فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 18 (تابستان 1386)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 18 (تابستان 1386)

  • 230 صفحه، بهای روی جلد: 9,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/08/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نعمت الله صفری فروشانی صفحه 7
    شیخ مفید از بزرگ ترین متکلمان امامیه در نیمه دوم قرن چهارم و اوایل قرن پنجم است که مهم ترین نقش را در تثبیت عقاید کلامی این مکتب دارد. او دارای کتب تاریخی متعددی است که از آن جمله می توان به «الارشاد» اشاره کرد. این کتاب که در صدد بیان اجمالی زندگانی ائمه دوازده گانه همراه با فضایل و مناقب آنهاست، بیشترین تاثیر را از عقاید کلامی شیخ(رحمه الله )گرفته است; همچنان که عنوان کتاب، یعنی «الارشاد الی معرفه حجج الله علی العباد» نیز نشان دهنده این نکته است که شیخ(رحمه الله )با این زندگینامه نگاری در صدد اثبات امامت و حجت بودن آن بزرگواران بوده است.
    علی رغم اهمیت فراوان این کتاب در مسیر تاریخ نگاری شیعی، تاکنون نقد و بررسی جامعی به صورت روشمند درباره محتوا، منابع و اسناد آن صورت نگرفته است; چه اینکه با توجه به عظمت شخصیت نویسنده، این کتاب به صورت عمده مورد پذیرش جامعه امامیه از آغاز نگارش آن تاکنون قرار گرفته است; با این حال غور و دقت در مطالب و اسناد و منابع کتاب، این نکته را تایید می کند که این اثر همانند دیگر آثار روایی امامیه از دایره نقدناپذیری خارج شده است و از جهت سند و محتوا قابل نقد می باشد. به نظر می رسد گام نخست در نقد و بررسی تاریخ نگاری این کتاب در گرو شناخت برخی از مبانی کلامی او در باب جایگاه و ویژگی های امام باشد; همچنین آشنایی با مبنای اصولی او در مورد چگونگی حجیت خبر واحد، می تواند ما را در نقد گزارش های تاریخ نگاری او یاری کند. با توجه به این دو مؤلفه در می یابیم که تاریخ نگاری شیخ در الارشاد کاملا منطبق با مبانی کلامی او می باشد و به تعبیر دیگر، نوعی تقدم کلام بر تاریخ را در این اثر مشاهده می کنیم.
    کلیدواژگان: شیخ مفید، الارشاد، تاریخ نگاری، مبانی کلامی، حجیت خبر واحد
  • کریم خان محمدی صفحه 37
    درباره مشارکت سیاسی زن، در اندیشه معاصر شیعه، سه گونه نظریه باعناوین «موافق»، «مخالف» و «موافقت محدود» قابل شناسایی است. از آنجا که این نظریه ها به متون مشترکی استناد می جویند، نگارنده معتقد است این اندیشه ها دارای تعین اجتماعی هستند; یعنی تحولات اجتماعی امکان استنباط اندیشه های نوین را به وجود آورده است; البته اعتقاد به ایده «تعین اجتماعی» ملازم با نفی مطلق حقیقت خارج از ذهن نیست، بلکه در صدد توضیح چرایی، چگونگی و مختصات تفاسیر متفاوت از متون واحد است.
    کلیدواژگان: زن، مشارکت، سیاسی، تعین اجتماعی، تشیع، علمگرایی و انگاره
  • حسن حسین زاده شانه چی صفحه 67
    یکی از موضوعات مورد توجه شرق شناسان به خصوص در یک قرن اخیر، تاریخ و عقاید شیعیان دوازده امامی بوده است و کتاب عقیده الشیعه، یکی از تالیفات آنان در این موضوع است که در اوائل قرن بیست میلادی به رشته تحریر درآمده است. دوایت دونالدسن نویسنده انگلیسی زبان این کتاب، بخشی از آن را نخست به عنوان رساله دکتری خود به انجام رساند و سپس با افزودن بخش های تکمیلی دیگر، آن را در قالب کتاب فعلی عرضه نمود. این کتاب به زبان عربی ترجمه شده که در این مقاله به علت عدم دسترسی به متن اصلی از این ترجمه استفاده شده است. نقل مشاهدات عینی، تجزیه و تحلیل مطالب، استفاده از شیوه تطبیقی در بیان عقاید و بهره گیری از منابع متنوع و فراوان، اعم از تالیفات شیعی و غیرشیعی و به زبان های اسلامی و غیر اسلامی از امتیازات این اثر می باشد. با این حال نواقص و کاستی هایی ناروا نسبت به عقاید شیعیان نیز در آن به چشم می خورد. در این مقاله سعی شده تا ضمن معرفی این اثر، به اختصار به برخی خطاها و نواقص موجود در این اثر اشاره شود.
