فهرست مطالب

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 30 (زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیومرث فرحبخش، عبدالله شفیع آبادی صفحه 1
    عشق یک فرایند روان شناختی است که در دهه های اخیر مورد توجه روان شناسان واقع شده است، زیرا یکی از موضوعات مورد توجه در ازدواج است. کپهارت (1965) و اسپرچر (2002) در پژوهش خود دریافتند که عشق یکی از مؤلفه های لازم برای ازدواج است. استرنبرگ (1986) از کسانی است که راجع به عشق نظریه پردازی کرده است. وی براساس یک پژوهش دریافت عشق یک حالت روان شناختی است که دارای سه بعد صمیمیت، شوریدگی و تصمیم تعهد است. زندگی زناشویی یک پدیده در حال تحول است و در هر مرحله شرایط خاص دارد. پژوهشگران رضایت از زندگی زناشویی و شادمانی را بررسی کرده و میزان آن را در مراحل مختلف مقایسه کرده اند. این پژوهش ها نشان داده اند که رضایت، شادمانی و سازگاری زناشویی در ابتدای ازدواج بالاست و در دورانی که بچه ها به مدرسه می روند کاهش و بعد از آن مجددا افزایش می یابد، به این ترتیب سیر آن به شکل U است. در این پژوهش ها سیر تحول عشق ورزی بررسی نشده است. هدف این پژوهش که از نوع توصیفی است بررسی میزان عشق و نحوه ترکیب آن در زوجهایی است که در مراحل مختلف زندگی زناشویی به سر می برند. برای انجام این پژوهش 500 زوج از پنج منطقه شهر اصفهان که در چهار مرحله نامزدی، عقد، پس از ازدواج و فرزندپروری قرار داشتند و مایل به همکاری بودند به صورت دسترس انتخاب شدند و آزمون عشق ورزی به آنان داده شد. نتایج نشان داد که بین میزان عشق ورزی در مراحل مختلف زندگی زناشویی تفاوت معنا داری وجود دارد. به علاوه بین جنسیت آزمودنی ها و مراحل تحول زندگی زناشویی در عشق ورزی تعامل وجود دارد. همچنین مشاهده گردید بین میزان عشق ورزی زن و شوهر همبستگی معنا دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: عشق، عشق ورزی، ابعاد سه گانه عشق
  • اکرم دهقانی، پروانه محمدخانی، سید جلال یونسی صفحه 21
    هدف از اجرای این پژوهش بررسی تاثیر اثربخشی آموزش مهارتهای جنسی بر نگرش جنسی زنان و مردان در شرف ازدواج بود. در این پژوهش تاثیر تحصیلات و جنسیت بر نگرش جنسی بررسی شد. جامعه آماری این پژوهش شامل دختران و پسران شهر اصفهان است که قبل از ازدواج (به صورت اجباری) به مراکز آزمایش و مشاوره قبل از ازدواج وزارت بهداشت و درمان مراجعه کردند. دو گروه آزمایش و گواه از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. حجم هر گروه 45 زوج بود. گروه آزمایش آموزش مهارتهای جنسی طرح ریزی شده و گروه گواه آموزش برنامه ریزی شده وزارت بهداشت را دریافت می کردند. در مورد هر دو گروه قبل و بعد از کلاسهای آموزشی پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. ابزار پژوهش، نگرش سنج پژوهشگر ساخته با 29 «عبارت» بود که نگرش افراد را در سه بعد عاطفی، شناختی و رفتاری نسبت به مسائل جنسی می سنجید. پایایی نگرش سنج از طریق بازآزمایی 96/0 محاسبه شد. داده های پژوهش به کمک روش های آمار توصیفی، تحلیل واریانس و آزمون t تجزیه و تحلیل شدند. نتایج آزمون خی دو نشان داد که دو گروه از نظرسنجی تحصیلات و سن تفاوت معناداری نداشتند. نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که آموزش مهارتهای جنسی بر گروه آزمایش تاثیر معناداری در مقایسه با آموزشهای معمول مرکز بهداشت در گروه گواه ایجاد کرده است. میانگین گروه آزمایش در پس آزمون 44/88 و میانگین گروه گواه 13/73 بود. سطح نگرش گروه آزمایش با اختلاف معناداری (در سطح 0001/0 P<) بیش از گروه گواه بود. با بالا رفتن مقطع تحصیلی، نگرش شرکت کنندگان با اختلاف معناداری افزایش می یافت (001/0 P<) و بیشترین میزان آن در مقاطع دانشگاهی بود (98/43 نگرش خوب). نگرش جنسی مردان با زنان اختلاف قابل توجهی نداشت و در مقاطع تحصیلی یکسان (بالای دیپلم، دیپلم و زیردیپلم) از نظر آماری تفاوتی مشهود نشد. با استناد به نتایج پژوهش حاضر، تاثیر آموزش مهارهای جنسی بر نگرش جنسی افراد مطرح است و جایگزین کردن آموزش مهارتهای جنسی در برنامه های مراکز بهداشت و مشاوره قبل از ازدواج به منظور آگاهی زوج ها از مسائل جنسی و پیشگیری از مشکلات جنسی و زناشویی، به مسؤولان امر پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: نگرش جنسی، آموزش مهارتهای جنسی، زوج ها، ازدواج
