فهرست مطالب

Pharmaceutical Sciences - Volume:13 Issue: 3, 2007

Pharmaceutical Sciences
Volume:13 Issue: 3, 2007

  • تاریخ انتشار: 1386/09/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا طباطبایی رئیسی، احمد خلیقی، عبدالکریم کاشی، سولماز اثنی عشری، صدیقه بامداد مقدم، عباس دل آذر صفحه 1
    زمینه و هدف
    جنس Satureja متعلق به تیره Labiatea می باشد که گونه های زیادی از آن در سراسر دنیا پراکنده اند و از این میان حدود 12 گونه در ایران وجود دارند که 8 گونه آن منحصر به ایران می باشد. این گیاهان از نقطه نظر کاربرد در صنایع غذائی، داروئی، آرایشی و غیره حائز اهمیت فراوان هستند. هدف از مطالعه حاضر شناسائی کیفی و کمی اسانس بدست آمده از بخش های مختلف هوائی گیاه مرزه سهندی و مقایسه آنها با یکدیگر و تعیین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی آنها می باشد.
    روش ها
    در این پژوهش بخشهای هوائی گیاهS. sahendica در اواخر تابستان، در مرحله گلدهی کامل از رویشگاه طبیعی خود واقع در منطقه اسکو در آذربایجان شرقی به مختصات جغرافیائی N: 37 43 52.7 وE: 46 10 3.6 و ارتفاع 2048 متری جمع آوری و پس از خشک شدن در سایه و دمای محیط تا زمان اسانس گیری در دمای حدود دو درجه سانتیگراد نگهداری شدند، سپس بخشهای هوائی به دو بخش مجزای گل آذین (شامل: گل و محور گل) S1 و بخش رویشی (شامل: برگ و محور ساقه) S2 تقسیم شده و توسط دستگاه کلونجر به صورت مجزاءاسانس گیری بعمل آمد.عمل اسانس گیری برای هر نمونه سه بار تکرار شد و میانگین درصد اسانس هر نمونه بدست آمد.
    یافته ها
    مقدار اسانس بدست آمده از نمونه S1 برابر v/w19/0 %66/1 و برای نمونهS2 برابر v/w12/0 %5/1 می باشد. در اسانس نمونه S1 تعداد 29 ترکیب شناسایی شدندکه ترکیبات عمده آن عبارتند از تیمول (%57/32)، گاما- ترپینن (%33/29) و پارا- سیمن (%48/23) و در اسانس نمونه S2 تعداد 23 ترکیب شیمیایی شناسایی شدند که ترکیبهای عمده ان عبارتند از: پارا- سیمن (%88/44)، تیمول (%22/28) و گاما- ترپینن (%07/10) میباشند. فعالیت آنتی اکسیدانی نمونه های اسانس بوسیله روش DPPH ارزیابی و میزان RC50 برای نمونه S1 و S2 به ترتیب برابر با mg/ml و mg/ml تعیین گردیدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده اسانس حاصل از بخش های مختلف گیاه می تواند کاربرد فراوان در صنایع دارویی و صنایع غذائی داشته و به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی جایگزین آنتی اکسیدان های مصنوعی گردد.
