فهرست مطالب
مجله پایش
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، تابستان 1386)
- 120 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
- تاریخ انتشار: 1386/05/23
- تعداد عناوین: 11
-
-
صفحه 179
پژوهش حاضر به بررسی رابطه خودپایی و سلامت روانی در بین دانشجویان ورزشکار گروهی و انفرادی و دانشجویان غیر ورزشکار پرداخته است. به این منظور تعداد 116 نفر (62 نفر غیر ورزشکار، 34 نفر ورزشکار گروهی و 20 نفر ورزشکار انفرادی) در این پژوهش شرکت کردند. ورزشکاران بیشتر دانشجویانی بودند که برای شرکت در مسابقات، انتخاب شده یا شرکت کرده بودند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه خودپایی (25 سوال) و پرسشنامه سلامت عمومی (28 سوال) بوده است که دارای 4 زیر مقیاس اضطراب، علایم جسمانی، اختلال در عملکرد اجتماعی و افسردگی است. تجزیه و تحلیل آماری داده های پژوهشی نشان داد که از نظر میزان خودپایی بین سه گروه مورد مطالعه تفاوت معنی دار وجود داشت (0.05>P)، به این معنی که میزان خودپایی در ورزشکاران انفرادی بیشتر از گروهی و در ورزشکاران گروهی بیشتر از غیر ورزشکاران بوده است. از نظر میزان سلامت روانی نیز بین سه گروه مورد مطالعه تفاوت معنی دار وجود داشت که در زیر مقیاس های اختلال در عملکرد اجتماعی و افسردگی چشمگیر تر بود. به این معنی که میزان اختلال در عملکرد در ورزشکاران گروهی و میزان افسردگی در غیر ورزشکاران بیشتر از دو گروه دیگر بوده است (0.05>P). همچنین از نظر میزان افسردگی بین ورزشکاران دختر و پسر تفاوت معنی دار وجود داشت به این معنی که میانگین نمره افسردگی در پسران بیشتر از دختران بوده است (0.05>P). نتایج این مطالعه نشان داد که اختلال کارکرد اجتماعی در بین ورزشکاران تیمی و افسردگی در بین افراد غیر ورزشکار، شیوع بیشتری دارد.
کلیدواژگان: خودپایی، سلامت عمومی، ورزشکار، انفرادی، گروهی -
صفحه 185
این مطالعه با هدف تعیین شیوع فلوئوروزیس و رابطه آن با فلوراید آب مصرفی در دانش آموزان 15 - 12 ساله مدارس راهنمایی بخش بستک و حومه از توابع شهرستان بندر لنگه واقع در استان هرمزگان انجام گرفت.مطالعه از نوع توصیفی - مقطعی بوده و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانجام پذیرفت. تعداد نمونه ها با در نظر گرفتن سطح اطمینان 95 درصد، چهارصد و شش نفر تعیین گردید. تعداد 406 کودک 15 - 12 ساله (186 دختر و 220 پسر) از بین دانش آموزان مدارس راهنمایی انتخاب و مورد معاینه قرار گرفتند. اطلاعات به دست آمده با استفاده از بسته نرم افزاری SPSS و با کاربرد روش های آماری T-test و آنالیز واریانس ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.شاخص کلی فلوئوروزیس جامعه مورد بررسی 0.83 بود که در قسمت قدامی فک بالا در دختران 0.96 و در پسران 1.02، در قسمت خلفی فک بالا در دختران 0.81 و در پسران 0.89، در قسمت قدامی فک پایین در دختران 0.77 و در پسران 0.84 و در قسمت خلفی فک پایین در دختران 0.65 و در پسران 0.71 تعیین گردید.تحلیل یافته های حاصل از مطالعه نشان داد که ارتباط معنی داری بین شیوع فلوئوروزیس با جنس و سن و همچنین فک بالا با پایین وجود ندارد. از آنجا که میانگین فلوراید آب این منطقه PPM 1.05 و شاخص فلوئوروزیس 0.83 می باشد، این نتایج با حد مطلوب فلوراید پیشنهادی سازمان بهداشت جهانی برای این نوع مناطق مغایرت دارد. لذا کاهش میزان فلوراید آب منطقه به منظور کاهش شاخص فلوئوروزیس ضروری به نظر می رسد.
