فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیایی - پیاپی 52 (تابستان 1384)

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی
پیاپی 52 (تابستان 1384)

  • 188 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/06/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا حافظ نیا عطا الله عبدی ترجمه: دکتر محمدرضا حافظ نیا عطا الله عبدی صفحه 1
    چکیده تحقیق حاضر با این سئوال که چه نسبتی بین احساس محلی گرایی و ملی گرایی در آذربایجان ایران به مرکزیت شهر تبریز وجود دارد، آغاز شد. روش تحقیق در این پژوهش از نوع پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه بود. جامعه آماری این تحقیق مردم باسواد ساکن در شهر تبریز بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی از بین این جامعه تعداد 224 نفر به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند. نتایج حاصله از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که میزان ملی گرایی در سطح شهر تبریز بسیار قوی تر از محلی گرایی می باشد. آزمون فرضیات فرعی نشان داد که با وجود ضعیف بودن حس محلی گرایی، عواملی مانند ارتباط با اقوام هم ریشه در آن سوی مرز و زبان محلی می تواند آن را تقویت کند و عواملی مانند مذهب تشیع، جشن ها و اعیاد ملی و مذهبی می توانند ملی گرایی را تقویت کنند.
    کلیدواژگان: ایران، آذربایجان، ملی گرایی، محلی گرایی، تبریز
  • زهرا حجازی زاده علیرضا شیر خانی ترجمه: دکتر زهرا حجازی زاده علیرضا شیر خانی صفحه 13
    تحقیق حاضر درصدد شناسائی رخداد خشکسالی و دوره های کوتاه مدت وقوع آن در منطقه خراسان می باشد. جهت دستیابی به این منظور از دو روش بهره گرفته شده است. برای بررسی وضعیت خشکسالی های منطقه از آمار بارش ماهانه 34 ایستگاه طی سال های تحقیق (1997- 1968) و روش گیبس- ماهر استفاده شد. گام بعدی به شناخت دوره های کوتاه مدت وقوع خشکسالی اختصاص یافت. این کار نیز با استفاده از روش زنجیره مارکف مرتبه اول دو حالته انجام شد. برای این کار که از داده های بارش روزانه پنج ایستگاه منتخب در بخش های مختلف استان استفاده شد، ویژگی های مهم مرتبط با دوره های تر و خشک کوتاه مدت همچون احتمالات ساده و اقلیمی، فراوانی روزها، طول دوره های تر و خشک و نیز سیکل هوایی تعیین شد. سپس با محاسبه فراوانی دوره های خشک، احتمال وقوع این دوره ها و سرانجام دوره بازگشت آنها مشخص گردید. تحلیل نتایج پردازش بارش ماهانه با روش نرمال، شرایط سال های مختلف از نظر خشکسالی و ترسالی را معلوم ساخت؛ به گونه ای که 57 درصد ایستگاه ها در سال 1970 دارای شرایط خشکسالی بسیار شدید بوده اند. برعکس، در سال 1991 تمام ایستگاه ها بارش دریافتی بالاتر از میزان نرمال داشته و 76 درصد از آنها نیز ترسالی با شدت های مختلف را تجربه کرده اند. تعیین دقیق مقدار احتمال دو روز خشک متوالی، اختلاف بین احتمالات ساده و اقلیمی وقوع روزهای تر و خشک و نیزفراوانی وقوع دوره های خشک از نتایج مهم این مطالعه می باشد؛ چنان که احتمال دوره خشک متوالی از 71 تا 98 درصد نوسان داشت. بین احتمالات ساده و اقلیمی خشکسالی ایستگاه ها نیز اختلاف چشمگیری مشاهده نشد. به لحاظ فراوانی روزهای خشک نیز در تمامی فصول، متوسط تعداد روزهای خشک بیست روز و بالاتر از آن می باشد.
