فهرست مطالب

ارمغان دانش - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1386)

نشریه ارمغان دانش
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1386)

  • 128 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/05/09
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمود عیدی، حمزه حسین زاده، خسرو کلاهدوزان، داود آقامحمدی صفحه 1
    مقدمه و هدف
    روش بیهوشی با جریان گازی کم که در آن جریان گاز تازه کمتر از حجم دقیقه ای بیمار می باشد باعث بهبود مراقبت از بیمار می شود ومزایایی دارد از جمله؛ کاهش هیپوترمی حین عمل، کاهش لرز بعد از عمل و افزایش منافع اقتصادی و زیست محیطی. هدف از این مطالعه تعیین اثر بیهوشی استنشاقی با جریان گازی کم بر وضع همودینامیک حین عمل و مقایسه آن با بیهوشی با جریان گازی زیاد بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه که به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی یک سو کور آینده نگر بود، در سال 1384 در بیمارستان امام خمینی تبریز انجام گرفت. در این بررسی 97 بیمار با وضعیت فیزیکی I و II که کاندیدای عمل لاپاراتومی بودند بعد از القاء معمولی بیهوشی، در مرحله نگهداری به دو گروه I (بیهوشی با جریان زیاد) و گروه II (بیهوشی با جریان کم) تقسیم شدند. تمام بیماران در طول عمل از نظر فعالیت الکتریکی قلب، فشار خون، ضربان قلب، درصد اشباع اکسیژن، دی اکسید کربن انتهای بازدمی، درجه حرارت، اندازه گیری درصدهای دمی و بازدمی اکسیژن و نیتروس اکساید و هالوتان مانیتور شدند. 46 بیمار تحت بیهوشی با جریان زیاد و 51 بیمار تحت بیهوشی با جریان کم قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری مجذور کای، مان ویتنی یو، تی غیر زوجی و تکراری آنالیز گردید.
    یافته ها
    میانگین فشارخون در گروه I قبل از عمل (سیستول20±138 و دیاستول 15±78 میلی متر جیوه)، حین عمل (سیستول31±105 و دیاستول10±64 میلی متر جیوه) و در ریکاوری (سیستول15±116 و دیاستول13±70 میلی متر جیوه) بود. میانگین فشارخون در گروه II قبل از عمل (سیستول22±139 و دیاستول22±79 میلی متر جیوه)، حین عمل (سیستول21±122 و دیاستول 17±75 میلی متر جیوه) و در ریکاوری (سیستول15±118 و دیاستول17±77 میلی متر جیوه) بود که تفاوت های موجود معنی دار است)01/0.(p= میانگین ضربان قلب در گروه I قبل از عمل 18±90، حین عمل 14±70 و در ریکاوری 126 ضربان در دقیقه بود. در گروه II، میانگین ضربان قلب قبل از عمل 21±9/87، حین عمل 16±86 و در ریکاوری 17±104 ضربان در دقیقه بود که تفاوت ها معنی دار بوده است. اختلاف معنی داری از نظر جنس، سن و وزن بین دو گروه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نگهداری بیهوشی با جریان کم گازهای بیهوشی، وضع همودینامیک بیشتری را حین عمل جراحی حفظ می کند.
    کلیدواژگان: بیهوشی با جریان کم، بیهوشی با جریان زیاد، همودینامیک
  • شهلا افراسیابیان، کتایون حاجی باقری، وحید یوسفی نژاد، نادر اسماعیل نسب، شیرزاد سیفی صفحه 11
    مقدمه و هدف
    خطر بروز هپاتیت ب مزمن از میزان 5 درصد در بیماران دارای سیستم ایمنی سالم به بیش از 20 درصد در بیماران آلوده به ویروس نقص ایمنی انسانی افزایش می یابد. اثربخشی واکسن هپاتیت ب در بیماران آلوده به عفونت ویروس نقص ایمنی انسانی، بین 56 8/23 درصد ذکر شده است. هدف از این مطالعه تعیین میزان پاسخ دهی مناسب به واکسن هپاتیت ب در بیماران آلوده به ویروس نقص ایمنی انسانی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی خود شاهد است. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مراجعه کننده به مرکز مشاوره بیماران آلوده به ویروس نقص ایمنی انسانی و ایدز سنندج در سال 1385 بود که سرولوژی آنها از نظر وجود آنتی بادی ویروس نقص ایمنی انسانی تایید شده و از نظر ابتلا به عفونت ویروس هپاتیت ب منفی بودند. حجم نمونه شامل 51 نفر بود و روش نمونه گیری سرشماری بود. برای بیماران در سه نوبت واکسن هپاتیت با دوز 20 میکروگرم در فواصل 6 10 ماه تزریق شد و 2 ماه بعد از تلقیح آخرین دوز واکسن، تیتر آنتی بادی در آنها اندازه گیری شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و شاخص های توصیفی و رگرسیون و آزمون های آماری ناپارامتری کروسکال والیس و اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی نمونه های مورد مطالعه 37/8 ± 68/33 سال بود.2 نفر(9/3 درصد) از نمونه ها زن و 49 نفر (1/96 درصد) مرد بودند. میانگین سطح آنتی بادی ضد آنتی ژن سطحی ویروس هپاتیت ب در بیماران 58/71 ± 55/47 میلی واحد بین المللی بر میلی لیتر بود. از نظر پاسخ ایمنی 31 نفر (8/60 درصد) دارای سطح آنتی بادی کمتر از 10 میلی واحد بین المللی بر میلی لیتر و 20 نفر (2/39 درصد) دارای سطح آنتی بادی بیشتر از 10 میلی واحد بین المللی بر میلی لیتر بودند. همچنین بین سطح آنتی بادی و شمارش لنفوسیت های T-CD4+ ارتباط معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه مؤید پاسخ ایمنی ضعیف تری در بیماران آلوده به ویروس نقص ایمنی انسانی به واکسن هپاتیت ب در مقایسه با افراد عادی می باشد. انجام مطالعات بعدی با دوز دو برابر و یا تکرار دوز روتین خصوصا با توجه به شمارش سلول های لنفوسیت T-CD4+ می تواند کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: واکسن هپاتیت ب، بیماران آلوده به ویروس نقص ایمنی انسانی، شمارش سلول های لنفوسیت T، CD4+
  • محمد دهقانی، ارسلان محمودیان صفحه 19
    زمینه و هدف
    ترومای انگشت یکی از آسیب های شایع ارتوپدی می باشد که اغلب می توان به وسیله بی حسی موضعی آن را مورد بررسی و درمان قرار داد. روش مرسوم بی حسی موضعی همان بلوک انگشتی مرسوم است که اعصاب انگشت را در دو طرف بی حس می کند. دو روش دیگر که کمتر مورد استفاده قرار می گیرد؛ یکی بلوک انگشت به طریق ترانس تکال (پولی) که نیاز به مقادیر کمتر لیدوکائین دارد و عوارض عصبی عروقی هم ندارد و دیگری بلوک زیر جلدی که از نظر عملی راحت تر می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه سه روش مختلف بلوک انگشت از نظر اثربخشی و زمان بی حسی بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی است که روی بیماران مراجعه کننده به بیمارستان کاشانی اصفهان که به نحوی به علت آسیب یکی از انگشت ها نیاز به عمل جراحی پیدا کرده بودند در سال 1385 انجام گرفت. بیماران به صورت تخصیص تصادفی بلوکی در سه گروه قرار گرفته و با یکی از سه روش ذکر شده عمل جراحی شدند. مقایسه سه روش در سه گروه 50 نفری بر حسب زمان بی حسی و نیاز به بی حسی مجدد یا استفاده از روش دیگر بی حسی انجام شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارSPSS و آزمون های آماری تی و دقیق فیشر آنالیز گردید.
