فهرست مطالب

نشریه پژوهش در پزشکی
سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 106، تابستان 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/04/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • هدایت الله الیاسی، سیروس مومن زاده، ناصر ولایی، بدیع الزمان رادپی، عزیز الله عباسی، محمد کشوفی، بهمن دانش صفحه 87
    سابقه و هدف

    با توجه به شدت درد پس از توراکوتومی و عوارض شناخته شده آن و گزارشات مختلف از میزان موفقیت آمیز بودن کرایوآنالژزی و عدم گزارش تجربه به کارگیری آن در کشور ما وبه منظور تعیین تاثیر کرایو آنالژزوی بر میزان درد پس از توراکوتومی این تحقیق روی مراجعین به بیمارستان مسیح دانشوری در سالهای 81-1380 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    تحقیق به روش کار آزمایی بالینی روی 60 بیمار دارای اندیکاسیون توارکوتومی انجام گرفت. در خاتمه عمل به روش استاندارد بیماران به طور مساوی به دو گروه کرایو و شاهد تقسیم شدند. freezing عصب با دستگاه مخصوص و به مدت 60 ثانیه با درجه حرارت 60- انجام شد. میزان درد بر اساس معیار Visual Analoge Scale، میزان نیاز به داروی مخدر (پتدین) بر حسب نیاز بیمار و نیز عوارض حسی در فواصل زمانی مختلف بررسی و هبت گردید. ارزیابان و نیز بیماران به دلیل اینکه درزمان بیهوشی کرایو شدند از گره های درمانی اطلاعی نداشتند. میزان درد، عوارض حسی و میزان داروی مصرفی در دو گروه مورد قضاوت آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی (؟ انحراف معیار) افراد گروه شاهد 15؟ 3/41 و گروه مورد 16؟ 9/41 سال بود. در زمان صفر در گوه شاهد 3/63 درصد درد با شدت 2 تا 3 و 7/63 درصد درد با شدت 4 تا 5 داشتند در حالیکه این ارقام در گروه مورد به ترتیب 7/86 و 3/13 درصد بود (05/0 >p) در روزهای بعد میزان درد در گروه شاهد با اختلاف آماری معنی داری بیشتر از گروه مورد بود و در روز هفتم پیگیری شدت درد صفر تا 1 در گروه شاهد به میزان 3/13 درصد و شدت درد 2 تا 3 به میزان 7/86 درصد و در گروه مورد به ترتیب 3/83 و 7/16 درصد بود (00001/0 > p). میزان مصرف پتدین در روز اول در گروه شاهد 27؟ 6/151 و در گروه مورد 48؟ 5/87 میلی گرم بود (001/0 > p).
    نتیجه گیری و توصیه ها: کرایو آنالژزی موجب کاهش درد پس از توراکوتومی می شود و میزان مصرف داروهای مخدر را کاهش می دهد. عوارض ناشی از آن ضعیف بوده و در طی زمان از بین می رود. به کار گیری کرایو آنالژزی و نیز انجام تحقیقات مشابه بر روی سایر اعمال جراحی را پیشنهاد می کنیم.

    کلیدواژگان: کرایوآنالژزی، توراکوتومی
  • هادی شهراد بجستانی، فریدون عزیزی صفحه 93
    سابقه وهدف

    در حال حاضر بیوپسی سوزنی تیروئید حساسیت بیشتری نسبت به سایر روش ها در کشف بدخیمی غده تیروئید دارد. به منظور بررسی ارتباط خصوصیات سونوگرافیک گره های سرد تیروئید با یافته های سیتولوژیک این بررسی در تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    در 219 بیمار شامل 188 زن و 37 مرد، سونوگرافی تیروئید با پروب 5/7 مگاهرتز انجام شد وخصوصیایت مثل اکوژنیسیته گره، کلسیفیکاسیون و وجود halo کامل، وجود اکوی دیستال تشدید شده منفرد یا متعدد بودن گره، هموژن یا هتروژن بودن گره و سایر قسمت های تیروئید و کیستیک بودن گره ثبت شد. سپس بیوپسی سوزنی از گره تیروئید گرفته شد و نتایج حاصله به صورت توصیفی در نمونه های خوش خیم، بد خیم و مشکوک مقایسه گردید.

    یافته ها

    میانگین سنی (؟ انحراف معیار) در زنان 1؟ 36 و در مردان 12؟ 42 سال بود. در بیوپسی سوزنی تیروئید 6 مورد بدخیمی (8/2 درصد) شامل 4 مورد سرطان پاپیلری و 1 مورد فولیکولر و 1 مورد تومور هرتل گزارش شد که به جز تومور هرتل در 5 مورد دیگر اکوژنیسیته گره کاهش یافته و حدود گره نامنظم بود. هیچ کدام از گره های هیپراکو بدخیم نبودند و در سه مورد گره هیپراکو ضایعه بینایی به صورت تغییرات سلولی هرتل گزارش شد. 21 مورد ضایعه بینابینی شامل تیروئیدیت، نئوپلاسم فولیکولر و تغییرات به صورت سلول هرتل بودند. در مواردی که گره در زمینه گواتر با ندول های متعدد بود، بد خیمی در سیتولوژی دیده نشد.

    نتیجه گیری و توصیه ها

    نتایج این مطالعه هماهنگی یافته های سونوگرافی و سیتولوژی تیروئید را در بیماران مبتلا به گره سرد تیروئید در تهران، همانند سایر مطالعات گزارش شده نشان می دهد.

