فهرست مطالب

پژوهشنامه فرهنگستان هنر - پیاپی 5 (مهر و آبان 1386)

پژوهشنامه فرهنگستان هنر
پیاپی 5 (مهر و آبان 1386)

  • ویژه نقد واسازی هنر (ویژه نقد فرانکفورتی)
  • 170 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/11/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 5
  • بخش اول: اصول و مبانی نقد و پژوهش هنری
  • حسن بلخاری صفحه 7

    در تاریخ فرهنگ اسلامی – ایرانی متون و تالیفاتی به نگارش در آمده اند که رسما عنوان «نقد» یا «عیار» دارند که ازآن جمله اند:نقد الشعر، اثر ابن قتیبهعیار الشعرا، اثر ابن طباطبانقد الشعر، اثر ابوالخراج قدامه بن جعفرنقد الشعر، اثر ناشیدر کنار این کتب باید نقدهای عالمانه وهنری ابوحیان توحیدی در آثاری همچون «الامتاع و الموانسه» و «الهوامل و الشوامل» و نیز نقدهای دقیق «جاحظ» پیرامون نقد شعر و ادب را باید افزود. گرچه اکثر این آثارپیرامون نقد ادب و شعرآن دوره است اما تحقیق و تامل در آنها، نوع دیدگاه ها و تعاریف، نشان دهنده مفهوم نقد در آغازین قرون شکل گیری فرهنگ اسلامی – ایرانی است. به ویژه که نسبت وسیع و وثیق شعر با موسیقی و نیز جایگاه کلیدی آن (موسیقی) در فلسفه، خواه ناخواه دامنه این مبحث را به حوزه هنر نیز می کشاند.
    این مقاله بررسی آراء ابن قتیبه، قدامه بن جعفر جاحظ و ابوحیان توحیدی در معنا و مفهوم نقد است.

    کلیدواژگان: نقد، نقد ادبی، قدامه بن جعفر، جاحظ، ابوحیان توحیدی و جرجانی
  • حبیب درخشانی صفحه 20

    این نوشتار، نگاهی به ماهیت و حقیقت نقد هنر نزد پیشینیان به ویژه نویسندگان سده دهم است. از آنجا که گذشتگان ما به دو روش مستقیم (در رسالات اختصاصی نقد) و غیر مستقیم (در کتابهای تاریخ هنر، تذکره ها، دیباچه ها و کتابهای تخصصی هنری مانند رساله های فنی خوشنویسی و نقاشی) به مسئله نقد پرداخته و آثار ارزشمندی پدید آورده اند، نگارنده در این مجال کوشیده است، راهی به جهان نقد گذشتگان و شناسایی روش ها و نگرشها بگشاید و به توضیح، تفسیر و تجزیه و تحلیل نمونه ها بپردازد. در این رهگذر کتابهایی چون گلستان هنر، دیباچه شمس الدین محمد وصفی و دیباچه میر سید احمد مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: نقد بومی، روش نقد، تاویل، دیباچه، هر منوتیک، زندآگاهانه
  • بهمن نامور مطلق، منیژه کنگرانی صفحه 32

    با نگاهی هر چند گذرا به کتاب های سده های پیشین در کشور، جایگاه و اهمیت مطالعات مقایسه ای و تطبیقی هنر برای مولفان آنها مشهود می شود. این مولفان برای شناخت و شناساندن و برای ارزیابی و گاهی داوری به مقایسه میان هنرمندان و یا آثار آنها توجه داشته اند به بیان دیگر، مطالعه تطبیقی یکی از مهمترین روش ها در نقد سنتی هنر کشورمان محسوب می شده است. گاهی حضور روش تطبیقی چنان پررنگ می شود که گویی بدون آن نمی توان به شناخت اثر هنری یا هنرمند نائل گشت.
    این مقاله قصد دارد جایگاه و اهمیت مطالعات و روش تطبیقی در پیکره مطالعاتی زیر را مورد بررسی قرار دهد و به طبقه بندی انواع این مقایسه ها بپردازد. در طبقه بندی به انواع مقایسه ها همچون عالی مطلق، عالی مقید، تفضیلی همراه با پرسشهای مطرح شده پاسخ بدهد پرسشهایی همچون: آیا این مقایسه ها متن محور هستند یا مولف محور یا ترکیبی؟ درحوزه متن آیا این مقایسه ها صورتگرا هستند یا مضمونگرا!

