فهرست مطالب

غدد درون ریز و متابولیسم ایران - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1386)

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1386)

  • 112 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/08/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مژگان سنجری، مهدی هدایتی، فریدون عزیزی صفحه 119
    مقدمه
    با توجه به شیوع فزاینده ی دیابت نوع 2 جوانان در جوامع مختلف و عدم بررسی شیوع این بیماری در ایران مطالعه ی حاضر به منظور بررسی شیوع دیابت نوع 2 در گروه سنی 3 تا 19 ساله منطقه ی شرق تهران انجام شد. هم چنین عوامل زمینه ای (سابقه ی خانوادگی، چاقی، عدم فعالیت فیزیکی، رژیم غذایی پر کالری، وزن تولد، سابقه ی دیابت مادر در دوران حاملگی)، بیماری های همراه (فشار خون، هیپرلیپیدمی، چاقی) و عوارض (پروتئینوری و رتینوپاتی) شناسایی شدند.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت مقطعی بر روی 4480 نفر در محدوده ی سنی3 تا 19 سال منطقه ی شرق تهران که به روش خوشه ایتصادفی لایه لایه انتخاب شده بودند، طی سه مرحله اجرا شد. مرحله ی اول غربالگری با انجام آزمون قندخون ناشتا شد. در مرحله ی دوم در 210 نفر با قندخون ناشتای بیشتر از 100 میلی گرم در دسی لیتر آزمون تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) با 75/1 گرم گلوکز به ازای هر کیلوگرم وزن انجام شد. در مرحله ی سوم در افراد با اختلال متابولیسم کربوهیدرات آزمایش های اختصاصی شامل اندازه گیری غلظت سرمی انسولین، C پپتید و آنتی بادی بر علیه گلوتامیک دکربوکسیلات (Anti GAD) و (ICA) انجام شد. پرسشنامه شامل شرح حال، معاینه ی فیزیکی، نتایج آزمایش های اختصاصی و پرسشنامه ی تغذیه ای تکمیل و بیماران از نظر عوارض دیابت بررسی شدند.
    یافته ها
    پس از انجام دو مرحله ی اول و دوم، یک مورد دارای اختلال قندخون ناشتا (IFG)، 6 مورد اختلال تحمل گلوکز خوراکی (IGT) و 5 مورد دیابت تشخیص داده شدند که در مرحله ی سوم با 20 نفر گروه شاهد مقایسه شدند. شیوع دیابت در کل جمعیت 110 در صد هزار، شیوع IFG 22 در صد هزار و شیوع IGT 133 در صد هزار نفر بود. بنابراین شیوع دیابت نوع 2 در نوجوانان در این جامعه 45 در صد هزار نفر می باشد. در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 عوامل زمینه ای مانند سابقه ی خانوادگی و چاقی وجود داشت. هیچ کدام از موارد مبتلا، عوارض دیابت را نداشتند.
    نتیجه گیری
    شیوع دیابت نوع 2 در جوانان تهرانی کمتر از کشورهای صنعتی است. با وجود حضور مواردی از دیابت نوع 2 در نوجوانان ایرانی، این بیماری در جامعه شیوع کمی داشته دارد. احتمال حضور این نوع دیابت در نوجوانان چاق با سابقه ی فامیلی قوی دیابت باید مدنظر باشد. جهت پیشگیری از افزایش شیوع این بیماری، آموزش عمومی برای افزایش فعالیت بدنی و رژیم غذایی مناسب توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، نوجوانان، کودکان
  • فرزانه سروقدی، محمد کریمی، فریدون عزیزی صفحه 127
    مقدمه
    سکته ی مغزی یکی از شایع ترین علل مرگ و میر و ناتوانی در سطح دنیا می باشد. علاوه بر تاثیر عواملی مانند سن بالا، فشارخون بالا، هیپرلیپیدمی و دخانیات، شیوع این اختلال در بیماران دیابتی دو برابر افراد غیردیابتی گزارش شده است. در این مطالعه سعی شده تا با استفاده از سونوگرافی داپلر ترانس کرانیال میزان تنگی بدون علامت عروق جمجمه ای در افراد مسن تر از 50 سال مبتلا به دیابت و فشارخون بالا ارزیابی شده، عوامل موثر بر آن تعیین شوند.
    مواد و روش ها
    در ابتدا بیماران دیابتی و مبتلا به فشارخون بالا و مسن تر از 50 سال که سابقه ای از مشکلات عروق مغزی نداشتند، دعوت شدند و پرسشنامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک، طول مدت دیابت و فشارخون بالا، سابقه ی هیپرلیپیدمی، مصرف دخانیات و معاینه ی سیستمیک تکمیل گردید و با استفاده از سونوگرافی داپلر حداکثر شدت جریان سیستولیک (PSV) برای شرایین مغزی میانی، ورتبرال و کاروتید داخلی محاسبه شد و Cm/sec120PSV ≥ برای شرایین مغزی میانی و کاروتید داخلی و Cm/sec 100PSV ≥ در شریان ورتبرال به عنوان تنگی قابل توجه ومعادل بیش از 50 درصد گرفتگی قطر رگ در نظر گرفته شد. یافته ها با استفاده از آزمون تی، آنالیز واریانس و آزمون های غیرپارامتریک آنالیز شدند.
    یافته ها
    108 بیمار با میانگین سنی 91/7±50 /62 سال وارد مطالعه شدند. از این تعداد 22 نفر (3/20 %) دچار تنگی عروق مغزی بودند (11 زن و 11 مرد) و در کل 34 مورد (4/31%) مورد تنگی رگ مشخص شد. 7 نفر از 22 بیمار (32%) تنگی هم زمان چند رگ داشتند. میانگین طول مدت فشارخون بالا بین دو گروه دارای تنگی (22 n =) و فاقد تنگی (86 n =) به ترتیب 7/1±36/5 و 39/0±07/3 سال (P =NS) و میانگین طول مدت دیابت به ترتیب 8/1±09/14 و 72/0±15/8 سال (01/0p<) به دست آمد. 9 مورد از 22 بیمار (41%) مبتلا به هیپرلیپیدمی بودند که 6 نفر تنگی در چند رگ داشتند ولی از 13 مورد فاقد هیپرلیپیدمی فقط یک نفر تنگی چند رگ هم زمان داشت (003/0p<).
    نتیجه گیری
    بیش از 20% بیماران در مطالعه ی حاضر دارای تنگی قابل توجه اما بدون علامت عروق مغز بودند و 30% آن ها درگیری هم زمان چند رگ داشتند. ارتباط معنی داری بین بروز تنگی با سن، جنس و طول مدت فشار خون بالا مشاهده نشد اما بین میزان تنگی و حتی تعدد رگ های درگیر با طول مدت دیابت و هم چنین وجود هیپرلیپیدمی ارتباط واضح به دست آمد.
    نتیجه گیری
    بررسی متناوب بیماران مسن دیابتی دارای عوامل خطرزای آترواسکلروز با کمک سونوگرافی داپلر جمجمه برای ارزیابی عروق مغزی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دیابت قندی، سکته ی مغزی، سونوگرافی داپلر ترانس کرانیال، تنگی شریانی، حداکثر شدت جریان سیستولی
  • محمد تقی محمدی، سیدفخرالدین مصباح، غلام عباس دهقان صفحه 133
    مقدمه
    ترکیبات وانادیوم علاوه بر آثار ضد دیابتی از طریق تحریک گیرنده های انسولینی، به نظر می رسد که بسته به شدت دیابت اثر بهبودی بخشی هم در ترمیم سلول های بتای پانکراس تخریب شده توسط استرپتوزوتوسین در موش های صحرایی داشته باشند.
