فهرست مطالب

پژوهش در پزشکی - سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 122، تابستان 1386)

نشریه پژوهش در پزشکی
سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 122، تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/04/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سر مقاله
  • معصومه فلاحیان صفحه 107
  • اعظم شاکری، هادی طبیبی، علی نوبخت حقیقی، مهدی هدایتی، مریم چمری صفحه 109
    سابقه و هدف

    التهاب و استرس اکسیداتیو عوارض شایعی در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه از جمله بیماران همودیالیزی هستند. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات مکمل L-کارنیتین بر روی فاکتورهای التهابی مختلف و استرس اکسیداتیو در بیماران همودیالیزی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی تصادفی شده بر روی 36 بیمار همودیالیزی (13 زن و 23 مرد) صورت گرفت. بیماران بطور تصادفی در دو گروه دریافت کننده مکمل L- کارنیتین و گروه شاهد تقسیم شدند. گروه L- کارنیتین روزانه 1000 میلی گرم مکمل L- کارنیتین خوراکی به مدت 12 هفته دریافت کردند، درحالی که به گروه شاهد این دارو تجویز نشد. در آغاز این مطالعه و پایان هفته دوازدهم، غلظت –L کارنیتین آزاد، CRP، IL-1β، IL-6، TNF-α و ox-LDL سرم اندازه گیری شد.

    یافته ها

    در گروه دریافت کننده مکمل –L کارنیتین، در پایان هفته دوازدهم نسبت به زمان شروع مطالعه غلظت –L کارنیتین آزاد سرم به میزان 86 درصد افزایش (001/0>P) و غلظت CRP و IL-6 سرم به ترتیب 29 (05/0>P) و 61 درصد (001/0>P) کاهش یافت. در گروه شاهد، در طول مطالعه تغییر آماری معنی داری در غلظت –L کارنیتین آزاد، CRP و IL-6 سرم مشاهده نشد. هم چنین تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه از نظر میزان تغییرات IL-1β، TNF-α و ox-LDL سرم مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که تجویز مکمل L-کارنیتین در بیماران همودیالیزی می تواند سبب بهبود کمبود کارنیتین و کاهش فاکتورهای التهابی CRP و IL-6 سرم شود.

    کلیدواژگان: L، کارنیتین، همودیالیز، التهاب، استرس اکسیداتیو
  • ناهید رستمی، محمد عطاریان صفحه 117
    سابقه و هدف

    سندرم دیسترس تنفسی نوزادان یکی از مهمترین دلایل مرگ و میر در نوزدان نارس محسوب می شود. با توجه به اختلاف نتایج مطالعات قبلی، هدف این تحقیق پاسخ به این سوال است که آیا درمان زودرس باCPAP Nasal قادر خواهد بود نیاز به ونتیلاسیون مکانیکی و عوارض آن را در نوزادان نارس مبتلا به RDS کاهش دهد؟

    روش بررسی

    در این کارآزمایی بالینی، نوزادان نارس با دیسترس تنفسی در 6 ساعت اول تولد با نمونه گیری تصادفی وارد گروه مورد یا شاهد شدند. گروه مورد فقط بر اساس بروز علائم بالینی دیسترس تنفسی رویCPAP Nasal قرار می گرفتند ولی برای گروه شاهد درمان استاندارد انجام شد یعنی بر اساس آنالیز گازهای شریانی درباره روش درمان کمک تنفسی تصمیم گیری می شد.

    یافته ها

    از تعداد 47 نوزاد، 25 نوزاد در گروه شاهد و 22 نوزاد در گروه مورد قرار گرفتند. متوسط سن حاملگی نوزادان 6/2±3/31 هفته و متوسط وزن 540±1621 گرم بود. در گروه شاهد 68% و در گروه مورد 9/40% فوت کردند (06/0=p). در گروه شاهد 80% و در گروه مورد 4/36% نیاز به ونتیلاسیون مکانیکی پیدا کردند (006/0=p). همچنین در گروه شاهد طول مدت ونتیلاسیون مکانیکی 6/2±9/2روز و در گروه مورد 3/1±68/0روز بود (0009/0=p). نیاز به تزریق سورفاکتانت در گروه شاهد 48% و در گروه مورد فقط 1/9% بود (009/0=p). در گروه شاهد و مورد میزان پنوموتوراکس، طول مدت درمان با اکسیژن، طول مدت بستری در NICU و طول مدت بستری در بیمارستان تفاوت معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    با استفاده ازCPAP Nasal زودرس می توان نیاز به ونتیلاسیون مکانیکی و طول مدت آن و نیاز به سورفاکتانت را در نوزادان مبتلا به RDS کاهش داد. پیشنهاد می شود در مراکزی که NICU و رسپیراتور ندارند، قبل از اخذ پذیرش از NICU و در طول انتقال نوزاد نارس مبتلا به RDS از مناطق دور افتاده از دستگاه های کوچک و ارزان CPAP استفاده شود.

