فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 39 (تابستان 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/04/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدعلی محسنی، باربارا ریچاردسون صفحه 1
    سابقه و هدف
    علی رغم تحقیقات گسترده،کاربرد «الکترومیوگرافی سطحی» (SEMG) در ارزیابی توان بخشی بیماران مبتلا به «کمر درد مزمن»، هنوز به طور قطعی، مشخص نشده است. در این مطالعه تصادفی بالینی، آثار تکنیک درمانی مانیپولاسیون ستون فقرات ((SMT و امواج ماوراء صوت در درمان بیماران مبتلا به کمر درد مزمن، با استفاده از SEMG مقایسه شد. هدف این مطالعه، بررسی آثار کوتاه مدت و دراز مدت دو تکنیک فوق بر درمان بیماران مبتلا به کمر درد مزمن و میزان تحمل عضلات ناحیه پشت بوده است.
    مواد و روش ها
    پس از اخذ مجوز از کمیته اخلاق پزشکی، 120 بیمار مبتلا به کمر درد مزمن، به طور تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. میزان درد، ناتوانی در انجام فعالیت های روزانه و میزان تحمل عضلات ناحیه پشت با استفاده از الکترومیوگرافی قبل از درمان، بلافاصله بعد از درمان و شش ماه بعد، ارزیابی شد.
    یافته ها
    پس از درمان، میزان تحمل عضلانی در هر دو گروه، به طور قابل توجهی افزایش یافت (01/0P<). تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که میزان پیشرفت در گروه آزمون (01/0P<) بیش تر از گروه کنترل بود و این اختلاف، در عضله مالتی فیدوس (Multifidus) از نظر آماری معنی دار بود. در ارزیابی شش ماهه، هر دو گروه از نتایج درمان، بهره مند بودند و در گروه آزمون، پیشرفت بیش تری را نشان دادند.
    استنتاج
    مطالعه حاضر نشان می دهد که کاربرد الکترومیوگرافی سطحی می تواند به عنوان ابزار غیر تهاجمی، در ارزیابی تکنیک های درمانی مورد استفاده قرار گیرد؛ همچنین ثابت شد که هر دو تکنیک درمانی در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن مفید است و بیمارانی که برایشان تکنیک SMT انجام می شود، پیشرفت بهتری را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: الکترومیوگرافی، کمردرد، فیزیوتراپی
  • مریم برزین، ایرج ملکی، مهرنوش کوثریان صفحه 13
    سابقه و هدف
    عوارض استخوانی در مبتلایان به تالاسمی، ناشی از آنمی مزمن و پرکاری و افزایش حجم مغز استخوان و همچنین عوامل ناشی از درمان از جمله مصرف دسفرال است. امروزه در کشورهای پیشرفته به علت درمان های کافی و منظم، از شدت دفرمیتی های استخوانی بیماران، کاسته شده است. مطالعه حاضر به منظور بررسی نوع و شدت ضایعات استخوانی در بیماران مبتلا به تالاسمی مراجعه کننده به بیمارستان بوعلی سینای ساری، انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مبتلایان به تالاسمی که دارای یکی از شکایات درد، شکستگی استخوانی یا دفرمیتی بودند، انتخاب شدند. پس از توضیح طرح، از بیمار یا والدین آنها کسب رضایت شد و از هر بیمار، رادیوگرافی های لازم تهیه گردید. سن استخوانی بیماران، براساس استاندارد Greulish-pile تعیین شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، 60 بیمار که 40 درصد مونث و 60 درصد مذکر بودند، شرکت داشتند. سن بیماران 6 ± 15 سال بود. 53 درصد از درد استخوانی، شکایت داشتند. در 45 درصد، سابقه شکستگی وجود داشت و 20 درصد، دچار دفرمیتی واضح در صورت بودند. با بررسی کلیشه های رادیوگرافی در 100 درصد بیماران، اوستئوپروز دیده شد. علایم ناشی از مسمومیت دسفرال، در 13 درصد بیماران وجود داشت. بین علایم مسمومیت و مدت مصرف بالای 2 سال، رابطه وجود داشت (05/0P<). ضایعات استخوانی متعدد دیگری نیز در استخوان ها، مشاهده شد.