    کلیدواژگان: خراسان، خشکسالی، دهک ها، زنجیره مارکف، دوره های خشک کوتاه مدت
  • علیرضا بنی واهب بهلول علیجانی ترجمه: دکتر علیرضا بنی واهب دکتر بهلول علیجانی صفحه 33
    این تحقیق به منظور بررسی اقلیم ایستگاه سینوپتیک بیرجند وشناخت نوسانات اقلیمی، به ویژه خشکسالی ها و ترسالی ها و ارائه مدلی مناسب جهت پیش بینی نوسانات اقلیمی صورت گرفته است. آمار ماهانه بارش و دمای بیرجند در دوره آماری (20001-1955) استخراج گردید. با استفاده از روش رگرسیون داده های ناقص برآورد و همگنی داده ها توسط آزمون توالی ها بررسی شد. با استفاده از مدل های باکس-جنکینز سری های زمانی بارش و درجه حرارت بررسی و بهترین مدل برازش داده شد. صحت و دقت مدل ها بر اساس آمارهای SBC,AIC و تحلیل نمودار توابع خودهمبستگی و خودهمبستگی جزئی تایید گردید. مدل مناسب بارش ماهانه (1،1،0) × (1، 1، 0) و میانگین درجه حرارت ماهانه (1،1،0) × (1،1،1) بدست آمد. شدت و تداوم خشکسالی ها و ترسالی ها با استفاده از نمره Z (استاندارد) به صورت فصلی و سالانه باتوجه به جدول شماره (2)هایم و کوتیل مورد بررسی قرار گرفت. به عنوان نمونه تداوم خشکسالی های چهار تا پنج سال در فصل زمستان دو مورد بوده که از خشکسالی شدید در این دوره ها حکایت دارد. از مجموع 47 سال فصل زمستان 28 فصل خشک و 19 فصل مرطوب را داراست.
    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، خشکسالی و ترسالی، آریما، بیرجند
  • سیدابوالفضل مسعودیان ترجمه: دکتر سیدابوالفضل مسعودیان صفحه 47
    در این بررسی داده های بارش ماهانه ایران از ژانویه 1951 تا دسامبر 1999 برای شناسایی رژیم های بارش ایران بررسی شد. به کمک این پایگاه داده، نقشه های رقومی بارش ماهانه با تفکیک مکانی 15×15 کیلومتر محاسبه شد. مقادیر بارش هر ماه به بارش سالانه تقسیم شد و بارش نسبی برای هر ماه روی هر گره1 از نقشه های بارش بدست آمد. یک تحلیل خوشه ایپایگانی با روش ادغام وارد2 روی یک نمونه تصادفی هزار تایی از پایگاه داده های برآوردی اعمال شد و روشن شد که در ایران سه رژیم بارش اصلی قابل شناسایی است: رژیم بارش زمستانی، رژیم بارش زمستانی- بهاری و رژیم بارش پاییزی. آرایش مکانی این رژیم های بارش نشان می دهد که توزیع زمانی بارش در ایران با عرض جغرافیایی ارتباط دارد. با این حال رژیم های زمستانی و زمستانی-بهاری هر یک تحت تاثیر شرایط محلی به چندین رژیم فرعی تقسیم می شوند. رژیم های بارش اصلی از نظر بارش فصلی و رژیم های فرعی از نظر توزیع درون فصلی بارش (سهم بارش هر یک از ماه های یک فصل معین) از هم متمایز می شوند.
    کلیدواژگان: رژیم بارش، تحلیل خوشه ای، میانیابی
  • علی بلادپس ترجمه: دکتر علی بلادپس صفحه 61
    لغزش زمین از جمله بلایای طبیعی است که عمدتا در مناطق کوهستانی اتفاق می افتد و مرفولوژی را به طور ناگهانی به هم می زند و خسارات عمده به مناطق مسکونی، جاده ها، زمین های کشاورزی و غیره وارد می کند. به این دلیل پدیده لغزش همواره مورد توجه دولت ها و مراکز علمی و پژوهشی بوده و روش های مختلفی برای مطالعه آنها ارائه شده است تا بدینوسیله بتوان به شناسایی و مقابله با آن اقدام کرد. در سال 1374 روستای آبکار از توابع شهرستان فارسان در استان چهارمحال بختیاری در اثر رانش زمین با 50 نفر سکنه در زیرزمین دفن شد (قبادی1381، ص164). هدف از مقاله حاضر شناسایی مناطق لغزه خیز است و بنابراین با استفاده از نقشه توپوگرافی و با در نظرگرفتن روش کار ارائه شده توسط آنبالاکان به تهیه نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش اقدام نموده تا آمایشگران سرزمین و مدیران محیطی بتوانند با آگاهی و شناخت دقیق از مناطق لغزه خیز در کاربری زمین، این گونه مخاطرات ژئومرفولوژیکی را مدنظر داشته باشند.