    مواد و روش ها
    برای بررسی این اثر سه گروه حیوان به صورت اتفاقی انتخاب و با تزریق mg/Kg 40 استرپتوزوتوسین دیابت قندی نسبتا شدید در آن ها با قند خون mg/dL 600-500 ایجاد شد و به مدت دو ماه به شرح زیر تحت درمان قرار گرفتند. گروه اول (9n=) طی دوره ی آزمایش بدون درمان باقیمانده، در گروه دوم (11n=) با تزریق روزانه انسولین NPH یوگلیسمی ایجاد شد و گروه سوم (10n=) از محلول پایه وانادیوم (mg/mL1) به جای آب آشامیدنی استفاده کردند. طی دوره ی آزمایش در زمان های مشخص نمونه ی خون برای تعیین میزان قند خون گرفته شد و در پایان حیوانات بعد از بیهوشی عمیق کشته پانکراس آن ها برای مطالعه ی بافت شناسی خارج شد.
    یافته ها
    میزان قند خون در حیوانات گروه اول و گروه دوم بدون حضور انسولین در پایان آزمایش بدون تغییر ماند. در حالی که در گروه سوم، وانادیوم پس از دو ماه توانست میزان قند خون را ازmg/dL 13±558 به mg/dL33±320 برساند. در پایان دوره، مقایسه ب نتایج بافت شناسی پانکراس گروه دریافت کننده ی وانادیوم با دو گروه دیابتی تفاوت بارزی نشان داد به نحوی که در این گروه جزایر لانگرهانس از نظر اندازه و تعداد افزایش قابل ملاحظه ای داشتند و افزایش تعداد سلول های بتا و حجم آن ها تاییدی بر آثار ترمیمی وانادیوم در پانکراس می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه می توان گفت که وانادیوم قادر است آثار ترمیمی خود را بر سلول های بتای پانکراس در صورتی که تخریب به طور کامل انجام نشده باشد، اعمال نماید.
    کلیدواژگان: وانادیوم، پانکراس، دیابت قندی، قند خون
  • حاجیه بی بی شهبازیان، محمدحسین سرمست، شهنام عسکرپور، نپتون عماد مستوفی، محبوب محمدپور، ناهید نادریان صفحه 141
    مقدمه
    گره های تیروئید مشکل بالینی شایعی هستند و آسپیراسیون سوزنی ظریف (FNA) مهم ترین روش برای تشخیص ماهیت پاتولوژی این گره ها قبل از انجام جراحی می باشد. این مطالعه با هدف بررسی دقت FNA در تشخیص بدخیمی گره های تیروئید انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی گذشته نگر، 1016 بیمار مبتلا به گره تیروئید در یک دوره ی شش ساله (از تیرماه 1378 تا تیر ماه 1384)، از بین مراجعه کنندگان به دو مرکز غدد و جراحی بررسی شدند. همه ی بیماران FNA شده و نمونه ها توسط دو آسیب شناس مجرب گزارش شد. در 104 مورد از بیماران امکان دسترسی به نمونه های تیروئیدکتومی وجود داشت؛ که در گروه اخیر بعد از مقایسه ی نتایج سیتولوژی و پاتولوژی، با منظور نمودن تشخیص های FNA بدخیم و مشکوک به عنوان مثبت سیتولوژیک و تشخیص های نهایی بدخیم (بدون در نظر گرفتن میکروکارسینوما) به عنوان مثبت پاتولوژیک، معیارهای ارزش تشخیصی FNA به دست آمد. علاوه بر آن، میزان بروز بدخیمی در گره تیروئید در کل بیماران بر اساس نتایج سیتولوژی محاسبه شد.
    یافته ها
    کل بیماران شامل 884 زن و 132 مرد (نسبت زن به مرد 7 به 1) با محدوده ی سنی 81-9 سال بودند. در بررسی 1016 نمونه ی FNA، نتایج زیر گزارش شد: 85% خوش خیم، 7% مشکوک، 9/0% بدخیم و 7% ناکافی. بیماران جراحی شده، 104 نفر شامل 85 زن و 19 مرد (نسبت زن به مرد 5/4 به 1)، با محدوده ی سنی 56-13 سال بودند. نتایج سیتولوژی قبل از عمل در این گروه، 5/62% خوش خیم، 5/35% مشکوک و 2% بدخیم و نتایج پاتولوژی نهایی 6/83% خوش خیم و 3/16% بدخیم بود. پس از مقایسه ی نتایج سیتولوژی و پاتولوژی، حساسیت 8/93%، ویژگی 7/72% و دقت تشخیصی 9/75% به دست آمد. هم چنین ارزش اخباری مثبت و منفی به ترتیب 4/38% و 4/98% بود. میزان مثبت کاذب 27% و میزان منفی کاذب 6% بود. در بیمارانی که با سیتولوژی مشکوک تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند، 35% (13 نفر از 37 نفر) نتیجه ی پاتولوژی بدخیم داشتند. در این مطالعه میزان بدخیمی گره تیروئید به طور کلی 8/3% و به تفکیک در گره های منفرد 6% و در گره برجسته (prominent) در زمینه ی گواتر چند گره ای حدود 2% تخمین زده شد.
    نتیجه گیری
    در مجموع به نظر می رسد، FNA به دلیل حساسیت بالا و منفی کاذب پایین، روش قابل اعتمادی برای تشیخص بدخیمی در گره های تیروئید می باشد که در کنار قضاوت بالینی می تواند راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: گره تیروئید، آسپیراسیون سوزنی ظریف، حساسیت، ویژگی، دقت تشخیصی، سیتولوژی
  • محمدحسین دباغ منش، عبدالصمد صادق الوعد، فرداد اجتهادی، غلامحسین عمرانی صفحه 149
    مقدمه
    کمبود ید به عنوان یکی از مشکلات بهداشتی در ایران شناخته شده است و استراتژی اصلی برای کنترل کمبود ید استفاده از نمک یددار در سراسر کشور می باشد. با این وجود گواتر هم چنان بیش از 10 سال بعد از شروع این برنامه در بعضی از مناطق اندمیک بوده، به عنوان مهم ترین تشخیص افتراقی اتوایمیونیتی تیروئید مطرح است. هدف از این مطالعه بررسی شیوع اتوایمیونتی تیروئید در دانش آموزانی با دریافت مناسب ید می باشد.