کلیدواژگان: فلوراید، فلوئوروزیس -
صفحه 193
چاقی از مشکلات تغذیه ای به شمار می رود که به واسطه توسعه شهرنشینی، تغییر در شیوه زندگی و الگوهای مصرف غذایی و کاهش فعالیت بدنی پدیدار گشته است. چاقی در دوران کودکی و نوجوانی می تواند منجر به بروز بیماری های مزمن همچون دیابت، اختلالات قلبی و عروقی، فشار خون و انواع سرطان در سنین بالاتر گردد. هدف از این بررسی مطالعه ارتباط چاقی با برخی رفتارهای تغذیه ای در بین دانش آموزان دبیرستان های دخترانه شهر کرمان است. این بررسی یک مطالعه مورد شاهدی است که در آن نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای، از دبیرستان های دخترانه شهر کرمان انتخاب شدند. این بررسی بر روی 84 دانش آموز چاق و 253 شاهد انجام گرفت. ملاک چاقی، نمایه توده بدن (Body Mass Index-BMI) مساوی و یا بیشتر از صدک 95 بر اساس استاندارد (Center for Disease Control) CDCبود. برای تعیین BMI از اندازه گیری قد و وزن با قدسنج با دقت 1 سانتیمتر و ترازوی دیجیتال SECA با دقت 0.1 کیلوگرم استفاده شد. بررسی رفتارهای تغذیه ای با استفاده از پرسشنامه عمومی انجام شد. میانگین دفعات مصرف وعده های اصلی غذایی و میان وعده در دو گروه تفاوت معنی داری را نشان داد (P=0.003، P=0.0001). به این معنی که مصرف بیشتر وعده های اصلی غذایی در گروه شاهد نسبت به گروه مورد عامل محافظ مناسبی در برابر چاقی محسوب می گردد و مصرف بیشتر میان وعده ها در گروه مورد نسبت به شاهد اثر معکوس نشان می دهد. هر چند میانگین دفعات مصرف صبحانه در گروه شاهد بیشتر از گروه مورد بود، ولی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در دو گروه از جهت مصرف غذای آماده خارج از منزل, ترجیح غذایی, سرعت غذا خوردن و انجام کار دیگر به هنگام غذا خوردن تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
مطالعه حاضر نشان می دهد برخی رفتارهای تغذیه ای که در بین دانش آموزان دبیرستانی شهر کرمان مورد بررسی قرار گرفته است می تواند با چاقی نوجوانان ارتباط داشته باشد. البته ذکر این نکته نیز ضروری است که برای بررسی دقیق تر این ارتباطات نیاز به مطالعاتی است که با بررسی کل انرژی دریافتی، محتوای کالری وعده صبحانه، فعالیت بدنی و دیگر عوامل تاثیر گذار، طراحی و اثر این عوامل کنترل شده باشد.کلیدواژگان: چاقی، نوجوان، رفتارهای تغذیه ای -
صفحه 201
نوزادان مبتلا به تاخیر رشد داخل رحمی (IUGR) بیشتر در معرض ابتلا به بیماری ها، عفونت، نقص دستگاه تنفسی و مرگ دوران نوزادی قرار دارند. همچنین این نوزادان از نظر یادگیری و آموزش نسبت به نوزادان طبیعی مشکلات بیشتری دارند. به علاوه، IUGR به عنوان یک عامل خطر در ایجاد مشکلات سلامتی در دوران بزرگسالی از قبیل دیابت، فشار خون بالا و بیماری های قلبی عروقی نقش دارد. هدف این مطالعه تعیین عوامل خطر مرتبط با IUGR در نوزادان شهرستان بندرعباس بود.این مطالعه به روش مورد - شاهدی انجام شد. جمعیت مورد مطالعه، مادران و نوزادان آنها در هنگام زایمان بودند. شرایط ورود به مطالعه این بود که نوزاد زنده به دنیا آمده، یک قلو بوده و طول مدت بارداری مساوی یا بیشتر از 37 هفته باشد. از بین نوزادانی که شرایط ورود به مطالعه را داشتند، آنهایی که وزن هنگام تولد کمتر از 2500 گرم داشتند، نوزادان IUGR بودند که گروه مورد را تشکیل دادند و نوزادانی که با وزن طبیعی بلافاصله بعد از آنها متولد می شدند، گروه کنترل را تشکیل می دادند. حجم نمونه در هر کدام از دو گروه مورد و شاهد 60 نفر محاسبه شد. وزن نوزادان با ترازو تعیین شد و اطلاعات موجود در پرسشنامه از طریق مصاحبه با مادران تکمیل و از نرم افزار آماری SPSS برای تجزیه و تحلیل آنها استفاده گردید.نتایج نشان داد که شغل مادر(Odds Ratio=10.2. 95%CI=1.2-87.3)، فشار خون در طول دوره بارداری (Odds Ratio=7.4. 95%CI=1.5-36.9)، عدم مراقبت در طول دوره بارداری (Odds Ratio=3.9. 95%CI=1.2-13.7)، و مصرف قلیان (Odds Ratio=3.5. 95%CI=1.1-12.6)، از جلمه عوامل خطر مراقبت با تولد نوزاد IUGR بودند.به منظور کاهش میزان IUGR باید با شناسایی زنان در معرض خطر و ارایه راهنمایی ها و آموزش های لازم به آنها از حاملگی های پر خطر تا حد امکان جلوگیری نموده و آنها را نسبت به اهمیت مراقبت های دروان بارداری و حاملگی در زمان مناسب آگاه نمود و عومال خطر مرتبط با IUGR و عواقب تولید چنین نوزادی را به آنها آموخت.