    کلیدواژگان: خطر زمین لغزش، لغزش دیرینه، بلایای طبیعی، چرکین داغ
  • حسن حیدری ترجمه: دکتر حسن حیدری صفحه 77
    مقادیرکواریانس بارش ماهانه در 26 ایستگاه هواشناسی در شمالغرب کشور با طول دوره آماری چهارده ساله مورد بررسی قرار گرفت. بر این اساس مقادیر کواریانس با روش تحلیل مؤلفه های اصلی2 و تجزیه خوشه ای3 مورد بررسی قرار گرفت.روش تحلیل مؤلفه های اصلی، سه مؤلفه را به ترتیب: بارش فصل خشک،تراکم اصلی فصول بارش،افت محلی بارش مشخص نمود که این سه مؤلفه و تغییر پذیری فضایی4 آنها تفسیر گردید. تجزیه خوشه ایامتیازات مؤلفه ای با تکنیک گروه بندی فاصله ای //وارد5// نواحی بارشی منطقه مورد مطالعه را مشخص نمود.
    کلیدواژگان: ایران، شمالغرب و غرب، بارش، کواریانس، تحلیل مؤلفه های اصلی
  • حسین نگارش ترجمه: دکتر حسین نگارش صفحه 93
    با توجه به واقع شدن ایران بر روی یکی از دو کمر بند زلزله خیز جهان و وجود گسل های فراوان، وقوع زلزله در فلات ایران امری طبیعی است. ایران جزء ده کشور بلاخیز و ششمین کشور زلزله خیز دنیا است که زلزله مسبب بیشترین تلفات انسانی در آن می با شد و کمر بند زلزله 90 درصد از خاک کشور ما را دربر گرفته است؛ اما آنچه حائز اهمیت است، وضعیت اسف بار شهرها و کلان شهرهایی (مثل تهران، تبریز...) است که بر روی گسل ها یا در مجاورت آنها ساخته شده و در معرض خطر زلزله قرار دارند، زیرا که ایران از جمله کشورهایی است که گسل های فراوان دارد و حرکت این گسل ها باعث رها شدن انرژی ذخیره شده و بروز زلزله های مکرر می شود و تلفات جانی و خسارت های مالی فراوانی را در مناطق شهری بدنبال می آورد. در این مقاله سعی بر آن است که علت زلزله خیزی فلات ایران و اثرات منفی فعالیت گسل ها روی برخی از شهرها به صورت نمونه بررسی و خطرات آنها یادآوری گردد.