    مواد و روش ها
    1188 دانش آموزان در سنین 8 تا 13 سال که با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شده بودند، برای بررسی شیوع گواتر بررسی شدند. از 1188 دانش آموز، در 500 نفر میزان دفع ید ادرار، T4 آزاد، T3 آزاد، آنتی تیروئید اکسیداز آنتی بادی و TSH مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    گواتر در دانش آموزان هم چنان اندمیک بود (7/41%-3/36%CI 95%)6/39% اما اغلب آن ها گواتر درجه ی یک گواتر داشتند. میانه ی دفع ید ادرار (8/18 میکروگرم در دسی لیتر) بود که نشان دهنده ی دریافت مناسب ید می باشد. میانگین (CI95%) T4 آزاد، T3 آزاد و TSH به ترتیب (3/13-8/12)1/13 پیکوگرم در میلی لیتر، (8/3-6/3) 7/3 پیکوگرم در میلی لیتر و μIU/mL (83/2-28/2) 56/2 بود. موارد مثبت آنتی تیروئید پروکسیداز 7/3% و شیوع آن به طور معنی داری در دختران بیشتر از پسران بود (001/0P<). میزان شیوع کم کاری تیروئید 9% و پرکاری تیروئید 2/0% بوده اما فقط 8/0% دارای TSH بالاتر از μIU/mL 10 بودند. ارتباط معنی داری بین موارد مثبت آنتی تیروئید پراکسیداز با شیوع گواتر و هیپوتیروئیدی وجود داشت، اما ارتباطی بین وضعیت دفع ید ادرار و موارد مثبت آنتی تیروئید پراکسیداز، کم کاری تیروئید و شیوع گواتر به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    با وجود آن که میزان دفع ید ادرار در دانش آموزان مورد بررسی طبیعی می باشد، شیوع قابل توجه گواتر وجود سایر عوامل گواترزا را مطرح می کند. اتوایمیونیتی تیروئید قسمتی از مساله را توجیه می نماید اما بررسی سایر عوامل گواترزا ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: تیروئیدیت اتوایمیون، نمک یددار، گواتر
  • پروین میرمیران، سیاوش وزیری، بهاره معجمی، مهدی هدایتی، توحید عزیزی، فریدون عزیزی صفحه 155
    مقدمه
    کمبود ید و اختلال های ناشی از آن به عنوان یک مشکل عمده ی بهداشتی تغذیه ای در ایران از سال ها قبل شناخته شده است. استان کرمانشاه یکی از مناطقی است که در مطالعه های قبل از یدرسانی دارای شیوع بالای گواتر آندمیک بوده است. در ایران برنامه ی کنترل و پیشگیری از بروز این اختلال از جمله تولید و توزیع نمک یددار از سال 1368 به مرحله ی اجرا درآمده است. به منظور پایش برنامه ی کشوری مبارزه با کمبود ید در سال 1380 این بررسی در دانش آموزان 7 تا 10 ساله ی استان کرمانشاه انجام شد.
    مواد و روش ها
    طی یک بررسی توصیفی مقطعی از طریق نمونه گیری تصادفی، 1200 دانش آموز (به تعداد مساوی دختر و پسر) انتخاب شدند. شیوع گواتر از طریق معاینه ی بالینی انجام و طبق تقسیم بندی سازمان جهانی بهداشت درجه بندی شد. نمونه ی ادرار از یک دهم نمونه ها اخذ و اندازه گیری ید ادرار به روش هضم انجام شد.
    یافته ها
    درصد کلی گواتر در دانش آموزان استان 9/22 درصد و به ترتیب در دختران و پسران 8/22 درصد و 23 درصد بود. میانه ی ید ادرار در جمعیت مورد مطالعه μg/dL 18 بود. در 2/90 درصد موارد ید ادرار بیشتر از μg/dL 10 بود و سطح ید ادرار کمتر از μg/dL 5 در 2/2 درصد موارد وجود داشت. در هیچ مورد، ید ادرار کمتر از μg/dL 2 وجود نداشت. تفاوتی در شیوع گواتر و میزان ید ادرار بین دو جنس و نیز بین دانش آموزان شهر و روستا مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این بررسی نشان می هد که در مقایسه با بررسی کشوری سال 1375 درصد گواتر در دانش آموزان کاهش معنی داری داشته و ید ادرار دانش آموزان استان کرمانشاه هم چنان در حد مطلوب سازمان جهانی بهداشت می باشد. لذا استان کرمانشاه در زمره ی مناطق «عاری از کمبود ید» محسوب می شود.
    کلیدواژگان: گواتر، آندمیک، اختلال های ناشی از کمبود ید، ید ادرار
  • مریم توحیدی، فرزاد حدائق، هادی هراتی، فریدون عزیزی صفحه 161
    مقدمه
    هدف اصلی این مطالعه ارزیابی سودمندی پروتئین واکنش گر C در پیش گویی خطر پیامدهای قلبی عروقی در یک جمعیت شهرنشین ایرانی بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه ی موردی شاهدی آشیانه ای (nested) طی 3 سال پیگیری، 207 مورد واقعه ی قلبی عروقی مستند بین شرکت کنندگان بالای 30 سال مطالعه ی قند و لیپید تهران (TLGS) یافته شد. از این گروه، افرادی که در آغاز مطالعه فاقد بیماری قلبی عروقی بودند، به عنوان گروه مورد (126 نفر) و 259 فرد جور شده از نظر سن و جنس که در آغاز و در طول مدت پیگیری فاقد بیماری قلبی- عروقی بودند، به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. در ابتدای مطالعه، عوامل خطرزای متداول قلبی عروقی مورد ارزیابی قرار گرفته وCRP با روش الایزا با حساسیت بالا اندازه گیری شد.
    یافته ها
    ارتباط متوسطی بین CRP و نمایه ی توده ی بدن (34/0= r)، نسبت دور کمر به دور باسن (22/0= r)، کلسترول تام (24/0=r) و امتیاز خطر فرامینگهام 10ساله (27/0=r) یافته شد (در همه ی موارد 001/0 P<). بعد از تعدیل سازی از نظر سن و جنس، نسبت خطر وقایع قلبی عروقی برای افرادی که در بالاترین چارک توزیع جمعیتی CRP بودند، در مقایسه با پایین ترین چارک 6/2 (فاصله اطمینان 95%= 1/5-4/1 و 006/0 = p) بود. بعد از آنکه علاوه بر عوامل فوق، تعدیل سازی از نظر عوامل خطرزای متداول قلبی عروقی نیز انجام شد، نسبت خطر به مقادیر غیر معنی دار کاهش یافت (8/0، فاصله اطمینان 95% = 9/1- 3/0). اضافه نمودن CRP سطح زیر منحنی های ROC عملکردهای خطر را که بر اساس عوامل خطرزای متداول قلبی عروقی یا امتیاز خطر فرامینگهام ترسیم شده بودند، بهبود نبخشید.
    نتیجه گیری
    در جمعیت ایرانی وقتی که عوامل خطرزای متداول قلبی عروقی شناخته شده هستند، اندازه گیری CRP، برای پیش گویی کوتاه مدت پیامدهای قلبی عروقی، ارزش اضافه ای ندارد.
    کلیدواژگان: پروتئین واکنش گر C، بیماری قلبی، عروقی، عوامل خطرزا
  • مهناز کسمتی، نسرین حقیقی، محمدرضا زادکرمی صفحه 171
    مقدمه
    برخی مطالعه ها حاکی از دخالت هورمون اکسی توسین در کنترل درد، رفتارهای جنسی، اضطراب و عشق است. مکانیسم اثر این نوروپپتید در کنترل درد کاملا مشخص نشده است. با توجه به وجود گیرنده های اکسی توسینی و اوپیوئیدی در هسته ی لوکوس سرولئوس، به عنوان یک هسته ی مطرح در درد، هدف این مطالعه بررسی اثر اکسی توسین و تداخل آن با گیرنده های اوپیوئیدی در درک درد می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از موش های نر نژاد ویستار با وزن20±270 گرم استفاده شد. حیوانات به گروه های دریافت کننده ی سالین، اکسی توس‍‍‍ین (nmol/2μL 3) (حل شده در سالین) به تنهایی و اکسی توسین همراه نالوکسان (به عنوان آنتاگونیست گیرنده های اوپیوئیدی) (nmol/2μL 3) به درون هسته ی لوکوس سرولئوس تقسیم شدند. از دو آزمون صفحه ی داغ و پس کشیدن دم برای ارزیابی درد استفاده شد.
    یافته ها
    تزریق اکسی توسین در هسته ی لوکوس سرولئوس باعث بی دردی معنی داری در هر دو آزمون شد (001/0p<). نالوکسان توانست اثر بی دردی اکسی توسین را کاهش دهد (05/0p< Tail flick:) و (001/0p< Hot plate:).