    کلیدواژگان: شرق شناسی، تشیع، کتاب عقیده الشیعه، دونالدسن
  • غلامحسین اعرابی صفحه 95
    امام خمینی(رحمه الله ) از شخصیت های برجسته و دارای ابعاد گوناگون علمی و عملی است. نسل امروز بیشتر با شخصیت سیاسی و فقهی وی آشناست و به نظر می رسد نقش امام(رحمه الله ) در بنیانگذاری و معماری انقلاب اسلامی، سایر ابعاد ایشان را تحت الشعاع قرار داده است; از این رو ضرورت دارد سایر ابعاد این ابرشخصیت قرن، برای نسل جوان و نوجوان تبیین گردد; بهویژه بعد اخلاق شناسی و عرفان امام(رحمه الله ) که زیربنای سایر فعالیت های علمی و عملی ایشان بوده است. در این مقاله سعی شده است آفت اخلاص و نقطه نظرات امام(رحمه الله ) در مورد پیدایش، عوامل، آثار و راه های درمان آن را مورد بحث قرار دهیم.
    کلیدواژگان: اخلاص، حسن فعلی، حسن فاعلی، ریا و سمعه
  • علی اصغر باباصفری صفحه 111
    ظلم امری نکوهیده و مخالف فطرت انسانی است و انسان ها آن را برنمی تابند. دین اسلام نیز همواره بر حفظ عزت و حرمت انسان ها تاکید داشته است. اگر چه ظلم ستیزی در ادبیات فارسی بازتاب داشته است و ویژه شعر شیعی نیست، اما در آثار شاعران شیعه به لحاظ آثار تربیتی و نیز حساسیت شیعیان، تشخص و تمایز جدی پیدا کرده است.
    در این مقاله، ابتدا مخالفت با ظلم و جوز از دیدگاه آیات و روایات به عنوان سرچشمه های تفکر شیعه ذکر شده است؛ آن گاه در این زمینه، سروده های بیش از بیست تن از شاعران شیعی، از کسایی مروزی (قرن چهارم) تا حکیم صفای اصفهانی (قرن چهاردهم) آورده شده است. در ذکر نام سرایندگان نیز، ترتیب تاریخی رعایت شده است تا خواننده با سیر این مضمون در طول تاریخ هزار ساله اش نیز آشنا شود.
    کلیدواژگان: شیعه، اجتماع، ظلم ستیزی، دادگری، شعر
  • سید رضامودب، امان الله فصیحی صفحه 143
    در نوشتار حاضر پس از پرداختن به مباحث مقدماتی، به چهار محور اساسی تغییرات اجتماعی به مثابه سنت الهی پرداخته شده است; عوامل تغییرات اجتماعی نخستین محوری است که مورد بررسی قرار گرفته و این عوامل به سه دسته شناختی، روانی و رفتاری تقسیم شده است. پس از آن، کارگزاران تغییرات مورد کالبدشکافی قرار گرفته که به دو نوع نخبگان و گروه های حاشیه ای پرداخته شده است. موانع تغییرات اجتماع که محور سوم این پژوهش را تشکیل می دهد، به سه بخش فرهنگی، اجتماعی و روانی دسته بندی شده است که هر کدام از زیر مجموعه هایی نیز برخوردارند. در پایان به هدف تغییرات اجتماعی از دیدگاه قرآن پرداخته شده است که هدف قرآن ایجاد تغییر در سطح فردی است نه گروهی و ساختاری.
