فهرست مطالب

Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences - Volume:7 Issue: 3, 2007

Journal of Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences
Volume:7 Issue: 3, 2007

  • تاریخ انتشار: 1386/03/25
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مرجانه قوام نصیری، محمد جواد مقدس، نوشین محتشم، حسین پزشکی راد، لیلا خدیوی بروجنی صفحه 1
    بیان مساله: شیوه های نوین سفید کردن دندان ها با انرژی (Power Bleaching) که از پراکساید هیدروژن به همراه انرژی چون نور پلاسما آرک، استفاده می کنند، به عنوان روش موثر و سریع برای سفید کردن دندان ها معرفی شده اند. آنچه درباره ی این روش ها مهم است، افزون بر تسریع و آسانی سفید کردن، ایمنی و سلامت پالپ دندانهاست.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی بالینی و بافت شناختی پاسخ پالپی دندان های انسان پس از سفید کردن آن ها با هیدروژن پراکساید 38 درصد و نور پلاسما آرک بود.
    مواد و
    روش
    از 87 دندان پرمولر نخست سالم در 27 بیمار استفاده شد. بیماران برپایه ی دوره های زمانی ارزیابی بافت شناختی پالپ (پس از سفید کردن)، به سه گروه بخش شدند. در هر گروه، 20 دندان به عنوان آزمایش با پراکسید هیدروژن 38 درصد و نور پلاسما آرک سفید شدند. نه دندان، به عنوان شاهد، درمانی دریافت نکردند (از هر بیمار یک دندان). آزمون های زیستی (وایتالیتی) پالپ پیش از سفید کردن و نیز، پیش از کشیدن دندان ها، در دوره های دو، هفت،30 و 60 روزه انجام شد، ولی بررسی بافت شناختی پالپ پس از دو، هفت و 60 روز انجام گرفت. بی درنگ پس از کشیدن دندان ها، یک سوم اپیکالی ریشه قطع شد و در فرمالین 10 درصد قرار گرفتند. پس از دکلسیفیکاسیون در EDTA، برش های پنج تا شش میکرونی از دندان ها فراهم گردیده و نمونه ها به وسیله ی هماتوکسیلین و ائوزین (H&E) رنگ آمیزی شدند. سپس، نمونه ها از نظر معیارهای بافت شناختی، به وسیله ی میکروسکوپ نوری بررسی شدند. برای واکاوی آماری داده ها، از آزمون های غیر پارامتری فریدمن (Friedman) و ویلکوکسون (Wilcoxon) استفاده شد (05/0=α).
    یافته ها
    اختلاف آماری معناداری میان میانگین رتبه ای آماس و دیلاتاسیون عروق پالپ در میان بازه های زمانی دو روز و 60 روز و نیز، هفت روز و 60 روز وجود داشت (05/0p<). در مقایسه ی میان میانگین رتبه ای گروه های شاهد و آزمایش در هر یک از بازه های زمانی دو روز و هفت روز، تنها در متغیر آماس و دیلاتاسیون عروق پالپ، تفاوت آماری معنادار دیده شد(05/0p<). پاسخ آزمون های زیستی پالپ در هیچ یک از دندان های گروه آزمایش غیرطبیعی نشد و هیچ بیماری حساسیت دندانی نشان نداد.
    نتیجه گیری
    سفید کردن دندان ها با نور پلاسما آرک و هیدروژن پراکساید ممکن است باعث آماس خفیف تا متوسط در پالپ تاجی دندان ها پس از دو و هفت روز شود، ولی تغییرات ایجاد شده در پالپ گذراست و باعث آسیب دایمی پالپ نمی شود.
    کلیدواژگان: سفید کردن دندان ها با انرژی، پاسخ پالپی، دندان های انسان
  • مریم بیدار، مینا زارعی، محمد قیامی صفحه 12
    بیان مساله: نقش سیلرها در ایجاد یک مهر و موم سه بعدی به همراه مخروط مرکزی در انتهای کانال ریشه به اثبات رسیده است. با توجه به این ویژگی خاص کلسیم فسفات و هیدروکسی آپاتیت، به نظر می رسد که در صورت قابلیت مهر و موم کنندگی دلخواه بتوانند گزینه ای در خور به عنوان سیلر در درمان ریشه باشند.
    هدف
    هدف از این بررسی، مقایسه ی ریز نشت اپیکالی کانال های پر شده با گوتا پرکا با استفاده از سیلرهای آپاتیت روت سیلر و AH26 بود.
    روش بررسی
    در این بررسی شمار 26 دندان تک ریشه ی انسان بالغ که خمیدگی نداشته، با اندازه و بلندی یکسان برگزیده شد. یک سوم اپیکالی همه ی ریشه ها با روش استپ بک و فایل چرخشی (Race) با تقارب شش درصد تا مستر اپیکال فایل شماره 40 (MAF#40) و دو سوم کرونالی با گیتس آماده سازی شدند. سپس، دندان ها در دو گروه آزمایشی، دربردارنده ی 10 دندان و دو گروه شاهد مثبت و منفی، هر یک سه دندان قرار گرفتند: گروه الف: کانال ها با گوتاپرکا و آپاتیت روت سیلر با روش لترالی پر شدند. گروه ب: کانال ها با گوتاپرکا و سیلر AH26 با روش لترالی پر گردیدند. تمام سطح ریشه، بجز دو میلی متر اپیکالی، با استفاده از دو لایه ی لاک ناخن و موم چسب سیل گردید. دندان ها به مدت شش ساعت در محلول وزنی حجمی50 درصد نیترات نقره غوطه ور گردیده و پس از آن، یک دقیقه با آب مقطر شست و شو داده شده و در برابر نور فلوروسانت گذاشته شدند. سپس، نمونه ها به مدت دو ساعت در محلول ظهور فیلم عکاسی قرار داده شده و پس از آن، در رزین پلی استر مانت شده و برش طولی باکولینگوالی داده شدند و با استریومیکروسکوپ بادقت 1/0 میلی متر، اندازه ی نفوذ رنگ بررسی گردید. اندازه های نفوذ رنگ به دست آمده با استفاده از آزمون تی- استودنت (t-student) واکاوی آماری شد.
    یافته ها
    یافته های بررسی دقیق نمونه ها، گویای ریزنشت بیشتر در گروه آپاتیت روت سیلر در مقایسه با گروه سیلر AH26 بود، که تفاوت به گونه ای معنادار میان دو گروه وجود داشت (001/0p<).
    نتیجه گیری
    از آن جا که سیلر رزینی AH26 ایجاد سیل آپیکالی بهتر و مطمئن تری در مقایسه با آپاتیت روت سیلر نشان داد استفاده از آن بیشتر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: ریزنشت آپیکالی، آپاتیت روت سیلر، سیلر AH26
  • نوشین جلایر نادری*، منصور جمالی زواره ای، عاطفه هاشمی صفحه 22

    بیان مساله: تومورهای غدد بزاقی بخشی مهم از آسیب های حفره ی دهان را به خود اختصاص می دهند. گرچه در نظریه های تشکیل تومورهای غدد بزاقی، شکل گیری این غدد از سلول های میو اپی تلیال و داکتال مطرح شده است، اما نقش این سلول ها در ایجاد تومورهای بزاقی در حال بررسی است.

    هدف

    با توجه به نقش پروتئین S–100 در نمایش سلول های میواپی تلیال، تصمیم بر آن شد تا با مشخص کردن ایمونورآکتیویته و الگوی رنگ پذیری این سلول در تومورهای پلئومورفیک آدنوما، سرطان موکواپیدرموئید و آدنوئید سیستیک به بررسی این سلول ها در تومورهای یاد شده پرداخته شود.
    مواد و

    روش

    شمار پنج نمونه ی پلئومورفیک آدنوما، پنج نمونه ی سرطان آدنوئید سیستیک و پنج نمونه ی سرطان موکواپیدرموئید از میان نمونه هایی که نکروز نبوده، خونریزی نداشته و ثبوتی خوب داشتند، انتخاب و به روش ایمونوهیستوشیمیایی برای پروتئین S–100 رنگ شدند. نمونه ها از لحاظ الگو و شدت رنگ پذیری بررسی شده و شاخص رده بندیLabeling index (LI)] [نمونه های مثبت به دست آمد.

