فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 41 (زمستان 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/10/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمد آزادبخت، محمد رمضانی، مریم جهرمی مقدم صفحه 1
    سابقه و هدف
    درخت تلکا (Pyrus boissieriana Buhse) که به گلابی وحشی نیز موسوم است، در جنگل های شمال ایران، به فراوانی، یافت می شود و از جلگه های ساحلی تا ارتفاعات زیاد، پراکنده است. دمگل، برگ ها و پوست برخی از گیاهان جنس Pyrus حاوی مقادیری از یک فنل گلیکوزید به نام آربوتین می باشد. آربوتین در مقادیر بالا در بسیاری از گیاهان از جمله تیره های Ericaceae،Rosaceae و... یافت می شود. از آربوتین برای ضدعفونی کردن مجاری ادراری ونیز به واسطه اثر آنتی اکسیدان و ضد آفتاب، استفاده می کنند.این ماده، دیورتیک و قاعده آور است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، شناسایی آربوتین در برگ گیاه تلکا به دو روش HPLC وTLC صورت گرفت و سپس میزان آربوتین توسط روش های HPLC و اسپکتروفتومتری تعیین شد.
    یافته ها
    آربوتین منشا گیاهی داشته و دربرگ برخی از گیاهان از جمله Arctostaphylos uva-ursi 4 تا 15 درصد، Vaccinium vitis 5/5 تا 7 درصد و Vaccinium myrtillus 4/0 تا 5/1 درصد یافت می شود. در این تحقیق، میزان آربوتین 01/7 درصد به دست آمد و زمان بازداری آربوتین و زمان بازداری نسبی آن در مقایسه با هیدروکینون (استاندارد داخلی) به ترتیب 457/5 و 688/0 بود.
    استنتاج
    گیاهان uva-ursi A. و V. vitis در ایران وجود ندارند؛ بنابر این گیاه تلکا با توجه به مقدار بالای آربوتین و همچنین فراوانی و پراکندگی زیاد آن در شمال ایران می تواند به عنوان منبع غنی آربوتین مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فنل ها، گلیکوزیدها، مجرای ادراری، گیاهان شفابخش
  • محمدرضا محمدی، سید عباس باقری یزدی، مهدی رهگذر، بیتا مسگرپور، فریبا بریمانی، سید کبری طاهری، شقایق صفحه 8
    سابقه و هدف
    بار اختلالات روان پزشکی در کشورهای پیشرفته تا حد زیادی به وسیله پرسش نامه های غربالگری و مصاحبه های بالینی ساختاریافته، شناسایی شده است. ولی بار اختلالات روان پزشکی در کشور ما محدود و تعداد مطالعات انجام شده کم می باشد. برنامه ریزی برای ارایه خدمات اساسی بهداشت روان به افراد، نیازمند آگاهی از وضعیت موجود بیماری روانی در جامعه است. این مطالعه با هدف بررسی همه گیری شناسی اختلالات روانی در افراد 18 سال و بالاتر مناطق شهری و روستایی استان مازندران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    نمونه مورد مطالعه با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایو سیستماتیک از بین خانوارهای موجود استان مازندران انتخاب گردید و از طریق تکمیل پرسش نامه اختلالات عاطفی و اسکیزوفرنیا (SADS) توسط کارشناسان روان شناسی در استان، جمعا 1022 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند و براساس معیارهای طبقه بندی DSM-IV، تشخیص گذاری اختلالات صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد شیوع انواع اختلالات روان پزشکی در استان 52/21 درصد می باشد که این شیوع در زنان 13/30 درصد و در مردان 33/12 درصد بوده است. اختلالات اضطرابی و خلقی به ترتیب با 17/10 و 48/5 درصد، شایع ترین اختلالات روان پزشکی در استان بودند. شیوع اختلالات پسیکوتیک در این مطالعه 67/1 درصد، اختلالات عصبی- شناختی 73/2 درصد و اختلالات تجزیه ای 47/1 درصد بوده است. در گروه اختلالات خلقی، افسردگی اساسی با 60/4 درصد و در گروه اختلالات اضطرابی، اختلال فوبی با 74/2 درصد شیوع بیش تری داشته اند. شیوع اختلالات روان پزشکی در استان در افراد گروه سنی66 سال و بیش تر با 84/21 درصد، افراد همسر فوت شده با 92/26 درصد، افراد ساکن در مرکز استان با 82/18 درصد، افراد بی سواد با 04/23 درصد و افراد خانه دار با 56/22 درصد بیش از گروه های دیگر بوده است.
    استنتاج
    در این مطالعه 58/14 درصد افراد مورد مطالعه دچار حداقل یک اختلال روان پزشکی بوده اند و شیوع اختلالات در حدود مطالعات قبلی موجود در داخل و خارج از کشور می باشد. آگاهی از نتایج این تحقیق مسوولیت سیاستگذاران و برنامه ریزان بهداشتی استان مازندران و کشور در رابطه با تدوین برنامه های عملی و اجرایی بهداشت روان را بیش از پیش روشن می سازد.
    کلیدواژگان: همه گیری شناسی، اختلالات روانی، پرسش نامه ها
  • ژیلاترابی زاده، سید محمد محسنی مهران صفحه 19
    سابقه و هدف
    تاکنون تحقیقات زیادی در زمینه تاثیر داروها و روش های جراحی در درمان انواع زخم ها صورت گرفته است. در این مطالعه سعی شده است که اثر شفابخش عسل بر روی بهبودی زخم معده بررسی شود. عسل یکی از بهترین مواد غذایی است که سرشار از مواد قندی و پروتئینی بوده و دارای خواص ضد باکتریایی نیز می باشد. مطالعات انجام شده، نشان داده است که با افزایش مدت روزهای استفاده از عسل بر روی زخم، میزان بهبودی افزایش می یابد.
    مواد وروش ها
    در این مطالعه 80 سر موش سوری با وزن های 30 تا 50 گرم انتخاب شدند و در ابتدا به مدت 48 ساعت، گرسنه نگه داشته شدند. سپس به وسیله خوراندن ایندومتاسین (mg/kg30) در آن ها زخم ایجاد گردید. پس از ایجاد زخم، موش ها به دو گروه تقسیم شدند. به گروه شاهد آب و غذا داده شد و به گروه مورد آزمایش، آب و غذا و عسل به رقت 5 درصد خورانده شد.موش ها پس از روزهای 14 و 21 با رژیم های غذایی معین شده، کشته شدند و آسیب شناس بدون اطلاع از رژیم خوراکی موش ها، پس از بررسی ماکروسکوپی و مشاهده زخم ها، لام های تهیه شده را از نظر میکروسکوپی مورد بررسی قرار داد.
    یافته ها
    تاپایان روز بیست ویکم، تعداد 26 سرموش تلف شد که در بررسی آماری درنظر گرفته نشد. پس از بررسی های میکروسکوپی، مشاهده گردید که از مجموع 30 موش عسل خورده، 19 موش بدون زخم و 11 موش دارای زخم بوده و از مجموع 24 مورد موش عسل نخورده 8 موش بدون زخم و 16 موش دارای زخم می باشند که اختلاف معنی داری در بهبودی زخم های معدی موش هایی که در رژیم غذایی شان عسل وجود داشت یا آن هایی که فاقد عسل بود، مشاهده گردید(01/0< P).
    استنتاج
    با تعیین شدت همبستگی بین مصرف عسل و زخم معده، مشاهده گردید که عسل بر روی بهبودی زخم معده موش ها موثر است.
    کلیدواژگان: موش ها، عسل، زخم معده، ایندومتاسین
  • علی قائمیان، فریبا هندسی، یدالله رستگاری، مسعود قاسمی، کیوان یوسف نژاد، ساسان طبیبان صفحه 24
    سابقه و هدف
    هدف این مطالعه، بررسی اثرتشکیل پل درعروق فرعی[Bridging Collateral Vessels (BCVs)] بر میزان موفقیت آنژیوپلاستی در موارد انسداد مزمن و کامل عروق کرونر [Chronic Total Occlusion (CTO)] می باشد. در آنژیوپلاستی عروق کرونر در موارد CTO، تقسیم بندی شکل ضایعات ممکن است در ارزیابی میزان موفقیت آنژیوپلاستی مفید باشد. در مورد نقش BCVs در میزان موفقیت آنژیوپلاستی در CTO اختلاف نظرهایی وجود دارد.