    کلیدواژگان: CPAP Nasal زودرس، سندرم دیسترس تنفسی، نوزاد نارس، ونتیلاسیون مکانیکی
  • رضا وزیری نژاد، عباس اسماعیلی، مجتبی صدرمحمدی، مجید کاظمی، غلامحسین حسن شاهی، محسن رضاییان صفحه 123
    سابقه و هدف

    کم خونی ناشی از فقر آهن در خانم های حامله می تواند تاثیر منفی بر سلامتی نوزاد داشته باشد. با توجه به گزارشات متناقضی که در ارتباط با تاثیر فقر آهن مادران باردار بر وزن نوزادان آنها وجود دارد، این ارتباط مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    به طور تصادفی 120 مادر باردار در طول یک دوره 3 ماهه از تنها زایشگاه شهرستان رفسنجان مورد مطالعه قرار گرفتند. پس ازکسب رضایت، یک نمونه خون در 24 ساعت قبل از زایمان از مادران گرفته و سطح فریتین سرم آنها اندازه گیری شد. بلافاصله پس از زایمان، قد و وزن نوزادان به طور دقیق اندازه گیری شد. از آزمون های پارامتریک (آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه گام به گام) و غیرپارامتریک (کای دو و من-ویتنی U) برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    سن مادر، جنس نوزاد، طول دوره حاملگی هیچ تاثیری بر وزن و قد نوزادان نداشت. ارتباطی بین این متغیرها و سطح فریتین سرم مادران وجود نداشت. همبستگی آماری معنی داری بین سطح فریتین سرم مادران و وزن نوزادان آنها (0005/0p<، 434/0=r) و نیز بین سطح فریتین سرم مادران و قد نوزادان آنها (0005/0p<، 396/0=r) وجود داشت.

    نتیجه گیری

    امکان پیشگویی وزن و قد نوزادان درهنگام تولد بر اساس سطح فریتین سرم مادران باردار در 24 ساعت قبل از زایمان نشانگر اهمیت وجود میزان کافی آهن در بدن مادر باردار می باشد. توجه بیش از پیش به وضع تغذیه و کنترل سطح آهن سرم مادران باردار در تامین سلامتی نوزادان آنها بسیار موثر می باشد.

    کلیدواژگان: فریتین، وزن هنگام تولد، قد هنگام تولد، تغذیه، حاملگی
  • فخرالملوک یاسایی، بنفشه محسنی رجایی صفحه 129
    سابقه و هدف

    با توجه به افزایش شیوع سزارین و تبعات شناخته شده و نیز عدم اطلاع از میزان تمایل مادران به نوع زایمان و سرانجام آنها، این تحقیق بر روی مادران مراجعه کننده به بیمارستان های آیت الله طالقانی و مهدیه انجام گرفت.

    روش بررسی

    تحقیق به روش مقطعی بر روی 160 خانم بارداری که جهت مراقبت های بارداری مراجعه کردند، انجام شد. این خانم ها برای بار اول باردار می شدند، فاقد بیماری زمینه ای بودند، فاقد دلیل مامایی جهت سزارین قبل از شروع دردهای زایمانی بودند، سابقه نازایی نداشتند و سیگاری نبودند. تمایل آنها به نوع زایمان بررسی و پیگیری شد و با آمارهای توصیفی – تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    از 160 خانم باردار، 94 نفر (8/58 درصد) تمایل به زایمان طبیعی و 66 نفر (2/41 درصد) تمایل به سزارین داشتند. از گروه اول 65 نفر (3/61 درصد) و از گروه دوم 41 نفر (7/38 درصد) جهت زایمان به همان بیمارستان مراجعه کردند. میزان سزارین در گروه اول 3/12 درصد و در گروه دوم 1/34 درصد بود (01/0>P).

    نتیجه گیری

    بین تمایل مادر به نوع زایمان با چگونگی و سرانجام زایمان ارتباط معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سزارین، زایمان طبیعی، خواست مادر
  • فرزانه فربخش، طیبه شفیعی زاده، علی رمضانخانی، افشین محمد علیزاده، مهدی شادنوش صفحه 133
    سابقه و هدف

    با توجه به بالا بودن هزینه های درمان چاقی و عوارض آن نیاز به به راهبردی مناسب برای تغییر رفتار جهت مواجهه با چاقی و در مقیاس بزرگ تر بیماری های غیرواگیر احساس می شود. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی شاخص توده بدنی زنان 44-15 ساله و ارتباط آن با عوامل دموگرافیک به منظور شناسایی گروه های در معرض خطر است.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی بر روی 2969 زن 44-15 ساله استان تهران با استفاده از روش نمونه گیری خوشه اییک مرحله ای انجام شد. در این مطالعه، شاخص توده بدنی (BMI) و ارتباط آن با شغل، سطح تحصیلات، بعد خانوار، محل سکونت، وضعیت تاهل و سن بررسی شد. به منظور ارزیابی هم زمان متغیرها و کنترل اثر مخدوش کنندگی از آنالیز رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین BMI زنان 2/5±6/25 بدست آمد. 2/46 درصد آنها BMI طبیعی داشتند. شیوع چاقی مفرط در این جمعیت 6/4 درصد بود. میانگین BMI در گروه سنی 44-35 سال، متاهلین، زنان بی سواد و زنان خانه دار بالاتر از گروه های دیگر بود و تفاوت بین زیر گروه ها از نظر آماری معنی دار بود. BMI در مناطق شهری و روستایی هم تفاوت آماری معنی داری را نشان داد. آنالیز رگرسیون نشان داد که بی سوادی و سطح تحصیلات زیردیپلم باعث افزایش BMI و از طرف دیگر گروه شغلی دانش آموز و دانشجو باعث کاهش BMI می شوند.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه عبور میانگین نمایه توده بدنی زنان 44-15 ساله تهرانی از مرز طبیعی و عدم تغییر غیرقابل ملاحظه شیوع چاقی در زنان بالای 20 سال را در طی 5 سال نشان می دهد. افزایش سن، نداشتن سواد، متاهل بودن و خانه داری با افزایش نمایه توده بدنی در ارتباط بودند.