    کلیدواژگان: نقد، مقایسه، تطبیق، مولف، متن
  • بخش دوم: نقدنامه
  • حسینعلی نوذری صفحه 65

    مقاله حاضر به بررسی و تحلیل نظری و مفهومی دو جریان پارادایمی عمده در فلسفه و نظریه اجتماعی خواهیم پرداخت: شالوده شکنی و زیبایی شناسی. هر دو جریان به لحاظ تکوینی و تاسیسی و نیز از نظر خاستگاه به فلسفه بازمی گردند و به لحاظ بسترهای کارکردی و ساختاری به حوزه نظریه اجتماعی، نقد اجتماعی و به ویژه در عرصه هنر (به لحاظ کاربردی) به تحلیل و بررسی کاربست های هنر و زیبایی شناسی معطوف می شوند.
    ابتدا به طور مستقل به بحث و بررسی مقدماتی برای معرفی، شرح و تبیین این دو جریان می پردازیم و پس از آن به بررسی کاربستهای نقد شالوده شکنانه (واسازانه، چنان در نزد پاره ای منابع و محافل متداول است) در عرصه فراخ دامن زیبایی شناسی و فلسفه هنر خواهیم پرداخت. در معرفی این دو مفهوم یا جریان پارادایمی ابتدا از منظر ریشه شناسی و معناشناسی و سپس از بعد مفهومی و معرفت شناسی آنها را تحلیل و تبیین می نماییم.

    کلیدواژگان: شالوده شکنی، زیبایی شناسی، پساساختارگرایی، نقد شالوده شکنانه
  • محمد ضیمران صفحه 83

    نگارنده در این نوشتار بر آن است که ضمن بررسی مفهوم حقیقت ومناسبت آن با هنر از دوران افلاطون تا کنون، رویکرد دریدا به هنر و نقد هنری را با تکیه به آرای اندیشمندانی چون کانت، هایدگر و نیچه، مورد وارسی و مداقه قرار دهد و در این چارچوب، نظریه پاراگون در «نقد قوه حکم کانت» را در بررسی مناسبت میان گستره هنر و ساحت فرا هنری تحلیل و تبیین نماید. برای اثبات موضع بنیان فکنانه دریدا نیز چند اثر هنری را تفسیر نموده و مناسبت میان گستره درون ذات و برون ذات را در حیطه هنر بیان می کند.

    کلیدواژگان: حقیقت، هنر، محاکات ارزشی، داوری، ذوق، قاب، اثر هنری، لوگوس مداری
  • امیر علی نجومیان صفحه 99

    این مقاله در دو بخش ارائه می شود. پس از طرح چند پیش انگاشت برای ورود به بحث اصلی، در بخش نخست، پس از طرح دو گونه متمایز عکس و همچنین انواع نگاه در عکاسی، نشانه شناسی عکس به عنوان یک روش خوانش متن درون رویکرد ساختگرا معرفی می شود و مهم ترین استراتژی ها و روش های این روش (مانند جانشینی/همنشینی، تقابلهای قطبی، ارجاع مستقیم و ضمنی، روایت و جهت) توضیح داده می شود. در بخش دوم، بر اساس نگاه نشانه شناسی ساختگرای مطرح شده به طرح روشی نوتر با عنوان واسازی، یا به تعبیر نگارنده، نشانه شناسی پساساختگرا پرداخته می شود. در این نوشتار به ویژه به نظریات نظریه پرداز ادبی، هنری و فرهنگی رولان بارت پرداخته خواهد شد. با اشاره به نوشته های مختلف بارت در زمینه عکاسی برآنم که نشان دهم چگونه نوشته های او از نگاهی ساختگرا در آغاز به نگاهی واساز در آخرین اثرش اتاق روشن دگرگون می شود. در این بخش به استراتژی های خوانشی مانند غیاب مدلول، بی تکلیفی معنی، مرگ و دلالت تصویری، آرایه، بینامتنیت، ضدروایت، چندمعنایی و عناصر استودیوم و پانکتوم در نظریه بارت اشاره خواهد شد. آثار تصویری که برای بررسی در این مقاله استفاده شده اند، عکسهای عکاسانی ایرانی هستند که آثارشان در نمایشگاه پنجره های نقره ای: برگزیده آثار عکاسان معاصر ایران: 17 نگاه در موزه هنرهای معاصر تهران در خرداد ماه سال 1385 به نمایش گذاشته شد.