    یافته ها
    متوسط زمان بی حسی در گروه اول (ترانس تکال) 2/34 دقیقه، در گروه دوم (مرسوم) 8/33 دقیقه و در گروه سوم (زیرجلدی) 34 دقیقه بود که تفاوت معنی داری بین سه گروه وجود نداشت. در گروه اول در هیچ موردی نیاز به بی حسی مجدد یا کمکی از نظر میزان بی حسی نبود، ولی در گروه دوم در 5 مورد (7انگشت) و در گروه سوم در 9 مورد (11 انگشت) نیاز به بی حسی مجدد یا کمکی شد که تفاوت معنی داری مشاهده گردید (05/0(p<.
    نتیجه گیری
    روش بلوک ترانس تکال با توجه به نیاز به حجم کمتر لیدوکائین و تعداد تزریق کمتر و با توجه به یکسان بودن زمان بی حسی و ایجاد بی حسی مؤثرتر و احتمال آسیب شریانی عصبی در روش مرسوم، جایگزین مناسبی برای روش مرسوم وتزریق زیرجلدی می باشد.
    کلیدواژگان: بلوک انگشتی ترانس تکال، بلوک انگشتی زیرجلدی، بلوک انگشتی مرسوم، پولی، غلاف تاندون فلکسور، لیدوکائین
  • مجتبی کریمی پور، علیرضا شیرپور، امرالله روزبهی صفحه 27
    مقدمه و هدف
    دیابت ملیتوس شایع ترین اختلال غدد درون ریز در انسان است و دارای عوارض متعدد از جمله عوارض گوارشی است. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر پودر زنجبیل بر تغییرات ایجاد شده در اثر دیابت در روده کوچک موش صحرایی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی که در سال 1385 در بخش آناتومی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام گرفت، از 24 سر موش صحرایی نژاد ویستار با میانگین وزنی 20± 250 گرم در سه گروه هشت تایی استفاده شد. گروه اول کنترل (سالم)، گروه دوم دیابتی و گرم سوم دیابتی درمان شده با پودر زنجبیل (درمان) به میزان 5 درصد غذای مصرفی بود. برای ایجاد دیابت از داروی استرپتوزوتوسین به میزان 60 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت تزریق داخل صفاقی استفاده شد. پس از گذشت 8 هفته با بیهوش کردن حیوانات محفظه شکم باز و روده کوچک را به دقت جدا کرده و بعد از اندازه گیری طول و وزن آن از هر بخش دئودنوم، ژژنوم و ایلئوم نمونه برداشته شد و بعد از پردازش بافتی لام های با رنگ آمیزی هماتوکسیلین و ائوزین تهیه و با استفاده از قطعه چشمی مدرج طول پرز، عمق کریپت و ضخامت لایه عضلانی دیواره روده بررسی شد. برای آنالیز آماری از نرم افزار SPSS و آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و تست توکی استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین طول و وزن روده کوچک، طول پرزها و ضخامت لایه عضلانی در هر سه قسمت روده و عمق کریپت در دئودنوم و ژژنوم در موش های دیابتی در مقایسه با موش های کنترل و درمان افزایش معنی دار آماری نشان داد، اما این شاخص ها در گروه درمان شده با پودر زنجبیل نسبت به گروه موش های کنترل تفاوت معنی داری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که زنجبیل احتمالا با کاهش استرس اکسیداتیو تا حد زیادی تغییرات پاتولوژیک ناشی از دیابت را در روده کوچک کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: زنجبیل، روده کوچک، دیابت، موش صحرایی
  • محسن تقی زاده، ذات الله عاصمی صفحه 37
    مقدمه و هدف
    ارزیابی کیفیت پروتئین مواد غذایی به دلایل بیولوژیک و اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به همین علت روش های بیولوژیک، میکروبیولوژیک، شیمیایی و تلفیقی برای تعیین کیفیت پروتئین ها معرفی شده است. با توجه به اهمیت کیفیت پروتئین غذاها، به ویژه در خانوارهای کم درآمد، این مطالعه با هدف مقایسه هضم پروتئین یک نمونه غذای صنعتی (هومانا بر پایه برنج) با یک نمونه غذای خانگی (بر پایه مخلوط برنج به علاوه لوبیا) در موش های صحرایی نر انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق تجربی روی 32 سر موش صحرایی نر در سن 21 روز از نژاد ویستار انجام گرفت. موش ها در گروه های هشت تایی تحت 4 رژیم غذایی شامل؛ 2 رژیم مورد (غذای صنعتی و غذای خانگی)، 1 رژیم استاندارد (کازئین به علاوه متیونین) و 1 رژیم پایه (بدون پروتئین) با میانگین وزنی 4/65 گرم در هر گروه برای مطالعه قابلیت حقیقی هضم پروتئین و قابلیت هضم ظاهری پروتئین به صورت تصادفی در گروه بیوشیمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال 1385 قرار داده شدند. طول مدت مطالعه برای قابلیت حقیقی هضم پروتئین و قابلیت هضم ظاهری پروتئین، 9 روز بود. میزان قابلیت حقیقی هضم پروتئین و قابلیت هضم ظاهری پروتئین گروه ها از طریق آنالیز واریانس همراه با آزمون توکی با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    شاخص قابلیت حقیقی هضم پروتئین 48/92، 887 و 6/17/79، قابلیت هضم ظاهری پروتئین 3/48/89، 2/4 6/80 و 6/18/76 به ترتیب؛ برای پروتئین کازئین به علاوه متیونین، غذای صنعتی و غذای خانگی بود. همچنین نتایج آزمون آماری آنالیز واریانس قابلیت حقیقی هضم پروتئین و قابلیت هضم ظاهری پروتئین بین سه گروه کازئین به علاوه متیونین، غذای صنعتی و غذای خانگی معنی دار می باشد (0001/0p<).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهند که هضم پروتئین غذای خانگی بر پایه مخلوط برنج به علاوه لوبیا در مقایسه با غذای صنعتی هومانا تقریبا برابر است.
