فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 50، بهار 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/01/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم خروشی، علیرضا عابدینی صفحه 6
    زمینه و هدف
    امروزه استفاده از ترمیم های ترکیبی آمالگام- کامپوزیت در دندان های خلفی به منظور کاهش مشکلات ترمیم های آمالگام یا کامپوزیت به تنهایی توصیه می شود. نظر به این که در ترمیم های ترکیبی ریزنشت بین دو ماده از اهمیت بالایی برخوردار است، تحقیق حاضر با هدف ارزیابی اثر یک سمان چسبنده جدید به نام Rely-X ARC بر میزان ریزنشت فصل مشترک دو ماده مزبور انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 24 دندان پره مولر سالم ماگزیلا که به تازگی کشیده شده بودند، انتخاب شدند. پس از انجام تراش های مزیالی و دیستالی و متراکم کردن آمالگام تا 2 میلیمتری سرویکالی حفرات، دندان ها به طور تصادفی در 4 گروه 12 تایی به صورت زیر قرار داده شدند. در گروه اول بلافاصله کامپوزیت رزین قرار گرفت. در گروه دوم پس از کاربرد سمان ARC Rely-X، کامپوزیت رزین قرار داده و کیور شد. در گروه های 3 و 4، 24 ساعت پس از متراکم کردن آمالگام به ترتیب بدون کاربرد سمان و با کاربرد آن کامپوزیت رزین قرارداده و کیور شد. پس از انجام عملیات سیکل حرارتی، نمونه ها برای بررسی میزان ریزنشت با تکنیک نفوذ رنگ (dye penetration) آماده شدند. سپس درجات نفوذ رنگ تعیین و با استفاده از آزمون آماری کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفته و P<0.05 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    فراوانی درجات نفوذ رنگ از بیشترین به کمترین به ترتیب در گروه های 3، 2، 1 و4 به دست آمد. بررسی نتایج حاصل از رتبه بندی نفوذ رنگ اختلاف معنی داری در میزان ریزنشت بین گروه ها نشان نداد (P>0.05).
    نتیجه گیری
    هیچ کدام از شرایط مورد آزمایش به طور کامل از ریزنشت بین دو ماده آمالگام و کامپوزیت جلوگیری نکردند که این مسئله ممکن است به عوامل مختلفی مانند نوع سمان رزینی به کار رفته و عدم توانایی اتصال کافی بین دو ماده آمالگام و کامپوزیت ارتباط داشته باشد.
    کلیدواژگان: آمالگام دندانی، کامپوزیت رزین، ریزنشت، نفوذ رنگ، سمان چسبنده رزینی
  • مریم بیدار، محمدحسن ضرابی، نوشین محتشم، علی اصغر نوعی صفحه 12
    زمینه و هدف
    از جمله مواردی که پیش آگهی درمان های اندودانتیکس را تحت تاثیر قرار می دهد، پرفوریشن است که نیاز به درمان سریع و مناسب دارد. در حال حاضر MTA خاکستری به عنوان ماده انتخابی در درمان پرفوریشن ها به کار می رود. مطالعه حاضر با هدف بررسی هیستولوژیک ترمیم پرفوریشن های مکانیکی ناحیه فورکیشن توسط MTA سفید و سمان پرتلند و مقایسه آن با MTA خاکستری انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، دندان های پره مولر دوم تا چهارم فک بالا و پایین پنج سگ، درمان ریشه شد. سپس ناحیه فورکیشن دندان ها پرفوره و با MTA تیره در گروه 1، MTA سفید در گروه 2، سمان پرتلند در گروه 3 و گلوله پنبه در گروه 4 (کنترل) بسته شد. حیوانات پس از چهار ماه کنترل، با اوردوزاژ یوپنتال سدیم به صورت تزریق وریدی و وایتال پرفیوژن با فرمالدئید 10% کشته شدند. از آزمون کای دو وآزمون دقیق فیشر جهت مقایسه تشکیل نسج سخت به ترتیب در بین گروه ها و برای مقایسه دو به دوی گروه ها استفاده شد. آزمون ناپارامتری کروسکال والیس و مقایسه چندگانه Dunn نیز جهت مقایسه متغیر آماس به ترتیب در بین گروه ها و برای مقایسه دو به دوی گروه ها استفاده و P<0.05 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    اگرچه MTA تیره نتایج مطلوب تری نشان داد (9/90% تشکیل نسج سخت و تنها 1/9% آماس شدید)، ولی تفاوت میان MTA خاکستری، MTA سفید و سمان پرتلند از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    از نظر شدت آماس و تشکیل نسج سخت تفاوت معنی داری بین گروه های MTA خاکستری، MTA سفید و سمان پرتلند وجود نداشت. در مجموع هم MTA سفید و هم سمان پرتلند را می توان به عنوان جایگزین MTA خاکستری در ترمیم پرفوریشن به ترتیب در نواحی با اهمیت و فاقد اهمیت از نظر زیبایی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پرفوریشن، فورکیشن، MTA خاکستری، MTA سفید، سمان پرتلند
  • مریم قوام، حمید کرمانشاه، محمد عطایی، نیلوفر شادمان صفحه 19
    زمینه و هدف
    عدم پلیمریزاسیون کافی سیمان های رزینی منشا اثرات زیانباری از جمله کاهش خواص مکانیکی و فیزیکی و افزایش اثرات سوء بیولوژیکی می باشد. با کاربرد سیمان های رزینی دوال کیور جهت چسباندن پست های هم رنگ، پخت آن در نواحی عمقی کانال دندان از جهات مختلف قابل بررسی است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی درجه پلیمریزاسیون سیمان های رزینی دوال کیور جهت چسباندن فایبر پست های ترانسلوسنت و اپک در عمق های متفاوت انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، درجه تبدیل دو سیمان رزینی دوال کیور، Nexus 2(Kerr، USA)، Rely X ARC (3M،ESPE) همراه با کاربرد دو پست فایبری هم رنگ دندان، (RTD فرانسه) DT- Light و DT-White در عمق های مختلف اندازه گیری شد. دستگاه لایت کیور مورد استفاده، Optilux 501 با شدت 650-700 mw/cm2 و مدت تابش 60 ثانیه بود. درجه تبدیل در 3 عمق مختلف (4، 6 و 8 میلیمتر) توسط روش FTIR (Fourier Transform Infra Red) اندازه گیری شد. اطلاعات، توسط آزمون های ANOVA و Post hoc مورد ارزیابی قرار گرفت و P<0.05 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    درجه تبدیل سیمان Rely X با هر دو پست DT-Light و DT-White در عمق های مختلف تفاوت معنی داری نداشت (P>0.05). در مورد سیمان Nexus با پست DT-Light، درجه تبدیل در عمق 8 میلیمتر به طور معنی داری کمتر از عمق 4 و 6 میلیمتر بود (P<0.05). سیمان Nexus با پست DT-White در عمق 8 میلیمتر کاهش معنی داری نسبت به 4 میلیمتر داشت. در هر دو سیمان گروه کنترل، در عمق 4 میلیمتر %DC بیشتری نسبت به عمق های 6 و 8 میلیمتر داشت(P<0.05). پست DT-White نسبت به گروه بدون پست و DT-Light در عمق 4 میلیمتر کاهش معنی داری در DC ایجاد کرد. پست DT-Light در عمق 6 میلیمتری افزایش معنی دار DC سیمان Rely X را نسبت به پست DT-White و گروه بدون پست ایجاد نمود. در سیمان Nexus 2 در هر دو عمق 6 و 8 میلیمتر پست DT-Light نسبت به دو گروه دیگر افزایش معنی داری در DC ایجاد کرد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج حاصل از این مطالعه، به کار بردن پست های فایبری ترانسلوسنت در مقایسه با انواع اپک، پخت بیشتری در رزین ایجاد می کند و برای اطمینان از دوام ترمیم بهتر است از این نوع پست بهره جست.
