فهرست مطالب

پژوهشنامه فلسفه دین (نامه حکمت) - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1385)

پژوهشنامه فلسفه دین (نامه حکمت)
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1385)

  • 196 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/10/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدمسعود سیف صفحه 5
    برهان وجودی از مهم ترین براهین اثبات وجود خداوند است که تقریرهای مختلفی از آن در آثار آنسلم، دکارت، اسپینوزا و لایب نیتس آمده است و معروف ترین ناقدان آن آکویناس و کانت بوده اند. از آنجا که نقد کانت بر این برهان بر مبانی معرفت شناسی او استوار است، در این مقاله سعی بر آن است که جایگاه آن نقد در معرفت شناسی و وجودشناسی کانت روشن شود و معلوم شود که چگونه می توان از آن، فهمی درست و متناسب با آن جایگاه داشت و سپس، در خصوص اعتبار یا عدم اعتبار آن قضاوت کرد.
    کلیدواژگان: اصل تعیین تام، حقیقی ترین موجود، محمول واقعی، محمول منطقی، مفهوم محض عقل، موجود مطلقا ضروری
  • محمدحسین مهدوی نژاد، بیوک علیزاده، رضا محمدزاده صفحه 21
    از آنجا که ادعای معرفت بدون ارائه دلیل کافی و وافی بی وجه است، اساس معرفت شناسی معاصر بر این است که بنیان نظام معرفت بشری چیست، و نظام معرفتی بشر از کجا آغاز می شود و به کجا سر می سپارد. از نظر ویتگنشتاین متاخر، توصیف عالم، بدون وجود تعدادی قضایای مبنایی و یقینی ناممکن است، اما قطعیت و یقینی بودن این قضایا به معنای مطابقت آن ها با واقع نیست بلکه به طرز نگرش افراد وابسته است. آنچه برای ما محرز و یقینی است، به وسیله بازی زبانی ای که فرد در آن شرکت می جوید، معین می شود. از این رو، معرفت بشر در کنه خود مبتنی بر اعمال او و دیگر الگوهای منشی رفتار اوست. ویتگنشتاین معتقد است که توجیه و عقلانیت، همواره متکی به بافت و زمینه است و در فعالیت های اجتماعی و بازی های زبانی جای می گیرد و چون نحوه های زندگی، جهان- تصویرها یا جهان بینی ها مختلف اند، شیوه های مختلفی از عقلانیت نیز وجود دارد. در این نوشتار، نخست با تعریف سه جزئی معرفت، تحلیل ویتگنشتاین از معرفت و وجه تمایز آن با یقین را بیان کرده ایم. سپس با اشاره به ساختار مبانی معرفتی ویتگنشتاین، نشان داده ایم که چرا از نظر وی مبناگرایی برای دفاع از اعتبار نظام معرفتی، قرین توفیق نیست و با جایگزینی نظریه زمینه گرایی چه تفاوتی در مبانی معرفت و کیفیت ابتنای معارف دیگر بر آن ها رخ خواهد داد. در پایان، با بررسی نظریه زمینه گرایی و مسئله شکاکیت و با اشاره به برخی مزیت های این نظریه، نشان داده ایم که خود با جایز دانستن روایتی از نسبی گرایی، خالی از نوعی گرایش های شک گرایانه نیست.
    کلیدواژگان: معرفت، توجیه، مبناگرایی، باور پایه، زمینه گرایی، شکاکیت، عمل، شک، یقین، بازی زبانی، ویتگنشتاین
  • سروش دباغ، رضا مثمر صفحه 57
    یکی از مهم ترین موضوع هایی که ویتگنشتاین در پژوهش های فلسفی بدان پرداخته است، مسئله زبان خصوصی است. بنا بر نظر وی کاربر زبان از آن جهت که کاربر زبان است، نمی تواند اندیشه ها، احساس ها و عواطف خود را به زبانی یکسره خصوصی و فردی بیان کند. واژه ها و جمله ها معنایی خصوصی ندارند. برهان زبان خصوصی ویتگنشتاین بر تمایز «صحیح – آنچه صحیح به نظر می آید»، استوار است.
    از سوی دیگر فرگه در مقاله اندیشه به سود عینیت معنا استدلال می کند. به نظر وی در بحث از مفهوم «معنا» همواره باید تمایز اندیشه از تصور را پیش چشم داشت. تصور امری کاملا خصوصی و ذهنی، و با تصویر ذهنی در پیوند است؛ حال آنکه اندیشه، عمومی، عینی و مرتبط با معناست.