    کلیدواژگان: عکس، ساختگرایی، پساساختگرایی، واسازی، رولان بارت، اتاق روشن
  • احمد پاکتچی صفحه 117

    آن گاه که دریدا مسئله واسازی را در ارائه اندیشه پست مدرن خود مطرح ساخت، بر این باور بود که واسازی خود همواره اتفاق می افتد و این روشی نیست که وی به میان آورده باشد. در مقاله حاضر، گونه ای از اندیشه واسازی که در آثار نظری و ادبی تولستوی، اندیشمند سده 19 روس خود نموده، بازخوانی و صورتبندی شده است.
    خاستگاه اندیشه واسازی نزد تولستوی، بحران معناداری است که بر سراسر آثار او سایه افکنده است. این بحران اگرچه زمینه ای اجتماعی دارد، اما او را به گذار از معانی سطحی و راه یافتن به نظامی وسیع تر از معناداری سوق داده است. او در همین راستا به پرورش اندیشه هایی درباره عدم قطعیت معنا، سیال بودن معنا و نقد سیطره کلام و لوگوسانتریسم روی آورده است. بحران معناداری، در آثار تولستوی با ردیابی معنا دنبال می شود و شگردهایی پیجویی می گردد که بتوان از طریق آن به معنایی درک پذیرتر دست یافت. مهم ترین دستاورد تولستوی در این راستا، اندیشه بیگانه سازی یا آشنایی زدایی است که بعدها توسط صورتگرایان بازخوانی شده است. تحلیل و بازگردانی به پیشینه، یافتن افتراقات میان اموری که همسان به نظر می آیند و اشتراکی میان اموری که متفاوت می نمایند، از دیگر شگردهای تولستوی در این باره است.
    حاصل اندیشه واسازی نزد تولستوی، روی آوردن او به بحث از تعدد نظامهای معناداری و انتقال میان آنهاست؛ شگردهایی مانند وارونه سازی قطبهای غالب و مغلوب، دگرنگری در ارزشیابی، نقد خردنگری در ارزشیابی، بسیار به آنچه چند دهه بعد در واسازی متاخر دیده می شود، نزدیک است.

    کلیدواژگان: معناداری، واسازی، بیگانه سازی، کلمه محوری، صورتگرایی روس، تولستوی
  • فیلیپ شاو ترجمه: محسن فخری صفحه 135

    این مقاله که از کتاب اصطلاحات ادبی: امر والا که از صاحب همین قلم اخذ شده، به نگرش دریدا به امر والای کانت می پردازد. این مقاله با نگاهی خاص و دقیق به بحث دریدا در کتاب حقیقت نقاشی درباره تمایز اثر و قاب، بر آن است تا نشان دهد که چگونه امر والای کانت همچون پیامدی ساختاری در بدنه اصلی نقد قوه حکم شکل می یابد. در پایان به ادعای فرانسیس فرگوسن می پردازد و ادعا می کند که واسازی همان اشتباهات روش تجربی را تکرار می کند تا جایی که ضرورت نظری وجود چیزهای غیر محسوس را منکر می شود.
    مقاله بر خلاف فرگوسن ادعا دارد که خوانش دریدا از امر والا کاملا با بحث خود کانت همداستان و موافق است که می گوید امر والا اصالتا نه کاملا مادی است و نه کاملا ایده آلی، بلکه امر والا در چارچوب متن کانت به عنوان ضرورت ساختاری ایجاد می شود. مکملی که نه کاملا به حوزه خرد ناب متعلق است نه خرد عملگرا، اما باید برای این دو لحاظ شود تا پیوستگی (یکسانی) حاصل آید.

