فهرست مطالب

مطالعات راهبردی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1385)

فصلنامه مطالعات راهبردی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1385)

  • 226 صفحه، بهای روی جلد: 11,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/03/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات علمی: مطالعات پایه
  • قدیر نصری صفحات 7-30
    اندیشمندان پست مدرن سه گزاره روش شناختی زیر را طرح و از این طریق شیوه شناخت و بررسی مناسبات اجتماعی را شدیدا متاثر ساختند: یک. تلقی جهان به عنوان متن و ضرورت تعبیر و تفسیر آن، دو. ابتنای دانش بر قدرت و ماهیت تاریخی حقیقت، سه. بی اعتمادی به فراروایت ها. با سه گزاره فوق، مفروضات و حتی دستاوردهای نگرش پوزیتویستی مورد سوالات جدی قرار گرفت؛ زیرا مطابق تجربه مشاهدتی پوزیتویست ها اولا جهان یک واقعیت و متضمن حقیقت دانسته می شد؛ ثانیا دانش به صورتی مستقل و فارغ از مناسبات قدرت به دست می آمد و ثالثا سلسله قواعد و قوانین قابل تعمیمی وجود دارند که فرازمانی و فرامکانی اند. مقاله حاضر با بررسی مهمترین نکته های مطرح در شناخت پست مدرن، در پی یافتن پاسخ به این پرسش است که مطالعه در مسائل راهبردی و شناخت معنا و موازین امنیت چه مناسبتی با یافته های روش شناختی پست مدرن دارد. بر این اساس «روش تحلیل پست مدرن، مشروعیت تجدد و دستاوردهای آن را انکار می کند، اما بدیلی در باب راه رهایی از ناامنی مدرن را ارائه نمی دهد. نتیجه این نگاه ناتمام، بی اعتمادی افراد و گروه ها به مراجع قدرت و تفسیرهای متداول در باب حقیقت است.»
  • محمد خضری صفحات 31-51
    این مقاله در پی آن است تا اهمیت سرمایه اجتماعی در حکمرانی خوب و شکنندگی و آسیب پذیری آن در برابر رفتار و اقدامات دولت را برجسته کند. سرمایه اجتماعی سنگ بنای جامعه مرفه و دولت کارآمد است و در سایه حفظ، تقویت و انباشت این منبع ارزشمند است که جامعه می تواند از دستاوردهای توسعه و حکمرانی خوب بهره مند شود. از این رو، دولت نه فقط باید پیامدهای اقداماتش بر سرمایه اجتماعی را ارزیابی کند، بلکه لازم است همواره محیط اجتماعی اعتمادآوری را فراهم آورد که اعتمادپذیری، تمایل به حفظ قول و قرارها، تمایل به همکاری و همیاری و واردشدن در شبکه های اجتماعی را برای اعضای جامعه سودمند و معنادار سازد. نگارنده معتقد است که سرمایه اجتماعی با تعدیل یا از مطلوبیت انداختن نارسایی هایی چون ناکارایی تخصیصی، کسادی سازمانی، مشکل کارگزاری و فساد در بخش عمومی و نیز تنش و تعارض های احتمالی بین سیاستمداران و بوروکرات ها، و در عین حال تقویت نظارت درونی، امکان عرضه کالای مدیریت عمومی بهتری را فراهم می کند. دولت از یک سو می تواند از طریق بهسازی فردی، اجتماعی و نهادی و نیز تدارک محیط اجتماعی اعتمادزا، زمینه تولید سرمایه اجتماعی را فراهم آورد و از سوی دیگر، با تضعیف منابع سازنده سرمایه اجتماعی به تخریب آن کمک کند.