    کلیدواژگان: مرزه سهندی، اسانس، آنتی اکسیدان، تیمول، گاماترپینن، پاراسیمن
  • محمد برزگر جلالی*، محمدرضا سیاهی شادباد، عظیم برزگر جلالی، قباد محمدی، شیرزاد آزرمی، محمد علی دانش بحرینی، خسرو ادیب کیا، مهسا راسخیان، رضا رئیسی، مسعودزارع صفحه 7
    زمینه و هدف
    آهسته رهش سازی پروپرانولول هیدروکلرید موجب رعایت بهتر دستور دارویی از سوی بیماران، کاهش تعداد دوزهای روزانه و عوارض جانبی دارو می شود. به منظور کنترل رهش دارو تاثیر Al3+ و نوع پلیمر آنیونی بر سرعت رهش این دارو از ماتریکسهای آن مورد بررسی قرار گرفت.
    روش ها
    ماتریکسهای سدیم کربوکسی متیل سلولز(NaCMC)، سدیم آلژینات (NaAlg)وصمغ تراگاکانت(Trag) حاوی پروپرانولول هیدروکلرید ومقادیر مختلف Al3+ تهیه و رهش دارو از آنها در دستگاه انحلال شماره 1 USP در محیط آب مقطر بررسی شد. غلظت داروی حل شده به وسیله اسپکتروفتومتری UV اندازه گیری گردید. از پارامترهای مستقل از مدل مانند فراکسیون داروی رهش یافته در مدت سیصدو شصت دقیقه (F360′) ونیز از مدلهای کینتیکی رایج برای توصیف سرعت رهش استفاده شد.
    یافته ها
    Al3+در مقادیر متفاوت تاثیرات مختلفی در رهش داشت مثلا در محدوده 0 تا 125/0 میلی اکی والان در ماتریکسهای NaCMC ارزش F360'' را از63/0 به 21/0 با ایجاد پل عرضی در پلیمرکاهش می داد و در مقادیر Al3+ بیشتر از محدوده مذکور مثلا 5/0 میلی اکی والان F360''را به 79/0 افزایش می داد که علت آن احتمالا اثر متلاشی سازی ماتریکس توسط Al3+ بود. تاثیر رهش کاهی مشابهی نیزدر محدوده 0 تا 125/0در ماتریکسهای NaAlg ملاحظه شد.Al3+ در ماتریکسهای Trag تاثیر رهش کاهی بسیار اندکی داشت. مدلهای کینتیکی نشان داد که مکانیسمهای پیچیده ای مانند سرعت رسوخ آب، نفوذ، فرسایش، انحلال، پل عرضی وتلاشی سازی در رهش موثر بود.
    نتیجه گیری
    با به کار گیری مناسبترین پلیمر آنیونی (NaCMC) بهمراه مقادیر معین Al3+ می توان سرعت رهش پروپرانولول هیدروکلرید را از ماتریکسها به میزان دلخواه کنترل کرد. NaAlg از دیدگاه کنترل رهش پس از NaCMC قرار دارد. لیکن، Trag برای کنترل رهش پروپرانولول هیدروکلرید به روش ایجاد پل عرضی مناسب نیست.
    کلیدواژگان: پروپرانولول هیدروکلراید، پلیمرهای آنیونی، کاتیون آلومینیوم، پل عرضی، ماتریکس، رهش
  • رضا مهدوی، فرنوش فلاح، احمد پورعباس، سید ولی رضویه، یعقوب اسدی، مرتضی واحد جباری، علیرضا استاد رحیمی، حمید راسخی صفحه 19
    زمینه و هدف