    کلیدواژگان: کیفیت پروتئینی، قابلیت حقیقی هضم پروتئین، قابلیت هضم ظاهری پروتئین، هومانا، غذای خانگی
  • پروانه تیموری، شمس الدین نیکنامی، فضل الله غفرانی پور صفحه 47
    مقدمه و هدف
    فعالیت جسمانی منظم در ارتباط با نتایج مثبت متعددی در جوانان است. میزان فعالیت جسمانی در طی دوران دبیرستان دختران نوجوان ایرانی در مقایسه با پسران پایین تر است. برای توقف و یا معکوس کردن این روند کاهش، مداخلات مبتنی بر تئوری ها و الگوهای گوناگون با هدف افزایش رفتار ورزشی دختران مورد نیاز است. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر مداخله مدرسه محور مبتنی بر الگوی ارتقاء سلامت پندر برای افزایش فعالیت جسمانی دانش آموزان دختر بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی آموزش بهداشت تصادفی شده با گروه شاهد بوده و تاثیر اجرای یک برنامه آموزشی24 هفته ای مبتنی بر الگوی ارتقاء سلامت پندر را به منظور بهبود عوامل شناختی و روانی اجتماعی مرتبط با فعالیت جسمانی و افزایش رفتار ورزشی، دختران نوجوان (106 نفر) شهر سنندج را در سال 1385 ارزشیابی کرد. برنامه مداخله شامل؛ جلسات آموزشی و مشاوره های متناسب شده بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنوف، تی مستقل و زوجی، مان ویتنی و ویلکاکسون آنالیز گردید.
    یافته ها
    افزایش وقت صرف شده روزانه برای فعالیت جسمانی گروه تجربی در مقایسه با شروع مطالعه، 45 دقیقه بود. مداخله موجب تاثیر مثبت و معنی داری در پیشرفت مراحل آمادگی، بهبود خود کارآمدی درک شده، لذت درک شده مرتبط با رفتار، تاثیرات بین فردی، داشتن برنامه ریزی برای عمل، همچنین کاهش موانع درک شده و ترجیحات رقابت کننده با انجام فعالیت در گروه تجربی شد (04/0 0001/0≤ p).
    نتیجه گیری
    ارزشیابی پیامدها در پایان برنامه مداخله، اثرات مثبت برنامه را بر مراحل تغییر، تعیین کننده های بالقوه رفتار فعالیت جسمانی و متوسط فعالیت جسمانی روزانه نشان داد. نسبت قابل توجه افراد مراحل عمل و نگهداری گروه تجربی در مقایسه با آزمون پایه، رسیدن به معیار توصیه شده برای فعالیت جسمانی نوجوانان، از نتایج امیدوار کننده مداخله مدرسه مدار مبتنی بر الگوی ارتقاء سلامت پندر محسوب می شود.
    کلیدواژگان: مدل ارتقاء سلامت، مداخله، فعالیت جسمانی، نوجوانان دختر
  • سیدحسام الدین نبوی زاده، رضا امین صفحه 61
    مقدمه و هدف
    واکنش های آلرژیک علیه لاتکس مخصوصا در بین پرسنل بهداشتی و سایر افراد با تماس بالا با لاتکس در ده سال گذشته افزایش یافته است. با توجه به شیوع بالا و ارتباط آن با بیماری هایی از جمله آسم شغلی، تعیین شیوع آن در بین پرسنل بهداشتی حایز اهمیت است. این مطالعه با هدف تعیین شیوع آلرژی به لاتکس و میوه های دارای واکنش متقاطع با لاتکس در پرسنل اتاق های عمل بیمارستان های شیراز انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی به صورت مقطعی به روش سرشماری 580 نفر از پرسنل اتاق عمل ده بیمارستان خصوصی و دولتی شیراز در سال 1385مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای حاوی اطلاعات شخصی، سابقه حساسیت به لاتکس و غذاهایی که واکنش متقاطع با لاتکس دارند بود. سپس تست پوستی خراش (پریک) برای لاتکس و میوه های موز، کیوی و سیب زمینی که با لاتکس واکنش متقاطع دارند صورت گرفت. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS و آزمون مجذور کای آنالیز گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 104 نفر (9/17 درصد) دارای تست پوستی مثبت برای لاتکس بودند. در این مطالعه رابطه معنی داری بین تست پوستی مثبت و آتوپی، کهیر و آلرژی غذایی مشاهده شد. این رابطه در مورد کیوی نیز معنی دار بود (05/0p<). شیوع تحت تاثیر عواملی مانند؛ جنسیت، سن، میزان تحصیلات، میزان مصرف دستکش، سابقه درماتیت تماسی و وضعیت سیگار کشیدن نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای حساسیت به لاتکس در بین پرسنل اتاق عمل به نظر می رسد که انجام تست های غربالگری در بین این افراد جهت توجیه علایم فعلی و پیش گیری بیماری های آینده این افراد کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: لاتکس، آلرژی، اتاق عمل
  • بهادر سرکاری، عبدالعلی مشفع، ناهید پدرام، محمد امین زرگر، بهروز یزدانپناه، بهناز آخوندی، زهرا حسنی، مهدی محبعلی صفحه 69
    مقدمه و هدف
    لیشمانیوز احشایی یا کالا آزار بیماریی است که به وسیله انگل های تک یاخته ای داخل سلولی از جنس لیشمانیا ایجاد می شود. کالا آزار در بعضی از مناطق ایران به صورت آندمیک و اغلب در کودکان زیر 10 سال دیده می شود. با توجه به نامشخص بودن وضعیت اپیدمیولوژیک کالا آزار در شهرستان بویراحمد، مطالعه حاضر با هدف بررسی سرواپیدمیولوژی بیماری لیشمانیوز احشایی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این بررسی توصیفی، 1628 نمونه خون از کودکان 10 سال و زیر 10 سال در شهرستان بویراحمد در سال 1384 با روش نمونه گیری تصادفی ساده تهیه گردید. جهت بررسی آلودگی احتمالی در مخازن انگل، تعداد 25 قلاده سگ از مناطق مختلف این شهرستان شکار و نمونه های لازم از کبد، طحال و خون آنها تهیه گردید. نمونه های تهیه شده با روش سرولوژی آگلوتیناسیون مستقیم و کشت انگل از نظر آلودگی به لیشمانیا مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمایش ها به کمک نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون مجذور کای آنالیز گردیدند.