    مواد و روش ها
    77 بیمار که آنژیوپلاستی آن ها در ضایعات CTO صورت گرفته بود، وارد این مطالعه شدند. این بیماران به دو گروه تقسیم شدند. در گروه اول که شامل 27 بیمار بود، BCVs وجود داشت و در گروه دوم (50 بیمار) بیماران فاقد BCVs بودند.
    یافته ها
    در 11 بیمار از گروه اول و 41 بیمار از گروه دوم، آنژیوپلاستی با موفقیت همراه بوده است (7/40 درصد در مقابل 82 درصد، 0002/0p= و 9/3 = خطر نسبی، با حد اطمینان 95 درصد، 7/1 تا 4/6). از 52 بیمار با آنژیوپلاستی موفقیت آمیز، در بیمارانی که طول مدت انسداد در آن ها کم تر از 3 ماه تخمین زده شد، میزان نتایج موفقیت آمیز بیش از بیمارانی بود که طول مدت انسداد، بیش از 3 ماه بوده است (5/63 درصد در مقابل 5/47 درصد، 0001/0p= و 8/1 = خطر نسبی، با حد اطمینان 95 درصد، 3/1 تا 6/2). وجود یک شاخه فرعی که فاصله ≥ 2 mm از نقطه انسداد رگ داشته باشد، یکی از عوامل پیشگویی کننده برای عدم موفقیت آنژیوپلاستی بوده است (0007/0p=، 9/2 = خطر نسبی، با حد اطمینان 95 درصد، 5/1 تا 6/5).
    استنتاج
    در هنگام آنژیوگرافی عروق کرونر، شکل ضایعات ساختمانی در CTO می تواند در ارزیابی هدایت موفق آنژیوپلاستی مفید باشد. یکی از آن ها وجود BCVs می باشد که به نظر می رسد ارتباطی معکوس با میزان موفقیت آنژیوپلاستی داشته باشد.
    کلیدواژگان: آنژیوپلاستی، عروق کرونر، ناهنجاریها
  • محمد زارع، محمد سعادت نیا، ساسان حقیقی صفحه 32
    سابقه و هدف
    از جمله عوامل مرتبط با سکته مغزی، آنتی بادی ضد فسفولیپید در سرم خون مبتلایان می باشد. در سال های اخیر علاوه بر آنتی بادی ضد کاردیولیپین(aCL)، آنتی بادی ضد دیگر فسفولیپیدها (aPL) نیز به عنوان عوامل مستعد کننده سکته مغزی شناخته شده اند. در مطالعه حاضر علاوه بر بررسی شیوع آنتی بادی های aCL و aPL، نوع آنتی بادی (IgM،IgG) نیز در بیماران مبتلا به سکته مغزی زیر 45 سال بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی از بیماران دچار سکته مغزی زیر 45 سال مراجعه کننده به بیمارستان الزهرا(س) اصفهان، سطح آنتی بادی هایaCL(IgM، IgG) و aPL اندازه گیری شد. سپس خصوصیات بالینی، آزمایشگاهی و دموگرافیک بیماران با تیتر بالاتر از نرمال مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از میان 114 بیمار، 23 نفر (6/19 درصد تیترهای IgM-IgG از aCL یا aPL بالاتر از نرمال داشتند. از این تعداد 18 نفر (3/15 درصد) تیتر aCL بالاتر از نرمال داشتند. 7 نفر از بیماران، مرد و 16 نفر، زن بودند. تیتر بالاتر از نرمال aCL از نوع IgM و IgG به ترتیب در 15 نفر (2/65 درصد) و 8 نفر (7/34 درصد) و aPL از نوع IgM و IgG به ترتیب در 19 نفر (6/82 درصد) و 6 نفر (26 درصد) به دست آمد. در 5 نفر از بیماران (21 درصد) تیترآنتی بادی های غیر کاردیولیپینی، بالاتر از نرمال بود (aPL بالاتر از نرمال و تیتر aCL در حد نرمال بود). سکته مغزی آمبولیک و ترومیوتیک به ترتیب در 7 و 16 بیمار دیده شد. سابقه سکته مغزی قبلی در 7 بیمار وجود داشت. درگیری دریچه ای قلبی نیز در 47 درصد بیماران دیده شد.
    استنتاج
    نتایج نشان می دهد که در ایران تیتر آنتی بادی ضد فسفولیپید در درصد قابل توجهی از بیماران زیر 45 سال با سکته مغزی، بالاتر از نرمال بوده و نزدیک به 20 درصد بیماران، تیترآنتی بادی های غیرکاردیولیپینی بالاتر از نرمال دارند.
    تیتر بالای IgM در درصد بیش تری از بیماران (که مطابق با دیگر تحقیقات در کشورهای توسعه نیافته مانند هند بود) را می توان به عواملی چون عفونت ها و توکسین ها که به عنوان افزایش دهنده حاد تیتر IgM مطرح هستند و در این کشورها بیش تر یافت می شوند، نسبت داد که خود نیاز به مطالعات بیش تر دارد.
    کلیدواژگان: اختلالات عروقی مغزهای سکته مغزی، آنتی کاردیولیپین، آنتی فسفولیپید، کاردیولیپین ها
  • ام البنین تازیکی، زهرا کاشی صفحه 40
    سابقه و هدف
    همودیالیز به عنوان یکی از روش های درمانی نگهدارنده در بیماران دچار نارسایی مزمن کلیه به شمار می رود. با توجه به این که دیالیز ناکافی سبب افزایش مرگ و میر و بیمارگنی می شود، تعیین کفایت دیالیز دراین بیماران از اهمیت بسیاری برخوردار است. این مطالعه با هدف تعیین کفایت دیالیز در بیماران بخش بیمارستان حضرت فاطمه زهرا(س) ساری در سال 1379 طراحی شده است.
    مواد وروش ها
    این مطالعه به روش توصیفی انجام شد و پس از نمونه گیری، BUN قبل و بعد از دیالیز و قبل از دیالیز نوبت دوم، سطح سرمی آلبومین- هموگلوبین- کلسترول و کراتینین قبل از دیالیز و همچنین وزن قبل و بعد از دیالیز نوبت بعدی، اندازه گیری شده و با استفاده از فرمول های موجود جهت کفایت دیالیز (PRU.PCR.Tacurea) مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت آنالیز آماری از نرم افزار SPSS و ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید.
    یافته ها
    پس از آنالیز یافته های به دست آمده از 50 بیمار مورد مطالعه KT/V متوسط 25 درصد±97 درصد بوده است. 58 درصد این بیماران KT/V زیرا داشتند که علت KT/V پایین در 66 درصد، تجویز ناکافی بود و انجام نامناسب دیالیز درمرحله بعد قرار داشت. همچنین در این مطالعه با استفاده از روش همبستگی پیرسون بین KT/V و Tac urea (3/0=r و 0001/0P<) و KT/V و PRU (8/0=r و 0001/0P<)، KT/V و PCR (3/0r= و 03/0P<) و KT/V و آلبومین (3/0r= و 03/0P<) ارتباط معنی داری وجود داشت. اما بین KT/V و هموگلوبین، کلسترول و کراتینین ارتباط معنی دار دیده نشد.
    استنتاج
    این یافته ها نشان می دهدکه اکثریت بیماران ما از دیالیزکافی برخوردارنیستندکه علت عمده این عدم کفایت، تجویز ناکافی می باشد. همچنین از آزمایش هایی چون CHL.Hb.Cr نمی توان به تنهایی جهت کفایت دیالیز استفاده نمود.