    کلیدواژگان: فایبر پست، سیمان رزینی، سیمان دوال کیور، درجه تبدیل، پلیمریزاسیون
  • مسعود فلاحی نژادقاجاری، سپیده نبوی رضوی صفحه 27
    زمینه و هدف
    مصرف وسیع و مکرر نوشابه های اسیدی یکی از علل اصلی اروژن دندانی در انسان می باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی مقایسه میزان اروژن مینای دندان ناشی از دو نوشابه ایرانی و مقایسه آن با دو نمونه خارجی موجود در بازار ایران انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی ده بطری از نوشابه های زمزم کولا و پرتقالی و ده قوطی پپسی و میراندا تهیه و میانگین کلسیم محتوای آنها (در سه نوبت) اندازه گیری شد. تعداد 120 پره مولر سالم که به منظور ارتودنسی کشیده شده بودند، به طور تصادفی به سه گروه 40 تایی A، B و C برحسب زمان اکسپوژر و هر یک از این گروه ها به چهار زیر گروه ده تایی برحسب نوشابه مورد بررسی، تقسیم شدند. در سطح باکال هر دندان نیم دایره ای به قطر 5 میلی متر انتخاب و بقیه سطح دندان با ماده مقاوم به اسید پوشانده شد، سپس دندان ها در 20 میلی لیتر از نوشابه های مورد نظر غوطه ور شدند. مدت زمان تماس گروه اول، 15 دقیقه، گروه دوم، 45 دقیقه و گروه سوم، 12 ساعت بود. سپس از هر زیرگروه 3 نمونه به طور تصادفی انتخاب و میزان کلسیم نوشابه اندازه گیری شد. محاسبه انحلال کلسیم هر دندان بر مبنای تفاوت کلسیم قبل و بعد از آزمایش صورت گرفت و سپس داده ها توسط آزمون های آماری way ANOVA،2 one way ANOVA و Tukey HSD آنالیز شدند.
    یافته ها
    براساس آزمون way ANOVA 2 بین میزان کلسیم رها شده در انواع نوشابه ها اختلاف معناداری دیده شد. همچنین زمان اندازه گیری نیز اثر معناداری داشت، ضمن این که برهم کنش این دو عامل نیز معنادار بود (P<0.05)، به ترتیبی که بیشترین میزان اروژن در زمان 12 ساعت هر 4 نوع نوشابه دیده شد و اروژن در 15 دقیقه در زمزم نارنجی و در 45 دقیقه و 12 ساعت در پپسی به طور معناداری بیشتر از سایر نوشابه ها بود (P<0005).
    نتیجه گیری
    در مقایسه بین 4 نوشابه، پپسی بیشترین و زمزم کولا کمترین اثر اروژن را روی مینای دندان ها نشان دادند و در برآیند کلی نوشابه های خارجی نسبت به انواع ایرانی اثر اروزیو بیشتری داشتند، ولی به هر حال در این زمینه نیاز به مطالعات بیشتری است.
    کلیدواژگان: اروژن، مینا، نوشابه های گازدار، آنالیز یون کلسیم
  • مریم خلیلی، محمد اسلامی، پوپک معصومی صفحه 33
    زمینه و هدف
    چرخه سلولی از اهمیت بسیاری در رشد و تمایز تومورها برخوردار است و مولکول های متعددی در این روند نقش دارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین expression p21waf (مهارگر چرخه) و cyclin D1 (محرک چرخه سلولی) در آملوبلاستوما انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی مقطعی تعداد 40 بلوک پارافینی آملوبلاستوما انتخاب و مقاطع تهیه شده از آنها به روش ایمونوهیستوشیمی با آنتی بادی p21waf و cyclin D1 رنگ آمیزی شدند. سپس توسط گراتیکول چشمی فراوانی سلول های رنگ گرفته به صورت labeling index تعیین شد. آنالیزهای آماری به صورت ناپارامتری و توسط آزمون من ویتنی و signed ranked Wilcoxon انجام و P<0.05 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    expression cyclin D1 در هسته سلول های تومورال به میزان زیاد مشاهده گردید. اختلاف بین میزان expression پروتئین cyclin D1 در بین نوع solid و یونی سیستیک و بین دو نوع بافت شناختی آن معنادار نبود.Expression p21 در هسته سلول های تومورال و به میزان کم مشاهده شد. اختلاف بین میزان expression پروتئین p21 در بین نوع solid و یونی سیستیک معنادار نبود. اختلاف بین expression ملکول p21 در بین دو فرم پلکسی فرم و فولیکولار معنادار بود(P=0.049). در بین نوع پلکسی فرم و فولیکولار اختلاف طرح رنگ پذیری در سلول های حاشیه ای مشاهده شد (P=0.009)، ولی در سلول های مرکزی اختلاف معناداری مشاهده نشد. بین دو نوع solid و یونی سیستیک در طرح رنگ پذیری اختلاف معناداری وجود نداشت. ارتباط بین cyclin d1 و p21 در آملوبلاستوما معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    یافته ها میزان expression بالای cyclin D1 در آملوبلاستوما را نشان داد که به نظر می رسد این پروتئین در توموروژنز آملوبلاستوما نقش داشته باشد. در مورد پروتئین p21 نیز نتایج نشان دهنده expression پایین بود که به نظر می رسد مکانیسم های دیگری غیر از آن در توموروژنز نقش داشته باشند.