    ویتگنشتاین در صورتبندی استدلال زبان خصوصی اش از تلقی فرگه از معنا تاثیر پذیرفته است و با این حال، از هستی شناسی افلاطونی فرگه بر کنار بوده است.
    در این مقاله نخست مستقیما به شرح استدلال زبان خصوصی ویتگشتاین خواهیم پرداخت و استدلال را از طریق استدلال تبعیت از قاعده، به عنوان کلید اصلی فهم استدلال زبان خصوصی، صورتبندی خواهیم کرد. در مرحله بعد استدلال زبان خصوصی را در پرتو تبیین واقع گرایانه از معنا تعبیر خواهیم کرد. در گام سوم، مقاله به شرح برداشت واقع گرایانه فرگه از معنا می پردازد. در نهایت، استدلال زبان خصوصی ویتگنشتاین را با قرائت فرگه ای از معنا مقایسه خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: فرگه، ویتگنشتاین، استدلال زبان خصوصی، استدلال تبعیت از قاعده، معنا، عینیت، واقع گرایی، ضد واقع گرایی
  • سیدعباس ذهبی صفحه 83
    از مهم ترین ارکان نظام های فلسفی، قدرت تبیین گری آن هاست. به گونه ای که این ویژگی می تواند سبب تمایز مکاتب فکری و نظامهای فلسفی از یکدیگر باشد. شیخ اشراق به عنوان یک فیلسوف، آگاهانه در صدد ارائه تبیین های علی بوده و با بهره برداری از منابع مختلف، تبیین های متنوعی را در آثارش به نمایش گزارده است. در نگاه روش شناختی به منظومه فکری او پنج دسته تبیین را می توان مشاهده کرد: تبیین های هستی شناختی، تبیین های معرفت شناختی، تبیین های علمی- تجربی، تبیین های کشفی- شهودی و تبیین های قرآنی- کلامی. با توجه به محوریت نور و نوع هستی شناسی تشکیکی شیخ اشراق، تبیین های او نیز یکسان نیست؛ برخی از آنها مراتب طولی، برخی دیگر تبیین های عرضی اند که خود به مجامع و غیرمجامع قابل تقسیم اند. درواقع، الگوی شیخ اشراق در روش شناسی تبیین یک الگوی میان رشته ای است که هم او را از دام مغالطه تحویلی نگری نجات می دهد و هم او را از تناقض گویی مبرا می کند و هم به تبیین های او خاصیت کارآمدی بیشتری می بخشد.
    کلیدواژگان: روش شناسی، تبیین، شیخ اشراق
  • سید محمد حکاک صفحه 119
    از حکیم رفیعی قزوینی آثار اندکی باقی مانده است، اما همین اندک مشتمل بر نوآوری هایی است. در این مقاله به پنج نوآوری از این فیلسوف و عارف الهی پرداخته شده است، راجع به این مباحث:1. درباره معنای کمال الهی در جنب جمال و جلال الهی، که وی برخلاف مشهور آن را نه مجموع جمال و جلال بلکه امری ورای آن دو گرفته و عبارت دانسته است از تمامیت ذات الهی به عینیت ذات و صفات و عینیت خود صفات با هم.
    در ذیل همین بحث، حکیم رفیعی تعریفی از جمال و جلال ارائه می دهد که جامع تعریف فیلسوف و عارف است و خود این تعریف نیز خالی از ابتکار نیست.
    2. در شرح عبارت «اللهم انی اسئلک بما تجیبنی به حین اسئلک»، که او علاوه بر معنایی که در مرحله اول به ذهن می آید، معنایی ذکر می کند که حکایت از ذهن جوال و نوجوی او دارد.
    3. در خصوص نفی ترکیب از ذات الهی و بیان اینکه ترکیب به هر نحوی که باشد، مستلزم امکان است، که او در این مسئله برهانی اقامه می کند و در انتها می گوید که آنچه گفتیم در هیچ کتابی مکتوب نیست.
    4. در توضیح این سخن حکما که تاثیر جسمی در جسمی دیگر نیازمند وضع و محاذات است، مراد از وضع و محاذات را نوعی اتحاد و اتصال می داند.
    5. در نقد این سخن مشهور که اراده غیر از شهوت است و از همین رو، انسان گاهی چیزی را اراده می کند که متعلق شهوت او نیست و گاهی چیزی را مورد شهوت قرار می دهد که اراده اش بدان تعلق نگرفته است.