    کلیدواژگان: همودیالیز، دیالیز، کفایت دیالیز
  • مهرنوش کوثریان، علی اخوتیان، فرهنگ بابامحمودی صفحه 47
    سابقه و هدف
    تالاسمی ماژور، شایع ترین بیماری ژنتیک دنیا، کشور و استان می باشد. از این رو در برنامه های پیشگیری بیماری های غیرواگیر دراولویت قرار دارد. محورهای اصلی پیشگیری شامل اطلاع رسانی به مردم وگروه پزشکی، غربالگری و مشاوره قبل از ازدواج، پوشش خانواده های دارای فرزند ماژور برای پیشگیری از حاملگی مجدد و تجهیز آزمایشگاه های تشخیص قبل از تولد می باشد. استان مازندران همواره در تمام این محورها پیشگام بوده است. پس از 10 سال شروع غربالگری و به منظور ارزیابی میزان موفقیت آن مطالعه ای بر روی مدارک معاونت بهداشتی و بخش تالاسمی بیمارستان بوعلی سینای ساری در پایان سال 1381 انجام شد.
    مواد وروش ها
    روش مطالعه جمع آوری اطلاعات موجود (existing data) بود که با مراجعه به مدارک موجود در بخش تالاسمی بیمارستان بوعلی و همچنین مدارک موجود در اداره پیشگیری از بیمار های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران به دست آمد. تعداد بیماران جدید و فوت شده به تفکیک هر سال، سن بیماران در اولین مراجعه و اطلاع والدین از مینور بودن وسابقه مشاوره ژنتیک از دفاتر بخش تالاسمی بیمارستان بوعلی استخراج شد. روش پیشگیری از بارداری با انتخاب تصادفی 100 پرونده از پرونده های بیماران ماژور تحت نظر درمانگاه در 2 مقطع سال 1376 و 1381 محاسبه و مقایسه شد. از مدارک معاونت بهداشتی، تعداد زوج های غربالگری شده به تفکیک سال، درصد زوج هایی که هر دو مینور بودند و مشاوره ژنتیک شده بودند و درصد انصراف از ازدواج، استخراج و ثبت شد. همچنین کل زوج های مینور که زیر پوشش تنظیم خانواده می باشند با در نظر داشتن روش های پیشگیری از بارداری، میزان حاملگی، درصد استفاده از خدمات تشخیص قبل از تولد و نتیجه آن استخراج و ثبت شد. بر اساس میزان موالید و شانس ابتلا به تالاسمی ماژور در هر حاملگی، تعداد بیمارانی که از تولد آن ها پیش گیری شده است، محاسبه گردید. با توجه به هزینه نگهداری هر بیمار در سال، میزان صرفه جویی محاسبه گردید.
    یافته ها
    تعداد بیماران ماژور بیمارستان بوعلی در سال هفتاد و یک، 500 نفر بوده است. تعداد موارد جدید تا سال 1375 به طور متوسط سالی 50 مورد بوده است. از سال 1375 تا 1381 هر سال به طور متوسط 35 بیمار اضافه شده اند. اما بیش تر موارد جدید، مسن و در واقع از نوع اینترمدیت بوده اند. در طور سال های 1371 تا 1380 تعداد زوج های غربالگری شده از 1500 نفردر سال 1372 تا 24000 نفر در سال 1380 متغیر بود. زوج مینور شناسایی شده نیز به تبع آن از 24 زوج در سال 1375 تا 330 زوج در سال 1380 می رسد. درصد انصراف از ازدواج در کل سال ها به طور متوسط 51 درصد می باشد. در حال حاضر 1926 زوج ناقل تالاسمی(با یا بدون فرزند تالاسمیک) تحت پوشش برنامه تنظیم خانواده قرار دارند که از بین این تعداد 64 درصد از روش های مطمئن استفاده می کنند و 14 درصد فاقد شرایط باروری هستند. 60 مورد حاملگی در این مدت گزارش شده که 6/83 درصد از خدمات تشخیص قبل از تولد استفاده نموده اند.
    با احتساب 25 درصد خطر ماژور بودن فرزند و میزان موالید در سال های ذکر شده، حداقل از تولد 234 بیمار پیشگیری شده است. طبق محاسبات وزارت بهداشت و درمان و مدارک پزشکی، هزینه نگهداری بیماران ماژور در هر سال 6500 دلار می باشد.
    استنتاج
    با توجه به این که حداقل 10 سال از شروع برنامه مدون پیشگیری از تالاسمی در استان مازندران می گذرد، موفقیت هایی در کاهش موارد جدید تالاسمی ماژور به دست آمده است.
    کلیدواژگان: بتا تالاسمی، پیشگیری، برنامه ریزی بهداشتی
  • موسی صالحی، مسعود کیمیاگر، محمد شهبازی، علی اصغر کلاهی، یدالله محرابی صفحه 55
    سابقه و هدف
    در سال های اخیر، وضعیت تغذیه خوب به عنوان یک شاخص توسعه و زنان به عنوان پرورش دهندگان نسل بعد در جامعه از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند، از این رو در کشورهای در حال رشد، آموزش تغذیه در توسعه اقتصادی و ملی مورد توجه برنامه ریزان بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    با همکاری دختران با سواد داوطلب و معلمین عشایری به مدت یک سال، برنامه آموزشی مدونی با محتوای مبانی بهداشت و تغذیه در خانواده های مورد مطالعه به اجرا در آمد. جامعه مورد مطالعه 141خانوار از طایفه های ایل قشقایی است که به طور تصادفی به نسبت جمعیت از این طایفه ها انتخاب شده اند. اطلاعات با استفاده از روش مشاهده مستقیم، ثبت و مطالعه گردید.
    یافته ها
    میانگین انرژی لازم برای انجام کارهایی که فقط زنان به عهده دارند1270 کالری، و سهم زنان در کارهایی که زن ومرد با مشارکت هم انجام می دهند790کالری، و میانگین انرژی لازم برای کارهایی که منحصرا مردان انجام می دهند 830 کالری بود. مصرف کالری سرانه خانوار با «پرسشنامه24 ساعت یاد آمد خوراک»، 3054 کالری برآورد گردید.
    سرانه مصرف مردان 3300 کالری، زنان 1500 کالری و سایراعضاء، 1860 کالری تعیین شدومقدار قابل توجهی از سبد غذایی آن ها، سهم مرغ ها و سگ های ایل می شد. درصد سوء تغذیه کودکان زیر 6 سال عشایر مورد مطالعه، قبل و بعد از مداخله آموزشی، اختلاف معنی داری را نشان می دهد(05/0< P). گرچه هنوز از درصد کودکان دچار سوء تغذیه استان فارس بیش تر است.
    استنتاج
    مردان به دلیل محدود شدن کار چوپانی، کارگری، مدیریت طایفه و تیره، کشیک شبانه، شکار و داد و ستد از طرفی و بالا بودن سهم مردان و مهمان ها از سهم غذای روزانه خانوار، افزایش وزن و زنان به دلیل کاهش درآمد و افزایش تلاش برای تامین حداقل نیاز فرزندان، انرژی بیش تری مصرف می کنند و کاهش وزن دارند.
    آموزش دادن زنان و دختران باسواد و داوطلب عشایری در موضوعات بهداشتی و فرهنگی برای جبران عقب ماندگی جامعه ایلی از توسعه فرهنگی و بهداشتی امری ضروری است که باید بیش تر از گذشته مورد توجه مسوولان محترم کشور قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، بهداشت، زنان، آموزش
  • زهرا افتخاری صفحه 64
    سابقه و هدف
    تحقیق حاضر به مقایسه درک صفات ساده، تفضیلی و عالی در پسران مبتلا به سندرم داون و پسران دارای نارسایی ذهنی غیرسندرم داون درمدارس استثنایی محدوده مرکزی شهر تهران می پردازد.پژوهش های انجام شده نشان می دهند کودکانی که قادر به نگهداری ذهنی هستند درک و فهم بهتری از صفات دارند. از سوی دیگر بررسی مهارت های زبانی کودکان دارای نارسایی ذهنی، حاکی از وجود مهارت های زبانی ضعیف تری در کودکان مبتلا به سندرم داون است. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر سندرم داون بر مهارت های معناشناختی زبان می باشد.
    مواد وروش ها
    در این تحقیق، نمونه ها با روش نمونه برداری نظام دار انتخاب شدند. ابتدا آزمون های عملیاتی روی 225 آزمودنی از 9 مدرسه انجام شد که بر اساس زبان واحد و فقدان معلولیت حسی- حرکتی، تاریخ تولد، پایه تحصیلی، مردودی در پایه های قبلی، شغل و تحصیلات والدین، همسان شده بودند. سپس روی 90 نفر از آن ها آزمون ریون رنگی انجام شد و کسانی که بین 8 تا 16 امتیاز کسب کردند(کودکان آموزش پذیر) در آزمون درک صفات شرکت نمودند.