    نتیجه گیری
    اکسی توسین اثر ضد دردی خود را از طریق هسته ی لوکوس سرولئوس انجام می دهد. با توجه به کاهش اثر ضد دردی اکسی توسین توسط نالوکسان، به نظر می رسد این نوروپپتید بخشی از آثار ضد دردی خود را به واسطه ی بر انگیختن سیستم اوپیوئیدی موجود در این هسته انجام می دهد.
    کلیدواژگان: درد، سیستم اوپیوئیدی، اکسی توسین، هسته ی لوکوس سرولئوس
  • مهرداد روغنی، توراندخت بلوچ ناد مجرد، امیرارسلان امین، رضا امیرطوری صفحه 177
    مقدمه
    بیماری دیابت قندی یکی از شایع ترین بیماری های متابولیک بدن می باشد که با عوارض ناتوان کننده ی متعدد در درازمدت همراه است. با توجه به اهمیت درمانی گیاهان دارویی، گیاه کرفس وحشی دارای خاصیت کاهش دهندگی سطح پراکسیداسیون لیپیدی و سطح برخی چربی های سرم در مدل تجربی هیپرلیپیدمی حیوانات آزمایشگاهی می باشد. در مطالعه ی حاضر اثر تجویز داخل صفاقی عصاره آبی این گیاه بر میزان گلوکز، تری گلیسرید، کلسترول تام، کلسترول LDL و HDL موش صحرایی دیابتی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    برای این منظور موش های صحرایی ماده (28=n) به چهار گروه شاهد، شاهد تحت تیمار با کرفس وحشی، دیابتی، و دیابتی تحت درمان با کرفس وحشی تقسیم بندی شدند. عصاره ی آبی گیاه به میزان 200 میلی گرم بر کیلوگرم به مدت 4 هفته و به صورت یک روز در میان تجویز شد. میزان گلوکز، تری گلیسرید، کلسترول تام، کلسترول LDL و HDL سرم قبل از بررسی و در هفته های دوم و چهارم پس از بررسی تعیین شد.
    یافته ها
    میزان گلوکز سرم در گروه دیابتی افزایش معنی داری را در هفته ی چهارم در مقایسه با هفته ی قبل از آزمایش نشان داد (001/0p<) و در گروه دیابتی تحت درمان با کرفس وحشی کاهش مختصر و غیرمعنی دار در مقایسه با گروه دیابتی در همین هفته مشاهده شد. به علاوه سطح تری گلیسرید در گروه دیابتی افزایش معنی داری را در هفته ی چهارم نسبت به هفته قبل بررسی (05/0p<) نشان داد و سطح تری گلیسرید در هفته ی چهارم در گروه دیابتی تحت درمان با کرفس وحشی در مقایسه با گروه دیابتی به طور معنی دار پایین تر بود (01/0p<). هم چنین یک کاهش معنی دار در سطح کلسترول سرم در گروه دیابتی تحت درمان با کرفس وحشی در هفته ی چهارم در مقایسه با گروه دیابتی مشاهده شد (01/0p<). از طرف دیگر، میزان کلسترول HDL و LDL در گروه دیابتی تحت درمان در هفته چهارم در حد معنی دار و به ترتیب بیشتر (05/0p<) و کمتر (01/0p<) از گروه دیابتی بود.
    نتیجه گیری
    تجویز داخل صفاقی عصاره ی آبی کرفس وحشی در مدل تجربی دیابت قندی، هر چند فاقد اثر هیپوگلیسمیک بارز بود، موجب تغییرات مطلوب و سودمند در سطح لیپیدهای خون می شود.
    کلیدواژگان: کرفس وحشی، گلوکز، لیپید، دیابت قندی، موش صحرایی
  • کتانه ابراری، علی رشیدی پور، سعید سمنانیان، یعقوب فتح الهی صفحه 183
    مقدمه
    شواهد جدید نشان می دهند که در طی به خاطرآوری، حافظه مجددا ناپایدار شده، فرآیند تثبیت مجدد را طی می کند. با توجه به دخالت هورمون های استرس در تثبیت اطلاعات تازه، هدف این مطالعه بررسی آثار کورتیکوسترون بر روند تثبیت و تثبیت مجدد حافظه در یک مدل شرطی است.
    مواد و روش ها
    موش های نر صحرایی نژاد ویستار در دستگاهContextual Fear Conditioning آموزش داده شدند. بعد از قرار دادن موش در محفظه، در آزمایش تثبیت، شوک الکتریکی به میزان mA 4/0 به مدت 2 ثانیه برای دو بار با فاصله ی 120 ثانیه به حیوان اعمال شد. 20 ثانیه بعد از شوک آخر، حیوان از قفس برداشته شد و کورتیکوسترون با دوزهای مختلف به حیوان تزریق شد. 24 ساعت بعد آزمون به خاطرآوری انجام شد و مدت زمانی که طی 5 دقیقه حیوان در حالت بی حرکت ((Freezing به سر می برد، ثبت شد. در آزمایش تثبیت مجدد، برای ایجاد حافظه متوسط (حدود 40 درصد)، شدت شوک همانند آزمایش تثبیت بود. برای حافظه ی قوی، 8 شوک الکتریکی با شدت mA 5/1 به مدت 1 ثانیه در فواصل 62 ثانیه اعمال شد. 24 ساعت بعد، فعال شدن حافظه(به مدت 90 ثانیه) انجام شد. بلافاصله بعد از آن، کورتیکوسترون با دوزهای مختلف تزریق و 24 ساعت بعد آزمون به خاطرآوری همانند بالا انجام شد.
    یافته ها
    کورتیکوسترون با دوز3 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن، باعث افزایش تثبیت حافظه می شود در حالی که در همین دوز میزان تثبیت مجدد حافظه ی قوی را به طور معنی داری کم می کند ولی این اثر موقتی است.
    نتیجه گیری
    یافته های فوق نشان می دهند که تزریق کورتیکوسترون بعد از آموزش و فعال سازی حافظه آثار متضادی در به خاطرآوری اطلاعات حافظه ی ترس شرطی شده بازی می کنند که تعیین مکانیسم های درگیر به مطالعه های بیشتری نیاز دارد.
    کلیدواژگان: حافظه، کورتیکوسترون، تثبیت حافظه، تثبیت مجدد حافظه، ترس شرطی شده
  • نازنین نوری، پروین میرمیران، سحر عسگری، فریدون عزیزی صفحه 191
    مقدمه
    مطالعه ها اخیر نشان داده اند که دریافت لبنیات با سندرم متابولیک رابطه ی معکوسی دارد است. کلسیم و ویتامین D که دو عامل اصلی تشکیل دهنده لبنیات می باشند، به نظر عوامل اصلی فواید لبنیات هستند. هدف این مطالعه تامین ارتباط دریافت کلسیم و ویتامین D با سندرم متابولیک می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه ی مقطعی جامعه نگر می باشد که در آن یک نمونه ی 808 نفری (مرد و زن) 74-18 ساله به طور تصادفی انتخاب شدند. حدود مرزی برای چارک های دریافت غذایی کلسیم و ویتامین D تعیین شد. رگرسیون لوجستیک برای مقایسه ی چارک های کلسیم و ویتامین D با تطبیق برای عوامل مخدوش کننده در 4 مدل انجام شد. در هر مدل نسبت به مدل قبلی برای متغیر های بیشتری تطابق صورت گرفت
    یافته ها
    بعد تطابق برای سن، دریافت انرژی، وضعیت سیگار، فعالیت فیزیکی، نمایه ی توده ی بدن و سابقه ی خانوادگی سکته ی قلبی قبل از 60 سالگی، مشاهده شد که دریافت کلسیم با سندرم متابولیک ارتباط معکوس دارد. (OR)Odds Ratio سندرم متابولیک از کمترین به بیشترین چارک دریافت کلسیم به ترتیب: 1، 90/0(04/1-61/0)، 85/0(99/0-78/0) و 74/0(95/0-62/0) و 01/0P< بود. در این روند بعد از تطبیق برای دریافت ویتامین D تغییری حاصل نشد. میزان دریافت غذایی ویتامین D با شیوع سندرم متابولیک رابطه ی عکس داشت ولی این رابطه مستقل از دریافت کلسیم نبود. به همین ترتیب ارتباط قوی و معنی داری بین دریافت لبنیات و سندرم متابولیک دیده شد. OR بالاترین در مقابل پایین ترین چارک 81/0(98/0-64/0) و 05/0P< بود.
