فهرست مطالب

دانش کشاورزی - سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 68، 1386)

فصلنامه دانش کشاورزی
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 68، 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/12/14
  • تعداد عناوین: 17
|
  • علیرضا سلطانی، سیف الله امین صفحه 1
    نمایه پالمر، نقطه تحولی در سیر تکاملی روش های کمی سازی شدت خشکسالی به شمار می رود که علی رغم گذشت حدود چهار دهه و ارائه نمایه های مختلف، دارا بودن ویژگی ها و رویه محاسباتی خاص، همچنان لزوم بهره برداری از آن را توجیه می نماید. این نمایه عموما با بحث بیلان آبی در تخمین انحراف رطوبتی یک منطقه، شناخته می شود، درحالی که روش رده بندی منحصر به فرد آن، بعضا با اشاره های اجمالی و برداشت های غیردقیق مواجه بوده است. بر همین اساس، بررسی و تعمیم معادله های رده بندی یا بخش تحلیل شدت و مدت وقایع خشکسالی و ترسالی نمایه پالمر، ضرورتی اساسی برای اهداف علمی و کاربردی محسوب می شود. این موضوع به منظور بهره مندی بیشتر از ظرفیت های ممتاز روش رده بندی مذکور، مورد توجه این مقاله قرار گرفت. یافته های این پژوهش را می توان در عناوین ذیل خلاصه نمود: 1) تعیین ساختار کلی معادله شدت با معرفی عامل جدید شدت خنثی؛ 2) ارائه تحلیلی استخراج این معادله برای هر دو وجه کمبود یا مازاد رطوبت، که در تعدیل منطقه ای ضرائب دوام دوره مورد نیاز است؛ 3) تبیین تاثیر قالب رده بندی بر عوامل دوام دوره و بر تحلیل شروع و خاتمه وقایع، و فراهم نمودن امکان ارائه دیدگاه های تازه و پیشنهاد اصولی درمورد این قالب؛ 4) تشریح روند نسبتا پیچیده پیمایش معکوس و مهیاساختن زمینه بکارگیری آن حتی در مواردی بجز نمایه پالمر؛ 5) زمینه سازی برای افزایش بهره گیری صحیح تر این رویه و گسترش ظرفیت توسعه و اصلاح یا تکمیل آن.
    کلیدواژگان: پیمایش معکوس، رده بندی نمایه، شدت و مدت خشکسالی، نمایه پالمر، نمایه خشکسالی
  • جواد فرهودی صفحه 17
    احداث حوضچه های آرامش در پایاب سازه های آبی یکی از راه های ممکن ومعمولی است که برای کاهش واتلاف انرژی جریان فوق بحرانی خروجی آز آنها طراحی و اجرا می گردد. طول حوضچه هاو هزینه ساخت آنها عوامل مهمی است که در طراحی این سازه ها مورد توجه قرار می گیرند. بدون شک حوضچه های کوتاهتراز نظر معیارهای فوق مناسب تر می با شند که به علت کوتاهی طول آنها و تلاطم شدید جریان در حوضچه از راندمان اتلاف انرژی بسیار بالابرخوردار خواهند بود. عموما معیارهای طراحی برای تامین پایداری این سازه ها مبتنی بر مشخصه های میانگین جریان نظیر سرعت متوسط و فشار هیدروستاتیک می باشند. علیرغم تحقیقات انجام شده توسط محققین گذشته بنظر می رسد که فرض فشار هیدروستاتیک در طراحی حوضچه های متراکم نظیرحوضچه آرامش ساف (اس- آ- اف) بویژه طراحی ضمایم آن، نمی تواند از سطح اعتماد بالایی برخوردار باشد.در این تحقیق با احداث یک حوضچه آرامش از نوع ساف در یک فلوم آزمایشگاهی و استفاده از ابزاردقیق، فشار متوسط موثر در اطراف بلوک های پای تنداب اندازه گیری ومورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. نتایج تحقیق نشان میدهد که فشار متوسط در وجوه بلوک از توزیع هیدروستاتیک تبعیت ننموده و با عدد فرود جریان فوق بحرانی ورودی به جوضچه رابطه کاهشی وبا درجه استغراق (مطابق پیش بینی) رابطه مستقیم دارد. لازم به توضیح است که تغییرات فشار متوسط دروجوه مختلف بلوک ها از روند یکسان برخوردار نبوده ولازم است بطور مجزا مورد بررسی و در طراحی ها مورد توجه قرارگیرد.
    کلیدواژگان: بلوک پای تنداب، حوضچه ساف، درجه استغراق، ضریب فشار متوسط
  • جواد ترکمانی، آیت الله کرمی صفحه 31
    ریسک بر فرایند تصمیم گیری بهره برداران کشاورزی تاثیر دارد و از عمده ترین عوامل تعیین کننده سرعت انتشار فن آوری های نوین در بین آنها است. لذا، شناخت منابع ایجاد ریسک و عوامل موثر بر آن می تواند راهنمای مناسبی برای استفاده از فن آوری های مناسب در کشاورزی باشد. در این مطالعه منابع مختلف ایجاد مخاطره از نظر مرکبات کاران شهرستان جهرم در استان فارس مورد بررسی قرار گرفت. به منظور شناسایی عوامل موثر بر تلقی از ریسک بهره برداران از مدل پروبیت طبقه بندی شده استفاده شد. این مدل با روش حداکثر درستنمایی برآورد گردید. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که دسترسی به آب و سرمازدگی محصول مهم ترین منابع ایجاد ریسک در بین بهره برداران مرکبات کار است. همچنین، نتایج حاکی از آن بود که سطح زیرکشت باغات، دریافت وام سرمایه ای و شرکت در کلاس های ترویجی دارای رابطه ای منفی و معنی دار با منبع ریسکی دسترسی به آب است. در حالی که، سطح زیرکشت، پذیرش بیمه محصول در مقابل سرمازدگی، دریافت وام سرمایه ای و شرکت در کلاسهای ترویجی دارای رابطه منفی و معنی داری با منبع ریسکی سرمازدگی محصول بود. با توجه به نتایج این تحقیق، نقش دولت در زمینه بهبود و توسعه آموزش های ترویجی و فراهم نمودن تسهیلات لازم برای دریافت وام که می تواند منجر به بهبود تکنولوژی در تولید و کاهش ریسک گردد آشکار است. لذا در این خصوص پیشنهاد می شود که دولت سرمایه گذاری لازم را انجام دهد، از طرف دیگر افزایش سطح زیر کشت منجر به کاهش ریسک می گردد، لذا یکپارچه سازی اراضی باعث سرمایه گذاری بیشتر در تکنولوژی های کم آبیاری و سایر تکنولوژی ها خواهد شد.