    یافته ها
    مقایسه عملکرد آزمودنی ها درآزمون درک صفات، حاکی از آن است که درسطح 05/0= a، آزمودنی های سندرم داون در درک صفات تفضیلی، عملکرد ضعیف تری دارند. اما در درک صفات ساده و عالی بین دوگروه، تفاوتی ملاحظه نمی شود.
    استنتاج
    براساس یافته های فوق، می توان گفت کودکان مبتلا به سندرم داون، مهارت های معناشناختی ضعیف تری نسبت به سایر کودکان دارای نارسایی ذهنی دارند.
    کلیدواژگان: نگهداری ذهنی، مهارتهای معناشناختی، سندرم داون، نازسایی ذهنی
  • کبری علی گلبندی، آزیتا بالا غفاری، حسن صیامیان، قربان علی دماوندی، بیژن شعبانخانی صفحه 69
    سابقه و هدف
    عوامل محیطی نظیر عوامل شیمیایی، بیولوژیکی، فیزیکی و غیر متعارف، موجب از بین رفتن پرونده های پزشکی در بایگانی ها می شوند. با توجه به اهمیت حفظ و نگهداری مدارک پزشکی، پژوهشگران بر آن شدند تا به بررسی پرونده های موجود در بایگانی های پزشکی بیمارستان های استان مازندران با در نظرگرفتن شرایط اقلیمی منطقه، محل قفسه و پوشش پرونده ها و شرایط نگهداری آن ها جهت افزایش دوام و استحکام اوراق بپردازند.
    مواد و روش ها
    جامعه مورد بررسی، کلیه بایگانی های بیمارستان های آموزشی- درمانی استان مازندران (20 مورد) می باشد.تحقیق به روش توصیفی انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات چک لیست (سیاهه سئوالات) بود که توسط محققان از نزدیک بررسی، اندازه گیری و ثبت گردید.
    یافته ها
    این تحقیق نشان داد که عوامل فیزیکی و شیمیایی در بایگانی های پزشکی به ترتیب 75 درصد و 6/61 درصد پرونده ها و عوامل بیولوژیکی و غیر متعارف به ترتیب 2/61 درصد و 3/38 درصد پرونده ها را مورد فرسایش قرارداده اند. مهم ترین نکته در این بایگانی ها در سطح استان آن بوده است که در زمان بررسی، میزان رطوبت در تمامی موارد بالاتر از 60 درصد (بالاتر از حد طبیعی) بوده است.
    استنتاج
    با توجه به شرایط اقلیمی منطقه و وجود فضاهای نا مناسب جهت بایگانی، رطوبت زیاد و دمای بالا و گرد و غبار موجب زوال و نابودی پرونده هاگردیده و محیطی مناسب جهت رشد باکتری ها و قارچ ها فراهم می آوردکه ضروری است با اختصاص فضای مناسب و کنترل این عوامل، اقداماتی نظیر نصب دستگاه های رطوبت سنج ودما سنج و تهویه هوا و گرد و غبار روبی (حداقل هر شش ماه یک بار) و ضد عفونی انجام پذیرد. همچنین عامل نور موجب فرسایش پرونده ها می گردد که جهت جلوگیری از این فرسایش باید همزمان از نور طبیعی و مصنوعی با رعایت استانداردهای لازم، استفاده گردد و با تدابیر ایمنی در مواقع اضطراری (آتش سوزی)، وسایل اطفای حریق در بایگانی ها نصب گردد. براساس یافته های پژوهش و مشکلاتی که شیوه ی نگهداری سنتی مدارک پزشکی با آن مواجه می باشد، بهره گیری از تجربیات مدارک پزشکی الکترونیکی و سیستم های نوین بایگانی، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بایگانی پزشکی، مدارک پزشکی، آسیبها، مدیریت بایگانی
  • صغری بهمن پور، منوچهر عدالت جو طاهره طلایی، الهام علی آبادی صفحه 74
    سابقه و هدف
    صرع یک بیماری مزمن عصبی است که حدود یک در صد مردم جهان به آن مبتلا می باشند. اثر تراتوژ نیسیته داروهای ضد صرع، مو ضوعی مهم و در عین حال مورد شک و تردید می باشد. از آن جا که میلیون ها نفر از این دارو استفاده می نمایند، تاثیر ناهنجاری زای آن حتی با احتمال نا چیز می تواند خطرساز باشد. در این تحقیق، ضمن مطالعه اثر تراتوژنیسیته دو داروی فنی توئین و فنوباربیتال، اثر آنتی تراتوژنیک فولیک اسید بررسی شد.
    مواد و روش ها
    جهت این تحقیق 81 موش سوری ماده به طور تصادفی انتخاب شد. سپس هر دو موش ماده با یک موش نر به مدت یک شب، مجاور شدند. موش های واجد پلاک واژنی به عنوان حامله محسوب گشته و به 6 گروه تقسیم شدند. گروه اول به عنوان کنترل در نظر گرفته شد و فقط آب مقطر (حلال دارو) به آن ها تزریق گردید، به گروه دوم تا ششم به ترتیب فنی توئین ((45 mg/kg، فنو باربیتال30mg/kg))، اسید فولیک(15μg/kg)، فنی توئین واسید فولیک، فنو باربیتال واسید فولیک، تزریق و یا به طریق گاواژ خورانده شد. با توجه به اثرات مسمومیت زایی در جنین و القاء سقط، تعداد زیادی از جنین ها از بین رفته و در انتها فقط 43 موش حامله باقی ماند. روز 19 حاملگی، رحم موش ها باز و جنین ها خارج گردید. ناهنجاری های مادرزادی ماکروسکوپی (gross) نظیر شکاف کام، اگزانسفالی و اسپینابیفیدا و گانگرن دم مورد بررسی قرارگر فت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیش ترین میزان ناهنجاری در گروه فنی توئین و به میزان6/28 درصد بود و در گروه فنو باربیتال 19 درصد بوده است. نتایج همچنین نشان دادکه میزان ناهنجاری ها در اثر مصرف توام فولیک اسید با داروهای مذکور کاهش می یابد؛ به طوری که در اثر مصرف توام فنی توئین و اسید فولیک به میزان 7/10 درصد و فنوباربیتال و اسید فولیک به میزان 8/3 درصد تقلیل می یابد.
    استنتاج
    یافته های این تحقیق ضمن تایید اثرات تراتوژنیک فنی توئین و فنوباربیتال نشان داد که تجویز اسید فولیک می تواند با کاهش این اثر، میزان ناهنجاری مادرزادی را تقلیل دهد.
    کلیدواژگان: فنی توئین، اسید فولیک، جنین ناقص الخلقه، علت شناسی، ناهنجاریها، علت شناسی، فنی ئوئین در بارداری
  • شهربانو قهاری، امیرهوشنگ مهریار، بهروز بیرشک صفحه 81
    سابقه و هدف
    از دست دادن پدر و یا معلول شدن وی به عنوان یکی از عوامل استرس زای عمده می تواند میزان بروز اختلالات روانی را در کودکان افزایش دهد. این تحقیق با هدف بررسی مقایسه ای برخی از اختلالات روانی از جمله نقص توجه– بیش فعالی، اختلال سلوک، نافرمانی مقابله جویانه، اضطراب منتشر، دیس تایمی و افسردگی اساسی در کودکان شاهد، محروم از پدر، جانباز و عادی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به روش تحلیلی- گذشته نگر می باشد که به بررسی مقایسه ای اختلالات روانی در 591 کودک شاهد، محروم از پدر، جانباز و عادی می پردازد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه مشخصات فردی و پرسشنامه علایم مرضی کودکان CSI-4 بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آزمون های t، تحلیل واریانس و شفه انجام شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در رابطه با اختلالات روانی مورد بررسی بین 4 گروه از کودکان مورد نظر، تفاوت معناداری وجود دارد (001/0P<). مقایسه کودکان شاهد، محروم از پدر و جانباز نشان داد که کودکان شاهد و محروم از پدر، اختلالات روانی بیش تری از کودکان جانباز داشتند (05/0P<). همچنین میزان اختلالات روانی در کودکان محروم از پدر از کودکان شاهد، بیش تر بوده است (05/0P<). کودکان شاهد اختلالات روانی بیش تری از کودکان جانباز داشتند (05/0P<). همچنین نتایج به دست آمده براساس تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که در تمام گروه ها (شاهد محروم از پدر و جانباز) پسران دارای اختلالات روانی بیش تری نسبت به دختران هستند (01/0P<). به عبارتی جنسیت پسر، خطر ابتلاء به اختلالات روانی را در کودکان محروم از پدر، شاهد و جانباز افزایش می دهد (42/1=OR).