    کلیدواژگان: گره سدر تیروئید، سیتولوژی، سونوگرافی
  • علیرضا ظهیرالدین، نیلوفر مهدوی هزاوه صفحه 97
    سابقه و هدف

    با توجه به ارتباط بین میدان های الکترومغناطیسی و بروز اختلال در برخی سیستم های بیولوژیک و افزایش گستردگی این میدان ها و به مظور تعیین نقش اشتغال در حریم میدان های الکترو مغناطیسی با فرکانس بی نهایت کم در سلامت روان پژوهش حاضر بر روی افراد شاغل در مراکز برق فشار قوی تهران رد سال 1380 انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    تحقیق به روش همگروهی تاریخی بر روی 101 نفر از شاغلین در حریم میدان مغناطیسی با فرکنس 50 هرتز ناشی از جریان برق 230 کیلو ولت (گروه مورد) و 101 نفر گروه شاهد شامل کارکنان شاغل در بخش اداری که سابقه کار در بخش فشار قوی را نداشتند، انجام گرفت. وضعیت سلامت روان با استفاده از تست 28 – GHQ سه گزینه ای بررسی شد و با استفاده از نقطه برش 17، کسانی که نمره آنها 17 یا بیشتر بود به عنوان مشکوک به عدم سلامتی تلقی و مورد قضاوت آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    کلیه افراد مورد بررسی (202 نفر) مرد و بالاتر از 18 سال بودند. در گروه شاهد 17 درصد ودر گروه مورد 7/32 درصد مشکوک به عدم سلامت بوده اند (01/0 > p). اشتغال در این میادین شانس بروز اختلال را در نمونه ها به میزان 9/1 برابر افزایش می داد ومیزان واقعی آن در جامعه از حداقل 2/1 تا 1/3 برآورد گردید (05/0 > p).
    نتیجه گیری و توصیه ها : اشتغال در میدان های الکترومغناطیسی با فرکانس بی نهایت کم، شانس بروز عدم سلامت روان را افزایش می دهد. علیرغم اعتبار و پایایی مناسب آزمون GHQ توصیه می شود مطالعات مشابه همراه با مصاحبه بالینی صورت گیرد. با توجه به حساسیت شغلی بالای کارکنان این مراکز واهمیت سلامت روان جهت عملکرد مناسب توجه به بهداشت روان این افراد و غربالگری و درمان به موقع بیماران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سلامت روان، میدان های الکترومغناطیسی با فرکانس بی نهایت کم
  • محمدرضا نیکمرام، مارک ریچارد بویت صفحه 103
    سابقه و هدف

    گره سینوسی – دهلیزی قلب پستانداران از نقطه نظر بافتی و ویژگی الکترو فیزیولوژیکی یکنواخت نیست. تفاوتهار ناحیه ای در شکل مختصات پتانسیل عمل بخوبی شناخته شده است. یکی از دلایل احتمالی تفاوت در شکل مختصات پتانسیل عمل تفاوت در وجود جریانهای یونی در این نواحی متفاوت است. در این راستا تصور بر این است که جریان یونی if در ایجاد شیب پیس میکری پتانسیل عمل گره سینوسی – دهلیزی ایفای نقش می کند.

    مواد و روش ها

    در بررسی حاضر این فرضیه با مسدود کردن جریان مذکور مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا از نواحی مختلف گره سینوسی – دهلیزی سالم و دست نخورده ثبت فعالیتهای داخل سلولی پتانسیل عمل به عنوان کنترل و بدون مصرف سزیم توسط میکرو الکترود شیشه ای انجام شد و فاکتورهای 9 گانه مختصات پتانسیل عمل اندازه گیری گردید. سپس به مدت 20 دقیقه از 2 میلی مولار سزیم جهت مسدود کردن جریان یونی if استفاده شد و مجددا فاکتورهای مذکور اندازه گیری شد.

    یافته ها

    سزیم به طور معنی داری (05/0 > p) موجب کاهش شیب پیس میکری از 1؟ 20 به 1؟ 4 میلی ولت بر ثانیه در ناحیه محیطی، از 4؟ 32 به 2؟ 17 میلی ولت بر ثانیه در ناحیه بینابینی و از 3؟ 49 به 4؟ 36 میلی ولت بر ثانیه در ناحیه مرکزی گره سینوسی – دهلیزی گردید. همچنین سزیم در 21 نمونه موجب کاهش فعالیت خود بخودی پتانسیل عمل در مقایسه با حالت کنترل شد. سزیم بر سایر فاکتورها تاثیر معنی داری نداشته است.
    نتیجه گیری و توصیه ها: نتایج به دست آمده نشان می دهد میزان جریان یونی if در نواحی مختلف گره سینوسی – دهلیزی یکسان نبوده و در ناحیه محیطی بیشتر از ناحیه مرکزی است.