  • منیژه نویدنیا صفحات 53-72
    امنیت اجتماعی به عنوان یکی از مهمترین تمهیدات در راستای حفظ حیات گروه های اجتماعی در مقابل قدرت برتر و انحصاریی که نمایندگی آن را دولت به دوش می کشد و همچنین ایجاد زمینه ای برای برخورداری گروه های مختلف اجتماعی از فرصت ها، امکانات و تسهیلات به منظور دستیابی به اهداف کارکردی خویش، مطرح شده است. مقاله حاضر پس از سیری گذرا به گونه های امنیت، اقتضائات اجتماعی را در باب امنیت اجتماعی مورد ملاحظه قرار داده و پس از بررسی وجوه تمایز مرزهای مفهومی امنیت اجتماعی از امنیت ملی و امنیت عمومی، امکان جایگزینی امنیت اجتماعی را به عنوان بدیلی برای امنیت ملی بررسی نموده است. بر این اساس، تحقق امنیت اجتماعی باعث گشایش درهای سازگاری و افزایش مراودات بین گروه ها و اقشار اجتماعی گوناگون می گردد و در مجموع فضای اجتماعی بازتری را ایجاد می کند. امنیت اجتماعی گرچه در بدو تولد با هدف امنیت بخشی برای گروه های قومی و مذهبی بزرگ که در سطح فراملی و فروملی نقش آفرینی می کردند، طرح شد؛اما در مجموع سازوکارهای لازم را به عنوان بدیل امنیت ملی در دست ندارد.
  • مقالات علمی: مطالعات ایران
  • مقصود رنجبر صفحات 73-97
    وضعیت سیاسی اجتماعی جهان اسلام در دوران میانی در شرایطی قرار گرفت که در خلال آن امنیت به اصلی ترین مفهوم در توجیه سیاست تغلب و استیلا تبدیل شد. در این دوره و بنا بر نیازهای سیاسی اجتماعی، جریان های فکری متفاوتی ظهور کردند که در یک محور اساسی با هم اشتراک داشتند و آن توجیه گری حکومت مطلقه بر اساس مفهوم امنیت و ضرورت دوری از هرج و مرج بود. چنین دریافتی از سیاست و حکومت به حدی در مسیر افراط قرار گرفت که اصول اساسی مورد تاکید اسلام در سیاست یعنی عدالت، برابری و اخلاق کاملا به حاشیه رانده شد. اندیشمندان متعددی از نحله های فکری مختلف نماینده چنین تفکر سیاسی بودند. در این مقاله، ضمن بررسی زمینه ها و علل ظهور این وضعیت، ویژگی های اساسی برداشت غالب از امنیت بررسی شده و آراء برخی از اندیشمندان همچون امام محمدغزالی، ابن ولید طرطوشی و خواجه نظام الملک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. بر اساس استدلال نویسنده، اندیشه اسلامی در دوره میانه چه در قالب سیاست نامه و چه در قالب شریعت نامه، با هدف برقراری نظم، اقتداری مطلق به سلطان می بخشید و حفظ دیانت را به عنوان یکی از وجوه مهم تامین امنیت، در سایه این اقتدار میسر می دانست. بنابراین سلطان گرچه بنابر نص دین مشروع نبود؛ اما به واسطه حفظ دین، از سوی علما لازم الاتباع قلمداد می شد.
  • مراد کاویانی راد صفحات 99-119
    ژئوپولیتیک گاز، فصل نوینی از روابط بین الملل را گشوده که در آن کانون های تولید، مصرف و مسیر انتقال انرژی و قدرت های فرامنطقه ای اثر گذار نیز لحاظ می شود. ایران در مقام دومین دارنده ذخایر گازی جهان، در صورت تدوین یک دستور کار مبتنی بر ژئوپولیتیک می تواند در حوزه انرژی اثر بسزایی در مناسبات استراتژیک جهانی گذارده و ارزش برقراری مناسبات راهبردی پیدا کند. در این میان قدرت هژمون، همه تلاش خود را برای مدیریت امور منطقه خلیج فارس به کار بسته و هر کدام از واحدهای سیاسی منطقه ای که موضع تقابلی با قدرت هژمون داشته باشند، زیر فشار قرار خواهند گرفت. شواهد کنونی نیز نشانگر آنند که ایران صرفا در محیط بین المللی غیررقابتی برای قدرت های غیرهژمون ارزشمند است. نیاز فزآینده هند در مقام قدرتی غیرهژمون به انرژی گاز، فرصتی استراتژیک در اختیار ایران قرار داده؛ اما مولفه های متعدد (منطقه ای و فرامنطقه ای) انتقال گاز ایران را به این کشور به چالش کشانده است. نویسنده بر این باور است که ایران در صورت تدوین دستور کاری مبتنی بر موقعیت ژئوپولیتیک می تواند منافع ملی خویش را در بهره گیری از فرصت های موجود تامین نماید.
