فهرست مطالب

امیرکبیر - پیاپی 52 (پاییز 1381)

فصلنامه امیرکبیر
پیاپی 52 (پاییز 1381)

  • 212 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1381/09/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • طراحی PSS غیرخطی براساس حل معادله HJB برای یک سیستم تکه ماشینه
    محمدجواد یزدان پناه، اسماعیل فلاح چولایی صفحه 525
    سیستمهای تنظیم خودکار ولتاژ (AVR) که برای ثابت نگه داشتن ولتاژ ترمینالهای ژنراتور در حالت کار دائمی بکار می روند، در هنگام بروز اغتشاش با سعی در ثابت نگه داشتن جریان تحریک، ممکن است تاثیری منفی بر روی میرا کردن نوسانات توان داشته باشند. برای از بین بردن این نوسانات از یک حلقه کنترل ولتاژ اضافی استفاده می گردد که با عنوان پایدار کننده سیستم قدرت (PSS) شناخته می شود. روش های مختلفی برای طراحی PSS استفاده شده است که از آن جمله می توان به استفاده از تنظیم کننده های بهینه خطی (LQR) اشاره کرد. تحقیقاتی که اخیرا در زمینه مهندسی کنترل انجام شده، برتری کنترل کننده های غیر خطی در مواردی مانند افزایش ناحیه پایداری سیستم در مقابل عدم قطعیت پارامترهای آن، یا به عبارت بهتر افزایش حوزه اعتبار کنترل کننده را نشان می دهند. در این مقاله مزیت بکارگیری کنترل کننده بهینه غیرخطی در طراحی PSS برای افزایش ناحیه پایداری سیستم در مقابل اغتشاش، نسبت به PSS طراحی شده بر اساس LQR نشان داده شده است. روش طراحی بر اساس حل تقریبی معادلات هامیلتون- جاکوبی- بلمن (HJB) برای سیستم ژنراتور به همراه AVR می باشد. شبیه سازی های انجام شده صحت ادعاهای صورت گرفته در زمینه برتری PSS با کنترل غیرخطی را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: پایدار کننده سیستم قدرت، کنترل بهینه غیرخطی، معادله HJB
  • شناسایی دقیق پارامترهای مدل تابع سیم پیچ موتور القایی با الگوریتم ژنتیک
    وحید رشتچی، ابوالقاسم راعی صفحه 537
    مدل تابع سیم پیچ، کاربرد وسیعی برای تجزیه و تحلیل رفتار موتور القایی دارد، ولی روش سیستماتیکی برای تعیین دقیق پارامترهای آن ارائه نشده است. تعیین مقدار اندوکتانسهای نشتی میله های روتور، اندوکتانس نشتی سیم پیچهای استاتور، متوسط فاصله هوائی و مقاومت میله های روتور، بر اساس محاسبات تقریبی صورت می پذیرد.
    در این مقاله برای اولین بار روشی سیستماتیک برای تعیین پارامترهای مدل تابع سیم پیچ ارائه میشود. روش پیشنهادی با استفاده از الگوریتم ژنتیک و داده های جمع آوری شده از یک آزمایش ساده بر روی موتور مورد نظر، پارامترهای مدل را با دقت بالایی تعیین میکند. الگوریتم ژنتیک بکار رفته، با کدینگ حقیقی بوده و برای استفاده از آن ناگزیر به اصلاح مدل میباشیم. در مدل اصلاح شده توزیع واقعی سیم پیچهای استاتور در یک شیار لحاظ شده و نقطه ای فرض نمیشود. صحت و دقت پارامترهای بدست آمده، با مقایسه داده های حاصل از آزمایش و نتایج شبیه سازی، برای شرایط مختلف کاری و از جمله خطاهای دور به دور استاتور، انجام شده و تطبیق آنها نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: موتور القایی، تابع سیم پیچ، الگوریتم ژنتیک، شناسایی پارامتر
  • بازشناسی کد شناسایی شخصی و تصدیق هویت گیرنده به منطور کنترل دسترسی از راه دور توسط تلفنپ
    محمد مهدی همایونپور، امیر نجاری صفحه 547