    نظر به اهمیت هیپرلیپیدمی به عنوان یکی از مهمترین عوامل خطرساز بیماری های قلبی و نقش اساسی کارنیتین در متابولیسم لیپیدها، مطالعه حاضر با هدف تعیین سطح کارنیتین آزاد سرم در مردان هیپرتری گلیسریدمیک در مقایسه با مردان سالم صورت گرفت. در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، سطوح کارنیتین آزاد و لیپیدهای سرم و نیز متوسط دریافت روزانه کارنیتین، پروتیئن حیوانی و ریزمغذی های موثر در بیوسنتز کارنیتین، در 31 مرد هیپرتریگلیسریدمیک در مقایسه با 31 مرد سالم (نورمولیپیدمیک) ارزیابی گردید.

    روش ها

    اندازهگیری سطح کارنیتین آزاد سرم با استفاده از کیت آنزیماتیک و توسط اسپکتروفتومتر uv / vis و بررسی دریافت مواد غذایی به روش یاد آمد 24 ساعت و یادداشت غذایی انجام پذیرفت.

    یافته ها

    میانگین کارنیتین آزاد سرم در گروه هیپرتری گلیسریدمیک به طور معنی داری بالاتر از میانگین این متغیر در گروه سالم بود، به ترتیب65/2 ± 36 / 73 در مقابل 67/3 ± 30/44 میکرو مول در لیتر (001/0p <). بین میانگین دریافت روزانه کارنیتین و مواد مغذی موثر در بیوسنتز آن در گروه هیپرتری گلیسریدمیک در مقایسه با گروه سالم، تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج، میتوان چنین نتیجه گیری نمود که بالاتر بودن سطح سرمی کارنیتین آزاد در افراد هیپرتری گلیسریدمیک، ناشی از تفاوت در دریافت روزانه کارنیتین و یا پیشسازهای آن نبوده، افزایش سطح سرمی این متغیر را میتوان واکنش تطابقی بدن به صورت افزایش احتمالی در بیوسنتز کارنیتین، افزایش آزادسازی آن از ذخائر بافتی و یا کاهش احتمالی در دفع ادراری آن در پاسخ به افزایش لیپیدهای سرم دانست. انجام مطالعات بعدی جهت تعیین مکانیسم افزایش سطح کارنیتین آزاد در بیماران هیپرتری گلیسریدمیک و نیز بررسی تاثیر مکمل یاری با L- کارنیتین در این بیماران مفید به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کارنیتین آزاد، هیپرتری گلیسریدمیک، تری گلیسرید
  • یوسف جوادزاده، داوود حسن زاده، ثریا حسنی صفحه 27
    زمینه و هدف

    در فرمولاسیون آمپول دیکلوفناک سدیم، بنزیل الکل یکی از متداولترین کمک حلالهای مورد استفاده است که با گذشت زمان در نتیجه اکسیداسیون در طول نگهداری یا استریل کردن به وسیله گرما به ماده سمی بنز آلدئید تبدیل می گردد که باعث ایجاد عوارضی مانند فلج پا می گردد بنابراین در این مطالعه سعی شده است محلولیت دیکلوفناک سدیم در حلال های مختلف بررسی گردیده و بهترین سیستم حلال بدون داشتن بنزیل الکل برای تهیه فرم ترزیقی دارو پیشنهاد گردد.

    روش ها

    محلولیت دیکلوفناک سدیم در حلالهای رایج مورد استفاده در دارو سازی، در مخلوطهای دوتایی و سه تایی بررسی گردید. برای بررسی محلو لیت دارو در حلال های سه گانه از دیاگرام سه تایی استفاده شد. بهترین سیستم حلال که دارای بیشترین مقدار محلولیت دیکلوفناک سدیم بود انتخاب و فرم ترزیقی دارو با غلظت مناسب و با افزودن آنتی اکسیدانت و نگهدارنده ها برای بررسی پایداری انتخاب گردید. فرمولاسیون های بدست آمده به مدت 14 روز در یخچال و دماهای 20، 40، 60، درجه سانتیگراد از لحاظ پایداری فیزیکی مورد بررسی قرار گرفتند. بهترین فرمولاسیون، برای بررسی پایداری شیمیایی وتعیین عمر قفسه ای با استفاده از روش های تسریع شده انتخاب شد.

    یافته ها

    نتایج حاصله نشان داد که دیکلوفناک سدیم دارای بیشترین محلولیت در مخلوط حلال های سه تائی(آب-اتیل الکل-پلی اتیلن گلیکول300) و دوتائی(آب-اتیل الکل و آب پلی اتیلن گلیکول300) بود. بنابر این از این فرمولاسیون ها جهت فرمولاسیون فرم ترزیقی و تست های پایداری استفاده گردید. نگهداری فرمولاسیون در دماهای مختلف به مدت 14 روز نشان داد که فرمولاسیون حاوی 15، 30 و 55 درصد(v/v) به ترتیب از اتیل الکل، PEG300 و آب با داشتن محلولیت اشباع mg/ml 4/344 دارای پایداری بهتری نسبت به بقیه بود که این فرمولاسیون جهت تعیین تاریخ انقضاء مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل از تست تسریع شده پایداری حاکی از آن بود که فرمولاسیون برتر دارای تاریخ انقضاء 2سال و 5 ماه بود.