    همچنین نتایج نشان داد که وضعیت اقتصادی ضعیف خانواده، کودکان را در معرض خطر بالاتری برای ابتلاء به اختلالات روانی قرار می دهد (48/1=OR).
    استنتاج
    با توجه به میزان بالاتر بروز اختلالات روانی در کودکان شاهد، محروم از پدر و جانباز در مقایسه با کودکان عادی و نیز میزان بالاتر اختلالات روانی در کودکان محروم از پدر در مقایسه با کودکان جانباز و نیز بالاتر بودن میزان اختلالات روانی در کودکان محروم از پدر در مقایسه با کودکان شاهد، ضروری است که دست اندرکاران بهداشتی و درمانی جامعه در راستای پیشگیری اولیه و ثانویه در جهت سلامت روانی این قشر از جامعه اهتمام ورزند.
    کلیدواژگان: اختلالات روانی در کودکان، محرومیت روانی اجتماعی، در کودکان، تست های روان شناسی
  • مریم کشاورز صفحه 90
    سابقه و هدف
    به عدم تحمل کربوهیدرات ها به درجات مختلف که شروع یا تشخیص اولیه آن در حاملگی باشد، دیابت حاملگی می گویند که در 1 تا 14 درصد حاملگی ها دیده می شود. با توجه به اهمیت بیماریابی، این طرح با هدف شناسایی زنان مبتلا به دیابت حاملگی و تعیین شیوع بیماری برای اولین بار در شهر شاهرود انجام شد.
    مواد وروش ها
    دراین مطالعه کلیه زنان بارداری که از مطب های خصوصی و مراکز بهداشتی- درمانی شهر شاهرود به درمانگاه زنان بیمارستان فاطمیه معرفی می شدند، بدون در نظرگرفتن آخرین وعده غذایی با 50 گرم گلوکز خوراکی تحت غربالگری قرار می گرفتند. در صورتی که یک ساعت پس از خوردن 50 گرم گلوکز، قند پلاسمای خون وریدی (اندازه گیری با روش گلوکز اکسیداز) مساوی یا بیشتر از mg/dL 130 بود، آزمایش OGTT سه ساعته ناشتا با 100 گرم گلوکز خوراکی انجام و براساس ملاک های تشخیص کارپنتر و کاستون، دیابت حاملگی تشخیص داده می شد.
    یافته ها
    در مدت 17 ماه غربالگری از تعداد 1310 زن باردار، تعداد 63 مورد (8/4 درصد) دیابت حاملگی مشخص شد. 9/15درصد (10 نفر) از افراد مبتلا به دیابت حاملگی و 8/57درصد (721 نفر) از افراد سالم هیچ یک از عوامل خطرساز دیابت حاملگی را نداشتند. نتایج به دست آمده، تفاوت آماری معنی داری را در میزان عوامل خطرسازی نظیر سن بالای 30 سال، سابقه خانوادگی دیابت، چاقی، سابقه تولد نوزاد ماکروزوم، گلیکوزوریا (001/0p<) و سابقه نامشخص از مرگ نوزادی (05/0P<) بین دو گروه سالم و مبتلا به دیابت حاملگی نشان داد.
    استنتاج
    به نظر می رسد که شیوع دیابت حاملگی درکشورمان با شیوع دیابت حاملگی درکشورهای غربی برابری می کند. همچنبن بررسی صرفه اقتصادی انجام غربالگری عمومی و مقایسه عوارض آن در گروه های دارای عوامل خطرساز و بدون عوامل خطرساز نیز در زنان مبتلا به دیابت حاملگی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دیابت شیرین، در بارداری، آبستنی، گلوکوز، تشخیص، تست ها
  • بیژن شعبانخانی، فاطمه عبداللهی صفحه 98
    اهمیت نقش مدرسه در تربیت، پرورش و تکامل انسان ها بر کسی پوشیده نیست. هدف از این مطالعه بررسی شرایط بهداشتی و محیطی در مدارس روستایی استان مازندران می باشد. این مطالعه از نوع توصیفی بوده و طی آن از 102 مدرسه روستایی استان مازندران در طی دو ماه توسط کارشناسان بهداشت محیط با استفاده از روش تخصیص متناسب نمونه گیری به عمل آمد. در 6/17 درصد مدارس، سرانه حداقل سطح کلاس برای هر دانش آموز، کم تر از حد استاندارد است. در 7/14 درصد مدارس بین آبخوری و دستشویی، تفاوت قایل شده اند. همچنین در 42 درصد کلاس ها زاویه تابش نور صحیح نمی باشد. متوسط تعداد کلاس در هر مدرسه، 6 کلاس درس با میانگین 8/27 متر مربع و متوسط تعداد دانش آموزان، 18 دانش آموز در هر کلاس بوده که سرانه 54/1 متر مربع را برای هر دانش آموز به دست می دهد.
    کلیدواژگان: بهداشت محیط زیست، بهداشت روستا، خدمات بهداشتی مدرسه ها، مدرسه ها
  • نعیمه نخجوانی صفحه 102
    سوءرفتار با کودک یک مشکل جدی درکودکان است. بیش ترین نوع سوء رفتار باکودک، آزار جسمی است. یکی از شدیدترین انواع آن Shaken Baby Syndrome (SBS) می باشد در این مطالعه، شیرخوار 4ماهه ای که دچار این نوع کودک آزاری شدید جسمی شده است، معرفی می گردد. دختر شیرخوار 4 ماهه ای به علت تشنج در بیمارستان کودکان امیرکلا- بابل بستری شد. بعد از کنترل تشنج در معاینه، مشکوک به شکستگی های متعدد استخوان شد و رادیوگرافی های استخوانی انجام شده، شکستگی جمجمه، دنده ها، ران، زندزیرین وترقوه با تشکیل کالوس استخوانی را نشان داد. در سی تی اسکن مغز، هماتوم زیر سخت شامه و در معاینه چشم، خون ریزی درشبکیه هر دو چشم مشاهده شد. براساس شواهد کودک مورد ضرب و شتم شدید قرار گرفته بود. SBS یکی ازانواع شدید سوء رفتارجسمی است. این سندرم شامل خونریزی مغزی وشبکیه چشم می باشدکه همراه با شکستگی دنده ها بوده و دراثرفشاروتکان دادن های شدید شیرخوار ایجاد می گردد. اغلب کودکانی که زنده باقی می مانند دچار اختلالات نورولوژیکی می شوند.
    کلیدواژگان: سندرم کودک آزاری، کودک آزاری، خون ریزی شبکیه
|
  • M. Azadbakht, M. Ramzani, M. Jahromi Moghaddam Page 1
    Background and
    Purpose
    Pyrus boissieriana buhse has a wide distribution in north of Ïran and growing from the coastal low lands to the high hieghts. Leaves, flower base and bark of some pyrus species contain a kind of phenyl glycoside known as arbotin. Ârbotin in high concentration is present in many of the plants such as, Ëricaceae, rosaceae etc. Ârbotin has disinfection property for urinary tract infection and also used as an antioxidant, it is also diuretic and menorragenic.
    Materials And Methods
    Ïn this study, identification of arbotin in the leaf of pyrus boissieriana buhse was done in HPLÇ and TLÇ methods, then the concentration of arbotin was determined by HPLÇ and spectrophotometry methods.