کلیدواژگان: تاخیر رشد داخل رحمی، عوامل خطر، وزن هنگام تولد، بندرعباس -
صفحه 209
زلزله بم که در زمستان 1382 به وقوع پیوست، تعداد بیشماری کشته و زخمی به جا گذاشت. هدف از این مطالعه، تعیین شیوع و تغییرات شیوع مصرف مواد اپیوئیدی، الکل و حشیش، در بازماندگان زلزله بم، هشت ماه پس از زلزله است.
با استفاده از روش نمونه گیری صحرایی، به طور تصادفی 779 نفر از میان جمعیت بازماندگان زلزله بم با حداقل سن 15 سال انتخاب شدند. در این مطالعه از ابزار محقق ساخته برای بررسی وضعیت مصرف در طول عمر و کنونی مواد (تریاک، هروئین، الکل و حشیش) و نیز تغییرات میزان مصرف مواد در ماه هشتم پس از زلزله نسبت به یک ماه قبل از وقوع زلزله استفاده گردید.
27.4 درصد از مردان و 4.5 درصد از زنان، سابقه مصرف تریاک در طول عمر را گزارش کردند. میزان مصرف روزانه تریاک، هشت ماه پس از زلزله در مردان 16.9 درصد و در زنان 2.7 درصد بوده است. در مردان پس از تریاک، الکل و پس از آن حشیش، شایع ترین مواد مورد مصرف بوده اند. در زنان غیر از تریاک موردی از مصرف سایر مواد غیر قانونی گزارش نشد. به طور کلی 20.5 درصد از مردان و 2.3 درصد از زنان افزایش مصرف یکی از مواد غیر قانونی مورد بررسی را نسبت به قبل از زلزله گزارش نمودند، هر چند عده ای نیز کاهش مصرف مواد را گزارش کردند.
این یافته ها نشان می دهد که به ویژه در مناطق و گروه هایی که مصرف مواد رواج بیشتری دارد، احتمال افزایش مصرف مواد پس از بلایا و حوادث وجود دارد و ضرورت پیش بینی مداخلات پیشگیرانه و درمانی را می طلبد.کلیدواژگان: شیوع، تغییرات، مصرف مواد، زلزله، بلایا، بم -
صفحه 219
سقط عمدی یکی از عوامل مرگ و میر مادران در دنیا است. در ایران با وجود ممنوعیت قانونی و محدودیت فرهنگی و اجتماعی، آمار تخمینی نشان دهنده وجود مواردی از سقط های عمدی است. هدف این پژوهش دستیابی به دلایل انجام و انجام ندادن سقط جنین عمدی توسط گروهی از زنان بود.مطالعه به روش کیفی و با استفاده از دو شیوه بحث گروهی متمرکز و مصاحبه فردی انجام شد. 36 مصاحبه گروهی با زنان با سواد و بی سواد قومیت های بلوچ، ترک، ترکمن، عرب، فارس، کرد، گیلک، لر، مازندرانی و 54 مصاحبه فردی با متخصصان زنان، ماماها و تا حد امکان سایر افرادی که در انجام سقط عمدی دخالت دارند نظیر ماماهای محلی انجام شد. مصاحبه ها در محل سکونت هر قوم انجام گرفت تا عامل همجواری و تاثیرپذیری از سایر اقوام به حداقل برسد.انجام سقط عمدی در زمان مصاحبه ها به چهار دلیل کلی شامل تزریق واکسن سرخجه، بیماری مادر، نقص جنینی و بارداری ناخواسته قابل طبقه بندی بود. بارداری ناخواسته به عنوان اصلی ترین علت مطرح بود که در شرایط مختلف به خصوص وجود مشکلات مالی، منجر به انجام سقط عمدی می گردید. اعتقادات مذهبی به عنوان مهم ترین علت انجام ندادن سقط عمدی ذکر شد. با توجه به این که بارداری های ناخواسته از علل عمده سقط جنین است، تغییرات قانونی اخیر، اگرچه از بروز تعدادی از سقط های غیرایمن ناشی از بیماری مادر و یا نقایص جنینی جلوگیری خواهد نمود، ولی راه حل مناسبی برای جلوگیری از انجام تعداد بسیار زیادی از سقط های عمدی نخواهد بود.