    نتیجه گیری

    فرمولاسیون تهیه شده می تواند بعنوان شکل دارویی تزریقی پایدار و ایمن مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دیکلوفناک سدیم، بنزیل الکل، محلولیت، پایداری
  • میترا جلوه گری، محمدرضا رشیدی، ویدا رحمانی صفحه 37
    زمینه و هدف
    اریترومایسین در ارگانیسمهای حساس، به کمک پیوند برگشت پذیر با زیر واحدهای ریبوزومی S50، باعث مهار سنتز پروتئین میگردد، بدینوسیله جابجایی آمینو آسیل ترانسفر-RNA و مهار سنتز پلی پپتید انجام می شود. اریترومایسین بعنوان داروی مدل انتخاب گردید. فرآورده های موضعی اریترومایسین برای درمان آکنه بکار می روند. هدف از این بررسی، ارزیابی خصوصیات رئولوژیک (قابلیت گسترش و ویسکوزیته) مناسب ژل با کاربرد موضعی است.
    روش ها
    ابتدا محلولیت اریترومایسین، در حلالهای مختلف بررسی و سپس به کمک عامل ژلیفیان، ژل فرموله شده و pH آن در 7 تنظیم گردید. پایداری ژلها در سه دمای مختلف (یخچال، اتاق و آون) مورد بررسی قرار گرفت و مقدار آزادسازی دارو بطریق in Vitro با سلول انتشاری تک محفظه ای استاتیک با استفاده از غشاء دیالیز بکمک اسپکتروفتومتر UV در طول موج 6/208 نانومتر، بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با افزایش مقدار عامل ژلیفیان، رهش دارو کمتر شده در حالیکه با کاهش مقدار اتانول و افزایش مقدار گلیسرین، رهش دارو از پایه افزایش می یابد. همچنین برازش کینتیکی نشان داد که آزادسازی ماده موثره از درجه اول تبعیت می کند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که مناسب بودن قابلیت گسترش ویکنواختی نسج ژل، امکان سریعترین آزادسازی را به ماده موثره میدهد (از اینرو سبب کوتاهترین تاخیر در جذب از راه پوستی می شود).
    کلیدواژگان: واژ ه های کلیدی: اریترومایسین، ژل، هیدروکسی پروپیل سلولز، غشاء، آزادسازی
  • اسکندر مقیمی پور، ساره خلیلی صفحه 47
    زمینه و هدف
    ساپونینها، گلایکوزیدهای با وزن مولکولی بالا هستند که دارای گروه قندی متصل به آگلایکون تریترپن یا استروییدی میباشند. بسیاری از ساپونینها دارای خاصیت پاککنندگی هستند و در آب کف پایدار تولید میکنند. تحقیقات اخیر نشان داده است که با مصرف خوراکی بعضی از ساپونین ها میتوان از هیپرکلسترولمیا جلوگیری نمود؛ این پدیده در نتیجه تشکیل کمپلکس بین ساپونین مورد مطالعه و کلسترول میباشد. گیاه شیرین بیان، گیاهی است علفی به ارتفاع 50 تا 100 سانتیمتر و یا گاهی بیشتر که اندام دارویی این گیاه را ریشه ها تشکیل میدهد و دارای خواص متعددی از جمله خلطآور، ضدالتهاب، طعم دهنده و کف کننده میباشد. همچنین ریشه این گیاه حاوی درصد بالایی از ساپونینهای تریترپن میباشد. هدف از انجام این تحقیق استخراج ساپونین تام شیرین بیان و تعیین احتمال تشکیل کمپلکس کلسترول با آن و نیز بررسی برخی از خصوصیات فیزیکوشیمیایی آن می باشد.
    روش ها
    به این منظور پس از تهیه ریشه گیاه با نام علمی Glycyrrhiza glabra، عمل چربیزدایی با استفاده از حلال پترولیوم اتر انجام شد و سپس طی چند مرحله با استفاده از حلالهای مختلف متانول، بوتانول نرمال و دیاتیلاتر، ساپونین تام ریشه گیاه استخراج گردید. سپس قدرت تولید کف ساپونین تام با استفاده از روش روس– مایلز و شاخص تشکیل امولسیون در یک دوره 24 ساعته تعیین گردید. همچنین فعالیت سطحی ساپونین های تام با استفاده از دستگاه تانسیومتر دونوی اندازه گیری شد. جهت مقایسه اثرات کف کنندگی و تشکیل امولسیون از ساپونین تام کیلایا و تویین 80 استفاده شد. در مرحله بعد، اثر تشکیل کمپلکس با کلسترول هر دو ساپونین تام با استفاده از تعیین تغییرات کشش سطحی و غلظت بحرانی تشکیل میسل بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ساپونین تام شیرین بیان دارای قدرت خوبی جهت ایجاد کف پایدار بود. همچنین با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت که از نظر توانایی کاهش کشش سطحی و امولسیون کنندگی، ساپونین تام این گیاه نسبت به گروه های کنترل دارای قدرت اثر کمتری می باشد. همچنین مشخص شد که ساپونینهای مذکور توانایی تشکیل کمپلکس با کلسترول را دارند.
    نتیجه گیری
    ویژگی تشکیل کمپلکس با کلسترول می تواند تاییدی بر این فرضیه باشد که مصرف خوراکی ساپونین تام شیرین بیان و یا کیلایا منجر به کاهش جذب کلسترول از مجرای گوارشی گردیده و در نتیجه در کاهش کلسترول خون موثر است. همچنین با توجه به فعالیت سطحی بالای ساپونین استخراج شده می توان پیشنهاد کرد که این ماده در صنایع غذایی و آرایشی– بهداشتی و دارویی به عنوان جایگزین سورفکتانت های صناعی بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: ساپونین، شیرینبیان، کیلایا، کلسترول
  • شیرین ببری، حمید غلامی پور بدیع، سعید خامنه، مهدی اوردیخانی سیدلر، هادی ابراهیمی صفحه 57
    زمینه و هدف

