود.

    نتیجه گیری

    این روش یک روش ساده، تکرارپذیر، حساس و اختصاصی برای اندازه گیری سطح سرمی مرفین 6- گلوکورونید بوده و غلظت آن در مقدار بسیار کم سرمی (20 ml) قابل اندازه گیری می باشد. از دیگر مزایای روش ارایه شده اندازه گیری همزمان چندین نمونه (10 تا 35 نمونه) در یک پلیت می باشد.

    کلیدواژگان: مرفین 6، گلوکورونید، الایزا
|
  • Habibi Asl B., Assady M., Babri J., Sabzevari A., Delazar A.* Page 1
    Objectives
    The goal of this study was to evaluate the effects of ACTH and Quercetin on preventing the development of morphine tolerance and dependence in mice.
    Methods
    In this study different groups of mice (20 30 g) received morphine (40 mg/kg, ip), morphine (40 mg/kg, ip) + ACTH (1,2.5,5 IU/mice, ip), morphine (40 mg/kg, ip) + Quercetin (5,10,25 mg/kg, ip), morphine (40 mg/kg, ip) + Quercetin (5mg/kg, ip)+ ACTH (1 IU/mice, ip)] once a day for four days. Tolerance was assessed by administration of morphine (9 mg/kg, ip) and using hot plate test on fifth day. Withdrawal symptoms were assessed by administration of naloxone (4 mg/kg, ip) two hours after co-administration of morphine with either Quercetin or ACTH.
    Results
    It was found that pretreatment with Quercetin or ACTH decreased the degree of tolerance and dependence significantly. Additionally, coadministration of Quercetin and ACTH before morphine administration decreased significantly the tolerance and dependencey. From these results it may be concluded that administration of Quercetin or ACTH injection alone or in together could affect the decrease withdrawal signs and tolerance of morphine. These effects may be related to as nitric oxide inhibitor (NOI) behavior of Quercetin and the ability of Morphine and their receptors in the control of the secretion of CRH.
    Conclusion
    ACTH, quercetin and co-adminstration of both drugs significantly inhibited the development of morphine induced tolerance and dependence in mice.
    Keywords: ACTH, Quercetin, Morphine, Tolerance, Withdrawal
  • Pardakhty A. *, Moshafi M. H., Moteshafi H. Page 11
    Objectives
    Various systems such as microparticulate systems are utilized for intracellular chemotherapy. One type of these systems is niosomes which are categorized as vesicular systems and essentially composed of non-ionic surfactants and cholesterol.
    Methods
    In this study non-ionic surfactant vesicles (niosomes) from three polyoxyethylene alkyl ethers, i.e. C16EO2 (Brij 52), C18EO2 (Brij 72), C9=9EO2 (Brij 92) and cholesterol encapsulating chloramphenicol sodium succinate (CMP) were prepared by film hydration method. In vitro characterization of niosomes including microscopical observation, size distribution measurement by laser light scattering method, release of CMP in phosphate buffered saline (PBS), pH 7.4 and Minimum Inhibitory Concentration (MIC) determination of free and entrapped antibiotic against E.coli were evaluated. Chloramphenicol concentration was determined by UV spectrophotometry at 276 nm.
    Results
    Log-normal size distribution was observed for all prepared niosome formulations. In the presence of 40 molar percent of cholesterol the release of CMP was best fitted by Baker & Lonsdale model indicating a diffusion based release of antibiotic. In formulation containing 30 molar percent of cholesterol the erosion and dissolution based model (Hixson-Crowell) was best applicable. MIC of encapsulated CMP was less in vesicular systems in comparison with free drug. Morphological study of vesicles revealed different shape and size niosomes which were more as MLVs (Multi Lamellar Vesicles). Brij 92 containing niosomes had less stability, possibly due to liquid nature of this surfactant.
    Conclusion
    Niosomes can be used for controlled release of chloramphenicol. However, although MIC of entrapped antibiotic is less than free one, more studies on in vivo and cell cultures such as mouse macrophages (J774) will be required in future studies.
    Keywords: Niosomes, Polyoxyethylene alkylether, Chloramphenicol sodium succinate, E.coli
  • Najafi M. *, Garjani A., Eteraf Oskouei T. Page 23
    Objectives

    In this study, effects of ischemic postconditioning (IPC) and pharmacologic postconditioning (PPC) by using L-Carnitine (L-Car) on infarct size in the ischemic-reperfused isolated rat heart were investigated and compared.