    کلیدواژگان: سنت، تغییر، دگرگونی، عوامل، کارگزاران، موانع و اهداف
  • علی فلاح رفیع صفحه 191
    یکی از محوری ترین موضوعات در ادیان و مذاهب عالم، حتی در مکاتب و نحله های فکری فلسفی جهان، موضوع نجات بخشی است; چه اینکه هر دین و مذهبی، طریقه اعتقادی و عملی خود را تنها طریقه نجات و رستگاری می دانسته است. یهود تنها راه نجات را دین برگزیده خود می داند. در درون این دین نیز فرقه های متعدد آن هر یک با نفی نجات از طریق غیر خود، تنها عقیده و عمل خود را راه سعادت معرفی کرده است. در ادیان دیگر همچون مسیحیت و اسلام و حتی ادیان غیر توحیدی نیز همین ادعا وجود داشته است.
    نوشتار حاضر ضمن اشاره به ادعای نجات بخشی در مذهب شیعه، به عقلانیت حقانیت آن می پردازد و سعی می کند زوایای این موضوع را روشن سازد; بنابراین برای بررسی و تحلیل این ادعا، ابتدا به ذکر برخی مستندات اسلامی در اثبات آن می پردازد، سپس با یادآوری چند اصل منطقی و دینی غیرقابل تردید، و تبیین و تحلیل عقلانی آنها، زوایای موضوع را روشن می سازد. آن گاه با طرح بحث عدم انفکاک دنیا و آخرت در مرحله حق یابی و انفکاک آن در قدرت عمل از یک سو و تفکیک ولایت باطنی و ولایت ظاهری از سوی دیگر، امکان وصول به حقانیت را منحصر در دنیا ندانسته است; لذا در عین حال که عقلانیت اعتقاد شیعه در نجات بخشی را اثبات می کند، امکان وصول به رستگاری را برای پیروان ادیان و مذاهب دیگر هم نفی نمی کند.
    کلیدواژگان: نجات بخشی، عقلانیت، تشیع، حقانیت، حجت باطن، حجت ظاهر، ولایت باطنی، ولایت ظاهری، بصیرت
|
  • Nimatullah Safari Froushani Page 7
    Sheikh Mufid is one of the greatest Imami theologians in the second part of the fourth century and the first part of the fifth century A.H. that had the most important role in establishing the creed of the school. He has numerous historical books including Al-Irshad. This book, which wants to survey the lives of the twelve Imams along with their virtues and praise-worthy qualities, has been mostly impressed by Sheik's theological beliefs. As the title of the book, Al-Irshad ila Marefat-i Hujaj-i Allah 'ala al-'Ibad (A Guidace to Know the Demonstrations of Allah to the Servants), shows, Sheikh Mufid wants to demonstrate the Imams imamate and their being God's demonstrations by this historiography.In spite of its great importance in the Shii historiography course, yet there has not been performed a methodically inclusive critical examination about the book's content, sources and documents; because of the magnificence of the author's character, the book from the very beginning of its writing to the moment mainly been accepted by the Imami community. Research in its content, sources and documents, however, confirms that, like other Imami traditional works, this book also went out of uncriticizablity and is criticizable in source and content. It seems that the first step to examine and criticize the historiography of the book depends on knowing some theological bases of Sheikh Mufid on the place and attributes of the Imams. Knowing his usuli bases about the acceptability of a single hadith (hujjiat-i khabr-i wahid), can also assist us in criticizing his historical reports. Regarding these two components, one can see that Sheikh's historiography in Al-Irshad is completely consistent to his theological bases; in another word, one can see a kind of theological priority on history.
  • Karim Khan Muhammadi Page 37
    There are three approaches on the women political participation in contemporary Shii thought: agreement, disagreement and narrow agreement. Because these approaches are based on common texts and documents, the author believes that they have social determination; that is the social changes make it possible to deduce new thoughts. Belief in the idea of social determination, of course, does not require absolute negation of the out-of-mind reality, but it explains the causality, quality and characteristics of different understanding from one single text.
