فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 19 (بهار 1386)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 19 (بهار 1386)

  • 192 صفحه، بهای روی جلد: 1,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید ضرغامی، محمد عطاران، میرعبدالحسین نقیب زاده، خسرو باقری صفحه 9
    فناوری اطلاعات همچون آخرین دستاورد فناورانه، با توجه به حضور گسترده در تعلیم و تربیت همانند سایر جنبه ها و رویدادهای تعلیم و تربیت، نیازمند پرسش خردمندانه یا فلسفی است. در این پژوهش دیدگاه های گوناگون فلسفی درباره فناوری اطلاعات در حوزه تعلیم و تربیت مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و با توجه به شباهتها و تفاوتهایی که در مبانی نظری این دیدگاه ها وجود دارد، به سه گروه تقسیم شده اند.
    دیدگاه نخست یعنی مدرنیزم، فناوری اطلاعات را وسیله فکر آدمی می داند که به سبب نگاه مشتاقانه و آرمانی به فناوری، در این مقاله به این دیدگاه لقب نگاه «رویایی» داده شده است. دیدگاه انتقادی در تقابل با دیدگاه مدرنیزم و با نظر به مشکلات ناشی از بی طرفی ارزشی این دیدگاه در به کارگیری فناوری اطلاعات شکل گرفته است. دیدگاه مذکور به بررسی و تحلیل پیامدهای منفی و مخرب فناوری اطلاعات می پردازد و معتقد است که نگاه مدرنیزم به فناوری اطلاعات نادرست و تاسف بار است. از این رو به آن لقب نگاه «تراژیک» داده شده است. دیدگاه پست مدرنیزم با درنوردیدن مرزهای سنتی، فراسوی ساختارهای ثابت و تقسیم بندی هایی چون سوژه و ابژه، جنسیت، طبقه اجتماعی و نژاد می رود و برای این منظور از شیوه هایی چون تفسیر مدد می گیرد. به همین دلیل در این مقاله به آن لقب نگاه «دگرگونی» داده شده است. به نظر می رسد دیدگاه ها در روندی تکاملی شکل گرفته اند، اما حتی نگاه «دگرگونی» نیز به تنهایی راهگشا نیست؛ از این رو در با هم نگری و در پیش گرفتن الگوی چرخه ای مرکب به دیدگاه ها (به جای الگوی خطی تکاملی) استلزاماتی برای سیاستگذاری و طراحی فناوری اطلاعات در آموزش پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: فلسفه، فناوری، اطلاعات، فناوری اطلاعات، تعلیم و تربیت
  • طیبه امام جمعه کاشان، اعظم ملایی نژاد صفحه 31
    هدف از این مطالعه، بررسی تطبیقی چگونگی تلفیق فاوا در برنامه درسی آموزش و پرورش کشورهای فنلاند، انگلستان، استرالیا، کره جنوبی و سنگاپور به منظور ارایه الگوی مناسب برای ایران است. دلیل انتخاب کشورهای مورد مطالعه، تلفیق کامل فاوا در برنامه درسی آنها می باشد. این پژوهش توصیفی- پیمایشی از نوع تطبیقی است و محقق با مراجعه به اسناد و مدارک مربوط به برنامه درسی تلفیق شده با فاوا درکشورهای مورد مطالعه از طریق جستجو در سایتهای اینترنتی مرتبط مانند یونسکو، دیزرتیشن، پروکوئست، سایتهای وزارت آموزش و پرورش کشورهای مورد مطالعه و مراجعه به اسناد و مدارک مربوط به برنامه درسی ایران در زمینه توسعه کاربرد فاوا بر اساس روش مطالعه تطبیقی جرج بردی به سوالهای تحقیق پاسخ داده است.جامعه آماری این مطالعه، برنامه درسی با رویکرد تلفیق فاوا در کشورهای جهان و نمونه آماری، برنامه درسی تلفیق شده با فاوا درکشورهای منتخب است. نتایج تحقیق نشان می دهد که درچشم اندازکشورهای مورد مطالعه رویکرد تلفیق فاوا در برنامه درسی مورد تاکید قرار گرفته و بر اساس آن اهداف و برنامه های اجرایی خاصی در نظر گرفته شده است. با توجه به این مطالعات، محقق برای طراحی الگوی تلفیق فاوا در برنامه درسی دوره آموزش عمومی آموزش و پرورش ایران، تجربیات کشورهای موفق را مورد ملاحظه قرار داده و چشم انداز تلفیق فاوا در برنامه درسی ایران را پیشنهاد کرده است. سپس به تدوین ارزشها و اصول حاکم بر برنامه درسی با رویکرد تلفیق فاوا و استراتژی های آن پرداخته و یک نمونه برنامه درسی با این رویکرد را در درس علوم برای دوره ابتدایی و راهنمایی ارایه کرده است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، سواد اطلاعاتی، رویکرد تلفیق
  • محسن طالب زاده، سیدعلی حسینی صفحه 73
    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی اثربخشی فعالیت های آموزش از راه دور به منزله یکی از شیوه های نوین و رویکرد جدید آموزشی در کشور است که موسسه آموزش از راه دور وزارت آموزش و پرورش آن را هدایت و اجرا می کند. اثربخشی فعالیت های آموزشی این شیوه براساس مصوبات موسسه دستیابی به اهداف آموزش از راه دور مانند دستیابی به هدف های توسعه انعطاف در روش های آموزشی، تاثیرگذاری فناوری بر نحوه ارائه آموزش ها، میزان خوداتکایی و خودآموزی دانش آموزان، اجرای آئین نامه ها و دستورالعمل های آموزشی و اجرایی و تعریف شده است. برای اجرای این پژوهش پرسشنامه ای شامل 35 سوال در گروهی 290 نفری از مدیران و دبیران مقطع متوسطه مراکز آموزش از راه دور سراسر کشور استفاده شده است.