    Methods

    Male rats were divided in five groups (control, IPC, and three PPC groups treated by L-Car) and were anesthetized by sodium pentobarbital (50 mg/kg-ip). Heart was removed and quickly mounted on a Langendorff apparatus and perfused by a modified Krebs-Henseleit (K/H) solution that was previously equilibrated with 95% O2–5% CO2. The hearts were subjected to 30 min regional ischemia followed by 120 min reperfusion. In the control and IPC groups, the hearts were perfused by normal K/H solution at stabilization, 30 min regional ischemia and 120 min reperfusion, while PPC groups were perfused by 0., 2.5 and 5mM of L-Car enriched K/H solution 10 min before and after reperfusion. At the end of reperfusion, infarct size was determined by triphenyltetrazolium chloride method and computerized planimetry.

    Results

    Infarct size was decreased significantly in both IPC and PPC groups versus control. In control group, infarct size was 46.3±2.9 %, however, IPC reduced it to 22.6±1.5 % (p<0.001). Application of 0.5, 2.5 and 5mM of Car-enriched K/H solution 10 min before and after reperfusion in the PPC groups, reduced the infarct size from control group value to 41.8±4.0 (not significant), 28.1±2.0 (p<0.001) and 25.4±. % (p<0.001), respectively. Except the effects of 0.5 mM L-Car, there was no significant difference between IPC and PPC groups on infarct size reduction.

    Conclusion

    Considering the results, it may be concluded that IPC and PPC (by L-Car) have protective effects against cardiac I/R injuries by reduction of infarct size.

    Keywords: Postconditioning, L, Carnitine, Ischemia, Reperfusion, Infarct size, isolated heart
  • Lotfipour F., Samiee M., Nazemiyeh H.* Page 29
    Objective
    Salvia and Phlomis species are traditionally used in different infectious conditions. In the present study the antibacterial activities of Salvia sahendica and Phlomis caucasica (Iran endemic taxa) were evaluated against a range of gram positive and negative bacterial strains.
    Methods
    n-Hexane, dichloromethane and methanol extracts of aerial parts of Salvia sahendica and Phlomis caucasica were prepared and their antibacterial activity against gram negative bacterial strains including Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella paratyphi and Serratia marcescens as well as gram positive bacterial strains namely Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pneumonia and Bacillus cereus were investigated using paper-disk agar diffusion method. SPE method was used for fractionation of methanol extract and activity of the fraction was monitored.
    Results
    n-Hexane and dichloromethane extracts of both plants had no antibacterial effect against none of the examined strains but methanol extracts had a moderate activity on some bacteria especially within the gram positive group. Fractions of methanol extracts showed a remarkable antibacterial activity. Among the tested bacteria, Staphylococcus epidermidis was the most sensitive strain to fraction 40% of Salvia methanolic extract. The sensitivity of the tested bacteria against Phlomis caucasica were lower in comparison with Salvia sahendica, and the most significant effect related to 60% fraction when examined against Bacillus cereus.
    Conclusion
    The results indicate that polar fractions of methanol extract of both plants have significant antibacterial activity on the examined gram positive bacterial strains and the effect of Salvia sahendica is more potent.
    Keywords: Antibacterial activity, Salvia sahendica, Phlomis caucasica
  • Ordikhani Seydlar M., Babri Sh. *, Gholamipour Badie H., Ghandchilar N Page 35
    Objectives

    Sexual hormones affect most of the cerebral functions as well as learning and memory. More investigations are required to clarify the effects of local administration of estradiol in the central nervous system. In this research we aimed at the effects of different doses of estradiol on memory consolidation in female gonadectomized rats.