    کلیدواژگان: نمایه توده بدنی، عوامل دموگرافیک، زنان سن باروری
  • امیرهوشنگ محمد علیزاده، فرحناز فلاحیان، سید موید علویان، فرزانه رحیمی، مهدی هدایتی، E Eini، محمدرضا زالی، فریدون عزیزی صفحه 141
    سابقه و هدف

    در این مطالعه، نقش اختلالات اندکس های آهن سرم و بیش باری (overload) آهن کبد همراه با سایر اختلالات متابولیک مانند مقاومت به انسولین در ایجاد فیبروز کبدی بررسی شد.

    روش بررسی

    در 60 بیمار مبتلا به هپاتیت مزمن C، اندکس های آهن سرم (آهن، فریتین و غلظت ترانسفرین) اندازه گیری شد. در 43 بیمار نمونه برداری انجام شد و رسوب بافتی آهن و نمره دهی فیبروز/ نکروز التهابی و استئاتوز ارزیابی شد.

    یافته ها

    رنگ آمیزی آهن کبد با اندازه دور کمر، فریتین بیش از ng/ml 200، پیتید C ناشتای سرم بیش از ng/ml9/1، نسبت AST به ALT بیش از یک و تری گلیسرید ناشتای سرم بیش از mg/dL 200 در ارتباط بود. رنگ آمیزی آهن کبد ارتباط آماری معنی داری با Grading، هپاتیت محل تلاقی پری پورتال یا پری سیتال (A)، نکروز (B)، نکروز لیتیک فوکال (نقطه ای)، آپوپتوز التهاب فوکال (C) و التهاب پورتال (D) نداشت.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که تداخل عمل بین اندازه دور کمر، پپتید C ناشتای سرم، تری گلسیرید، فریتین، و نسبت AST به ALT سرم با رنگ آمیزی آهن کبد در بیماران مبتلا به هپاتیت C مزمن وجود دارد.

    کلیدواژگان: هپاتیت C، اندکس های آهن سرم، رسوب کبدی آهن، فیبروز، نکروز التهابی کبد
  • مهرنوش پازارگادی، منصوره زاغری تفرشی، ژیلا عابدسعیدی صفحه 147
    سابقه و هدف

    کیفیت خدمات بهداشتی درمانی میزان دستیابی به مطلوب ترین برآیندهای سلامتی است، به گونه ای که خدمات ارائه شده اثربخش، کارا و به صرفه باشد. از آنجایی که پرستاران بزرگ ترین گروه در میان کارکنان بهداشتی بوده و از دیدگاه قانونی و اخلاقی باید پاسخ گوی کیفیت مراقبت های پرستاری باشند، دیدگاه آنان در تعریف کیفیت خدمات بهداشتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این مطالعه، تعریف و تبیین کیفیت مراقبت های پرستاری از دیدگاه پرستاران است.

    روش بررسی

    در این مطالعه کیفی داده های مورد نیاز در دو مرحله (ده مصاحبه انفرادی و پنج بحث متمرکز گروهی) جمع آوری شد. در مجموع 54 نفر از اعضای هیئت علمی پرستاری شهر تهران، مدیران پرستاری و پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر تهران با روش نمونه گیری در دسترس در مطالعه شرکت نمودند. تجزیه و تحلیل با روش تحلیل محتوای پنهان انجام شد و در نهایت تعریفی از کیفیت مراقبت پرستاری بدست آمد.

    یافته ها

    با توجه به تشابهات و تفاوتهایی که در تعریف کیفیت مراقبت پرستاری از دیدگاه صاحب نظران و پرستاران بالینی وجود داشت، تعریف نهایی بصورت زیر بدست آمد: "ارائه خدمات ایمن و مطابق با استانداردهای پرستاری به مددجو به گونه ای که منجر به رضایت بیمار گردد".

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که در تعریف کیفیت از دیدگاه پرستاران دو جنبه مهم "خدمات مطلوب و ایمن" و "رضایت مندی مددجو" مورد توجه است. علاوه بر آن، هر دو گروه شرکت کنندگان بر مشارکتی بودن ارائه خدمات و نقش عوامل سازمانی و مدیریتی را در ارائه خدمات پرستاری با کیفیت تاکید داشتند.

    کلیدواژگان: کیفیت، مراقبت پرستاری، مطالعه کیفی، تحلیل محتوا
  • پرویز ایازی، محمد مهدی دانشی، فرهاد بابایی، حسن جهانی هاشمی، محسن باریک بین صفحه 155
    سابقه و هدف

    آزمایش های مختلفی با ویژگی، حساسیت و مدت زمان انجام متفاوت برای تشخیص سپتی سمی انجام می شوند. در این مطالعه، دو روش رنگ آمیزی بافی کوت با اکریدین اورنج و کشت خون در تشخیص سپتی سمی ناشی از میکروارگانیسم ها مقایسه شدند.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی، از 101 بیمار مشکوک به سپتی سمی بستری در بیمارستان قدس شهرستان قزوین در سال های 1378 و 1379 نمونه کشت خون گرفته شد و آزمایش رنگ آمیزی بافی کوت با اکریدین اورنج و کشت خون در تشخیص سپتی سمی مقایسه شد. مطابقت دو روش با استفاده از ضریب کاپا مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    از 101 نمونه کشت خون، 20 (8/19 درصد) مورد آن مثبت شد و حساسیت و ویژگی آن به ترتیب 26 و 92 درصد بود. آزمایش رنگ آمیزی با اکریدین اورنج در 54 بیمار (4/53 درصد) مثبت شد که حساسیت و ویژگی آن به ترتیب 83 و 100 درصد محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    آزمایش رنگ آمیزی با اکریدین اورنج در تشخیص سپتی سمی ارزش بسیار بالایی دارد.