    نتایج به دست آمده از این پژوهش توصیفی نشان می دهد که فعالیت های آموزشی این موسسه تا حد بسیار مطلوب، منجر به دستیابی اهداف آموزش از راه دور در کشور شده است. علاوه برآن در تجزیه و تحلیل پاسخهای هر سوال نتایجی جالب از دیدگاه مدیران و دبیران به دست آمده است که از آن جمله می توان به عدم توسعه بی رویه مراکز مجری در کشور، اهمیت منابع و کتاب های خودآموز در مراکز نسبت به سایر منابع آموزشی متنوع، ضرورت و اهمیت نظارت بر فعالیت های مراکز مجری و. .. اشاره کرد. از یافته های تحقیق چنین برمی آید فعالیت های آموزش از راه دور با اهداف تعریف شده و مصوب موسسه و وزارت آموزش و پرورش مطابقت دارند.
    کلیدواژگان: آموزش از راه دور، اثربخشی مراکز آموزشی، برنامه درسی دبیرستانی
  • حسن ملکی، مجید حبیبی پور صفحه 93
    متخصصان بزرگ تعلیم و تربیت با تاکید بر اهمیت تفکر، پرورش آن را یکی از هدفهای اصلی تعلیم و تربیت می دانند. بر این اساس، نظام آموزشی باید، به جای انتقال صرف اطلاعات به دانش آموزان، موقعیتهای مناسب برای پرورش تفکر کودکان را فراهم آورد.
    تفکر، به ویژه تفکر انتقادی، خود به خود رشد نمی یابد بلکه ضروری است که به صورت نظری و عملی تدریس شود. این مقاله به بررسی ماهیت و مولفه های تفکر انتقادی و چگونگی تدریس و شکوفاسازی آن پرداخته است.
    کلیدواژگان: تفکر، تفکر انتقادی، آموزش و پرورش
  • محمد ربیعی، رضوان صالحی صفحه 109
    هدف از مقاله حاضر، مقایسه کیفیت آموزش و پرورش مدارس دولتی و غیرانتفاعی استان چهارمحال و بختیاری بوده است که در دو بخش کمی و کیفی صورت پذیرفته است. در بخش کمی، برای محاسبه نرخهای آموزشی، دانش آموزان مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان در یک دوره 6 ساله مورد مطالعه قرار گرفتند که جامعه و نمونه برابر بودند. در بخش کیفی، 8 مدرسه راهنمایی و متوسطه به صورت هدف دار انتخاب شدند و 76 دانش آموز و 74 معلم به صورت نمونه گیری در دسترس، در این تحقیق شرکت کردند.
    پرسشهای پژوهش به بررسی نرخ ثبت نام دانش آموزان، نرخ قبولی و مردودی، نرخ ماندگاری و ترک تحصیل دانش آموزان مدارس دولتی و غیرانتفاعی می پردازد. فرضیه های پژوهش به بررسی میزان سلامت روانی معلمان، میزان رضایت دانش آموزان و ویژگی های معلمان مدارس دولتی و مدارس غیرانتفاعی اختصاص یافته است.
