فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1386)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1386)

  • 150 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رقیه موسوی*، علیرضا مرادی، سیداسماعیل مهدوی هرسینی صفحه 7

    هدف پژوهش حاضر، مطالعه اثر بخشی رویکرد خانواده درمانی ساختاری در بهبود اختلال اضطراب جدایی کودکان از طریق ایجاد تغییر در ساختار خانواده،کاهش تعارضات در روابط والدین و ارتقاء عملکرد خانواده های دارای کودکان مبتلا به اختلال اضطراب جدایی می باشد.روش پژوهش، شبه تجربی بوده و با اجرای پیش آزمون و پس آزمون و ارایه مداخله و اندازه گیری مکرر انجام گرفت.40 خانواده حداقل دارای یک فرزند، دارای اختلال اضطراب جدایی که به طور تصادفی در چهار گروه مساوی شامل دوگروه آزمایشی (خانواده های کم سواد و خانواده های باسواد) و دو گروه کنترل (خانواده های کم سواد و خانواده های باسواد) جایگزین شده و در این مطالعه شرکت کردند. اعضای خانواده های دو گروه آزمایشی، به مدت 9 جلسه در معرض مداخله درمانی با طرح درمانی یکسان (که بر اساس رویکرد خانواده درمانی ساختاری از پیش طراحی شده بود) قرار گرفتند. همچنین خانواده ها شش هفته پس از آخرین جلسه درمان در یک جلسه پیگیری نیز شرکت کردند. ابزار پژوهش مصاحبه تشخیصی بر اساس معیارهای DSMIV-TR (2000) و مقیاس اضطراب کودکان اسپنس (موسوی و دیگران، 2006) بود. در طول مدت مطالعه، گروه کنترل، هیچ گونه درمانی دریافت نکرد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی و تکرار سنجش با استفاده از روش تعقیبی توکی نشان داد که اثر بخشی خانواده درمانی ساختاری در بهبود اختلال اضطراب جدایی و اضطراب کلی کودکان در سطح)001/0< p) معنا دار است و این در حالی است که علی رغم پیش بینی در میزان اثربخشی برنامه مداخله ای در میان خانواده های با سواد و کم سواد تفاوتی مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب جدایی، خانواده درمانی ساختاری
  • غزاله زرگری نژاد، رخساره یکه یزدان دوست صفحه 29

    طرح پژوهشی حاضر یک مطالعه تک موردی بود که با هدف بررسی اثربخشی آموزش والدین بر کاهش مشکلات رفتاری کودکان adhd اجرا شد. آزمودنی های طرح، چهار مادر دارای کودک مبتلا به adhd بوده اند. به منظور کنترل تاثیر دارو، کودکان از میان کودکان adhd که حداقل به مدت 6 ماه تحت درمان دارویی با ریتالین قرار داشتند، مورد انتخاب قرار گرفتند. سپس همه آزمودنی ها به مدت 8 جلسه تحت آموزش اصلاح...

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی، کمبود توجه آموزش والدین، مشکلات رفتاری
  • مه سیما پورشهریاری * صفحه 49

    بسیاری از محققین، متخصصین آموزشی و منتقدین اجتماعی این مسئله را مطرح می کنند که اینترنت، زندگی افراد را تغییر می دهد، اما در چگونگی این تغییر و مثبت و منفی بودن آن اختلاف نظر دارند. هدف این مطالعه این است که به مقایسه افسردگی، انزوای اجتماعی و ارتباطات خانوادگی نوجوانان دختر کاربر و غیر کاربر اینترنتی در دبیرستان های شهر تهران بپردازد. از پرسش نامه ارتباطات خانوادگی، آزمون افسردگی CDI و مقیاس انزوای اجتماعی UCLAجهت جمع آوری اطلاعات استفاده شد. تحقیق در دو مرحله صورت گرفت. در مرحله اول، داده های مطالعه در پی نمونه گیری خوشه ایتصادفی مرکب از 227 دانش آموز دختر دبیرستانی(115 کاربر و 112 غیر کاربر اینترنتی) به دست آمد. نتایج حاصل از آزمون«t» و همچنین تحلیل واریانس نشان داد که بین گروه کاربران و غیر کاربران در سه متغیر افسردگی، انزوای اجتماعی و ارتباطات خانوادگی، تفاوت معناداری وجود ندارد. در مرحله دوم با توجه به نتایج موجود از میان کاربران اینترنتی (میانگین 10 ساعت یا بیشتر)، 25 دانش آموز به روش تصادفی انتخاب شده و با 25 دانش آموز غیر کاربر در سه متغیر ذکر شده مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج آزمون«t»نشانگر تفاوت معنادار بین دو گروه در هر سه متغیر بود.