    کلیدواژگان: گره سینوسی - دهلیزی، جریان یونی if
  • محمدحسین سلطان زاده، ژاله رجوی، امیر هوشنگ اربابی، بهزادی فر، ناصر بادامی، ملیحه خدامی، فاطمه اشرفی صفحه 113
    سابقه و هدف

    التهاب ملتحمه نوزادی یکی از شایعترین عفونتهای ماه اول زندگی می باشد. هدف این مطالعه تعیین شیوع عوامل باکتریال التهاب ملتحمه نوزادی در طی سالهای 81 – 1380 در نوزادان متولد شده در بیمارستانهای امام حسین (ع). رسالت و شهید اکبر آبادی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش توصیفی بر روی 3140 نوزاد انجام گرفت. ابتدا خصوصیات اپیدمیولوژیک مادر و نوزاد با پرسش از مادر و با مراجعه به پرونده زایمانی نوزاد رد پرسشنامه وارد شد. در صورت وجود ترشح چشم، نمونه از کول دوسالک تحتانی برای رنگ آمیزی گرم و گیمسا و برای کشت میکروبی در محیطهای کشت آگار خونی، آگار شکلاتی و لام، direct immuno fleutrodcent از کول دوساک تحتانی و ثابت کردن آن با استن در بالین نوزاد نمونه های تهیه شده به دانشکده بهداشت دانشگاه تهران برای بررسی زیر میکروسکوپ ایمنوفلورسانت فرستاده شد. در زمان ترخیص نوزادان به مادران آنها توصیه شد که در صورت بروز هر کدام از علایم التهاب ملتحمه (قرمزی، ترشح، تورم مامبران و کدورت قرنیه) تا سن یک ماهگی به درمانگاه اطفال مراجعه کنند و اگر اطلاعی از آنها پیدا نمی کردیم هفته ای یک بار توسط تماس تلفنی راجع به ناراحتی چشمی نوزاد سئوال می شد و اگر علامتی بود، دعوت به معاینه می شدند. اطلاعات با آمار توصیفی و به کمک نرم افزار SPSS آنالیز و تفسیر گردید.

    یافته ها

    1699 نوزاد (54 درصد) پسر و 1441 نوزاد (46 درصد) دختر بودند. 170 نوزاد با علایم التهاب ملتحمه مراجعه کردند (شیوع 5 درصد) که نمونه گیری از آنها انجام شد. در 82 مورد (48 درصد) کشت میکروبی منفی گزارش شد. در 26 مورد (15 درصد) استافیلوکوک کواگولاز منفی، در 23 مورد (5/13 درصد) استافیلوکوک اپیدرمیس، 13 مورد (8 درصد) E.Coli و در 10 مورد (6 درصد) استافیلوکوک طلایی رشد کرد. در مورد کلامیدیا از 17 نمونه ترشح چشمی در 10 مورد (6 درصد)، DIF مثبت گزارش شد که 6 مورد آن با میکروبهای دیگر همراه و 4 مورد ایزوله بود.

    نتیجه گیری و توصیه ها

    با توجه به گزارش شیوع 64/1 تا 5/66 درصدی التهاب ملتحمه در جوامع مختلف، شیوع التهاب باید توجه داشت حتی با وجود علایم بالینی التهاب ملتحمه در نیمی از موارد جواب کشت منفی است. میزان آلودگی به کلامیدیا در جامعه ما نسبت به جوامع غربی کمتر است که احمالا بعلت انتقال کمتر از راه جنسی است.

    کلیدواژگان: عوامل باکتریال، التهاب ملتحمه نوزادی، کلامیدیا
  • پروین میرمیران، لیلا آزادبخت، فیروزه حسینی، فریدون عزیزی صفحه 119
    سابقه و هدف

    این مطالعه به منظور تعیین تنوع مواد غذایی مصرفی وارتباط آن با کفایت دریافت مواد مغذی در نوجوانان 18-10 ساله جامعه شهری منطقه 13 تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    ارزیابی دریافتهای غذایی در 1476 نفر از افراد مورد بررسی در مطالعه قند و لیپید تهران با استفاده از یادآمد 24 ساعته خوراک برای دو روز توسط پرسشگران مجرب صورت گرفت. در این بررسی پس از حذف موارد کم و بیش گزارش دهد، 304 نوجوان در قالب بخشی از مطالعه مقطعی هرم راهنمای غذایی در سال 78، مورد ارزیابی تنوع غذایی گروه به 23 زیر گروه تقسیم شده اند. هر یک از پنج گروه حداکثر 2 امتیاز از کل 1 امتیار تنوع غذایی را دارا بود. برای اینکه هر فرد مصرف کننده هر یک از زیر گروه های غذایی محسوب شود، می باید حداقل نصف سروینگ از ماده غذایی را در عرض 2 روز یاد آمد مصرف کرده باشد. نسبت کفایت برخی مواد مغذی و میانگین آنها با استفاه از مقادیر توصیه شده استانداردها و در نظر گرفتن سن و جنس محاسبه شد. وزن با استفاده از ترازوی فنری و قد مطابق پروتکل های استاندارد امتیاز دهی تنوع غذایی (DDS) با نسبت کفایت مواد مغذی (NAR) و میانگین نسبت کفایت مواد مغذی (MAR) بکار رفت. با توجه به نرمال بودن و یا نرمال نبودن توزیع داده ها از همبستگی Pearson و یا Spearman استفاده شد.

    یافته ها

    امتیاز کل تنوع غذایی 08/1؟ 26/6) بود. بیشترین امتیاز را میوه ها (61/0؟ 46/1) و کمترن امتیاز را غلات (27/0؟95/0) داشتند. همبستگی مثبت و معنی داری میان DDS و MAR مشاهده شد (42/0 = r و 001/0>p). 50% افراد امتیاز کل تنوع غذایی برابر 6 یا بیشتر از آن داشتند. BMI در افرادی که امتیاز کل تنوع غذایی آنها بیشتر یا مساوی 6 بود، نسبت به سایرین بالاتر بود (07/4؟ 81/19 در مقابل 30/3؟ 95/18 کیلوگرم برمتر مربع و 01/0>p). همبستگی مثبت و معنی داری میان DDS و غالب نسبت کفایت مواد مغذی دریافتی مشاهده شد.

