فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1386)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1386)

  • 210 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/11/04
  • تعداد عناوین: 13
|
  • اسفندیار زبردست، لعلا جهانشاهلو صفحه 5
    این مقاله به بررسی میزان مطابقت عملکرد شهر جدید هشتگرد در جذب سرریز جمعیت کلانشهر تهران و کرج با اهداف اولیه ی پیش بینی شده برای این شهر می پردازد. در این راستا سکونتگاه قبلی، اهم دلایل مهاجرت، میزان رضایت و قصد و تمایل ماندگاری خانوارهای ساکن در شهر جدید هشتگرد مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که هر چند شهر جدید هشتگرد از نظر زمانی از برنامه های پیش بینی شده برای آن عقب است اما نقش و عملکرد پیش بینی شده برای آن در جذب سرریز جمعیت کلانشهر تهران و کرج و تامین مسکن، هر چند با روندی کند بطور نسبی در حال تحقق است.
    کلیدواژگان: عملکرد شهرهای جدید، سرریز جمعیت، شهر جدید هشتگرد، مهاجرت
  • علی اکبر رسولی، سلام ادهمی صفحه 23
    در مناطق کوهستانی شمال غرب ایران، بویژه در فصول سرد سال، بارش برف به عنوان مهمترین عنصر اقلیمی شناخته می شود. آب ذوب معادل ناشی از پوشش برفی می تواند، با اعمال عکس العمل های متقابل و مرتبط به هم در یک حوضه ی آبریز، سایر پارامترهای هیدرولوژیکی نظیر: جریان آب های سطحی، نحوه ی تغذیه سفره های آب زیرزمینی، وقوع سیلاب و پوشش گیاهی را متاثر سازد.
    تحقیق در محدوده ی حوضه ی آبریز «آجی چای» که از دو کوهستان مهم سبلان و سهند سرچشمه گرفته و به دریاچه ارومیه ختم می گردد، صورت گرفته است. به منظور طراحی نقشه ی برف، تصاویر ماهواره ای سنجنده MODIS در محیط نرم افزار ERDAS Imagine بر اساس الگوریتم های مختلف به صورت مرحله ای پردازش شد. سپس، در محیط نرم افزار ArcGIS ضمن بهره گیری از داده های نقطه ای ثبت شده توسط ایستگاه های برف سنجی، سایر عملیات تحلیل مکانی نظیر: تبدیل نقشه های توپوگرافی آنالوگ به فرمت رقومی، ایجاد مدل ناهمواری منطقه، استخراج اتوماتیک محدوده ی حوضه ی آبریز و طراحی چند ضلعی های «تیسن» به ترتیب اجرا شد.
    با همپوشانی منطقی چندضلعی های حاصله و نقشه سطح پوشش برف در محدوده تاثیر هر ایستگاه زمینی در محیط GIS، میزان همبستگی بین مقادیر بارش برف ثبت شده، مساحت هر کدام از زیرحوضه ها و آب ذوب معادل مثبت ارزیابی شد و این مقدار برای سال آبی 84-1383 (2005 میلادی) در کل حوضه (با مساحت 363249 هکتار) حدود شصت و شش میلیون مترمکعب محاسبه گردید.
    نتایج نهایی نشان دهنده ی قابلیت پردازش تصاویر MODIS در روند مطالعه پوشش برفی می باشد، چرا که این سنجنده دارای تعداد باندهای بیشتر، میزان تفکیک مکانی قابل استناد و سری های زمانی متوالی است. بنابراین، با اجرای الگوریتم اتوماتیک برفی می توان تصاویر ماهواره ای را به صورت بهنگام پایش و خصوصیات هیدروکلیماتیک حوضه های آبریز در مقیاس منطقه ای را جهت کاربردهای متنوع پردازش نمود.