    یافته ها
    از تعداد کل افراد مورد مطالعه 749 مورد (1/46 درصد) پسر و 879 مورد (9/53 درصد) دختر بودند که 50 مورد (09/3 درصد) مثبت بودند. میزان آلودگی در دخترها 21 مورد (37/2 درصد) کمتر از پسرها 29 مورد (87/3 درصد) بوده است. از لحاظ آماری بین جنس و تیتر آنتی بادی رابطه معنی داری یافت نشد. بیشترین میزان آلودگی 8 مورد (82/14 درصد) در سن 10 سالگی مشاهده گردید. از نظر آلودگی مخازن احتمالی لیشمانیوز در منطقه مورد مطالعه، هیچ کدام از سگ های مورد مطالعه به لیشمانیا آلوده نبودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل می توان نتیجه گیری کرد که بیماری کالا آزار از بیماری های آندمیک در شهرستان بویراحمد می باشد که در بین جامعه به صورت منطقه ای در گردش است. عدم وجود آلودگی در سگ های مورد مطالعه می تواند به علت کم بودن تعداد نمونه ها و یا آلوده نبودن سگ های مناطقی که از آنجا نمونه ها تهیه شده باشد.
    کلیدواژگان: کالا آزار، سرواپیدمیولوژی، تست آگلوتیناسیون مستقیم
  • آزاده صفایی، بیژن مقیمی دهکردی، سیدحمیدرضا طباطبایی صفحه 79
    مقدمه و هدف
    اخیرا ارزیابی جامع وضعیت مبتلایان به سرطان اهمیت ویژه ای پیدا کرده و از ارزیابی سنتی پیامدهای زیست پزشکی فراتر رفته و بررسی تاثیرات بیماری بر کیفیت زندگی بیماران را نیز در برگرفته است. سازمان اروپایی تحقیقات و درمان سرطان به منظور ارزشیابی اثرات بیماری و درمان بر زندگی روزمره مبتلایان به سرطان پرسشنامه ای مشتمل بر 30 سؤال فراهم نموده است. این پرسشنامه به زبان های متعددی ترجمه شده و در بسیاری از کشورها مورد استفاده قرار گرفته است، اما تا کنون رواسازی ویرایش سوم نسخه فارسی این پرسشنامه در ایران انجام نشده است. این مطالعه با هدف تعیین روایی و پایایی پرسشنامه 30 سئوالی سنجش کیفیت زندگی در مبتلایان به سرطان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر، مطالعه ای تحلیلی است که به منظور تعیین روایی و پایایی ویرایش سوم پرسشنامه سنجش کیفیت زندگی روی نمونه ای از مبتلایان به سرطان پستان صورت گرفته است. پرسشنامه مورد نظر برای کلیه افراد مراجعه کننده به بخش شیمی درمانی بیمارستان نمازی شیراز در فاصله زمانی 1/10/1384 لغایت 30/11/1384 تکمیل و نهایتا از بین این تعداد 132 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. پایایی با استفاده از تعیین ثبات داخلی (ضریب آلفای کرونباخ) حیطه های چند سؤالی ارزیابی شد. ضریب همبستگی پیرسون برای تعیین روایی سازه (روایی همگرایی و تمایز) مورد استفاده قرار گرفت. روایی بالینی با مقایسه گروه های شناخته شده با استفاده از آزمون آنالیز واریانس و کروسکال والیس تعیین گردید. کلیه محاسبات با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    در تحلیل پایایی پرسشنامه، بیشتر حیطه ها از پایایی مناسب (ضریب آلفای کرونباخ < 7/0) برخوردار بودند، به جز سه حیطه خستگی، درد، تهوع و استفراغ که دارای پایایی قابل قبول تشخیص داده شدند. تمام حیطه های چند سؤالی دارای روایی همگرایی مناسب بودند(4/0 r>). روایی تمایز در تمام سؤالات به جز سؤال 4 حیطه عملکرد جسمانی مشاهده شد. نتایج مقایسه گروه های شناخته شده نیز نشان داد که بیماران با درجه بالاتر، عملکردهای ضعیف تر و علایم بیشتری از بیماری را بر اساس پرسشنامه گزارش کردند.
    نتیجه گیری
    سومین نسخه فارسی پرسشنامه 30 سئوالی سنجش کیفیت زندگی در مبتلایان به سرطان ابزاری پایا و معتبر است و می تواند در تحقیقات اپیدمیولوژیکی و بالینی سرطان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه اختصاصی سنجش کیفیت زندگی در مبتلایان به سرطان (QLQ، C30)، سرطان، روایی، پایایی
  • ارسلان جمشیدی، کامبیز کریم زاده، علیرضا رایگان شیرازی صفحه 89
    مقدمه و هدف
    پدیده آلودگی هوا در مناطق شهری و صنعتی از مهمترین مشکلات زیست محیطی می باشد که سلامت انسان ها را تهدید می نماید. از جمله این آلاینده ها، ذرات معلق در هوا می باشد که به ازای افزایش هر 10 میکروگرم بر متر مکعب از آن در هوا، میزان مرگ و میر 1 تا 3 درصد افزایش می یابد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آلودگی ذرات معلق در هوای شهر گچساران انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این یک مطالعه تحلیلی به صورت طولی است که نمونه های هوا (6936 نمونه) در این بررسی به صورت 24 ساعته در طول سال 1384 جمع آوری گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تی دانشجویی، آنالیز واریانس و همبستگی پیرسون تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج حاکی از وجود ارتباط خطی مستقیم بین درجه حرارت هوا و میزان غلظت ذرات معلق می باشد (001/0 > p)، به گونه ای که میانگین این میزان در فصول تابستان (3/226 میکروگرم بر مترمکعب)، بهار (8/167 میکروگرم بر مترمکعب)، پاییز (6/111 میکروگرم بر متر مکعب) و زمستان (7/85 میکروگرم بر متر مکعب)، به ترتیب بیشترین تا کمترین مقدار را به خود اختصاص داده اند (05/0 > p). همچنین میانگین غلظت 24 ساعته آلاینده ها در ماه های مختلف نشان می دهد که در سه ماه اردیبهشت، تیر و مرداد، غلظت ذرات معلق بالاتر از حد مجاز(260 میکروگرم بر مترمکعب) بوده است.