    نتیجه گیری و توصیه ها

    اندازه گیری امتیاز تنوع غذایی روش مناسبی جهت اندازه گیری کفایت دریافت موادمغذی است و با ایجاد تنوع غذایی بیشتر با توجه به هرم راهنمای غذایی می توان به کفایت تغذیه ای بالاتر و دریافت کافی مواد مغذی و مواد غیر مغذی ضروری برای سلامت دست یافت.

    کلیدواژگان: تنوع مواد غذایی، کفایت دریافت مواد مغذی
  • محمد خانی، سید حسین حسینی صفحه 129
    سابقه و هدف

    با توجه به اهمیت هزینه های خدمات بهداشتی درمانی درکیفیت ارائه این خدمات و عدم اطلاع از میزان این هزینه ها و به منظور تعیین هزینه واحد خدمتی خدمات بهداشتی درمانی اولیه در خانه های بهداشت، مراکز بهداشتی درمانی روستایی و شهری به تفکیک نوع خدمت و نوع هزینه، این تحقیق درخانه های بهداشت و مراکز بهداشتی درمانی شهری وروستایی استان زنجان در سال 1380 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    تحقیق به روش توصیفی در 26 خانه بهداشت، 6 مرکز بهداشتی درمانی روستایی و 5 مرکز بهداشتی درمانی شهری که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفت. هزینه خدمات به تفکیک واحدهای ارائه کننده و نوع خدمت وهمچنین به تفکیکی نوع هزینه تعیین گردید. به این ترتیب هزینه هر واحد خدمت به تفکیک هزینه های لوازم و مواد مصرفی عمومی و اختصاصی، تجهیزات اختصاصی، تجهیزات مصرفی و اختصاصی، تجهیزات اداری، داروئی مصرفی، استهلاک ساختمان، استهلاک وسایط نقلیه، مصارف عمومی و پرسنلی تعیین شد و با توجه به جمعیت تحت پوشش و ضریب زمانبری تعیین و ارائه گردید.

    یافته ها

    هزینه یک خانه بهداشت حدودا 49 میلیون ریال، هزینه خدمات یک مرکز بهداشتی درمانی و روستایی 330 میلیون ریال و هزینه مرکز بهداشتی درمانی شهری 447 میلیون ریال بود. مهمترین هزینه ها در همه سطح ارائه خدمات مربوط به هزینه های پرسنلی بود که برای خانه های بهداشت 7/25 درصد، برای مراکز بهداشتی درمانی روستایی 5/21 درصد و باری مراکز بهداشتی درمانی شهری 3/31 درصد کل هزینه را تشکیل می دهد.

    نتیجه گیری و توصیه ها

    هزینه خدمات بهداشتی درمانی سرپایی به مراتب بیشتر از اعتبارات فعلی تخصیصی توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی در بودجه جاری برای این مراکز است. عدم توجه به مسائل مدیریتی این مراکز باعث گرانی هزینه ها می گردد و گرانی هزینه این خدمات بامیزان فراوانی آنها نسبت مستقیم دارد. انجام تحقیق مشابه در سایر شبکه های بهداشتی درمانی کشور توصیه می شود.

    کلیدواژگان: خانه بهداشت، هزینه، مراکز بهداشتی درمانی روستایی، مرکز بهداشتی درمانی شهری
  • مصرالله رضایی قلعه *، فرشید سیادت، فریدون عزیزی صفحه 139
    سابقه و هدف

    توسعه کم یآموزش پزشکی در سطوح گوناگون رشته های علوم پزشکی در دهه گذشته منجر به ارتفای پژوهش پزشکی شده است. هدف از این تحقیق ارزیابی برون داد پژوهش پزشکی در ایران از نظر تعداد و کیفیت مقالات منتشر شده در مجلات بین المللی و مقایسه آن با مقالات منتشر شده توسط پژوهشگران پاکستانی و مصری است.

    مواد و روش ها

    مقالات از شاخص (IF) Impact Factor استفاده شد. IF مجلات برای سالهای 1992 و 1996 و 1999 از سایت اینترنتی ISI به دست آمد و IF مجلات برای سال 2002 معادل 1999 در نظر گرفته و میانگین IF برای مجلاتی که حاوی مقالات ایرانی، پاکستانی و مصری بود، محاسبه شد.

    یافته ها

    در سال 1992، از کشور ایران 61، پاکستان 82 و مصر 387 مقاله ایندکس شده پیدا شد. میانگین IF مجلات منتشر کننده حاوی مقالات ایرانی در سال 1992، 94/0؟13/1 بود. این میزان برای مقالات پاکستانی 15/2؟ 25/1 و باری مقالات مصری 64/1؟ 11/1 بود. در سال 2002، از کشورهای ایران، پاکستان و مصر به ترتیب 508، 229 و 668 مقاله ایندکس شده پیدا شد. میانگین IF مجلات منتشر کننده مقالات ایرانی در سال 2002، 98/0؟ 36/1 بود. این میزان برای مقالات پاکستانی 88/2؟ 75/1 و برای مقالات مصری 57/1؟ 23/1 بود. نتایج به دست آمده، رشد 733 درصدی تعداد مقالات ایرانی را در فاصله ساهای 1992 و 202 نشان می دهد که در مقایسه با دو کشور پاکستان و مصر چشمگیری بوده است. همچنین، متوسط IF مجلات منتشر کننده مقالات ایرانی از 13/1 در سال 1992 با 20 درصد رشد به 36/1 در سال 2002 افزایش یافته است.