    کلیدواژگان: گسل، فعالیت گسل، کمربند زلزله، لرزه خیزی، کانون زلزله، زلزله سطحی، مقاوم سازی ساختمان ها
  • یدالله کریمی پور کوثر کریمی پور صفحه 111
    خوزستان به عنوان استراتژیک ترین استان ایران، در سده بیستم میلادی بیش از هر استان دیگر کشورمان در معرض طرح های تجربه طلبی بیگانگان بوده است. دولت های عرب به ویژه عراق به عنوان بزرگترین طراح، مجری و پشتیبان طرح تجزیه این خطه، مهم ترین سند و دلیل زنده پشتیبانی اش از این طرح را عرب بودن و به ویژه خواست تاریخی ساکنان این استان برای جدایی از ایران می دانند. این پژوهش توصیفی - تحلیل در پی آن است تا بر اساس ملاک های شناخته شده فرهنگی - اجتماعی، اندازه واگرایی و همگرایی عرب های خوزستان را نسبت به اکثریت تشکیل دهنده هسته سیاسی و نیز آرمان های ملی مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: عرب ها، خوزستان، واگرایی، همگرایی، هسته سیاسی، آرمان های ملی
  • رحمان صالحی منصور رضاعلی ترجمه: رحمان صالحی منصور رضاعلی صفحه 123
    عدم توزیع فضایی مناسب مکان های آموزشی شهر زنجان مشکلات عدیده ای را بوجود آورده که از آن جمله می توان به عدم سازگاری، مطلوبیت و ظرفیت غالب فضاهای آموزشی شهر اشاره نمود که عاری از مشخصه های استاندارد یک محیط آموزشی مناسب است. با توجه به این معضلات در مقاله حاضر پس از برداشت میدانی و گردآوری اطلاعات با GIS و در محیط نرم افزاری Arc/info اطلاعات مکانی وارد شده و لایه های اطلاعاتی ساخته شدند. سپس با دستور Build و CLean توپولوژی مناسب ساخته شد و داده ها در قالب پایگاه داده سازماندهی گردید. برای تجزیه و تحلیل لایه ها از نرم افزار Arcview و از امکانات مدل سازی فضایی Calculat Density، Bufferring، Net Work و... استفاده شد. در نهایت الگوی مطلوب برای سامان بخشی واحدهای آموزشی مقطع متوسطه پسرانه شهر زنجان ارائه و راهکاری برای دسترسی اصولی جمعیت دانش آموزی نواحی فاقد دسترسی(به ویژه نیمه شمال شهر) به مدارس و همجنین ساماندهی و نوسازی مدارس واقع در مرکز شهر پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: توزیع فضاهای آموزشی، سازگاری ظرفیت، سازگاری مطلوبیت
  • سید احمد علوی سارا عبادیان ترجمه: سید احمد علوی سارا عبادیان صفحه 137
    کوه سبزپوشان طاقدیسی، شکنجی است که در جنوبغربی شیراز و در منطقه ساختاری چین خورده زاگرس قرار دارد. روند محور طاقدیسی سبزپوشان برخلاف دو طاقدیس مجاور، از راستای عمومی رشته کوه های زاگرس پیروی نمی کند و در جهت ساعتگرد چرخیده است. یک گسل امتداد لغز عرضی نیز در جنوب طاقدیس آن را به دو بلوک شمالی و جنوبی تقسیم می نماید. روش های کمی و کیفی مرفوتکتونیکی، نرخ متفاوتی از بالاآمدگی در قسمت های مختلف این طاقدیس را روشن می سازد. نقشه کانتوری اندیس SL منطقه مورد مطالعه نشان می دهد که میزان بالا آمادگی در قسمت پهن شده مرکزی کوه نسبت به محور طاقدیس متقارن است؛ ولی در مجاورت گسل امتداد لغز عرضی (سبزپوشان) بالا آمدگی بیشتر می باشد. الگوی آبراهه های این طاقدیس روند جابجا شده محور آن را در قسمت مرکزی به اثبات می رساند و تحلیل آماری درزه ها در نقاط مختلف منطقه مورد مطالعه یک تنش فشارشی محلی با راستای N66E را نشان می دهد که باعث چرخش ساعتگرد روند محور طاقدیس، حرکت راستگرد گسل عرضی سبزپوشان و بسیاری تغییرات ساختاری و مرفوتکتونیکی گردیده است.