    کلیدواژگان: جمال، جلال، کمال، ترکیب، امکان، وجوب، قوه جسمانی، وضع، محاذات، اراده، شهوت
  • عادل عندلیبی صفحه 129
    این مقاله بر آن است که از میان استعارات به کارگرفته شده در قرآن کریم برای اشاره به انسان در ارتباطش با خدا، استعاره انسان به مثابه بنده نقشی کانونی و فرهنگ ساز داشته است. مقاله پس از معرفی ارزش شناختی استعارات، برای بازشناسی عناصر معنایی عبد، با نگاهی مردم شناختی رابطه عبد و رب را به عنوان یک نهاد اجتماعی می کاود و به تحلیل حوزه معنایی استعاره انسان به مثابه عبد در متن قرآن کریم می پردازد. سپس به چگونگی کاربرد نظام مند این استعاره در ساختمان مفاهیم قرآن و انسجام آن با سایر مفاهیم توجه می کند و در ادامه، ضمن بررسی تحولات معناشناختی این استعاره در سنت اسلامی، به واکاوی پیشینه فرهنگی چنین تلقی از انسان می پردازد.
    کلیدواژگان: استعاره، عناصر معنایی، عبد، رب، انسان، قرآن
  • اسدالله آژیر صفحه 145
    فهم نظریه نجات و منجی در آیین زرتشتی و به خصوص در گات های زرتشت، از جمله موضوعاتی است که اوستاشناسان و زرتشت شناسان را همچنان به خود مشغول داشته است. فهم رایج آن است که گرچه باور به آمدن رهاننده یا رهانندگان آخرالزمانی بیشتر ساخته و پرداخته دوره های متاخر مربوط به اوستای جدید است، لیکن در خود گات های زرتشت نیز می توان معنای رهانندگی را از مفهوم «سوشیانت» برداشت کرد. این نوشتار بر آن است که حتی اگر برخی بندهای گات ها ناظر به آموزش و انتظار زرتشت نسبت به آمدن چهره ای نجات بخش در آینده باشند، مفهوم سوشیانت صرفا و یا عمدتا معنایی فرجام شناختی ندارد. به همین نسبت، آموزه «فرش» کردن (= نوسازی یا خرم ساختن هستی) در گات های زرتشت معادل فرجام شناسی، که آن نیز به نوبه خود ریشه در گات ها دارد، نیست. بنابر این، همان گونه که آموزه «فرش» کردن گات ها در اوستای جدید به فرجام شناسی تفسیر شد و واژه «فرشکرد» پدید یافت، مفهوم سوشیانت نیز از معنای اولیه ناظر به مزداپرستان سود رساننده و نوسازنده هستی به معنای رهاننده(ها)ی آخرالزمانی تحول پذیرفت، گو اینکه تحول معنایی مزبور به کمک مفاهیم و باورهایی از خود گات ها صورت گرفته باشد. سوشیانت ها، مطابق گات ها، مزداپرستان نمونه ای همچون خود زرتشت هستند که تلاش دارند با همکاری یکدیگر و با اهورا مزدا همیشه به جهان سود برسانند و آن را «فرش» سازند. البته عملیات سودرسانندگی به هستی و نوسازی جهان توسط اشاباوران (= پیروان اشا / راستی) در یک نقطه پایانی با غلبه آنان بر دروندگان (پیروان دروج / دروغ) به اتمام و اکمال می رسد. این آموزه، گرچه می تواند با آموزه فرجام شناسی و حتی باور به آمدن کسی چون زرتشت تلاقی پیدا کند، عین و معادل آن ها نیست. سوشیانت ها سودرسانندگان به هستی هستند و شمار آنان به شمار همه اشوان یا اشاباوران.
    کلیدواژگان: سوشیانت، زرتشت، گات ها، فرشکرد، رهانندگان، اشاباوران، سود رسانندگی
  • تیم کرین ترجمه: امیر مازیار صفحه 169
    احکام راجع به علیت- راجع به اینکه چه چیز علت چه چیز می شود- آن قدر در زندگی ما متداول است که ما متوجه آن نمی شویم. اما چرا یک چیز علت چیزی دیگر می شود؟ چه چیزی یک شیء را علت شیء دیگر می سازد. ما ابتدا باید میان فهم رابطه علیت و فهم آنچه علیت به هم می پیوندد، فرق بگذاریم. این رابطه علیت چیست که علت و معلول را به هم پیوند می دهد؟ این سؤال اول است. اما همچنین می توانیم بپرسیم علت و معلول باید چه نوع هویاتی باشند تا در این رابطه قرار بگیرند؟ به عبارت دیگر، علل و معلولات چه هستند؟ این پرسش دوم است.