  • مقالات علمی: مطالعات بین الملل
  • غلامرضا خسروی صفحات 121-143
    در این مقاله بنیان های فکری «بنیادگرایی اسلامی» مورد بررسی قرار می گیرد. در حقیقت سئوال اصلی آن است که بنیادگرایی اسلامی چیست و دارای چه مولفه ها و گزاره هایی است. بنا بر فرضیه نویسنده بنیادگرایی اسلامی به عنوان یک ایدئولوژی، دارای مولفه ها، گزاره ها و بنیان های فکری سیاسی خاصی است که آن را از سایر ایدئولوژی های رایج در قرن بیستم همچون لیبرالیسم، سوسیالیسم، ناسیونالیسم و مانند آن جدا می کند. بنیادگرایی اسلامی به رغم تعدد و تنوع اش در عرصه نظر و عمل در دنیای اسلام، بنیان های فکری و سیاسی مشترکی دارد که عبارتند از: جامعیت و شمولیت دین اسلام؛ پیوند میان دیانت و سیاست؛ لزوم بازگشت به اصول و مبنای دین اسلام؛ برقراری حکومت اسلامی؛ و عمل گرایی و داشتن برنامه و راهبرد عملی برای گذار از وضع نامطلوب غیراسلامی به وضع مطلوب اسلامی. به این معنا نویسنده بنیادگرایی را مترادف با «الاصولیه» در برداشت اسلام گرایانی چون یوسف قرضاوی، راشد الغنوشی و حسن البنا می داند و به بررسی نسبت آن با مفاهیمی چون «بیداری اسلامی» و «اصلاح طلبی دینی» می پردازد. بر این اساس بنیادگرایی اسلامی تفسیری جدید و مغایر با قرائت مدرنیته از روابط میان انسان، خداوند و جامعه ارائه می دهد تا سعادت دنیوی و اخروی بشر را تامین کند.
  • غلامرضا بهروز لک صفحات 145-167
    مقاله حاضر با بررسی پدیده جهانی شدن و تلاش برای توضیح این پدیده به برآورد چالش ها و فرصت هایی می پردازد که اسلام سیاسی در شرایط جدید با آن مواجه است. نویسنده رهیافت مناسب برای این بررسی را رهیافت مطالعات تحلیل گفتمانی می داند و بر این اساس به جای تلقی جهانی شدن به مثابه گفتمان واحد، معتقد است که تصویر جهانی شدن به منزله وضعیت جدید منازعه گفتمانی، توان توضیح دهندگی بیشتری دارد. از این منظر آنچه جهانی می شود نزاع گفتمان هاست و از این رو گفتمان ها درصدد معنابخشی به جهانی شدن و تقریر آن بر حسب مفصل بندی خود می باشند تا به گفتمانی مسلط تبدیل شوند. در این میان اسلام سیاسی نیز می تواند به مثابه گفتمانی قلمداد شود که دال محوری و مرکزی آن احیای هویت اسلامی در عرصه عمل سیاسی است. در این صورت در فضای جهانی شدن، اسلام سیاسی می تواند با فراخوانی به هویت مبتنی بر محوریت اسلام به عنوان دال برتر و کلمه نهایی در برابر هویت های دیگر همچون مدرنیسم غربی عمل نماید. در واقع مدرنیسم به دلیل تمرکز بر زندگی مادی دنیوی و کم رنگ ساختن ابعاد معنوی حیات بشری دچار بحران معنا شده و در معرض خطر از دست دادن سیطره گفتمانی است.