    کلیدواژگان: کاربر اینترنت، افسردگی، انزوای اجتماعی، روابط خانوادگی، نوجوانان
  • زهرا فیض آبادی*، ولی الله فرزاد، مهرناز شهرآرای صفحه 65

    تعداد 726 نفر از دانشجویان دانشگاه های دولتی شهر تهران در مقطع کارشناسی رشته های علوم انسانی و فنی- مهندسی؛ در ابعاد همدلی و سبک های هویتی و تعهد بررسی شدند. برای سنجش همدلی از پرسش نامه " فهرست واکنش های بین فردی (IRI)"، و برای سنجش سبک های هویت و تعهد از پرسش نامه ISI-6G (وایت، وامپلر و وین،1998) استفاده شد. نتایج همبستگی ها نشان داد که همدلی هیجانی به صورت مثبت و معنادار با سبک های هویتی هنجاری و سردرگم اجتنابی به صورت منفی و معنادار با تعهد، رابطه داشته است.همدلی شناختی (دیدگاه گیری) نیز، به طور مثبت و معنادار با سبک هویتی اطلاعاتی در رابطه است. تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که مهم ترین متغیرهای پیش بین برای همدلی هیجانی به ترتیب، سبک هنجاری،تعهد، سبک سردرگم/اجتنابی ورشته تحصیلی بوده است. مهم ترین رابطه متغیرپیش بین برای دیدگاه گیری، سبک اطلاعاتی می باشد. در نهایت، نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه برای پیش بینی تعهد بر اساس متغیرهای تحقیق نشان داد که مهم ترین متغیرهای پیش بین برای تعهد، سبک اطلاعاتی و سبک هنجاری، به صورت مثبت و همدلی هیجانی و سبک سردرگم/ اجتنابی، به صورت منفی، می باشند.

    کلیدواژگان: همدلی، سبک های هویت، تعهد
  • مسعود غفاری*، حسن احدی صفحه 91

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش مولفه های هوش هیجانی(خودآگاهی هیجانی و کنترل تکانه) بر آثار منفی اعتیاد به اینترنت(کاربری اجباری و کنارهگیری اجتماعی) میباشد.
    جامعه آماری پژوهش،دانشآموزان پسر دوره متوسطه منطقه 3 شهر تهران بود، که 30 نفر از دانشآموزان «مرکز توسعه صادرات ایران» بر اساس آزمون های تشخیصی اعتیاد به اینترنت به عنوان نمونه انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. گروه آزمایش در زمینه خودآگاهی هیجانی و کنترل تکانه در 8 جلسه مورد آموزش قرار گرفتند. با توجه به این که طرح تحقیق پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل بوده است ابزارهای اندازهگیری اعتیاد به اینترنت، هوش هیجانی بار- آن، کاربری مشکلزای اینترنت کاپلان(2002) در دو نوبت قبل از آموزش و بعد از آموزش مورد اجرا قرار گرفت. داده های جمعآوری شده از این پرسش نامه ها با روش های آماری توصیفی و استنباطی تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که خودآگاهی هیجانی و کنترل تکانه و به تبع آنها هوش هیجانی کلی پس از آموزش در گروه آزمایش، به طور معناداری افزایش پیدا کرده است، میزان کاربری اجباری اینترنت و کنارهگیری اجتماعی در کاربرانی که مورد آموزش قرار گرفته بودند به طور معناداری کاهش پیدا کرده و میزان این متغیرها در گروه کنترل از نظر آماری تفاوت معناداری نداشته است.

    کلیدواژگان: خودآگاهی هیجانی، کنترل تکانه، کناره گیری اجتماعی، کاربری اجباری اینترنت
  • محمدعلی بشارت * صفحه 109

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر سخت کوشی بر سبک های مقابله با استرس بود. دویست و هفتاد و چهار دانشجوی داوطلب (97 پسر، 177 دختر) دوره کارشناسی دانشکده های فنی، مدیریت، حقوق، علوم اجتماعی، علوم و پزشکی دانشگاه تهران در این پژوهش شرکت کردند. از دانشجویان خواسته شد "مقیاس سخت کوشی" و "مقیاس سبک های مقابله تهران" را تکمیل کنند. برای تحلیل داده های پژوهش از شاخص ها و روش های آماری شامل فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، آزمون t، ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین سخت کوشی و سبک های مقابله ای مسئله مدار و هیجان مدار مثبت، همبستگی مثبت وجود دارد و این متغیر می تواند تغییرات مربوط به راهبردهای مقابله ای مسئله مدار و هیجان مدار مثبت را به صورت معنی دار پیش بینی کند. نتایج پژوهش همچنین نشان داد که بین سخت کوشی و سبک مقابله ای هیجان مدار منفی، همبستگی منفی وجود دارد و این متغیر می تواند تغییرات مربوط به راهبردهای مقابله ای هیجان مدار منفی را به صورت معنی دار پیش بینی کنند. سخت کوشی از طریق افزایش اعتماد به نفس، تقویت حس استقلال و خودپیروی، حس جهت گیری مشخص، رویکرد فعال و تمرکز توانمندی های شناختی، عاطفی و رفتاری، سدسازی در مقابل استرس، مثبت سازی روابط بین شخصی (متغیرهای ارتباطی) و جلب حمایت های عاطفی با سبک های مقابله ای مسئله مدار، هیجان مدار مثبت و هیجان مدار منفی در ارتباط قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: سخت کوشی، استرس، سبک مقابله
  • اکرم خمسه * صفحه 129