    نتیجه گیری
    خشکی هوای منطقه، کمبود رطوبت هوا و بارندگی و درجه حرارت بالای هوا همراه با وجود تاسیسات عظیم صنعتی در محدوده این شهر از عوامل بالقوه بالا بودن آلودگی هوا در شهر گچساران می باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ذرات معلق، درجه حرارت
  • حمید چوبینه، رضا رستمی، علی محمدی، علیرضا باهنر، داریوش شیرانی، رضا صفدری، آرش قلیانچی، مسعود نصرت آبادی صفحه 99
    مقدمه و هدف
    امروزه خانواده های بسیاری از حیوانات خانگی مراقبت می کنند. بررسی پیامدهای روانی نگهداری حیوانات و همچنین بررسی صفات شخصیتی این افراد از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت سلامت روانی و ویژگی های شخصیتی صاحبان حیوانات خانگی مراجعه کننده به کلینیک دامپزشکی دانشگاه تهران می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تعداد 612 نفر از صاحبان حیوانات خانگی (143 نفر صاحب گربه، 162 نفر صاحب سگ، 155 نفر صاحب پرنده و 152 نفر صاحب سایر حیوانات) که در طی یک دوره یک ساله از اول دی ماه 1384 تا آخر آذر 1385 به کلینیک دامپزشکی دانشگاه تهران مراجعه کرده بودند، به صورت نمونه گیری در دسترس و با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی و پرسشنامه خزانه سئوالات شخصیتی بین المللی مورد بررسی قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین درصد اختلال در صاحبان پرنده (234 نفر،3/38 درصد) و کمترین آن در صاحبان سایر حیوانات (129 نفر، 3/24 درصد) مشاهده گردید. از مجموع تعداد افراد 4 گروه، 188 نفر (7/30 درصد)مشکوک به اختلال سلامت روان بودند. 122 نفر(20 درصد) دارای علایم جسمانی، 182 نفر (7/29 درصد) دارای اضطراب، 149 نفر (3/24 درصد) دارای اختلال در عملکرد اجتماعی و 84 نفر (7/13 درصد) دارای افسردگی بودند. تنها در بعد اختلال در عملکرد اجتماعی، صاحبان پرنده نسبت به صاحبان سایر حیوانات دارای اختلال بیشتری بودند (01/0=p). در ابعاد شخصیتی، صاحبان سگ از سطح پایین تری از سازش پذیری و پذیرا بودن نسبت به تجارب در مقایسه با سه گروه دیگر برخوردار بودند. صاحبان سایر حیوانات از ثبات هیجانی بالاتری نسبت به سه گروه دیگر برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    بر خلاف سایر کشورها، در ایران ممکن است داشتن حیوان خانگی میزان سلامت روان افراد را کاهش دهد یا این که احتمالا افراد با سلامت روان پایین تر، بیشتر اقدام به نگهداری حیوانات کرده باشند. در زمینه ویژگی های شخصیتی نیز به نظر می رسد صاحبان سگ افرادی ناسازگارتر و صاحبان سایر حیوانات افرادی با ثبات هیجانی بالاتر و از لحاظ سلامت روان در وضعیت بهتری نسبت به سه گروه دیگر باشند.
    کلیدواژگان: صاحبان حیوانات خانگی، سلامت روان، صفات شخصیتی
  • اکبر رستمی نژاد، عباس خسروی، سعیده اشرفی صفحه 109
    مقدمه و هدف
    گازهای استنشاقی مورد استفاده جهت بیهوشی عمومی سیستم عصبی مرکزی را تحت تاثیر قرار می دهد. سردرد یکی از شایع ترین شکایات بیماران در اتاق بهبودی می باشد و مطالعات مختلف شیوع آن را بین 6260 درصد بیان نموده اند. هر چه کنترل درد از جمله سردرد در اتاق بهبودی دقیق تر و اصولی تر باشد پیشگیری از عوارض و رضایت مندی بیمار بیشتر خواهد بود. در همین راستا این مطالعه با هدف تعیین شیوع سردرد پس از بیهوشی عمومی با گازهای استنشاقی انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی بر روی 417 نفر از بیماران مراجعه کننده جهت انجام اعمال جراحی انتخابی به بیمارستان های آموزشی شهر یاسوج که در طول یک سال(1383)به صورت تصادفی انتخاب شده بودند انجام گرفت. تمامی این بیماران تحت بیهوشی عمومی با گازهای استنشاقی هالوتان و اکسید نیتروس قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای دو قسمتی بود که قسمت اول آن قبل از بیهوشی و قسمت دوم آن بعد از بازگشت کامل هوشیاری در اتاق بهبودی از طریق مصاحبه با بیمار تکمیل می شد. داده های جمع آوری شده به وسیله نرم افزار SPSS و شاخص های توصیفی و آزمون های آماری تی و مجذور کای تحلیل گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه اکثریت بیماران (278 نفر، 7/66درصد) از سردرد شکایت داشته اند. میزان سردرد در مردان(165 نفر، 9/80 درصد) نسبت به زنان (113 نفر، 1/53 درصد) بیشتر بود(05/0(p<. بیشترین شیوع سردرد در گروه 10تا 15 سال و کمترین شیوع در گروه سنی 26 تا 40 سال بود. سردرد در گروهی که سابقه سردرد مزمن قبلی نداشتند و در افراد سیگاری شایع تر بود. همچنین بروز سردرد پس از عمل با طول مدت بیهوشی و روش اکسیژناسیون حین بیهوشی ارتباط معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده شیوع بالای سردرد پس از بیهوشی عمومی با گازهای استنشاقی تحت تاثیر عواملی چون؛ جنس، سن، سابقه سردرد مزمن قبلی است و با شناسایی عوامل مستعد کننده و رفع آنها، رضایت مندی بیماران بیشتر و هزینه های درمانی کمتر خواهد شد.