    دیابت قندی یکی از شایعترین بیماری ها در جهان است. بروز بالای برخی اختلالات در اعمال شناختی و حافظه در بیماران دیابتی سبب شده است که در سالهای اخیر مطالعات بیشتری در زمینه تاثیر انسولین بر سیستم عصبی صورت بگیرد. برخی شواهد حاکی از این است که گیرنده های انسولین با تراکم زیاد در برخی نواحی از سیستم عصبی شامل قشر مغز، پیاز بویایی، هیپوکامپ، مخچه و هسته های هیپوتالاموس وجود دارند. اما موارد گزارش شده در ارتباط با تاثیر انسولین بر حافظه تا حدودی ضد و نقیض بوده و نیاز به مطالعه بیشتر در این زمینه است. با توجه به اینکه هیپوکامپ ناحیه ای مهم در مغز برای تشکیل حافظه است از اینرو در این مطالعه سعی بر این است که با تزریق موضعی انسولین در ناحیه CA1 هیپوکامپ اثر آنرا در تشکیل حافظه بررسی شود.

    روش ها

    پنجاه رت نر نژاد ویستار به 5 گروه برابر تقسیم شدند.1.گروه کنترل 2.گروه شاهد 3. گروه انسولین 4.گروه دیابتی- سالین5.گروه دیابتی-انسولینی. در گروه 4 و 5 رتها با تزریق mg/kg50 استروپتوزوسین دیابتی شده ودر دو گروه ده تایی مطالعه شدند. در تمام گروه ها بجز گروه کنترل دو کانول بصورت دوطرفه در ناحیه CA1 هیپوکامپ توسط دستگاه استریوتاکسی کاشته شد. یادگیری با استفاده از اجتناب غیر فعال تست ومابین گروه ها مقایسه شد.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده نشان می دهد که گروه انسولین نسبت به گروه کنترل وشاهد میزان تاخیر بیشتر و زمان ماندگاری کمتر در محفظه تاریک داشتp< 0.05) (. گروه دیابتی-انسولینی نسبت به گروه دیابتی-سالینی تفاوت معنی داری از نظر میزان تاخیر نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که انسولین در رتهای سالم باعث تسهیل حافظه می شود. اما در رتهای دیابتی فاقد چنین اثری است. افزایش اجتناب در رتهای دیابتی نسبت به رتهای سالم نشان می دهد که احتمالا واکنش موشهای سفید بزرگ دیابتی نسبت به محیط جدید تشدید شده است و یا حساسیت به درد ناشی از شوک الکتریکی در این حیوانات افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: دیابت، انسولین، حافظه، هیپوکامپ
|
  • Tabatabaei Raisi A., Khaligi A., Kashi A., Asnaashari S., Bamdad Mogadam S., Delazar A.* Page 1
    Objective
    Satureja (F: Labiatea) species are present in the worldwide. 12 Satureja species grow in Iran that 8 species are endemic. These plants are famous due to use as a culinary and medicinal plants. Methodes: In this research the aerial parts of Satureja sahendica were collected from east Azarbayejan provinence, Osku at E: 46 10 3.6, N: 37 43 52.7 and 2048 m heigh. The air dried parts of plants were kept at 2ºc up to used for GC analysis.The plant materials seprated to two different parts, inflorescence (S1), Leaf and stem(S2). 30 – 40 gr of each samples were subjected to hydro – distillation for 4 h using a clevenger – type apparatus to produce essential oil. Hydrodistillation was repeated thrice for each sample and average was calculated.
    Results
    The essential oil was found to be yellow liquid and was obtained in yields of 1.66 ± 0.19 for S1 and 1.5 ± 0.12 for S2 based on v/w. 28 compounds were identified in the oil of S1 that thymol (32.5 %), γ– terpinen (29.33 %) and p– cymene (23.48 %) are main constituents and 23 compounds were characterized in the oil of S2 that main constituents were p– cymene (44.88 %), thymol (28.22%) and γ– terpinen (10.07 %). The antioxidant activitities of S1 and S2 samples were assessed by DPPH assay and RC50 values were 7.38×10−2 and 7.15×10−2mg/ml, respectively.