    نتیجه گیری و توصیه ها

    افزایش میانگین IF مقالات ایرانی در فاصله سالهای 2002 – 1992 می تواند نشان دهنده ارتفای کیفی مقالات پژوهشگران ایرانی باشد. از سوی دیگر باید در نظر داشت که متوسط IF مجلات علمی در مجموع افزایش داشته است. می توان نتیجه گرفت که نظام پژوهش علوم پزشکی کشور در فاصله سالهای 1992 و 2002 از نظر کمی توسعه قابل ملاحظه یافته و از نظر کیفی، اگر ارتقاء پیدا نکرده باشد حداقل دچار افت نشده است.

    کلیدواژگان: پژوهش ایران، Impact Factor، مصر، پاکستان
  • اکبر شیخانی، ناهید خلدی صفحه 145

    مالاریا یکی از مهمترین بیماری های تک یاخته ای است که سالیانه قریب 100 میلیون نفر در 100 کشور دنیا به آن مبتلا می شوند. لذا مهمترین راه مبارزه روی مبارزه با ناقل آن متمرکز شده است، در حالیکه اخیرا روی تشخیص و درمان سریع و موثر تاکید زیاد می شود. در ایران نیز ملاریا یکی از بیماری های بومی و بعنوان یکی از معضلات بهداشتی در مناطق جنوب شرقی کشور مطرح است. در آنجا نیز متاسفانه پشه ناقل (A. stephensi) به برخی حشره کش ها مقاوم است و از طرفی دیگر مناطق آسیب پذیر کشور راA. Fluviatilist تهدید می کند. لذا در ضمن ادامه مبارزه با ناقلین لزوم استفاده از سایر روش های مبارزه دیگر از قبیل مبارزه بالارو، جلوگیری از تماس و اقدام علیه انگل اجتناب ناپذیر است. در این مقاله ضمن بررسی شیوه های کلی مبارزه با بیماری با توجه به شرایط ایران لزوم استفاده از تکنیک های تشخیصی سریع و دقیق نظیر PCR (Polymerase Chain Reaction) و همچنین استفاده از درمانهای جدید پیشنهادی مورد بحث و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است

    کلیدواژگان: مالاریا، درمان، تشخیص
  • مسعود مردانی، بهزاد بیژنی، خندان زارع صفحه 157

    تب هموراژیک کریمه – کنگو یک بیماری تب دار خونریزی دهنده ویروسی می باشد که از طریق گزش کنه یا تماس با ترشحات و بافتهای آلوده به انسان منتقل می شود. عفونت از اکثر نقاط آسیا، آفریقا و اروپا گزارش شده است. این بیماری در نواحی شرقی دریای خزر و آسیای میانه آندمیک بوده واز قرنها قبل رد پای آن درمتون پزشکی ایرانی به چشم می خورد. بعلت بروز پائین بیماری تاکنون یافته های هیستوپاتولوژیک ارگانهای مختلف بخوبی در این بیماری مطالعه نشده است. در این بررسی مثبت و شواهد سرولوژیک الیزا و PCR در آزمایشگاه رفرانس سازمان بهداشت جهانی تائید شده است، مورد بررسی قرار می دهیم. در نکروپسی کبد، نکروز هپاتوسیت ها و التهاب ناچیز در مغز استخوان، هیپرپلازی هر سه رده سلولی با ارجحیت رده میلوئید، انفیلتراسیون پلی مورفونوکلئر در فضاهای آلوئولر ریه و آدم آلوئولها، و در کلیه نکروز گلومرولها، ادم نسج بینابینی و نکروز توبولر و در مغز ادم توام با تغیرات دژراتیو و کیستیک مشاهده شد. در بیوپسی عضلات نکته پاتولوژیک درحد دقت میکروسکوپ نوری مشاهده نشد. بطور خلاصه این یافته ها با علائم نارسایی چند ارگان مطابقت دارد. با توجه به افزایش موارد بیماری در سالهای اخیر، تحقیقات گسترده جهت بررسی تغییرات هیستوپاتولوژیک در بیماران ایرانی برای کمک به پزشکان و آسیب شناسان توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: تب هموراژیک کریمه - کنگو، تشخیص هیستوپاتولوژی، ایران
  • فریبا شیروانی، مهدی سرداری، فریناز راشد مرندی، بهروز شفقی، محمدحسین سلطان زاده، منیژه قارونی صفحه 163

    سیاه زخم احشایی یکی از کشنده ترین بیماری های عفونی است که به دلیل عدم تشخیص به موقع در اکثر موارد منجر به مرگ میشود. فرم گوارشی این بیماری درتمامی نقاط جهان و از جمله ایران شدیدترین و نادرترین نوع بیماری است. مقاله حاضر به معرفی یک مورد بیماری سیاه زخم گوارشی در پسر بچه 4 ساله ای می پردازد که با علایم درد شکم، استفراغ، دیستانسیون شکم و بدی حال عمومی مراجعه کرده و با تشخیص پریتونیت شدید به دلیل احتمال پرفوراسیون روده همی کولکتومی راست به همراه رزکسیون قسمتی از روده باریک انجام شد ولی بیمار حدود چهار ساعت بعد از عمل تابلوی شوک سپتیک در گذشت. این مقاله سعی دارد اهمیت کنترل اپیدمیولوژیک این بیماری که هم اکنون در کانون توجهات جهانی قرار دارد و آگاهی از اقدامات لازم جهت تشخیص و درمان زود هنگام آن می تواند نجات دهنده جان بیمار باشد را خاطر نشان کند.