    کلیدواژگان: سردرد، بیهوشی عمومی، گازهای استنشاقی، اتاق بهبودی
  • شهربانو شهبازی، محسن سوایی صفحه 119
    مقدمه و هدف
    ایجاد ادم ریوی به دنبال گذاشتن چست تیوپ یک عارضه نسبتا نادر همراه با مرگ و میر بالا است. هنوز علت این عارضه چندان مشخص نیست، هر چند دلایلی نظیر؛ کاهش سورفاکتانت و فرایندهای التهابی را در بروز این حالت ذکر نموده اند. تشخیص به موقع و درمان سریع در کاهش مرگ و میر نقش بسزایی را دارد. در این گزارش به معرفی یک مورد ادم ریوی به دنبال تخلیه سریع فضای جنب پرداخته شده است.
    معرفی بیمار: بیمار پسر 5/4 ساله ای است که به دنبال عمل تترالوژی فالوت در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان نمازی شیراز در سال 1385 دچار دیسترس تنفسی گردید و رادیوگرافی سینه بیمار علامت پنوموتوراکس را نشان داد. جهت بیمار چست تیوپ گذاشته شد و موقتا علایم بیمار بهبود یافت. بیمار پس از چند ساعت دچار علایمی نظیر؛ تاکی پنه و تاکی کاردی گردید و رادیوگرافی سینه او به طور واضح علایم ادم ریوی را نشان داد. جهت بیمار درمان های مناسب انجام شد و وضعیت بیمار رو به بهبود رفت.
    نتیجه گیری
    ادم ریوی به دنبال تخلیه ناگهانی فضای جنب، عارضه ای است نسبتا نادر که با تشخیص به موقع از مرگ و میر بیماران می کاهد.
    کلیدواژگان: ادم ریوی، پنوموتوراکس، فضای جنب
|
  • Eidi M. , Hoseinzade H.Md, Kolahdozan K. , Aghamohammadi D. Page 1
    Introduction &
    Objective
    Low flow anesthesia technique in which the flow fresh gas is lower than minute volume of the patient results in improvement in the patient’s care such as reduction of operative hypothermia, reduction of postoperative shivering and leads to an increase in economical and enviornmental interests. The goal of the study was to investigate the patients’ operative hemodynamic variations using the high and low flow anesthesia techniques.
    Materials and Methods
    This prospective, clincal and single blind study was carried out in Tbriz Emam Khomeini Hospital in 1384. In this study 97 patients in ASA class I or II after routine induction of G.A, during maintenance of anesthesia were randomly divided in two groups; group I (high flow anesthesia) and group II (low flow anesthesia). For all patients ECG, HR, SPO2, BP, B.T, ETCO2 and inspiratory, expiratory percentage of O2, N2O, halothane, postoprative shievring and duration of oprations were recorded. 46 patients underwent high flow anesthesia and 51 patients underwent low flow anesthesia.
    Results
    The average blood pressure in group I was as follow: preoperative, systol=138±20 mmHg and diastol=78±15 mmHg, intraoperative, systol=105±31 mmHg and diastol=64±10 mmHg and in recovery systol=116±15 mmHg and diastol=70±13 mmHg. In group II who had low flow anesthesia the blood pressure was found to be systol=139±22 mmHg and diastol=79±22 mmHg preoperative, systol=122±21 mmHg and diastol=75±17 mmHg intraoperative and systol=118±15 mmHg and diastol=77±17 mmHg in recovery. The differences in blood pressure in both group were statiscally significant (p=0.01). The average heart rate in group I was 90±18 beat/min preoperative, 70±14 intraoperative and 126 in recovery. The avrage heart rate in group II was 87.9±21 preoperative, 86±16 intraoperative and 104±17 in recovery. The differences were statiscally significant but there was no significant difference between the two groups with regard to sex, age and weight.
    Conclusion
    Maintenance of anesthesia with low flow anesthesia gasses maintains more hemodynamic condition during operation
  • Afrasiabian Sh.Md, Hajibageri K.Md, Yousefinejad .Md, Sayfi Sh.Md Page 11
    Introduction &
    Objective
    The risk of developing chronic hepatitis B virus (HBV) is 5% in general population but can reach up to 20% in HIV patients. The response rate to HBV vaccine in HIV infected patients is 23.8-56 percent. The aim of this study was to evaluate response of HIV-infected patients to 20 µg dose of recombinant HBV vaccine.
    Materials and Methods
    In this quasi experimental study, 51 subjects, sampled through census, were HIV patients who had HBsAg negative test in HIV/AIDS counseling and care center. Patients were vaccinated with 20 µg of recombinant HBV vaccine, IM at intervals of 0, 1 and 6 months. Response to the vaccine was checked 2 months after the last injection. Data were analyzed with SPSS software, using descriptive statistics and nonparametric tests.
    Results
    The mean age of the patients was 33.68±8.37 years. Two patients were female (3.9%) and 49 patients were male (96.1%). Mean of hepatitis B antibody level was 47.55±71.58 mIU/ml. The levels of antibody in different patients were as follow: 31 patients (60.8%) <10 mIU/ml and 20 patients (39.2%)> 10 mIU/ml. There was no significant correlation between antibody levels and CD4+ cell count (correlation coefficient = -0.191).
    Conclusion
    Response to hepatitis B vaccination is low in HIV infected patients. Conventional dose of HBV vaccine is not enough to get protective immunity. Therefore, two-fold dose of vaccine dose, repeat of conventional dose or increasing of interval administration of hepatitis B vaccine should be considered in future studies.
  • Dehghani M., Mahmoodian A., Zarezadeh Agh Page 19
    Introduction &
    Objective
    Finger injuries are very common and majority of them can be treated under digital block anesthesia. Traditional digital block is one of the most commonly performed blocks performed by care providers in several medical fields. There are two other less known methods, transthecal (pulley) block, in which local anesthesia is injected into the flexor tendon sheat that needs less volume of anesthesia and hasnot neurovascular complications and subcutaneous block in which local anesthesia is injected subcutaneously at the level of A1 pulley. This study aimed to compare the results of the three methods of digital block.