    کلیدواژگان: استنباط از ریسک، پروبیت طبقه بندی شده، منابع ایجاد مخاطره
  • محمد جواد نظری دلجو، سید جلال طباطبایی، سعید زهتاب سلماسی صفحه 43
    به منظور بررسی تاثیر هدایت الکتریکی (EC) محلول غذایی بر روی رشد ونمو، غلظت و ترکیب اسانس گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita var officinalis) و نیز معرفی فرمول غذایی مناسب، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار سطح EC محلول غذایی (6/5 و8/2، 4/1، 7/0 دسی زیمنس بر متر) و در سه تکرار در محیط آبکشت انجام گرفت. بر اساس نتایج این آزمایش رشد و نمو گیاه، شامل وزن تر و خشک به طور معنی داری تحت تاثیر EC محلول غذایی قرار گرفت (01/0≥P). بیشترین وزن تر وخشک بوته در تیمار EC1.4 اتفاق افتاد. در تیمار EC5.6، کاهش 40 درصدی در بیوماس بوته نسبت به تیمار EC1.4 مشاهده شد. تاثیر EC محلول غذایی بر روی غلظت فسفر و پتاسیم برگ ها معنی دار (05/0≥P)، ولی بر غلظت نیتروژن معنی دار نبود. درصد اسانس نیز به طور معنی داری تحت تاثیر EC قرار گرفت (05/0≥P). بیشترین درصد اسانس درتیمار EC1.4 وکمترین آن درتیمارهای EC5.6 و EC0.7مشاهده گردید. عمده ترین ترکیبات اسانس در تمامی تیمارها شامل منتون، منتول و منتوفوران بود. روند تغییرات ترکیبات اسانس در تیمارها متفاوت بودند. منتون از تیمار EC1.4 به بعد روندی کاهشی ولی منتول و پولگون روندی افزایشی داشتند. به علاوه با افزایش EC محلول غذایی ترکیبات سزکوئی ترپن، نظیر بتاکاریوفیلن و بتاکوببن در اسانس افزایش یافت. بر اساس نتایج بدست آمده EC محلول غذایی 4/1 دسی زیمنس بر متر را در آبکشت می توان برای تولید نعناع فلفلی بکار برد.
    کلیدواژگان: آبکشت، اسانس، محلول غذایی، نعناع فلفلی
  • سلیمان محمدی، اسلام مجیدی هروان، نیراعظم خوش خلق سیما، قربان نور محمدی، عباس سعیدی صفحه 53
    تاثیر تنش شوری روی گیاه شامل کاهش پتانسیل آب، برهم زدن تعادل یونی، و سمیت املاح خاص می باشد. کلسیم کافی تحت تنش شوری می تواند مقدار برداشت سدیم را کاهش دهد و با کاهش نسبت سدیم به پتاسیم شرایط رشد را برای گیاه مناسب تر سازد. به منظور بررسی اثرات شوری بر روی صفات فیزیولوژیکی و نقش کلسیم در افزایش تحمل به شوری در گندم، آزمایشی با دو ژنوتیپ متحمل(ژنوتیپ 12) و حساس به شوری(ژنوتیپ 3)، سه سطح شوری: شاهد، 100 و 200 میلی مولار کلرید سدیم و سه سطح کلسیم: شاهد، 5 و 10 میلی مولار کلرید کلسیم در سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای شوری به صورت تدریجی اعمال شدند. در 21 روز پس از اعمال تیمار شوری نمونه برداری اندام هوایی انجام گرفت. نتایج نشان داد که افزایش غلظت کلریدسدیم در محیط ریشه موجب کاهش وزن خشک اندام هوایی، سطح برگ، کلسیم اندام هوایی و پتانسیل آب برگ می شود در مقابل مقدار سدیم در اندامهای فوق الذکر و نیز پرولین برگ افزایش نشان داد. بین دو ژنوتیپ حساس و متحمل به شوری از نظر مقدار سدیم اندام هوایی پس از اعمال تیمار شوری اختلاف معنی دار وجود داشت و ژنوتیپ شماره 3 مقدار سدیم بیشتری به اندام هوایی منتقل کرد. افزودن کلسیم به محیط رشد موجب کاهش اثرات مخرب شوری و افزایش تحمل به شوری در ژنوتیپ های گندم شد. برای مثال 10 میلی مولار کلریدکلسیم همراه با 200 میلی مولار کلرید سدیم در مقایسه با همین سطح شوری به تنهایی، در ژنوتیپ متحمل، نسبت سدیم به پتاسیم اندام هوایی، برگ پرچم و اولین برگ ساقه را کاهش داد ولی کلسیم اندام هوایی، پتانسیل آب مقدار پرولین و وزن خشک اندام هوایی را افزایش داد. چنین استنباط می شود که ژنوتیپ متحمل از طریق انتقال کمتر سدیم به اندام هوایی، جذب بیشتر کلسیم و پتاسیم، سنتز ترکیبات آلی بیشتر و حفظ روابط آبی بالاتر توانسته تحمل به شوری را افزایش دهد. افزودن کلسیم احتمالا باعث کاهش انتقال سدیم به اندام هوایی، بهبود روابط آبی گیاه و افزایش پرولین شده و اثرات شوری را کاهش داده و شرایط را برای رشد مساعد تر کرده است.
    کلیدواژگان: پرولین، تحمل به شوری، ژنوتیپ گندم نان، کلرید سدیم، کلریدکلسیم، نسبت سدیم به پتاسیم
  • بهنام بهتری، کاظم قاسمی گلعذانی، عادل دباغ محمدی نسب، سعید زهتاب سلماسی، محمود تورچی صفحه 65
    برای بررسی اثرات محدودیت آب روی ذخیره سازی٬ درصد روغن و پروتئین در بذرهای سویا، آزمایشی به صورت کرت های دوبار خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1383 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز انجام شد. کرت های اصلی به تیمارهای آبیاری (I1٬I2 ٬ I3 و I4٬ به ترتیب آبیاری پس از 3±60، 3±80، 3 ±100 و 3±120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) و کرت های فرعی به دو رقم سویا (زان و هاک) و کرت های فرعی فرعی برای مراحل برداشت با فواصل شش روز از یکدیگر اختصاص داده شد. نتایج نشان داد که درصد روغن و پروتئین دانه های سویا در برداشت های مختلف به طور معنی دار تحت تاثیر کمبود آب قرار نگرفت. ولی با افزایش شدت کم آبی تولید روغن و پروتئین در واحد سطح کاهش پیدا کرد. با افزایش میانگین وزن دانه، درصد روغن کاهش و درصد پروتئین افزایش یافت. در کل نتیجه گیری شد که تولید روغن وپروتئین سویا در واحد سطح تحت شرایط آبیاری کامل و محدود را می توان با افزایش عملکرد دانه از طریق انتخاب واریته های پر محصول بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: پروتئین، روغن، سویا، عملکرد دانه، کمبود آب
  • محمودخرمی وفا، عادل دباغ محمدی نسب، سعید زهتاب سلماسی، عزیزجوانشیر، سید ابولقاسم محمدی صفحه 75
    به منظور بررسی برخی ویژگی های زراعی ذرت در کشت مخلوط آن با کدوی تخمه کاغذی،، یک آزمایش مزرعه ای با استفاده از روش افزایشی در دو سال (سال های زراعی 1382 و 1383) در منطقه کرمانشاه، انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتورها عبارت بودند از تراکم ذرت (5، 6 و 7 بوته در متر مربع) و تراکم کدوی تخمه کاغذی (صفر، 1، 2 و 3 بوته در متر مربع). اگرچه در هر دو سال آزمایش، بدنبال افزایش تراکم ذرت در کشت خالص، عملکرد دانه بطور معنی داری افزایش یافت، ولی روند آن در دو سال مشابه نبود. در کشت های مخلوط، افزایش تراکم کدوی تخمه کاغذی تا دو بوته در متر مربع، تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه ذرت نداشت، ولی افزایش بیشتر موجب کاهش معنی دار عملکرد نسبت به کشت خالص ذرت شد. کشت مخلوط با کدوی تخمه کاغذی، تاثیر معنی داری بر وزن هزار دانه ذرت نداشت. تعداد دانه در بلال بیشتر از سایر اجزای عملکرد تحت تاثیر کشت مخلوط با کدوی تخمه کاغذی قرار گرفت و مانند کشت های خالص، با افزایش تراکم ذرت، رو به کاهش نهاد. کشت کدوی تخمه کاغذی در بین ردیف های ذرت، تاثیر معنی داری بر وزن بلال، برگ، ساقه و بیوماس کل و همچنین شاخص برداشت نداشت.