    کلیدواژگان: سیاه زخم گوارشی، اطفال
|
  • Eliasi H., Moamen Zadeh, Valaie N., Radpey B., Abbasi A., Kashoofi M., Danesh B. Page 87
    Background

    The present study was conducted to determine the efficacy of cryoanalgesia and its complications in patients with post-thoracotomy pain, operated in Masih-Daneshvari hospital in 2001-2.

    Materials And Methods

    Sixty patients entered this clinical trial. After thoracotomy, patients were equally distributed in two groups of control and cryoanalgesia. Nerve freezing was carried out for 60 seconds at a temperature of -60 degrees Celsius. Pain was measured by Visual Analogue Scale. Meanwhile, patient's demand for pethidine was recorded till the 7th day. Sensory complications were surveyed through telephone call till the 3rd postoperative month. Pain score, sensory complications and the amount of pethidine administration were compared between the groups.

    Results

    The mean age (SD) of control and "Cryo" patients were 41.315 and 41.916 years, respectively. In the recovery room, pain score of 2-3 was reported in 63.3% of control subjects, the remaining 36.7% had experienced pain score of 4-5. These figures were 86.7% and 13.3% for the "Cryo" group, respectively (p<0.05). During the following days, pain score was significantly higher in the control subjects. At the 7th day, however, pain score of 0-1 and 2-3 were reported in 13.3 and 86.7% of the control subjects, whereas these figures were 83.3 and 16.7% for the "Cryo" subjects, respectively (p<0.00001). During the first day, pethidine was administered 151.627 mg and 87.548 mg for the control and "Cryo" subjects, respectively (p<0.001). Hypoalgesia, reported in 93.3% of the patients at the end of the first week, disappeared by the end of the 3rd month. Allodynia and dysesthesia was reported in 10% of the subjects at the end of the first week and vanished by the second month.

    Conclusion

    Cryoanalgesia could safely diminish post thoracotomy pain also, it may eliminate the need for opiates. It has few complications that are soon relieved. We strongly recommend this technique and complementary research in this field.

    Keywords: Cryoanalgesia, Thoracotomy
  • Shahrad Bejestani H., Azizi F. Page 93
    Background

    Fine Needle Aspiration (FNA) of thyroid gland has greater sensitivity as compared to other diagnostic modalities for thyroid nodules. The present study was conducted to compare the sonographic findings of cold thyroid nodules with cytologic changes.

    Materials And Methods

    For 219 patients, sonography of thyroid nodules was performed by 7.5MHz probes and the following changes were recorded: echogenicity, calcification, halo formation, distal enhancement, single or multiple nodules, homogenicity, heterogenicity, and cyst formation. Then, FNA was done and results compared.

    Results

    The study population included 188 females and 37 males with the mean (SD) age of 361 and 4212 years, respectively. FNA had revealed 6 nodules (2.8%) to be malignant, of which, 4 were papillary carcinoma, one was follicular carcinoma and one was Hurthle cell tumor. All except the Hurthle cell tumor had shown decreased nodular echogenicity and irregular limits. None of hyperecho nodules were malignant, however, 3 had shown changes in favor of Hurthle cell tumor. Totally, 21 intermediate lesions including thyroiditis, follicular neoplasm, and Hurthle cell changes have been reported.

    Conclusion

    Results have revealed that sonographic and cytologic findings in cold thyroid nodules are closely related.

    Keywords: Cold nodule, Thyroid
  • Zahiroddin Ar, Mahdavi Hezaveh N. Page 97
    Background

    With regard to the relation of exposure to electromagnetic field and disorders in some biological systems and also with respect to the increasing development of these fields, the present study was conducted on 101 employees in high voltage centers in Tehran in 2001 to determine the role of occupation in extremely low frequency (ELF) electromagnetic fields on mental health.

    Materials And Methods

    101 individuals who were employed in electromagnetic fields at 50Hz frequency as a result of 230 KV current (case group) and 101 matched controls, (personnel of the administrative section), with no history of working in high voltage centers, entered this historical cohort study. Mental health status was examined using three choice GHQ-28 test utilizing cut off point of 17. Individuals who had received score of >17 were considered "probably unhealthy".

    Results

    All 202 examined individuals were male and aged over 18 years. Of these, 17% in the control and 32.7% in the case group were revealed to be "probably unhealthy", (P<0.01). The relative risk of working in these fields raised the incidence of mental unhealthiness by 1.9 times (2.1-3.1 in community, p<0.05).

    Conclusion

    Working in electromagnetic fields at extremely low frequency increases the incidence of mental unhealthiness. In spite of suitable validity and reliability of GHQ-28 test, according to many domestic and foreign studies, researches including clinical interview are recommended. With regard to their high risk job and the importance of mental health for good performance, paying further attention to their mental health, screening and timely treatment of patients is suggested.

    Keywords: Mental health, Electromagnetic fields at extremely low frequency, High voltage centers, GHQ test
  • Nikmaram Mr, Richard Boyett M. Page 103
    Background

    The sinoatrial (SA) node is not a uniform tissue in terms of its histology and electrophysiology. The regional differences in action potential configuration are well known, for which the difference on ionic currents underlying the regional differences in electrical activity is the most probable cause. The ionic current "if" is though to play a major role in SA node for pace maker slope of action potential.

    Materials And Methods

    This predication was tested in the present study by block of the current on pacemaker activity in the periphery and center of the intact SA node of the rabbit heart by means of 2mM Cs+ for 20 min. First, the action potential of different regions of SA node was recorded by conventional glass microelectrode without Cs+ and nine criteria of action potential configuration were measured. Then, Cs+ was used and again criteria were measured.