  • نقد و بررسی کتاب
  • جهانی شدن و دولت - ملت: پارادایمها در گذر
    روح الله طالبی آرانی صفحات 171-182
  • گذر جامعه سنتی
    مرتضی بحرانی صفحات 183-195
  • اطلاع رسانی
  • نمایه فصلنامه مطالعات راهبردی (سال 1384)
    عباس رجبی صفحات 197-210
|
  • Ghadir Nasri Pages 7-30
    Postmodern scholars have developed three following statements and thus affected the method of cognition and study of social relations: First, perception of the world as the text and the necessity of interpreting it; second, basing knowledge on power and historical nature of truth; and third, distrust in meta-narratives. With the three above statements, the positivist presumptions and even positivist achievements were seriously challenged, because according to positivist observational experience, first the world was regarded as reality containing truth, second knowledge was achieved independently devoid of power relations, and third there is a universal code of rules and laws that is beyond time and space. Examining the important points in postmodern understanding, this article seeks to answer the question which relation exists between the study of strategic issues and recognizing the meaning and criteria of security and the methodological findings of postmodernism. On this basis, "the postmodern method of analysis rejects the legitimacy of modernity and its achievements, but it fails to propose any alternative on how to relieve of modern insecurity. The result of this incomplete view is the distrust of people and groups in the sources of power and prevalent interpretations of truth."
    Keywords: Genealogy, Power, truth, Knowledge, discourse, interpretation, archaeology
  • Mohammad Khezri Pages 31-51
    This article seeks to highlight the importance of social capital in good governance and its fragility and vulnerability to the state conduct and actions. Social capital is the cornerstone of the affluent society and efficient government. It is in the shadow of the maintenance, enforcement and accumulation of this valuable resource that society can benefit from the achievements of development and good governance. Hence, not only the state has to assess the consequences of its actions on social capital, but also it needs to provide a trustful social environment which makes confidence, willingness to keep promises, will to cooperation and assistance and entering the social networks meaningful and useful for the members of society. The author believes that by adjusting or removing such deficiencies as dysfunction in allocation, organizational recession, agency problem, corruption in public sector, and possible tensions and conflicts between politicians and bureaucrats, as well as reinforcing internal oversight, social capital provides the possibility for better supply of public management goods. On the one hand, the government can pave the way for the production of social capital through individual, social and institutional betterment, and preparing a trustful social environment, and on the other hand it may contribute to its destruction through weakening the constructive sources of social capital.
    Keywords: Social Capital, state, Public Trust, Good Governance
  • Manijeh Navidnia Pages 53-72
    Social security is one of the most important measures in the way of preserving the livelihood of social groups vis-à-vis the supreme and exclusive authority as represented by the state. It also provides ground for the enjoyment of opportunities, possibilities and facilities by various social groups in order to attain their functional objectives. This article has studied types of security and social requirements with respect to social security. Examining distinct characteristics of conceptual contours of social security, national security and public security, the article explores the possibility of replacement of national security with social security. On this basis, the realization of social security leads to the opening of doors of solidarity and increased interactions among social groups and strata thus creating a more open social atmosphere. Although social security was initially proposed with the intention of creating security for large religious and ethnic groups which played a role at the transnational and international levels, it lacks, in brief, the necessary mechanisms as an alternative to national security.
    Keywords: National Security, Social Security, Public Security, Mental Security, Objective Security
  • Maghsoud Ranjbar Pages 73-97
    The sociopolitical conditions of the Muslim World took shape in the Medieval Ages when security became the main concept in the justification of overcoming and domination politics. In this period, various schools of thought appeared due to sociopolitical requirements which shared the idea of justifying absolute government according to the concept of security and necessity of removing anarchy. Such conception of politics and government became so extreme that the main principles emphasized by Islam in politics such as justice, equality, and morality were fully marginalized. In this article, examining the grounds and causes of this situation, major characteristics of dominant perception of security are explored and the opinions of a number of thinkers like Imam Moahmmad Ghazzali, Ibn Valid Tartoushi and Khajeh Nazam ul-Mulk are analyzed. As the author argues, the Islamic though in the Middle Ages gave absolute authority to Sultan in order to establish order either in the framework of Siasat-Nameh or Shariat-Nameh. It considered the preservation of religion as an important aspect of establishing security as possible through this authority. Therefore, although Sultan was not legitimate according the religious texts, the Ulema obliged people to obey him for the sake of preservation of religion.