    استنتاج
    عوارض استخوانی و از جمله اوستئوپروز در بیماران ما شایع است. دفرمیتی های استخوانی به وفور دیده می شود که می تواند نشان دهنده درمان و ترانسفوزیون ناکافی در این بیماران باشد. احتمال مسمومیت با دسفرال نیز باید مدنظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تالاسمی، بیماری های استخوان، پرتونگاری، اوستئوپروزیس، تشخیص
  • محسن جوادزاده، سروش دبیری، مهدی زنگی آبادی صفحه 29
    سابقه و هدف
    دیسانتری یا اسهال خونی یکی از بیماری های حاد دستگاه گوارشی است که عوامل متنوعی باعث ایجاد آن در کودکان می شود. تنوع عوامل و بروز مقاومت دارویی، درمان تجربی را با مشکل مواجه می سازد. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی نسبی عوامل ایجاد کننده اسهال خونی کودکان در زاهدان و نیز بررسی حساسیت دارویی عوامل باکتریال ایجاد کننده بیماری صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این بررسی که از ابتدای سال 1377 تا اواسط سال 78 به مدت یک و نیم سال انجام شد، تعداد 155 نمونه مدفوع از کودکان 6 ماهه تا 6 ساله ای که به دلیل اسهال خونی به بیمارستان حضرت علی اصغر (ع) مراجعه نموده بودند، مورد آزمایش های باکتری شناسی، سرولوژی و انگل شناسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در 43 مورد (28 درصد) شیگلا، 20 مورد (13 درصد) اشریشیا کلی مهاجم و دو مورد آنتامبا هیستولیتیکا مشاهده گردید. از 43 مورد شیگلا، 35 مورد (81 درصد) گونه فلکسنری و 8 مورد (19 درصد) گونه دیسانتری (سروتیپ یک) بودند. نالیدیکسیک اسید، موثرترین آنتی بیوتیک مورد آزمایش بود و تنها یک مورد (شیگلا) مقاومت مطلق نسبت به آن دیده شد.
    استنتاج
    با توجه به این که مقاومت قابل ملاحظه ای نسبت به آنتی بیوتیک های آمپی سیلین، کوتریموکسازول، فورازولیدون، سیپروفلوکسازین و سفالکسین مشاهده شد، توصیه می شود از تجویز تجربی (امپریکال) آنها خودداری شود. همچنین با توجه به میزان اندک آنتامبا هیستولیتیکا بهتر است تجویز داروی ضد آمیب نیز صرفا در موارد تشخیص آزمایشگاهی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اسهال خونی(دیسانتزی)، در نوزادان و کودکان، کودکان، میکروب شناسی، شیگلا، در نوزادان و کودکان، اشریشیاکلی، در کودکان
  • معصومه باقری نسامی، عیسی محمدی، رقیه صادقی صفحه 32
    سابقه و هدف
    از میان بیماری های التهابی روماتیسمی، بیماری روماتویید، بیش ترین شیوع را به خود اختصاص داده است(شیوع یک درصد در اکثر جوامع و همچنین ایران). این بیماری، مزمن بوده و همراه با درگیری چندین دستگاه بدن است. علت آن ناشناخته است و علامت اصلی بیماری، التهاب مفاصل سینوویال می باشد. بیماران علاوه بر درد، تورم، محدودیت و تغییر شکل مفاصل از علایم خارج مفصلی و مشکلات روحی- روانی رنج می برند. استرس، اضطراب و افسردگی که ناشی از ماهیت بیماری است؛ همراه با این بیماری وجود دارد و سیکل معیوبی را بین علایم جسمی و روحی ایجاد می کند؛ در نتیجه بیماری فرد با استرس و تحریکات عصبی، فعال می شود که گاهی اوقات کنترل آن بسیار مشکل می باشد. لذا در این پژوهش ازآرام سازی بنسون در کنار اقدامات دارویی، جهت کنترل فعالیت بیماری استفاده شده است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق، یک مطالعه تجربی از نوع کارآزمایی بالینی است که در سال 80-1379 در درمانگاه مرکز تحقیقات روماتولوژی بیمارستان امام خمینی(ره) تهران انجام شده است: در این مطالعه 50 بیمار به صورت نمونه گیری غیر احتمالی از جامعه آماری در دسترس بر اساس سن و جنس در 2 گروه شاهد(24نفر) و آزمون(26 نفر) به صورت تصادفی قرار گرفتند. آرام سازی به صورت انفرادی و به کمک نوار به گروه آزمون، آموزش داده شد و در طی 8 هفته مداخله، پیگیری انجام شد. برای ارزیابی تاثیر آرام سازی بنسون، علایم بالینی، یافته های آزمایشگاهی، اضطراب، افسردگی و احساس خوب بودن بیماران قبل و بعد از مداخله، در هر دو گروه، سنجیده شد.