    Results

    In all cases, Cs+ significantly decreased the pacemaker slope (PS) from 201 (control) to 41mV/s (n=8) in peripheral zone, from 324 (control) to 172mV/s (n=7) in transitional zone and from 493 (control to 364mV/s(n=6) in central zone. Meanwhile, 2mM Cs+ also decreased the rate of spontaneous activity by 121%. Instead of rate, the cycle length (CL) was recorded, where the increment on cycle length was reported to be 141%.

    Conclusion

    "if" current plays a major role in the pacemaker activity in central zone rather than the peripheral zone of intact SA node of the rabbit heart.

    Keywords: Sinoatrial node
  • Soltanzadeh Mh, Rajavi Zh, Arbabi Ah, Behzadifar A., Badami N., Khoddami M., Ashrafi F. Page 113
    Background

    The present study was performed to determine the epidemiological characteristics of bacterial neonatal conjunctivitis in three hospitals (Imam Hossein, Resalat and Shahid Akbar Abadi) from 2001 to 2002.

    Materials And Methods

    This descriptive study was conducted on all 3140 neonates, born in the aforementioned hospitals, between January 2001 and September 2002. Having obtained a written consent, initial data was collected by asking mothers and referring to the hospital records. Then, for cases with conjunctivitis, samples were obtained by sterile swab from inferior cul de' sac and conjunctival discharges, for direct smears, Gram and Geimsa stains, and also for culturing on blood agar, chocolate agar and thioglycolate media. Additionally, specimens were sent to Health Faculty of Tehran University for chlamydial study by direct immunofluorescent (DIF). On discharge mothers were requested to return with their babies in case of any abnormal ophthalmologic signs. In addition, they were contacted by telephone so that no infant with eye problem should be missed. Finally, data were analyzed by descriptive statistics.

    Results

    Of 3140 neonates, 1699 (54.1%) were male. 170 neonates had presented with signs of conjunctivitis (5.4%), of these, 82 (48%) had negative culture. The remaining positive cultures were as below: 26(15%) coagulase negative staphylococcus, 23(13.5%) staphylococcus epidermis, 13(8%) E. coli and 10(6%) staphylococcus aureus. Of 170 samples, 10(6%) were positive for Chlamydia, among which, 6 were culture positive for bacteria and 4 were reported as DIF positive.

    Conclusion

    Regarding the previously reported prevalence of neonatal conjunctivitis (1.64% to 66.5%) the prevalence of 5% in our study shows an acceptable result. Gram positive cocci were the most frequent type of microbial infections. It should be kept in mind that the results of bacterial cultures were negative in 48% of neonates despite positive signs of conjunctivitis. The lower rate of chlamydial neonatal conjunctivitis in our society as compared to western countries may be dues to lower prevalence of sexually transmitted infections in our country.

    Keywords: Bacterial infections, Neonatal conjunctivitis
  • Mirmiran P., Azizi F. Page 119
    Background

    The purpose of this study was to determine dietary diversity and its relation to dietary adequacy in 10-18 year old adolescents of district 13 of Tehran in 1999-2001.

    Materials And Methods

    Dietary intake assessment was undertaken with 2-day 24-hour recall by expert interviewers in 1476 individuals participating in Tehran Lipid and Glucose Study. Having excluded the under and over-reporters, 304 cases, aged 10-18 year old, remained in this study. The dietary diversity score was calculated as part of the pyramid serving database that categorized into 23 broad food groups. Each of the 5 broad food categories received a maximum diversity score of 2 of the 10 possible score points. To be counted as a "consumer" for any of the food group categories, a respondent needed to consume one-half serving, as defined by Food Guide Pyramid quantity criteria, at any time during the 2-day survey period. The nutrient adequacy ratio (NAR) for a given nutrient is the ratio of a subject's intake to the current recommended allowance for the subject's sex and age category. Weight and Height were determined by using a digital electronic weighing scale and tape meter, according to standard protocols of measurements. Then BMI was calculated. Student's t-test was used to compare the means. Those variables with normal distribution were tested by Pearson correlation coefficient and the others were tested by Spearman correlation coefficient.

    Results

    Dietary diversity score (DDS) was 6.261.08 in this study. The maximum and minimum of diversity was related to fruit (1.460.61) and bread-grain (0.950.27) groups, respectively. Positive and significant correlation was observed between DDS and NAR (r=0.42, P<0.001). Fifty percent of people had DDS of >6, and in them, BMI was higher than those with a DDS of <6, (19.814.07 vs 18.953.30 Kg/m2, P<0.01). There was significant and positive correlation between DDS and most NARs.

    Conclusion

    Calculation of DDS is an appropriate method to evaluate nutrient intake adequacy. As evidence on diet and health accumulates, it becomes clearer that although individual nutrients are important, they work most effectively in the context of a complex dietary pattern that includes a balance of nutrients from a variety of healthful foods.

    Keywords: Dietary diversity, Dietary adequacy, Teenager
  • Khani M., Hoseini H. Page 129
    Background

    Expenses of health facilities have a great impact on their quality. The present study was conducted to determine the expenses of each health facility in rural and urban health care centers in Zanjan province in 2001.

    Materials And Methods

    For this descriptive study, 26 minor health care centers in small villages, 6 rural and 5 urban health care centers were selected through randomized sampling. Expenses were determined according to the type of facility, the exact center, and also type of expense. Thus, expenses of usable materials and equipment, specific equipment, drugs, building repairs, vehicles, personnel, and other equipment were all determined in accordance to the population

    Results

    Expenses of minor health care centers in small villages, rural and urban health care centers were 49, 330, and 44 million Rials, respectively. Personnel expenses were by far the most common type of expenses that comprised 25.7, 21.5, and 31.3% of the aforementioned center's expenses, respectively.