    کلیدواژگان: آزمایش اکریدین اورنج، کشت خون، سپتی سمی، بافی کوت
  • کیارش قزوینی، هادی صفدری صفحه 159
    سابقه و هدف

    احتمال انتقال آلودگی و خطرات ناشی از آن در وسایل آرایشی که در اطراف چشم استفاده می شود، زیاد است. بر این اساس، در این مطالعه سعی شد با ارزیابی کیفیت بهداشتی و سنجش وضعیت آلودگی باکتریایی این محصولات در ایران، نقش این مواد در ایجاد بیماری ها و نیز عوامل موثر در ایجاد آلودگی آنها تعیین گردد.

    روش بررسی

    در این مطالعه، 290 نمونه لوازم آرایشی شامل 145 مورد ریمل و 145 نمونه خط چشم از نظر آلودگی باکتریایی مورد ارزیابی قرار گرفت. محصولات آرایشی به مدت 4 هفته توسط داوطلبین تحت شرایط واقعی استفاده شدند. میزان آلودگی میکروبی این لوازم آرایشی قبل از استفاده، حین مصرف و پس از استفاده توسط روش های استاندارد ارزیابی گردید و نوع و تعداد باکتری ها در هر مرحله تعیین گردید.

    یافته ها

    بیش از 5/14 درصد ریمل ها و 7/2 درصد خط چشم ها حتی قبل از مصرف دارای آلودگی بودند. باسیلوس و استافیلوکوک کواگولاز منفی فراوان ترین باکتری های جدا شده از نمونه ها بودند. میزان آلودگی در نمونه های استفاده شده تفاوت معنی داری با نمونه های قبل از مصرف داشت.

    نتیجه گیری

    بالا بودن میزان آلودگی در لوازم آرایشی اطراف چشم مطرح کننده خطرات بهداشتی بالقوه این لوازم آرایشی است، به ویژه میزان آلودگی میکروبی نسبتا زیاد نمونه های استفاده نشده بر ضرورت ارتقاء عملکرد سیستم تضمین کیفیت در مراحل تولید، بسته بندی و نگهداری مناسب تاکید دارد.

    کلیدواژگان: آلودگی باکتریایی، لوازم آرایشی، ایران
  • محمد رحمتی رودسری، فرهاد ملک زاد، سید رضا شوبیری صفحه 163
    سابقه و هدف

    بیماری های پوستی در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه (CRF) همودیالیزی شیوع بالایی دارد. با توجه به تنوع تظاهرات پوستی در بیماران همودیالیزی، شناخت آنها ازاهمیت به سزایی برخودار است.

    روش بررسی

    215 بیمار CRF تحت همودیالیز در چهار بیمارستان لبافی نژاد، هاشمی نژاد، لقمان و شهدای تجریش شهر تهران در سال 1384 از نظر علایم و نشانه های پوستی معاینه شدند.

    یافته ها

    215 بیمار (122 مرد و 93 زن) با میانگین سنی 2/16±4/56 سال (محدوده 86- 17 سال) تحت بررسی قرار گرفتند. طول مدت همودیالیز بین 1 تا 27 سال بود. 202 نفر (94%) دارای حداقل یک بیماری پوستی بودند. شایع ترین علامت پوستی xerosis با فراوانی 1/59% بود. سن بیماران ارتباط معنی داری با solar elastosis (01/0=P)، splinter hemorrhage (018/0=P) و ridging Longitudinal (01/0=P) داشت. طول مدت دیالیز با yellow discoloration (047/0=P)، Xerosis (019/0=P) و Koilonychia (01/0=P) ارتباط معنی داری داشت.. ارتباط بین شغل بیماران با فولیکولیت (01/0=P) و نیز رابطه بین بیماری زمینه ای منجر به CRF با فولیکولیت و فرونکلوزیس از لحاظ آماری معنی دار بود (درهر دو مورد 039/0=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه بسیاری از بیماری های پوستی برای بیماران همودیالیزی آزار دهنده بوده و در صورت درمان می تواند کمک زیادی به این بیماران کند، معاینه پوست آنها توسط متخصص پوست می تواند تا حد زیادی در رفع مشکلات پوستی ثر باشد.

    کلیدواژگان: بیماری پوستی، نارسایی مزمن کلیه، همودیالیز
  • فریبا قلمکارپور، زهرا قورچیانی صفحه 169
    سابقه و هدف

    پوست آسیب دیده با نور خورشید نه تنها دچار چین و چروک می گردد، بلکه به آتروفی درم و اپیدرم، قوام خشن، پیگمانتاسیون نامنظم، تلانژکتازی، افزایش سایز منافذ پوست و شلی پوست نیز مبتلا می شود. امروزه جهت درمان این مشکل تمایل بسیاری به روش های غیرتهاجمی است. IPL یا منبع نوری پالسی پرقدرت، یک منبع نوری پالسی با باندهای وسیع غیرهمگراست که در درمان ضایعات عروقی و پیگمانته موثر می باشد. در این مطالعه تاثیر IPL در جوان سازی پوستی که توسط نور خورشید پیر شده، ارزیابی شد.