کلیدواژگان: سقط جنین، سقط عمدی، مطالعه کیفی، ایران -
صفحه 233
سیاست گذاران و مدیران هر جامعه برای ایجاد سلامت و توزیع برابر آن در بین مردم، نیاز به شاخص هایی دارند که بتواند بار (Burden) ناشی از بیماری ها و آسیب ها را در جامعه به گونه ای ملموس برای آنها بیان نماید. واحد(Disability Adjusted Life Years) DALYs، دارای این ویژگی است. مجموع عمر از دست رفته در نتیجه مرگ زودرس، به علاوه زمان سپری شده توام با ناتوانی و معلولیت، در بار بیماری ها یا DALYs به صورت کمی شده و برای هر بیماری و آسیب نشان داده می شود.سرطان پستان، شایع ترین سرطان در زنان و شایع ترین علت مرگ و میر زنان 44 -40 ساله محسوب می شود. به همین علت محاسبه بار ایجاد شده توسط آن و تعیین سهم این بار از کل بار ایجاد شده توسط مجموعه سرطان ها در ایران، برنامه ریزان را قادر می سازد که منابع را به نحو متناسبی توزیع نموده و بتوانند میزان پیشرفت برنامه های مبارزه را به صورت علمی و موثر ارزیابی کنند. در همین راستا مطالعه بزرگی با عنوان «محاسبه بار بیماری ها و آسیب ها و عوامل خطر آنها» از سال 1382 در معاونت سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی آغاز شد و این پژوهش بخشی از مطالعه مزبور است. در این طرح، روش کار خاصی برای مدلسازی سرطان ها در جمعیت، در نظر گرفته شد و نرم افزار ویژه ای نیز برای این کار طراحی گردید. در این مطالعه: 1- بار سرطان پستان در هر هزار نفر جمعیت در ایران در زنان، 0.62 DALYs به دست آمد. بار سرطان در زنان ایرانی نسبت به منطقه مدیترانه شرقی (1.1 DALYs/1000) و کل جهان (1.99 DALYs/1000) پایین تر بود. 2- پیک سنی بار این سرطان در زنان ایرانی در گروه های سنی 59-45 و بالای 80 سال بود. 3- سال های از دست رفته به علت مرگ زودرس یا ناتوانی به ازای هزار نفر (DALYs/1000) در گروه های سنی 59-45، 69-60 و 79-70 سال در زنان ایرانی کمتر از موارد مشابه در منطقه مدیترانه شرقی و همچنین جهان است.
کلیدواژگان: سرطان پستان، بار بیماری، سال های از دست رفته به علت مرگ زودرس یا ناتوانی (DALYs) -
صفحه 243
تعداد 160 زن در سن باروری استفاده کننده از خدمات تنظیم خانواده از 14 مرکز بهداشتی - درمانی شهر تهران به طور تصادفی در این مطالعه که یک مطالعه مداخله ای شاهد دار با هدف تدوین و ارزیابی برنامه آموزشی بهداشت جنسی است شرکت داده شدند.نیاز سنجی اولیه از نیازهای بهداشت جنسی و همچنین تدوین متن مناسب و تهیه پرسشنامه تحقیق برای چنین آموزش هایی با انجام یک مطالعه کیفی به روش بحث گروهی متمرکز انجام شد. مداخله آموزشی انجام شده شامل کارگاه سه روزه برای تعلیم کارکنان مراکز یاد شده به عنوان آموزش دهندگان و ارایه کنندگان اصلی خدمت بود.مداخله آموزشی برای گروه هدف مطالعه توسط همین کارکنان به صورت سه کلاس یک ساعته در سه هفته متوالی به انجام رسید. پرسشنامه تحقیق قبل و 6 هفته بعد از اتمام مداخله آموزشی توسط شرکت کنندگان در مطالعه تکمیل شد. تحلیل داده ها هیچ تفاوت معنی داری را بین خصوصیات جمعیت شناختی گروه هدف با جمعیت شهر تهران نشان نداد.این برنامه توانست تغییر معنی داری را از نظر آماری در میزان آگاهی (میانه نمره آگاهی از 7.02 به 13.52 در گروه مورد مداخله و از 6.38 به 6.9 در گروه شاهد تغییر یافت) و نگرش (میانگین نمره نگرش از 35.88 در گروه مورد مداخله به 98.98 افزایش و در گروه شاهد از 89.80 به 88.76 کاهش یافت) به وجود آورد. همچنین در قصد برای تغییر رفتار و نیز در برخی رفتارهای مورد مطالعه نیز تغییرات معنی داری به وجود آمد. این مطالعه نشان داد که با در نظر گرفتن حساسیت های فرهنگی و دینی و نیز با شناخت نظام بهداشتی و توجه به محدودیت های قانونی و اجرایی می توان برنامه ای موثر برای ارتقا آموزش بهداشت جنسی طراحی و به اجرا درآورد.