    Methods

    Female Wistar rats (weighing 200-250 g, aged 3-4 months) were divided into 6 groups randomly (n=9). Five groups of animals were ovariectomized and implanted by cannulae in the CA1 region of hippocampus. Except sham group the other groups treated respectively with saline, sesame oil 0.5 μL and estradiol at the doses of 0.5, 1 and 2 μg / 0.5 μL sesame oil bilaterally in the CA1 region immediately after the passive avoidance training session. They were tested 10 min and 2 h after training.

    Results

    Our results demonstrated that 0.5 μg estradiol had no significant effect on retention latency compared to sham group,1 μg estradiol treated group showed a significant increase (p<0.001) in retention latency compared to sham group while it decreased in the group treated with 2 μg dose of estradiol (p<0.05).

    Conclusion

    According to our findings, it seems that effects of estradiol in local administration are dose dependent and high doses of estradiol caused impairment of passive avoidance learning.

    Keywords: Estradiol, Memory consolidation, Hippocampus, Passive avoidance learning, Ovariectomy
  • Kouchak M.*, Tamadon L Page 43
    Objectives
    Ibuprofen, is one of the non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) that due to its higher efficiency and less side effects (as compared with other NSAIDs), is widely used specially for children, but its short half life (1.8-2 hours) and requiring to multiple dosing makes it a good candidate drug for sustained release dosage forms.
    Methods
    In this study, Ion-exchange resin system was used to achieve this aim. Ibuprofen was loaded on cholestyramine (an anionic exchanger resin), using a batch method. The resin-drug complex was encapsulated with different amounts of either ethyl cellulose 10cps or 100cps (as a wall – forming agent), by using a solvent evaporation technique. Fractional coat, drug content and drug release rate were determined. Different amounts of polyethylene glycol 4000 (PEG 4000), by using pretreatment method were added to the microencapsulation formula which had the lowest release rate and the later tests were done.
    Results
    The mean amount of drug loaded on resin was 44.8% ± 0.81%. The In vitro release data showed that ethyl cellulose 100cps (EC 100) could not slow release rate of drug and release from these microcapsules, similar to uncoated complex, occurred via particle diffusion (Bt) model. But ethyl cellulose 10cps (EC10), had a significant inhibitory effect on drug release rate. The lowest release rate was obtained from microcapsules with 30% EC10 (C30). PEG4000 caused an increase in the rate of drug release from EC1 coated complexes. All EC10 coated Formulations (with or without PEG4000) except for (C30) followed a square root of time model, the excepted kinetics for homogeneous and granular matrix systems. The most desirable release profile was obtained from C30 formulation which showed a zero order kinetics.
    Conclusion
    Based on the mentioned results EC10 can produce more uniform film than EC100 which has stronger cohesion force. Because of hydrophilicity of PEG 4000, it acts as a channeling agent. In dissolution medium it dissolves out of the microcapsules and leaves channels in EC10 film, from which drug can be released more rapidly.
    Keywords: Ibuprofen, Ion, exchange resins, Microencapsulation, Ethyl cellulose, Polyethylene glycol 4000, Cholestyramine, Solvent evaporation
  • Mashayekhi S.O.*, Ghandforoush, Sattari M.R., Hain R.W.D., Nixon L.S Page 51
    Objectives

    Morphine 6–glucuronide (M6G), a metabolite of morphine, is considerably more potent analgesic than morphine itself. M6G in serum is particularly difficult to measure, due to low lipophilicity of the molecule and low serum concentrations after usual parenteral doses of morphine.

    Methods

    A competitive ELISA assay was developed to measure the concentration of M6G in serum and buffer samples. This competitive ELISA method effectively measured the degree to which samples containing an unknown amount of antigen (M6G) compete with a fixed concentration of an anti body (R29).

    Results

    The method was shown to be sensitive and reproducible with low intra-assay and inter-assay variation, low matrix effect and low cross reactivity. The method was simple and easy to use, and several samples (10 to 35 samples on each plate) could be analyzed simultaneously.

    Conclusion

    The major advantage of the ELISA method over HPLC was the use of a very small volume (as little as 20 μl) for the assay. This advantage is important in the case of measuring M6G when it is not feasible to obtain a large volume of sample, for example in samples from newborn babies and children.

    Keywords: Morphine, 6, glocuronide, ELISA, assay