    یافته ها

    بررسی ایمونوهیستوشیمیایی نمونه های پلئومورفیک آدنوما بیانگر ایمونورآکتیویته مثبت سلول های اپی تلیالی و پلاسماسایتوئید و به ویژه سلول های داکتال با شدت رنگ پذیری متوسط تا شدید بود. شاخص رده بندی تومور پلئومورفیک آدنوما 34/0 به دست آمد. در تومور سرطان آدنوئید سیستیک هیچگونه واکنش رنگ پذیری مثبت دیده نشد، به گونه ای که شاخص رده بندی به دست آمده صفر بود. یافته های ایمونوهیستوشیمیایی در تومور سرطان موکواپیدرموئید نشان دهنده ی رنگ پذیری کمتر از پنج درصد سلول های اپی تلیالی بود، به گونه ای، که تنها شماری اندک از سلول های اپی تلیالی مثبت شده بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج بررسی کنونی نشان دهنده ی بروز پروتئین S–100 در پلئومورفیک آدنوما بود. بروز این شاخص در سرطان آدنوئید سیستیک و سرطان موکواپیدرموئید منفی بود. برپایه ی یافته های این بررسی، بودن سلول های میواپی تلیال در سرطان آدنوئید سیستیک و سرطان موکواپیدرموئید به بررسی بیشتر نیاز دارد.