  • منیر فرزادفر، حسین مولوی، سید حمیدآتش پور صفحه 39
    هدف از این پژوهش تعیین تاثیر آموزش شادمانی فوردایس بر کاهش افسردگی زنان بی سرپرست شهر اصفهان بود. به این منظور از میان 9280 زن بی سرپرست تحت حمایت کمیته امداد امام خمینی مناطق پنجگانه، 30 زن بی سرپرست از طریق پیش آزمون افسردگی بک و تایید پزشک متخصص به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. سپس افراد گروه آزمایش به مدت 7جلسه (یک جلسه 90 دقیقه ای در هفته) تحت آموزش شادمانی فوردایس قرار گرفتند. چنین فرض گردید که آموزش شادمانی میانگین نمرات افسردگی گروه آموزش را در مقایسه با گروه گواه کاهش و میانگین نمرات شادمانی را افزایش می دهد. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش شادمانی، افسردگی زنان بی سرپرست را به طور معناداری کاهش (001/0 = P) و میزان شادمانی آنها را به طور معناداری افزایش می دهد (001/0 = P).
    کلیدواژگان: شادمانی، افسردگی، زنان بی سرپرست
  • ایلناز سجادیان، ناهید اکرمی صفحه 51
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین توکل به خدا و سایر رهیافتهای مقابله ای با اضطراب است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر اصفهان تشکیل می دهند. در این پژوهش که از نوع پس رویدادی (همبستگی علی) است، 60 دانش آموز به روش تصادفی خوشه ایاز بین نواحی 2 و 3 آموزش و پرورش شهر اصفهان انتخاب شدند. ابزار سنجش، پرسشنامه رهیافت در پیشامدها و رخدادهای زندگی غباری (1379) و پرسشنامه خودسنجی اضطراب اشپیلبرگر (1971) بود. داده های به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه معناداری بین چند رهیافت مقابله ای به ویژه در بعد حالات با اضطراب وجود دارد، ولی رابطه معناداری بین رهیافت توکلی با اضطراب در سطح (01/0P<) مشاهده نگردید. همچنین یافته های آزمون تحلیل واریانس یکراهه نشان داد که بین محورهای اقدامی و محورهای حالاتی در دانش آموزان در سطح (01/0P<) تفاوت معنادار آماری وجود دارد.
    کلیدواژگان: توکل به خدا، رهیافتهای مقابله ای، اضطراب، دانش آموزان دختر
  • علیرضا رجایی، محمدحسین بیاضی صفحه 71
    این پژوهش تاثیر یک برنامه پیشگیری از اعتیاد را بر روی عزت نفس، نگرش، گرایش و آگاهی نوجوانان در سوء مصرف مواد مورد بررسی قرار داد. این برنامه آموزشی شامل راه های مقابله با تنش و افزایش ابراز وجود، همچنین شیوه های مقاومت در برابر فشار همسالان، و ارائه اطلاعات صحیح در مورد مواد و سوء مصرف مواد میگردید. به همین منظور 140 نفر از دانشآموزان پسر دوره دبیرستان شهرستان تربتجام بهعنوان نمونه انتخاب و به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. ابتدا از هر دو گروه پیشآزمون به عمل آمد و سپس متغیر مستقل (دوره آموزشی) اجرا گردید و از آنها پسآزمون گرفته شد. داده های بهدست آمده به دو شیوه مورد تجربه و تحلیل قرارگرفت. اول با استفاده از آزمون t همبسته میانگینهای پیشآزمون و پسآزمون در هر دو گروه بهطور مجزا مقایسه گردید. نتایج نشان داد که دوره آموزشی باعث افزایش عزت نفس و آگاهی و کاهش گرایش در گروه آزمایش گردید. اما در مورد گروه گواه چنین اثری دیده نشد. در روش دوم با استفاده از آزمون t مستقل میانگین نمرات اختلاف پیشآزمون و پسآزمون دو گروه با هم مقایسه شدند. نتایج نشان داد که این دوره آموزشی فقط باعث کاهش میزان گرایش گروه آزمایش به سوء مصرف مواد نسبت به گروه گواه شد، اما تفاوت معناداری در مورد عزتنفس، نگرش و آگاهی دو گروه بهدست نیامد.