    روش بررسی

    با استفاده از دستگاه IPL، پوست صورت 20 زن مبتلا به پیری ناشی از نور خورشید تحت درمان قرار گرفت. فیلتر قطع کننده انتهایی دستگاه 560 نانومتر و انرژی 32-28 ژول بر سانتی متر مربع بود. درمان هر 4 هفته تکرار شد و در کل 4-3 جلسه را در برگرفت. ارزیابی نتایج درمان توسط بیماران و پزشکان و نیز با استفاده از دستگاه رویسکومتر و مگزامتر صورت گرفت.

    یافته ها

    در مورد چین و چروک و پیگمانتاسیون نامنظم، بهبودی خفیف تا متوسط به ترتیب در 25 و 20 درصد موارد مشاهده شد و در 5 درصد بیماران بهبودی خفیف در تلانژکتازی به وجود آمد.

    نتیجه گیری

    بازسازی پوست توسط روش غیرتهاجمی IPL هنوز در مراحل ابتدایی خود قرار دارد و نتایج این مطالعه نشان داد که جوان سازی توسط IPL، روش غیرتهاجمی خیلی موثری برای جوان سازی پوست نیست.

    کلیدواژگان: جوان سازی پوست، پیری ناشی از نور، IPL، غیرتهاجمی
  • فائزه فاطمی، ابوالفضل دادخواه، مریم هنردوست، سید مهدی ابراهیمی، مهدی هدایتی صفحه 177

    تحریک کننده های بیولوژیکی و شیمیایی، موجب آسیب انواع مختلفی از بافت های بدن می شوند. بسیاری از مطالعات اپیدمیولوژیکی دلالت بر این نکته دارند که تحریک مزمن بافتی با خطر ابتلا به سرطان در عضو مربوطه، در ارتباط است. یکی از مهم ترین شاخص های تحریک مزمن بافتی، افزایش فعالیت مسیر متابولیسمی آراشیدونیک اسید و تولید بسیاری از واسطه های بیوشیمیایی التهاب می باشد. مسیر سیلکواکسیژناز (COX) از متابولیسم آراشیدونیک اسید منجر به تولید انواع مختلفی از پروستاگلاندین ها و ترمبوکسان ها می گردد. این عوامل التهابی، اثرات بیولوژیک خود را در بافت مربوطه اعمال و موجب پیشرفت سرطان های انسانی می گردند. امروزه، تعداد زیادی از داروهای سنتتیک و محصولات طبیعی نیز شناخته شده اند که از تولید این عوامل التهابی توسط آراشیدونیک اسید و در نتیجه ایجاد و پیشرفت سرطان جلوگیری می کنند. یکی از شناخته شده ترین داروها، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDS) می باشد. در این مقاله، نقش عوامل التهابی دخیل در ایجاد سرطان کولورکتال و نیز مکانیسم مهار آن ها، به اختصار توضیح داده می شوند.

    کلیدواژگان: داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، سرطان، سیلکواکسیژناز
  • فاطمه نقدی صفحه 187
    سابقه و هدف

    بیماری کاوازاکی در همه جای جهان رخ می دهد ولی در کودکان آسیایی شایعتر است. از سال 1960 تاکنون 170000 مورد آن گزارش شده است. برای هر شیرخوار یا کودک با تب بیش از 5 روز که هرگونه علائمی از التهاب جلدی-مخاطی یا شواهد آزمایشگاهی التهاب سیستمیک مشاهده شود، باید کاوازاکی مد نظر باشد. کاوازاکی آتیپیک علائم بالینی واضحی ندارد و معمولا هنگام بستری بیمار تشخیص دیگری مطرح می شود، در نتیجه میزان مرگ و میر بالا خواهد رفت. معرفی بیمار: بیمار ما شیرخوار یازده ماهه ای بود که با تب بالا، اسهال، استفراغ و بی قراری مراجعه کرده بود و در هفته دوم دچار ترومبوسیتوز شد ولی آنوریسم کرونری نداشت. تشخیص کاوازاکی آتیپیک براساس شک قوی بالینی و یافته های آزمایشگاهی مثل ترومبوسیتوز و ERS بسیار بالا می باشد. اکوکاردیوگرافی نیز کمک کننده است.

    کلیدواژگان: کاوازاکی آتیپیک، ترومبوسیتوز، آنوریسم کرونری
|
  • A .Shakeri, H .Tabibi, A. Nobakht Haghighi, M. Hedayati, M .Chamari Page 109
    Background

    Inflammation and oxidative stress are common in patients with chronic renal disease, including hemodialysis patients. The present study was designed to investigate the effects of L-carnitine supplements on inflammatory cytokines, CRP and oxidative stress in hemodialysis patients.