    این مقاله به بیان تحقیقات صورت گرفته در راستای طراحی و پیاده سازی یک سیستم تصدیق هویت گوینده از راه دور و از طریق خطوط تلفنی می پردازد. در این سیستم، گوینده هویت خود را توسط یک کد شناسایی 7 رقمی اعلام می نماید. یک الگوریتم بازشناسی ارقام مبتنی بر شبکه عصبی پیشگو که تلفیقی از شبکه عصبی چند لایه پرسپترون و الگوریتم برنامه ریزی پویا می باشد اقدام به بازشناسی ارقام کد شناسایی کاربر می نماید. با اعلام هویت گوینده، مدل مرجع آن گوینده که با استفاده از الگوریتم تلفیقی درخت برآمدگی و الگوریتم ژنتیکی آموزش دیده استخراج و با مقایسه همان گفتار گوینده در بیان کد شناسائی وی با این مدل مرجع، عمل تصدیق هویت صورت می گیرد. در آزمایشات صورت گرفته برای بازشناسی ارقام تاثیر تعداد دفعات ارائه داده های آموزشی به شبکه عصبی، تاثیر برش یا عدم برش خروجی گره ها برای جلوگیری از حالت اشباع، تاثیر تعداد ویژگی ها و نوع ویژگی از نقطه نظر ایستا و گذرا بودن و نیز تاثیر ایجاد تغییرات در پارامترهای یادگیری شبکه مورد بررسی قرار گرفت. همچنین طی آزمایشهایی کارایی سیستم تصدیق هویت پیشنهاد شده ارزیابی و روش های مختلفی برای تعیین سطح آستانه تصمیم گیری مورد بررسی و آزمایش قرار گرفت و نتایج حاصل از بازشناسی ارقام و تصدیق هویت با استفاده از روش های گفته شده با نتایج حاصل از روش کلاسیک چندی سازی برداری مقایسه گردید.
    کلیدواژگان: تصدیق هویت گوینده، بازشناسی گفتار، شبکه عصبی پیشگو، برنامه ریزی پویا، شبکه عصبی درخت برآمدگی، چندی سازی برداری، الگوریتم های ژنتیکی، نرمال سازی گروهی
  • مدیریت سوخت راکتورهای هسته ای PWR با استفاده از شبکه های عصبی
    مصطفی صدیقی، سعید ستایشی، علی اکبر صالحی صفحه 566
    در این مقاله روش جدیدی برای یافتن بهترین آرایش مجتمع های سوخت در قلب یک راکتور) PWRراکتور آبی تحت فشار) ارائه شده است. در روش های کلاسیک پیدا کردن آرایش بهینه مستلزم انجام محاسبات طولانی می باشد. در این جا نشان داده شده است که کاربرد شبکه عصبی پیوسته هوپفیلد به همراه روش سرد کردن تدریجی (Simulated Annealing)، نه تنها از حجم محاسبات می کاهد بلکه رسیدن به بهترین جواب را نیز تضمین می نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت سوخت، راکتورهای هسته ای، شبکه های عصبی
  • تعیین توزیع دما در شمش خروجی از کوره کف گرد پیش گرم
    قاسم حیدری نژاد، عبدالرضا صفی خانی صفحه 573
    کوره کف گرد پیش گرم شمش فولاد در کارخانه لوله سازی اهواز بصورت عددی مدل سازی شده و در قالب یک کد کامپیوتری مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. دمای مناطق مختلف کوره که بعنوان شرایط مرزی برای حل عددی مورد نیاز است، با توجه به اندازه گیری های انجام شده توسط ترموکوپلهای نصب شده در مناطق مختلف کوره پیش گرم معین می گردد. نتایج حاصل از شبیه سازی عددی نشان می دهد که سرعت حرکت شمش در داخل کوره و شار گرمایی داده شده از طریق مشعلها مهمترین عوامل در تنظیم دمای نقاط مختلف شمش می باشند. شمش در دمای محیط وارد کوره می شود ولی توزیع مطلوب دما در لحظه خروج شمش اهمیت زیادی دارد به طوری که از سویی دمای مغز شمش باید باندازه کافی بالا باشد تا عملیات نورد براحتی صورت گیرد و غلطکها شکسته نشوند و از سوی دیگر دمای سطح شمش نیز باید آنقدر پایین باشد تا از اکسید شدن بیش از حد سطح شمش جلوگیری شود. با انجام آزمایشات عددی، بهترین مجموعه از عوامل موثر مشخص و معرفی می شوند. در سایر موارد گرچه زمان حضور شمش ممکن است کاهش یابد اما یا دمای مغز به حد کافی بالا نمی باشد یا درصد بسیار بالایی از سطح شمش اکسید می شود.