    کلیدواژگان: حوضه ی آبریز آجی چای، سنجش از دور، تصاویرMODIS، الگوریتم نقشه برفی، سطح پوشش برف، آب ذوب معادل و GIS
  • غریب فاضل نیا صفحه 37
    رهیافت کلاسیک ترویج و اطلاع رسانی پیرامون بخش تعاون به مناطق روستایی از این جهت که در انطباق با شرایط و عوامل محیطی و جغرافیایی نیست، دچار برخی کاستی های ساختاری است. در تلاش برای بازسازی و ارایه ی الگوی بهینه ی برنامه ریزی ترویج و اطلاع رسانی تعاون خاص مناطق روستایی سوال اساسی این است که:عوامل و شرایط محیطی تاثیرگذار بر میزان شناخت و آگاهی روستاییان، کدام اند و چه تاثیری بر میزان شناخت و آگاهی تعاونی روستاییان دارند. در این مقاله با رویکردی تبیینی- تحلیلی اقدام به مطالعه و تحلیل برخی از مهمترین عوامل، عناصر و شرایط محیطی تاثیرگذار بر شناخت و آگاهی تعاونی روستاییان در استان سمنان پرداخته شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آزمون فرضیات تحقیق نشان می دهد: - رابطه ی معنی دار آماری در سطح احتمال 1% بین میزان شناخت و آگاهی تعاونی ساکنین مناطق مختلف روستایی و نوع روستای محل سکونت آنها به لحاظ اوضاع طبیعی (روستاهای دشتی، کوهستانی و کوهپایه ای) وجود دارد (000/=Sig)؛ - رابطه ی معنی دار آماری بین میزان شناخت و آگاهی تعاونی ساکنین مناطق مختلف روستایی و نوع روستای محل سکونت آنها به لحاظ ریخت (روستاهای خطی متمرکز و غیرخطی متمرکز) وجود ندارد (081/= Sig)؛- رابطه ی معنی دار آماری در سطح احتمال 1% بین میزان شناخت و آگاهی تعاونی ساکنین مناطق مختلف روستایی و مکان گزینی روستای محل سکونت آنها (روستاهای مستقر در کنار جاده اصلی و دور از جاده اصلی) وجود دارد (001/= Sig)؛- بین میزان شناخت و آگاهی تعاونی ساکنین مناطق مختلف روستایی و تعداد جمعیت روستای محل سکونت آنها همبستگی مثبت و خطی در سطح احتمال 1% وجود دارد (201/=P)؛ - بین میزان شناخت و آگاهی تعاونی ساکنین مناطق مختلف روستایی و کیفیت خاک کشاورزی روستای محل سکونت آنها رابطه ی معنی دار آماری وجود ندارد؛ - بین میزان شناخت و آگاهی تعاونی ساکنین مناطق مختلف روستایی و کیفیت منابع آب کشاورزی روستای محل سکونت آنها همبستگی مثبت و معنی دار آماری در سطح احتمال 1% وجود دارد (215/=P)؛ - بین میزان شناخت و آگاهی تعاونی ساکنین مناطق مختلف روستایی و متوسط بارندگی سالانه روستای محل سکونت آنها رابطه ی معنی دار آماری وجود ندارد. از نتایج تحقیق چنین مستفاد می شود که در تهیه وتدوین الگوی بهینه ی برنامه ریزی ترویج و اطلاع رسانی تعاون به مناطق روستایی، توجه به اصولی چند ضروری است که عبارتند از: اصل جریان دو سویه ی اطلاعات، اصل انطباق با شرایط محیطی و جغرافیایی، اصل سازگاری با ویژگی های فرهنگی جوامع روستایی، اصل بهره گیری از توان نهادهای محلی در برنامه های اقدام برای ترویج و اطلاع رسانی روستایی، اصل پوشش همگانی (دانستن حق همه است) و اصل پایداری محیطی.
    کلیدواژگان: تحلیل، عوامل و شرایط محیطی، شناخت و آگاهی روستاییان، بخش تعاون، سمنان
  • ایمان باباییان، مریم کریمیان، راحله مدیریان، مجید حبیبی نوخندان صفحه 55
    مدل های منطقه ای اقلیم نظیر RegCM3 قادر به شبیه سازی فرآیندهای گوناگون اقلیمی هستند. هدف از مدل سازی شناخت هرچه بیشتر تفاوت های بین رفتار مدل و اقلیم واقعی در منطقه ی مورد مطالعه می باشد. برای این منظور بایستی با اجراهای مختلف، حساسیت مدل را نسبت به فرآیند های فیزیکی و محاسباتی مطالعه و ارزیابی کرد، از آن جمله حساسیت مدل نسبت به تابش، همرفت، پوشش سطح زمین، دقت محاسباتی، دامنه و مرکزیت مدل.
    هدف از این مقاله حساسیت سنجی مدل RegCM3 نسبت به طرحواره های مختلف بارش همرفتی است. در این مدل برای بارش های همرفتی سه طرحواره ی مختلف در نظر گرفته شده است که عبارتند از:1- طرحواره «گرل» 2- طرحواره «کو – اصلاح شده» و 3- طرحواره «امانوئل».
    طرحواره «گرل» خود به دوگزینه ی مختلف «آراکاوا-شوبرت» یا A.S و «فریتش– چاپل» یا F.C تقسیم می گردد. دوره مورد مطالعه زمستان سال های 1376 و 1379 در ایران می باشد. به منظور ارزیابی عملکرد مدل، خروجی های آن با داده های دیدبانی شده 151 ایستگاه سینوپتیک کشور و داده های CRU مقایسه شدند.