    کلیدواژگان: ایمونوهیستوشیمیایی، S- 100، پلئومورفیک آدنوما، سرطان آدنوئید سیستیک وسرطان وکواپیدرموئید
  • محمد اثنی عشری، ماندانا ستاری، فرزاد کاظمی زند صفحه 33
    بیان مساله: ایجاد سوراخ (پرفوریشن) در ریشه یکی از دشواری هایی است، که در مراحل درمان ریشه ممکن است روی دهد. برای بستن سوراخ و قطع ارتباط ریشه با محیط پیرامون آن، کاربرد موادی که بتواند مهر و موم کافی و مناسب ایجاد کند و در عین حال، با قیمت مناسب در دسترس باشد، ضروری به نظر می رسد.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی مقایسه ای میزان ریزنشت سه ماده ی MTA، Root MTA و سیمان پرتلند در ترمیم سوراخ های جانبی ریشه ی دندان است.
    مواد و
    روش
    در این بررسی تجربی 54 دندان مولر سالم برگزیده شدند و نمونه ها به صورت تصادفی در سه گروه 16 تایی و شش دندان هم در گروه های شاهد مثبت و منفی قرار گرفته و با روش استپ بک (Step Back) آماده شدند. سپس، در یک سوم پایانی در محل خمیدگی کانال ریشه ی آنها با فرز 008 یک سوراخ ایجاد گردید و پس از آن حفره ایجاد شده با مواد آزمایش MTA و Root MTA و سیمان پرتلند گونه ی I ترمیم گردید. در گروه شاهد مثبت نیز، سوراخ ایجاد گردید، ولی در گروه شاهد منفی، هیچگونه سوراخی ایجاد نشد. دندان ها با دو لایه ی لاک ناخن پوشانده شده و پس از انکوباسیون به مدت 24 ساعت، در محلول فوشین دو درصد قرار گرفتند. سپس، دندان ها برش خوردند و پس از آن به وسیله ی استریومیکروسکوپ، میزان ریز نشت فوشین اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک سویه و آزمون آماری (Least Square Differences) LSD واکاوی شد.
    یافته ها
    در گروه شاهد مثبت، رنگ در همه ی نواحی سوراخ کاملا نفوذ کرده بود و در گروه شاهد منفی هیچگونه نشتی دیده نشد. از لحاظ ریزنشت، میان MTA و Root MTA اختلاف آماری معنادار وجود نداشت (05/0p>). در حالی که، میان سیمان پرتلند با MTA و Root MTA، اختلاف آماری معنادار وجود داشت (0001/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه نتایج این بررسی، Root MTA می تواند به عنوان جایگزین Pro Root MTAدر درمان سوراخ های جانبی ریشه به کار رود، اما استفاده از سیمان پرتلنددر این مورد به بررسی های بیشتر نیاز دارد.
    کلیدواژگان: ریزنشت، سوراخ، Pro Root MTA، Root MTA و سیمان پرتلند
  • صدیقه خدمت، مائده صداقتی صفحه 44
    بیان مساله: بررسی توانایی مهر و موم کنندگی سیلرهای گوناگون به کمک آزمایش های ریزنشت و یا استحکام باند (چسبندگی) آنها به عاج و گوتاپرکا انجام می گیرد. از آنجا که، در بررسی های ریزنشت امکان تعیین این که، ریزنشت از کدام ناحیه (مرز میان گوتاپرکا و سیلرو یا سیلر و عاج) رخ داده، وجود ندارد. بنابراین، از بررسی های استحکام چسبندگی میان سیلرها با عاج و گوتاپرکا به این منظور استفاده می شود.
    هدف
    این مطالعه به منظور اندازه گیری استحکام باند دو سیلر AH26 و Dorifill به عاج و گوتاپرکا و ارتباط آن با میزان ریزنشت آپیکالی آنها در بررسی به روش الکترو شیمیایی انجام شد.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش تجربی، برای بررسی استحکام کششی چسبندگی سیلرها به عاج و گوتاپرکا از سطوح عاجی آماده شده در بخش تاجی 24 دندان مولر نخست و دوم کشیده شده ی فک بالا و پایین و 24 قطعه ی گوتاپرکا (به ابعاد 3×20×10 میلی متر) استفاده شد. دو گروه سیلر در درون سیلندرهای آلومینیومی دست ساز (48 سیلندر) قرار گرفتند و سیلندرها بر روی قطعات عاج و گوتاپرکا ثابت شدند. استحکام چسبندگی هر یک از سیلرها جداگانه با عاج و گوتاپرکا در چهار گروه (12 نمونه در هر گروه) به کمک دستگاه آزمایش یونیورسال (Universal testing machine) (ZWick) اندازه گیری شد و نتایج با آزمون t-test بررسی گردید. برای ارزیابی ریزنشت آپیکالی از 36 دندان کانین فک بالا و پایین و روش الکتروشیمیایی استفاده شد. دندانهای انتخاب شده به طور تصادفی به دو گروه 16تایی بخش شدند. پس از آماده سازی کانال ها، نمونه های هر دو گروه با گوتاپرکا و یکی از دو گونه سیلر مورد آزمایش به روش تراکم جانبی پر شدند و چهار دندان، به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. سنجش ریزنشت، با به کارگیری منبع الکتریکی با توان 10 ولت و اندازه گیری میزان جریان در مدار دستگاه مورد آزمایش با ثبت اختلاف پتانسیل دوسر یک مقاومت 100 اهمی به وسیله ی یک مولتی متر دیجیتال در فاصله های 72 ساعت و به مدت 30 روز انجام شد. در این بخش از آزمون مان ویتنی برای واکاوی داده ها بهره گرفته شد.
    یافته ها
    استحکام چسبندگی سیلر AH26 به عاج و گوتاپرکا به گونه ای چشمگیر بیشتر از Dorifill بود. همچنین، میانگین ریزنشت آپیکالی آن پایین تر از Dorifill بود.
    نتیجه گیری
    برپایه ی یافته های این بررسی، میان استحکام چسبندگی دو سیلر AH26 و Dorifill به عاج و گوتاپرکا و مقاومت آنها در برابر ریزنشت آپیکالی رابطه ی مستقیم وجود داشت.
    کلیدواژگان: استحکام چسبندگی، ریزنشت، روش الکتروشیمیایی
  • زهرا دلیلی، مهرنوش مهر صفحه 53
    بیان مساله: ارزیابی شکستگی های فکی- صورتی برپایه ی معاینه های بالینی و پرتونگاری های مناسب انجام می گیرد. پرتونگاری های معمولی سالهاست، که به عنوان پرتونگاری های موفق در تشخیص شکستگی ها مورد استفاده قرار می گیرد و روش های پیشرفته، مانند سی.تی.اسکن و سی.تی.اسکن سه بعدی، به تازگی به عنوان کمک به آنها به کار گرفته می شوند. پرتونگاری پانورامیک، به عنوان یکی از پرتونگاری های ساده می تواند به طور همزمان، ماگزیلا و مندیبل را پوشش دهد و در ضمن در این کلیشه، تصاویر بخشی از استخوان زایگوما و لبه ی پایینی اوربیت را نیز، در بیشتر موارد به دست می دهد. روش معمول در بررسی شکستگی های استخوان زایگوما و لبه ی پایینی اوربیت استفاده از روش اختصاصی زایگوما (واترز) می باشد.
    هدف
    هدف از این بررسی، تعیین همخوانی دو روش پرتونگاری پانورامیک و واترزدر تشخیص شکستگی استخوان زایگوما و لبه ی پایینی اوربیت بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی توصیفی-تحلیلی، پرتونگاری های پانورامیک و واترز 58 بیمار برگزیده شدند و پس از رمزگذاری کلیشه ها، از متخصص رادیولوژی خواسته شد، که درباره ی بود یا نبود شکستگی های لبه ی پایینی اوربیت، زایده ی ماگزیلاری زایگوما (درز زایگوماتیکوماگزیلاری)، زایده ی تمپورال زایگوما، قوس زایگوما و دیواره ی کناری سینوس، در پرسشنامه اظهار نظر کند و داده های مردم شناختی (Demographic) بیماران نیز، گردآوری شد. سپس، داده ها در نرم افزار SPSS نسخه ی 5/11 وارد و میزان همخوانی دو روش به کمک واکاوی توافق کاپا بررسی شد.
    یافته ها
    با توجه به مقادیر کاپا و با ضریب اطمینان 95 درصد، بی در نظر گرفتن سمت درگیری، بیشترین میزان همخوانی مشاهده شده در میان دو روش واترز و پانورامیک در تشخیص شکستگی زایده ی ماگزیلاری استخوان زایگوما، بسیار خوب تا عالی بود (76/0=K، 001/0p<) همخوانی این دو روش در تشخیص شکستگی لبه ی پایینی اوربیت، شکستگی زایده ی تمپورال استخوان زایگوما و دیواره ی کناری سینوس در حد متوسط تا خوب بوده و در تشخیص شکستگی قوس زایگوما، کمترین همخوانی دیده شد.
    نتیجه گیری
    برپایه ی نتایج این بررسی و میزان همخوانی به دست آمده، یافته های پانورامیک را درباره ی شکستگی زایده ی ماگزیلاری استخوان زایگوما و لبه ی پایینی اوربیت می توان جدی گرفت و از این روش، با توجه به پوشش گسترده ی ناحیه در آسیب ها و ضربه های فکی-صورتی استفاده ی بهینه ترکرد.
    کلیدواژگان: پرتونگاری پانورامیک، پرتونگاری دندان، شکستگی گونه
  • مینو مهشید، ماندانا ستاری، مهسا مهدیزاده دستجردی صفحه 63
    بیان مساله: ویژگی های زیست شناختی رزین ها به شدت از واکنش مونومر- پلی مر اثر می پذیرد. با وجود روش های گوناگون مورد استفاده برای آغاز پلیمریزاسیون، این واکنش هیچ گاه کامل انجام نمی شود و مقداری مونومر واکنش نیافته در پلی مر بر جا می ماند، که در بزاق حل می شود. موادی که از رزین نشت می یابد می تواند به واکنش های ناسازگار در مخاط دهان منجر شود.
    هدف
    هدف از این بررسی مقایسه ی سمیت سلولی آکریل های خودسخت شونده ی (self cure) ایرانی و خارجی و اثر آنها بر القای تولید اینترلوکین- 6 به وسیله ی فیبروبلاست های L-929 موش بوده است.
    مواد و
    روش