    یافته ها
    با انجام آزمون های آماری، متغیرهای موجود در این تحقیق قبل از مداخله، در دو گروه شاهد و آزمون، اختلاف معنی داری نداشتند. میانگین متغیرهای اضطراب، افسردگی، احساس خوب بودن در هر دو گروه، بعد از مداخله، به ترتیب با 0001/0= P، 0001/0= P، 001/0= P اختلاف معنی داری را نشان داد. بیش تر متغیرهای علایم بالینی و یافته های آزمایشگاهی، روند کاهش فعالیت بیماری را نشان دادند. ولی از نظر آماری، اختلاف معنی داری وجود نداشت.
    استنتاج
    فرضیه پژوهش مبنی بر این که آرام سازی، فعالیت بیماری را کم تر می کند از ابعاد اضطراب، افسردگی و احساس خوب بودن، مورد تابید قرار گرفت. از نظر سایر متغیرهای مربوط به علایم بالینی و یافته های آزمایشگاهی، برای کسب نتایج آماری دقیق تر، نیاز به تحقیق با حجم نمونه بیش تر و انجام مداخله در مدت زمان بیش از 8 هفته است.
    کلیدواژگان: بیماری روماتویید، روماتولوژی، آرام سازی
  • ذلیخا عطارد، هاله رحمانپور، مریم حسین زاده، علیرضا خلیلیان صفحه 36
    سابقه و هدف
    اختلالات هیپرتانسیو حین بارداری، یکی از سه عامل عمده مرگ مادران را به همراه خونریزی و عفونت تشکیل می دهد. در تلاش برای پیشگیری از پراکلامپسی، راه کارهای مختلفی مورد استفاده قرار گرفته است. داروهای استفاده شده شامل آسپیرین و آنتی اکسیدان ها می باشند. هدف از این بررسی، نقش تجویز آسپیرین در پیشگیری از پراکلامپسی در خانم های پرایمی پار مراجعه کننده به درمانگاه پرناتال بیمارستان حضرت فاطمه زهرا (س) از آبان ماه سال 1380 تا پایان خرداد ماه سال 1381 بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی تصادفی دوسوکور است که بر روی دو گروه از خانم های نخست زا و یک قلو بین هفته های 13 تا 32 بارداری انجام شد. هیچ یک از افراد مورد مطالعه، سابقه آسم، فشارخون، دیابت، زخم معده و حساسیت به آسپیرین نداشتند. از 537 خانم شرکت کننده در مطالعه، همه به جز 48 نفر تا پایان مطالعه، همراهی نمودند. 489 نفر باقی مانده، به صورت تصادفی، به دو گروه تقسیم شدند. گروه شاهد (252 نفر) دارونما دریافت کردند و گروه مورد (237 نفر) آسپیرین دریافت نمودند. افراد هر دو گروه در هر مراجعه روتین به درمانگاه پرناتال، از نظر فشارخون، پروتئینوری و ادم بررسی شدند. دو گروه از نظر سن، مشابه سازی شدند. از odds Ratio و 2X برای تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد.
    یافته ها
    بروز پراکلامپسی بین دو گروه به لحاظ آماری، معنی دار نبود. هیچ موردی از اکلامپسی در دو گروه، مشاهده نشد و مورتالیتی پرناتال نیز در هیچ یک از دو گروه، وجود نداشت.فراوانی پر اکلامپسی در گروه مورد، 37/3 درصد و در گروه شاهد، 76/4 درصد بوده است که از لحاظ آماری، معنی دار نبوده است.