    عمده بحث این نوشتار به پرسش اول می پردازد و بخش پایانی نیز به پرسش دوم خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: علیت، رابطه علیت، نظم، گزاره های شرطی، ضرورت، وقایع
|
  • Dr. Sayyed Masoud Seif Page 5
    Ontological proof is one of the most important proofs for God’s existence, which have been advocated by Anselm, Descartes, and Leibniz. Among the prominent critics of this proof we can refer to Thomas Aquinas and Kant. Since Kant’s critique of this proof is based on epistemological principles, so the present article tries to clarify the place of that critique in Kant’s epistemology and ontology in order to make clear that how we can have proper understanding of it in proportionate to its place and then proceed to judge about its validity or invalidity.
  • Dr. M. H. Mahdavinejad, Dr. Boyouk Alizadeh, Dr. Reza Mohammadzadeh Page 21
    As the claim of knowledge without presenting the sufficient ground or evidence is unjustified, the basis of contemporary epistemology is what the foundation of the system of human knowledge is and that from where this system originates and where it ends. According to later Wittgenstein, the description of the word without a number of basic and certain propositions is impossible. Although their certainty does not mean their correspondence with the fact, it relies upon the attitude of the individuals. What is certain and evident for us is determined by a language game in which one partakes. Therefore, the human knowledge in itself depends on his actions and characteristic behavioural patterns. Wittgenstein maintains that justification and rationality rest invariably on context and engage in social activities and language games. Since forms of life, world-pictures and world – views are different, there are various ways of rationality. In this article, elucidating the tripartite definition of knowledge, we have dealt with the analysis of knowledge and its distinctive aspect with certainty from wittgenstein’s view. Then, referring to the structure of epistemological foundations in wittgenstein’s thought, we have mentioned it, why according to him, foundationalism fails to defend the validity of epistemological system and with taking the theory of contextualism, what difference will take place in the foundations of knowledge and the quality of the dependence of other sciences on them. Finally, studying the theory of contextualism and elucidating a number of its advantages, we have explained that this theory allows a version of relativism and is not without some kind of skeptical tendencies.
  • Dr. Sorush Dabbagh, Reza Mothmer Page 57
    One of the most controversial topics which is discussed by Wittgenstein in Philosophical Investigations is private language argument. According to Wittgenstein, the way in which a language-user categorizes his thoughts, feelings and emotions in the language cannot be talked about personally and privately. Words and Sentences do not gain their meaning in private. Wittgenstein’s argument is based on “correct /seems to be correct” distinction. According to him, if the language-user is authorized to utilize words and sentences privately, the mentioned distinction would be irrelevant and non-sense, normatively speaking. In other words, in such a situation we cannot give an account of the calibration of word use in different contexts. It follows from this that the whole idea of meaning is evaporated. Furthermore, Frege argued in favoure of the objectivity of meaning in his famous article entitled Thought. According to him, the distinction between idea and thought should be taken into account in order to discuss the very idea of ‘meaning’. Idea is entirely private, subjective and associated with mental image, whereas thought is public, objective and associated with meaning. In other words, mental image does not have any role in the formation of meaning, semantically speaking. Frege appealed to Platonic realm in order to give an account of how ideas and meanings can be distinguished from each other, metaphysically speaking. It is said that Wittgenstein is influenced by Fregean account of meaning in formulating his private language argument, although he does not subscribe to Frege’s Platonic ontology.In this article, we are going to give an account of how Fregean account of meaning is utilized in Wittgenstein’s private language argument. Firstly, we formulate and give an account of private language argument in the Wittgensteinian sense. We formulate our argument based on the rule-following argument which has a key role in understanding private language argument. To do so, we try to criticise the anti-realistic account of meaning and justify the realistic account of meaning, according to which the language-user is answerable to patterns of word use. In this way, we can give an account of 'correct /seems to be correct' distinction, semantically speaking. Secondly, we read the private language argument in the light of the realistic account of meaning. Thirdly, Frege’s account of meaning is discussed in details. Finally, Wittgenstein’s private language argument is compared with Fregean account of meaning.