    بر اساس نتایج این تحقیق، بهترین طرحواره ها برای مناطق مختلف کشور عبارتند از: کو برای جنوب شرق کشور با خطای میانگین 24%-، کو برای شمال شرق کشور با 5/16% خطا، امانوئل برای مرکز کشور با 85% خطا، کو برای جنوب غرب کشور با 20% خطا، امانوئل برای غرب کشور با 10%- خطا، گرل FCو کو برای شمال غرب با 80% خطا و کو برای جنوب غرب خزر با 16%- درصد خطا می باشند. خطای شبیه سازی برای نواحی مرکزی و شمال غربی کشور به صورت منطقه ای قابل قبول نیست. اما تحلیل مقادیر میانگین دو سال بارش شبیه سازی شده در کل کشور حاکی از توانمندی های خوب طرحواره های گرل، با خطای تقریبی حدود 20 درصد است.
    کلیدواژگان: مدل اقلیمیRegCM3، بارش زمستان ایران، طرحواره امانوئل، طرحواره کو، طرحواره گرل FC، داده های دیدبانی شده و، CRU
  • حسن کامران، محمود واثق صفحه 73
    در این مقاله اصول و مفاهیم مندرج در حوزه ی دانش جغرافیای سیاسی از حیث معرفت شناختی و فلسفه ی علم مورد بحث و بررسی قرار گرفته و با دسته بندی گزاره ها و قضایای موجود در این رشته به دو نوع 1- گزاره اخباری (وصفی) 2- گزاره ی انشایی (تجویزی)، نسبت و نحوه ی ارتباط و همچنین چگونگی تحویل آنها به یکدیگر بیان گردیده است تا از این طریق ضمن برشمردن ویژگی های عمومی معرفت علمی و انطباق آنها بر مفاد جغرافیای سیاسی، به تبیین منطق و ماهیت علمی این رشته پرداخته شود. روش تحقیق در این مقاله بر اساس روش «فرضی استنتاجی» که مبتنی بر دو شیوه ی «استقراء» و «قیاس» بطور توامان می باشد و بهره گیری از متون و منابع کتابخانه ای تدوین گردیده و از نوع تحقیقات بنیادی و نظری محسوب می شود.
    کلیدواژگان: گزاره های توصیفی (اخباری)، گزاره های تجویزی (انشایی)، جغرافیای سیاسی، معرفت علمی، ضرورت بالقیاس، ضرورت بالقیاس بالغیر
  • قاسم هژبرپور، بهلول علیجانی صفحه 89
    به منظور تحلیل همدید یخبندان های خسارت بار استان اردبیل آمار روزانه چهار ایستگاه همدیدی اردبیل، پارس آباد، خلخال و مشکین شهر طی دوره آماری 2004- 1995 مطالعه شد. در طی دوره ی مطالعاتی دوره های ÷ با دمای روزانه زیر صفر سلسیوس و تداوم بیشتر از دو روز انتخاب شدند و از بین این دوره های یخبندان طولانی ترین، زودترین و دیرترین یخبندان فراگیر استان انتخاب شد. سپس الگوهای سینوپتیک روزانه ی این دوره ها بررسی شد.
    نتایج تحقیق نشان داد که بیشتر یخبندان های استان از نوع انتقالی هستند که در دوره سرد سال از آبان تا فروردین اتفاق می افتند. نواحی جنوبی و مرکزی سردتر از نواحی شمالی هستند. یخبندان های شدید و فراگیر استان ناشی از استقرار یک پرفشار در سطح زمین و یک ناوه ی عمیق در سطح 500 هکتو پاسکال می باشند. پرفشار سطح زمین در بیشتر وقت ها از آنتی سیکلون های مهاجر غربی است. اما در روزهای سرد شدید زبانه ی پرفشار سیبری عامل اصلی یخبندان است. ناوه ی سطح 500 هکتو پاسکال هم در یخبندان های شدید و فراگیر بسیار عمیق شده و هوای بسیار سرد عرض های بالا را به استان سرازیر می کند.