    کلیدواژگان: Cyclin D1، P21، آملوبلاستوما، ایمونوهیستوشیمی
  • محمدحسن ضرابی، مریم بیدار، حمید جعفرزاده صفحه 41
    زمینه و هدف
    آماده سازی مکانیکی کانال دندان، یکی از مهمترین مراحل درمان ریشه است. جهت آماده سازی از روش های دستی یا چرخشی استفاده می شود که هر یک از آنها مزایا و معایبی دارند. یکی از مشکلات در تمام سیستم ها، خروج دبری از فورامن آپیکال در حین آماده سازی کانال می باشد که می تواند باعث ایجاد التهاب پری آپیکال و در نتیجه افزایش درد و تورم شود. مطالعه حاضر با هدف مقایسه روش آماده سازی دستی و سه سیستم چرخشی Profile، Raceو Flex Master از لحاظ میزان دبری خارج شده از فورامن آپیکال در ضمن آماده سازی کانال انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی، 100 عدد دندان پره مولر تک کانال فک پایین کشیده شده انسانی با انحنا 0-10 درجه انتخاب و به چهار گروه 25 تایی تقسیم شدند. طول ریشه تمام دندان ها با قطع تاج به میزان مساوی درآمد (15 میلیمتر). گروه H به روش دستی با تکنیک Step back، گروه P توسط سیستم چرخشی پروفایل، گروه R توسط سیستم چرخشی Race و گروه F توسط سیستم چرخشی Flex Master آماده سازی شدند. برای توزین دبری ها از ویال های حاوی آب مقطر که قبل از کار توسط ترازویی با دقت 0001/0 گرم توزین شده بود، استفاده شد. پس از پایان آماده سازی کانال، ویال ها کاملا خشک شده و دوباره توزین انجام شد. اختلاف وزن ویال ها در دو نوبت، وزن دبری خارج شده از فورامن آپیکال بود. سپس مقایسه میانگین وزن دبری بین چهار گروه توسط آزمون واریانس یک عاملی با P<0.05 به عنوان سطح معنی داری انجام شد.
    یافته ها
    بیشترین میانگین وزن دبری بین چهار گروه در گروه H (روش دستی) مشاهده شد که با هر سه گروه چرخشی اختلاف معنی داری داشت(P<0.001). کمترین میانگین وزن دبری مربوط به گروه R (Race) بود که با گروه F ((Flex Master اختلاف معنی داری داشت، ولی اختلاف آن با گروه P (Profile) معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    سیستم چرخشی Race نسبت به تکنیک دستی Step back و سیستم چرخشی Flex Master باعث خروج دبری کمتری از فورامن آپیکال می شود.
    کلیدواژگان: آماده سازی کانال، فورامن آپیکال، خروج دبری
  • معصومه حسنی طباطبایی، بتول گل بابایی فریده، شریعتی صفحه 46
    زمینه و هدف
    آمالگام دندانی به عنوان ماده ترمیمی برای دندانهای خلفی مورد استفاده دندانپزشکان است. هنگام کارکردن با آمالگام به دلیل وجود جیوه در ترکیب این ماده، ممکن است، مقداری بخار جیوه در فضای کار منتشر شود که اگر تراکم آن از اندازه های استاندارد تجاوز کند، مشکلاتی در سلامتی کارکنان دندانی ایجاد می کند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی میزان مواجهه دندانپزشکان شهر تهران با جیوه ناشی از آمالگام دندانی از طریق اندازه گیری تراکم بخار جیوه موجود در فضای کار آنها انجام شد.
    روش بررسی
    تعداد 211 کلینیک دندانپزشکی در این مطالعه توصیفی- تحلیلی شرکت داده شدند. این کلینیک ها از نقاط مختلف شهر تهران (شمال، مرکز، شرق، غرب و جنوب) به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. دندانپزشکان در روز نمونه گیری از محل کار، پرسشنامه ای که شامل سوالاتی درباره مشخصات فردی مانند سن و سابقه کار، طرز کار با آمالگام و مشخصات محیط کار بود، تکمیل کردند. سنجش تراکم بخار جیوه هوای محل کار دندانپزشکان با استفاده از لوله جاذب جیوه (Hydrar) و پمپ های نمونه برداری (SKC،222-3) طبق متد شماره 6009 نایوش (NIOSH=National Institute Of Occupational Safety and Health) انجام و نمونه های ادرار دندانپزشکان در همان روز گرفته شد. بررسی نمونه های جمع آوری شده به روش آنالیز آزمایشگاهی جذب اتمی بدون شعله انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای ناپارامتریک کروسکال والیس، من ویتنی و کندال استفاده و P<0.05 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین جیوه هوای محیط کار و جیوه ادرار دندانپزشکان شهر تهران به ترتیب 8.39(±9.68) و 3.107(±3.95) میکروگرم بر متر مکعب به دست آمد. بین جیوه هوای محیط کار و جیوه ادرار دندانپزشکان همبستگی معنی داری وجود نداشت (r=0.07، p>0.05). از بین متغیرهای مورد مطالعه نوع آمالگام مورد استفاده در میزان تراکم بخار جیوه محل کار تاثیر معنی داری داشت، بدین معنی که افرادی که آمالگام نوع فله ای استفاده کردند، میزان بخار جیوه فضای محل کارشان بیشتر از افرادی بود که آمالگام کپسولی استفاده کردند (p=0.034)، همچنین بین مساحت اتاق کار دندانپزشک و میزان بخار جیوه موجود در آن همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت (p=0.009). بین عوامل دیگر مورد مطالعه مثل ساعات کار در روز، ساعات کار در هفته، تعداد پرکردگی ها و تعویضها، نحوه خارج کردن جیوه اضافی، طرز نگهداری آمالگام سفت شده، نحوه نگهداری آمالگام خام، وجود و عدم وجود تهویه در اتاق و بقیه متغیرها با میزان تراکم بخار جیوه محل کار دندانپزشکان ارتباط آماری معنی داری به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این مطالعه تراکم بخار جیوه هوای محل کار دندانپزشکان در شهر تهران از حد استانداردهای بین المللی (25 میکروگرم بر متر مکعب) کمتر بود. در عین حال بهتر است دندانپزشکان در انتخاب نوع آمالگام مورد استفاده خود دقت بیشتری به عمل آورند.