    Materials and methods

    The study was a randomized clinical trial. Thirty-six hemodialysis patients, (23 males and 13 females), were randomly assigned to either carnitine group or the control group. The patients in the carnitine group received 1000 mg/d oral L-carnitine for 12 weeks while the control group did not receive any L-carnitine supplement during the study. At the baseline and the end of 12th week of the study, 5 ml. blood was collected after a 12 to 14-hour fast from each patient before dialysis and then serum free carnitine, CRP, IL-1β, IL-6, TNF-α and ox-LDL were measured.

    Results

    Mean serum free carnitine concentration increased significantly, by 86%, in the carnitine group at the end of 12th week as compared to the baseline (P<0.001), while serum CRP and IL-6 decreased significantly, by 29% (P<0.05) and 61% (P<0.001), respectively. No significant changes were observed in the serum concentrations of free carnitine, CRP and IL-6 in the control group during the study. There were no significant differences between mean changes of serum IL-1β, TNF-α and ox-LDL concentrations in the two groups.

    Conclusion

    This study indicated that L-carnitine supplement could improve carnitine deficiency and decrease inflammatory markers of CRP and IL-6 in hemodialysis patients.

    Keywords: L-carnitine, Hemodialysis, Inflammation, Oxidative stress
  • N .Rostami, M .Attarian Page 117
    Background

    Respiratory distress syndrome (RDS) is a major cause of mortality among premature neonates. The present study was conducted to find out whether early nasal CPAP therapy could eliminate the need for mechanical ventilation in premature neonates with RDS.

    Materials and methods

    For this clinical trial, premature neonates with RDS during the first 6 hours following the delivery were assigned in either case or control group. Case group received early treatment with nasal CPAP, however, standard treatments were applied for controls based on arterial blood gas analysis.

    Results

    Totally, 25 cases and 22 controls with the mean gestational age of 31.3±2.6 weeks and weight of 1621±540gr. Totally, 68% of controls versus 40.9% of cases died (p=0.06). However, 80% of controls and 36.4% of cases required mechanical ventilation (p=0.006) that lasted averagely 2.9±2.6 days for controls and 0.68±1.3 days for cases (p=0.0009). Surfactant was injected in 48% of controls and 9.1% of cases (p=0.009). Finally, pneumothorax occurrence, oxygen therapy, and duration of hospitalization in NICU did not significantly differ between groups.

    Conclusions

    Early therapy with nasal CPAP could eliminate the need for mechanical ventilation, and surfactant in premature neonates with RDS. Thus, application of nasal CPAP in centers lack NICU and respirator is strongly suggested.

    Keywords: Early nasal CPAP, Respiratory distress syndrome, Premature neonates, Mechanical ventilation
  • R .Vazirinejad, A .Esmailie, M. Sadrmohammadi, M .Kazemi, Gh. Hasanshahi, M .Rezaiean Page 123
    Background

    Iron deficiency anemia in pregnant women may result in detrimental consequences for their babies. Controversy exists between the findings of previous investigations conducted to explore the association between iron deficiency in the mothers and the outcome of pregnancy. This study is conducted to determine evidence regarding this association.

    Material and methods

    A group of 120 eligible respondents were randomly selected from the list of all women who had given birth between 1st January and 30th March 2005, in Rafsanjan county hospitals. A study checklist was completed for 600 mothers and blood samples were taken from the group of 120 women eligible for inclusion in the study after receiving their second consent. Weight and height of babies were accurately measured at birth. Data including birth weight and birth height were analyzed using SPSS and parametric, (t-test, Correlation, Hierarchical Multiple Regression), and non-parametric, (Chi-square, Mann-Witney U), tests were used where appropriate.

    Results

    In different groups of respondents, mothers’ age, educational status, infants’ sex or gestational age revealed no association with the ferritin concentration of mothers' serum, thus eliminating the effect of confounders. A significant positive correlation was found between the ferritin concentration and the weight, (r= 0.434, n=120, p<0.001), and also the height, (r=0.396, n=120, p<0.001), of babies.

    Conclusion

    Linear models revealed that ferritin concentration of mothers’ serum in the 24 hours prior to delivery could be suitable to predict both birth weight and birth height of newborns. This emphasizes the importance of a positive iron balance in pregnant women. Controlling the diet of pregnant women to provide enough iron in their food seems appropriate for improving pregnancy outcome.

    Keywords: Ferritin, Birth height, Nutrition, Pregnancy
  • F .Yassaee, B. Mohseni Page 129
    Background

    The rate of cesarean section in our society is increasing every day. This research was done to study the effects of mother’s personal preference about the mode of delivery on the outcome of delivery in pregnant women who recieved perinatal care in Taleghani and Mahdieh Hospitals.

    Material and methods

    This cross-sectional study was done on 160 women pregnant with there first babies. Mothers’ characteristics: First pregnancy, no systemic disease, no indication for cesarean section before labor pain, no history of infertility, non-smokers. All subjects were interviewed about their preferences regarding the method of delivery.

    Results

    Ninety-four women, (58.8%), preferred to have a normal vaginal delivery, and 66, (41.2%), chose cesarean section. From the first group, 65 (61.3%) cases and from the second group, 41 (38.7%) cases came back to the same hospital for delivery. The rate of cesarean section in the first group was 12.3% and in the second group was 34.1% (P<0.01).

    Conclusion

    There is a positive association between mother's wish about the method of delivery and it’s outcome.