    کلیدواژگان: سامانه های فشار، یخبندان های شدید و فراگیر، الگوهای فشار و یخبندان، استان اردبیل
  • محمدحسن ضیاءتوانا، شهرام امیرانتخابی صفحه 107
    طی نیم قرن اخیر، یکی از اثرات فرآیند شهرگرایی شتابان بر ساختار فضایی و جمعیتی کشور، رشد فزاینده ی تعداد شهرها، از طریق تبدیل مراکز روستایی به شهرهای کوچک می باشد. از سوی دیگر، برخی صاحب نظران تقویت عملکردهای شهری، با تبدیل روستاها به شهر را، موجب خدمات رسانی بهتر به حوزه های روستایی می دانند. هرچند کارکردهای نوین شهری و افزایش جمعیت این مراکز، به توسعه کالبدی و فیزیکی آنها منجر می شود در مناطق حاصل خیزی همچون جلگه های خزری دگرگونی چشم انداز روستایی و تغییر کاربری اراضی کشاورزی را به دنبال خواهد داشت.چنین فرآیندی در محدوده های باریک تر جلگه پست ساحلی خزر (همچون شهرستان تالش) که مراکز جمعیتی در آن فشرده شده اند، بطور طبیعی، پیامدهای فضایی و اقتصادی مهمتری را در پی خواهد داشت. باریکی و شکل طولی شهرستان تالش، موجب شده تا بازارهای روستایی متعددی با آرایش خطی در گره گاه های جاده سراسری و حوضه رودهای ناحیه شکل بگیرد. این بازارها بطور طبیعی، مکان مرکزی مجموعه ای از روستاها می باشند. بنابراین، تبدیل آنها به شهر نه تنها تحولات اجتماعی، اقتصادی و فضایی مهمی را در خود مراکز ایجاد می کند، بلکه حوزه ی نفوذ آنها را نیز به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. به منظور دستیابی به چنین جریانی، نخست از طریق پرسشنامه اثرات تبدیل مراکز روستایی به شهر را در خانوارهای ساکن در این مکان ها و همچنین روستاهای حوزه نفوذشان جویا شدیم و یافته های به دست آمده از جامعه ی آماری را از طریق روش اسپیرمن مورد بررسی قرار دادیم تا میزان بهبود در برخی شاخص های اقتصادی و اجتماعی برگزیده را مورد ارزیابی قرار داده و میزان همبستگی آنها را با شاخص هایی همچون میزان تمایل به ماندگاری در محل سکونت، ایجاد اشتغال و جذب بیکاران، بهبود وضع کشاورزی و میزان بهبود سطح زندگی و برخورداری از خدمات مورد بررسی قرار دهیم ضمن آنکه برایارزیابی اثرات کالبدی و فضایی فرآیند تبدیل روستاها به شهر از اطلاعات میدانی و اسنادی از جمله نقشه ها و یافته های آماری و داده های ادارات و نهادهای محلی نیز استفاده شده است. نتیجه تحقیق، حاکی از تمرکز بیش از پیش جمعیت و فعالیت های تجاری و خدماتی در نوار باریک جاده سراسری می باشد که در نتیجه آن با به هم پیوستگی سکونتگاه های کنار جاده، کریدوری شهری درحال شکل گیری می باشد.ضمن آنکه، بافت متخلخل و پراکنده ی روستایی محدوده ی شهرهای جدید به سرعت با ساخت و سازهای شهری پر می شوند. اما با بهره گیری از مدل باغ- شهرها، می توان مصالحه ای بین فضاها و کارکردهای شهری و روستایی ایجاد نمود، به گونه ای که ضمن حفظ اراضی کشاورزی و فضاهای طبیعی، سکونتگاه های روستایی پراکنده را نیز از خدمات و امکانات زیربنایی و روبنایی شهری برخوردار نموده و در نهایت به یکپارچگی ساختاری - عملکردی رسانید.
    کلیدواژگان: شهرگرایی، روستا، شهرها، شبکه سکونتگاهی، توسعه روستایی، کریدور شهری، بازارهای روستایی، تغییرکاربری اراضی زراعی، جلگه تالش
  • مجتبی قدیری معصوم، مسعود مهدوی، دکترحسن مطیعی لنگرودی، وحید ریاحی صفحه 129
    شهر جدید گلبهار در شمال غربی شهر مشهد احداث شده و از سال 1374 به جذب جمعیت پرداخته است. با احداث این شهر، روستاهای اطراف شهر جدید گلبهار به جای ارتباط با شهرهای دیگر منطقه مانند مشهد و چناران به تعامل با شهر جدید پرداخته و حتی در برخی از زمینه ها به شدت به گلبهار وابسته شده اند.
    در این تحقیق چند کارکرد شهر جدید در روستاهای پیرامون بررسی شده است که اطلاعات مورد نیاز از طریق مطالعه ی کتابخانه ای، مصاحبه و پرسشنامه جمع آوری شده است. براساس مطالعات انجام شده، گلبهار علاوه بر جذب جمعیت سرریز مشهد هر چند به صورت ناقص، اثرات مختلفی در روستاهای اطراف داشته که این تاثیر به شکل گیری حوزه ی جذب و نفوذ روستایی انجامید. از آنجا که برخی از این اثرات بدون برنامه و به صورت ناخواسته بوده، ضروری است در مطالعات طرح جامع و تفصیلی به حوزه ی روستایی پیرامون شهرهای جدید توجه جدی شده و فرضیه های موجود در روابط سنتی شهر و روستا و تبدیل این روابط به رابطه ی شهرهای جدید و روستاهای اطراف مورد بررسی و ارزیابی مجدد با توجه به شرایط موجود قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گلبهار، شهرجدید، مشهد، روستاهای اطراف، روابط شهر و روستا
  • حسین عساکره صفحه 145
    به دلیل اهمیت تغییرات زمانی– مکانی بارش این موضوع با استفاده از روش های مختلف و دیدگاه های متفاوتی مورد بررسی قرار گرفته است. برخی از روش های مورد استفاده متکی بر تکنیک های زمین آماری و آمار کلاسیک است. نتیجه ی این قبیل مطالعات تهیه نقشه های هم ارزش از بارندگی و مشخصات آن می باشد.