    کلیدواژگان: آمالگام دندانی، جیوه آمالگام، بخار جیوه، آمالگام کپسولی
  • شهرزاد زاده مدرس، بابک عموییان، سعید بیات موحد، منصوره محمدی، فرشته شیخ الاسلامی، لیلا شیخ الاسلامی صفحه 53
    زمینه و هدف
    وزن کم زمان تولد به عنوان یکی از معیارهای اساسی سلامت جامعه به شمار می آید. براساس مطالعات انجام شده، یکی از عواملی که خطر زایمان زودرس را افزایش می دهد، بیماری های پریودنتال می باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی رابطه بین سلامت لثه و زایمان زودرس در نمونه ای از جمعیت زنان ایرانی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، تعداد 201 زن باردار که به بیمارستان مهدیه تهران مراجعه کرده بودند، بدون داشتن بیماری سیستمیک و یا عوامل خطرساز زایمان زودرس و موارد مخدوش کننده، مانند استرس روانی شدید، انتخاب شدند. از این تعداد 99 نفر زایمان به موقع و 102 نفر زایمان زودرس داشتند که شاخص های خونریزی، عمق شیار لثه و دبری در آنها اندازه گیری شد. یافته ها با استفاده از آزمون های Chi-square و من- ویتنی با سطح معنی داری p<0.05 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری بین مقادیر متوسط حاصل از شاخص خونریزی، عمق شیار لثه ای و شاخص دبری میان گروه با زایمان به موقع و زایمان زودرس دیده شد (p<0.001).
    نتیجه گیری
    از آنجا که بیماری های پریودنتال می توانند از عوامل خطرساز در بروز زایمان زودرس باشند، بررسی بهداشت و مراقبت دهانی- دندانی قبل از حاملگی و کنترل وضعیت مطلوب بهداشت دهان در دوره حاملگی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سلامت لثه، زایمان زودرس، پریودونتیت
  • سپیده بانوا، کاوه نجیب فرد، سید ناصر استاد، محمدحسین قهرمانی صفحه 59
    زمینه و هدف
    زیست سازگاری یکی از مهمترین ویژگی های هر عامل باندینگ است. از آنجا که عوامل باندینگ عاجی در حفرات دندانی با گسترش زیر لثه ای، در تماس نزدیک با بافتهای لثه ای و مخاطی قرار می گیرند، بنابراین سنجش واکنش بافتی به این مواد امری ضروری است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی آزمایشگاهی اثر سمیت سلولی عامل باندینگ عاجی AdheSE بر سلول های فیبروبلاست لثه انسانی انجام شد.
    روش بررسی
    در این تحقیق آزمایشگاهی، سمیت سلولی ادهزیو عاجی AdheSE (باند و پرایمر) (Vivadent، Liechtenstein) به صورت پلیمریزه نشده و پلیمریزه شده، مورد بررسی قرار گرفت. جزء پرایمر به مدت 30 ثانیه، 300 ثانیه و 24 ساعت و جز باند به صورت پلیمریزه نشده به مدت 20 ثانیه، 300 ثانیه و 24 ساعت، و هر دو به صورت پلیمریزه شده به مدت 24 و 48 ساعت در رقت های مختلف در مجاورت سلول های فیبروبلاست لثه انسانی اولیه قرار گرفتند. سمیت سلولی ترکیبات مورد مطالعه با آزمایشهای MTT، شمارش سلولی و DNA condensation مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت آنالیز آماری داده های حاصله، از آنالیز ANOVA دو طرفه برای داده های تکراری استفاده و p<0.05 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    آزمایش MTT، نشان داد که سمیت AdheSE Bond پلیمریزه نشده، پس از 20 ثانیه مجاورت، تنها در رقت 1-10 اختلاف معنی داری با گروه کنترل داشت (p<0.001) و با افزایش زمان مجاورت به 300 ثانیه و 24 ساعت، بیشترین میزان سمیت به ترتیب در رقت های 3-10 و 4-10 مشاهده گردید. اثر سمیت سلولی پرایمر AdheSE به صورت پلیمریزه نشده، پس از 30 و 300 ثانیه مجاورت از رقت 2-10، و پس از 24 ساعت مجاورت از رقت 3-10 شروع شد و در رقت 1-10 به حداکثر میزان خود رسید. آزمایش MTT نشان داد که جز باند AdheSE در حالت پلیمریزه شده در 24 ساعت در رقت های 1:2 (p<0.001)، 1:4 و 1:6(p<0.01)، اختلاف معنی داری با گروه کنترل نشان داد، در حالی که در آزمایش شمارش سلولی، این اختلاف تنها در رقت 1:2 معنی دار بود(p<0.001). با انجام آزمایش DNA condensation مشخص شد که آپوپتوز (شکل مشخصی از مرگ سلولی به لحاظ مورفولوژیکی و بیوشیمیایی، که turnover سلولی را تنظیم می کند) در تمامی ترکیبات مورد مطالعه چه به صورت پلیمریزه نشده و چه به صورت پلیمریزه شده، کمتر از 5% کل مرگ سلولی رخ داده را به خود اختصاص داد.
    نتیجه گیری
    عامل باندینگ عاجی AdheSE در هر دو جز خود دارای اثر سمیت سلولی بر روی سلول های فیبروبلاست لثه انسانی بود. میزان سمیت، با رقت، زمان مجاورت و پلیمریزاسیون ارتباط داشت. ضروری است که اجزاء سمی این ماده شناسایی شده و با موادی با سازگاری نسجی بهتر جایگزین شوند.