    آکریل های مورد بررسی در این پژوهش عبارت بودند از: آکریل تریم (پلی وینیل اتیل متاکریلات)، آکریل دورالی (پلی متیل متاکریلات) و آکریل آکروپارس (پلی متیل متاکریلات). آکریل ها به شکل حلقه هایی با ابعاد مشخص فراهم شدند. شمار حلقه های آکریلی 30 عدد از هر گونه (روی هم رفته 90 عدد) بود. محلول به دست آمده از فیبروبلاست ها را به همراه حلقه های آکریلی در پلیت های کشت سلول 24 خانه ای قرار داده و بر روی آنها، محیط کشت شامل محیط RPMI-1640 به همراه پادزیست (آنتی بیوتیک) و FBS%10 درصد افزوده شد. پلیت های کشت در انکوباتور Co2 قرار داده شده و پس از گذشت یک ساعت، 24 ساعت و هفت روز بررسی شدند. در پایان، با استفاده از آزمون MTT و روش ELISA، سمیت سلولی آکریل های مورد آزمایش و اثر القایی آنها بر تولیدIL-6 بررسی گردید. برای واکاوی داده ها از آزمون های واریانس دوسویه (two way ANOVA)، کروسکال والیس (Kruskal-wallis) و مان ویتنی (Mann-Whitney U) استفاده شد.
    یافته ها
    به لحاظ سازگاری زیستی اختلافی معنادار میان سه آکریل مورد بررسی دیده شد، که این اختلاف، در هر سه زمان مورد نظر، روندی یکسان نشان می داد. به گونه ای که، میان آکریل های تریم و دورالی با 05/0p<، میان دورالی و آکروپارس با 01/0 p<و میان تریم و آکروپارس با 01/0 p<اختلاف معنادار آماری وجود داشت، ولی تفاوتی معنادار به لحاظ تولید IL-6 در میان سه آکریل بالا، مشاهده نگردید (120/0=p). کمترین سمیت سلولی در زمان 24 ساعت دیده شد، که اختلاف آماری معنادار با زمان های یک ساعت و یک هفته داشت (001/0p<).
    نتیجه گیری
    آکریل های دارای متیل متاکریلات (دورالی و آکروپارس) اثرات سمی بیشتر را بر روی فیبروبلاست ها بجا می گذارند، که البته اثر سمی آکروپارس، به مراتب بیشتر از دورالی بود. کمترین سمیت سلولی درباره تریم دیده شد، که دارای وینیل اتیل متاکریلات است. اما درباره ی تولید IL-6، هیچ تفاوتی میان سه آکریل مورد بررسی وجود نداشت.
    کلیدواژگان: سمیت سلولی، آکریل های خودسخت شونده، تولید اینترلوکین، 6 (IL، 6)، فیبروبلاست های L، 929 موش
  • شعله شهیدی، زهرا واثق صفحه 75
    بیان مساله: شکستگی ریشه ی دندان های دایم، مساله ای به نسبت کمیاب از آسیب های دندانی است، که درحدود 5/0 تا 7 درصد از موارد ضربه به ناحیه ی فک ها رخ می دهد. عموما تشخیص پایانی، برپایه ی پرتونگاری و دیدن خط یا خطوط شکستگی و حرکت یالقی بخش تاجی دندان شکسته شده، است. در سال های اخیر، پرتونگاری دیجیتال با استفاده از گیرنده های گوناگون در دسترس همگان قرار گرفته است. برای این گیرنده ها برتری های فراوان عنوان گردیده، که عمده ترین آن، کاهش میزان پرتو دریافتی بیمار است.
    هدف
    هدف از بررسی کنونی، مقایسه ی دقت تشخیصی گیرنده ی PSP و فیلم دندانی F در تشخیص شکستگی های غیر عمودی ریشه ی دندان به شیوه ی آزمایشگاهی است.
    مواد و
    روش
    از شمار 162 دندان تک ریشه ی کشیده شده، که در نیمی از آنها شکستگی ریشه ایجاد شد، پرتونگاری استاندارد پری اپیکال موازی با دو گیرنده ی PSP و فیلم دندانی F فراهم گردید. بود یا نبود شکستگی های غیر عمودی به وسیله ی دو مشاهده گر، برپایه ی یک مقیاس دو درجه ای بررسی شد. وضعیت واقعی ریشه ی دندان ها به وسیله ی رنگ آمیزی تعیین گردید. حساسیت و ویژگی گیرنده های مورد بررسی محاسبه و پاسخ مشاهده گرها، از نظر توافق به وسیله ی آزمون آماری مک- نمار تعیین شد.
    یافته ها
    برپایه ی واکاوی آماری، اندازه ی حساسیت (Sensitivity) گیرنده ی PSPو FILM-F، به ترتیب 5/77 و 80 درصد و ارزش ویژگی (Specificity value) 87 و 2/83 درصد بود. اختلاف های موجود، از نظر آماری معنادار نبودند (02/0p>).
    نتیجه گیری
    گر چه اختلافی معنادار در توان تشخیصی دو گیرنده ی مورد بررسی در یافتن شکستگی ریشه ی دندان مشاهده نشد، اما با توجه به کاهش پرتودهی لازم برای پرتونگاری دیجیتال نسبت به فیلم F، جایگزینی این گیرنده به جای روش معمولی و متکی به فیلم، بخردانه و منطقی است.
    کلیدواژگان: شکستگی ریشه، گیرنده یPSP، فیلم F، پرتونگاری دیجیتال
  • مهدی داورمنش، مریم مردانی، حسین میرخانی، احمد منبتی، نادر تنیده، محمد خلق اله صفحه 83
    بیان مساله: التهاب مخاط دهانی (OM) یکی از اثرات جانبی زیان آور درمان سرطان هاست، که به دنبال شیمی درمانی و پرتودرمانی در ناحیه ی سر و گردن رخ می دهد. با عنایت به نقش حساس سایتوکاین های پیش التهابی و یک فاکتور نسخه برداری سلولی مهم تحت عنوان فاکتور هسته ای کاپا- بی] (NF-kB) Nuclear Factor kappaB [در روند ایجاد التهاب مخاطی ناشی از شیمی درمانی، بررسی جانوری با هدف ارزیابی پاسخ بالینی و میکروسکوپی ناشی از مهار قدرتمند موثر فاکتورهای ذکر شده بر روی این روند التهابی طراحی گردید.
    هدف
    ارزیابی اثر دگزامتازون، در مهار ایجاد دامنه ای گسترده از سایتوکین های پیش التهابی، بر روی دوره و شدت این عارضه ی ناشی از شیمی درمانی در الگوهای جانوری.
    مواد و
    روش
    این پژوهش با طراحی کارآزمایی بالینی بر روی 75 هامستر نر بالغ انجام گرفت. این جانوران به سه گروه رده بندی شدند: گروه نخست، شیمی درمانی و پیش دارویی دگزامتازون دریافت نکردند. گروه دوم، پیش دارویی دگزامتازون دریافت نکرده، ولی شیمی درمانی را دریافت کردند و گروه سوم، افزون بر شیمی درمانی، پیش دارویی دگزامتازون در مقادیری گوناگون (یک، 1/0، 05/0 میلی گرم بر کیلوگرم) دریافت کردند. شیمی درمانی در روزهای یک و دو از آغاز پژوهش و پیش دارویی دگزامتازون در روزهای یک تا نه تجویز گردید. در روز چهارم، برای آسانی در ایجاد التهاب مخاط دهانی، خراش مکانیکی بر روی گونه ی جانوران ایجاد شد و در روزهای 6، 9 و 16، بررسی های بالینی و بافت شناختی از آسیب های التهابی مخاط دهان انجام گرفت. در روز نهم، با خونگیری، شمارش سلول های خونی و از چند جانور، با انتخاب اتفاقی در هر گروه، کشت خون و بررسی آسیب شناختی بافتی برای تشیخص کاندیدوز دهانی فراهم گردید. برای بررسی واکاوی داده ها از آزمون کروسکال والیس استفاده شد.
    یافته ها
    در زیرگروه های دریافت کننده ی پیش دارویی دگزامتازون با مقادیر متوسط و بالا، بروز آسیب های التهاب مخاطی دهان از نظر میکروسکوپی و ماکروسکوپی کاهش یافت. مهم ترین یافته ی منفی این بررسی، بروز مرگ و میر در زیرگروه های دریافت کننده ی پیش دارویی دگزامتازون در شماری از جانوران بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد، که در میان سه اندازه ی مورد استفاده برای پیش دارویی دگزامتازون، اندازه ی متوسط (1/0میلی گرم/ کیلوگرم) با وجود بروز مرگ و میر کمتر، توانسته است اثر مثبت چشمگیری در کاهش شدت این التهاب به وجود آورد.
    کلیدواژگان: التهاب مخاط (موکوزایتیس) دهانی (OM)، پیش دارویی دگزامتازون، شیمی درمانی با 5، FU
  • مریم مصباحی، زهرا هاشمی اردکانی صفحه 96
    بیان مساله: بیشتر از 60 سال است، که از فرموکرزول، به عنوان رایج ترین ماده در درمان پالپوتومی زنده ی دندان های شیری استفاده شده است، اما در طی سالیان اخیر، نگرانی هایی درباره ی احتمال مسمومیت و اثرات موتاژنیک، به دنبال استفاده از این ماده ایجاد شده است. بنابراین، بررسی هایی گسترده برای یافتن مواد و روش های جایگزین در حال انجام است.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی میزان موفقیت بالینی و پرتونگاری روش الکتروسرجری در درمان پالپوتومی زنده ی دندان های مولر شیری بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی کارآزمایی بالینی، از الکترود سوزنی شکل دستگاه الکتروسرجری برای انجام درمان پالپوتومی زنده در 40 دندان مولر شیری استفاده شد. درمان در همه ی دندان ها به صورت یک جلسه ای انجام گردید. شش تا 12 ماه پس از پایان درمان، بر روی همه ی دندان های درمان شده بررسی بالینی و پرتونگاری انجام گردید و هر گونه نشانه ای از درد، فیستول، تورم، لقی پاتولوژیک، رادیولوسنسی در ناحیه ی فورکا و تحلیل های پاتولوژیک ریشه، به عنوان شکست درمان انگاشته شد.
    یافته ها
    پس از یک دوره پی گیری شش تا 12 ماهه، میزان موفقیت بالینی، 100 درصد و میزان موفقیت پرتونگاری این روش درمانی، 2/84 درصد بود. میزان موفقیت کلی (بالینی و پرتونگاری) نیز، برابر 2/84 درصد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که، روش الکتروسرجری یک درمان غیر دارویی، آسان، سریع و موثر است، شاید بتوان این روش را به عنوان یک جایگزین مناسب برای فرموکرزول معرفی کرد.
    کلیدواژگان: پالپوتومی، دندان های مولر شیری، الکتروسرجری، فرموکرزول
  • ناصر کاویانی، قادر فیضی، امیر منصور شیرانی صفحه 105
    بیان مساله: حالت تهوع شدید به هنگام کار دندانپزشکی در برخی بیماران وجود دارد، که درمان دندانپزشکی را دشوار می سازد. روش هایی گوناگون برای مهار این حالت در دندانپزشکی به کار رفته است.