    روان شناسان امروزه به این نکته علاقه مند هستند که چگونه فرهنگ بر افراد تاثیر میگذارد و هویت فردی آنها را شکل میدهد. این پژوهش، پژوهشی توصیفی – تحلیلی است که به بررسی جنسیت و ویژگی های جنسیتی دو گروه از دانشجویان پرداخته است. هدف از این مطالعه بررسی ویژگی های نقش جنسیتی در میان این دو فرهنگ است و این که چگونه عوامل قومیت و جنسیت با یکدیگر در شکل بخشیدن به طرحواره های نقش جنسیتی تاثیرمی گذارد. بدین منظور، 156 دانشجوی دختر و پسر فارس و کرد سال اول با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردید. در این پژوهش، پرسش نام نقش جنسی بم و پرسشنامه اطلاعات فردی به کار گرفته شد. نتایج نشان میدهد که طرحواره های نقش جنسیتی زنانه و مردانه در دو گروه از دانشجویان دختر فارس و کرد تفاوتی با یکدیگر ندارند؛ درحالی که بین دانشجویان پسر فارس و کرد از لحاظ کلیشه های زنانگی تفاوت معنیدار است (2.5 t =)، ولی از لحاظ طرحواره های ذهنی مردانه و نقشهای مردانگی، تفاوت معنیدار نیست. همچنین نتایج نشان میدهد که در بین دانشجویان دختر فارس و کرد از لحاظ نقشهای جنسیتی چهارگانه، تفاوت معنیدار نیست، ولی در میان دانشجویان پسرفارس و کرد، از این لحاظ تفاوت معنیدار است (1. 72=). به علاوه هر دو گروه قومی صفات مردانه را مثبتتر و صفات زنانه را منفیتر ارزیابی کردهاند. نتایج براساس نظریه های موجود درباره طرحواره های نقش جنسیتی،مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، روان شناسی فرهنگی، روان شناسی میان فرهنگی، قومیت، طرحواره های نقش جنسیتی
|
  • R Mousavi *, A Moradi, E Mahdavi Hersini Page 7

    The present research aims to investigate the efficacy of "Structural Family Therapy" on treating children's separation Anxiety through altering the family structure, reducing parents, conflicts and promoting family functioning. Adopting a quasi-experimental method, the researcher performed a pretest-posttestintervention and repeated measures procedure. Forty families having at least one child with Separation Anxiety disorder were randomly assigned to four equal groups: Two experimental groups (parents of one group had low literacy level and the parents of the other group had high literacy level) and two control groups (parents with low and high literacy levels.) The two experimental groups under went same treatment for nine sessions. Additionally, they participated in a follow-up session six weeks after the last intervention session. Then a multi-modal assessment of anxiety was performed including Spence's Children's Anxiety Scale" and a diagnostic interview based on DSMIV-TR criteria (2000). The control groups were left untreated. The results of factor analysis and repeated measures of Tukey post-hoc indicated the significant effectiveness of Structural Family Therapy on ameliorating children's separation Anxiety (at

    Keywords: Separation Anxiety Disorder, Structural Family Therapy
  • Ghazaleh zargari nejad, Rokhsareh yekkeh yazdandoost* Page 29
    Objective

    This research design which is a single case study, aimed to examine the efficiency of parent's training on reducing problem behaviors of AHDS children.

    Method

    Subjects were four mothers that had ADHD children. In order to control the impact of drug, children were selected among those who were treated under atleast 6 months of pharmachotherapy with Ratalin. All the four subjects were trained under 8 sessions of behavioral change for their ADHD children. These trainings were individually based on weekly session. Subjects were evaluated before intervention, after intervention & one month later in the follow up stage, using “Conners Parent Rating Scale – Revised: Short Form” & “ADHD Rating Scale: Home Version”.

    Findings

    The findings indicated that parent's training could reduce problem behaviors in 3 children. But could not effect on core symptoms of ADHD.

    Results

    Overall, parent's training was efficacious in reducing problem behaviors of ADHD children, but had no effect on hyperactivity, impulsivity & inattention of these children.