    ابزار پژوهش در بخش کمی، پرسشنامه 28 سوالی سلامت عمومی روان، آزمون 21 سوالی ارزیابی شخصیت آیزینگ و آزمون 24 سوالی رضایت مراجع است که از روایی و پایایی مناسب برخوردارند. در بخش کیفی چهار پژوهشگر آموزش دیده ضمن حضور، در مدارس و مشاهده وضعیت، با افراد مصاحبه کردند. یافته های پژوهش عبارتند از:1. میان میزان سلامت روانی معلمان مدارس دولتی و غیرانتفاعی تفاوت معنادار وجود ندارد.
    2. دانش آموزان مدارس غیرانتفاعی از کیفیت خدمات ارائه شده در این مدارس راضی تر از دانش آموزان مدارس دولتی هستند.
    3. میان ویژگی های فردی معلمان مدارس دولتی و غیرانتفاعی تفاوت معنا دار وجود ندارد.
    4. نرخ ثبت نام در مدارس دولتی در هر سه مقطع بیشتر از مدارس غیرانتفاعی می باشد.
    5. نرخ قبولی و نرخ ماندگاری در مدارس غیرانتفاعی در هر سه مقطع بیشتر از مدارس دولتی است.
    6. نتایج حاصل از مشاهده و مصاحبه نشان داده که کیفیت فضای آموزشی و کلاسها، برنامه صبحگاهی، فعالیت های انجمن اولیا و مربیان و برگزاری امتحانات در مدارس دولتی بهتر از مدارس غیرانتفاعی بوده است، اما کیفیت رابطه اولیا با مدرسه، کیفیت درس ورزش و آزمایشگاه ها در مدارس غیرانتفاعی از مدارس دولتی بهتر است.
    کلیدواژگان: کیفیت آموزش و پرورش، مدارس دولتی، مدارس غیر انتفاعی
  • زرار محمدامینی صفحه 141
    هدف این پژوهش بررسی رابطه باورهای فراشناختی با سلامت روانی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پسر مدارس متوسطه شهر اشنویه (1588N =) در سال تحصیلی 86-85 بوده است که از میان آنان 210 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده اند (210 = n). برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های - پرسشنامه فراشناخت (کارت رایت- هاتن و ولز، 1997)، مقیاس سلامت عمومی GHQ (گلد برگ و هیلیر، 1981) و برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس یک طرفه، استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داده است که فراشناخت با سلامت روانی و پیشرفت تحصیلی همبستگی مثبت و معنادار دارد (01/0>P.) همچنین میان نمرات سلامت روانی دانش آموزانی که در سطوح مختلف فراشناخت قرار داشتند، تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: فراشناخت، سلامت روانی، پیشرفت تحصیلی
  • میزگرد بررسی و نقد کتاب «فلسفه تربیت»
    شهناز هاشمی صفحه 155
|
  • Page 7
  • Said Zarghami , Mohammad Attaran , Mir-Abdol-Hossein Naghib-Zadeh , Khossrow Bagheri Page 9
    Information Technology, as the latest technological product with regard to vast presence in various domains of human life – such as education – and like other aspects and events of education needs to be reflected upon through philosophy or rationality. In this essay various philosophical views on information technology and education will be reviewed with regard to their similarities and differences in theoretical foundations. These views have been divided to three and have been reviewed. Then, their weaknesses and advantages & strengths have been summed up together. After that, their implications for educational policies have been presented.Modernism as the first attitude, looks at Information Technology as an instrument for human thought and because of its eager and ideal view toward technology has been called "Romantic” in this article. Critical attitude with this regard is in contrary with modernism and holds that value neutrality in this view brings up a lot of problems. Critical view names modernism as tragic because of its destructive and negative results. The third attitude, post modernism, rolls up traditional lands and goes beyond steady structures and divisions like subject and object, sexuality, social layer and race and for attaining this aim uses methods like interpretation. So this attitude has been renamed "Transformational”.
  • Tayyebe Emam-Jome Kashan , Aazam Mollaee-Nejzad Page 31
    This is a comparative study of Information & Communication Technology Integration method in education in countries such as Finland, England, South Africa, and Singapore in order to present a suitable pattern for Iran. The reason for selecting these countries is that they have completely integrated ICT in their education system. This descriptive survey research is of comparative type. The scholar has answered the research questions by referring to the documents related to ICT integration with instructional program in countries being studied by searching pertinent Internet sites such as those of UNESCO, Dissertation, Proquest, Ministry of Education Sites in countries of study, and by referring to the documents related to Iran's instructional program in this field according to the George. Z. Beredy's study method.The statistical population of this research was the curriculum with the ITC integration approach in the world countries, and the statistical sample was the curriculum integrated with ICT in the selected countries. The result of this research shows that in countries being studied, the instructional programs emphasize the procedure of ICT integration. Based on this, specific goals and executive program are considered. Noting the studies, the researcher has considered the experiences of successful countries in order to design a pattern of ICT integration in instruction program in the General Education system in Iran. The researcher has proposed the perspective of ICT integration in this system. She has then codified values and principles ruling the interaction program with ICT integration method and its strategies. She has then presented a sample instructional program with this method in the science lecture for elementary-school & middle-school education.