کلیدواژگان: امور جنسی، آموزش جنسی، ایران، رفتار، نگرش، آگاهی، بهداشت جنسی -
صفحه 257
مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان گوارش و مقایسه ابعاد مختلف آن در میان دو گروه بیمار مطلع و غیر مطلع از تشخیص سرطان انجام شده است. به منظور انجام پژوهش، بیماران مبتلا به سرطان گوارش حاضر در بخش های درمانی بیمارستان امام خمینی (ره) طبق معیارهای پذیرش، انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها مشتمل بر پرسشنامه مشخصات جمعیتی و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان پژوهش و درمان سرطان اروپا (EORTC QLQ-C30) بود. پرسشنامه EORTC QLQ-C30، به صورت مصاحبه چهره به چهره توسط یک روانشناس بالینی با بیماران تکمیل و در پایان مصاحبه، وضعیت اطلاع بیماران از تشخیص سرطان مشخص گردید. در مجموع، 142 بیمار مبتلا به سرطان گوارش از نظر کیفیت زندگی مورد بررسی قرار گرفتند. 48 درصد بیماران از تشخیص سرطان مطلع و 52 درصد آنها غیر مطلع بودند. به منظور مقایسه سطح کیفیت زندگی دو گروه مورد بررسی، از آزمون t گروه های مستقل استفاده گردید. تحلیل داده ها نشان داد که وضعیت عملکرد جسمانی (0.001=P)، عملکرد هیجانی (0.01=P) و عملکرد اجتماعی (0.0001>P) بیماران غیر مطلع در مقایسه با بیماران مطلع به طور معناداری بهتر و شکایت آنها از خستگی (0.01=P) و تاثیرات مالی بیماری (0.005=P) نیز به طور معناداری کمتر بوده است. از لحاظ وضعیت عملکرد نقش، عملکرد شناختی، کیفیت زندگی کلی و نشانگان جسمانی، بین بیماران مطلع و غیر مطلع از تشخیص سرطان، تفاوت معناداری مشاهده نشد. نتایج این پژوهش نشان داد که بیماران غیر مطلع از تشخیص سرطان در مقایسه با بیماران مطلع، کیفیت زندگی هیجانی، جسمانی، و اجتماعی بهتری داشتند و این در حالیست که مطالعات اخیر بر فواید ضمنی افشای اطلاعات تاکید فراوان دارند. چنین به نظر می رسد که علاوه بر تفاوت های فرهنگی موجود در نگرش به افشای تشخیص سرطان از سوی بیماران، پزشکان و خانواده های آنها، چگونگی اطلاع یافتن بیماران از تشخیص سرطان در افزایش یا کاهش پریشانی روانی و کیفیت زندگی نقش مهمی را ایفا می کند.
کلیدواژگان: سرطان دستگاه گوارش، افشای تشخیص سرطان، کیفیت زندگی -
صفحه 265
اعتیاد به اینترنت موضوع تازه و جالبی است که در سال های اخیر به عنوان اعتیاد رفتار محور مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام این مطالعه بررسی مشکل اعتیاد به اینترنت و ویژگی های رفتاری، شخصیتی و جمعیتی کاربران بر حسب درجه اعتیاد آنهاست.
این مطالعه به روش مقطعی بر روی 732 نفر از کاربران اینترنت در سنین 39-15 سال در منطقه دو غرب تهران انجام شده است. در این مطالعه، ویژگی های روانشناختی و میزان اعتیاد کاربران با استفاده از 3 نوع پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفته است. برای اندازه گیری درجه اعتیاد، از روش یانگ، برای سنجش نوع شخصیت کاربران از شاخص نوع مایرز بریگز یا (Myers-Briggs Personality Type Introduction-MBTI) و جهت اندازه گیری میزان بیگانگی با خود از مقیاس احساس بیگانگی با خود دین (Dean''s Alienation Scales-DAS) استفاده شد و پس از ثبت داده ها در نرم افزار SPSS، برای تحلیل آنها از روش نحلیل همبستگی استفاده گردید.در این بررسی 30 درصد کاربران، به اینترنت اعتیاد داشتند و همه آنها درجات مختلفی از رفتارهای روانی اجتماعی مانند احساس بیگانگی با خود، احساس ضعف و ناتوانی در انجام امور، رفتار ناهنجار اجتماعی، اجتماع گریزی، درون گرایی و رفتار احساسی را از خود نشان دادند. همچنین تمایل نوجوانان به اینترنت بسیار شدیدتر از سایر گروه های سنی بود. این رابطه در مورد افراد مجرد و دانش آموزان دبیرستانی نیز وجود داشت. اعتیاد به اینترنت در گروه سنی 19-15 سال در مقایسه با سایر گروه های سنی بیشتر و چندین برابر است. بین اعتیاد به اینترنت در کاربران، با احساس بیگانگی از خود و ابعاد آن و همچنین با ویژگی های شخصیتی درون گرا و دارای رفتار احساسی ارتباط واضحی دیده می شود. در کاربران معتاد شدید نیز بهره جویی از گفتگوی اینترنتی سه برابر کاربران است و هر چه از حالت طبیعی به اعتیاد در کاربران پیش می رویم بهره جویی از فیلم، موسیقی، بازی و گفتگوی اینترنتی بیشتر می شود.با توجه به نتایج به دست آمده، تدوین برنامه های آموزشی موثر و ارایه روش های مشاوره به خانواده ها برای محدود کردن رشد اعتیاد به اینترنت در بین کاربران پیشنهاد می گردد.کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، کاربران معتاد، اینترنت زدگی، عوامل موثر -
صفحه 273