    Keywords: ADHD, parent's training, problem behaviors
  • Mahsima Pourshahriari* Page 49

    Many researches, educational experts and social critics have been discussing that internet is changing the life of the people but are debating on positive and negative aspects. The goal of this research was to study this impact of internet on depression, social loneliness and family relation of female high school students in Tehran. The family relation questionnaire, children depression Inventory (CDI) and UCLA Loneliness Scale have been used to obtain the data. The research was done in two stages. The 227 subjects were selected on the base of cluster random sampling (115 internet users, 112 non internet users). The results of" t" showed that there were no significant difference in three variables between two groups .For the second stage according to the obtained data , 25 users(average 10 hours or more), and 25 non users were selected. The finding showed that there were significant differences between two groups in all three ariables .

    Keywords: internet users, Depression, social loneliness, family relation, Adolescents
  • Zahra Feizabadi*, Valiolah Farzad, Mehrnaz Shahraray Page 65

    Seven- hundred and twenty- six undergraduate students of Tehran universities in the field of humanities & technical-engineering science have been studied on empathy aspects, identity styles and commitment. The "Interpersonal Reactivity Index" (IRI) (Davis, 1983) and "Identity Style Inventory" (ISI- 6G) (White, Wampler& Winn, 1998) were utilized. Results of correlation indicated that emotional empathy had a significantly positive relationship with normative and avoidance identity styles and significantly negative correlation with commitment. Cognitive empathy (Perspective-taking) had a significantly positive correlation with information identity style. Multiple regressions analyses suggested that the most important predictor’s variables for emotional empathy were respectively: normative identity style, commitment,sex, educational major and avoidance identity style. The most important predictor variable for perspective-taking was information identity style. Finally, multiple regression analyses for predicating commitment based on survey variables suggested that the most important predictor’s variables for commitment; informative and normative style were positive and respect to emotional empathy and avoidance style were negative

    Keywords: empathy, Identity Styles, commitment
  • Masood Ghaffari*, Hassan Ahadi Page 91

    The goal of this study was to consider the effectiveness of training emotional intelligence components (emotional self- awareness and impulse control) on negative effects of addiction to internet(compulsion use and social withdrawal). High school male students in district 3 of Tehran were statistical population of this research that 30 of them in “Development center of Iran Exports” selected randomly based on diagnostic tests of addiction to internet. Then, They were divided into control and experimental groups.The Experimental group received training for emotional self- awareness and impulse control. Because of research design(pre-test and post-test with control group), measuring tools for addiction to internet, Bar-on emotional intelligence, Kaplan’s Problematic Use of Internet(2002) were implemented at two times(before and after training). Gathered data were analyzed by descriptive and inferential statistics and covariance analysis methods. Results suggested that emotional self-awareness, impulse control and overall emotional intelligence significantly increased in experiment group after training. The rate of compulsion use of internet and social withdrawal for users that we trained, significantly decreased. The difference of these variables in control group were not statistically significant .

    Keywords: Emotional self, Awareness, impulse control, social withdrawal, compulsion use of internet
  • Mohammad Ali Besharat* Page 109

    The aim of this study was to examine the impact of hardiness on coping styles with stress. Two hundred and seventy-four voulenteer students (97 males, 177 females) from different faculties of the University of Tehran participated in this study. All participants were asked to complete Hardiness Scale (HS) and Tehran Coping Styles Scale (TCSS). Analysis of the data involved both descriptive and inferential statistics including means, standard deviations, t-test, pearson's correlation coefficient, and regression analyses. The results revealed that hardiness was positively associated with both problem focused and positive emotional focused coping styles while negatively related to negative emotional focused coping style. Hardiness predicted coping strategies of problem focused and positive emotional focused positively, and coping strategies of negative emotional focused negatively. Different coping strategies are supposed to be influence by hardiness through increasing self confidence; reinforcing a sense of independence and autonomy, a clear sense of direction, an active approach in stressful situations; concentrating cognitive, affective, and behavioral abilities on goals; stress buffering; and positive interpersonal relationships.

    Keywords: hardiness, stress, coping style
  • Akram Khamseh* Page 129

    Today psychologists look at the culture as traditional and communicated meanings and practices. They focus on how these meanings and practices are shaping the individual identity. The aim of the present study was understanding that how ethnicity and gender can influence the gender role characteristics and stereotypes of female and male students of two ethnic groups (Persian and Kurdish) of Iran. Bem sex role inventory- Persian form- and a general demographic questionnaire were administered. The data were gathered randomly from 156 Kurdish and Persian female and male students. Results showed that there were no differences between two groups of female students in gender role stereotypes. But there were significant differences between two ethnic groups of male students according to femininity (t = 2.5) and four different gender role stereotypes (2 = 7.1). Data also showed that both ethnic groups evaluated masculine traits more positive than feminine traits. Results had been discussed on different theoretical bases about femininity and masculinity.

    Keywords: culture, cultural psychology, cross -cultural psychology, ethnicity, gender role stereotypes