  • Hasan Husaynzada Shanachi Page 67
    History and beliefs of Twelver Shia is one of the issues that the orientalists, especially in the last century, have been interested in. And the book Shia Creed ('Akidat ul-Shia) is one of their works in this context that has been written in the early of the twentieth century. Its English writer, D. Donaldson, provided the main part of the book as his/her PhD thesis and then, by adding complementary parts, offered it in its present form. It is translated to Arabic and in this paper, because of unavailability of the original text, the translation is used. Reporting objective observations, analysis of the data, comparative method in expressing beliefs, using various and numerous sources, including Shii and non-Shii and Islamic and non-Islamic language works, are the positive points of the book. But it suffers from unacceptable mistakes and defects in relation to the Shii beliefs. In this paper, it is tried to briefly explain, in addition to introducing it, some of mistakes and defects of the book.
  • Ghalamhusayn Arabi Page 95
    Imam Khomeini is one of the great characters in various theoretical and practical aspects. Today's generation is more familiar with his political and jurisprudential character and it appears that his role in founding the Islamic revolution has cast a shadow on other dimensions of his character; so it is necessary to explain other aspects of this super-character of the century, especially his moral and mystical dimensions that are the basis of his other theoretical and practical activities, to the young generation and the youth. In this paper it is tried to discuss the pest of devotion (afat-i iklas) and Imam Khomeini's viewpoint on its emergence, factors, effects and the ways to control it.
  • Aliasghar Babasafari Page 111
    Oppression is a blameworthy and is opposite to human innate and humans do not desire it. Islam also always emphasized on protection of human honor and esteem. Although opposing oppression is reflected in Persian literature and is not specific characteristic of Shii poetry, because of its training effects and Shias sensitivity, it distinguishably represented in Shii poets works.In this paper, at first, opposing oppression and injustice from the viewpoint of Quranic verses and traditions as the spring of Shii thinking is mentioned and then the poems of more than twenty Shii poets, from Kasaei Marwazi (fourth century A.H) to Hakim Safai Isfahani (fourteenth century A.H) are examined in this field. In mentioning the poets, in order to introduce the reader to the course of this theme during a history of thousand years, the chronicle order is observed.
  • Amanullah Fasihi Page 143
    In this article, after elementary discussions, four basic aspects of social changes as divine traditions are examined. The factors of social changes are the first aspect which is examined and these factors divided into three types of cognitive, psychological and behavioral. The agents of changes are surveyed and the two groups of the elite and the sideliners are discussed. The third aspect, that is the obstacles of social changes are categorized in three kinds of cultural, social and psychological, each has some subsets. At the end the purpose of social changes from a Quranic viewpoint is examined. The Holy Qoran aims to bring about changes in the individual level not in the groups and structures.
  • Ali Fallahrafi' Page 191
    Salvation is one of the most important issues in the faiths and religions and even in the intellectual-philosophical schools of the world. For each faith and religion thinks of its practical and ideological way as the only way to salvation. Judaism has seen its chosen faith the only way to salvation. Within this religion, various sects also introduced their own practice and thought the only way to happiness and negate salvaging power from the others. Such a claim has been existed in other religions like Christianity and Islam and even in polytheist religions.This writing, in addition to referring to the Shii claim to salvation, discusses the rationality of rightfulness and tries to enlighten this issue. Therefore, to examine and analyze this claim, it mentions some Islamic arguments in order to demonstrate it, and then, by reminding some doubtless logical and religious principles, rationally explains and analyzes the issue. Regarding non-separation of the world and the afterworld, in searching for rightfulness, and its separation in practice power from one hand, and separation of inner guardianship (Wilayati bateni) and apparent guardianship (Wilayati zaheri) from the other, the chance to access to rightfulness is not restricted in this world. So although it demonstrates the rationality of Shii belief in salvation, it does not negate the capacity of followers of other religions and faiths to access to salvation.