    Conclusion
    Investigations showed that the essential oil of aerial parts of S. sahendica had a high antioxidant activity and due to high amount of thymol and Pcymene and other terpenoids in the oil, it can be used as a culinary and medicinal plant and perfume industries.
    Keywords: Satureja sahendica, Essential oil, Antioxidant, p– Cymene, Thymol, γ– Terpinen
  • Barzegar, Jalali M.*, Siahi Shadbad M.R., Barzegar, Jalali A., Mohammadi G., Azarmi S., Danesh, Bahreini M.A., Adibkia Kh., Rasekhian M., Raeesi R., Zare M Page 7
    Objectives
    Sustaining propranolol hydrochloride (PLH) decreases its frequency of daily dosage, side effects and enhances patientcompliance. In order to control the release of PLH the effect of Al3+ and type of anionic polymer on the drug release was studied.
    Methods
    Matrices of sodium carboxymethyl cellulose(NaCMC), sodium alginate(NaAlg) and tragacant(Trag) containing drug as well as different amounts of Al3+ were prepared and the drug release was measured in distilled water using USP I dissolution tester. Concentration of dissolved drug was assayed spectrophotometrically. The release of different matrices was compared with the aid of some model independent parameters e.g. F360' (drug fraction released in 3 ') and model dependent parameters.
    Results
    Various amounts of Al3+ had different effects. In the range of 0-0.125 milli equivalen (meq) Al3+ in NaCMC matrices the F360' was reduced from 0.63 to 0.21 via in situ crosslinking between Al3+ and polymer and in the higher ranges e.g. 0.5 meq the release increased to 0.79 probably through disintegrating effect of Al3+. A similar effect was seen for NaAlg matrices. Al3+ had very little influence on the release of Trag matrices. Analysis by kinetic models indicated complex mechanisms such as water penetration, diffusion, erosion, dissolution, cross linking and disintegration.
    Conclusion
    With the choice of the most suitable anionic polymer (NaCMC) together with given amount of Al3+ the release of PLH from matrices can be controlled at any desired rate. Matrices of NaAlg were the next suitable formulations. However, Trag was not a suitable polymer because it did not produce appreciable cross linkage with Al3+
    Keywords: Propranolol hydrochloride, Anionic polymers, Aluminum cation, Crosslinking, Matrix, Release
  • Mahdavi R., Fallah F. *, Poorabbas A., Razavieh V., Asadi Y., Vahed Jabbari M., Ostad Rahimi A., Rasekhi H Page 19
    Objectives

    Considering the importance of hyperlipidemia as one of the most important risk factors for cardiovascular disease and the essential role of carnitine in lipid metabolism, the present study was conducted to determine the serum free carnitine level in hypertriglyceridemic comparing to normolipidemic men. In this descriptive-analytical study, the serum free carnitine and lipid levels, and the mean intakes of carnitine, animal protein and micronutrients participating in carnitine biosynthesis, were assessed in 31 hypertriglyceridemic, comparing to 31 normolipidemic men.