    کلیدواژگان: ذرت، کدوی تخم کاغذی، کشت مخلوط، عملکرد و اجزای عملکرد
  • محمد رضایی صفحه 87
    به منظور بررسی اثرات تاریخ و تراکم کاشت بر عملکرد دو لاین پیشرفته سویا تحقیقی در قالب آزمایش فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار طی سالهای 81-1380 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میاندوآب به مورد اجرا گذاشته شد. فاکتور تاریخ کاشت در سه تاریخ (1/2 P1 =، 15/2P2 = و30/2 P3 =) و تراکم بوته در سه سطح (30D1=، 40 D2= و 50D3 = بوته در متر مربع) با دو لاین پیشرفته سویا حاصل از تلاقی (Williams x Collombus) و (Williams x Chippewa) در نظر گرفته شدند. تجزیه مرکب عملکرد دانه در دو سال اجرای آزمایش نشان داد که اثر تاریخ کاشت، سال * تاریخ کاشت، تراکم کاشت، تراکم کاشت * لاین، لاین و لاین * تاریخ کاشت * سال بر عملکرد دانه معنی دار است. در تراکم 50 بوته در مترمربع بیشترین عملکرد دانه با لاین حاصل از تلاقی Williams x Chippewa برابر 866/2 تن در هکتار به دست آمد. بیشترین عملکرد دانه (3667 کیلوگرم در هکتار) در تاریخ کاشت P2 با لاین حاصل از تلاقی Williams x Chippwa در سال دوم حاصل گردید. در کل می توان چنین نتیجه گرفت که لاین حاصل از تلاقی Williams x Chippwa عملکردی بیشتر از لاین دیگر داشت و تاریخ کاشت دوم یعنی پانزدهم اردیبهشت با تراکم 50 بوته در متر مربع با لاین حاصل از تلاقی Williams x Chippwa نسبت به سایر تیمارها عملکرد دانه بالاتری تولید نمود.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، تراکم کاشت، لاین های پیشرفته، عملکرد دانه
  • مریم فضلعلی پور، بابک ربیعی، حبیب الله سمیع زاده لاهیجی، حسین رحیم سروش صفحه 97
    عملکرد دانه و بسیاری از صفاتی که در گیاهان و جانوران دارای اهمیت اقتصادی می باشند، به صورت کمی به توارث می رسند و با روش انتخاب مستقیم پیشرفت چندانی در بهبود آنها حاصل نمی شود. یکی از روش های موثر انتخاب غیرمستقیم جهت بهبود عملکرد دانه به همراه صفات موثر بر آن، استفاده از شاخص های انتخاب می باشد. در این تحقیق، 109 گیاه F2 حاصل از تلاقی بین ارقام هاشمی و کادوس، به منظور ارایه شاخص های گزینشی مناسب برای اصلاح عملکرد و صفات مرتبط با آن، در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه شامل تعداد روز تا رسیدگی کامل، ارتفاع بوته، طول خوشه، طول برگ پرچم، عرض برگ پرچم، تعداد خوشه، تعداد دانه پر در خوشه، تعداد کل دانه در خوشه، وزن صد دانه، عملکرد دانه در واحد بوته، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، طول دانه و عرض دانه بود. نتایج حاصل نشان داد که در بین صفات اندازه گیری شده، عملکرد بیولوژیک و عرض برگ پرچم به ترتیب بیشترین و کمترین میزان وراثت پذیری عمومی را به خود اختصاص دادند. عملکرد دانه با صفات تعداد دانه پر در خوشه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، تعداد کل دانه در خوشه، تعداد خوشه، طول برگ پرچم، طول خوشه و عرض دانه همبستگی ژنتیکی مثبت و معنی داری داشت. نتایج تجزیه علیت نشان داد که عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، تعداد کل دانه در خوشه و عرض برگ پرچم اثرات مستقیم مثبت بر روی عملکرد دانه دارند، در حالی که تعداد روز تا رسیدگی اثر مستقیم منفی با عملکرد دانه نشان داد. برای تهیه شاخص های گزینشی مناسب به منظور اصلاح عملکرد و اجزای آن، ده شاخص گزینشی مختلف بر اساس دو شاخص بهینه و پایه ارزیابی شد. نتایج نشان داد که گزینش بر مبنای صفاتی نظیر عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت که به عنوان صفات موثر بر عملکرد دانه در تجزیه علیت ژنتیکی مشخص شدند، با توجه به اثرات مستقیم ژنتیکی (ضرایب علیت ژنتیکی) آنها به عنوان ارزش های اقتصادی، می تواند مفید باشد. در مقابل، برای صفاتی که وراثت پذیری بیشتری از عملکرد داشتند، استفاده از ضرایب همبستگی ژنتیکی آنها به عنوان ارزش های اقتصادی می تواند به شاخص های برتر و مناسب جهت اصلاح جمعیت منجر شود. نتایج تحقیق نشان داد که استفاده از هر دو شاخص بهینه و پایه پیشرفت ژنتیکی تقریبا مشابهی برای صفات مورد مطالعه ارایه می دهند، معذالک استفاده از شاخص پایه به دلیل سهولت محاسبات و تفسیر نتایج بر شاخص بهینه ارجحیت داشته و پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: برنج، تجزیه علیت، شاخص های گزینشی، عملکرد دانه
  • آذر محمدی، محمدرضا بی همتا، محمود سلوکی، براتعلی سیاسر، حمیدرضا دری صفحه 113
    لوبیا گیاه دو لپه ای و دیپلوئید 22=n2 است. منشاء اولیه آن آمریکای مرکزی و جنوبی است. جهت تنوع ژنتیکی و رابطه آن با عملکرد چهار رنگ لوبیا (سفید، قرمز، چیتی و سیاه) از طرح بلوک های متعادل گروهی در سه تکرار و برخی تجزیه های آماری استفاده شد. در تجزیه رگرسیون و علیت پنج صفت در برگیرنده خصوصیات نیام نشان داده شد که وزن نیام و زمان50% نیام دهی به ترتیب با بیشترین مقدار R2(896/0 و 022/0)، بالاترین اثر مستقیم (917/1 و 621/1-) و بیشترین میزان همبستگی با عملکرد دانه (909/0 و 667/0-) مهمترین صفات موثر بر عملکرد بودند. نتایج تجزیه عامل ها با تعیین 6 عامل پنهان و توجیه 80% تغییرات موید نتایج بالا می باشد. با تعیین سه گروه مجزا در تجزیه خوشه ایبه روش وارد مشخص شد که ارقام سفید و قرمز بدلیل قرابت ژنتیکی بسیار زیاد در یک گروه بوده و با ارقام چیتی قرابت نزدیک اما با ارقام سیاه دورترین فاصله ژنتیکی را دارند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، لوبیاچیتی، لوبیا سفید، لوبیا سیاه، لوبیا قرمز
  • محسن علمی، غلامحسین طهماسبی، کامبیز ناظرعدل، سعید اهری زاد صفحه 123
    به منظور بررسی تاثیر میزان دسترسی زنبوران کارگر به منابع پروتئینی روی رفتارهای بهداشتی آنها در برابر کنه واروآ، دو آزمایش جداگانه صورت گرفت. آزمایش اول در قالب آزمون t روی ده کلنی زنبور عسل در دو گروه پنج تایی انجام شد به طوریکه گروه اول در سه نوبت با کیک جانشین گرده تغذیه ولی گروه دوم به عنوان شاهد تغذیه نشدند. آزمایش دوم با 16 کلنی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار سطح مختلف ذخیره گرده(750 باتله، 750، 1500 و 3000 سانتی متر) مربع و چهار تکرار انجام شد. در هر دو آزمایش اندازه گیری نظافت گری با جمع آوری و شمارش کنه های ریخته شده بر کف کندوها و اندازه گیری میزان حذف شفیره های مرده به روش کشتن شفیره ها با استفاده از انجماد و شمارش تعداد شفیره های خارج شده توسط زنبوران کارگر در مقاطع مختلف زمانی انجام گرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که در آزمایش اول تغذیه یا عدم تغذیه تحریکی کلنی ها با کیک جانشین گرده روی میزان بروز هیچکدام از صفات مورد اندازه گیری(حذف شفیره ها و نظافت گری) تاثیر قابل ملاحظه ای ندارد. در آزمایش دوم نیز میزان انجام رفتار نظافت گری تحت تاثیر میزان گرده ذخیره ای کلنی ها قرار نگرفت ولی از نظر حذف شفیره های مرده در 12 ساعت اول شمارش، بین تیمارها اختلاف معنی دار وجود داشت(05/0>p). مقایسه میانگین تیمارها در این مدت نشان داد که کلنی های تیمار شده با حداکثر ذخیره گرده یعنی 3000 سانتی متر مربع با میانگین 13/36% بیشترین و کلنی های تیمار شده با گرده خیلی کم یعنی 750 سانتی متر مربع همراه با تله با میانگین 30/27% کمترین میزان حذف شفیره های مرده را داشتند.