    نتیجه گیری
    این بررسی نشان میدهد که دریافت کلسیم و لبنیات با کاهش شیوع سندرم متابولیک مرتبط می باشد.
    کلیدواژگان: رژیم غذایی، کلسیم، ویتامین D، سندرم متابولیک، رگرسیون لوجستیک
  • فرح سادات شریفی، احمد مسعود، ماکان رضایی، مجید ضیایی، مهدی هدایت صفحه 201
    مقدمه
    در راستای تاثیر روزه داری بر عملکرد سیستم ایمنی، هدف از این مطالعه بررسی تاثیر یک ماه روزه داری بر سطح سرمی سیتوکین های TNF-، IFN-، TGF-، IL-1، کورتیزول و ایمونوگلوبولین ها بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 25 نفر از دانشجویان پسر ساکن خوابگاه دانشگاه علوم پزشکی تهران یک روز قبل و بعد از روزه داری بررسی شدند. سطح سرمی سیتوکین ها وکورتیزول با روش ELISA و ایمونوگلوبولین ها با روش SRID بررسی شد.
    یافته ها
    در خصوص تغییرات ایجاد شده بین سیتوکین های التهابی (IL- 1 و TNF-)، تحریکی (IFN-، )، مهار کننده (TGF- )، هورمون کورتیزول و ایمونوگلوبولین های سرم افراد فوق قبل و بعد از روزه داری نتایج ذیل به عمل آمد. افزایش معنی دار سطح (P<0.01) IFN-، کاهش غیر معنی دار IFN-، هم چنین کاهش معنی دار (P<0.02) TNF-، و افزایش غیر معنی دار TGF- و افزایش معنی دار کورتیزول (P<0.02) مشاهده شد. در خصوص گاماگلوبین ها کاهش معنی دار IgA (P<0.07) نیز از نتایج این بررسی بود.
    نتیحه گیری: یک ماه روزه داری اسلامی می تواند سبب افزایش عملکرد سلول های T، کاهش التهاب و تاثیر بر پاسخ ایمنی هومورال شود. به ترتیب افزایش معنی دار IFN- ، کاهش معنی دار TNF- و کاهش ایمونوگلوبولین IgA شواهدی بر این امر محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: روزه داری، سیتوکین، کورتیزول، ایمونوگلوبولین
  • عطیه آموزگار، آرش اردوخانی، فریدون عزیزی صفحه 205
    مقدمه
    دریافت ید کافی برای سنتز و ترشح مقادیر کافی هورمون های تیروئید از غده ی تیروئید ضروری است. تشکیل هورمون های تیروئید وابسته به در دسترس بودن مقادیر کافی از ید اگزوژن است. در مطالعه های جمعیتی اندازه گیری یک نمونه ی تصادفی از ید ادرار فرد، شاخصی برای تعیین دریافت ید نمی باشد. میانه ی ید ادرار تصادفی با توجه به دریافت متفاوت ید به صورت روزانه و با توجه به قدرت ذخیره سازی غده ی تیروئید به نظر شاخص قابل اعتمادی برای تخمین میزان دریافت واقعی نیست. لذا این مطالعه با بررسی نمونه ی روز به روز ید ادراری در زنان باردار و غیرباردار، روند دریافت ید را در این دو گروه تعیین کرده و اعتماد به یک نمونه ی تصادفی از ید ادرار را در هر دو گروه مورد سنجش قرار می دهد. هم چنین میزان تغییرات ید ادرار را در بارداری نسبت به زمان غیربارداری بررسی می کند.
    مواد و روش ها
    36 زن باردار و 32 زن غیرباردار مراجعه کننده به درمانگاه مراقبت مادر و کودک بیمارستان شهید اکبرآبادی و مهدیه ی تهران به صورت پیاپی انتخاب و بررسی شدند. از هر فرد در مدت یک هفته 3 نمونه ی ادرار یک روز در میان گرفته شد. این نمونه گیری در 4 هفته پیاپی انجام شد. در پایان یک ماه از هر فرد 12 نمونه ی ادرار بررسی شد و ید ادرار به روش سندل کالتوف اندازه گیری شد. مطالعه از مهرماه سال 1385 تا اسفند ماه 1385 ادامه یافت.
    یافته ها
    در این مطالعه متوسط سن زنان باردار 4/6±4/27 سال و زنان غیرباردار 5/4±6/27 بود (8/0=p). میانگین و انحراف معیار سن حاملگی 3/3±11 هفته بود. میانه ی غلظت ید ادرار در زنان باردار کمتر از 100 میکروگرم در لیتر در 4/19 درصد، زنان باردار میانه ی غلظت ید ادرار بین 149-100 میکروگرم در لیتر در در 25 درصد، میانه ی ید ادرار 249-150 میکروگرم در لیتر در 6/30 درصد و بیشتر یا مساوی 250 میکروگرم در لیتر در 25 درصد افراد دیده شد. این مقادیر در زنان غیرباردار به ترتیب 6/17، 9/30، 4/32 و 1/19 درصد بود. میانگین هیچ کدام از نمونه های ید ادرار در دو گروه تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. میانگین (محدوده) انحراف معیار مقادیر ید ادرار در نمونه های شماره ی 1 تا 12 در زنان باردار، 4/138 میکروگرم در لیتر (404-1/24) و در زنان غیرباردار، 118 میکروگرم در لیتر (4/272-5/29) (286/0=p) بود که تفاوت معنی داری وجود نداشت. به جز نمونه ی شماره ی 11 میانه ی غلظت ید ادرار بین زنان باردار و غیرباردار تفاوت چشم گیری نداشت (05/0=p).
    نتیجه گیری
    در هر فرد تغییرات روز به روز ید ادرار چشم گیر است. مقادیر عددی حد مرکزی (معمولا میانه) تصویر صحیح تری از دریافت کافی یا ناکافی جمعیت مورد نظر را به دست می دهد.
    کلیدواژگان: ید ادراری، بارداری
|
  • M. Sanjari M. Hedayati F. Azizi Page 119
    Introduction
    Type 2 Diabetes is fast increasing in adolescents various populations there is a lack of related data in Iranian population. The aim of this study is to determine the prevalence of diabetes, its risk factors (such as family history, obesity, sedentary life, high caloric diet, birth weight, history of GDM in their mothers), associated disease (hypertension, dyslipidemia, obesity) and related complications (proteinuria and retinopathy).