    کلیدواژگان: سمیت سلولی، عامل باندینگ عاجی، فیبروبلاست های لثه، AdheSE
  • سعید بیات موحد، یدالله سلیمانی شایسته، هومن مهریزی، شرمین رضایی، منصوره محمدی، کبری بامداد مهربانی، بنفشه گلستان، معصومه کوه کن صفحه 71
    زمینه و هدف
    چی کونگ از ورزش های باستانی چینی است که شامل مدیتیشن، حرکات آرام بدنی و تنفس می شود. از طرفی بزاق به عنوان یکی از مایعات ترشحی بدن، علاوه بر آن که از سدهای دفاعی بدن به شمار رفته و دارای ترکیبات دفاعی موثری می باشد، برای حفظ سلامت ساختارهای مختلف داخل دهان و کاهش پوسیدگی ها ضروری است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تاثیر انجام حرکات چی کونگ بر میزان ترشح بزاق، pH بزاق و SIgA آن انجام شد.
    روش بررسی
    23 نفر انسان سالم 20- 24 سال در این مطالعه مداخله ای قبل و بعد شرکت کردند. این افراد با هدف افزایش انرژی شش ها و کلیه ها به مدت 6 ماه از ابتدای پاییز 1383 تا انتهای زمستان 1384 تحت نظر مربی مجرب به انجام حرکات چی کونگ به مدت 30 دقیقه در روز پرداختند. بزاق غیرتحریکی افراد در 2 مرحله، یکی قبل از شروع انجام حرکات (بهار 1383) و دیگری بعد از انجام حرکات (بهار 1384) هر هفته در روزهای سه شنبه جمع آوری شد. همچنین pH بزاق هر هفته هم زمان با اندازه گیری مقدار بزاق غیرتحریکی، اندازه گیری شد. مقدار SIgA بزاق نیز براساس اندازه گیری مقدار آن در آخرین مرحله جمع آوری بزاق غیرتحریکی با استفاده از روش Elisa در انتهای هر دو بهار سنجیده شد.
    یافته ها
    براساس نتایج مطالعه حاضر، اختلاف معنی دار بین مقدار بزاق و مقدار SIgA بزاق در قبل و بعد از انجام حرکات چی کونگ دیده شد (p<0.01)، ولی بین مقدار pH بزاق در قبل و بعد از انجام حرکات چی کونگ اختلاف معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان داد که انجام حرکات چی کونگ به مدت 6 ماه موجب افزایش مقدار بزاق غیرتحریکی و مقدار SIgA بزاق می شود.
    کلیدواژگان: چی کونگ، بزاق غیرتحریکی، SIgA
  • علی کوثری، شبنم آزاده دل، نسرین آخوندی صفحه 78
    زمینه و هدف
    شایع ترین ماده ای که طی دهه های اخیر برای پالپوتومی دندان های شیری به کار می رود، فرموکرزول است، ولی با توجه به معایب بالقوه آن، تحقیقات زیادی به منظور یافتن جایگزین برای آن انجام گرفته است. اخیرا MTA به علت خواص فیزیکی و بیولوژیکی برتر مورد توجه قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه میزان موفقیت کلینیکی و رادیوگرافیک پالپوتومی دندان های مولر شیری با فرموکرزول و MTA (ساخت ایران) انجام شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی، مجموعا 30 دندان مولر شیری که معیارهای مورد نظر را داشتند، به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند.
    15 دندان مولر شیری در گروه فرموکرزول و 15 دندان در گروه MTA مورد درمان پالپوتومی قرار گرفته و ترمیم شدند. علایم کلینیکی و رادیوگرافی در هر یک از ماه های اول، سوم، ششم، نهم و دوازدهم مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. بررسی آماری داده ها توسط آزمون آماری Fisher''s Exact انجام و p<0.05 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بعد از گذشت یک سال، تفاوت معنی داری از نظر میزان موفقیت درمان بین گروه (%85.8) MTA و فرموکرزول (%93.3) مشاهده نشد (P@1) و تنها علامت شکست مشاهده شده تحلیل داخلی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به خواص مطلوب MTA و معایب فرموکرزول، این ماده می تواند به عنوان جایگزین مناسبی برای فرموکرزول در درمان پالپوتومی دندان های شیری مطرح باشد.
    کلیدواژگان: مولر های شیری، پالپوتومی، MTA، فرموکرزول
  • فرحناز نجاتی دانش، امید صوابی، داریوش میرابی، بابک صراف پور صفحه 84
    زمینه و هدف
    طراحی پروتزهای پارسیل متحرک وظیفه دندانپزشک می باشد، با این حال بسیاری از دندانپزشکان به علت عدم تجربه کافی و یا کمبود وقت، این وظیفه را به تکنیسین واگذار می کنند. جهت طراحی این پروتزها، برای سهولت و تسریع در ارایه طرح درمان و نیز آموزش دانشجویان دندانپزشکی می توان از رایانه استفاده کرد. مطالعه حاضر به عنوان گام اول برای یافتن قوانین مورد توافق متخصصین پروتز صورت پذیرفت تا در مرحله بعدی مطالعه یک نرم‎افزار جهت ارایه طرح درمان پروتزهای پارسیل متحرک طراحی شود.
    روش بررسی
    برای 41 نفر از اعضای هیئت علمی متخصص پروتزهای دندانی هفت دانشکده دندانپزشکی در سطح ایران، پرسشنامه ای مشتمل بر 121 قانون طراحی پروتز پارسیل ارسال شد. برای تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات به دست آمده از نسبت درصد استفاده شد.
    یافته ها
    از میان 120 قانون مطرح شده، 92 قانون (%76.2) مورد توافق بیش از %60 دندانپزشکان بود که این قوانین به تفکیک شامل، قوانین سدل %80، قوانین رست %76.2، قوانین کلاسپ %78.4، قوانین اتصال دهنده اصلی فک بالا و پایین به ترتیب %63.3 و %80.9 بود.
    نتیجه گیری
    متخصصین پروتز عضو هیات علمی در ایران در مورد 2/76% از قوانین مورد پرسش موافق بودند. کمترین توافق در قوانین مربوط به اتصال دهنده های اصلی فک بالا بود که می تواند مربوط به تفاوت کتب مرجع و ایده های طراحی متخصصین باشد.