    Results
    Ârbotin has plant origin and is found in the leaf of some trees such as, Ârctostaphylos uva- ursi, Vacinium vitis and Vaccinium myrtillus 4 to 15%, 5.5 to 7% and 0.4 to 1.5% respectively. Ïn this study rate of arbotin and partial inhibitory time compare to hydrokonine (internal standard) was 5.457 and 6.688 respectively. Çonclusion: Since Â. Üva ursi and V. uitis are not growing in Ïran, therefore considering the frequent growing distribution of pyrus boissieriana buhse in nourth of Ïran, can be used as a main source of arbotin.
    Keywords: Phenols, Glycosides, Ü, rinary Tract, drug Therapy, Plants, Medicinal
  • M.R. Mohammadi, S.A. Bagheri Yazdi, M. Rahgozar, B. Mesgarpour, F. Barimani, S.K. Taheri, Sh Malekzadeh Page 8
    Background and
    Purpose
    The burden of psychiatric disorders in the developed countries has been identified by screening questionnaires and standard clinical interviews at a high level, but the epidemiological studies of psychiatric disorders in our country are brief and their numbers are few. Planning for providing essential mental health services to the people requires proper knowledge about the present status of psychiatric disorders in our society. The objective of this research was to carry out an epidemiological study of the psychiatric disorders in the individuals 18 years and above, living in urban and rural areas of mazandaran province.
    Materials And Methods
    Ïn this study, 1022 individuals selected through randomized systematic and clustered sampling method from mazandaran province families and presence of Âffective Disorders and Schizophrenia(SÂDS) were diagnosed by clinical psychologist through filling of questionnaires and also based on DSM-ÏV classification criteria.
    Results
    Results of the study showed that the prevalence of psychiatric disorders in the province is 21.52% which comprises 30.13% in women and 12.33% in men. The rate of anxiety and mood disorders were 10.17% and 5.48% respectively, which were the highest rate of prevalence in this province. The prevalence of psychologic disorders in this study was 1.67%, neuro-cognitive disorders 2.73% and dissociative disorders 1.47%. Ïn the mood disorders group, main depression was 4.60% and in the anxiety disorders group, phobia was 2.74%, which were the higher prevalence rates. The prevalence of psychiatric disorders in the province among the individuals of 66 years and above was 21.84%, individuals of expired spouses 26.92%, residents of Sari city 18.82%, illiterate individuals 23.04% and housewives 22.56% were more than the other individuals in this study. Çonclusion: This study showed that 14.58% of individuals under study suffered from at least one of the psychiatric disorders and prevalence of these disorders is nearly same as the previous epidemiological study done in Ïran and the other countries. Knowledge on the result of this study, clarifies the responsibility of the health policy makers and programmers on prevention, treatment and medical education more than before relating to prepration of application and executive plans in Mazandaran province for mental health.
    Keywords: Epidemiology, Mental Disorders, Guestionnaries
  • Zh Torabizadeh, S.M. Mohseni Mehran Page 19
    Background and
    Purpose
    Üp to now, many researches in the fields of drugs effects and surgical procedures in treatment of all sorts of ulcers have been done. Ïn this research, therapeutic properties of honey on peptic ulcer have been studied. Honey is one of the best food stuff enriched in carbohydrate and protein. Ït has antibacterial property. Studies have shown that with increase in term of using honey for ulcer, rate of healing increases.
    Materials And Methods
    Ïn this study, 80 mice of 30 to 50 grams were selected, at first they were kept hungery for 48hr then ulcer was produced through orally given indometacin 30 mg/kg. Then mice were divided in two groups. To the control group water and food and to the case group water, food and honey in 5% dilution were fed. The mice were killed after 14 and 21 days of the regimen. Âfter dessection, macroscopic apperance of the ulcer was observed by a pathologist without Knowing the food regimen of the mice. Then slide prepration of the pathologic sample was done and studied.
    Results
    Üp to the end of 21st day, 26 mice were died, which were excluded from the study. Microscopic study showed that from 30 mice under honey regimen, 19 did not produce ulcer, but 11 produced ulcer, and from 24 mice without honey regimens, 8 did not produce ulcer, and 16 produced ulcer, Â significant difference of ulcer healing in the mice with honey regimen was present as compared to the mice without honey regimens (P<0.01). Çonclusion: Determination of degree correlation between consumption of honey and peptic ulcer showed that, honey is effective on the ulcer produced in mice.
    Keywords: Mice, Honey, Stomach ulcer, Ïndomethacin
  • A. Ghaemian, F. Hendesi, Y. Rastgari, M. Ghasemi, K. Yosef Zadeh, S. Tabiban Page 24
    Background and
    Purpose
    Âim of this research is to study the effect of bridging collateral vessels (BÇVS) on the success of coronary angioplasty in patients with chronic total occlusion (ÇTÔ). Ïn coronary angioplasty of ÇTÔ cases, categorizing of lessions characteristics can be helpful in evaluation of success in angioplasty. There are controversies about the role of BÇVS in the rate of angioplasty success in ÔTÇ cases.
    Materials And Methods
    Seventy seven patients with angioplasty done in ÇTÔ lesions were selected for study, and divided in two groups. Ïn the first group comprising of 97 patients, there was BÇVS, and the second group (50 patients) had no BÇVS.
    Results
    Success was achived in 11 patients from Group ÏÏ (40.7% vs 82% p=0.0002 with relative risk of 3.9, and confidence interval of 95%, (1.7 to 6.4). Ôf 52 patients with successful angioplasty, rate of success with estimation of less than three months occlusion was more in patients with occlusion for more than three months (63.5% vs 47.5%), p=0.0001 and relative risk of 1.8, with confidence interval of 95%, (1.3 to 2.6). Presence of a side branch at the distance of ≥ 2mm to the occlusion point has been one of the predictor factors for unsuccessful angioplasty (p=0.0007, relative risk 2.9, with confidence interval of 95%, (1.5 to 5.6). Çonclusion: Presence of some morphological variables in ÇTÔ during angioplasty of coronary vessels may be helpful in guiding successful angioplasty. Ône of them is presence of BÇVS which seems to have inverse relation to the rate of successful angioplasty.
    Keywords: Ângioplasty, Çoronary vessles
  • M. Zareh, M. Saadetnia, S. Haghighi Page 32
    Background and
    Purpose
    Ôf the agents involved in stroke, is presence of antiphospholipid antibody in serum of the patients. Ïn recent years, in addition to cardiolipin antibody (aÇL) another antiphospholipid antibody (aPL) was identified as the predispousing factor of stroke. Ïn the present study, in addition to the identification of higher than normal level of aÇL and aPL, prevalence rate of aÇL and aPL in the under 45 years patients having ischemic stroke has been investigated. '
    Materials And Methods
    Ïn a descriptive study done in 45 years ischemic stroke patients referring to Ïsfahan Âlzahrah hospitals, the aÇL and aPL (ÏgM,ÏgG) titers were measured, then clinical, laboratory and demographic titers higher than normal were studied.
    Results
    Ôf 114 patients, 23 (19.5%) had ÏgM and ÏgG titers of acL and apL higher than normal. Ôf these 18(15.3%) patients with aÇL titer higher than normal, 7 were men and 16 women. Higher than normal of aÇL of type ÏgM and ÏgG were in 15(65.2%) and 8(34.7%) respectively and aPL of type ÏgM and ÏgG were in 19(82.6%) and 6(26%) respectively. Ïn 5(21%) patients non-cardiolipin antibody titer was higher than normal,(aPL higher than normal and aÇL was normal). Ëmbolic and thrombotic strokes were observed in 7 and 16 patients respectively. History of previous stroke was seen in 7 patients. Heart. Valvolar involevement was detected in 47% of the patients.
    Discussion
    The results show that majoritiy of the under 45 years patients with ischemic stroke in Ïran have the antiphospholipid antibody titer higher than normal range and approximately 20% of the patients have non anti cardiolipin antibody higher than normal. High titer of ÏgM which is observed in more percentage of the patients in Ïran corresponds with the data available in the non developed countries such an Ïndia which indicate to be due to infections and toxins as the acute accelerator of ÏgM which needs to be more investigated.