    Methods

    Assessment of serum free carnitine was made by using enzymatic kit and uv/vis spectrophotometer, and dietary intake was evaluated by -hour-recall and record methods.

    Results

    The mean serum free carnitine level in hypertriglyceridemic group was significantly higher than the normolipidemic one, 73/36 ± 2/65 & 44/30 ± 3/67 micro mole/ litre respectively (p < 0.001). No significant differences were seen in the mean intakes of carnitine and the nutrients participated in its biosynthesis between the two groups.

    Conclusion

    On the basis of the results, it could be supposed that the significant elevation in serum free carnitine levels in the hypertriglyceridemic men, was not due to the difference in the carnitine or its precursors intake, but it might be the result of body adaptation via increased carnitine biosynthesis, its increased release from tissue stores or its decreased renal excretion, in response to elevated serum lipids. Further studies is suggested to elucidate the mechanism of carnitine elevation in hypertriglyceridemic patients, and the effects of carnitine supplementation in these patients.

    Keywords: hypertriglyceridemic, Free carnitine, Triglyceride
  • Javadzadeh Y.*, Hasanzadeh D., Hasani S Page 27
    Objectives

    Benzyl alcohol is frequently used as a co- solvent in formulation of sodium diclofenac injectable solution. Benzaldehyde is the main toxic oxidation product occurring as a result of oxidation on long-term storage or heat sterilization of parenteral dosage forms containing benzyl alcohol, which is responsible for paraplegia. The aim of this study was the determination of Na- diclofenac solubility in various solvent systems to obtain a suitable mixture for formulation of Nadiclofenac injection form without using benzyl alcohol as a co-solvent.

    Methods

    For this mean the solubility of drug wasdetermined in various commonly used solvents, binary and ternary mixtures. Triangle diagram was used for evaluation of solubility in ternary mixtures. The best systems in view point of having higher solubilityvalues were selected and injection forms were prepared by adding an antioxidant and preservative. Obtained formulations were kept in different temperatures for days and evaluated for physical stability after this period. Finally the best formulation was chosen for determining of shelf- life.

    Results

    The results showed that Na- diclofenac had the highest solubility in some binary(water ethyl alcohol and water-PEG300) and ternary(water, ethyl alcohol and PEG300) systems. These systems were selected for stability tests. The most of them were stable in these conditions. Among the evaluated formulations, the best system having saturated solubility 344.4 mg/ml and containing 10, 35 and 55% (v/v) of ethyl alcohol, PEG300 and water respectively, evaluated for shelf- life test. The result indicated that this selected formulation had a shelf- life about 2.5 years.

    Conclusion

    prepared formulation could be able to use as a stable and safe injectable dosage from.