    در این تحقیق با استفاده از تکنیک های زمین آمار و آمار کلاسیک و بر پایه ی تکنیک های ترسیمی طی دوره ی آماری 2003-1961 و بر اساس داده های 152 ایستگاه سینوپتیک و 170 ایستگاه کلیماتولوژی و مجموعا 92940 داده ماهانه، تغییرات زمانی بارش برای 8012 سلول در محدوده ی ایران زمین مورد تحلیل قرار گرفت.
    در راستای این پژوهش ضمن تهیه ی نقشه ی همباران کشور بر اساس روش کریگینگ نواحی که طی دوره آماری مورد بررسی، متحمل تغییر قرار گرفته اند، مشخص گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که حدود 4/51 درصد از مساحت کشور در معرض تغییرات بارش قرار گرفته اند. این تغییرات عمدتا در نواحی کوهستانی و نیز نیمه غربی کشور رخداد بیشتری داشته اند. عموما نواحی با بارندگی بیشتر متحمل تغییر بیشتری نیز بوده اند. میزان تغییرات به ازای هرسال از 6/29 میلی متر در کوهرنگ تا 7/15- میلی متر در سراب بوده است.
    کلیدواژگان: تغییر بارش، روش کریگینگ، روند همبستگی، تغییرات زمانی، مکانی، نقشه های هم ارزش
  • محمدحسین سرایی، محمد اسکندری ثانی صفحه 165
    در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی، فرآیند تبدیل روستا به شهر و نقش آن در تعادل ‎بخشی ناحی های، بررسی شده است. پ‍ژوهش حاضر سعی دارد به این سوال پاسخ دهد که آیا سیاست تبدیل روستاهای بزرگ به شهرهای کوچک و تاثیرات متعاقب آن می تواند گامی در جهت رسیدن به تعادل ناحیه ای تلقی گردد؟ در این راستا ریوش که در سال 1379 تبدیل به شهر شده است، در دو دوره ی زمانی قبل از شهر شدن و بعد از آن، به لحاظ متغیرهای مختلف جمعیتی، اشتغال، امکانات و تسهیلات خدماتی و تاثیرات آن بر ناحیه ی مورد مطالعه، مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصله از تحلیل‎ها نشان می‎دهد که این شهر، در تثبیت و نگهداری جمعیت عملکرد ضعیف، در بسط کارکردها به درون نواحی پیرامونی و حوزه ی نفوذ ناموفق و در ارایه ی اشتغال، امکانات و تسهیلات به آن کاملا ناموفق بوده است. به همین دلیل، شهر و ناحیه مورد مطالعه در شهرستان کاشمر، بیشترین نرخ مهاجرت فرستی را داشته اند. نتیجه اینکه چون متعاقب تبدیل روستاهای بزرگ به شهرهای کوچک عمده سرمایه گذاری ها به امور زیربنایی و خدماتی اختصاص داده می شود نه به امور تولیدی و پایه ای؛ اینگونه سیاست ها فقط باعث تمرکز خدمات در این مراکز می شوند و نقاط مزبور نمی توانند نقش مورد انتظار را در تعادل بخشی ناحیه ای ایفا نمایند. در پایان برای رسیدن به توسعه ی متعادل و منطقی که همسو با توسعه ی پایدار شهری و ناحیه ای باشد، پیشنهاداتی ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: شهر کوچک، روستاهای بزرگ، ریوش، کوه سرخ، تعادل بخشی ناحیه‎ای
  • مجید زاهدی، بهروز ساری صراف، جاوید جامعی صفحه 183
    در این مقاله به منظور شناسایی تغییرات زمانی- مکانی دمای شمال غرب ایران از 19 ایستگاه سینوپتیک منطقه که دارای دوره ی آماری کامل تری بوده اند، استفاده شده است. ابتدا تغییرات فضایی دمای منطقه بر اساس شاخص های مرکزی و پراکندگی آماری مورد مطالعه قرار گرفت و با استفاده از روش میانیابی TPSS که کمترین خطای MAE را داشته، اقدام به ترسیم منحنی های همدما و ضریب تغییرات گردید. سپس بر اساس روش های آماری به بررسی تغییرات زمانی دمای شمال غرب پرداخته شد. علاوه بر استفاده از روش پارامتری رگرسیون خطی با توجه به ماهیت غیرخطی بودن عناصراقلیمی از روش ناپارامتری من-کندال (به عنوان روشی توزیع آزاد) بهره گرفته شده است. نتایج ماخوذه نشان می دهد که شمال غرب ایران در دوره ی آماری مورد مطالعه منطقه ی همگنی از لحاظ دمایی نبوده ومتوسط دمای سالانه باارتفاع رابطه ی معکوس و معنی داری داشته است. نتایج نشان می دهد، دوره میانگین دمای سالیانه در بیشتر مناطق شمال غرب به تدریج افزایش یافته است. از حیث تغییرات بارشی، نواحی سردتر و مرتفع تر نظام بارشی متغیرتری را تجربه نموده اند. اکثر مناطق شمال غرب کشور با روند افزایشی دما مواجه بوده و این گرمایش از غرب به شرق بارزتراست. البته در نوار باریکی از غرب منطقه ی مورد مطالعه روند کاهشی دما به صورت معنی دار اتفاق افتاده است.