    استنتاج
    به نظر نمی رسد که تجویز آسپیرین با دوز پایین در خانم های پرایمی پار، در پیشگیری از بروز پراکلامپسی، اکلامپسی، زایمان پرترم، وزن کمتر از 2500 گرم و مورتالیتی پرناتال موثر باشد. مطالعه بر روی استفاده از سایر داروهای پروفیلاکتیک و بررسی اثر دقیق فارماکوکینتیک آسپیرین توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پراکلامپسی، پیشگیری وکنترل، فشارخون بالا، در بارداری، آسپیرین، مقدار مصرف و تجویز
  • محمدرضا آبیان صفحه 41
    سابقه و هدف
    روش معمول پایداری در ضایعات غیرسرطانی قدام مهره های گردن، استفاده از بلوک های استخوانی در بین مهره ها و سپس نصب پیچ و صفحه(Plate) است. استفاده از پیچ و صفحه، گاهی می تواند با عوارض متعددی مثل شکستگی یا شل شدن پیچ و آسیب به مری و عدم پیوند استخوانی مناسب و آسیب به سخت شامه و طناب نخاعی در هنگام نصب پیچ و در معرض اشعه قرار گرفتن بیمار، جراح و پرسنل، در هنگام استفاده از فلوروسکوپ، همراه باشد. جهت رفع این عوارض، روش کاملا جدیدی پیشنهاد می گردد که درآن از متیل متاکریلات به عنوان صفحه سیمان استخوانی (Bone cement plate system) استفاده می شود. هدف اصلی این تحقیق، حذف سیستم پیچ و صفحه و بررسی پیوند مهره ها در رادیوگرافی کنترل پس از عمل، می باشد.
    مواد وروش ها
    این پژوهش، یک مطالعه توصیفی است که در آن بیمارانی که به علت فتق دیسک یا دیسک های گردنی و تنگی کانال گردنی، در بیمارستان های امام خمینی و شفاء ساری از قدام عمل شده اند، مورد بررسی قرار گرفته اند و شامل 5 زن و 5 مرد با محدوده سنی 36 تا 77 سال بوده اند. جهت ایجاد صفحه سیمانی، از متیل متاکریلات که در کرانیوپلاستی کاربرد دارد، استفاده گردید. اعمال فوق، در طی آبان 1377 لغایت آذر 1380 انجام شد.
    یافته ها
    از این روش برای 10 بیمار استفاده شد. در پیگیری های انجام شده با استفاده از رادیوگرافی های کنترل پس از عمل، که بیش ترین آن 25 ماه و کم ترین آن 8 ماه بوده است، هیچ گونه عارضه خاصی مثل عفونت، حساسیت، اختلال پیوند مشاهده نشد و در هیچ مورد، نیاز به عمل مجدد نبوده و نتیجه اعمال از نظر بالینی نیز کاملا رضایت بخش بوده است.
    استنتاج
    از مزایای این روش، آسان بودن اجرای آن، عدم وجود خطر برای نخاع، عدم نیاز به وسایل خاص، دردسترس بودن لوازم کار، مقرون به صرفه بودن، قابلیت انجام MRI از گردن و عدم نیاز به فلوروسکوپ و ایجاد پایداری موقت، به طور مناسب را می توان نام برد. با حذف پیچ و صفحه، طبعا عوارض آن هم، حذف می شود. پس از عمل با این روش، نیاز به بی حرکتی با وسایل سفت و سخت نمی باشد و گردن بند فیلادلفیا کفایت می کند.