    کلیدواژگان: تغذیه تحریکی، حذف شفیره های مرده، زنبور عسل، گرده، نظافت گری
  • سیدضیاءالدین میرحسینی، علیرضا صیداوی، مانی غنی پور، صغری ویشکایی، علیرضا بیژن نیا صفحه 135
    عملکرد دوازده آمیخته جدید Xinhang1×Koming1، Xinhang1×Koming2، Xinhang1×Y، Xinhang2×Koming1، Xinhang2×Koming2، Xinhang2×Y، Xinhang3×Koming1، Xinhang3×Koming2، Xinhang3×Y، 101433×Koming1، 101433×Koming2، 101433×Y و نیز سه آمیخته تجاری 31×32 (M)، 103×104 (N) و 107×110 (O) کرم ابریشم در سه دوره پرورشی مشتمل بر دو فصل بهار و پاییز بررسی شد. کلیه مراحل تفریخ و پرورش آمیخته ها طبق اسلوب و شیوه های استاندارد انجام پذیرفت. سایر مراحل و فرایندهای آزمایش و نیز رکوردگیری صفات مربوطه طبق دستورالعمل و پروتکل های استاندارد انجام پذیرفت. آمیخته تجاری 31×32 از نظر بیشتر خصوصیات اقتصادی در سطح بسیار بالایی قرار داشت. اثر فصل روی کلیه خصوصیات اقتصادی آمیخته ها به استثنای درصد قشر پیله به شدت معنی دار بود (0001/0P<). اثر نوع آمیخته نیز روی تمام خصوصیات معنی دار بود. جنس نیز اثر معنی داری روی صفات وزن پیله، وزن قشر پیله و درصد قشر پیله داشت (0001/0P<). اثر متقابل فصل و آمیخته تنها روی خصوصیت درصد قشر پیله معنی دار نبود. در کل دوره های پرورشی، وزن پیله تولیدی به ازای ده هزار لارو (6/20133 گرم) در آمیخته M بالاترین و در E (3/16421 گرم) پایین ترین بود. بطور کلی نتایج نشان می دهند که آمیخته تجاری 31×32 M)) از نظر بیشتر خصوصیات اقتصادی در سطح بسیار بالایی قرار داشته و از عملکرد مطلوبی برخوردار است. بنابراین، استفاده از آمیخته فوق در سطح تجاری به منظور تهیه تخم نوغان قابل عرضه به نوغانداران در شرایط آب و هوایی منطقه شمال ایران توصیه گردید.
    کلیدواژگان: آمیخته، جنسیت، فصل، عملکرد، کرم ابریشم
  • رضا حجت انصاری، معظم حسن پور اصیل*، عبدالله حاتم زاده، بابک ربیعی، شیوا روفی گری حقیقت صفحه 143

    این تحقیق به منظور بررسی اثر زمان برداشت و زمان تخمیر برگ سبز چای بر روی خصوصیات کیفی چای سیاه به روش CTC در دو رقم مختلف در دشت در سال زراعی 1383 در مرکز تحقیقات چای لاهیجان انجام گردید. درصد تئافلاوین، تئاروبیژن، رنگ کل، شفافیت، تانن و کافئین در دو رقم امیدبخش 100 و هیبرید طبیعی چینی، در زمان های برداشت خرداد، مرداد و مهر و در زمان های تخمیر 30، 60، 90، 120 و 150 دقیقه اندازه گیری شد. براساس نتایج حاصل از این آزمایش، علاوه بر تفاوت ژنتیکی معنی دار ارقام مورد آزمایش در تولید ترکیبات شیمیایی ایجاد کننده کیفیت، تغییرات شرایط آب و هوایی در زمان های مختلف برداشت و همچنین زمان های متفاوت تخمیر نیز به صورت معنی دار بر روی میزان تئافلاوین، تئاروبیژن، رنگ کل، شفافیت، تانن و کافئین موثر بود. این نتایج بیانگر اثر متقابل معنی دار رقم × زمان برداشت × زمان تخمیر بر روی صفات تعیین کننده کیفیت چای سیاه بود. بر این اساس، هر رقم در زمان های متفاوت برداشت دارای زمان تخمیر بهینه خاص خود بود و می توان با کنترل زمان تخمیر تا حد زیادی کیفیت چای حاصل را افزایش داد. برآورد ضرایب همبستگی بین صفات مورد مطالعه نشان داد که به استثنای همبستگی بین تئاروبیژن و شفافیت، کافئین و شفافیت و نیز رنگ کل و نسبت تئافلاوین به تئاروبیژن (TF/TR)، همبستگی بین سایر صفات در سطح احتمال 1 درصد معنی دار می باشد.