    Keywords: Stroke, Çerebrovascular Disorders, Ânticardioplipid Syndrome, Ântibodies, Ânticardiolipin, Çardiolipins
  • O.B. Taziki, Z. Kashi Page 40
    Background and
    Purpose
    Hemodialysis is known as one of the maintenance treatment methods in the chronic kidney failure patients. Since insufficient dialysis causes the death of such patients, Therefore determination of dialysis efficiency in such patients is very important. Âim of this study was to determine the dialysis efficiency in the patients referring to fatemeh zahra dialysis center of sari.
    Materials And Methods
    This was a descriptive study. Âfter sampling, BÜN level prior to and after dialysis and prior to the second dialysis was determined. Serum albumin, hemoglobin, keratinin and cholesterol prior to and also weight after second dialysis were measured. Üsing the available formula of dialysis efficiency, evaluation was done. Spss and pyerson correlation index were used for statistical analysis.
    Results
    Âfter analysis of the results obtained from 50 patients under study, moderate KT/V was 25% plus 97%. 58% of the patients had the following KT/V. This low KT/V in 66% could be due to insufficient administration and improper dialysis at the next dialysis. Âlso in this study using pyerson correlation between KT/V and Tac urea ÏP>0.001 KT/V, PRÜ (P<0001, KT/V and PÇR) and PÇR (R=0.3 and P<0.4) KT/V and albumin (P<0.03 R=0.03) there was significant relationship. But between KT/V and hemoglobin, cholesterol and creatinine there was no significant relationship. Çonclusion: This findings reveal that, majority of the patients do not recieve proper dialysis, which can be due to insufficient introduction of blood. Ând also ÇHL. Hb. Çr tests alone do not fulfil the dialysis purpose.
    Keywords: Hemodialysis, Dialysis, dialysis sufficiency
  • M. Kosaryan, A. Okhvatian, F. Babamahmoodi Page 47
    Background and
    Purpose
    Beta thalassemia is the most common genetic disease in the world. Ït has a high prevalence in Ïran and in Mazandaran province in particular. Hence, it is of the first priority of preventing programs of non-communicable diseases. The main preventing measures are proziding appropriate information for public nad professionals, Screening and conceating of at risk families as with as screening of the general diagnosis taboratories was the most recent step of the program. The present study was under taken in order to assess the impact of premanieteel screening and all other activities in controlling thalasemia major 10 years after they first implemented.
    Materials And Methods
    Medical and administrative reconds of thalasemia clinic of Boo Âli Sina hospital and deputy of health of Mazandaran university of Medical Sciences were reviewed. Ânnual new and expired patient to as well as the patient’s age at the first negistration were extracted the reason of not using prenatal diagnosis services by carrier parents aware of their situation, was also noted. Fanity planning methods used by 100 at risk families randomly chosen from hoopital records in two separate time periods were also analyzed and reported. The number of screened couples per year. The percentage of cooples who were both minor and avoided marriage after undergiong consealing was extracted, the total number of minor couples under family planning programs, considering the prevention method being used, pregnancy rate, precentage of using prenatal diagnosis services and their results were reported. Based on the birth rate and the chance of being Beta thalassemia in each pregnancy, the number of pregnancies being teminated was capcatated. Çonsidering the annual expenses of the care provided to each patients, the cost benefit rate was calculated.
    Results
    The number of Beta thalassemia patient, regiotered at Boo Âli Sina hospital in 1993 were 500. The mean number at annual new cares was so untill 1996. from 1996 to 2002, nowerer, a mean umber of 35 new mostly old and intermediate cases was recorded. The numer of sreened couples rose from 1500 in 1994 to 24000 in 2003. The number of diagnosed minor couples increazed from 24 in 1997 to 330 in 2002 accordingly. The mean percontage of marriages avoided was 51% in all years. Ât present, 1926 minor coaples (with or without thalasemic child) are under family planning programs among which, 64% use safe method of family planning and 14% do not have fertility condition, 60 pregnancies were necroded in this period of which 83.6% gained benefit from prenatal diagnosis. Çonsidering the chance of thalassemic child being borne (25%) at least 234 thalassemic birtho were averted. Based of the calculations of the miniotry of health, the cost of health care for each beta thalassemia care is $6500 annually therefore the amount saved is easily calculated. Çonclusion: Ône decade after implemeting the thalassemia preventing measures in Mazandaran provice, suceess is made reducing the number of new thalassemia cases.
    Keywords: Beta Thalassemia, prevention, controle, Prevention, controle, Health planing
  • M. Salehi, S.M. Kimiagar, M. Shahbazi, A.A. Kolahi, Y. Mehrabi Page 55
    Background and
    Purpose
    Ïn the recent years, a good nutritional status is known as an development index, and women as growers of the next generation play very important role in each society. Therefore in the developing countries nutrition education has been a priority in the economic development nationwide for the health, economical and social programmers.
    Materials And Methods
    With cooperation of educated girls and nomadic teachers a one year educational program containing health and written nutrition principles was prepared for the nomadic families. The society under study were 141 nomadic ghashgai families, selected randomly based on the population of the tribes. The collected data were studied by direct observation.
    Results
    The mean energy requirment for performance of the work assigned only to women is 1270 calories, and the amount of energy spent by women in shared work with men is 790 calories, and the mean required energy for performance of the work assigned to men is about 830 calories. Per capita need of energy for a family within 24 hours is 3300 calories. Ït was determined that to be about 1500 calories for women and 1860 calories for rest of the family members. Significant amount of the food was given to dogs and hens. The percentage of malnutrition in the children under 6 years in the tribe family under study prior to and after interferance education was significant (P<0.05), though was higher than the children living in fars province. Çonclusion: Since, generally men are restricted to be shepherd, lobour or tribe leader, night guard, hunter and trader on one hand, and on the other hand because men and guest have more share of food than the women therefore, have over weight, and women of the family with low income and increase of effort for providing the daily need of the family members, use more energy and as a result become under weight. Teaching of the tribe’s literate girls and volunterial nomadic women on cultural and higienic program in order to recover the backwardness of tribal sociery from cultural development and hygienic improvement is a necessity, which needs be more attansion of the authorities.
    Keywords: Health Ëducation, Health, Nutrition, Women, Ëducation
  • Z. Eftekhari Page 64
    Background and
    Purpose
    This study shows that, children with conservative concepts have better adjective comprehension. Ôn the other hand, study indicates that Down syndrome children have lower linguistic ability compare to the other mentally retarded children. Âim of this research is to study the effect of Down syndrome on comprehension of semantic skills.
    Materials And Methods
    Ïn this study, sampling was done by systematic methods, 225 cases were selected from 9 schools and were matched for the criteria based on the lack of sensory motor disability and linquistic, data of birth, level of education, failure in previous classes, education and profession of parents. Then on 90 cases Raven coloured test was performed, and those scored between the range of 8-16 were participated in adjective comprehension test.
    Results
    Çomparision of the results indicate that at a=0.05 level, Down syndrome cases had lower ability of comparitive adjective comprehension, but in comprehension of simple and higher adjectives, no significant difference was observed between two groups. Çonclusion: Based on the above obtained data, it is concluded that, Down syndrome children have lower comprehension of semantic skills as compared with the other mentally retarded children.
    Keywords: Perception, Ëducation of mentally Retarded, Âptitude Tests, Psychological Tests, Ïntelligence Tests, Mental Retardation, in child hood
  • K. Aligolbandi, A. Balaghafari, H. Siamian, A. Damavandi, B. Shabankhani Page 69
    Background and
    Purpose
    There are environmental conditions such as, chemical, biological, physical and unusual factors destroying medical records in the filing rooms. Ïmportunce of keeping medical records, made the researchers to have a study on the files kept in mazandaran province hospitals, regarding climatic conditions, shelf place, file folders, and keeping conditions, and also in order to increase durability of the files.
    Materials And Methods
    Âll of the filing rooms (20 rooms) of the educational and non educational hospitals in mazandaran province were selected for study, this research was done in descriptive method. Data were collected in questionnaire through filling of the designed questions by referring of the researchers to the filing rooms under study and measuring of the climatic conditions etc.