    هدف
    در این پژوهش اثر آرام بخشی استنشاقی در مهار واکنش تهوع و بهبود شرایط کار دندانپزشکی در بیماران با واکنش تهوع قوی بررسی شده است.
    مواد و
    روش
    در این بررسی که به صورت کارآزمایی بالینی انجام شد، 14 فرد بزرگسال سالم، که در دو مراجعه ی پیشین به دندانپزشک، حالت تهوع از انجام کار در آنها جلوگیری کرده بود، برای درمان دندان های پشتی فک پایین برگزیده شدند. بیماران با ترکیب گازی 50 درصد اکسیژن و 50 درصد نیتروس اکسید درمان گردیدند. شدت واکنش تهوع و شرایط انجام کار بررسی شده و نتایج با استفاده از آزمون آمار توصیفی، اسپیرمن، من ویتنی و ویلکاکسون واکاوی گردیده و گزارش شدند.
    یافته ها
    از 14 بیمار مورد بررسی چهار نفر مرد (6/28 درصد)، و 10 نفر زن (4/71 درصد) بودند. به هنگام کار برای بیماران، واکنش تهوع در 11 نفر از آنان کاملا غیر فعال شده و یا کمی فعال بوده و در سه نفر (4/21 درصد)، این واکنش به هنگام کار همچنان فعال برجا ماند. در نه نفر از بیماران (2/64 درصد) کار دندانپزشکی به آسانی قابل انجام گردید، در سه نفر (4/21 درصد) کار دشوار بوده و در دو نفر (3/14 درصد)، واکنش تهوع از انجام کار جلوگیری کرد. به هنگام کار، هیچ عارضه ای دیده نشد.
    نتیجه گیری
    برای کاهش شدت واکنش تهوع و بهبود شرایط کار در افراد با واکنش تهوع شدید به هنگام کار دندانپزشکی می توان از آرام بخشی استنشاقی، استفاده از ترکیب گازهای نیتروس اکسید (N2O) و اکسیژن (O2)، که یک روش کم خطر و با کاربرد راحت است بهره جست. در مواردی، که این روش موثر واقع نشود، می توان از روش های دیگر، مانند هوشبری عمومی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تهوع، آرام بخشی استنشاقی، درمان های دندانپزشکی
  • جلیل مدرسی، عبدالرحیم داوری، حمید رضوان صفحه 114
    بیان مساله: پالپ تستر الکتریکی وسبله مهمی برای بررسی وضعیت حیاتی پالپ است،احتمال داده شده است که مصرف داروهای مسکن موجب کاهش حساسیت دندان به تست الکتریکی می شود.
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر پیش دارویی ایبوپروفن در تغییر پاسخ دندان های میانی زنده به پالپ تستر بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی کارآزمایی بالینی از 88 دندان سالم میانی وطرفی فک بالا، استفاده شد. پس از گرفتن تاریخچه پزشکی و دندانپزشکی و معاینات کلبنیکی اولیه تست الکتریکی دندانها با استفاده از پالپ تستر و خمیر دندان، به عنوان ماده ی هادی انجام شد ونتابج ثبت گردید. یک ساعت پس از مصرف 400 میلی گرم ایبوپروفن بوسیله افراد داوطلب دوباره دندان های مورد بررسی مورد آزمون الکتریکی قرار گرفت. اعداد به دست آمده ثبت شده و بررسی آماری بوسیله آزمونی تی- تست (t-test) انجام گردید.
    یافته ها
    میانگین پاسخ دندانها پیش از مصرف دارو، 5/2 و پس از مصرف، 7/2 و از لحاظ آماری معنادار بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد، که ایبوپروفن باعث کاهش پاسخ دهی دندان سالم به تحریکات الکتریکی پالپ تستر می شود، بادقت کافی در استفاده از پالپ تستر نتایج پالپ تستر با اندکی چشمپوشی درباره ی بیمارانی، که ایبوپروفن مصرف کرده اند، قابل اطمینان است.
    کلیدواژگان: پالپ تستر، ایبوپروفن، دندان های انسیزور فک بالا
  • اردشیر لفظی، نادر ابوالفضلی، امیر اسکندری، عدیله شیر محمدی صفحه 120
    بیان مساله: عوامل خطرزای (Risk Factors) زیادی باعث پیشرفت بیماری پریودنتیت می شوند، که سیگار به عنوان یکی از این عوامل به شمار می رود. با توجه به این که، روزبه روز بر شمار افراد سیگاری افزوده می شود، درباره ی اثرات سیگار بر بافت های پریودنتال جای نگرش و بررسی وجود دارد.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی بالینی اثرات سیگار بر روی بافت های پریودنتال در مراجعه کنندگان به بخش های بیماری های دهان و پریودنتیکس دانشکده ی دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1384- 1385 است.
    مواد و
    روش
    بررسی کنونی به شیو ی تحلیلی و به صورت مقطعی انجام شد. حجم نمونه را 100 بیمار مبتلا به پریودنتیت مزمن تشکیل دادند. از این شمار، 50 نفر سیگاری (گروه مورد) در دو گروه 34 نفر سیگاری شدید و 16 نفر سیگاری ملایم و 50 نفر غیرسیگاری (گروه شاهد) بودند. پس از اطمینان از یکسان بودن میانگین سنی افراد، متغیرهای پریودنتالی شامل: عمق نفوذ پروب، تحلیل لثه، میزان سطح چسبندگی از دست رفته، لقی دندان و خونریزی به هنگام پروبینگ. ارزیابی و در پرسشنامه هایی، که به همین منظور فراهم شده بود، وارد گردیدند. برای واکاوی داده ها از آزمون های تعقیبی توکی (Tukey) و مجذور کای، آزمون همبستگی پیرسون (pearson) و برنامه ی نرم افزاری SPSS استفاده گردید.
    یافته ها
    عمق نفوذ پروب، تحلیل لثه ، میزان سطح چسبندگی از دست رفته در افراد سیگاری شدید نسبت به غیرسیگاری ها و سیگاری ملایم افزایشی معنادار را نشان داد. در مقایسه ی افراد غیرسیگاری با سیگاری ملایم، هیچیک از متغیرهای یاد شده ی بالا در میان این دو گروه نتایج معنادار به دست نیامد (05/0p>). خونریزی به هنگام پروبینگ در افراد سیگاری شدید نسبت به غیرسیگاری ها و سیگاری ملایم کاهشی معنادار را نشان داد (00/0=p). درباره ی بررسی اثر اندازه ی مصرف سیگار برپایه ی بسته- سال (pack years) بر متغیرهای موردنظر که نشان دهنده ی شدت پریودنتیت است، نتایج معنادار به دست نیامد (05/0p>).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از بررسی متغیرهای پریودنتالی، که همه ی آنها موید افزایش شدت پریودنتیت در افراد سیگاری نسبت به غیرسیگاری است، بهتر است که برای افزایش آگاهی افراد در این زمینه، برنامه هایی ویژه، تدارک دیده شود.
    کلیدواژگان: پریودنتیت، سیگاری شدید، سیگاری ملایم
  • علیرضا دانش کاظمی، عبدالرحیم داوری، فریبا دستجردی، عبدالرحمن فخراحمد صفحه 132
    بیان مساله: یکی از عوامل مهم درچسبندگی، گونه ی باندینگ مربوطه است. باندینگ های نسل ششم نسبت به نسل پنجم کاربردی آسان تر دارند، ولی گفته می شود، قدرت چسبندگی این باندها، با گذشت زمان کاهش می یابد.
    هدف
    هدف از این بررسی، مقایسه ی استحکام چسبندگی برشی یک گونه کامپوزیت با استفاده از یک گونه باندینگ نسل ششم و یک گونه باندینگ نسل پنجم سه ماه پس از نگهداری در سرم فیزیولوژی بود.
    مواد و
    روش
    این بررسی به روش آزمایشگاهی بر روی 40 دندان کشیده شده ی قدامی گاو انجام شد. در آغاز، مینای دندان ها به طور کامل برداشته شد و با توجه به گونه ی باندینگ و کاربرد یا عدم کاربرد روش اچینگ، نمونه ها به چهار گروه بخش شدند. در نیمی از دندان ها ازExcite (باندینگ نسل پنجم) و در دیگران از Prompt L-pop)باندینگ نسل ششم) استفاده شد و بر روی بخش باند شده، کامپوزیت Z250 قرار گرفت. نمونه ها به مدت90 روز در سرم فیزیولوژی نگهداری شدند و سپس، ترموسیکل و در سیستم Dartec در زیر اثر نیروی برشی قرار گرفتند و واکاوی آماری با استفاده از One-way ANOVA و Tukey’s Test انجام گردید.
    یافته ها
    در گروه بی اچ، چسبندگیPrompt L-pop به گونه ای معنادار بهتر از Exciteبود و در گروه با اچ Excite نیز، به گونه ای معنادار بهتر بود. تفاوتی معنادار میان دو زیر گروه با و بی اچ در Prompt L-pop نبود، ولی در زیر گروه های Excite، تفاوت میان این دو گروه معنادار بود.
    نتیجه گیری
    استفاده ازExcite همراه با اسید اچ، باندینگ قابل اعتمادتری را در عاج نسبت به Prompt L-popایجاد می کند.
    کلیدواژگان: استحکام چسبندگی برشی، توتال اچ، سلف اچ، کامپوزیت، عاج
  • صغری یاسایی، محمد مهدی سروش صفحه 143
    بیان مساله: به هنگام درمان با دستگاه فانکشنال در بیماران با مال اکلوژن کلاس دو، مندیبل در موقعیت پایین تر و جلوتر جا می گیرد و با توجه به ارتباط زبان با فک پایین، تغییر موقعیت زبان وفضای دهانی حلقی نیز، می تواند یکی از اثرات درمانی دستگاه فانکشنال باشد.
    هدف