    کلیدواژگان: چای سیاه، زمان برداشت، کیفیت چای، مدت زمان تخمیر
  • شهزاد ایرانی پور، ماشاءالله بلباسی، ابراهیم باقری زنوز صفحه 155
    ترجیح غذایی شپشه ی برنج روی پنج رقم بومی و تجاری برنج ایران (گرده، بینام، طارم، ندا و فجر) در دو دمای ثابت 1± 25 و 1±30 درجه ی سانتی گراد، رطوبت نسبی 5±75 درصد و تاریکی مطلق بررسی شد. میزان جلب شدن حشرات کامل به دانه ها، زاداوری ماده ها (در یک زمان 10 روزه از دوره ی تخمریزی) و دوره ی نشوونما، بین رقمها و دماها مقایسه گردید. جلب شدن حشرات کامل به دانه ها با ارائه ی دانه های برنج به 50 حشره ی کامل تازه خارج شده به مدت یک هفته بررسی شد. داده ها نشان داد که گرده و بینام جلب کننده ترین ارقام بودند چرا که به ترتیب به طور متوسط 07/12 و 72/11 حشره از کل 50 حشره /ظرف/روز (کلاس A) در آنها شمارش شد. از طرف دیگر، رقم فجر تنها 56/6 حشره/ظرف/روز را جلب کرد (کلاس C). زاداورترین ماده ها با میانگین های به ترتیب 73/18، 1/13، 9/9، 47/6 و 23/6 فرزند/ماده به ترتیب روی گرده (کلاس A)، طارم (کلاسB)، ندا (کلاسBC)، فجر و بینام (هر دو کلاس C) پرورش یافتند. دو عامل سن والدین و دما بر تعداد نتاج نر اثر معنی داری داشتند در حالی که تعداد نتاج ماده تنها از عامل اول متاثر شد. نسبت جنسی (درصد ماده ها) در دمای 25 درجه ی سانتی گراد در تمام ارقام بیش از دمای30 درجه سانتی گراد بود. زمان نشوونما در دمای 30 درجه به طور معنی داری (01/0=α) کوتاهتر از 25 درجه سانتی گراد بود. این دوره در ارقام مختلف از 53/35 تا 22/40 روز در 30 درجه و از 39/40 تا 3/43 روز در 25 درجه سانتی گراد متغیر بود. به نظر می رسد ارقام فجر و ندا در برابر شپشه ی برنج مقاومت نسبی نشان می دهند حال آن که ارقام گرده و طارم نسبتا حساس می باشند. رقم بینام در دو دمای آزمایش اثرات متفاوتی روی این آفت نشان داد.
    کلیدواژگان: ترجیح میزبانی، شپشه ی برنج، مقاومت ارقام برنج
  • محمدحسین آق خانی، سعید مینایی صفحه 169
    بذر یونجه یکساله دارای غلافی نیمه خشبی و مارپیچی است که قبل از کاشت باید غلافگیری شود. این کار را می توان هنگام برداشت انجام داد. به منظور طراحی کمباین برداشت بذر یونجه یکساله، نیروی برشی غلاف بذر باید تعیین گردد. در این تحقیق بر روی دو گونه از یونجه های یکساله M. scutellata و M. rigidula در قالب یک طرح آزمایشی با سه متغیر مستقل و یک متغیر وابسته، نیروی برشی اندازه گیری و بررسی شده است. متغیر های مستقل شامل رطوبت غلاف، سرعت برش و جهت برش بودند. به منظور اعمال نیروی برشی بر نمونه، یک گیره مخصوص برای نگهداری نمونه در دستگاه کشش-فشار، طراحی و ساخته شد. بررسی آماری داده ها نشان داد که افزایش رطوبت در اکثر موارد باعث افزایش نیروی برشی در گونه M. scutellata می شود. نیروی برشی، با جهت برش رابطه معنی داری داشت و مقدار آن در جهت عمود بر محور پیچش غلاف نسبت به جهت موازی کمتر بود. افزایش سرعت برش، از mm.s-116/0 به سرعت های بالاتر نیروی برشی را در گونه M. scutellata کاهش داد. همچنین انرژی برشی بر اساس سطح زیر منحنی نیرو- جابجایی اندازه گیری شده و برای محاسبه توان مورد نیاز واحد غلافگیری کمباین برداشت بذر یونجه یکساله به کار برده شد.
    کلیدواژگان: بذر یونجه یکساله، خواص فیزیکی، غلافگیری، نیروی برشی
  • علی اسحق بیگی صفحه 179
    در این تحقیق ویژگی های فیزیکی پنج رقم سیب زمینی رایج شامل ارقام مارفونا، آگریا، کوزیما، گرانولا و مارادونا در استان چهارمحال و بختیاری مورد بررسی قرار گرفت. جرم، حجم، سه قطر عمود بر هم، قطر متوسط هندسی، وزن مخصوص، درصد کرویت و مساحت رویه از جمله ویژگی های فیزیکی مورد بررسی بود. نتایج نشان داد که از میان ارقام مورد بررسی، رقم مارفونا دارای بیشترین وزن، قطر متوسط هندسی، حجم و مساحت رویه می باشد. بنابراین از نظر درشتی برای صادرات رقم بازار پسندی است. ناچیز بودن انحراف استاندارد وزن مخصوص رقم مارفونا، حاکی از یکنواختی مطلوب این رقم می باشد. ویژگی های فوق برای کل ارقام بصورت مخلوط نیز محاسبه و مقایسه گردید. از نظر شکل هندسی، سیب زمینی مشابه بیضی است. از آنجا که ضریب همبستگی و ضریب تبیین جرم با اقطار متقاطع، حجم و جرم با قطر متوسط هندسی، جرم با حجم، نیز جرم و حجم با مساحت رویه بالاتر از 9/0 درصد بود، روابط رگرسیونی مربوطه تعیین و ارایه گردید. به منظور تعیین خواص مکانیکی سیب زمینی شامل انرژی لازم برای تغییر شکل و مدول الاستیک مماسی، از آزمایش سه محوری و تک محوری بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که در موقعیت یکسان (20 درصد تغییر شکل نسبی)، فقط بین مدول الاستیک مماسی رقم آگریا و کوزیما در سطوح مختلف تنش جانبی، در سطح 5% اختلاف معنی دار وجود دارد (آزمون دوطرفه تی). با توجه به بزرگتر بودن مقادیر میانگین مدول الاستیک مماسی رقم آگریا، می توان گفت که غده سیب زمینی رقم آگریا سفت تر از رقم کوزیما می باشد.
    کلیدواژگان: سفتی، سیب زمینی، شکل هندسی، مدول الاستیک، وزن مخصوص
  • مهدی قاسمی، حسین مبلی، علی جعفری، محسن حیدری، شاهین رفیعی صفحه 189
    یکی از راه های کاهش ضایعات برنج، اصلاح و بهینه سازی دستگاه های موجود در خط تبدیل برنج از جمله سفیدکن تیغه ای است. در این راستا، توپی سفیدکن متداول، به مارپیچ انتقال مجهز شد. درآزمون و ارزیابی دستگاه، اثر دور توپی در چهار سطح (600، 700، 800 و 900 دور در دقیقه) و دبی خروجی در سه سطح (400، 500 و 600 کیلوگرم در ساعت) بر کیفیت برنج رقم سازندگی تعیین گردید. به این منظور از آزمایش فاکتوریل بر مبنای طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار استفاده شد. در هر آزمایش، درصد شکستگی و درجه سفید شدگی برنج اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد اثرات ساده و متقابل دور توپی و دبی خروجی برنج بر درصد شکستگی در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. همچنین اثر ساده دبی خروجی و اثر متقابل دور توپی و دبی خروجی بر درجه سفید شدگی برنج در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. بر اساس نتایج مقایسه میانگین ها، بیشترین درصد شکستگی برنج (25/38 درصد) در سفیدکن تیغه ای بهینه شده در دور 800 دور در دقیقه با دبی خروجی 600 کیلوگرم در ساعت و کمترین آن (79/20 درصد) در دور 700 دور دردقیقه با دبی خروجی 400 کیلوگرم در ساعت ایجاد شد. همچنین بیشترین درجه سفید شدگی برنج(45/6 درصد) در دور 900 دور در دقیقه با دبی خروجی 400 کیلوگرم در ساعت و کمترین آن (15/2 درصد) در دور 600 دور دردقیقه با دبی خروجی 600 کیلوگرم در ساعت به دست آمد. از نظر کاربردی، مناسب ترین تنظیم دستگاه، دور 700 دور در دقیقه و خروجی 400 کیلو گرم در ساعت است.