    Results
    This study showed that, physical, chemical, biological and unuasual factors reduce durability of the files by 75%, 61.6%, 61.2% and 38.3% respectively. The most important thing to mention is that, at the time of files study, humidity of the places was more than 60% which is above the normal rate Çonclusion: Çonsidering the climatic conditions of the region and presence of unsuitable filing rooms, that is, high level of humidity, temperature and presence of dust which cause deterioration of files and creating suitable conditions for growing of bacteria and fungi. Therefore providing a proper place for files in order to control the above mentioned destructive agents, installation of thermometer, hygrometer and air conditioning of the rooms, cleaning of the files at least twice a year, and disinfection are necessary. Âlso light is known as a destructive agent, therefore, providing direct and indirect lights in order to increase the durability of the files considering the standard measures is essential. Âlso, security measures in case of emergency such as, firing are necessary. Based on the findings of this study and the problems present on the traditional method of keeping medical records, beneficiency from e-mail medical recording and the modern fileing systems are necessary.
    Keywords: Medical Records, Ïnjuries
  • M., Euml, Dalatjoo, S. Bahmanpour, T. Talaei, E. Aliabadi Page 74
    Background and
    Purpose
    Ëpilepsy is a chronic nervous disease, inflicting about 1٪ of the world population. Toxic effects of antiepileptic drugs are significant and controversial issues. Since these drugs are used by millions of people, the least abnormalities could be presented as a hazardous defect. Âim of this study was to investigate the toxic effects of phenytoin and Phenobarbital. Âmong antiepileptics, these two drugs are used more in Ïran. Âlso the antiteratogenicity of folic acid when administered with these two drugs has been studied.
    Materials And Methods
    To do this study, 81 Bulb Ç female mice were selected randomly. Then two females were mated with one male overnight. The vaginal plug detection confirmed the pregnancy. The pregnant mice were divided into 6 groups randomly. The first group received distilled water as a control group, 2nd group phenytoin, 3rd group Phenobarbital, 4th group folic acid, 5th group phenytoin and folic acid, 6th group Phenobarbital and folic acid. Then they were dissected on the 19th day of pregnancy and studied for congenital malformation. Âbnormalities such as, cleft palate, exencephaly, spina bifida and tail gangrene were investigated.
    Results
    Âccording to the results, the phenytoin treated mice showed the highest rate of abnormalities (28. 6%) and a lower rate in phenobarbital groups (19%). Âlso combination of the above mentioned drugs with folic acid decreased the abnormalities. Çombination of phenytoin and folic acid decreased these effects to 10. 7%, while combination of phenobarbital with folic acid lowered them to 3. 8%. Çonclusion: Findings of this study confirm the teratogenic effects of phenytoin and phemobarbital which can be reduced in combination with folic acid.
    Keywords: Phenytoin, Folic acid, Monsters, Âbnormalities, ethiology, Phenytoin in pregnancy
  • Sh Ghahari, A.H. Mehryar, B. Birashk Page 81
    Background and
    Purpose
    loss of father or being handicapped is a major stressor and can increase mental disorders in children. This research was designed to study the comparison of some mental disorders like attention deficit, hyperactive disorder (ÂD/HD), oppositional defiant disorder (ÔDD), conduct disorder (ÇD), generalized anxiety disorder (GÂD). dysthymia disorder (DD), and major depressive disorder (MDD) in children of fatherless, martyred, veteran, and ordinary (7-12 years old).
    Materials And Methods
    This research is a retrospective study about mental disorders which is done on children of 591 martyred, deprived, veteran and ordinary children in order to have comparitive study of mental disorders. Tools of study includes questionnaries on personal features and questionnaire of children disorder symptom. ÇSÏ-4 statistical analysis were done by t-tests, variasion analysis and shefeh.
    Results
    Ôbtained results indicate that there is significant difference related to psychological disorders among 4 groups under study (P<0.001). Â comparison between fatherless, martyred’s veteran’s and children revealed that, fatherless and marhyred’s children suffer more from pychological disorders compared to the veteran’s children (P<0.05). Âlso psychological disorders were observed more in fatherless children than martyred’s children (P<0.05). Martyred’s children had more psychological disorders than veteran’s children (P<0.05). The results obtained based on the regression variasion showed some variables in all of the groups under study, (martyred’s veteran’s and fatherless) boys suffered more than girls (P<0.01). Ïn other words, boys are more susceptible to various psychological disorders (ÔR=1.42). Âlso results showed that, in the low economical condition families, children are more at risk of having psychological disorders (ÔR=1.48). Çonclusion: Çonsidering the rate of psychological disorders among children of martyred, fatherless and veteran as compared to the children from ordinary families, and presence of higher rate of psychological disorders in the father less children as compared to the children of veterans, and presence of higher rate of psychological disorders in fatherless children as compared to the martyred’s children, it is necessary that the hygienic and treatment programmers of the society pay more attention to the primary and secondary prevention of health and hygiene of children from such families.
    Keywords: Mental Disorders, in childhood, Psychological Deprivation, in childhood, Psychological Tests, Çhild, psychology
  • M. Keshavarz Page 90
    Background and
    Purpose
    Gestational diabetes mellitus is referred to the intolerance of carbohydrates with different degrees in which its onset or primary diagnosis is in the gestational period and generally occurring in 1-14% of the pregnancies. Çonsidering the importance of prognosis, aim of this study was to identify the women facing gestational diabetes and to determine the prevalence which was not done previously in the city.
    Materials And Methods
    Ïn this study, the pregnant women referring to all of the obstetric and gynecologic clinics of fatemiyeh hospital, without considering the last meal and food regimen, were given 50 grams glucose orally as a screening method. Blood glucose level one hour after having 50mg of glucose was equal to, or more than 130 mg/dl (measuring) by glucose oxidase method. Ôral glucose tolerance test was repeated with 100 grams of glucose after 3 hours fasting. Ôn the basis of carpenter and causton diagnostic criteria gestational diabetes mellitus was diagnosed.
    Results
    Within 17 months, 1310 pregnant women went under screening test, of which 63(4.8%) were diagnosed to have diabetes. The obtained results showed significant statistical difference between healthy and gestational diabetic patients having the frisk factors such as, age above 30 years, family of diabetes, obesity, giving macrosomal neonate birth, glucose uria (P<0.001) and unkown history of neonatal death (P<0.05). Çonclusion: Ït seems that, prevalence of gestational diabetes in our country having the same rate compare to the western countries,. There are controversial concepts regarding performing public or selective gestational diabetes screening tests. Ït was shown that 15.9%(10 patients) of gestational diabetes and 57.8%(791) healthy persons did not have any risk factor of gestational diabetes. Study on cost benefit of public sureening and also comparison of complications in the risk group and non risk group on the pregnant women having diabetes mellitus is necessary.
    Keywords: Diabetes Mellitus, in pregnancy, Pregnancy, Glacose, diagnosis, Tests
  • B. Shabankhani, F. Abdollahi Page 98
    The role of school in educational development of the student is quite abvious to every body. Âim of this research is to study the hygienic environmental conditions of the schools located in mazandaran province. This is a descriptive method done on 102 village schools during two months by health service staff through proper sampling distribution. Ïn 17.6% of the schools under study per capita class for students was less than the standard condition. Ïn 14.7% of the schools there was no difference between water drinking places and lavatorys. Ïn 42% of the classes there was no proper sunlight supply. The average classes for each school was 6 with mean space of 27.8 square meters and per capita of 18 students for each class, which indicates per capita of 1.54 square meters for each student.
    Keywords: Environmental Health, Rural Health, School Health Services, Schools
  • N. Nakhjavani Page 102
    Çhild abuse is a main problem in children and the most prevalent one is physical abuse. The most severe otype is shaken baby syndrome (SBS). Ïn this study report is given in a four- month infant facing severe physical abuse. Â four-month breast fed girl infant was admitted to the pediatric ward of amirkola hospital due to convulsio. Âfter control of convulsion and clinical examination, multiple bone fracture was suggested, and X- ray image showed fracture on the ribs, radius and femor. Brain ÇT scan showed subdural hematoma. Bilateral retinal hemorrhage was observed. Ït seems that the child was abused by her father. Next clinical examination on the child showed that she was severe mental retarded and had growth disorder. SBS is one of the severe types of physical abuse. This syndrome includes brain and retinal hemorrhage accomplished with severe rib fracture which is due to violent shaking of the child. Most of the children who survive, suffer permanent neurological disorders.
    Keywords: Shaken Baby syndrome, Çhild Âbuse, Retinal Hemorrhage