    کلیدواژگان: دما، تغییر اقلیم، آمارناپارامتری، آزمون من، کندال، شمال غرب ایران
  • محمد اکبری صفحه 199
  • نگین والایی صفحه 204
|
  • Dr. E. Zebar-Dast, Dr. L. Jahan-Shahlou Page 5
    This Article surveys the correspondence between Hashtgerd new city operation in surplus population of Tehran metropolis and Karaj with foregone primary aims. Thus, the past habitation main reasons of migration, approval rate and tendency for survival in Hashtgerd new city by households resident have been studied. The researches of this survey show although Hashtgerd new city lags behind foregone programs but its role and predicted operation in surplus population attraction of Tehran metropolis and Karaj and rooms provision with low trend becoming accomplishment.
  • Dr. A. A. Rasouli, S. Adhami Page 23
    In mountainous area of the northwest of Iran, snowfall could be regarded as an important climatic element particularly during cold seasons. Snow cover and snow depth, in turn, could influence the other hydrological components such as: stream flow charge, ground water reservoir, flood occurrence and vegetative canopy, by means of significant interconnected reflections throughout a water basin.The current research was accordingly introduced to provide some snow cover maps using MODIS imageries in the Agi-Chay basin which is located in the east of the Orumiyyeh Lake, with two high mountains namely: Sahand and Sabalan in the catchments. First, to design the snow cover map, different image processing algorithms were progressively applied to the same time series imageries (provided for year 2005) and available ground-based data by applying an ERDAS Imagine software. Then, using ArcGIS software some required spatial analysis such as: transforming of existing analogue topographic maps to digital format, designing of a DEM model, extracting of watershed divides and generating of Thiesen polygons have been subsequently completed. At the last stage, an overlaying operation was applied to estimate the rate of snow water equivalent (nearly about sixty nine billions m3 for year 2005)in the study area referencing to the ground observation data. Final results reveal the importance of models which have been provided by processing of MODIS images because of its spatial and temporal resolutions and the great number of bands. By examining snowmap algorithm, it was found that this function could be regarded as a precise method in the analyzing of imageries at a regional scale. Easy calculations, simplicity, high accuracy and automated operations are the most implications of a methodology which was introduced in the current investigation.
  • Dr.Gh. Fazelniya Page 37
    Studies show that classical approach of rural’s extension and informatics about cooperation sector has structural difficulties because it hasn’t any correspondence with geographical and environmental factors. The main question about reconstructing and representing the optimal pattern planning for informing and extending of cooperation sector, specially for rural communities is "What are the effective environmental factors to level of peasant's knowledge and awareness and what effects have on level of peasant's knowledge and awareness in cooperation sector." The presenting article investigates some of the most important and effective environmental factors on peasant's knowledge and awareness in cooperation sector, and below results attained:The statistical analysis and testing the hypotheses demonstrate that; - There is a significant relationship with the probability of 1% between the level of knowledge and awareness of peasant's about cooperatives and the location of rural settlements i. e. plain, mountainous, Mountainside villages (sig =. 000); - There is no a significant relationship between the level of knowledge and awareness of peasant's about cooperatives and their rural settlement type (linear and non - linear concentrated settlement) (sig =. 081); - There is a significant relationship with the probability of 1% between the level of knowledge and awareness of peasant's about cooperatives and the rural settlement which are located near and away from the main roads (sig =. 001); - There is a positive correlation with the probability of 1% between the amount of rural population and level of knowledge and awareness of peasant's about cooperatives (P =. 201); - There is no relationship between the quality of soil and level of knowledge and awareness of peasant's about cooperatives; - There is a positive correlation with the probability of 1% between the quality of agricultural water supplies and level of knowledge and awareness of peasant's about cooperatives (P =. 215); - There is no relationship between the amounts of annual precipitation of rural settlements and level of knowledge and awareness of peasant's about cooperatives. Our studies show that in providing the optimal rural extensional and informatics’planning patterns, notices to the following principles are necessary: The principles of bilateral information flow; adaptation with the geographical and environmental conditions; using the potential of the local institutes in rural extensional-informatics action plans; public coverage "to know is everyone’s right"; and final principle is environmental sustainability.
