فهرست مطالب

تربیت اسلامی - پیاپی 2 (بهار و تابستان 1385)

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1385)

  • 272 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محرم آقازاده صفحه 7
    برای یک متخصص آموزش، زبان، قلب آموزش و پرورش است؛ زیرا آموزش و پرورش چیزی جز فرایند کاربرد مؤثر زبان نیست. زبان در بسترها و بافت های گوناگون تکوین و تکامل می یابد و به همین دلیل، هر زبانی حامل معانی و جهان بینی های متفاوتی است. بنابراین، لازم است برای فهم پذیری زبان، اقدامات خاصی صورت گیرد. انجام این اقدامات، در حوزه های خاص تری چون «زبان دینی»، بسیار عملیاتی به نظر می آید. در مقاله حاضر، «چشم اندازهای خاص به زبان» به صورت مختصر معرفی می شود و جایگاه «زبان دینی» و «تعلیمات دینی» نیز مورد بررسی قرار می گیرد. در پایان نیز هرمنوتیک تعلیمات دینی، با نظر به سه الگوی «پدیدار شناختی»، «معنوی» و «واقع گرایی انتقادی» مورد بحث قرار گرفته و نمونه های عملی کاربرد الگوها در کلاس درس معرفی می شود.
    کلیدواژگان: زبان دینی، تربیت دینی
  • اکبر رهنما صفحه 21
    مقاله حاضر به معرفی و مقایسه دیدگاه کانت و خواجه نصیرالدین طوسی در خصوص تربیت اخلاقی می پردازد. هدف از نگارش آن بررسی تطبیقی نظرگاه کانت به عنوان فیلسوف معرف جهان غرب و خواجه نصیرالدین طوسی به عنوان یک متفکر اسلامی است تا از رهگذر آن بتوان راهبردها و راهکارهای عملی در تربیت اخلاقی را استنباط کرد.
    در این مقاله به ترتیب به معرفی و مقایسه نظرات این دو درباره ماهیت اخلاق، هدف های تربیت اخلاقی و روش های اساسی تربیت اخلاقی با استناد به آثار و نوشته های اصلی آنها اشاره شده و در پایان نیز نتیجه گیری کلی بیان می گردد.
    کلیدواژگان: اخلاق، تربیت اخلاقی، خواجه نصیرالدین طوسی، کانت
  • نرگس سجادیه صفحه 35
    پیش فرض های فلسفی و دیدگاه های کلان هر نظریه پرداز از عناصر اساسی و انکارناپذیر نظریه های علمی وی می باشند. نظریات مطرح در حیطه تعلیم و تربیت نیز از این امر مستثنی نبوده و پیش فرض های فلسفی و متافیزیکی، نقطه اتکاء این نظریات به شمار می روند. به سخن دیگر می توان گفت مبانی فلسفی جایگاه رویش نظریه ها در تعلیم و تربیت می باشند. در این مقاله سعی شده تا با بررسی بخش هایی از آرای فلسفی صدرالمتالهین، دلالت های تربیتی آنها مورد بحث قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، اصالت وجود، تشکیک وجود، حرکت جوهری، تعلیم و تربیت
  • خلیل سلطان القرآئی، رحیم بدری گرگری صفحه 65

    شناخت انسان یک تلاش ضروری و از شرایط مهم تامین سعادت فردی و اجتماعی اوست. این کار با وجود فایده و ضرورت مسلم آن، همواره با دشواری ها و تعارض های بسیاری روبه رو بوده است. دلایل این دشواری ها و تعارض ها از یک سو، پیچیدگی و غموض هستی آدمی و از سوی دیگر، آشکار نبودن روش پژوهش های مربوط به انسان و بی ثباتی و تنوع و تعدد آنهاست.
    در این مقاله، دیدگاه یکی از رشته های علمی، یعنی روان شناسی با رویکردهای مختلف آن (رفتارگرایی، روان تحلیل گری، شناخت گرایی و وجودگرایی) در مورد ماهیت انسان طرح و ارزیابی شده است. این دیدگاه با روش های مختلف کمی و کیفی، مانند روش مشاهده عینی، تاریخی و تاویلی و فنون مختلف، مانند مصاحبه، پرسش نامه و فنون آماری، دستاوردهایی برای بشریت داشته است. همچنین تلاش شده تا در این میان دیدگاه اندیشمندان اسلامی که دستاوردهای آنان برگرفته از متون دینی و روش های عقلانی است، طرح و یک جمع بندی کلی از این دیدگاه ها ارائه شود.