    کلیدواژگان: امر والا، آرایه تزئینی، اثر، خرد، کانت، دریدا
|
  • Hasan Bolkhari Page 7

    In the history of Islamic- Iranian culture there are some texts and treaties which bear the name of critique on; some of them are as follows:Naghd o’ sher by Ibne Ghatibeh Ayyar o’ Shoara by Ibne Taba Taba Naghd o’ Sher by Abol Kharaj GHodameh Ibne Jafar Naghd o’ Sher by Nashi We can add to this list the sophisticated and artistic critique by Aboo Hayyan Tohidi in the works such as “Almata and Almavanese” and “Alhavamel and Alshamavel” and also the careful critique by Jahez on poetry and literature as a whole. Although these works are concerned with the criticism of poetry and literature of those eras, the researches done on them, the definitions, and approaches display the concept of criticism in the early years of Islamic Iranian culture. It is the strong and deep bond between poetry and music and the key position of music in philosophy that inevitably stretches the discussion into the area of art. This article studies Ibn Ghatibeh’s, Ghodameh Ibne Jafar’s, Jahez’s, and Aboo Hayyan Tohidi’s ideas on the concept and meaning of criticism

    Keywords: Critique, Literary criticism, Ghodameh Ibne Jafar, Jahez, Aboo Hayyan Tohidi, Jorjani
  • Habib Derakhshani Page 20

    This article aspires to survey the nature of art criticism in the ancients’ view, especially in the view of the tenth century’s authors. Since our ancestors treated criticism in two ways: directly (in the critical treaties) and indirectly (in the books of art history, biographies, introductions and in the specialized art books such as calligraphy and painting treaties) and created valuable works, I will try in this article to open a door to the ancients’ method of criticism and also to explain and analyze some sample works. To do so, I will survey works such as Golestan-e Honar, Shams o’ Din Mohammad Vasfi’s introduction, and Mir Seyed Ahmad’s introduction.

    Keywords: Local criticism, Method of criticism, Interpretation, Biography, Hermeneutic
  • Bahman Namvar Motlagh, Manijeh Kangarani Page 32

    Observing the previous centuries’ books, even in brief, will demonstrate the importance and the position of comparative art studies for their authors. In order to know and to make known, to study and sometimes to judge, these authors carried out comparative studies on the works of the artists. In other words, comparative studies had been one of the most major approaches of Iranian traditional criticism. This approach is sometimes so highlighted and accentuated that is seemingly impossible to get to know the artist and the artistic works without it. This article is to study the position and the importance of comparative studies in the body of the following research and to classify these comparisons. By this classification, the article tries to study the different kinds of comparisons such as comparatives, definite superlatives, and conditional superlatives and to answer the related raised questions such as: are these comparisons text based, author based or a combination of both?

    Keywords: Criticism, Comparison, Comparative, Author, Text
  • Hossein Ali Nowzari Page 65

    This article studies and analyzes theoretically and conceptually two major paradigmatic movements in philosophy and social theory: deconstructionism and aesthetics. Both movements whether in origin or formation are rooted in philosophy; functionally and structurally both originate from social theory and social criticism, and particulary in the realm of art (from a practical point of view) survey and study practices of art and aesthetics. The article firstly puts forward the discussion to introduce, elucidate and exemplify these two movements and then studies the application of deconstructionism to art and aesthetics. In order to introduce these two concepts or paradigmatic movements, the article first elucidates and illuminates them from an etymological and semantic point of view and then from a conceptual and epistemological view.