    هدف از این بررسی تعیین تغییرات فضای دهانی حلقی و سطح خلفی زبان به دنبال درمان با دستگاه فانکشنال فرمند برای درمان بیماران با مال اکلوژن کلاس دو زیر گروه یک بود.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش کارآزمائی بالینی پرتونگاری سفالومتری پیش و پس از درمان 28 بیمار دارای مال اکلوژن کلاس دو زیر گروه یک بررسی شدند. این بیماران شرایط لازم را برای درمان با دستگاه فانکشنال داشته و به طور میانگین 11 ماه درمان برای آنها انجام گرفت. دامنه ی سنی دختران، 10 تا 13 سال و پسران 11 تا 14 سال بود. سفالومتری بیماران برپایه ی شاخص های الگوی رشدی، به سه دسته ی افقی، عمودی و طبیعی بخش شد و برای بررسی سفالومتری ها، از شاخص مک نامارا (McNamara) و شماری از شاخص های خطی برای بررسی تغییر موقعیت سطح خلفی زبان و فضای دهانی حلقی استفاده شد و با استفاده از آزمون Paired-T، اختلاف میانگین های پیش و پس از درمان بررسی شد. همچنین، برای مقایسه ی سه گروه رشدی، از آزمون واریانس استفاده شد.
    یافته ها
    در این بررسی زبان در بعد افقی به گونه ای معنادار (001/0p<) به سمت قدام و در بعد عمودی، به اندازه ای ناچیز به پایین جابه جا شد. اندازه ی فضای دهانی- حلقی در بعد ساژیتال به گونه ای معنادار افزایش نشان داد (001/0p<) و میان کاهش زاویه ی ANB با حرکت رو به جلو زبان و افزایش فضای دهانی- حلقی در بعد ساژیتال همبستگی معناداری دیده شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    درمان با دستگاه فانکشنال فرمند باعث تغییرات معنادار موقعیت زبان و افزایش معنادار فضای دهانی حلقی در بعد ساژیتال بیمار می شود.
    کلیدواژگان: زبان، فضای دهانی، حلقی، مال اکلوژن کلاس II، دستگاه فانکشنال فرمند
  • شاهرخ قیصری، سیدمحمدتقی آیت اللهی، حمیدرضا پاکشیر صفحه 152
    بیان مساله: افزایش درخواست برای مراقبت های بهداشتی و منابع محدود، فشار را بر دولت ها برای یافتن سازو کاری در اختصاص عادلانه و توزیع مناسب منابع افزایش داده است. استفاده از واکاوی های اقتصادی، یکی از ابزارهای مناسب برای سیاستگذاری این منابع به صورت عادلانه و با رعایت اولویت هاست.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی هزینه های سرمایه ای و مصرفی خرج شده در واحدهای بهداشت دهان و دندان مراکز بهداشتی درمانی در استان فارس و مقایسه ی آن با درآمد این مراکز و اثرگذاری آن بر شاخص های سلامت دهان و دندان بود.
    مواد و
    روش
    داده های مربوط به این بررسی، برپایه ی فرم های آماری واحدهای بهداشت دهان و دندان مراکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی، که هر سه ماه یکبار به مرکز بهداشت استان فرستاد می شود، استخراج شده است. دوره ی بررسی سال های 1382-1380 است.
    یافته ها
    هزینه ی صرف شده برای انجام خدمات بهداشت دهان و دندان در سال 1380، 160/471/871/6 ریال، در سال 1381، 540/026/243/6 و در سال 1382، 880/570/009/7 ریال بوده است. نسبت درآمد به هزینه در سال 1380 در حدود 20 درصد و در سال های 1381 و 1382، هر یک، به ترتیب 25 و 26 درصد برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به تعرفه ی پایین خدمات دندانپزشکی و پرداخت یارانه به گروه های هدف، همواره هزینه ی واحدهای بهداشت دهان و دندان بیشتر از درآمد آن است. این هزینه ها اثر بر بهبود شاخص های سلامت دهان و دندان (DMFTو (dmft در استان فارس نداشته است.
    کلیدواژگان: واکاوی هزینه در دندانپزشکی، هزینه ی منفعت، هزینه ی اثربخشی، مرکز بهداشتی درمانی، واحد بهداشت دهان و دندان، استان فارس
|
  • Ghavam Nasiri M., Moghadas Mj., Mohtasham N., Pezeshki Rad H., Khadivi Borujeni Page 1
    Statement of problem: "Power Bleaching" which is a new an in-office whitening technique with a combination of a whitening agent (peroxide) and an auxiliary (plasma-Arch light), has been claimed to be an effective and fast method in tooth bleaching. What is more important in using this method is the maintenance of the pulp health after tooth whitening.
    Purpose
    The aim of this study was to evaluate the human pulpal response after bleaching with H2o2 38% and plasma-Arc light.
    Materials And Method
    Eighty seven sound first premolars from 27 patients were selected and divided into 3 groups of 29, based on the time intervals of histologic evaluation. In each group 9 teeth were considered as a control. Vitality tests were done before bleaching (base line) and in four intervals of 2, 7, 30 and 60 days, but histologic evaluation was performed in three intervals 2, 7 and 60 days. Immediately after extraction, apical one third of the roots were sectioned off and each specimen was placed in 10% buffered formalin solution for pulpal fixation. EDTA was used for decalcification and sections were prepared from each specimen and stained with H&E and subsequently assessed microscopically for the following criteria: Irregularities in the odontoblastic layer, the presence of inflammatory cell, vasodilatation and pulpal fibrosis. Data was analyzed using Friedman test and Wilcoxon test (α= 0.05).
    Results
    There were significant differences between the 2 and 60 days groups and between 7 and 60 days groups with respect to inflammatory responses and vasodilatation (p<0.05). Comparison of the control and experimental groups of the 2 and 7 days revealed statistically significant differences in inflammation and vasodilatation (p<0.05). No patient had experienced sensitivity, after different bleaching periods.
    Conclusion
    Bleaching of teeth with H2o2 38% and plasma-Arc light might cause slight to moderate pulp reactions after 2 and 7 days confined to the coronal pulp. However, the observed histological changes did not affect the overall health of the pulp tissue permanently.
  • Bidar M., Zarei M., Ghiami M Page 12
    Statement of problem: Studies have shown the effect of sealers used with master cones in order to gain better apical multi dimensional sealing. This goal is considered to be effective in treatment prognosis and blocking micro-organisms and limiting their activities. Applicable sealers should have advantages such as little dissolution and proper adaptation to periapical tissue. Calcium phosphate and hydroxy apatite are compounds that have shown significant effect in recovery of osseous lesions.
    Purpose
    The aim of this study was to apply a mixture of these materials as sealer, named Apatite Root Sealer, with gutta percha in root canals and compare its micro leakage with AH26 sealer.
    Materials And Method
    In this experimental study 26 extracted single-root human adult teeth, with same size and without curve were selected. The apical third of roots were prepared by step-back technique and Race rotary files (6%) up to MAF# 40 and the coronal two thirds were prepared by gates gliddens. The canals were irrigated with sodium hypochlorite 5. 25%. The teeth were divided in two test groups of 10 and two control groups of three teeth. Group A: Canals were filled with gutta percha & Apatite Root Sealer. Group B: Canals were filled with gutta percha & AH26 sealer. The access cavities were sealed with Glass ionomer and then samples were placed in incubator at 37ه C and 100% humidity for about 48 hours. After sealing the roots with two layers of nail polish and sticky wax except for the two mm of apical area, the teeth were placed in silver nitrate 50% for six hours and then rinsed and exposed to florescent light before floating in developing solution for about two hours. Specimens were sectioned longitudinally from buccal to lingual and examined under a stereomicroscope by 0. 1 mm accuracy. The dye penetration level was measured and analyzed using T-student statistical test.
    Results
    Measuring the samples showed that dye penetration in Apatite root sealer group was more than AH26 group, which was significantly comparative (p<0. 001).
    Conclusion
    Since the resin-based sealer (AH26) was more trustworthy and effective in achieving apical seal in comparison to the Apatite root sealer, its application is more recommended.
  • Jalayer Nadery N., Jamali Zavarehei M., Hashemi A Page 22