    Keywords: Cesarean Section, Vaginal delivery, Mother
  • F. Farbakhsh, T .Shafieezadeh, A. Ramezankhani, A .Mohammadalizadeh, M. Shadnoush Page 133
    Background

    With respect to the high expenses of obesity treatment and its associated complications, there is an urgent need for a suitable approach towards behavioral change in obese subjects. The present study was conducted to determine the association between body mass index (BMI) and sociodemographic factors among Iranian females aged 15-44 years.

    Materials and methods

    For this cross sectional study, 2969 females aged 15-44 years were selected through a cluster sampling. We evaluated BMI and its association with occupation, educational level, family size, place of residence, marital status, and age. Logistic regression analysis was used to eliminate the effect of confounding factors.

    Results

    The mean BMI was 25.6±5.2kg/m2, while 46.2% of subjects had normal BMI, however, 4.6% had severe obesity. BMI was significantly higher among 35-44 years old, married, illiterate, and house keeper females. Regression analysis showed that illiteracy and lower educational level could increase BMI.

    Conclusion

    Our results revealed that the mean BMI of Iranian females exceeds normal value, however, during a 5-year period the frequency of obesity did not alter significantly among females aged >20 years. Age increment, illiteracy, marriage, and housekeeping are associated with higher BMI level.

    Keywords: Body mass index (BMI), Demographic factors, Iranian females
  • AH. Mohammadalizadeh, F .Fallahian, M. Alavian, F .Rahimi, M .Hedayati, E .Eini, MR .Zali, F .Azizi Page 141
    Background

    We studied the effects of serum iron level, hepatic iron deposition and other metabolic disorders i.e., insulin resistance in hepatic fibrosis development.

    Materials and methods

    Among 60 patients with chronic hepatitis C, we measured serum iron, ferritin and transferrin level. Meanwhile, hepatic biopsies were obtained from 43 patients for whom iron deposition, inflammatory necrosis/fibrosis score and steatosis were determined.

    Results

    Hepatic iron deposition was significantly associated with waist circumference, ferritin level >200ng/ml, fasting C-peptide >1.9ng/ml, AST/ALT ratio >1, and fasting triglyceride >200mg/dl. On the other hand, it was not correlated with the following: grading, preportal-precital hepatitis (A), necrosis (b), focal lytic necrosis (C), focal apoptosis (C), and portal inflammation (D).

    Conclusion

    Our findings suggested an interaction between hepatic iron deposition and waist circumference, ferritin, fasting C-peptide, AST/ALT, and fasting triglyceride.

    Keywords: Hepatitis C, Serum iron index, Hepatic iron deposition, Hepatic necrosis, fibrosis
  • M .Pazargadi, M .Zagheri Tafreshi, Zh. Abed Saeedi Page 147
    Background

    Optimizing the quality of health care is essential for delivery of effective, efficient and cost-benefit professional health services to people and communities. As nurses are the largest groups among health care professionals and are legally liable and morally responsible for their care, so their perspectives on quality of nursing care is very important. The purpose of this qualitative study was to define and describe “quality of nursing care” from the perspective of nurse experts and clinical nurses.

    Materials and methods

    In this qualitative study, data were collected in two phases (10 individual interviews and 5 focus group discussions). Fifty-four nurses and experts participated by purposeful sampling. Data analysis was conducted by latent content analysis to achieve a definition of nursing care quality.

    Results

    After taking into consideration different statements from experts in nursing and clinical nurses' perspectives on quality, we arrived at the final definition of optimal health care: "delivery of safe care based on nursing standards which eventuates client satisfaction". Also, both participating groups emphasized on collaborating with social workers in health care (teamwork).

    Conclusion

    Findings revealed that in nurses' perspectives on quality definition, two important aspects that have been taken into consideration were: "standard of care" and "client satisfaction". Also coordinating organizational and socio-cultural workers in delivering quality nursing care was deemed to be important.

    Keywords: Quality, Nursing care, Qualitative research, Content analysis
  • Page 155
    Background

    Optimizing the quality of health care is essential for delivery of effective, efficient and cost-benefit professional health services to people and communities. As nurses are the largest groups among health care professionals and are legally liable and morally responsible for their care, so their perspectives on quality of nursing care is very important. The purpose of this qualitative study was to define and describe “quality of nursing care” from the perspective of nurse experts and clinical nurses.

    Materials and methods

    In this qualitative study, data were collected in two phases (10 individual interviews and 5 focus group discussions). Fifty-four nurses and experts participated by purposeful sampling. Data analysis was conducted by latent content analysis to achieve a definition of nursing care quality.

    Results

    After taking into consideration different statements from experts in nursing and clinical nurses' perspectives on quality, we arrived at the final definition of optimal health care: "delivery of safe care based on nursing standards which eventuates client satisfaction". Also, both participating groups emphasized on collaborating with social workers in health care (teamwork).

    Conclusion

    Findings revealed that in nurses' perspectives on quality definition, two important aspects that have been taken into consideration were: "standard of care" and "client satisfaction". Also coordinating organizational and socio-cultural workers in delivering quality nursing care was deemed to be important.

    Keywords: Quality, Nursing care, Qualitative research, Content analysis
  • K. Ghazvini, H. Safdari Page 159
    Background

    The possibility that cosmetic products may act as vehicles for pathogen transfer is a major health concern. The risk of this occurring is higher with cosmetics used around eyes, which could be responsible for a number of infectious diseases. This study was performed to evaluate the bacteriological quality of these products in Iran and also to study factors that predispose to bacterial contamination.