    کلیدواژگان: پیشگیری از اعتیاد، عزت نفس، نگرش، گرایش، آگاهی، نوجوانان
  • طیبه زندی پور، معصومه ژیان باقری صفحه 87
    از آنجا که نبود معیارهای اخلاقی مناسب در زندگی کودکان و نوجوانان یکی از عوامل بسیار مهم در گرایش آنها به بزهکاری است، و چون انسان زاییده یادگیری است و یادگیری در محیط صورت می گیرد و با توجه به نظریه شناختی رشدی کلبرگ و نظریه گفت وگو براساس داستانها و با عنایت بر اینکه خداوند در قرآن و سایر کتب آسمانی رهنمودهای خود را در قالب هنری قصه نازل کرده است، بر این اساس، موضوع این مقاله پژوهشی نقش داستان درمانی بر رشد استدلال اخلاقی دختران نوجوان بزهکار کانون اصلاح و تربیت تهران است. هدف این پژوهش، بررسی تاثیرات داستان درمانی بر رشد استدلال اخلاقی دختران نوجوان بزهکار در گروه آزمایش است.
    به طور کلی فرضیه های پژوهش، نشان می دهد که داستان درمانی به شیوه مشاوره گروهی بر رشد استدلال اخلاقی دختران نوجوان بزهکار اثر می گذارد.
    روش اجرای این پژوهش، روش آزمایشی و تحلیل کیفی است. برای سنجش فرضیه های پژوهش حاضر، از آزمون رشد اخلاقی کلبرگ، داستان ناتمام محقق نوشته، جملات ناتمام محقق ساخته و نوشتن زندگینامه شخصی، در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که میانگین نمره کل جملات ناتمام، داستان ناتمام و زندگینامه نویسی، نظام بندی مشاهدات و آزمون رشد اخلاقی کلبرگ در پس آزمون گروه آزمایش افزایش یافته است، در حالی که تغییر محسوسی در گروه گواه رخ نداده است.
    بدین ترتیب فرضیه های این پژوهش تایید می شوند، یعنی پس از داستان درمانی رشد استدلال اخلاقی دختران نوجوان بزهکار افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: داستان درمانی، مشاوره گروهی، دختران نوجوان بزهکار، رشد استدلال اخلاقی
  • رضوان صالحی نجف آبادی، محمدرضا عابدی، محمد ربیعی صفحه 111
    هدف این مقاله بررسی تاثیر آموزش کارآفرینی بر افزایش فعالیت کاریابی زنان بیکار شهرکرد بوده است. به این منظور از بین زنان جویای کار مراجعه کننده به هلال احمر شهرکرد 26 نفر به شیوه تصادفی انتخاب و در دو گروه 13 نفری آزمایش و گواه جایگزین شدند. به گروه آزمایش آموزش کارآفرینی داده شد و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. نتایج تحلیل واریانس حاکی از آن بود که آموزش کارآفرینی فعالیت کاریابی زنان جویای کار شهرکرد را افزایش داده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کاریابی، زنان
  • آذر نصری، پرویز شریفی درآمدی، سید رضا میرمهدی صفحه 123
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش سبک حل مساله به شیوه اسپیواک و شوره بر کاهش افسردگی دانش آموزان معلول جسمی حرکتی مقطع راهنمایی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان معلول جسمی حرکتی مقطع راهنمایی شهر اصفهان بوده است. در این پژوهش با استفاده از آزمون افسردگی بک 22 نفر به عنوان دانش آموز افسرده شناخته و به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند 11 نفر به عنوان گروه آزمایش و 11 نفر به عنوان گروه گواه انتخاب شدند. طرح پژوهش، از نوع آزمایشی پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه است. پس از اجرای آموزش سبک حل مساله در مدت هفت جلسه به گروه آزمایش، مجددا بر روی هر دو گروه آزمون افسردگی بک اجرا گردید و نتایج بررسی و مقایسه شدند. داده های به دست آمده با استفاده از روش های آماری t مستقل و آزمون تحلیل کوواریانس نشان دهنده تفاوت معنادار بین میانگین نمرات افسردگی در گروه آزمایش و گواه بوده است به عبارت دیگر تفاوتهای فردی در واریانس نمرات دو گروه ناشی از آموزش بوده است (01/0P<). نتایج به دست آمده از فرضیه دیگر پژوهش مبنی بر تفاوت تاثیر آموزش سبک حل مساله بر کاهش افسردگی برحسب جنس معنادار نبوده، بنابراین تاثیر آموزش بر کاهش افسردگی دختران و پسران یکسان بوده است (05/0 P<).