    Statement of problem: Salivary gland tumors comprises a large groupe of oral cavity lesions. Ductal and myoepithelial cells are introduced as original cells in salivary gland tumors. The histogenesis of salivary gland tumors are controversial.

    Purpose

    With considering the role of s-100 protein in demonstration of myoepithelial cells, the purpose of this study was the determination of immunoreactivity pattern and distribution of myoepithelial cells in PA, ACC and MEC.

    Materials And Method

    Formalin- fixed paraffin- embedded from 5 PAs, 5 ACCs and 5 MECs were studied immunohistochemically with employing S-100 protein.The S-100 protein positive cells were counted and mean score of Labeling Index (LI) were achieved. The immunoreactivity and staining pattern of each tumor were stablished. Lack of bleeding and necrosis was considered as inclusion criteria.

    Result

    1) In PA: The plasmacytoid and some of ductal cells were stained positive (LI=0.34).The immunostaining reaction was moderate to severe.2) In ACC: S-100 protein Immunoreactivity was negative (LI=0).3) In MEC: The small numbers of epithelial cells were stained. Since, the stained epithelial cells was lesser than 5%, the MECs was considered negative.

    Conclusion

    Based on this study, the myoepithelial cells do not comprises the main cellular part in ACC and MEC.

  • Asnaashari M., Sattari M., Kazemizand Page 33
    Statement of problem: Perforation is one of the most important problems which may occur during root canal therapy. To repair the perforation and to cut the relation of the root with the tissue of its peripheral environment, materials with adequate sealing ability and suitable price are needed.
    Purpose
    The aim of this study was to survey the microleakage of the three materials in the restoration of lateral perforations in the roots of the teeth.
    Materials And Method
    In this experimental study, 54 intact molar teeth were selected and assigned randomly to three groups. Canals were prepared with stepback technique and perforations were made at the apical third of the roots. The cavities were restored with MTA, Root MTA and Portland Cements type І. The positive control group was subjected to perforation but no perforations were made in the negative control group. The teeth were covered with two layers of nail varnish restoring in 2% fushin solution for 24 hours after incubation. The teeth were sectioned and their leakage was measured by stereomicroscope. The records were analyzed by one- way ANOVA and LSD (Least Square Differences) test.
    Results
    In the positive group dye was completely entered in all perforation areas while no leakage was observed in the negative group. The statistical test showed no significant difference between MTA and Root MTA groups in terms of leakage (p>0.05). But MTA and Root MTA had significant differences with Portland cement (p<0.0001).
    Conclusion
    Considering the results of this study, Root MTA may be considered as a substitute for Pro Root MTA in root canal treatment; however, using Portland type I cement needs more investigations.
  • Khedmat S., Sedaghati M Page 44
    Statement of problem: The sealing ability of different endodontic sealers has been evaluated using micro-leakage tests and/or measuring their bond strength (adhesion) to dentin and gutta percha. However, the micro-leakage studies do not determine the location of the micro-leakage. Therefore, to determine whether the micro-leakage occurs in the dentin-sealer or the gutta percha- sealer interfaces, the bond strength studies are required.
    Purpose
    The purpose of the present study was to measure the bond strength of AH26 and Dorifill to dentin and gutta percha and to compare their relationship with their apical micro-leakage values using electrochemical test.
    Materials And Method
    In this laboratory study, to evaluate the tensile strength of AH26 and Dorfill, the dentinal coronal surface of the twenty four extracted maxillary and mandibular first and second molars were used. Twenty four disk shape specimens of the gutta-percha were prepared. Two groups of sealers (AH26, Dorifill) were placed within the aluminum customized cylinders (n=48) and stabilized on the dentin and gutta-percha. The tensile strength of each sealer with dentin; and gutta- percha were measured separately by a universal testing machine (zwick) in four groups (12 samples in each groups). The data were analyzed using independent samples t-test. To evaluate the sealers’ apical leakages using electrochemical method, 36 maxillary and mandibular canines were used. The selected teeth randomly divided into 2 groups (16 sample in each group) and 4 teeth as control. After canal preparation, each group was filled with one of the sealers and gutta-percha using lateral condensation method. Measurment of current flow through the test system were recorded as a voltage drop across the 100-ohm resistance by a digital multimiter every 72 hour. The data were analyzed using Mann- Whitney test.
    Results
    the bond strength of AH26 to both dentin and gutta-percha was significantly stronger than Dorifill. AH26 had a significantly lower magnitude of apical microleakage than Dorifill
    Conclusion
    the results of this study showed a direct relation between sealers’ bond strength to dentin and gutta-percha with their resistance to apical micro-leakages
  • Dalili Z., Mehr M Page 53
    Statement of problem: Evaluation of facial skeletal trauma is based on clinical and radiographic examinations. For many years, conventional radiographs have been used in diagnosis of fractures. Today, advanced techniques such as CT and 3D-CT gradually are used as complementary techniques for conventional methods. Panoramic radiography is one of these conventional radiographs which cover maxilla, mandible, zygoma and sometimes inferior orbital rims. “Water’s views” is the specialized radiographic technique of zygomatic bone and orbital rims in diagnosis of facial fracture.
    Purpose
    To determine the agreement of panoramic radiographs with water’s views in detection of zygomatic complex and inferior orbital rim fractures
    Materials And Method
    In this descriptive-analytical study, 58 panoramics and water’s views of patients with maxillofacial trauma were selected. These radiographs were coded and an experienced maxillofacial radiologist expressed about the presence or absence of fracture in maxillary process of zygomatic bone, inferior orbital rims, temporal process of zygoma, lateral wall of maxillary sinuses and zygomatic arch.The patients’ demographic information was gathered by SPSS version 11.5. Kappa analysis test was used for calculation of the agreement rate between two radiographs Pvalues < 0/05 was regarded as significant.
    Results
    Water’s and panoramic views had the most agreement rate of very good to ideal level in diagnosis of fracture of maxillary process of zygoma (p<0.001, K=0.76). The agreement rate in diagnosis of fracture of temporal process of zygoma, inferior orbital rim and lateral wall of maxillary sinuses was in medium to good level but the agreement rate in diagnosis of zygomatic arch fracture was the least.
    Conclusion
    According to the results of this study, the panoramic findings must be taken seriously in diagnosis of the fracture of maxillary process of zygoma and inferior orbital rim. The importance of this view must be considered in diagnosis of mid facial fracture especially in traumatic patients due to widespread coverage of facial bones.
  • Mahshid M., Sattari M., Mehdizadeh Dastjerdi M Page 63
    Statement of problem: Despite the various methods used to initiate the polymerization of resin, the conversion of monomers to polymers is not complete and some unreacted monomers are left in the polymer that is leachable into saliva. Substance leached from resin can cause adverse reactions in the oral mucosa adjacent to the denture.
    Aim
    The aim of this study was the comparison of cellular toxicity of Iranian and non Iranian self cure acryl on mouse L929 gingival fibroblasts.
    Materials And Method
    Three types of acryl including Trim acryl (poly vinyl Ethyl Methacrylate), Duralay acryl (poly methyl Methacrylate) and Acropars acryl (poly methyl methacrylate) were used. A total of 90 rings (30 for each type) with predetermined sizes were prepared. Suspension of fibroblasts with acrylic rings was put in 24-wells culture plates and a culture media containing RPMI-1640 environment plus antibiotics and 10% FBS were added. The plates were incubated in the Co2 incubator and after one hour, 24 hours and seven days they were checked for cytotoxicity by MTT test and secretion of IL-6 by ELISA technique. Two-way ANOVA, Kruskal-wallis and Mann-Whitney U tests were used for data analysis.
    Results
    Significant differences were found in the biocompatibility of experimental acryl, Trim and Duralay (p<0.05) Acropars and Duralay (p<0.01) and Acropars and Trim (p<0.001), among studied time intervals. No statistically significant difference was seen in the production of IL-6 among these acryl (p=0.120). Least cytotoxicity was seen at interval of 24 hours with significant statistically difference between one hour and one week time intervals (p<0.001).
    Conclusion
    This study showed that the acryl having methyl methacrylate (Acropars and duralay) have greater toxic effects on fibroblasts; although the toxic effects of Acropars were more than Duralay. The least cytotoxicity was seen in Trim which has vinylethyl methacrylate. There was no difference among studied acryl on induction of IL-6.
  • Shahidi Sh, Vasegh Z Page 75
    Statement of problem: Root fracture of permanent teeth caused by injury are relatively rare, occurred in 0/5-7 percent of dental injuries cases. Generally, final diagnosis is based on the radiographic fitures of a fracture line/ lines, and mobility of the coronal segments of the teeth. In the recent years, digital radiography with different types of receptors has become available. These receptors have some advantages, in which the greatest is dose reduction.
    Purpose
    The aim of this study was to compare the detectional accuracy of PSP receptor with dental film F in the diagnosis of root facture.
    Materials And Method
    In this in-vitro study 162 extracted human teeth were selected and parallel periapical radiographs of teeth were taken with two different receptors (film-F, PSP) under a standard condition. The presence or absence of root fracture was evaluated by two observers according to 2 points confidence scale. The actual status of each root of the tooth was determined by sable-seek staining. Sensitivity and specificity of the imaging modalities were calculated and the observer responses were analyzed with Mc-Nemar and kappa test.
    Results
    The sensitivity value of F-speed film and PSP receptor were 80 and 77.5% respectively, while the specificity values were 83.5 and 87% respectively. The difference in detecting root fracture between the test groups was not statistically significant.
    Conclusion
    Although, there is no statistically significant differences between evaluated imaging modalities in root fracture detection, because of reduced exposure in digital radiography relative to conventional film, it seems logical if the conventional radiographic films will be replaced by digital system in root fracture detection.
  • Davarmanesh M., Mardani M., Mirkhani H., Monabati A., Tanideh N., Khalgholah M Page 83
    Statement of Problem: Oral Mucositis (OM) is a frequent and well-known side effect of cancer chemotherapy as well as head and neck radiation therapy. Considering the proposed critical role of pro-inflammatory cytokines and an important cellular transcription factor (Nuclear Factor-kappaB) in pathogenesis of OM, an animal study was planned to evaluate the possible effects from powerful inhibition of the above-mentioned factors on OM.
    Purpose
    Evaluation of the effects of systemic dexamethasone (DEX) premedication on the course and severity of a short-term chemotherapy-induced OM in an animal model.
    Materials And Method