    کلیدواژگان: ماهیت انسان، انسان شناسی، انسان شناسی علمی، انسان شناسی دینی، ماهیت انسان درقرآن
  • زهرا شعبانی صفحه 89
    آموزش و پرورش تلفیقی، فنونی تدوین کرده که با استفاده از آن در کلاس درس می توان شاهد رشد در چهار زمینه درون فردی، میان فردی، برون فردی، و ماورای فردی بود. آلبرت اینشتین معتقد است که: «رشته های گوناگون فقط نشانگر دانش محدود بشر درباره هستی بوده و باید رشته های متفاوت درهم تنیده گردد و توصیفی کامل از جهان هستی ارائه شود».
    برنامه های درسی موضوع محور، محتوای درس ها را برای دانش آموزان به صورت خشک، بی روح، انتزاعی و غیرمنطبق با کیفیت یادگیری، در محیط طبیعی ارائه کرده است و هرچه به عمق موضوع های آموزشی افزوده گشته، جدایی از زندگی بیشتر شده است و این رویکرد، یادگیرنده را به سوی یک بعدی بودن، و اعتقاد بدون دلیل و رقابت به جای همکاری سوق داده است؛ در حالی که وقتی انسان در زندگی با یک مساله، یا با یک موقعیت چند بعدی مواجه می شود، نمی پرسد چه بخشی ریاضیات، چه بخشی علوم و کدام بخش مفاهیم تفکر اخلاقی و اجتماعی است، بلکه سعی می شود برای حل مساله و گذار از یک موقعیت، منابع مختلف دانش و مهارت لازم را به دست آورد. این پژوهش با توجه به کاستی های فعلی نظام برنامه ریزی درسی کشور، به دنبال چشم اندازی برای برنامه های تلفیقی دوره ابتدایی است که با توجه به مساله محور بودن آن، پرورش مهارت های تفکر اجتماعی و اخلاقی در سطوح بالاتر را در پی دارد.
    هدف کلی این پژوهش، بررسی و تحلیل عناصر برنامه درسی تلفیقی علوم با مفاهیم اخلاقی در چند کشور منتخب است.
    جامعه آماری در این تحقیق، کشورهای شرکت کننده در مطالعه بین المللی ریاضیات و علوم (TIMSS) بوده و انتخاب نمونه با توجه به درهم تنیدگی برنامه علوم با مفاهیم اخلاقی آمریکا، کانادا و استرالیا انتخاب شده است.
    روش اجرای تحقیق از نوع توصیفی، تحلیلی است. از اسناد برنامه های درسی علوم دوره ابتدایی و کتاب های مرجع شامل دائره المعارف های تخصصی تعلیم و تربیت و برنامه های درسی به صورت تحلیل محتوا استفاده شده است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، مفاهیم اخلاقی، نظام های آموزشی
  • سید حمیدرضا علوی صفحه 143
    این تحقیق با هدف شناسایی وبررسی رفتاردینی دانش آموزان دبیرستان های کرمان و همچنین بررسی میزان ارتباط جنسیت، نوع مدرسه و پایه تحصیلی دانش آموزان با رفتاردینی صورت گرفته است. سنجش میزان رابطه و همبستگی هر کدام از رفتارهای دینی با رفتار دینی دیگر نیز از جمله اهداف این پژوهش بوده است. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی و ابزار جمع آوری، پرسشنامه محقق ساخته بود که با توجه به فروع دین متناسب با سن نوجوان دبیرستانی طراحی گردید و روائی آن معادل 84/0 و پایانی آن، 95/0 محاسبه شد.
    جامعه آماری مربوطه مشتمل بر 94 دبیرستان (50 دبیرستان دخترانه و 44 دبیرستان پسرانه) بوده که تعداد 27 دبیرستان دخترانه و پسرانه دولتی و غیرانتفاعی با روش نمونه گیری سیستماتیک از بین آنها انتخاب گردیده است و سپس با روش نمونه گیری تصادفی، تعداد 15نفر از دانش آموزان هر مدرسه جهت پاسخگویی به سؤالات پرسشنامه انتخاب گردیدند. تعداد کل دانش آموزان انتخاب شده معادل 405 نفر در نظر گرفته شد که از 405 پرسشنامه توزیع شده، تعداد 292 پرسشنامه برگشت داده شد و داده های آنها تحلیل گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از جداول فراوانی مطلق و فراوانی نسبی پاسخ های سؤالات پرسشنامه به منظور بررسی و شناسایی رفتار دینی دانش آموزان و با استفاده از ضرایب همبستگی اسپیرمن و پیرسرن به منظور کشف میزان ارتباط هر کدام از متغیرهای جنسیت، نوع مدرسه و پایه تحصیلی دانش آموزان با رفتار دینی آنان و همچنین شناسایی میزان ارتباط هر کدام از رفتارهای دینی با یکدیگر صورت گرفته است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که 2/92% دانش آموزان رفتاردینی مطلوبی را از خود نشان می دهند وهمچنین بین رفتار دینی و نوع مدرسه و جنسیت دانش آموزان رابطه معنی داری وجود دارد ولی بین رفتار دینی دانش آموزان و پایه تحصیلی آنان رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: رفتار، دین، رفتار دینی، نماز، روزه، تولی و تبری، امر به معروف و نهی از منکر
  • حسن کرمعلیان صفحه 165