    Materials and Methods
    A prospective randomized clinical trial was performed at Kashani hospital to compare the less known transthecal (pulley) and subcutaneous methods with traditional digital block with regard to the length of anesthesia and need to another anesthetic method (due to insufficient anesthesia) as a supplement. We divided 150 patients that were admitted to kashani hospital operating room due to finger injury, randomly, into three groups. In each group the patients were anesthetized by one of the three different methods. All blocks were performed by the same investigator. Data were analyzed by SPSS software using T test.
    Results
    Mean length of anesthesia was 34.2 min’s in the transthecal digital block method and 34 min’s in the subcutaneous method and 33.8 min’s in the traditional digital block method. A repeat injection or local infiltration as a supplement was necessary in 5 instances (7 blocks) in the traditional digital block method and 9 instances (11blocks) in the subcutaneous method (p<0.05).
    Conclusion
    Regarding fewer injections and less amount of lidocaine and no risk of damaging the neurovascular bundles and comparable length of anesthesia and no need to supplemental anesthesia, transthecal digital block is an appropriate alternative to traditional digital block and subcutaneous injection
  • Taghizade M., Asemi Z Page 37
    Introduction &
    Objective
    Evaluation of the quality of food proteins have a great importance because of biological and economical impacts. Different biological, microbiological, chemical and combined methods have been used and introduced for determining quality of proteins. Considering the importance of protein quality in foods especially in downscale families, this study was conducted to compare protein digestibility of a commercial food sample (Homana based on rice) with a sample of home made food (based on mixed rice -bean) in rats.Materialas &
    Methods
    This experimental study was conducted on 32 male Wistar rats, aged 21 days under 4 diets in 8 groups including: 2 cases diet (Homana and mixed rice -bean), 1 standard diet (casein plus methionine) and 1 basal diet (protein free) with a weight mean of 65.4 gr/groups. The study was conducted in biochemistry department of Kashan University of Medical Sciences in 2007. The duration of follow up for true protein digestibility and apparent digestibility was 9 days.True protein digestibility and apparent digestibility were analyzed by ANOVA and Tukey methods through SPSS software.
    Results
    True protein digestibility was 92.8±4, 87±8 and 79.7±1.6 while apparent digestibility was 89.8±4.3, 80.6±4.2 and 76.8±1.6 for casein plus methionine, commercial food and home made food groups, respectively. The differences between three groups were significant (p<0.0001).
    Conclusion
    The findings showed that protein digestibility of home made food based on rice and bean mixture is nearly almost equal to the industrial food of Homana.
  • Teymouri P., Niknami Sh, Ghofranipour F Page 47
    Introduction &
    Objective
    Participation in regular physical activity is associated with a variety of positive outcomes for young people. Physical activity (PA) rates decline precipitously during the high school years and are consistently lower among adolescent girls than among adolescent boys. In order to stop or diverse this negative trend, there are necessary interventions based on various theories and models to promote physical activity in girls.
    Materials and Methods
    This randomized control study evaluated the effectiveness of a 24-week exercise education program based on Pender’s Health Promotion model to improve cognitive and psychosocial factors associated with physical activity and to promote physical activity in adolescent girls (n =106). The program included educational sessions and tailored counseling.
    Results
    There was an increase of 45 minutes for daily physical activity in the experimental group compared to their baseline. After intervention, the training group had a positive significant progression in stages along with significant improvements in self efficacy, enjoyment of physical activity, interpersonal influences, planning for physical activity, and also a decrease in perceived barriers to physical activity and competing preferences (p ≤. 0001-0.04).
    Conclusion
    Findings of this study showed the positive effect of program on stage of change and potential determinants of the behavior of physical activity. The high proportion of the people in action and maintenance in experimental group compared to the baseline and the attainment of recommend criteria for physical activity are promising findings of school-based intervention based on Pender’s health promotion model.
  • Nabavizade Sh, Amin R Page 61
    Introduction &
    Objective
    Allergic reactions to natural rubber latex have increased during past 10 years especially among health care workers and patients with high exposure to latex allergens. Allergic reaction to latex is related to many diseases like occupational asthma. This study was performed to determine the prevalence of allergy to natural rubber latex and potential cross reacting food in operation room staff in Shiraz hospitals.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional descriptive study five hundred eighty operation room staff of ten private and state hospitals in Shiraz completed latex allergy questionnaire. They were questioned about personal history and previous history of latex sensitivity, symptoms of latex reactivity and about other allergies particularly to foods that may cross react with latex. Informed consent was obtained and skin prick testing was performed with natural rubber latex. Skin prick tests were done with three potentially cross reacting food (banana, Kiwi, and potato). The obtained data were analyzed with SPSS software and Chi-square test.
    Results
    Among the 580 operation room workers 104 (17.9 %) of participants were positive to latex skin test. We found a significant association between positive skin test to latex in operation room staff and atopy, urticaria and food allergy. Positive skin test to latex related to positive kiwi skin test (p<0.05). The prevalence did not vary by sex, age, education, surgical and non surgical glove users, history of contact dermatitis or smoking status.
    Conclusion
    Latex allergy has a high prevalence in personnel of operation room. Evaluation of present symptom and prediction of future disease necessitate screening test in individuals at risk.
  • Sarkari B., Moshfe Aa, Pedram N., Zargar Ma, Yazdanpanah B., Akhondi B., Hasani Z., Mohebali M Page 69
    Introduction &
    Objective
    Recently, it has been recognized that a more comprehensive assessment of the cancer patient is necessary and that the evaluation of outcomes must move beyond traditional biomedical endpoints to include assessments of the impact of disease and its treatment on patient's quality of life. European Organization for Research and Treatment of Cancer has developed a 30-item quality of life questionnaire to obtain information about the impact of disease and treatment on the daily living of cancer patients. This questionnaire was translated into many languages and used in various countries. But, validity and reliability of version 3.0 has not yet been checked for use with Iranian patients. The aims of the present study are to evaluate the reliability and validity of the QLQ-C30 (version 3.0) questionnaire.