نظر به نقش واکسن سه گانه در کاهش مرگ و میر ناشی از سه بیماری مهلک دیفتری، کزاز و سیاه سرفه، واکسیناسیون کودکان ایرانی از سال 1320 با استفاده از واکسن ساخت داخل کشور در ایران شروع شد. تحقیق حاضر، مطالعه ای آینده نگر روی 337 کودک 6-4 ساله واکسینه شده در تعدادی از مراکز بهداشتی شهر تهران با واکسن سه گانه ساخت موسسه سرم سازی رازی ایران است. از والدین کودکان واکسینه شده خواسته شد که بعد از واکسن زدن کودکان، پرسشنامه عوارض واکسن را در طول یک هفته بعد از واکسیناسیون به صورت روزانه تکمیل کنند. عوارض موضعی و عمومی به ترتیب در 92.6 و 65.3 درصد کودکان واکسینه شده مشاهده گردید. درد در ناحیه تزریق، شایع ترین عارضه موضعی بود که در 86.9 درصد از کودکان مشاهده گردید. بیشترین عوارض عمومی شامل تب (48.4 درصد)، کاهش اشتها (24 درصد)، مشکلات گوارشی (5.6 درصد)، تهوع و استفراغ (8 درصد) و کهیر یا اگزما (2.7 درصد) عمدتا در روز اول یا دوم پس از واکسیناسیون مشاهده شد که طی یک هفته به تدریج کاهش یافت. با توجه به مطالعات پراکنده گذشته بر روی این واکسن در ایران به نظر می رسد که عوارض مشاهده شده در این مطالعه نسبت به مطالعات قبلی کاهش یافته است. مقایسه عوارض واکسن مورد مطالعه با مطالعات انجام شده در کشورهای دیگر که با استفاده از واکسن های استاندارد سلولی انجام شده است، موید شیوع بالای عوارض فوق الذکر در واکسن های دیگر می باشد، گرچه شدت این عوارض در کودکان ایرانی واکسینه شده در این مطالعه بیشتر به نظر می رسد. احتمالا این عوارض با روش فرمولاسیون واکسن و نیز اجزا سلولی باکتری های استفاده شده در تولید آن ارتباط داشته باشد.
کلیدواژگان: واکسن، دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، عوارض واکسیناسیون، کودکان
-
Page 185
Objective (s): We investigated the prevalence of dental fluorosis and its relationship with fluoride levels in drinking water among children aged 12-15 years old in southern Iran.
MethodsThe study was cross-sectional with cluster random sampling. We studied 406 students (186 female and 220 male) in Bastak and its suburbs, which are administratively subordinate to the city or Bandar Lengeh in the southern province or Honnozgan.
ResultsHigh level water fluoride account for the high prevalence and severity or dental Iluorosis in the region. Fluoride levels of 1.55 PPM in the village of Harang versus levels of 0.75 PPM in Jonahs correspond to the greater prevalence of dental fluorosis in the fonner locality. We did not detect a statistically significant relationship between age and fluorosis.
ConclusionConsidering the average water fluoride or I.OS PPM, average temperature of26.1°C, and the community fluorosis index (CFI) of 0.83 for this area, we conclude that levels of fluoride in the region's drinking water are well above the W.H.O. recommendations.
Keywords: Fluorine, Fluorosis -
Page 193
Objective (s): The prevalence of obesity has increased in both developed and developing countries. Childhood and adolescent obesity can lead to serious medical complications such as hypertension, diabetes, cardiovascular disease and cancer in later years of life. The aim of this study was to assess the relationship between obesity and some nutritional behavior. Methods: This was a case-control study. Through multi-stage random sampling, 84 obese girls were selected as cases and 253 non-obese girls from the same age and grade as control. Obesity was defined as having a BMI equal to or greater than 95lh centile. Weights and heights were measured to an accuracy of O. l kg, using digital scales and non-stretchable tape (Seca) with minimum clothing. We used a questionnaire 10 collect data on nutritional behavior. Results: There was a statistically significant greater frequency of eating meals and snacks during the day in controls (P=0/0001, P=0/003). Weekly frequency of eating breakfast was smaller in cases but the difference was not significant. There was no difference between the two groups in variables such as eating out, food preference, speed of eating and doing something else while eating. Conclusion: It seems that there is a relationship between obesity among school students and their nutritional behaviors.
Keywords: Adolescents, Obesity, Nutritional behavior -
Page 201Objective(s)
To determine risk factors associated with IUGR in Bandar Abbas, Iron.
MethodsThis was a case-control study of live births. Cases were 60 newborns with Jess than 2500g weight at birth; controls were 60 newborns with birth weights above 2500g. Data were collected using a structured questionnaire and analyzed by the SPSS program.
ResultsMother's employment (Odds Ratio: I 0.2, Cl95% =, l.2-87 .3), hypertension (Odds Ratio: 7.4, CI 95%=1.5-36.9), lack of prenatal care (Odds Ratio: 3.5, CI95%=l.2-13.7), and use of the hookah for smoking tobacco (Odds Ratio=3.5, Cl95%= 1.1-12.6) were found to be risk factors for intra-uterine growth retardation.