  • Mohsen Talebzadeh , Seyyed-Ali Hosseini Page 73
    The aim of this study is to investigate the effectiveness of distance education activities as one of the new educational methods and approaches in the country, which are implemented and directed by the institute of Distance Education of the Ministry of Education. The effectiveness of education activities of this method is based the approvals of the institute for reaching distance education goals. These goals include enhancing flexibility in instructional methods, the impact of technology on the method of education offering, the degree of student's self – reliance and self – study, and the aim of assessing implementation of guidelines. In order to do so, a survey questionnaire consisting of 35 questions were presented to a sample of 290 principals and tutors of distance education centers at the high school level across the country.The results of this descriptive study show that educational activities of this institute have reached the aims of distance education at an optimum level across the country. In addition to this, we have found interesting results which through the of principal's and tutor's viewpoints: overextension of distance educating centers, the preference of self – instructional materials over other kinds of learning materials. The overall result of this study shows that distance education activities are in accord with the aims, which are defined and confirmed by the institute and the ministry of education.
  • Hassan Maleki , Madjid Habibbi Pour ) Page 93
    Great educators put emphasis on thinking and cultivating it as one of the main aims of education (Shariatmadary, 2003, p. 379; John Dewey (1916-1966); & Jonson, 2002, p. 102). Educational systems should provide conditions to cultivate children's thinking. Instead of simply transferring information to them (Shabani, 2003). Thinking and more specifically critical thinking, however, do not cultivate by themselves. Rather it needs to be instructed and practiced (Powell and Older, 2000; Andolina 2001; Shabani, 2003). This article will take into account the nature and components of critical thinking and also ways to instruct and cultivate it in school children.
  • Mohammad Rabiei , Rezvan Salehi Page 109
    The purpose of the present article has been comparison between training rates and quality of education in qualitative and quantitative ways in the best private and governmental schools in the province of “Chaharmahal and Bakhtyari”. In the quantitative part, educational ratios for all students in the primary schools, guidance schools, and high schools in a 6-year-period were accounted. It should be mentioned that the statistic society and the sample were equal. In the qualitative part, 8 guidance schools and high schools were purposefully selected. 76 students and 74 teachers participated in this study as available random sampling. The study questions focused on investigating on the student's registration ratio, the ratio of passing one grade or having to repeat it, and the ratio of students who remain in school with the drop-outs in public and private schools. To find a response to the hypotheses, this study, investigates the degree of teacher’s mental health, degree of student’s satisfaction and teacher characteristics in private and governmental schools.Instruments in the quantitative part were a 28 questions questionnaire about general mental health, Eyesing's 21 questions test on evaluating the character, and the 24 question test on client’s satisfaction that have enough validity and reliability. In qualitative part also, 4 investigation-trained staff attended schools and observed situations and interviewed the individuals. Study findings are:1. There isn’t significant difference between degree of teacher’s mental health of public schools and private schools.2. Students who study in private schools are more satisfied about quality of services than those of governmental schools. 3. There isn’t significant difference between teacher characteristics in private and governmental schools. 4. Grade-repetition rate in governmental schools in each sections (primary schools, guidance schools and high schools) is more than private schools.5. examination passing ratio in private schools in 3 sections are more than governmental schools.6. results obtained by interview and observation showed that quality of education environment and classes, activities by the parents and teachers association, as well as the holding of exams in governmental schools has been better than private schools; but quality of relationships between parents and school, quality of sport lessons and laboratories in private schools were better than governmental schools.
  • Zorar-Mohammad Amini Page 141
    This paper examines the relationship between metacognition beliefs and mental health and academic achievement in male high-school students of the city of Oshnaviyeh in the 2006-2007 school year. Among these, 210 students selected through cluster sampling. The instruments for this study were Goldberg & Hillier Metacognition Scale, and Cartwright, Hutton & Wells Mental Health Scale. For measuring academic achievement, the researcher applied the student's average scores during the academic terms.Results indicated that there is a significant relationship between metacognition and mental health. (p <0/01).