    Materials and Methods
    We conducted an analytical cross-sectional study on 132 random samples of breast cancer patients for determination of validity and reliability of QLQ-C30 (version 3.0) questionnaire. The questionnaire was completed for all patients that referred to chemotherapy ward in Namazi Hospital, Shiraz, during 19 Dec 2005 -19 Feb 2006. Reliability was evaluated through the internal consistency of multi-item subscales. Pearson’s correlations of an item with its own scale (corrected for overlap) and other scales were calculated to evaluate convergent and discriminate validity. Clinical validity was evaluated by known-group comparisons using ANOVA and Kruskal Wallis tests. Data were then analyzed with SPSS software.
    Results
    In the reliability analysis, most scales fitted the criteria (Alpha>0.70) except the fatigue, pain, nausea and vomiting scales. Convergent validity was evidenced by item own subscale correlation above 0.40 for all multi-item subscales. Item discriminate validity was successful in all analyses except for item 4 of the physical functioning scale. Results of the known group based analysis show significant differences in QLQ-C30 functioning and symptom scores, where patients with higher grade have the worst (p<0.05).
    Conclusion
    Iranian version of EORTC QLQC30 is a reliable and valid QOL measure for cancer patients which indicate that it can be used in clinical and epidemiological cancer studies.
  • Jamshidi A., Karimzadeh Shirazi K., Raygan Shirazi Ar Page 89
    Introduction &
    Objective
    Air pollution is a major environmental problem in urban areas. PM10 (Particulate Matters with a diameter less than 10 micrometer) is one of the most important pollutants in air, and an increase of 10 μgr/m3 in concentration may cause an increase of 1-3 percent in the mortality rate. The aim of this study was to determine the concentration of the PM10 air pollution in the city of Gachsaran.
    Materials and Methods
    This is an analytic-longitudinal study. 6936 air samples were collected during 334 days from April 2005 to March 2006 using a SM200 dust monitor sampler machine. The data were analyzed conducting oneway ANOVA, Tukey and t-student tests and then compared with the WHO standard rates.
    Results
    The results revealed a direct linear correlation between air temperature and concentration of PM10 (p<0.001). There was a significant difference between the mean value of PM10 concentration (μgr/m3) in the seasons of summer (226.3), spring (167.8), autumn (111.6), and winter (85.7). In addition, the mean concentrations of PM10 in warmer months exceeded to the maximum permissible concentration.
    Conclusion
    It can be concluded that some important variables such as air dryness, low rate of humidity and rainfall, high temperature along with the huge local oil industries are the potential factors of air pollution in Gachsaran
  • Chobineh H., Rostami R., Mohamadi A., Bahonar Ar, Shirani D., Safdari R., Ghalyanchi A., Nosratabadi M Page 99
    Introduction &
    Objective
    Many Iranian families manage to keep pets at home. Examining psychological consequences and personality traits of pet owners is important. The aim of this study was to examine mental health status and personality traits of pet owners.
    Materials and Methods
    In this descriptive study, 612 pet owners (143 cat owners, 162 dog owners, 155 bird owners and 152 other pet owners) were asked to complete General Health Questionnaire (GHQ) and IPIP Personality Scale from January to December 2006.
    Results
    Bird owners had the highest (234 cases (38.3%)) and other pet owners had the lowest (129 cases (42.3%)) mental health problems. In general, 188 cases (30.7%) of all groups had mental health problems. 122 cases (20%) of them had somatic compliance, 182 cases (29.7%) had anxiety, 149 cases (24.3%) had social dysfunction and 84 cases (13.7%) had depression. Bird owners had significant high level of social dysfunction than other pet owners. With respect to personality traits, dog owners had low level of agreeableness and openness to experience than other groups. Other pet owners had high level of emotional stability than other groups.
    Conclusion
    Contrary to other countries, it seems that having a pet in home enhances the probability of mental disorders in Iran. It is possible that lower mental health persons were keeping pets in Iran. In personality perspectives, dog owners are more disagreeable people and other pet owners are more emotionally stable ones
  • Rostami Nejad A., Karimi Z., Khosravi A., Ashrafi S Page 109
    Introduction &
    Objective
    Inhalation gases that are used for general anesthesia influence central nervous system. Headache is one of the most common complications of the patients in recovery room. The more basic and exact the pain control and monitoring of patients’ condition in recovery room is, the more practicable prevention of the next uncontrollable accidents is, and the more the rate of patient's satisfaction will be. This study was done with the goal of prevalence detection of headache after inhalational general anesthesia with halothane and nitrous oxide in patients who referred to Yasuj training hospitals for being under the elective operation.
    Materials and Methods
    Subjects of this study were 417 patients referred to Yasuj training hospitals for elective operation. All of the patients were under inhalational general anesthesia. Before anesthesia the patients were asked about previous chronic headache, age, sex and smoking. After the complete return of consciousness until the patients were in recovery room, they were monitored for headache.
    Results
    In this study, most of the patients (66.7%) complained about headache. Rate of headache in men (80.9%) was more than women (53.1%). The most prevalence of headache was in the age between10-15 and the least was in the age between 26-40. Headache in the group who didnt have the history of chronic headache was more prevalent. There wasnt any meaningful relationship between headache appearing after operation of anesthesia and the length of anesthesia. The rate of headache in smokers (82.4%) was higher than in nonsmokers (63.3%). There wasn’t any meaningful relationship between headache and the method of oxygenation during anesthesia.
    Conclusion
    This study shows the high prevalence of headache in inhalational general anesthesia which can be attributed to smoking, history of chronic headache, age and sex. With the recognition of disposing factors and their removal, patient's satisfaction will be more and the cure expenses will be less.
  • Shahbazi Sh, Savaei M Page 119
    Introduction &
    Objective
    Pulmonary edema after chest tube insertion is a rare complication and is associated with high mortality. The cause of this phenomenon is not clear, although causes such as decrease in surfactant and inflammatory process have been defined. Early diagnosis and treatment decrease the mortality. This study introduces a case of re-expansion pulmonary edema after rapid pleural evacuation.Case: The case is a 4.5 y/o boy, a case of Tetralogy of Fallot, who developed respiratory distress after surgery (Total Correction) in ICU of Nemazee Hospital in 1385. Chest X ray showed pneumothorax of left lung. For the patient, chest tube was inserted and the symptoms improved. After few hours the patient developed tachypnea, tachycardia, and CXR showed pulmonary edema of left lung. Appropriate treatment was done for the patient and his condition improved.
    Conclusion
    Pulmonary edema after sudden evacuation of pleura is a rare phenomenon and early diagnosis decreases the mortality.