  • I. Babaeian, M.Karimian, R. Modirian, Dr. M. Habibi- Nokhandan Page 55
    Regional climate models such as RegCM3 are capable to simulating different climate processes. Modeling the climate can detect differences between real climate and model-simulated climate in the area under study. Variety of simulations have been done for sensitivity investigation of the model to the physical computational processes and schemes such as radiation, convection, land use, resolution, domain size and center of domain. In this work, sensitivity of the RegCM3 has been measured to the different convective schemes including Grell, modified Kuo and Emanuel. Grell scheme itself has been divided into two different schemes of Arakawa-Schubert (AS) and Fritch-Chapel (FC). Winters (started from Decembers up to February) of 1997 and 2000 were the period of study. Model operation in producing the monthly amount of precipitation was calculated by comparing model output with observed precipitation of 151 synoptic stations of Iran and CRU reanalysis data. According to the results of this research, the regional appropriate schemes with their errors are: Kuo with -%24 error for the southeast, Kuo with %16.5 error for the northeast, Emanuel with %85 error for the central part of Iran, Kuo with %20 error for southwest, Emanuel with -%10 error for west, Grell-FC and Kuo with -%80 error for the northeast and Kuo with -%16 error for the southwest of Caspian Sea. Simulation's errors for the central and the northwestern parts of Iran have been rejected statistically because of high amount of errors. But according to mean error analysis of two years simulations, Grell schemes with approximately % 20 errors have good results for winter precipitation simulation of Iran.
  • Dr. H. Kamran, Dr. M. Vasegh Page 73
    In this article, it has been tried to analyse and classify the principles and concepts in the field of political geography in terms of epistemology and science philosophy.The statements and propositions in this field are divided into two parts: 1- descriptive statements, 2- prescriptive statements, in terms of their link and the way of changing so, this enables us to know the general features of scientific knowledge and match them to the contents of political geography and explain the logic and the scientific essence of this field.
    Methodology
    This article is based on the suppositional-conclusive method which are the same as induction and deduction twins.This article has also used some library sources and texts. This article is fundamental and theoretical.
  • Gh. Hozhabrpour, Dr. B. Alijani Page 89
    In order to analyze the synoptic origin of frost days of Ardebil the daily temperatures of the four synoptic stations Ardebil, Pars- Abad, Khalkhal and Meshkin-Shahr of the province were obtained from the Meterological Organization of the Islamic Republic of Iran for the 1995-2004 period. From the frost periods only three frost periods were selected. These were the earliest, the longest, and the latest frost periods. These periods were analyzed thoroughly on the daily weather maps of surface and 500 hPa. The analysis showed that the pronounced factor in producing the synoptic frosts of the area are mainly moving western anticyclones and Siberian High. The westerly systems are the frequent factor, but the strong and widespread frost happened when a ridge from Siberian High was extended to the province. On the 500 hPa level the extension of a deep arctic through over the area brings very cold air to the region.