    کلیدواژگان: کوه سبزپوشان، طاقدیس شکنجی، مرفوتکتونیک، الگوی آبراهه ها، تحلیل آماری درزه ها، چرخش ساعتگرد
  • ابراهیم مقیمی ترجمه: دکتر ابراهیم مقیمی صفحه 139
    این مقاله با استفاده از تصویر ماهواره ای لندست (با مقیاس: 1000000:1) و نقشه های 000,50:1 توپوگرافی و کارهای میدانی تهیه شده است. در دشت لوت پرشدگی های دره ای و تشکیل مخروط ها دو چشم انداز مهم اشکال آبرفتی محسوب می شود. ارتفاع متوسط واحد لوت حدود 980متر است و دارای مخروط های بزرگ و کوچک قدیمی و جدید می باشد. مخروط های قدیمی تر در وضعیت ارتفاعی بالاتر قرار دارند؛ در صورتی که مخروط های جدید در نقاط پست مشاهده می شوند. در بعضی مکان ها این مخروط ها روی مخروط های قدیمی تر تشکیل شده و به عبارتی رسوبات مخروط های جدید روی مخروط های قدیم مشاهده می شود. منشاء بسیاری از اشکال دشت لوت (بیش از نصف آن) از نوع رسوبات آبرفتی است. در این مقاله سه فرآیند آبرفتی، بادی و تغییر مخروط ها در ارتباط با هم بررسی شده اند. فرآیندهای بادی دشت لوت منجر به کانال سازی و ترانشه کردن و دستکاری مواد آبرفتی در انتها، و مخروط ها شده است.
    کلیدواژگان: آبرفت، بادها، مخروط ها، دشت لوت، تغییرات
  • مجتبی یمانی مریم عنایتی منیژه باقری ترجمه: دکتر مجتبی یمانی مریم عنایتی منیژه باقری صفحه 141
    ساختمان زمین شناسی و چینه شناسی در توازن و تعادل شبکه آبها مؤثر است. در واقع بین تمام عواملی که تعیین کننده ویژگی شبکه آبها می باشند، سنگ شناسی و زمین ساخت از اهمیت فراوان تری برخوردار است؛ به نحوی که این عوامل بخشی از تحول شبکه آب های جاری را در کنترل می گیرند. از دیدگاه فرسایش، آبراهه ها در مسیریابی خود همیشه نقاط ضعیف تر، سست تر و پست تر را انتخاب می کنند. از اینرو، گسل ها، درزه ها و شکستگی ها بهترین محل برای انطباق و تکامل آبراهه ها بشمار می روند. به دلیل گسترش وسیع آبراهه ها و فراوانی طاقدیس های کوچک در بخش شمالشرقی البرز، در این پژوهش نحوه تکامل آبراهه ها و اثر بخشی ژئومرفولوژی طاقدیس های این منطقه در تیپ و الگوی زهکشی مورد مطالعه قرار گرفته است. برای دستیابی به این هدف از نرم افزار Geomatica به عنوان ابزار اصلی تحقیق جهت تجزیه وتحلیل متغیر های مؤثر استفاده شده است. علاوه بر این از تصاویر سنجنده های TM و ETM و نیز تصاویر رادار به عنوان ابزار مشاهده غیر مستقیم و همچنین تجزیه و تحلیل رقومی داده ها بهره گیری شده است. از مقایسه نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل رقومی داده های بدست آمده با نقشه زمین شناسی، ملاحظه می شود که در بخش شمالشرقی البرز، تنگ های ایجاد شده با آبراهه هایی که به طور عرضی طاقدیس های کوچک را قطع کرده اند، انطباق داشته و حاصل عملکرد دینامیکی آنها می باشد. نتایج نشان می دهندکه بخش عمده ای از این عوارض ژئومرفیک با گذشت زمان و همچنین تاثیر فرسایش شدید حاکم بر البرز شمالی و شمالشرقی تقریبا تسطیح شده اند؛ به گونه ای که دره های عرضی حفر شده، در تصاویر ماهواره ای تقریبا قابل رؤیت نیستند و لیکن در یک مقایسه تحلیلی با نقشه زمین شناسی، داده های میدانی و نیز استفاده از تکنیک بازسازی ساختمانی، وجود چنین دره هایی با قدمت زیادآشکار گشته و نشانگر نحوه عملکرد شبکه های عرضی در این سیستم می باشد.
    کلیدواژگان: ژئومرفولوژی، سنجش از دور، شمالشرقی البرز، الگوی زهکشی، زمین شناسی