    کلیدواژگان: سبک حل مساله، افسردگی، معلول جسمی، حرکتی
|
  • Kiumars Farahbakh, Abdolah Shafi Abadi Page 1
    Love is a psychological process, which psychogists have considered in recent decades. Since this process is an important fours of marriage. Kephart (1965) and Espercher (2002) understood from their research that love is a requisite for getting married. A theorist of love is Strasburg. He understood from study that love is a psychological state and is of three dimensions of cordiality, frenzy and especial conditions in each time. Researchers have studied satisfaction and happiness in married life through some researcher and compered them at different times. These researches show that couple's satisfaction, happiness and adjustment are high at the beginning of their married life. They decrease when children start going to school and again increase aftermard. Therefore, their fluctuation is like the letter U. None of the preceding research has studied the change in. In this reaearch the situation of love value was studied and a sample of 500 couples at 4 periods of affiance, spousal, after marriage and breeding the children. The results show there is a significant difference between situation of love value. The fluctuation of love in its multiple dimensions varies among men and women. In addition there is a significant correlation between love value of men and theirw wives.
  • Akram Dehghani, Parvaneh Mohammad Khani, Jalal Unosi Page 21
    Aim to carry out this project was to content training classes about sexy problems and their influence on the attitudes of young couple. In this progect to inspected influence education and sex to attitude. The samples of this project were Isfahanian girls and boys who refered to trials and counseling befor of marriage center (that do forcedly and under the ministry of hygiene). From of cluster random simple selected two examination and control group. Size of group were 45 couples. The examination group recived sexy training and control group passed center general training. Befor and after training classes a accomplished about every groups pr-test and post-test. Research tools was researcher observe questionnaire with 29 clause, that metering attitude every one in the three aspect of emotional, cognitive and behaviour ration to sex. The reliability of questionnaire accounted 0.96 by test-retest. The project data to analysis with help statistics of description, analysis of mano variance and t-test. Results khi 2 test to show two groups have no expressive different in the rete of education and age. Result statistic analyis to show that sexy skills instructions was affected on testing group, that in compared with control group was meaningful average of testing group in post-testing wass 44.88 and in control group was 37.13 Level of attitude in testing group was more than control groupe when education have increased, participants attitude differently have increase. The mast rate of its was in university (43.98 goodattitude). Sexy attitude in males with female hadnt considerally difference. In same education levels (diploms, M.A,...) statistically hadent difference. Ysubg oresebt fundubgs and result in study, influence of sexy skills instrucation on sexy attitude is important. Replacing education of sexual skill at hygiene and counseling before marriage centers in order to inform couple of sexual skills and prevention of sexual and marital problems is suggested.
  • Monir Farzadfar, Hosin Molavi, Hamid Atashpor Page 39
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of Fordyce happiness training on the extent of depression in women without sponsors. Therefore, sponsorless women diagnosed as depressed by the physician and those pretested were randomly selected from among all the depressed women and assigned to two groups Training and Control. The Beck Depression Inventory and Oxford Happiness Scale were administered to all the subjects as the pre- and post-tests. A demographic questionnaire was also given to the subjects. Seven weekly sessions of happiness training, minutes each, were given to the training group. The control group did not receive training. The results of analysis of covariance showed that there was significantly more reduction in the mean depression scores of the training group than in the control group (P≤). Also there was significantly more increase in the mean happiness scores of the training group than in the control group (P≤). Therefore, the hypotheses of the research were confirmed.