  • Dr. M. H. Zia - Tavana_Sh. Amir Entekhabi Page 107
    During the recent half-century, one of the hurried urban-bias procedures on spatial and population structure of the country is increasing growth of the numbers of cities through changing of rural centers to small cities. On the other hand, some knowledgeable think that strengthen of urban operations, through changing of rural centers to cities, may cause to better servicing to rural centers. Although modern urban operations and increasing in population in these centers, will be leaded to this matter that in some fertile regions such as those plains beside the Caspian Sea, landscapes of rural centers and agricultural lands applications will be changed. Such a procedure in narrower limits of the Caspian coastal low-lying plains (such as Talesh Township) where population centers have been concentrated, naturally, some more important spatial and economical issues would be resulted. Narrowness and lengthwise shape of Talesh Township have been caused that numerous rural districts markets in linear arrangement have been formed in the nodules in wholesale road and basin of the rivers in the region. These markets are naturally the central location of some villages. Thus, their changing to city will cause not only important social, economical and spatial evolution in those centers, but also will affect their diffusion limits, exclusively. In order to investigation the results of this procedure, at first, through some questionnaires, we studied the effects of changing of rural districts to city in those families that are residing in these locations and also the villages in their diffusion limits, and investigated the attained results from the population, through Spearman method to evaluate the economical and social selected indexes to study the amount of their correlation with some indexes such as the amount of tendency to stay in the place of residence, providing the occupation fields, attraction of unemployed persons, improvement of agricultural status, amount of improvement of the life level and enjoyment of the related services. While, in order to evaluation of the structural and spatial effects of the procedure of changing the villages to cities, some field and deed data such as plans, statistical data, and information from administrational and local institutes, have been used. The result of the research shows the concentration more than before of population, commercial and servicing activities at narrow bond of the wholesale road that consequently, together with connection to the places of residence around the road, rural concentration is being formed. While, perforated and diffusive structure of limits of new cities are rapidly filled by urban constructions. But through putting into operation of garden-cities model, may cause a compromise between spaces and the urban and rural operations, such a way that among preserving the agricultural lands and natural spaces, diffusive rural residences will be profited from the basic and subordinate urban services and facilities too, and at last they will reach to a structural-operational unity.
  • Dr. M. Ghadiri MaÓasoum, Dr. M. Mahdavi, Dr.S. H. Motiee. Langrodi, V. Riahi Page 129
    New city Golbahar has constructed in the northwest of Mashhad and attracted population from 1995. By formation of this city the villages of this area, instead of relating to the other cities as Mashhad and Chenaran, have interacted and affiliated to this city in many fields. In this research, required data has been gathered by library study, interviews and questionnaires. According to studies, Golbahar, in addition to attract excess people of Mashhad has had various impacts on villages of this area which these impacts lead to establishment of rural attraction and influencing area. Since many of these impacts were uninvited, it is necessary to take into consideration the studies of comprehensive and detailed plan, available hypothesis about traditional relationships between city and villages and the transformations of these relationships.
  • Dr. H. Asakereh Page 145
    Due to importance of precipitation spatio-temporal changes have been done many study approach. Some of these approaches are relay on complex geostatistics and classical statistic technique. The result of these kind is isohyets map and their characters.Based on monthly data of 152 synoptic and 170 climatologic stations during 1961 to 2003 spatio-temporal changes of Iran precipitation on 8012 pixel was analyzed by mixed methods of geostatistical and classical approaches. According to the Kriging method, the isohyets map of Iran inland and the map of changes created as the value of changes. About 51.4% of the country area suffered from the changes especially in the mountain regions.The rate of changes is 29.6 to -15.7 mm per year that happened in Koohrang and Ardabil-Khalkhal region respectively. The relationships analysis shows the changes happened in the mountain and the western part of the country.
  • Dr. M. H. Saraei, M. Eskandary Sani Page 165
    In this article, the process of changing villages into cities and their role in the regional balance has been inspected through the analytical - descriptive method. This research tries to answer this question: can the policy of changing the large villages to the small cities and the resulted effects be considered as an approach to reach the regional equilibrium?In this regard, Rivash that has changed to city in 2000, has been analyzed in 2 periods before and after becoming city regarding the different variables: Population, employment, service facilities and possibilities and its effects on the studied region. The achieved result shows that this city has been fully unsuccessful in fixing and keeping the population with poor function, in expanding the functions to the suburb regions and unsuccessful penetration domain in rendering employment and facilities. That's why the studied zone in Kashmar town has the maximum rate of migratory- sending. We conclude that since after changing the cities village into Rivash city, the main investments are devoted to infrastructure and service affairs not to the basis and productive affairs, so these policies concentrate these services in these centers and these places can not play the expected role in the regional balance. At the end of the article, some proposals have been rendered to achieve to logical balanced expansion harmonious with the regional and city persistent development.
  • Dr. M. Zahedi, Dr. B. Sari Sarraf, J. JameÓe Page 183
    In this paper in order to recognize the spatio-temporal variations of temperature in the north-west of Iran,19 synoptic stations which had had the more complete time series, have been used. First temperature spatial variations on the basis of central and dispersion parameters were studied. Then by using the interpolation Thin Plate Smoothing Spline (TPSS) method which has had the least Mean Absolute Error (MAE), the iso-therm curves and Coefficient Variation (C.V) were drawn.Then according to the parametric and nonparametric methods the temporal temperature variations were studied. The results of this survey show that the north-west temperature has had the converse significant relation with the elevation. The results showed that the annual mean temperature series have increased apparently over most of the north-west.We have recognized that this is clear and significant indication for the existence of strong increasing temperature from west - east longitude. The results also showed that the annual mean temperature series have decreased apparently over west of the north - west.