    در بهترین شرایط 1.2 درصد اکسیداسیون در سطح شمش حاصل می شود. با کاهش زمان حضور به میزان 15 درصد که مستلزم افزایش دمای مناطق مختلف کوره است مقدار اکسیداسیون به 4 درصد افزایش می یابد. مشابه شرایط استفاده شده در محاسبات، در کارخانه لوله سازی اهواز نیز اجرا شده که دماهای اندازه گیری شده برای سطح و مغز شمش تطابق خوبی را با مقادیر محاسباتی نشان می دهند. در صورت ادامه این تحقیق و منظور نمودن عوامل موثر دیگر می توان به دانش فنی طراحی کوره دست یافت.
    کلیدواژگان: کوزه کف گرد، پیش گرم، شمش فولاد، لوله سازی، نورد
  • اثر ورق گیر در کنترل چروکیدگی مخروط و بررسی تحلیل و تجربی آن در شکل دهی انفجاری
    غلامحین لیاقت، ابوالفضل درویزه، امیر عبدالله، داریوش جواب ور صفحه 580
    در این تحقیق پدیده چروکیدگی مخروط در شکل دهی انفجاری از نظر تحلیلی و تجربی مورد بررسی قرار گرفته است. مدل تحلیلی ارائه شده بر اساس روش انرژی می باشد که در نهایت منجر به معادله حاکم بر پدیده چروکیدگی در شکل دهی انفجاری مخروط می گردد. با حل این معادله می توان تعداد و موضع شروع چروک ها را تعیین کرد. همچنین با استفاده از این معادله می توان به بررسی آثار کمی و کیفی خواص مکانیکی و ابعاد ورق بر پدیده چروکیدگی پرداخت. در این تحقیق معادله حاکم بر پدیده چروکیدگی که در مرجع [[22 ارائه شده است اصلاح گردیده و نیز با بکارگیری ورق گیر جهت کنترل چروکیدگی، روش متداول شکل دهی انفجاری مخروط گسترش یافته است. میان نتایج تحلیلی و تجربی انطباق مطلوبی وجود دارد.
    کلیدواژگان: چروکیدگی، شکل دهی انفجاری، کمانش پالسی دینامیکی، کمانش پلاستودینامیک، ناپایداری پلاستودینامیک
  • تحلیل نظری نیروهای تعاملی در پوسته های استوانه ای با تقویت کننده های متعامد نامتقارن
    غلامحسین رحیمی، حسین لطفی جندقی صفحه 591
    هدف از مقاله حاضر آنالیز نیروهای تعاملی در پوسته های استوانه ای تقویت شده کامپوزیت است. این پوسته ها توسط تقویت کننده های طولی و تقویت کننده های محیطی که در فواصل یکسان در محیط و در طول استوانه قرار دارند، مسلح شده اند و پوسته تحت تاثیر بار مرکب نیروی محوری همراه با فشار داخلی قرار دارد. در این مقاله چگونگی تعیین مقدار و نحوه توزیع نیروهای تعاملی، اثر این نیروها بر اتصالات، نیروها و ممان های داخلی، محاسبه توزیع تغییر شکل ها و کرنش ها در پوسته، رینگ و استرینگر، مورد بحث و بررسی است. همچنین نیروی تعاملی بحرانی که تابع شعاع و ضخامت هستند و در طراحی نحوه اتصال تقویت کننده ها به پوسته کاربرد دارد، تعیین می شوند. علاوه بر آن اثر فواصل رینگ و استرینگر بر نیروهای تعاملی تعیین می شود و مکانیزم جدایش احتمالی پوسته از تقویت کننده ها در این مقاله بررسی می گردد. در پایان نتایج بدست آمده با برخی از نتایج در دسترس مقایسه می شود.
    کلیدواژگان: پوسته های استوانه ای، کامپوزیت، تقویت کننده های متعامد با مقطع نامتقارن
  • بررسی ساختمان نپ در تار عنکبوتی کارد
    عباس طبیبی، سید عبدالکریم حسینی، محمد مرشد صفحه 607
    در این تحقیق با استفاده از اصول پردازش تصویری روشی ارایه گردیده است که علاوه بر دقت مناسب می تواند یک روش سریع و ارزان جهت تعیین تعداد نپ در تار عنکبوتی و محاسبه پارامترهایی مانند: مساحت، محیط، فواصل، پراکندگی، و تخمینی از شکل نپ ها محسوب گردد.