    کلیدواژگان: طراحی با رایانه، نرم افزار، پروتزهای پارسیل متحرک، طرح درمان
|
  • Khoroushi M., Abedini A. Page 6
    Background And Aim
    Patients always complain about metallic color of amalgam restorations. Covering amalgam by composite can solve this problem. Since polymerization shrinkage is a serious shortcoming in composites, application of the combined amalgam and composite restoration is one of the methods to reduce leakage in the cervical margins of posterior restorations. The aim of this invitro study was to evaluate the microleakage of amalgam/composite interface when Rely-X ARC adhesive resin cement was used in the joint.
    Materials And Methods
    Twenty-four sound extracted premolars were chosen. Mesial and distal class II conventional cavities were prepared and the samples were divided into 4 groups of 12. In all groups, the bases of the cavities were restored with amalgam and then the remaining part was filled by composite resin. Specimens in groups 1 and 2 were restored with composite-resin, immediately after condensing amalgam without or with application of Rely-X ARC (3M, ESPE) respectively. In groups 3 and 4, composite resin were applied 24 hours after condensation of amalgam, without or with application of Rely-X ARC respectively. After polishing and thermocycling, all specimens were prepared for dye penetration and the degree of leakage was scored and analyzed using Kruskall Wallis test with p<0.05 as the level of significance.
    Results
    The frequency of dye penetration in different groups was obtained. The most and the least scores were observed in groups 3 and 4 respectively. No statistically significant difference was observed in different methods.
    Conclusion
    None of the methods in this study could seal the amalgam/composite-resin interface.
  • Bidar M., Zarrabi Mh., Mohtasham N., Noee Aa Page 12
    Background And Aim
    Furcal perforation has a great impact on prognosis of endodontic treatments, requiring immediate and proper intervention. Gray MTA is applied as material of choice in repairing perforations. The aim of this study was to evaluate the repair of mechanical furcal perforations, histologically using white MTA and Portland cement and compare them with gray MTA.
    Materials And Methods
    In this experimental study, second to fourth mandibular and maxillary premolar teeth of five dogs received endodontic treatment, then the furcation area of the teeth were perforated and repaired as follow: gray MTA in group1, white MTA in group 2, Portland cement in group 3 and cotton pellet in group 4 (control). Animals were controlled for 4 months and sacrificed using an over dosage of sodium thiopental intravenous injection and perfusion of 10% formaldehyde. Chi-square and Fisher exact tests were used to compare hard tissue formation between groups and between each two groups, respectively. Non-parametric Kruskall Wallis and Dunn procedure were also used to compare degree of inflammation among groups and between each two groups, respectively.
    Results
    Gray MTA had more favorable results (90.9% hard tissue formation and only 9.1% severe inflammation) but the difference between gray MTA, white MTA and Portland cement was not statistically significant.
    Conclusion
    The difference between gray MTA, white MTA and Portland cement groups was not statistically significant for degree of inflammation and hard tissue formation. In conclusion both white MTA and Portland cement can be used instead of gray MTA to repair perforations in accordance to esthetic considerations.
  • Ghavam M., Kermanshah H., Ataei M., Shadman N. Page 19
    Background And Aim
    Insufficient polymerization of resin cements is of considerable clinical importance, because of mechanical deficiencies and biological side effects of uncured resin. Dual cure resin cements are getting popular in luting tooth colored posts and although their curing is claimed to proceed chemically, polymerization efficiency in deep areas of canal is uncertain. The aim of this study was to evaluate degree of polymerization of dual-cure resin cements used for luting translucent and opaque fiber posts in different distances from the light tip.
    Materials And Methods
    In this experimental in vitro study, degree of conversion of two dual cured resin cements, Rely X ARC (3M, ESPE) and Nexus 2 (Kerr, USA) were measured when used with DT-Light and DT-White posts (RTD, France). The light curing unit used was Optilux 501, with output of 650-700 mw/cm2 with emitting time of 60 seconds. Degree of conversion was measured in three different depths (4, 6, 8 mm) by FTIR. The data were analyzed using ANOVA and Post hoc tests. P<0.05 was considered as the level of significance.
    Results
    DC% of Rely X with either of the posts was not significantly different in the studied depths (P>0.05). Nexus used with DT-Light had lower DC% in 8 mm depth (P<0.05). Nexus used with DT-White showed lower DC% in 8 mm depth compared to 4 mm depth. The control groups of both cements showed significant increased DC% in 4 mm depth compared to 6 and 8 mm depths (P<0.05). DT-White caused decreased DC% in both cements in 4 mm. DT-Light caused increased DC% of Rely X in 6 mm depth compared to DT-White and control. DT-Light increased DC% of Nexus in 6 and 8 mm depths, compared to DT-White and control groups.
    Conclusion
    Based on the results of this study, application of translucent fiber posts has a significant effect on degree of polymerization in dual-cure resin cements, compared to opaque types. Their better light transmission to deep areas due to the effect of optical fibers, can lead to better results.
  • Fallahinejad Ghajari M., Nabavi Razavi S. Page 27
    Background And Aim
    Extensive and continuous consumption of acidic drinks is the main cause of enamel erosion in human teeth. The purpose of this study was to compare the erosive potential of two Iranian drinks with those of two imported ones.
    Materials And Methods
    Two Iranian drinks (Cola Zamzam and Orange Zamzam) and two imported ones (Pepsi and Miranda) were studied in this experimental invitro study. 120 intact premolar teeth, extracted for orthodontic reasons were divided into 3 equal groups (A, B and C). Each group was exposed to one of the drinks for exposure times of: A: 15 minutes, B: 45 minutes and C: 12 hours. Each group was divided into 4 subgroups (each containing 10 teeth), which were exposed to 20 ml of one of the 4 drinks. The exposed surface was the same in all samples (a 5 mm in diameter semi circular window). The amount of Ca++ ion (mg/ml) added to each drink at the end of exposure time was estimated by atomic absorption spectrophotometer.
    Results
    2 way ANOVA showed that the drinks were significantly different with regard to released Calcium ion. Time had significant effect on erosive potential. The two mentioned factors had significant interaction (P<0.001). The most erosive effect was seen in 12 hours in all of the drinks. The erosive effect of Orange Zamzam in 15 minutes and Pepsi in 45 minutes and 12 hours was significantly more than other groups (P<0.001).