    Materials And Methods
    This is a cross sectional study of 4480, 3 – 19 year old children from eastern Tehran selected by multiple stratified cluster random sampling this study was done in 3 steps. In the first step, the children were screened by detecting FBS. Then 210 persons with FBS> 100 were selected and GTT (1.75 mg/kg glucose) was done for all of them and in the third step, we measured Anti GAD, ICA, serum insulin levels and C peptide in patients with Impaired Fasting Glucose. Questionnaires for history, physical examination and nutritional status and the results of tests were completed for each one, all the patients were evaluated for retinopathy and nephropathy. Overall, we detected one case of IFG, 6 cases of IGT and 5 cases of DM. Finally, the results were compared with those of 20 age sex matched controls.
    Results
    The prevalence of IFG was 22 in 105 for IGT it was 133 in 105 and 110 in 105 for DM. The prevalence of type 2 diabetes was 45 in 105 in adolescents in this population. Obesity and strong family history of diabetes mellitus was observed in most of them. None of them had complications of DM. In spite of the few cases of type 2 diabetes identified in Iranian adolescents, prevalence of this disease in our population is low.
    Conclusion
    The probability of this disease should be considered in obese children with strong family history of DM. In order to prevent type 2 DM in adolescents appropriate dietary and physical activity interventions are is recommended for the general population.
    Keywords: Type 2 diabetes_Adolescence_Children
  • F. Sarvghadi M. Karimi F. Azizi Page 127
    Introduction
    Stroke is one of the most common causes of mortality and morbidity worldwide. In addition to the effects of some risk factors like old age, hypertension, hyperlipidemia and smoking, the prevalence of this disorder is twice as high in diabetic as compared to nondiabetic patients. The purpose of this survey to detect asymptomatic intracranial stenosis and to determine its risk factors in hypertensive diabetic patients aged over 50 years using Transcranial Doppler Sonography(TCD).
    Materials And Methods
    Diabetic patients aged over 50 years with hypertension and no previous history of cerebrovascular problems were invited, and initially a questionnaire on demographic information, smoking, history of hyperlipidemia, duration of diabetes and hypertension and physical exams was completed. Then evaluation of peak systolic flow velocity (PSV) in middle cerebral (MCA) internal carotid (ICA) and vertebral arteries (VA) was done by TCD, PSV ≥ 120 cm/sec for MCA and ICA and PSV ≥ 100 cm/sec for VA over 50% stenosis of arterial wall diameter was classified (defined) as significant stenosis,. Student t test, analyze of variance and non parametric tests were used for data analysis.
    Results
    Overall 108 patients with mean age 62.51±7.90 years were studied, of which 22 (20.3%) patients (11male, 11 female) had stenosis and 34 (31.4%) stenotic arteries were also detected 7 out of 22 patients (32%) had multiple stenosis. Mean durations of hypertension in these two groups were 5.36±1/7and 3.07±0.39 years respectively (P = NS), and mean durations of diabetes were 14.09±1/8 and 8.15±0/72 years respectively (P< 0.01). Of 22 (41%), 9 had hyperlipidemia, with 6 of them having multiple involvement, whereas only 1 out of 13 patients without hyperlipidemia had multiple stenosis. (P<0/003). More than 20% of our patients had significant but asymptomatic cerebral artery stenosis 30% of patients had multiple artery Involvement. There was no relation between occurence of stenosis and age, sex or duration of hypertension, but there was a significant relation between prevalence and multiplicity of stenoses and the duration of diabetes and also the presence of hyperlipidemia.
    Conclusion
    Periodic evaluation of cranial vessels hence, in aged diabetic patients with risk factors of atherosclerosis using TCD is recommended.
    Keywords: Diabetes mellitus, Stroke, Transcranial doppler sonography, Peak systolic velocity, Artery stenosis
  • M. Mohammadi F. Mesbah Gh Dehghan Page 133
    Introduction
    Vanadyl sulfate (vanadium) has insulin like activity and trophic effects on the pancreatic beta cells of experimental-induced partial diabetic mellitus rats. In this study we investigated the trophic and regenerative effects of vanadium on pancreatic beta cells in conjunction with its insulin like actions in moderate diabetic rats.
    Materials And Methods
    Moderate diabetic hyperglycemia was induced by IV injection of 40 mg/kg streptozotocin (STZ). Diabetic animals with blood glucose levels (BG) of 500-600 mg/dl were randomly divided into three groups and treated as follows: group I (n=9), remained untreated (diabetic) whereas normoglycemia was induced in group II by daily IP injection of NPH insulin (n=11) and group III (n=10) used fluid containing 1mg/ml vanadium. Blood samples were taken at specified times during the two months of treatment by nicking the tip of the tail to measure BG. Finally the rats were deeply anesthetized and sacrificed for histological evaluation of their pancreas.
    Results
    BG remained high in group I (552±7mg/dl), whereas group II were euglycemic and in group III, vanadium reduced BG level to 320±33mg/dl. Comparison of histological slides obtained from the pancreases of the three groups, with the exception of group III, revealed small and scarce islets of the pancreas, whereas, in group III, vanadium increased the size and the number of these islets looking like of normal rats.
    Conclusion
    Amelioration of hyperglycemia in conjunction with increases in the size and the number of beta cells of group III seems to indicate that vanadium has regenerative and trophic effects on degenerated beta cells of moderate diabetic rats, and therefore, seems to cure diabetes by improving the activity beta cells of diabetic rats when degeneration of beta cells was not complete.
    Keywords: Vanadium, Pancreas, Beta cell, Diabetic mellitus, Blood glucose, Rat
  • H. Shahbazian M. Sarmast Sh Askarpoor N. Mostofi M. Mohammadpour N. Naderian Page 141
    Introduction
    Thyroid nodules are a common clinical problem and Fine Needle Aspiration (FNA) is the principal method used for preoperative diagnosis. This study was designed to evaluate the diagnostic accuracy of FNA for detection of malignancy in thyroid nodules.
    Materials And Methods
    In this retrospective study, 1016 patients with thyroid nodule were evaluated over a six year period (1999-2005). FNA was done for all of these patients by two expert pathologists. Thyroidectomy was performed on 104 patients and the cytologic and pathologic diagnoses were compared. For evaluation of diagnostic value of FNA, malignant and suspicious diagnoses of FNA were considered as positive cytologic results and the final malignant cases (excluding microscopic carcinoma) as positive pathologic results. In addition, risk of malignancy in thyroid nodules was calcuated based on the cytologic results documented in our patients.
    Results
    There were 884 females and 132 males (f/m: 7:1), with an age range of 9-81 years. The cytological results of 1016 specimens were as follows: 85% benign, 7% suspicious, 0.9% malignant and 7% inadequate. One hundred and four patients underwent surgery, (85 females and 19 males, f/m: 4.5:1), with an age range of 13-56 years. Preoperative cytologic results in this group were as follows: 62.5% benign, 35.5% suspicious and 2% malignant. Final pathologic results were 83.6% benign and 16.3% malignant. FNA sensitivity was 93.8%, specificity 72.7%, diagnostic accuracy 75.9%, positive predictive value 38.4% and negative predictive value 98.4%. False positive rate was 27%, and false negative rate 6%. Among patients with a suspicious cytology who were operated, malignancy in pathologic results was 35% (13 cases of 37 cases). While the incidence of malignancy in thyroid nodules was 3.8% in all patients, this rate was 6% in solitary thyroid nodules and 2% in multinodular goiters.
    Conclusion
    Because of its high sensitivity and low false negative results, FNA seems a reliable method for the diagnosis of cancer in thyroid nodules, a method however that is useful only as an adjunct to clinical judgment and not as a replacement.