    اسلام به عنوان یک مکتب دارای نظام تربیتی خاص خود است. این نظام تمایزات اساسی با سایر نظام های تربیتی دارد. در حال حاضر، پژوهش در باب ریشه های این تمایزات با توجه به قلمروهای حیات آدمی ضرورتی آشکار است. تبیین عناصر تعلیم و تربیت شامل: هدف، برنامه، روش، ارزشیابی و... مستلزم نظریه پردازی در خصوص قلمروهای حیات آدمی از یک سو، و استخراج پیامدها و دلالت های تربیتی آنها از سوی دیگر است. هدف به عنوان اساسی ترین عنصر در تربیت اسلامی به تبیینی نو نیازمند است. مقاله حاضر به تبیینی از اهداف تربیت اسلامی بر مبنای قلمروهای حیات آدمی پرداخته، و نتایج پژوهش بیانگر آن است که تدوین و انتخاب هدف های تربیتی مستلزم نظریه و تفسیری از حیات آدمی درقلمروهای مختلف آن و درنظر آوردن آنها به صورت یک کل با ثبات متعادل است.
    کلیدواژگان: تربیت اسلامی، اهداف، قلمروهای حیات، عناصر تربیتی
  • سیدعلی هاشمی صفحه 187
    امکان دینی ساختن علوم انسانی و از جمله دانش تربیت، از مباحث مهم فراروی اندیشمندان مسلمان است. در این مقاله پس از ارائه تعاریفی از علم دینی دو تعریف اختیار شده است:1. دانش تجربه ای که از مبانی، اهداف، اصول و آموزه های دینی متاثر شده و رنگ و عطر جدیدی یافته است.
    2. مجموعه ای از معارف دینی که در یک موضوع خاص (مثل تربیت) استخراج، تدوین و تنظیم شده اند.
    به نظر می رسد امکان دینی ساختن دانش تربیت، به هر دو معنای فوق ممکن است. مبانی، اهداف، ارزش ها و آموزه های غیرتجربی می تواند در جهت دهی یک علم تجربی مؤثر باشد. شواهد متعدد مؤید این مطلب است و بدین جهت می توان مدعی امکان پدید آوردن تربیت اسلامی به معنای اول شد. مهم ترین بحث برای اثبات معنای دوم علم دینی و تربیت اسلامی، قلمرو دین است که با روشن شدن این مطلب که مهم ترین رسالت دین هدایت انسان ها به سوی کمال انسانی آن هاست که هدف تربیت نیز می باشد و با توجه به شواهدی که گویای آن است که دین در انجام رسالت خود کوتاهی نکرده است، می توان مدعی امکان استخراج نظام تربیتی اسلام شد.
    کلیدواژگان: تربیت، تربیت اسلامی، علم دینی
|
  • Dr. Muharram Aghazadeh Page 7
    For an expert of Education, the language is considered as the heart of Education because education and teaching is nothing but the effective application of language.Since the languages are created and evolved in different grounds and contexts, they have different meanings and outlooks, therefore it is necessary to go through special procedures to underestand any language more deeply. In some more specialized areas such as "religious language" these procedures are more opeational.The article is to present the "special out looks" towards language and analyses the "Religious language" and the language of religious teachings. At the end of the article the hermeneutics of religious teachings is discassed though three models including critical realism, spritual and phenomenological omdels and finally pratical examples of each have been presented.
  • Dr. Akbar Rahnema Page 21
    The present article is to introduce and compare kant's and Nasir al-din Tousi's attitudes towards moral enucation. The reason for presenting the article is to give a comparative analysis between kant's view as the introducer of west philosophy from one side, and Nasir al-din Tousi's as one of the Islamic thinkers from other side. Through this comparison the author is to conclude the practical approuches of moral education.Through the article the author first give, an introduction Then compare the views of both mentioned thinkers on the essence of morals, the goals of moral education and the basic methods of moral education.
  • Narjis Sadjadieh Page 35
    Philosophical presumptions and general theorizing views are from the basic and undeniable elements of scientific theories. In the area of education, the significant theories are not exempt from this general rule. The philosophical and metaphysical presumptions are as the mainstay of the educational theories and provide them the theoretical and philosophical framework. The impact of general and philosophical theorizing views make the the philosophical basis as the main element of theorization. In this article the author is to analyze some of philosophical views of Mullah Sadra in the area of Education as the theoretical basis of educational implications.
  • Dr. Khalil Sultan Al, Qaraei, Rahim Badri Gargari Page 65