  • Dr. Sayyed Abbas Zahabi Page 83
    Ability of explanatory is one of the most foundations in philosophical systems. such a way that this characteristic can be cause of difference of philosophical systems and schools from each other. As a philosopher, Shaykh-e Ishraq has presented causally explanations consciously and by using different resources has revealed various explanations in his works. By a methodological approach to his thoughtful collection, five categories of explanations are observable: ontological explanations, epistemological explanations, scientific/ experimental explanations, intuitional/ esoteric explanations and theological /Quranic explanations.Since he puts “light” in center of his philosophy and has a hierarchic cosmology, his explanations are not equal, some of them are longitudinal explanations and the others are latitudinal which themselves are divided to: aggregative and non aggregative. As a fact, Suhrawardi’s pattern in methodology of explanation is a multidisciplinary method, which rescues him from involving in gin of the reduction fallacy and from self contradiction in his systematical thought. Furthermore, it gives his explanations more efficiency.
  • Dr. Sayyed Mohammad Hakkak Page 119
    Among the works of Hakim Rafii Qazvini, just few books have surviued. However, these few embrace certain novel ideas. The present article deals with the following five innovations by this divine philosopher and mystic: 1. Regarding the meaning of divine perfection in the light of divine beauty (Jamal) and majesty (Jalal), Hakim Rafii does not consider it, opposing the dominant view, a combination of the above two. Rather, he counts it a fact beyond divine beauty and majesty consisting of the integrity of divine essence, i.e. the sameness of the essence and attributes along with the identity of each attribute with another. Under the same topic Hakim Rafii Qazvini gives a definition of beauty and majesty combining that of philosophers and maystics. Thus, the definition has a touch of innovation. 2. Commenting on the supplication phrase "Allahumma inniAsaluka bima Tujibuni bihi Hina Asaluk", i.e. O Allah! verily I ask you that by which you are going to answer me when asking you”, Hakim Rafii presents a meaning – other than the common one – which implies his curious and initiative mind. 3. Concerning the negation of composition from divine essence and the fact that composition, whatsoever, requires possibility, Hakim Rafii presents an argument asserting that, “what we mentioned here is not written or found in any book.”4. Commenting on the philosopher's quotation, “Influnce of one body on another requires position (wad) and parallelism (muhadhat), he considers these two as a type of union and link.5. Criticizing the well- known citation, “will (Iradah) is different from desire (shahwah).’’ Thus man may sometimes will something not desired by him, and on other occasions, he may desire something not willed by him.
  • Aadel Andalibi Page 129
    This article argues that the “Man as Abd” metaphor in Quranic expressions about human situation, has a significant role in framing the cultural attributes of Islamic discourses. After introducing the cognitive value of metaphors, I have discussed anthropologically the semantic elements of the Lord-Abd relation as a social institution and then discussed the semantics of Abd metaphor in Quran. Then I have examined the systemacity of this metaphor in the structure of Quranic concepts and its coherence. In the last part I have discussed the historical background of the metaphor as well as the historical evolution of semantic elements of this metaphor in Islamic tradition.
  • Dr. Asadollah Azhir Page 145
    Understanding of Zoroastrian messianism and sotarology, especially in the Gathas of Zoroaster, keep still Avesta experts occupied. The current view is that although the idea of apocalyptic saviour is something made up in the young Avesta and pahlavi literatures, in the Gathas itself we can find apocalyptic meaning of the»saoshyant «. Hee I like to show that» saoshyant«has in Gathas no apocalyptic or eschatological meaning, though some yasnas of the Gathas may likely refer to the idea of the coming of a person like Zoroaster in the future. Likewise, the idea of frasha-making (= renovation) of the world (or existence) is not equal to eschatology, which has its evidence in the Gathas too. Therefore, as the doctrine of»frasha«-making turned in young Avesta to eschatology and frashkard, also the early meaning of saoshyant, namely the beneficent asha-believer (who benefits the world every times), changed to the eschatological saviour. Saoshyants in Gathas are typical Mazda-worshipers, who try together with AhuraMazda to benefit always the world and make it»frasha«. This beneficence to the world can culminate at the end of the time by the triumph of the Mazda-worshiper over the wicked. Although this doctrine, may overlap eschatology and even the belief in the coming of a feature like Zoroaster, but it is not equal to them.
  • Tim Crane Page 169
    Assertions on causality- i.e. what could be the cause of what? – are so ubiquitous in our everyday life that we pass them by unconsciously. Why does one thing become the cause of another? what makes a thing the cause of another thing? First, we must make a distinction between the concept of causality relation and that of the things to which this relation applies. What is the causality relation that links a cause with an effect? There arises, however, another question. What sort of entities should cause and effect be if they are to qualify as the two sides of this relation? In other words, what are causes and effects? This is the second question. The present article deals mainly with the first question and partly with the second one.