    Keywords: Thyroid nodule, Fine needle aspiration, Sensitivity, Specificity, Diagnostic accuracy, cytology
  • M. Dabbaghmanesh A. Sadegholvaad F. Ejtehadi Gh Omrani Page 149
    Introduction
    Iodine deficiency has been identified as a significant public health problem in Iran. The main strategy for control of iodine deficiency was country wide salt iodination. 10 years after starting this program, goiter is still endemic in some school children. The most important differential diagnosis is autoimmune thyroiditis. The aim of the present study was to evaluate prevalence of autoimmune thyroiditis in school children with normalized iodine intake.
    Material And Methods
    1188 school children, aged 8-13 years, were selected by cluster random sampling to evaluate prevalence of goiter. From a total of 1188, 500 school children were chosen to assess urinary iodine excretion, free T4, free T3, TPO anti body (TPOAb) and TSH.
    Results
    Goiter was endemic in 39.6 %(95% CI 36/3%-41/7%) but majority of them had grade I thyromegaly. Median urinary iodine excretion (18/8 µg/ dl) indicated normal iodine intake. Mean (95%CI) free T4, free T3 and TSH concentration were 13.1(12.8-13.3) pg/ml, 3.7(3.6-3.8)pg/ml and 2.5 (2.2-2.8) IU/ml respectively. TPOAb was positive in 3.7% of children with a higher prevalence in girls(P< 0.001). The prevalence of hypothyroidism and hyperthyroidism was 9% and 0.2% respectively but only 0.8% of school children had TSH>10. There was a significant relationship between detection of positive TPOAb, prevalence of goiter and hypothyroidism however no relation was seen between urinary iodine excretion status and detection of positive TPOAb, hypothyroidism and prevalence of goiter.
    Conclusion
    Despite median urinary iodine excretion being normal, persistence of goiter suggested presence of goiterous factors alhought the autoimmune mechanisms of thyroid may to some extent autoimmune of thyroid explain some part of the goiter prevalence it is however necessary to evaluate other factors.
    Keywords: Autoimmune thyroiditis, Iodinized salt, Goiter
  • P. Mirmiran S. Vaziri B. Moajemi M. Hedayati T. Azizi F. Azizi Page 155
    Introduction
    The province of Kermanshah was one of the regions with endemic goiter in Iran, where following initiation of the program of control of iodine deficiency in 1989, production, distribution and consumption of iodized salt were begun. This survey was conducted within the framework of national monitoring survey in 2001 to ascertain the urinary iodine levels and the prevalence of goiter and in order to evaluate the iodine status of school aged children in Kermanshah.
    Materials And Methods
    1200 schoolchildren, aged 7-10 years, were selected randomly from all regions of Kermanshah, and the grade of goiter, in 600 boys and 600 girls, was determined according to WHO classification. Urinary iodine content was estimated using the digestion method in one tenth of the schoolchildren.
    Results
    Total goiter rate was 122.9, 22.8% in girls and 123.0% in boys. Median urinary iodine was 18.0 µg/dl. Urinary iodine was above 10 µg/dl in 90.2% and less than 5 µg/dl in 2.2% no one had urinary iodine below 2 µg/dl. UIC levels and goiter prevalence were not statistically different between boys and girls and also between urban and rural areas.
    Conclusion
    It is concluded that the rate of goiter in Kermanshah has decreased significantly since 1996 and urinary iodine levels in schoolchildren are indicative of adequate iodine intake. Kermanshah province therefore, can be considered an “iodine deficiency free” zone.
    Keywords: Goiter, Urinary iodine, Iodine deficiency
  • M. Tohidi F. Hadaegh H. Harati, F. Azizi Page 161
    Introduction
    The main aim of this study was to evaluate the utility of C-reactive protein (CRP) in risk prediction of cardiovascular outcomes.
    Materials And Method
    In a nested case-control study, 207 cardiovascular events among participants over 30 years of the Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS) were documented during 3 years of follow up. Cases that were free of cardiovascular disease at baseline (126 subjects) were matched to 259 normal controls for age and sex. High sensitivity CRP and traditional cardiovascular risk factors were measured at baseline.
    Results
    Modest correlation was found between CRP and body mass index (r=0.34), waist-to-hip ratio (r=0.22), total cholesterol (r=0.24) and calculated 10-year Framingham coronary risk score (FRS) (r=0.27) (all P values <0.001). The age and sex adjusted relative risk of cardiovascular events for subjects in the highest quartile of the population distribution of CRP when compared with the lowest quartile was 2.6 (95% CI=1.4-5.1, P=0.006). After additional adjustment for traditional cardiovascular risk factors the odds ratio decreased to non-significant levels (0.8,95% CI=0.3-1.9). Addition of CRP did not improve the area under receiver operating characteristic curve of risk functions that was based on traditional cardiovascular risk factors or FRS.
    Conclusion
    It is concluded that for short-term prediction of cardiovascular outcomes in the Iranian population, when traditional cardiovascular risk factors are known measurement of CRP has no additional value.
    Keywords: C, reactive protein, Cardiovascular disease, Risk factor
  • M. Kesmati N. Haghighi M. Zadkarami Page 171
    Introduction
    Studies show that the plaus a role hormone oxytocin in the control of pain, sexual behavior, anxiety and love. The mechanism of this neuropeptide is not completely understood in the CNS. This study aimed at researching the effect of oxytoxin administered in the locus coeruleus (LC) nucleus on pain and its interaction with opioid system, because LC influences the nociception and also contains oxytocin and opioid receptors.
    Materials And Methods
    Male wistar rats weighing 270±20 grams were used. Animals divided to the in control group, receiving only oxytocin (3nmol/2µl) and the group receiving oxytocin (3nmol/2µl) with naloxone as an opioid receptor antagonist (3nmol/1µl) in LC nucleus. Hot plate and tail flick tests were used for pain response evaluations.
    Results
    Oxytocin injection in locus coeruleus nucleus induced analgesic effect significantly in two analgesiometer tests (p<0.001). Naloxone prevented the analgesic effect of oxytocin significantly (Hot plate p<0.001, Tail flick p<0.05).
    Conclusion
    Oxytocin exerts part of its antinociception effect via LC nucleus and probably by excitation of the opioid system because of the inhibiting effect of naloxone.
    Keywords: Pain, Opioid system, Oxytocin, Locus coeruleus nucleus
  • M. Roghani, T. Baluchnejadmojarad, A. Amin, R. Amirtouri Page 177
    Introduction
    Diabetes mellitus is one of the most common metabolic disorders, which is accompanied by debilitating complications in the long term. Considering the therapeutic significance of medicinal plants, this study was conducted to evaluate the effects of i.p. intraperitonead administration of Apium graveolens on the serum glucose, triglyceride, total cholesterol, and HDL- and LDL-cholesterol levels of diabetic rats.
    Materials And Methods
    Twenty-eight, female Wistar rats were divided into 4 groups, i.e. the control, AG-treated control, the diabetic, and AG-treated diabetic groups. The treatment groups received 200 mg/kg i.p. of the aqueous extract of the plant on alternate days for 4 weeks. Serum glucose, triglyceride, total cholesterol, LDL- and HDL- cholesterol levels were determined before the study, and two and four weeks after the study.
    Results
    Serum glucose levels in diabetic group increased 2 and 4 weeks after the experiment as compared to data obtained one week before the study (P<0.001) AG treatment of diabetic rats did not have any significant effect. In addition, triglyceride levels in the diabetic group increased 4 weeks after the experiment in comparison to related data of one week before the study (P<0.05) and there was a significant lower level of triglyceride in AG-treated diabetic rats (p<0.01). Furthermore, a similar significant reduction was obtained for the treated-diabetic group as compared to the diabetic group regarding serum cholesterol levels (p<0.05). On the other hand, HDL- and LDL- cholesterol levels were significantly higher (p<0.05) and lower (p<0.01) in the AG-treated diabetic group as compared to the untreated diabetic group respectively.