    Conclusion

    Unfortunately, government has not allocated enough budgets for these health care centers. Meanwhile, paying further attention to the managing aspects of such centers could be helpful to control their expenses. Similar studies are highly recommended in other centers.

    Keywords: Rural health care center, Urban health care center, expenses
  • Rezaei, Ghaleh N., Siadat F., Azizi F. Page 139
    Background

    An increase in the number of medical schools in Iran has caused a conspicuous escalation in medical research during recent years with the numbers of papers published in Iranian and international biomedical journals increasing annually. In addition to quantitative indices, the evaluation of medical research in Iran requires qualitative parameters. The aim of this study is the qualitative assessment of medical research in Iran regarding, specially, one of its outputs, i.e. papers published in international journals and its comparison to medical research in Pakistan and Egypt.

    Materials And Methods

    Papers published in international journals from Iran, Pakistan and Egypt in 1992, 1996, 1999, and 2002 were acquired through searching in PubMed databank. To evaluate the quality of papers, we used the impact factor (IF) of journals publishing the paper. The IF of journals was obtained through the official site of the Institute for Scientific Information (ISI) and the mean IF for these 3 countries was calculated separately.

    Results

    In 1992, the numbers of indexed papers from Iran, Pakistan and Egypt were 61, 82 and 387, respectively. The mean IF of journals publishing Iranian papers was 1.130.94 in 1992, being 1.252.15 for Pakistan and 1.111.64 for Egypt. In 2002, numbers of indexed papers from Iran, Pakistan and Egypt were 508, 229 and 668, respectively. In the same year, the mean IF of journals publishing Iranian papers was 1.360.98 while it was 1.752.88 for Pakistan and 1.231.57 for Egypt. The obtained results showed 733% quantitative growth of Iranian papers during the 1992-2002 period, which was noticeably higher than Egypt and Pakistan. Also, the mean IF of journals publishing Iranian papers increased from 1.13 to 1.36 during that period.

    Conclusion

    Upgrading of the IF of journals publishing Iranian papers may indicate enhancement of the quality of those papers, i.e. Iranian research, now enhanced, is eligible for publication in journals with higher Ifs. It must however be kept in mind that on the whole, the mean IF of journals could have increased during that period. The results of this investigation lead us to conclude that medical research in Iran, as compared to Pakistan and Egypt, has definitely progressed quantitatively during the years 1992-2002 and it can also be claimed, at least, that the quality of research has not declined during theses years.

    Keywords: Research, Iran, Impact factor, Pakistan, Egypt
  • Heikhani A., Khaldi N Page 145

    Malaria is one of the most important protozoal infections that afflicts almost 100,000 people with 1% mortality rate in over 100 countries. Unfortunately, effective vaccines have not been developed and most of preventive modalities have focused on carriers, as well as prompt diagnosis and treatment. In Iran, the carrier insect in these provinces has shown resistance to routine pesticides. A. fluviatilis threatens other regions. Thus, along with controlling the carriers, it is necessary to apply other methods such as controlling the larva, and prevention of contract with the parasite. This article presents the application of rapid and accurate techniques of diagnosis such as PCR and new therapeutic modalities.

    Keywords: Malaria, Treatment, Diagnosis
  • Mardani M., Bijani B., Zare Kh Page 157

    Crimean-Congo Hemorrhagic Fever (CCHF) is a potentially fatal viral disease. Humans usually acquire the illness through tick bite or from contact with infected blood or other tissues from patients or livestock. CCHF is reported from most parts of Asia, Africa and Europe. This illness was endemic in the eastern provinces of the Caspian sea and has been described in old Iranian medical references. Because of the low incidence, reports on histopathologic findings are relatively few and limited worldwide. In this study we review the necropsy findings of a 24-year old woman with fatal form of CCHF in whom the diagnosis was established with positive viral culture and positive ELISA and RT-PCR in WHO reference laboratory. In liver, hepatocyte necrosis without inflammatory cells in bone marrow, hyperplasia of all three cell lines with myeloid preponderance in lungs, polymorphonuclear infiltration in alveolar spaces and alveolar edema in kidneys, glomerular necrosis, interstitial edema and tubular necrosis, and in brain, generalized edema with degenerative and cystic changes were found. There was no pathologic finding in striated muscle samples with light microscopy. In brief, these findings are compatible with multi-organ failure. Because of many new cases of this disease in recent years in Iran, widespread research for evaluation of histopathological changes is needed in Iranian patients to assist physicians and pathologists towards prompt diagnosis.

    Keywords: Crimean, Congo Hemorrhagic fever, Diagnosis, histopathology, Iran
  • Shirvani F., Sardari M., Rashed Marandi, Shafaghi B., Soltanzadeh Mh, Gharouni M. Page 163

    Anthrax is a highly dangerous disease that results in death in the absence of prompt diagnosis and treatment. Intestinal form of this disease is rare but fatal. This report presents a 4-year old boy with abdominal pain, vomiting, distension and poor general condition. He was taken to the operating theatre with the diagnosis of peritonitis right hemicolectomy was performed because of ileo-cecal invagination and perforation. Four hours later the patient died of septic shock. His laboratory studies revealed the diagnosis of anthrax. We have discussed the epidemiological aspects of the disease and emphasized the importance of immediate diagnosis and treatment.

    Keywords: Anthrax, Child