  • Ilnaz Sajadiyan, Nahid Akrami Page 51
    The study is mainly mainly at exploring the relationship between reliance on God and other confronting approaches to anxiety in high school girl students. The methodology used in this study is of a descriptive-correlation nature and that the statistical population comprises the public school students in Isfahan in the academic year 2004 - 2005. Upon using a randomized cluster sampling commensurate with the sample size, some 60 subjects were selected. Two questionnaires containing 98 questions completed by students in two and three districts. They included a self-assessment Spiberger anxiety questionnaire and confronting approaches in life made by Ghobary Banab in 2000. In order to analyze the data, such descriptive statistical indicators as frequency, percentile, mean, standard deviation and such inferential tools as pearson Correlation Coefficient and one-way ANOVA test were used. The results of this study indicate that there is a relation between anxiety and certain confronting approaches. Also, one-way ANOVA analysis shows that there is a statistically significant difference (P<0.0l) between the interventional pivot and conditional pivot in students.
  • Ali Reza Rajaei. Mohammad Hosein Bayazi. M.A Page 71
    This research examines influences the effects one of addiction preventing program on self-esteem, attitude, tendency and knowledge of adolescents in substance abuse. This program included the ways of coping with stress and increasing self- assertion, also resistance ways against peers’ pressure and gave correct information about the substance and substance abuse. The sample comprised subjects from high school boy students of torbat-jaam. These subjects were divided in experimental and control groups. First, the means of pretest and post- test in two groups were compared separately with the paired samples T- Test. The data showed that this addiction prevention program increases self- esteem, and knowledge and decreases tendency of experimental group to drug abuse, but in the control group these effects were not observed. For the second group used independent samples t- Test was used to compare the mean differences the pretest and post-test of the two groups. The data showed that the prevention program only had decreased the tendency of the experimental group towards drug abuse, but there were not significant differences in self- esteem, attitude, and knowledge of the two groups.
  • Tayebeh Zandiypoor, Masomeh Zeyan Bagheri Page 87
    Since all, lack of suitable moral criteria in life of children and adolescence is one of the most significant factors in their trend towards crimes, and since human is creative of learning and learning takes place in environment as such, theory of cognitive-development of "Laurance Kohlberg" and given theory of dialogue bases on stories and given god has revealed his guidelines in koran and other heavenly books in terms of narrative on this basis, present research includes role of narrative-therapy on moral argument development adolescence of crime girls. The goal of this investigation is examining impacts of narrative-therapy on development of moral arguments of adolescence criminal girls. The current assumptions, as a whole represent the fact that narrative-therapy has impact on development of moral judgement of adolescence criminal girls. The method of performing this research is experiential and qualitative analysis methods. For assessing assumptions of present investigation, moral development test of Kohlberg, unfinished story written by researcher, incomplete sentences made by researcher and writing personal biography in two pre-test and post-test phases hve been implemented using control group and experimental group. The Findings showed tat average score of the total unfinished sentences, incomplete story and biography writing has increased beyond test of experimental group, whereas no tangibe change has taken place in control group. Given obtained results, assumptions of current research are confirmed, That means after narrative-therapy we witness moral development of adolescent criminal girls.
  • Rezvan Salehi, Mohammad Reza Abedi, Mohammad Rabiei Page 111
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of entrepreneurship education for increasing job search activity among unemployed women in Shahrekord. So women referred to Shahrekord's Red Crescent Organization were chosen randomly and placed in two groups (experimental group and a control group each unith women). The experimental group was trained by method of entrepreneurship education and the control group received no trining. The results (by using MANOVA analysis) showed that the training method in comparison with the control group increased job search activity.
  • Parviz Sharifi Daramadi. – Seyed Reza Mirmehdi. Azar Nasri. Page 123
    Present study was conducted with the objective of investigating effect of problem solving employing Spivak & Shure procedure on reducing depression level of motor-somatic disabled students in Junior High school lvel. Statistical population included all somatomotor disabled students of Isfahan city guidance schools. In this research, using bech Depression Inventory individuals were diagnosed as depressed students who were randomly divided into two groups of individuals each, individuals as test group and others as controls. Research plan is of experimented "Pre-test-post-test" with control group. Following providing the problem-solving education tried, during a period of seven weeks to the test group, once again the bech depression inventory was conducted on both depressive groups test and the results were studies and compared. Obtained data using independent and covariance analysis tests showed a significant difference between mean depression scores in the test and control groups. In Other words, individuals differences in variance of scores of the two groups were due to education. Results obtained from the other hypothesis of research indicated that differences between the effect of problem solving education on reducing level of depression based on gender was not significant, therefore, effect of education on reducing depression level of boys and girls has been similar.