    Keywords: Aesthetics, Semantics, Deconstruction, Deconstructionist
  • Mohammad Zaimaran Page 83

    Considering and contemplating the concept of truth and its relation with art from Plato up to now, this article is to study Deridda’s approach to art and art criticism relying on the beliefs of the thinkers such as Kant, Heidegger, and Nietzsche. Surveying the correlations between the scope of art and extra-art, the article additionally clarifies Kant’s theory of paragon in the Critique of Judgment. Besides, the article analyzes some artistic works in order to prove Derrida’s deconstructive approach to art.

    Keywords: Truth, Art, Judgment, Taste, Frame, Artistic work, Logo-centrism
  • Amir Ali Nojoumian Page 99

    This paper consists of two parts. First, I will propose certain assumptions regarding semiotics in order to introduce it as a reading method within the structuralist approach. Then, after explaining two distinct types of photography and different “looks” in photography, the main reading strategies of semiotics such as paradigmatic/syntagmatic, binary opposition, narrative, movement, and denotation/connotation will be put forward. In the second part, with certain references to Roland Barthes’s theories, it will be explained how deconstructive reading has certain affinities with poststructuralist semiotics. Through readings of Barthes’s writings on photography, I will explain a shift from the structuralist approach to a deconstructive one in his very last work, Camera Lucida. In this part, the notions of absence, death, indeterminacy, parergon, intertextuality, counter-narrative, polysemy, and finally Barthes’s notions of studium and punctum will be explained. The pictures used for analysis are all taken by Iranian photographers who participated in a photography exhibition at Tehran Museum of Contemporary Arts in June 2006 entitled Silver Windows: Iranian Contemporary Photographers (A Selection of 17 Visions).

    Keywords: Semiotics, Photography, Structuralism, Post structuralism, Deconstruction, R. Barthes, Camera Lucida
  • Ahmad Pakatchi Page 117

    While J. Derrida in the course of his post-modern activity, had proposed the idea of deconstruction, he believed that deconstruction occurs automatically and can not be considered as a method offered by him. In this article, I am going to re-read and formulate the idea of deconstruction as reflected in the theoretical and literary works of Tolstoy, the Russian thinker of 19th century. The rising-ground of deconstruction for Tolstoy is meaningfulness crisis which is evident in all his writings. Although this crisis had a social ground, it led him to pass through the surface meaning to a deep and wider moreover, system of meaningfulness. He was dealing with promotion of ideas such as unconcreteness of meaning, fluidity of meaning and critics of logocentrism. Meaningfulness crisis is followed in Tolstoy’s works by tracing of meaning and devices through which more understandable meaning could be provided. The most important device in this concern is Ostranenie or defamiliarization which is later formulated by Russian formalists. Analysis of the meaning and referring to the precedents, seeking differences between issues seemingly similar, seeking similarities between issues seemingly different are other devices used by Tolstoy. The result of Tolstoy’s deconstructive approach is his attention to the variety of systems and the transmission from one system to another. Devices such as reversion of dominant- dominated poles, alteration in evaluation systems, critics of underestimations in evaluation, are very close to the recent ideas in deconstruction.

    Keywords: Meaningfulness, Deconstruction, Defamiliarization, Logocentrism, Russian Formalism, Tolstoy
  • Philip Shaw Page 135

    This article, which draws on my book-length study The Critical Idiom: The Sublime (London: Routledge, 2006), focusses on Derrida’s treatment of the Kantian sublime. Looking specifically at Derrida’s discussion in The Truth in Painting of the distinction between ergon (work) and parergon (frame), the article endeavours to show how the Kantian sublime is produced as a structural effect within the main body of the Critique of Judgement. It concludes with a discussion of Frances Ferguson’s claim that deconstruction repeats the errors of empiricism insofar as it denies the theoretical necessity of the noumena. Against Ferguson, the article claims that Derrida’s reading of the sublime is in fact wholly in tune with Kant’s own insistence on the sublime as neither wholly materialist nor wholly idealist in orientation. Rather, the sublime is produced within the Kantian text as a structural necessity, a supplement belonging neither to the realms of pure or practical reason, which yet must be assumed for either to cohere.

    Keywords: Sublime, Parergon, Ergon, Reason, Kant, Derrida