    کلیدواژگان: برنج، درجه سفید شدگی، درصد شکستگی، رقم سازندگی، سفیدکن تیغه ای
|
  • Ar Soltani, S. Amin Page 1
    The Palmer Index reckons as a returning point in the evolution of the drought quantifying models, that in spite of passing four decades since the introduction, its special procedure and properties justifies its utilization. This index is usually addressed as a water budget accounting method for moisture anomaly estimation, yet its unique classified technique has been occasionally faced with brief indications and inaccurate deductions. Therefore, scrutinizing the analysis section of events intensity and duration throughout the drought severity index (PDSI) calculations (classified process) is essential for theoretical and operational purposes. This subject was taken into account in the present article for more practicality of the superior capabilities of the index. Accordingly, the results can be summarized at the following headings: 1) deriving the generalized structure of the classification equation, via introducing an innovated neutral intensity, 2) explaining its analytical extraction for both of the excess and lack of moisture, which is required to adjust the duration factors regionally, 3) identifying the effect of categorization on this factors and on the starting or ending event analysis, also providing an opportunity for new systematic suggestions about the classes, 4) describing the backtracking procedure that is fairly a complex part, as well as, making it applicable even for the other indices apart from the PDSI and 5) making preparation to improve proper handling of the procedure, and expanding its development and modification or improvement potential.
  • J. Farhoudi Page 17
    Construction of stilling basins downstream of hydraulic structures is a common tool to dissipate the excess energy created by exit supercritical flows from the outlets. The length of the stilling basin and its construction costs are the factors which should closely be considered by designers to select the most economical structure. Saint Anthony Fall (SAF) stilling basin is one of the compact and short length pools which are utilized in downstream of high velocity exit flows. The efficiency of energy dissipation of this type of stilling basins would be too high despite to the short length of the pool which is the consequence of appurtenances encountered with this basin. Generally, to design this stilling pools the average flow characteristics (such as mean velocity, hydrostatic pressure, …)are used which reflects some uncertainties due to presence of high turbulent and fluctuating flow in the reach which is to be considered for careful clarifications. In this research a stilling basin of SAF type has been constructed in a glass walled flume and electronic devices been used to take the precise measurements of actual pressure prevailed around the chute blocks of the basin. The results showed that the mean pressure is not in accordance with hydrostatic distribution and varies inversely with entering supercritical flow and directly with submergence ratio of hydraulic jump formed in the basin. It was also revealed that the variation of mean pressure at different faces of the chute blocks follows a different trend at each face.
  • J. Torkamani, A. Karami Page 31
    Risk is an important and effective factor in farmer's decision making process and one of the most important factors in determining the diffusion rate of new technologies among farmers. So, recognizing the sources of farmer’s risk and factors affecting them may be a proper guide in selecting and applying the prospective technologies in agriculture. In this study, farmer’s risk perception from various sources was studied for a sample of citrus producers from Jahrom region. To investigate the factors affecting farmer’s risk perception, an ordered probit model was estimated using maximum likelihood estimation (MLE) method. The results indicated that access to water and also crop freezing are the most important sources of farmer’s risk. The results also showed that, acreage, investment credit and participation in the extension course have a negative effect on access water as a source of risk. On the other hand, adoptions of crop freezing insurance, receiving investment credit, and participation in extension course have a negative effect on freezing as the other source of risk. The negative signs of these sources of risk shows that increase in above variables will decrease the probability of access to water and crop freezing as sources of farmer’s risk. According to the results, it is suggested that government play a key role in extenuation education and over facilities such as paying credit to farmer. On the other hand, since acreage has a negative effect on dependent variables, therefore, consolidation of farms will decrease this kind of risk.
  • Mj Nazari, Sj Tabatabaei, S. Zehtab Salmasi Page 43
    An experiment was conducted to asses the effect of nutrient solution EC on growth, essential oil concentration and composition in peppermint grown in hydroponics. Four levels of EC (., 1.4, 2.8, 5.6 dS m-1) achieved by adding all macronutrients to the Hoagland's solution were used to the plants. The experiment was arranged in randomized complete block design with three replications. The result showed that vegetative characteristics in terms of fresh and dry weight was affected by solution EC, so that the highest fresh and dry weight was observed in EC 1.4 dS m-1. Increased solution EC (5.6 dS m-1) reduced the biomass production by 40%, as compared to 1.4 dS/m. The concentration of K and P was increased as the solution EC increased, however, no changes of N concentration was observed. The maximum and minimum oil content was obtained in 1.4 and both 0.7 and 5.6 dS m-1, respectively. Oil content was decreased by 35% as the solution EC increased from 1.4 to 5.6 dS m-1. The composition of essential oil was changed in various solution EC. It consisted of 23 compounds in which Menton, Menthol and Menthophoran constituted the main composition. Increasing the EC from 1.4 to 5.6 dS m-1 reduced the concentration of Menton, however, both Menthol and Polygon concentrations was increased. In addition, the concentration of Beta-Caryophylin and Beta-Cobeben was increased as the solution EC raised. The results led to conclusion that EC manipulation can be used to change the composition of essential oil. Moreover, the EC of 1.4 dS m-1 according to Hoagland solution could be an optimum value for obtaining higher concentration of oil and proper growth of peppermint in soilless culture.
  • S. Mohammadi, E. Majidi Heravan, Na Khosh Kholgeh Sima, G. Noor Mohammadi, A. Saeedi Page 53
    Salinity effects involve osmotic stress, ionic imibalance and ion toxicity. Increasing calcium in root medium could reduce Na+ uptake and through reducing Na+/K+ ratio in plant, would increase crop growth. In order to study these effects, an experiment with two genotypes G12 (salt tolerant) and G3 (salt sensitive), three levels of salinity (control, 100 and 200 mM NaCl) and three levels of calcium (0.5, 5 and 10 mM CaCl2) was conducted at hydroponic culture media. Twenty three days after seed planting, salinity treatments were imposed, then experiment was continued until 3 weeks. At 0 and 21 days after treatments imposed, samples were taken from shoot. When salinity increased, shoot and root dry weight, leaf area index, K+ and Ca2+ concentration of root and shoot, K+ concentration of upper and lower leaves of main stem, water potential of flag leaf were decreased, but Na+ concentration and Na+/K+ ratio of root, shoot, upper and lower leaves, proline accumulation were increased. In terms of shoot Na+ concentration, no significant difference was observed between G12 and G3 at 0 day, but G3 at 21 days after treatment, significantly transmitted more Na+ to the shoot. Adding calcium to root media reduced salinity effects, thus salt tolerance was enhanced. For example, addition of 10 mM CaCl2 to 200 mM NaCl treatment decreased Na+/K+ ratio of root and shoot, upper and lower leaves of the main stem, but increased Ca2+ concentration of shoot, water potential of flag leaf, proline accumulation, and shoot dry matter as compared with 200 mm NaCl alone. The tolerant genotype (G12), compared to the sensitive genotype (G3), showed more salinity tolerance through translocating less Na+ to shoot, more Na+/K+ ratio, absorbing more Ca + and K+, producing more organic compounds and maintaing higher water relations.