    Conclusions
    Pepsi had the most long term erosive effect among the four drinks, and Cola Zamzam had the least erosive potential.
  • Khalili M., Eslami M., Masoumi P. Page 33
    Background And Aim
    The cell cycle is an important event in tumor growth and differentiation and several molecules are involved in this process. The aim of this study was to evaluate the expression of cyclin D1 (a cell cycle inducer) and p21 (a cell cycle inhibitor) in ameloblastoma of the jaws.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 40 cases of ameloblastoma were selected from the archive of oral pathology department. 3 micron sections were cut from paraffin blocks and immunohistochemically stained with antibody against cyclin D1 and p21waf. Stained cells were counted using an eyepiece graticule and labeling index was calculated. Data were analyzed by SPSS version 11.5 for windows using Mann-Whitney and Wilcoxon signed ranked tests with p<0.05 as the level of significance.
    Results
    Expression of cyclin D1 protein was detected in nuclei of many tumoral cells. The expression of cyclin D1 in solid and unicystic ameloblastoma and also between its follicular and plexiform variants was not statistically different (P>0.05). There was no statistically significant difference in expression of cyclin D1 between peripheral and central cells (P>0.05). Expression of p21 protein was detected in nuclei of some tumoral cells. There were no statistically significant differences between p21 expression in unicystic and solid ameloblastoma (P>0.05). P21 expression was statistically different between plexiform and follicular variants of ameloblastoma (P=0.049). The difference between p21 expression in peripheral cells of plexiform and follicular variants was statistically significant (P=0.009). This was not observed in central cells. There was no statistically significant relation between p21 and cyclin D1 expression in ameloblastoma (P>0.05).
    Conclusion
    Based on the results of this study, cyclin D1 expression in ameloblastoma is in high level and it could have an important role in the process of tumorigenesis. P21 expression in ameloblastoma is very faint and its possible effects need further investigation.
  • Zarrabi Mh., Bidar M., Jafarzadeh H. Page 41
    Background And Aim
    Mechanical preparation of canal is one of the most important stages in root canal therapy. Various kinds of hand or rotary techniques are used for mechanical preparation of canal and each of them has advantages and disadvantages. During canal preparation, extrusion of debris from the apical foramen can result in periapical inflammation and increased pain and edema. The aim of this study was to compare hand instrumentation technique with three rotary systems (Profile, Race, Flex Master) regarding the amount of extruded debris from apical foramen during canal preparation.
    Materials And Methods
    In this experimental in vitro study, one hundred human extracted single rooted mandibular premolars with curvature between 0-10 degrees were selected and divided into four groups of 25 teeth each. All teeth were shortened to 15 mm length by cutting the crown. Group H was prepared by hand step back technique, group P by Profile system, group R by Race system and group F by Flex Master system. For debris collection, vials containing distilled water were used which were weighed before preparation. After the end of canal preparation, vials were completely dried and weighed again. The difference between weights of vials in two stages was the weight of debris extruded from apical foramen. The groups were compared by One-way ANOVA with p<0.05 as the level of significance.
    Results
    Group H had the highest mean weight of debris which showed significant difference with all three rotary groups (P<0.001). The lowest mean weight of debris was observed in group R (Race) which was significantly different from group F (Flex Master) but not significantly different from group P (Profile).
    Conclusion
    Based on the results of this study, race rotary system caused less debris extrusion from apical foramen compared to hand step back technique and Flex Master rotary system.
  • Hasani Tabatabaei M., Golbabaei F., Shariati B. Page 46
    Background And Aim
    Dental Amalgam is a common restorative material for posterior teeth. Because of Hg content in the composition of amalgam, during the handling of material, mercury may release as vapor in the environment. Excess amount of mercury vapor can cause serious health problems in dental personnel. The aim of this investigation was to determine mercury vapor concentration in working environment of dentists in Tehran.
    Materials And Methods
    211 dental clinics were participated in this cross-sectional study. The clinics were randomly selected from different regions of Tehran (north, center, south, east and west). The dentists were asked to complete a questionnaire including items on demographic characteristics such as age, sex and work history, method of handling of amalgam, environmental characteristics and general health conditions. Environmental measurements of mercury vapor in dentists’ offices were done by mercury absorption tubes (Hydrar) and personal pumps (SKC, 222-3, England) as suggested in NIOSH method. Analysis of air samples was done by atomic absorption spectrophotometery (cold vapor). The data were analyzed by non-parametric tests (Kruskall Wallis, Mann-Whitney and Kendall).P<0.05 as the level of significance.
    Results
    The mean mercury vapor concentration in dentists’ offices was 8.39(±9.68) µg/m³.There was no significant relationship between the urine mercury of dentists (3.107±3.95) and the air Hg vapor concentration of their offices. Using precapsulated amalgam showed significantly less Hg vapor than bulk amalgam (P=0.034). Also the surface area of working room and air Hg vapor (P=0.009) had a significant relationship (P=0.009 r=0.81). There was not any significant correlation between mercury vapor and other factors such as working hours per day and working days per week, squeezing of triturated amalgam or not, storage medium of set amalgam (water or fixer solution), mercury storage method and type of ventilation.
    Conclusion
    The concentration of mercury vapor in dental office's environment was lower than threshold limit value. Based on this study the type of amalgam (precapsulated or not) and area of the working room had significant effect on the mercury vapor concentration of environment.
  • Zadeh Modarres Sh., Amooian B., Bayat Movahed S., Mohammadi M., Sheikholeslam L., Sheikholeslam F. Page 53
    Background And Aim
    Low birth weight is a significant public health issue. Recent studies have suggested periodontal diseases as risk factor for preterm labor. The aim of this study was to assess the relation between gingival health and preterm labor in a sample of Iranian female population.
    Materials And Methods
    In this cross sectional study, 201 pregnant women without any systemic diseases or other risk factors like psychotic conditions were selected. Ninety-nine of them had term labor (infant≥37 weeks) and 102 had preterm labor (infant<37 weeks). Bleeding index, pocket depth and debris index were measured. Data were analyzed by Chi-square and Mann-Whitney tests with p<0.05 as the level of significance.
    Results
    Bleeding index, probing depth and debris index showed statistically significant differences between preterm and term labor mothers (P<0.001).