ConclusionTo reduce IUGR we must identify high-risk women and educate them on the risks of IUGR and the ways to prevent this phenomenon.
Keywords: Intrauterine Growth Retardation, Risk factors, Birth weight, Bandar Abbas -
Page 209Objective(s)
The aim of this study was to examine changes in the prevalence of drug use in Sam earthquake survivors eight month after the event.
MethodsA survey was carried out on 779 survivors, selected through field sampling from the Barn citizens aged 15 and above. An instrument made by the researchers was used to assess life time and current use of opioids, alcohol and cannabis as well as changes in use compared to the period of I month preceding the earthquake.
ResultsIn this survey, 27.4 percent of men and 4.5 percent of women reported lifetime use of opium. In the eighth month following the earthquake the prevalence of daily opium use was 16.9 percent in men and 2.7 percent in women. In men, alcohol and cannabis were the most common drugs of abuse after opium. Women denied use of any illicit drugs except opium. In general, 20.5 percent of men and 2.3 percent of women reported an increase in the use of at least one illicit drug. A few subjects, however, reported a decrease in drug use.
ConclusionThe findings show that in the wake of disasters, especially in areas or populations where drug use is already common, an increase in use might occur; provision of preventive and treatment interventions is therefore necessary.
Keywords: Prevalence, Changes, Drug use, Disaster, Sam -
Page 219Objective(s)
Voluntary abortion is one of the main causes of maternal mortality and morbidity worldwide. Despite the legal ban and the existing socio-cultural obstacles, women still are contemplating abortion in Iran. The goal of this study was to examine the reasons for voluntary termination of pregnancy.
MethodsUsing qualitative methods we performed 36 focus group interviews with women from different ethnic groups, i.e. Balouch, Turk, Torkaman, Arab, Fars, Kord, Guilak, Lor, and Mazandaran. We also performed 54 individual in-depth interviews with gynecologists, midwives, and other people who were somehow connected with the issue of abortion- such as non-trained birth attendants. To minimize the possibility of being affected by other ethnicities (through physical closeness), interviews for each ethnic group were conducted within its main area of residence.
ResultsThe principal reasons for having an abortion were divided into four categories: rubella vaccination, maternal disease, fetal defects, and unplanned pregnancy. Among these, unwanted pregnancy was the most important factor leading to abortion in the setting of a wide range of unfavorable conditions, particularly financial constraints. Religious beliefs were cited as the main reason for refusing to have an abortion.
ConclusionSince unplanned pregnancy is one of the main reasons for abortion, new legislation would not be enough for preventing the majority of induced abortions, but it could reduce the number of unsafe abortions due to maternal disease and/or fetal defects.
Keywords: Abortion, Voluntary abortion, Qualitative, Reasons, Iran -
Page 233Objective(s)
Health and its equal distribution among people is one of the major factors of society stability. Reaching this goal would be only possible by proper planning in health, monitoring and evaluating the projects, and interventional planning in different sections. Hence, indexes that describe the burden of diseases and injuries understandably for the managers and planners are necessary. DAL Vs unit (Disability Adjusted Life Years) or the years that are lost because of early death or disability, holds such property. In other words, the sum of the lost life because of early death plus the time passed in disability and infirmity, is quantified by DALVs or the burden of diseases, and is shown for each disease and injury.
MethodsAn extensive study entitled "Estimation of the burden of diseases and injuries and their risk factors" started in 1382 at deputy for health of Ministry of Health and Medical Education, and the current project which is specified to estimation of the breast cancer burden is a part of that study. In this plan a specific methodology is defined to model the cancers in population and specific software is designed for such work. Breast cancer, the most usual cancer in women, should be significantly noticed. Breast cancer is counted as the most common reason of death in women between 40 and 44. Hence, estimation of its burden and determining its share of the total burden made by all the cancers in Iran, allow the planners to distribute the resources proportionately and evaluate the progress of combat campaigns scientifically and efficiently.
ResultsThe burden of breast cancer was estimated 0.62 DAL Vs in every thousand of women population in Iran.
ConclusionThe burden of the cancer in Iranian women was low relatively to Eastern Mediterranean region (I.I DALYs/1000) and the whole World (1.99 DALYs/1000), Age peak of breast cancer in Iranian women was in 45-59 and over 80 age groups, The years lost because of early death or disability in 45-59, 60-69 and 70- 79 age groups of Iranian women in every thousand population (DAL Ys/1000) is lower than the same cases in Eastern Mediterranean region and the World.
Keywords: Breast cancer, Burden of disease, Disability Adjusted Life Years (DALYs) -
Page 243
Objective (s): Sexual health is increasingly recognized as an integral part of health. Despite admirable efforts to meet reproductive health needs in Iran, there are as yet no comprehensive sex education programs in this country.