  • B. Behtari_K. Ghassemi – Golezani_A. Dabbagh - Mohammadi Nasab_S. Zehtab – Salmasi_M. Toorchi Page 65
    A split-split-plot experiment with randomized complete block design in three replications was conducted in 2004 at the Research Station of the Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran, to investigate the effects of water limitation on oil and protein accumulation in soybean seeds. Irrigation treatments (I1, I2, I3 and I4: irrigation after 60±3, 80±3, 100±3 and 120±3 mm, from class A pan, respectively) were assigned to main plot, two soybean cultivars (Zane and Huck) were allocated to the subplots and harvest stages with six day intervals were considered as the sub-subplots. The results indicated that percentages of oil and protein in the seeds were not significantly affected by water deficit at different harvests. However, both oil and protein output per unit area were significantly reduced, as water deficit increased. By increasing mean 100 seeds weight, percentage of oil content decreased, but percentage of protein content increased. In general, it was concluded that soybean oil and protein production per unit area under full and limited irrigation conditions could be improved by increasing seed yield via selection of high- yielding varieties.
  • M. Khorami Vafa, A. Dabbagh Mohammadi Nasab, A. Javanshi, S. Zehtab Salmasi, Sa Mohammadi Page 75
    In order to evaluate corn–pumpkinseed (Cucurbita pepo var styriaca) intercropping, field experiments were carried out in Kermanshah, Iran, in two years (2003-2004). The experiments were accomplished as factorial based on randomized complete block design with three replications anchored in additive series. Factors were as corn density (5, 6, and 7 plant m-2) and pumpkinseed density (zero, one, two, and three plants m-2). Although there was a significant increase in grain yield in both years, when corn density was increased in sole cropping, but the trends were not similar. In intercropped plots, increase in pumpkinseed density, had no significant effect on grain yield of corn, for one and two pumpkinseed plants m-2, but at the three plants. m-2 the grain yield of corn decreased significantly. Intercropping had no significant effect on 1000-kernel weight of corn. Number of seeds per ear was affected by intercropping with pumpkinseed more than other yield components and decreased when corn plant density was increased, similar to sole cropping. There was no significant difference between sole and intercropped treatments for ear, stem, leaf and biomass weight as well as HI.
  • M. Rezaei Page 87
    In order to evaluate the effects of sowing date and plant density on the yield of soybean lines, a research was conducted at Miandoab Agricultural Research Station. The experimental design was factorial with three replications and repeated for two years (2001-3). The sowing date included three dates (April 21, May 15 and May 20) and sowing density included three levels of 30, 40 and 50 plants per m2 with two advanced soybean lines from the crosses of Williams × Chippewa and Williams × Collombus. During the growth period all agronomical characters were measured. Combined analysis of varianes indicated that the effects of plant density, sowing date, line, year × sowing date, plant density × line and sowing date × line × year on grain yield were significant. At 50 plants per m2, the line Williams × Chippewa produced highest grain yield (2866 kg/ha). The highest grain yield (3667 kg/ha) was obtaind in the second sowing date of the second year for the line orginated from the Williams × Chippewa. It was concluded that the line from the Williams x Chippewa cross was hight yielding than the other line. This line also producted the highest yield in the sowing date of May 15 at the density of 50 plants per m2.
  • M. Fazlallipoor, B. Rabiei, H. Samizade Lahiji, H. Rahim Soroush Page 97
    Grain yield and most of the traits that have economic importance in plants and animals, are inherited quantitatively and using direct selection methods don,t result in larger gains. One of the effective indirect selections methods for improving grain yield and its components is the selection index. In this study, 109 F2 plants that was produced from a cross between Hashemy and Kadous rice varieties were evaluated to determine suitable selection indices. Studied traits were number of days to maturity, plant height, panicle length, flag leaf length, flag leaf width, panicle per plant, grains per panicle, spikelets per panicle, 100-grain weight, grain yield per plant, biomass, harvest index, grain length and grain width. Results revealed that biomass and flag leaf width had highest and lowest, broad sense heritability, respectively. Grain yield had significant positive genetic correlations with grains per panicle, biomass, harvest index, spikelets per panicle, panicle per plant, flag leaf length, panicle length and grain width. Result of path analysis revealed that biomass, harvest index, spikelets per panicle and flag leaf width had positive direct effects on the grain yield while number of days to maturity showed negative direct effect on grain yield. Ten different selection indices based on optimum and base indices were investigated for improving grain yield and yield components. The direct genetic effects (genetic path coefficients) of biomass and harvest index were high. Therefore, an index based on these characters using their genetic path coefficients as economic values, will be useful to select for grain yield. Also for the traits that have higher heritability than grain yield, the use their genetic correlation coefficients with the grain yield as economic values would be a better index for the population improvement. Furthermore, the genetic gain from optimum and base indices were almost similar. However, the base index is recommended due to the easiness of computations and interpretation of results.
  • A. Mohammadi, Mr Bihamta, M. Soluki, B. Siyasar, Hr Dorri Page 113
    Common bean is a dicotyledonous and diploid (2n=22) plant. The archaeologies history showed that its origin is Latin & South America. In order to study genetic diversity in four color beans (White, Red, Chiti & Black) by morphological traits a balanced group block design with three replications was conducted in 2004 at the research station of Tehran University, Karaj. Stepwise regression and path analysis of five traits, related to pod characteristics, showed that, pod weight and days to 50% poding were the most effective traits on grain yield (R2=0.896 and 0.022, with direct effect of 1.917, and -1.621 and correlation coefficient of 0.909 and 0.667, respectively). Factor analysis showed six latent factors that affected about 80% variation of the yield. Cluster analysis by the Ward method divided the genotypes into three separate groups. Red and white colors were in one group, because they had the closest relationship. This group was more related to the chiti but less related to the black color cultivares.
  • M. Elmi, Gh H. Tahmasbi, S. Ahari Zad, K. Nazer Adl Page 123
    Two separate experiments were carried out to examine the effect of increasing availability of protein sources to honey bee workers on their hygienic behaviors. The 1st experiment was conducted on 10 honey bee colonies in 2 groups using t test. First group colonies were fed with pollen substitute cake for three times but the other group were kept as control. The second investigation was conducted as completely randomized design with four different storage pollen levels (3000, 1500, 750 and 750cm2 with pollen trap) and four replications. In both experiments, grooming behavior was measured by gathering and counting the number of fallen mites on the bottom of the hives and brood removal rate by freeze–killing broods and counting the number of broods that removed by workers at different periods. Data analysis of the 1st experiment showed that feeding or not with pollen substitute cake had not significant effect on appearance rate of both measured honey bee hygienic behaviors (grooming and removing). In the second experiment also the rate of grooming behavior was not affected by levels of storage pollen. But from the view point of removing killed broods there was a significant difference between treatments in the 1st counting period (p 0.01). Mean comparison of treatments at this period showed that mean removal rate of colonies containing the highest (3000 cm2) pollen storage was 36.13% in contrast to the lowest (750 with trap) rate (27.30 %)
  • Sz Mirhosseini, Ar Seidavi, M. Ghanipoor, S. Vishkaee, Ar Bizhannia Page 135
    Performance of 12 new hybrids of silkworm including Xinhang1×Koming1, Xinhang1×Koming2, Xinhang1×Y, Xinhang2×Koming1, Xinhang2×Koming2, Xinhang2×Y, Xinhang3×Koming1, Xinhang3× Koming2, Xinhang3×Y, 101433×Koming1, 101433×Koming2, 101433×Y, and also three commercial hybrids including 31×32, 103×104, 107×110 were investigated at three rearing periods of two spring and autumn seasons. Total hatch and rearing steps of hybrids were conducted in the same standard conditions. Also, other activities and traits were recorded under standard conditions. 31×31 commercial hybrid had the highest performance. Season effect on all economical characters, except cocoon shell percentage, was significant (P<0.0001). Also, effect of hybrid type on all characters was significant. Sex had significanteffect on cocoon weight, cocoon shell weight and cocoon shell percentage (P<0.0001). Season by hybrid interaction was significant on all characters, except for cocoon shell percentage. In total rearing period, cocoon weigh of 10000 larvae for 31×32 (20133.6 g) was the highest and for Xihang2 × Koming2 (16421.3 g) was the lowest. In conclusion, the hybrid 31×32 had the best economical performance which can be recommended to rear by farmers under northern conditions of Iran.