    Knowing human being is a necessary need and one the basic conditions of providing individual and social happiness of human. This acquaintance has been always faced with many difficulties. The root of this difficulties and conflicts arises from complication of human nature from one side, and the variation and non-fixation of research methods concerning human existence from the other side. In this article the attitudes of psychology (as one the scientific fields) about human essence considering its different approaches (such as behaviorism, psychoanalysis, epistemology and existentialism) has been evaluated. Psychology tries to provide new approaches for human-being through using many methods and techniques such as observational method, chronical and paraphrasing experiments, interview, questionnaire, statistics techniques and etc…. The author also tries to provide the attitudes and approaches of Islamic thinkers about human-being essence which are derived from Islamic religious texts and rational methods.

  • Zahra Shabani Page 89
    Combined Education has created some techniques which can make a growth in four aspects of an individual including: inside an individual, among the individuals, outside an individual, beyond an individual. Albert Einstein believes that the different fields of sciences proves the limited knowledge of human and the scientific fields should be combined to give human-being a complete description of the universe. Subject-oriented educational programs, offer the content of educational materials to the students very inanimate, abstractive and non-comparable with the quality of education. In this method whatever the educational materials become deeper, the learner will be led to separation from the natural life, having a single dimension personality, believing in learned materials by no reason, and accepting the competition instead of cooperation.The human-being in his life while facing a problem or a multi-dimensions situation, doesn’t ask himself that which part of the problem is related to mathematics or sciences or moral teachings but tries to solve the problem through providing with different fields of sciences and other needed skills(such as moral teachings).The article is to offer a way to get to the Combined Educational systems for Iran’s educational systems because this system is a problem-oriented system which highly tries to develop the social and moral skills of students.In this article the Combined Educational programs of science and moral teachings in several countries have been analyzed. The statistical universe has been selected from American, Canadian and Australian students. The method of performing this research is descriptive-analytic. The documents of primary educational programs and some other general and specialized encyclopedia of education have been used in this research.
  • Dr. Hamid R. Alawi Page 143
    This research has been conducted for analyzing the religious behavior of high schools students in Kerman (an eastern city of Iran). The goal of this article is to measure the relation of sex, type of school, students’ grade with religious behavior and also to analyze the relation and correlation of any religious behavior with the another. The method of research was descriptive of correlational type and the way of gathering information was through questionnaire dsigned according to basic religious knowledge of a high school students. The validity of the research method and its constancy were measured 84% and 95%. The statistical universe included 94 high schools (50 girls’ high schools and 44 boys’ high schools) in which 37 national and private high schools out of 94 were selected according to systematic sampling, then 15 students of each school were selected according to random sampling. Collected data were used to analyze the students’ religious behavior through using relative frequency and absolute frequency tables.Also through using Spirman and Pierson correlation coefficient the relation of sex, type of school, students’ grade with religious behavior and also the relation and correlation of any religious behavior with the another were analyzed. The results of this research show that: 92.2% of students demonstrated appropriate religious behavior There is a meaningful relation between religious behavior and sex, type of school but there is not a meaningful relation between religious behavior and students’ grade.
  • Hasan Karamalian Page 165
    Islam (as a school of thought) has its own special educational system which is basically different from other educational systems. In the present time, it seems to be necessary to study on the roots of these distinctions. To clarify the elements of education such as goals, programs, methodology, and evaluation system and so on, it is necessary to theorize on human life areas from one side, and to obtain the consequences and educational implications, from the other side.Among the mentioned elements, the elememt of goal needs a new clarification. The present article tries to make a new clarification of Islamic Education goals based on human life realms. The results of the research show that designing and selecting educational goals need a theory and interpretation of human life in its different areas and considering them as a constant equilibrant whole.
  • Ali Hashemi Page 187
    The possibility of Islamization of humanities (and Educational Sciences as one them), has been an important discussion among the Muslim thinkers in recent years. Several definition of Islamized science have been suggested through this article and among them two definitions have been considered as the most appropriate ones as below:1st definition: The Islamized science is an empirical science which has been influenced by Islamic principals and teachings and has found a new form and shape.2nd definition: The Islamized science is a collection of religious teachings which is collected,compiled and regulated in a particular subject (such as Educational Sciences) It seems to be possible to Islamize the Educational Sciences based on above mentioned definitions.Non- empirical principals, goals, values and teachings can be very influential on an empirical science. Many reasons can prove this influence and based on this influence, the author believes that Islamic educational sciences can be formed according to the first definition.To prove the application of the second definition, it is necessary to clarify the area of religion functions. Since the most important mission of a religion is to guide the people toward spiritual perfection and it is completely similar to the goal of education, and according to lots stable reasons and witnesses, the religion has preserved its deep and perfect mission, the author believes the Islamized Educational Sciences can be derived from religion of Islam.