    کلیدواژگان: نپ، تارعنکبوتی، پردازش تصویری
  • تاثیر استفاده از مخلوط های پلیمری پلی پروپیلن با پلی آمید 6 و پلیمر بلور مایع بر قابلیت تکسچره شدن آن
    میرهادی سید اصفهانی، علی خسروشاهی صفحه 614
    پلی پروپیلن از قابلیت تکسچره شدن ضعیفی بر خوردار می باشد که بر کاربردهای نساجی آن تاثیر گذار است و افزودن پلیمرهای دیگر به آن، سبب تغییراتی در ویژگی های آن می شود. اضافه نمودن یک پلیمر بلور مایع و پلی آمید 6 به پلی پروپیلن سبب تغییراتی در خواص فیزیکی و بویژه تکسچره شدن آن گردید. بهترین تاثیر مربوط به مخلوط 5% پلی پروپیلن با پلی آمید 6 و سازگار کننده بود. مخلوطهای با پلیمر بلور مایع خواص فیزیکی آنرا کاهش داده ولی مخلوط دارای 3% پلیمر بلور مایع خواص فرو موج را بهبود قابل ملاحظه ای بخشید. تشکیل فیبریل و چسبندگی آنها به ماتریس عامل مهمی در بهبود تکسچره شدن نخ مخلوط پلیمری می باشد.
    کلیدواژگان: مخلوط پلیمرها، پلیمر بلور مایع، تکسچرایزینگ، پلی پروپیلن، مخلوط پلی پروپیلن/ پلی آمید 6، مخلوط پلی پروپیلن/ نایلون 6، مخلوط پلی پروپیلن/ پلیمر بلور مایع، الیاف مخلوط پلیمری، نخ مخلوط پلیمری
  • اندازه گیری آویزش پارچه در مختصات استوانه ای
    جعفر قلی امیربیات، محمد حقیقت کیش، محمد شیخ زاده صفحه 623
    در این مقاله نحوه اندازه گیری آویزش پارچه با روشی جدید آمده است. این روش امکان اندازه گیری مقدار آویزش در جهت عمودی را نیز ایجاد می نماید که یک روش انحصاری می باشد. در انتها، مقایسه مقادیر آویزش عمودی و افقی و رابطه ای جهت تبدیل آویزش عمودی به افقی و مقایسه مقادیر حاصل آمده است.
    کلیدواژگان: آویزش، اندازه گیری آویزش، آویزش عمودی، آویزش افقی
  • بررسی رفتار خوردگی آلیاژهای مغناطیسی دائمی با پایه Nd-Fe-B در محلول های اسید سولفوریک و اسید کلریدریک
    محمد قربانی، سید حمیدرضا مداح حسینی، سعید کرمیان فیلی صفحه 628
    در این تحقیق رفتار خوردگی مغناطیس های دائمی با پایه Nd-Fe-B، تهیه شده به روش متالوژی پودر، با استفاده از رسم منحنی های پلاریزاسیون در محلول های اسید سولفوریک و اسیدکلریدریک مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان دادند که سرعت خوردگی در محلول اسید سولفوریک بالاتر از اسید کلریدریک است و یون هیدروژن در خوردگی این آلیاژها موثرتر از یون کلراید می باشد. همچنین مشخص شد که با افزایش درصد کبالت و نیکل در ترکیب آلیاژها به همراه کاهش میزان فاز مرزدانه ای در ساختار آنها، سرعت خوردگی در محلول های فوق کاهش چشمگیری می یابد. مطالعه نمونه ها بوسیله میکروسکپ SEM نشان داد که مکانیزم خوردگی یون پروتان ناشی از حمله این یون به مرز دانه های غنی از نئودمیوم در ساختار آلیاژ و واکنش با آنها می باشد، در حالیکه یون کلراید باعث ایجاد حفره در ساختار آلیاژ می گردد.
    کلیدواژگان: آهنرباهای دائم، Nd-Fe-B، متالوژی پودر، خوردگی