  • R. Hojjat Ansari, M. Hassanpour Asli, A. Hatamzadeh, B. Rabiei, Sh Roofigari Haghighat Page 143

    To study the effects of plucking time and fermentation of green leaf on quality parameters of black tea an experiment was conducted at Tea Research Foundation of Lahijan in 2004 using two different varieties. Two varieties (Var. No. 100 and Chinese Natural Hybrid) with different time of plucking and five different time of fermentation, i.e. 30, 60, 90, 120 and 150 minutes, were considered in the experiment. Percentage of theaflavins, thearubigins, total color, brightness, and tannins was measured as quality parameters. The results showed that in spite of difference between varieties, changing climates at different plucking time and fermentation time, also affected the amounts of theaflavins, thearubigins, total color, brightness, tannins and caffeine. Interaction of var × plucking time × fermentation time was significant with respect to black tea. Therefore, each variety in specific time of plucking and fermentation, will provide a best quality of black tea.

  • Sh Iranipour, M. Belbasi, E. Bagheri Zenouz Page 155
    Host preference of rice weevil, (Sitophilus oryzae L.), was studied on five native and commercial Iranian rice cultivars as Gerdeh, Beenam, Taarom, Neda and Fajr, at two constant temperatures of 25 and 30±1°C, 75 ± 5% RH, and absolute darkness. Adult attraction to kernels, female fecundity in a 10 day interval of reproductive period, and developmental time were compared amongcultivars and temperatures. Adult attraction to kernels was studied by exposing 50 newly emerged adults to rice seeds for one week. The data indicated that Gerdeh and Beenam were the most attractive cultivars as on the average, 12.07 and 11.72 insects from overall 50 insects/dish/day (class A) were counted on them, respectively. On the other hand, Fajr attracted only 6.56 insects/dish/day (class C). The most fecund females were reared on Gerdeh (class A), Taarom (class B), Neda (class BC), Fajr and Beenam (both class C) with an average fecundity of 18.73, 13.1, 9.9, 6.47 and 6.23 offspring/female, respectively. Both parental age and temperature influenced the numberof male offsprings significantly, while females were affected only by the former. In all cultivars the sex ratio (% females) at 25°C was higher compared with 30°C. Developmental time was significantly (α=0.01) shorter at 30°C than 25°C. It ranged from 35.53 – 40.22 days at 30° C compared with 40.39 – 43.3 days at 25°C in different cultivars. It seems that Fajr and Neda show a relative resistance to rice weevil whereas Gerdeh and Taarom are relatively susceptible cultivars. Beenam showed different effects on the pest in the two temperatures.
  • Mh Aghkhani, S. Minaee Page 169
    Annual medics seed have woody spiral pods that need to be threshed before planting. This can be done during harvesting. In order to design the harvester system, pod cutting force has to be determined. The required force for cutting the pods of two species of annual medics (M. scutellata, M. rigidula) was determined by conducting an experimental design. Independent variables were pods moisture, cutting speed and cutting direction of pod. In order to support the samples in tension-compression testing machine head, a special clamp was designed and developed. Results of statistical analysis of the data indicated that in most of the conditions, cutting force for M. scutellata increases with increasing moisture content. Cutting force had a significant relation with the direction of application and was lower when applied perpendicular to the pod axis as compared with the parallel condition. Increasing the cutting speed from 0.16 mm/s to higher speeds (10 or 100 mm/s) decreased the cutting force for the M. scutellata species. Cutting energy determined based on the area under the force- deformation curve, was used in calculation of power requirement for the threshing system of the annual medics seed combine harvester.
  • A. Esehaghbeygi Page 179
    In this study, physical attributes of five common potato varieties, Marfona, Agria, Kosima, Granola and Maradona grown in Charmahal and Bakhtiary province, were determined. The physical attributes were mass, volume, physical dimensions, geometric mean diameter, specific weight, sphericity and surface area. Results showed that Marfona has higher weight, geometric mean diameter, volume and surface area, so it is good for export. Standard deviation of specific weight of Marfona was small, indicating that it is more uniform. The aforementioned variables were obtained from individual varieties of potato as well as a mixture of these varieties. The geometric shape of the varieties was ellipsoidal. Correlation coefficient and coefficient of determination of mass with diameters, volume and mass with geometric mean, mass with volume and also mass and volume with surface area was high (more than 0.9). So the relationships among these physical attributes were determined with the regression analysis. To determine mechanical properties of Marfona, Agria and Kosima tubers, triaxial and uniaxial test was selected to derive deformation energy and tangent initial modulus of elasticity. Two way t-test showed that only tangent initial modulus of elasticity of Agria was significantly different than Kosima in the same strain (20% of initial) at various lateral stresses. Therefore, we can conclude that Agria tubers are stiffer than Kosima.
  • M. Ghasemi, H. Mobli, A. Jafari, M. Heidari, Sh Rafiee Page 189
    Improvement and optimization of the processing machines, including blade-type whitener, is one of the factors that could decrease in rough rice milling process. In this study, a rotor equipped with screw conveyor was used. The effect of rotor speed (in four levels: 600, 700, 800 and 900 rpm) and output rate (in three levels: 400, 500 and 600 kg/h) on losses of the Sazandegi rice variety were examined by using a factorial experiment based on randomized complete block design (RCBD) with three replications. In each test, the breakage percentage and degree of milling were measured. The results showed that the main and interaction effects of rotor speed and output rate on the breakage percentage were significant at the 1% level and the main effect of output rate and interaction of rotor speed and output rate on degree of milling were significant at the 1% level. Based on results, the highest of breakage percentage (38.25%) occurred at the rotor speed of 800 rpm with an output rate of 600 kg/h and the lowest of breakage percentage (20.79%) occurred at rotor speed of 700 rpm with an output rate of 400 kg/h (on the average of four rotor speeds). In addition, the highest degree of milling (6.45%) occurred at the rotor speed of 900 rpm with an output rate of 400 kg/h and the lowest degree of milling (2.15%) took place at rotor speed of 600 rpm with an output rate of 600 kg/h. However, in practice the rotor speed of 700 rpm with 400 kg/h output rate was recommended to be an optimum setting.