    Materials and methods

    We examined a total of 290 samples, including 145 eye mascara lashes and 145 eye marker, for bacterial contamination. The products were then used by volunteers under actual in-use conditions for 4 weeks. Before, during and after use, the products were evaluated for microbial contamination by using standard methods for identification.

    Results

    More than 14.5% of the unused eye mascara were contaminated while about 2.7% of eye markers showed contamination before use. Bacillus spp. and coagulase negative staphylococci were the most commonly recovered bacteria. Contaminations of in-use samples were significantly higher than unused samples.

    Conclusion

    Contamination was relatively common and presents a potential health hazard. The high level of microbial contamination among unused samples emphasizes quality control during manufacture, packing, and preservation.

    Keywords: Bacterial contamination, Eye cosmetics, Iran
  • M. Rahmati Roodsari, F. Malekzad, R. Shobeiri Page 163
    Background

    Dermatologic diseases are common in patient with chronic renal failure, (CRF), being managed with hemodialysis. This study was done to determine the different patterns of skin involvement in these patients.

    Materials and methods

    We examined 215 patients on hemodialysis in four hemodialysis centers in Tehran in 2006.

    Results

    Of 215 patients, (122 men and 93 women), with the mean age of 56.4±16.2 years (range, 17 to 86 years), 202 (94%) had at least one type of dermatologic disease. They had been on dialysis from at least 1 year to 27 years. The most common dermatologic disease was xerosis, (59.1%). There was a significant relation between the patients’ age and solar elastosis (P=0.01), splinter hemorrhage (P=0.018), and longitudinal ridging (P=0.01). Also, the relationship between the duration of hemodialysis and yellow discoloration, xerosis, and koilonychia were statistically significant, (P=0.047, 0.019, and 0.01, respectively). A significant association was found between the patients’ job and folicullitis (p= 0.01), and between the underlying disease resulting in CRF and folliculitis or furunculosis (P= 0.039).

    Conclusion

    As dermatologic diseases are very common in patients with chronic renal failure, referral to a dermatologist for optimal management will improve the quality of life in these patients.

    Keywords: Dermatologic disease, Chronic renal failure, Hemodialysis
  • F .Ghalamkar, Z. Ghorchiani Page 169
    Background

    Photo-damaged skin is characterized not only by wrinkles and creases but also by epidermal and dermal atrophy, rough skin texture, irregular pigmentation, talengiectasis , laxity and enlarged pores. There is growing interest in the development of noninvasive methods to treat photo-damaged skin. Intense Pulsed Light (IPL), a non-coherent, broadband, pulsed light source is effective in the treatment of vascular and pigmented lesions of the skin. This study evaluates the role of IPL in the rejuvenation of photo-aged skin.

    Materials and methods

    Full face skin of 20 women was treated for photo-aging using IPL. Light emitted at the cut off filter of 560nm and energy emissions varying from 28-32 j/cm2 were utilized for 3 or 4 treatment sessions at intervals of 4 weeks. Patients and physicians evaluated rhythids, mottled pigmentation, and talengiectasis. Reviscometer & Mexameter devices were used to assess treatment results.

    Results

    Two aspects of photo-damage including wrinkling and mottled pigmentation showed mild to moderate improvement in 25% and 20% of subjects respectively. Talengiectasis showed mild improvement in 5% of subjects. Twenty-five percent of subjects were satisfied with the overall result of their treatments.

    Conclusions

    Non ablative skin remodeling using IPL is in its infancy. Results of this study showed that photo-rejuvenation by intense pulsed light is not an effective method of skin rejuvenation.

    Keywords: Rejuvenation, Photo-aging, IPL, Non ablative
  • F.Fatemi, A.Dadkhah, M. Honardoost, SM. Ebrahimi, M. Hedayati Page 177

    Biological and chemical stimulators cause tissue injury. Many epidemiological studies imply that chronic stimulation of tissues leads to cancer. One of the most important type of chronic tissue stimulation criteria is increased activity of the metabolic pathway of arachidonic acid and production of biochemical intermediates. Cyclooxygenase pathway (COX) of arachidonic acid leads to production of a variety of prostaglandins and thromboxanes. These inflammatory agents exert their biological effects on different organs and initiate human cancers. Lately, a variety of synthetic and natural drugs have been discovered that suppress the production of these inflammatory agents and inhibit cancer promotion. One of the most popular drugs, are non-steroidal anti-inflammatory drugs, (NSAIDs). In this review, we discuss the role of these inflammatory agents in colorectal carcinogenesis and also their mechanism of inhibition.

    Keywords: Non-steroidal anti-inflammatory drugs, Cancer, Cyclooxygenase
  • F. Naghdi Page 187
    Background

    Kawasaki disease is a worldwide problem, however, it is more common among Asians. Since 1960, over 170000 cases have been reported. In a child with prolonged fever (>5 days) in association with mucocutaneous or laboratory symptoms of systemic inflammation Kawasaki disease should be suspected. Atypical Kawasaki does not manifest with a pathognomic picture, therefore, mortality rate is quite high. Patient: An 11-month neonate presented with high grade fever, diarrhea, nausea, and irritability. During the second week, thrombocytosis was developed, however, coronary artery was intact. A high clinical suspicious as well thrombocytosis and high ESR level lead to the diagnosis of atypical Kawasaki.: Atypical

    Keywords: Kawasaki disease, Coronary aneurysm, Thrombocytosis