MethodsIn this study we used a matched intervention-control site design in 14 urban health centers with random selection of 160 (80 in each group) participants to evaluate a sex education program in Iran. Qualitative methods were used in a needs assessment study that also determined the content and delivery method of the program. The intervention consisted of training health providers to deliver a short educational program to female clients. Evaluation questionnaires were completed before and 6 weeks after the intervention.
ResultsThere were no significant differences in demographic characteristics between the intervention and control groups. We observed a statistically significant impact on knowledge (median scores increased from 7.02 tol3.52 and from 6.38 to 6.9 in the intervention and control groups respectively) and attitudes (mean scores increased from 88.35 to 98.98 and decreased from 89.8 to 88.76 in the intervention and control groups respectively). There was also a statistically significant change in intentions and behavior.
ConclusionThis study showed that effective education can be achieved by appropriate choice of location and target population (based on cultural norms), and adopting the content to the people's religious and cultural background.
Keywords: Sexuality, Sex education, Iran, Behavior, Attitude, Knowledge -
Page 257Objective(s)
The aim of this trial was to study the various dimensions of quality of life in patients with gastrointestinal cancer and to compare these variables among those who knew their diagnosis and those who did not.
MethodsA consecutive sample of patients with gastrointestinal cancer being treated in Cancer Institute in Tehran, Iran was prospectively evaluated. A psychologist interviewed patients using the Iranian version of the European Organization for Research and Treatment or Cancer Quality or Life Questionnaire (EORTC QLQ C30). Patients were categorized into two groups: those who know their diagnosis and those who did not. Independent sample I-test was used for group comparisons.
ResultsIn all 142 patients were interviewed. A significant proportion (52%) of patients did not know their diagnosis and 48% of patients were aware that they had cancer. They were quite similar in most characteristics. The comparison of quality of life between two groups indicated that those knew their diagnosis showed a significant lower degree or physical (P=0.00 I), emotional (P=0.01) and social functioning {P<0.001), whereas the global quality of life and other functional scales including role functioning and cognitive functioning did not show significant result. There were no statistically significant differences between symptoms scores between two groups, except for fatigue suggesting a higher score in patients who knew their diagnosis (P=0.01). The financial difficulties were also significantly higher in patients who knew their cancer diagnosis (P=0.005).
ConclusionContrary to expectation the findings showed that patients who did not know their cancer diagnosis had superior physical, social and emotional quality of life. For explaining such findings it seems that in addition to cultural issues information-giving manner might have an important role in improved or decreased quality of life in cancer patients.
Keywords: Quality of life, Cancer diagnosis disclosure, Gastrointestinal cancer -
Page 265Objective(s)
To examine the problem of internet addiction within the perspective of consumers· personality, behavior and demographic characteristics.
MethodsThis cross-sectional study was performed using 3 questionnaires, including Young's scale to measure the degree of tendency towards internet addiction and Mayer's - Briggs Type indicator (MBTI)• which has four dimensions for personality- and Dean's Alienation Scales (DAS) to measure alienation. There were a total of 732 respondents, aged 15 to 39 years. Responses were analyzed using factor analysis, analysis of variance, and multiple regression techniques.
ResultsThirty percent of the respondents were addicted to the internet and showed various degrees of alienation, a sense of being powerless, isolated, introverted or excessively emotional.
ConclusionIt is essential to organize educational programs and counseling services to decrease internet addiction within Iranian families.
Keywords: Internet addiction, Internet alienation, Addict consumers, related factors -
Page 273Objective(s)
To detcnninc the short-term reacrogenicity of diphtheria-tetanus-whole cell pertussis (DTwP) vaccine administered to preschool children in a number of health centers of Tehran in 2006.
MethodsIn this prospective cohort study, 337 children aged 4-6 years were injected with DTwP vaccine manufactured by Razi Institute of Iran. Reactogenicity was assessed by the parents for 7 days post vaccination using diary cards. Local (pain, redness and swelling) and systemic (fever, loss of appetite, gasterointestinal symptoms, vomiting and eczema) side effects were recorded daily.
ResultsOut of 337 children, 312 (92.6%) reported local reactions and 220 (65.3%) reported systemic reactions. No serious adverse events related to vaccination were reported. Among local reacuons, pain was the most frequent (86.9%), but 11 was mostly mild or moderate. Redness (52.8%) and swelling (41.2%) were the most frequently observed signs in the second day. The systemic reactions observed in children included fever (48.4%), loss of appetite (24%), gastrointestinal symptoms (5 6%), vomiting (8%) and eczema (2.7%). Only 3.6% of children had auxiliary fever above 39 'c. All signs were observed to have reduced or completely disappeared during a week.
ConclusionCompared with previous reports in Iran, reactogenicity of DTwP of Razi Institute seems to be reduced, but it was still more frequent than the internationally approved cellular vaccine counterparts. Reactogcnicity of the cellular triple vaccine may be related to the vaccine formulation or the bacterial cell fragments used in vaccine production.
Keywords: Vaccine, Diphtheria, Tetanus, Pertussis, Children, Reactogenicity