    Keywords: sodium diclofenac, benzyl alcohol, solubility, stability
  • Jelvehgari M.*, Rashidi M.R., Rahmani V Page 37
    Objective
    Erythromycin acts by inhibition of protein synthesis in susceptible organisms by reversibly binding to 50S ribosomal subunits, thereby inhibiting translocation of aminoacyl transfer-RNA and inhibiting polypeptide synthesis. Erythromycin was chosen as the model drug. Erythromycin topical preparations are used for acne treatment. The aim of this work was to identify a gel with suitable rheological properties (spreadability texture and viscosity) for topical administration.
    Method
    First the solubility of erythromycin in different solvents was evaluated, then formulations were prepared using gelling agent (HPC), pH of the formulations was adjusted to pH 7. The stability of gels was evaluated in three different temperatures, refrigerator, room temperature and 40°C oven. The in vitro release of drug was assessed using static diffusion cell with dialysis membrane. The concentration of drug was analyzed by means of UV spectrophotometer at 208.6 nm.
    Results
    Our findings showed that increasing the amount of gelling agent, induced decreasing the drug release mean while decreasing the amount of ethanol and increasing the amount of glycerin increased the release of drug. The results showed that release of drug follows first order release mechanism.
    Conclusion
    These findings show that suitable spreadability and viscosity, that permitted the most rapid release of the active principle (and hence the shortest delay in transdermal absorption).
    Keywords: erythromycin, gel, hydroxylpropyl cellulose, release
  • Moghimipour E.*, Khalili S Page 47
    Objectives
    Saponins are high molecular weight glycosides, consisting of a sugar moiety linked to a triterpene or steroid aglycone. Many saponins have detergency properties and give stable foam in water. The recent researches have shown that oral administration of some saponins can prevent hypercholesterolemia, the phenomenon which is the result of complex formation with cholesterol. Glycyrrhiza glabra (Licorice) is a grassy plant which has a height of 50-10 cm or more. The medicinal organ of the plant is constituted of its roots, containing 3-15% triterpene saponins, that has many indications such as expectorant, antiinflammatory, flavoring and foaming agent. Because of existing a high percentage of saponin in the roots of the plant, the aim of the present study was to determine some of its physicochemical properties, such as foaming, emulsifying and surface activity, and also the effect of complex formation between total saponin and cholesterol.
    Methods
    For this reason, the collected roots of the plant were identified, dried, powdered and deffatted with petroleum ether in a soxhlet apparatus. The air-dried powder was successively extracted with methanol, n-butanol and diethyl ether. Then Foaming power of the extracted Glycyrrhiza glabra total saponin (GTS) was measured using the Ross-Miles foam column method and the index of emulsification (E24) of extracted saponin was also determined. The results were compared to data from Quillaja saponaria total saponin (QTS), and tween 80 as a potent synthetic surfactant. Using a Du-Nouy tensiometer, critical micelle concentrations (CMC) of the saponins and tween 80 were determined by measuring surface tension as a function of surfactant concentration. In the next step, the effect of complex formation with cholesterol was determined by measuring the changes in surface tension and critical micelle concentrations due to addition of cholesterol in saponin solutions.
    Results
    The results showed that QTS had a good ability to produce stable foam. In the case of reduction of surface tension and emulsification, the extracted total saponin had less power than QTS and tween 80. The results also showed that the saponins have the ability to form complex with cholesterol.
    Conclusion
    It can be cancluded that oral administration of total saponins of Glycyrrhiza glabra and Quillaja saponaria may cause a reduction in cholesterol absorption by gastrointestinal system and finally a reduction in blood cholesterol. Also due to its excellent surface activity, it can be suggested that the total saponin from licorice roots is a suitable substitute for synthetic surfactants in food, drug and cosmetic industries.
    Keywords: Saponin, Glycyrrhiza glabra, Quillaja saponaria, Cholesterol
  • Babri Sh. *, Gholamipour Badie H., Khameneh S., Ordikhani Seydlar M., Ebrahimi H Page 57
    Objectives

    Diabetes mellitus is one of the most prevalent diseases in the world. High incidence of some impairment in cognitive tasks and memory formation in diabetics has resulted in many studies on the effect of insulin on central nervous system in recent years. There are evidences that indicate presence of numerous insulin receptors in some areas of central nervous system including cerebral cortex, olfactory bulb, hippocampus, cerebellum, and hypothalamus. Nevertheless, reports on the effects of insulin on memory formation are inconsistent and require more investigation to be clarified. Because, hippocampus is an important area for memory formation, the present study is scheduled to investigate the effect of insulin injection in CA1region of hippocampus on memory formation.

    Methods

    Fifty male Wistar rats were divided into 5 equal groups. 1. Control 2. Sham operation 3. Insulin 4. diabetic/saline 5.diabetic/insulin. Groups 4 and 5 were made diabetic by treatment with streptozotocine (STZ) (50 mg/kg) intrapritoneally. In all but the control group, two canulae were stereotaxically implanted in CA1 region of hippocampus. Learning was tested and compared between groups through passive avoidance test.

    Results

    Results showed that in the insulin group the latency increased and the time for staying in the dark compartment decreased as compared to control and sham groups (p< 0.05). Compared to diabetic/insulin group no significant difference was found with diabetic/saline group.

    Conclusion

    In conclusion, according to the results obtained in this study, insulin facilitates memory in intact rats but not in diabetic animals. Increased latency in diabetic rats shows that probably their reaction to new environment or their sensitivity to pain has exaggerated.

    Keywords: Diabetes, Insulin, Memory, Hippocampus