    Keywords: Security, Middle Ages, Political Thought, Muslim Thinkers
  • Morad Kaviani, Rad Pages 99-119
    Geopolitics of gas has opened a new chapter in international relations in which centers of production, consumption and transit routes of energy as well as influential trans-regional powers are considered. As the world's second biggest country possessing gas reserves, Iran can greatly affect strategic relationships in energy sector if it develops an agenda based on geopolitics. Thus it can find the value for establishing strategic relationships. In this regard, the hegemonic power has made all efforts in order to manage the Persian Gulf's regional affairs, and every of the regional political units which adopts a confrontational position towards the hegemonic power will be pressurized. The existing evidence demonstrates that Iran is valued simply in a non-competitive international milieu for non-hegemonic powers. India’s increasing need to gas energy as a non-hegemonic power has provided Iran with a strategic chance; however numerous (regional and trans-regional) parameters have challenged the transit of Iran’s gas to that country. The author holds that in the case of the formulation of an agenda based upon geopolitical location, Iran can secure its national interest in the utilization of existing opportunities.
    Keywords: Gas, Persian Gulf, India, Energy Transit, Barriers
  • Gholamreza Khosravi Pages 121-143
    This article deals with the thought bases of Islamic fundamentalism. In fact, the main question is what constitutes Islamic fundamentalism and which parameters and statements it has. According to the author’s hypothesis, Islamic fundamentalism as an ideology is characterized with particular parameters, statements and thought-political foundations making it distinct from other prevalent mainstream ideologies in the 20th century including liberalism, socialism, nationalism and alike. In spite of its multiplicity in theory and practice in the Muslim World, Islamic fundamentalism shares certain thought and political foundations including comprehensiveness and inclusiveness of Islamic religion, linkage between religion and politics, need to return to the original precepts of Islam, establishment of Islamic government, as well as pragmatism and having a practical plan and strategy for transition from undesirable non-Islamic conditions to desirable Islamic conditions. In this sense, the author considers fundamentalism as tantamount to al-Osuliah in the opinions of such Islamists as Yusof Gharzavi, Rachid al-Ghanoochi and Hassan al-Banna and examines its relationship with such concepts as Islamic awakening and religious reformism. On this ground, Islamic fundamentalism presents a new interpretation of relationship among human, god and society in contradiction to the modern version in order to secure worldly and other-worldly happiness of human being.
    Keywords: Keywords: Religious Fundamentalism, Islamic fundamentalism, Comprehensiveness of Religion, Islamic Government, Return to Precepts, pragmatism
  • Gholamreza Behrouz – Lak Pages 145-167
    Examining the phenomenon of globalization and efforts to explain the phenomenon, this article addresses challenges and opportunities faced with by political Islam in the new circumstances. The author considers discourse analysis as the suitable approach to this study. On this basis, he believes that instead of construing globalization as a single discourse, the image of globalization as the new situation of discourse struggle enjoys further ability for explanation. From this point of view, what becomes global is the struggle of discourses, thus discourses seek to give meaning to globalization and understand it according to its classification so that it becomes the dominant discourse. In this regard, political Islam can be also viewed as a discourse whose central claim is to revive Islamic identity in the area of political practice. Hence in the atmosphere of globalization, political Islam can act as the supreme guide and ultimate word by calling for an identity based upon centrality of Islam vis-à-vis other identities like Western modernism. Indeed, because of its concentration on material-spiritual life and weakening of spiritual aspects of human life, modernism suffers from the crisis of meaning and is threatened by loss of discursive dominance.
    Keywords: Political Islam, globalization, Discursive Struggle, Decline of Modernism, Islamic Identity