    Conclusion
    Although intraperitoneal administration of the aqueous extract of Apium graveolens has no significant hypoglycemic effect, it could possibly lead to appropriate changes in blood lipid profiles.
    Keywords: Apium graveolens, Glucose, lipid, Diabetes mellitus, Rat
  • K. Abrari, A. Rashidipour, S. Semnanian, Y. Fathollahi Page 183
    Introduction
    Recent evidence indicated that when a stabilized memory is recalled or reactivated, it again becomes labile and initiates a time-dependent process referred to “reconsolidation”. Considering the documented role of stress hormones on emotional memory, the purpose of this study was to compare the effects of glucocorticoids on consolidation and reconsolidation of a fear conditioning memory.
    Materials And Methods
    Adult male Wistar rats were trained in fear conditioning system. In experiment 1, rats were placed into context and after 180 s were given two 2 s, 0.4 mA shocks with an interval of 120 s. Twenty seconds after the final shock, rats removed from the context box and were injected with different doses of corticosterone or vehicle. In reconsolidation experiments, rats received 2 s, 0.4 mA shocks with an interval of 120 s (moderate memory) or given eight 2 s, 1.5 mA shocks with an interval of 62 s (strong memory). Thirty seconds after the final shock, rats removed from the context box. For reactivation, 24 h later rats were returned to the chamber for 90s. Immediately after reactivation, rats were injected with different doses of corticosterone or vehicle. Twenty-four hours after training or memory reactivation, rats were returned to the context box for 5 min. Seconds of freezing (defined as the absence of all visible movement oxcept respiration) during the retrieval testing were scored for each rat.
    Results
    The findings indicated that injections of corticosterone after training enhanced memory consolidation at dose of 3 mg/kg. Injections of the drug after memory reactivation did not change recall of moderate memory, but impaired recall of strong memory at dose of 3 mg/kg.
    Conclusion
    The data indicate that glucocorticoids have opposite effects on consolidation and reconsolidation of contextual fear conditioning memory. Further studies are needed to determine the underlying mechanisms.
    Keywords: Learning, Memory, Glucocorticoid, Consolidation, Reconsolidation, Contextual fear conditioning
  • N. Noori P. Mirmiran, S. Asgari F. Azizi Page 191
    Introduction
    Recent studies have shown that dairy consumption is inversely associated with the metabolic syndrome. Calcium and vitamin D, two major components of dairy products, have been postulated as being primarily responsible for the beneficial effect of dairy consumption. The objective was to examine whether and to what extent intakes of calcium and vitamin D are related to the metabolic syndrome in adults.
    Materials And Methods
    In this population-based cross sectional study, a representative sample of 808 subjects (male and female) aged 18-74 y were randomly selected. Subjects were categorized based on quartile cut-points of dietary intakes of calcium and vitamin D. Multivariate logistic regression was used in 4 models to compare different dietary intake levels of calcium and vitamin D adjusted for lifestyle and nutritional confounders. Each model was additionally adjusted for more variables than the previous one.
    Results
    After adjusting for age, calories, smoking status, exercise, BMI and parental history of myocardial infarction before age 60 years, dietary calcium levels were significantly and inversely associated with the prevalence of metabolic syndrome, and the ORs of having the metabolic syndrome for increasing quartiles of dietary calcium intake were 1.00 (reference), 0.90 (95% CI 0.61–1.04), 0.85 (0.78–0.99) and 0.74 (0.62–0.95) P for trend <0.02, and was not appreciably altered by additional adjustment for dietary vitamin D intake. Dietary vitamin D was inversely associated with the prevalence of metabolic syndrome but was not independent of total calcium intake. Similar strong relations between intakes of dairy products and metabolic syndrome were also observed and the multivariable OR comparing highest with lowest intake quartiles was 0.81(0.64-0.98), P for trend <0.03.
    Conclusion
    It is concluded that intakes of calcium and dairy products may be associated with a lower prevalence of the metabolic syndrome in adults.
    Keywords: Diet, Tehran Lipid, Glucose Study, Calcium, Vitamin D, Metabolic syndrome, Food Frequency questionnaire, Logistic regression
  • F. Sharifi, A. Masoud, M. Rezai, M. Ziaei, M. Hedayati Page 201
    Introduction
    This research aimed determining the levels of cortisol, immunoglobulins and major serum cytokines, following Ramadan fasting, as immune response indexes.
    Materials And Methods
    For this before and after Ramadan fasting study, twenty-five students residing at the dormitory of the Tehran University of Medical Sciences were selected. All cytokines levels (IL-1α, TGF-β, TNF-α, IFN-α, IFN-γ) were determined by the ELISA method, Immoglobulines were determined by the Radial Immunodiffusion (SRID) technique and cortisol levels were measured by EIA too.
    Results
    While IFN-γ a showed a considerable increase after Ramadan fasting (P<0.01), IFN-α and TNF-α had decreased (P³ 0.5 and <0.02 respectively). Serum level of TGF-β increased but not significantly (P>0.3) cortisol also increased after one month of fasting (P<0.05). Serum IL-1α had a non-significant decrease (P ³ 0.5). Although IgG & IgM levels showed no significant increase, IgA levels showed significant decrease [P<0.5].
    Conclusion
    Our data revealed that Ramadan fasting increased IFN-y, while decreasing TNF-a and IgA levels ramadan fasting can probably increase T-Cell function, lower the inflammatory appreance rate and affect immunoglubulin production.
    Keywords: Islamic Ramadan Fasting, Cytokine, Cortisol, Immunoglobuline
  • A. Amozgar A. Ordokhani F. Azizi Page 205
    Introduction
    In order to assess variations of urinary iodine concentration (UIC) during a 4-week period among pregnant and non-pregnant women in an iodine-replete area.
    Materials And Methods
    Pregnant and non-pregnant women referred to two maternity hospitals in Tehran were consecutively recruited from September 2005 to March 2006 urine samples (5–10 mL) were collected on an every-other-day basis for 4 weeks (i.e., 12 samples for each individual). UIC was determined using modified Sandell-Kolthoff method.
    Results
    Thirty-six pregnant and 32 non-pregnant women completed the study. Mean±SD age of pregnant women was 27.4±6.4 and that of non-pregnant women was 27.6±4.5 years (p=0.897). Mean±SD gestational age was 11.0±3.3 weeks in pregnant participants. Median UIC of <100, 100-149, 150-249, and ≥250 µg/L was present in 19.4, 25.0, 30.6, and 25.0% of pregnant, 15.6, 37.5, 34.4, and 12.5% of non-pregnant, and 17.6, 30.9, 32.4, and 19.1% of total individuals, respectively. Median UIC values of sample, numbers 1 to 12 were not significantly different either in pregnant (p=0.591) or in non-pregnant subjects (p=0.745), except for sample number 11, median UIC was not significantly different between pregnant versus non-pregnant women (P values > 0.05). Mean SD value for UIC in samples number 1 to 12 in pregnant women was 138.4 (24.1–404), whereas in non-pregnant women this value was118.0 (29.5-272.4) µg/L (p=0.286).
    Conclusion
    There was a wide intrapersonal variation in UIC values among pregnant and non-pregnant women residing in an iodine-replete area, supporting the notion that casual UIC would not reflect iodine status of the individual.
    Keywords: Urinary Iodine, Pregnancy