    In this trial, 75 male adult golden hamsters were recruited by random division to three groups as following: Group A: Received neither chemotherapy nor DEX premedication. Group B: Received chemotherapy and also normal saline as premedication. Group C: Received chemotherapy and also DEX as premedication in specified dosages for three sub-groups, each with 15 animals.Chemotherapy was administered by once daily injections of 5-Fluorouracil on the days 1 and 2 of the experiment. Premedications implied either as normal saline or DEX, were administered as once daily injections at the same time of days 1 to 9; those of the days 1 and 2 were followed one hour later by 5-FU injections. On the fourth day of the experiment, the cheek pouch mucosa of all animals were irritated by scratches of sterile needle tip to potentiate OM. On the days 6, 9 and 16, the cheek pouches were examined clinically and histopathologically for determination of definite macroscopic and microscopic scores in a blind fashion. Moreover, on the day 9, blood sampling for culture as well as histopathologic analysis for oral candidiasis were carried out respectively on randomized subsets of 2 and 5 animals per each group. The data were analyzed by Kruskal-Wallis test.
    Results
    Comparison of macroscopic as well as microscopic scores among different groups, showed prominent protective role from DEX premedication at high and moderate dosages, seen clinically as less severe forms of OM. The most important negative outcome from DEX premedication was mortality in a number of animals, with the most occurring in the high-dosage subgroup.
    Conclusion
    It seems that among the three dosages of DEX premedication in this trial, the moderate dose (0.1 mg/kg) showed good results, both in terms of less mortality and also remarkable effect on reducing the severity of OM.
  • Mesbahi M., Hashemi Ardakani Z Page 96
    Statement of Problem: Formocresol has been considered as a popular pulpotomy medicament in the primary dentition for the past 60 years. However, concerns have been raised on its potential toxicity and mutagenicity during recent years. Therefore, many alternatives have been recommended over the years for formocresol as pulpotomy agents in primary teeth.
    Purpose
    The aim of this study was to evaluate the clinical and radiographic success rates of electrosurgery as a pulpotomy technique in pulpotomized primary molar teeth.
    Materials And Method
    Forty primary molar teeth were randomly selected and treated using needle shape electrode in an electrosurgical unit as the pulpotomy technique. All teeth were treated in one treatment session. Patients were placed on a recall program and were evaluated clinically and radiographically after 6-12 month follow up period. Any evidences of pain, fistula, swelling, abnormal mobility, furcation radiolucency or pathologic root resorption were considered as criteria for failure of treatment.
    Results
    After 6-12 month observation period, the clinical success rate was found to be 100% while the radiographic success rate was 84.2%. The overall success rate for this type of treatment showed to be 84.2%.
    Conclusion
    Since electrosurgery is a nonpharmacologic, easy to use, rapid and effective technique, it may be recommended as a suitable alternative for formocresol pulpotomy in primary molar teeth.
  • Kaviani N., Feizi G., Shirani A Page 105
    Statement of problem: Hyperactive gag reflexes in some dental patients may lead to difficulties in the treatment processes. Various methods have been introduced for control of gag reflex in dentistry.
    Purpose
    The aim of this study was to evaluate the effect of inhalation sedation for gag reflex control in patients with hyperactive gag reflexes and improving operation condition during dental treatment.
    Materials And Method
    In this clinical trial study 14 healthy adult patients with tow times failure in dental treatment due to the hyperactive gag reflexes were selected for treatment of posterior mandibular teeth. For all patients, treatment was performed under inhalation sedation with 50% N2O and 50% O2. Severity of gag reflexes and operation conditions was evaluated and results were analyzed using Spearman, Mann Whitney and Wilcoxon tests.
    Results
    Of 14 patients under study, 4 patients were men (28.6%) and 10 patients were women (71.4%). Gag reflex during operation was suppressed in 11 patients (77.8%) and it was active in only three patients (21.4). Dental treatment was performed easily in nine patients (64.2%), while in three patients (21.4%) it was done with difficulty and in two patients (14.3%) no treatment was performed due to hyperactive gag reflex. Complications were not observed during treatment.
    Conclusion
    For reducing gag reflexes and improving the operations condition in patients with severe gag reflexes it is possible to use inhalation sedation (N2O and O2) which is easy to use and safe. In case, this method is not sufficient, treatment should be performed under general anesthesia.
  • Modaresi J., Davari Ar, Rezvab H Page 114
    Statement of problem: The electric pulp test (EPT) is an important diagnostic aid in evaluation of pulpal vitality. It was postulated that premedication with analgesics can decrease tooth sensitivity to electric stimulation
    Purpose
    The purpose of this study was to evaluate the effect of premeditation with ibuprofen on the responses of vital central teeth to electric pulp tester.
    Materials And Method
    This clinical trial study was performed on 88 intact maxillary central and lateral incisors. After taking medical and dental histories and clinical examinations, electric pulp testing was done using tooth paste as conducting medium and the results were recorded. Afterwards, each subject received a 400mg ibuprofen tablet and one hour later, electric pulp testing was conducted again. The data were statistically analyzed using t-test to compare pre- and post-medication records.
    Results
    The mean EPT scale of teeth before ibuprofen administration was 2.5, whereas after drug administration the mean EPT scale of the teeth was 2.7. Statistical analysis showed significant differences.
    Conclusion
    This investigation showed that, although ibuprofen decreased the tooth sensitivity to electrical stimulation, but with proper attention in using pulp tester, it could still be a valuable aid in clinical practice for patient’s receiving Ibuprofen.
  • Lafzi A., Abolfazli N., Eskandari A., Shirmohammadi A Page 120
    Statement of problem: Many risk factors cause progression of peridontitis. Smoking is one of these factors and due to increasing rate of smokers, there is need to study more about the effect of smoking on periodontal indicators.
    Purpose
    The aim of this study was clinical evaluation of smoking effects on periodontal tissues in referring patients to oral medicine and periodontics department in Tabriz dental faculty.
    Materials And Method
    This study was an analytical, cross-sectional study. Sample size consisted of one hundred patients with chronic periodontitis. Of these patients, 50 smoker patients (34 Heavy smokers and 16 Light smokers) entered into case group and 50 non-smoker patients entered into control group. After ensuring age matching between smokers and non-smokers, periodontal measurements such as clinical probing depth (CPD), gingival recession (GR), clinical attachment level (CAL), tooth mobility (TM) and bleeding on Probing (BOP) were obtained and recorded in special questionnaires. Data analysis was performed by SPSS soft ware and Tukey and Pearson tests.
    Results
    Clinical probing depth, gingival recession, clinical attachment loss and tooth mobility increased significantly in Heavy smokers compared with non-smokers and Light smokers (p<0.05), while no statistically significant differences were found between non- smoker and light smoker groups.Considering bleeding on probing, there was declining trend in BOP in Heavy smokers compared with non-smokers and Light smokers (p=0.00). There was not significant differences upon the effect of cigarette consumption (based on pack years) in the mentioned indices (p>0.05) between the two groups.
    Conclusion
    Based on the results of this study which showed an increasing rate of intensity in periodontal indicators in smokers group compared with non-smoker, specific programs to increase public awareness on the effect of smoking should be recommended.
  • Daneshkazemi Ar, Davari A., Dastjerdi F., Fakhrahmad A Page 132
    Statement of problem: Bonding agents are one of the most important materials in adhesive dentistry. Sixth generation bondings have more simple application than fifth generation, but despite this, it has been addressed by some articles that adhesive strength of sixth generation gradually decreases over time.
    Purpose
    The aim of this study was to compare the shear bond strength of a resin composite with application of two bonding agents (fifth and sixth generation) after three months storage in normal saline.
    Materials And Method
    This invitro study was conducted on 40 anterior bovine teeth. After complete removal of enamels, the samples were randomly divided into four groups based on the use of acid etch technique and the type of bonding agents (Excite or Prompt L-pop). After applying Z250 composite resin, the samples were immersed in normal saline for 90 days and then were thermocycled and subjected to shear bond testing with Dartec universal testing machine. Statistical analysis was performed using one-way ANOVA and Tukey’s test.
    Results
    In non-etched groups, Prompt L-pop showed significant higher bond strength than Exite, but in etched groups Excite had significantly higher bond strength (p<0.005). There were no significant differences in Prompt L-pop subgroups with or without etching mean-while in Excite subgroups, significant differences were found.
    Conclusion
    The use of Excite with acid etching technique provide more reliable bonding than Prompt L-pop to dentin.
  • Yassaei S., Soroush Mm Page 143
    Statement of Problem: During treatment with functional appliance in patient with class II division I malocclusion, mandible is postured inferiorly and anteriorly. Considering the relation between mandible with tongue and oropharynx space, functional appliance therapy can alter the tongue position and oropharynx space.
    Purpose
    This study aimed to determine the changes of oropharynx space and posterior surface of the tongue position following treatment with Farmand functional appliances in patients with class II division I malocclusions.
    Materials And Method
    In this clinical trial study, 28 pre and post treatment cephalometric radiographs of patients with class II division I malocclusions were investigated. The age rang of females was 10-13 years and in males it was 11-14 years. The patients were treated by Farmand functional applicne for 11 months. McNamara analysis and some linear variables were used to determine the positional changes of tongue and oropharynx space. Paired-t test was used to compare the pre and post treatment differences of mean values. Variance analysis was used to compare the growth patterns of the patients.
    Results
    Tongue moved significantly forward (p<0.001) but non–significantly downward. Oropharynx space increased significantly in sagittal dimension (p<0.001). There was a significant correlation between decrease of ANB angle with forward movement of tongue (p<0.05) as well as with the increase in extent of oropharynx space in the sagittal dimension (p<0.05).
    Conclusion
    Treatment with Farmand functional appliance showed significant alteration in tongue position and as a result, increased the extent of oropharyngeal space.
  • Gheisari Sh, Ayatollahi Smt., Pakshir Hr Page 152
    Statement of problem: Increasing demands for health care services on one hand, and limited resources on the other hand brings about pressure over governments to find out a mechanism for fair and appropriate distribution of resources. Economic analysis is one of the appropriate tools for policy making on this priority.
    Purpose
    The objective of this study was to assess capital and consumption expenditure of Oral Health Units of Health Care Centers in Fars province and its effectiveness on oral health indices.
    Materials And Method
    The data were collected by statistical forms in urban and rural Health Care Centers which were sent to Provincial Health Care Centers every 3 months from 2001 to 2003.
    Results
    Oral Health Unit service expenses had been 6,871,471,160 Rials in 2001, 6,243,026,540 Rials in 2002 and 7,009,570,880 Rials in 2003 respectively. Income/cost ratio was 20% in 2001 and it was 25% and 26% in 2002 and 2003 respectively. In spite of this high expenses, the oral health statues of 6-12 year old children did not improve during the survey period.
    Conclusion
    Regarding the low tariff of dentistry services and also subsidiary payment to target groups, the Oral Health Unit expenses are always more than its income. These costs had no effect on oral health indices (dmft, DMFT) in Fars province.