    Conclusion
    According to the findings of this study, there is a significant relationship between gingival health and duration of pregnancy. Consequently, periodontal diseases could be risk factor for preterm labor. Oral hygiene is strongly recommended to be included in pregnancy health programs.
  • Banava S., Najibfard K., Ghahremani Mh., Ostad Sn. Page 59
    Background And Aim
    An important requirement for a dentin bonding agent is biological compatibility. Since dentin bonding agents are placed in cavity preparations with subgingival extensions, with direct contact to gingival and mucosal tissues, tissue response to these materials must be investigated. The aim of this study was to examine the cytotoxicity of AdheSE, a self etching adhesive, on human gingival fibroblasts.
    Materials And Methods
    In this experimental in vitro study, primary human gingival fibroblasts were exposed to different dilutions of primer & bond of AdheSE (Vivadent, Liechtenstein). The toxicity of the primer was tested in 30 seconds, 300 seconds and 24 hours. The cytotoxicity of the bond was analyzed in uncured mode after 20 seconds, 5 minutes and 24 hours. In cured mode, tested materials were analyzed after 24 and 48 hours. Cytotoxic effects were evaluated using MTT, cell counting and DNA condensation assays. Data were analyzed by two way repeated measure ANOVA with p<0.05 as the level of significance.
    Results
    MTT Assay revealed that uncured AdheSE Bond was toxic only in 10-1 dilution and the difference with control group was significant (P<0.05). By increasing the time to 300sec. and 24h, dilutions of 10-2 and 10-4 were the most cytotoxic respectively. Cytotoxicity of uncured primer after 30 sec. and 300 sec. began from 10-2 and after 24h began from 10-2 and reached to 10-1. AdheSE in cured mode showed significant difference with control group in 1:2 (P<0.001),1:4 & 1:6 (P<0.01) dilutions. In cell counting assay only the 1:2 dilution was significantly more toxic than control group. Apoptosis (a morphological and biochemical distinct form of cell death that regulates cell turnover) comprised in less than 5% of total death in both cured and uncured adhesives.
    Conclusions
    Based on the results of this study, by increasing the exposure time, smaller amounts of bonding could be cytotoxic. Cytotoxicity was related to material, dilution, time of exposure and curing. It would be necessary to identify the toxic ingredients of this adhesive and replace them by more biocompatible components.
  • Bayat Movahed S., Soleymani Shayesteh Y., Mehrizi H., Rezayi Sh., Mohammadi M., Bamdad Mehrabani K., Koohkan M., Golestan B. Page 71
    Background And Aim
    Qigong is a type of Chinese psychosomatic exercise that integrates meditation, slow physical movements, and breathing. Numerous physical and mental benefits have been classically ascribed to qigong. On the other hand, unstimulated saliva is thought to play an important role in oral immunity, enamel stability and moisturizing the oral mucous membrane. Impaired salivary secretion leads to dental caries, mucosal deterioration and mouth dryness. The aim of the present study was to analyze the effect of a qigong program on various parameters of saliva such as quantity of unstimulated saliva, pH and SIgA.
    Materials And Methods
    Twenty three subjects participated in this clinical trial study. The experimental subjects underwent a qigong training program, conducted by a qualified instructor. The program consisted of half an hour daily practice for 6 months (spring and winter). Saliva was collected in two periods: once during the spring before the experiment commencement and the second, in the following spring. During each period saliva collection was done on tuesday of each week. pH and quantity of salvia measurements were taken simultaneously. SIgA measurements were also taken based on the values obtained in the last phase of the experiment at the end of each spring. The results were analyzed using paired sample T test, one way repeated measure and Bon Ferroni multiple comparison. P<0.05 was the level of significance.
    Results
    Based on our findings, the change in the amount of unstimulated salvia as well as SIgA was statistically significant (P<0.001); however, there was no significant difference in pH values before and after experiment.
    Conclusion
    These findings demonstrate that after 6 months of practicing qigong, significant changes in amount of unstimulated saliva and SIgA occurred in participants. The authors suggest that qigong may be a beneficial adjunctive treatment that enhances amount of unstimulated saliva and SIgA.
  • Kowsari A., Azadedel Sh., Akhondi N. Page 78
    Background And Aim
    Formocresol (FC) has been a popular pulpotomy medicament for primary dentition in recent decades. Concerns have been raised about the toxicity and potential carcinogenicity of FC, and alternatives have been proposed. Recently, the physical and biological properties of mineral trioxide aggregate (MTA) have been described in many studies. The aim of this study was to compare the success rate of pulpotomy with MTA (made in Iran) and FC in primary molars.
    Materials And Methods
    In this clinical trial, 30 primary molars needing pulpotomy treatment were selected and randomly divided into two groups: (15 teeth in FC and 15 in MTA group). The teeth were then pulpotomized and restored. Clinical and radiographic results were recorded at 1-3-6-9 and 12 months and success rates of two groups were compared using Fisher’s exact test with p<0.05 as the level of significance.
    Results
    After 12 months, there was no statistical significant difference between MTA group (85.8%) and FC group (93.3%) (P 1.0). The only observed radiographic failure was internal resorption.
    Conclusion
    Based on the results of this study, MTA can be used as an alternative to formocresol in primary teeth pulpotomy.
  • Nejatidanesh F., Savabi O., Sarrafpour B., Mirabi D. Page 84
    Background And Aim
    Proper designing of partial denture frameworks is the duty of dentists, but this task is often abdicated to technicians because of lack of time and experience. Computer assisted learning and designing can be used for both training dental students and helping dentists design proper frameworks. As the first step to prepare software for framework designing, this study evaluated the agreement on different framework designing principles, among prosthodontists of dental schools in Iran.
    Materials And Methods
    A questionnaire consisting of 121 design rules was sent to 41 prosthodontists at seven dental schools in Iran. The percentage rate of agreement on results was used for data analysis.
    Results
    The percentage of rules accepted by more than 60% of the prosthodontists was 76.2%. It consisted 80% saddle rules, 76.2% rest rules, 78.4% clasp rules, 63.6% maxillary major connector's rules and 80.9% mandibular major connector rules.
    Conclusion
    The percentage of accepted rules by Iranian prosthodontists was 76.2%. Maxillary major connectors had the least acceptance.