    کلیدواژگان: پیوند استخوان، گردن، جراحی، متیل متاکریلات، صفحه سیمان استخوانی، کاربرد
  • احمد احمدزاده امیری، مجیدرضا شیخ رضایی، محمداسحاقی، کیومرث نوروزپور دیلمی، اسدالله فرخ فر صفحه 48
    سابقه و هدف
    از آن جایی که ادم سیستوئید ماکولا (CME) از عوارض شایع عمل جراحی کاتاراکت است که به علت التهاب چشمی رخ می دهد، کنترل التهاب با داروی مناسب، منطقی خواهد بود. این مطالعه با هدف بررسی اثر قطره دیکلوفناک سدیم به عنوان داروی غیر استروییدی، پس از عمل جراحی کاتاراکت (به روش خارج کپسولی با لنزگذاری)، در مقایسه با قطره های چشمی معمول استروییدی (بتامتازون) در پیشگیری از CME، صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک بررسی کارآزمایی بالینی دوسوکور است که بر روی 97 چشم از 97 بیمار که تحت عمل جراحی کاتاراکت با لنزگذاری به روش معمول خارج کپسولی قرارگرفته اند، صورت پذیرفت. بیماران به دو گروه تجویز قطره دیکلوفناک و قطره بتامتازون چشمی با روش تصادفی ساده (قرعه کشی) تقسیم شده و از نظر متغیرهایی مانند زمینه چشمی کاتاراکت، روش جراحی و لنز گذاری داخل چشمی، مشابه سازی شده بودند. وجود و پیشرفت CME به وسیله آنژیوگرافی با ماده فلوئورسیین وریدی در دو گروه، بررسی شد. ضمنا مطالعه سدخونی- زلالیه ای با بررسی سلول و غبار اتاق قدامی و التهاب خارج چشمی نیز انجام شد.
    یافته ها
    6 هفته پس از جراحی، CME در دو چشم از47 چشمی(25/4 درصد) که دیکلوفناک دریافت کرده بودندو 12 چشم از 50 چشم(24 درصد) که بتامتازون دریافت نموده بودند(01/0P<). از نظر میزان سلول در اتاق قدامی، در سه روز اول، یک هفته و شش هفته پس از جراحی، بین دو گروه از نظر آماری، تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    میزان غبار (flare) در اتاق قدامی در سه روز اول، یک هفته و شش هفته پس از جراحی، در گروهی که دیکلوفناک دریافت نمودند، کاهش واضحی داشت (به ترتیب 001/0P<، 001/0 P<، 001/0P<) میزان التهاب خارج چشمی نیز در گروه دیکلوفناک، کاهش واضحی را نشان داد (001/0P<).
    استنتاج
    یافته های فوق، تاثیر مثبت قطره دیکلوفناک در کاهش CME به دنبال عمل جراحی کاتاراکت را نشان می دهد و خاطرنشان می کند که ارتباط نزدیکی بین CME و التهاب داخل چشمی، به دنبال جراحی وجود دارد که با دیکلوفناک می توان از التهاب داخل چشمی و CME کاست.
    کلیدواژگان: ادم سیستوئید ماکولا، دیکلوفناک سدیم، بتامتازون، محلول های چشم، آب مروارید، جراحی
  • علی میرمنصوری، فرنوش فرضی، میرجلال جلالی صفحه 55
    سابقه وهدف
    انجام تکنیک اپی دورال ازطریق میدلاین،گاهی به علت درد و استخوانی شدن لیگامان اینتراسپیناتوس و وضعیت نامناسب بیماران، با مشکل روبرو می شود. از طرفی در بیمارانی که تکنیک اپی دورال از طریق میدلاین انجام می شود، شیوع بالایی از کمر درد مشاهده می گردد که احتمالا به علت پاره شدن لیگامان های مسیر عبور سوزن اپی دورال می باشد. در تکنیک پارامدین، سوزن از مسیر لیگامان ها عبور نمی کند؛ از این رو به طور تئوری باید درد کم تری ایجاد نماید.
    مواد و روش ها
    در یک کارآزمایی بالینی یک سوکور، درد محل تزریق، کمر درد و رضایت بیمار از تکنیک اپی دورال در حین عمل و سپس در بخش، و همچنین Pain Score در سه مرحله، در دو گروه مدین (20 بیمار) و پارا مدین (20 بیمار) بررسی شد. بلوک اپی دورال در وضعیت نشسته، انجام گرفت واز مانورhanging drop برای همه بیماران استفاده شد. شدت درد با استفاده از pain score و مقایسه درد با درد ناشی از ورود آنژیوکت به پشت دست، محاسبه گردید (05/0P<).
    یافته ها
    بر اساس مطالعه ما، میزان درد در محل تزریق (در مقایسه با درد آنژیوکت در ناحیه پشت دست) در گروه پارامدین کم تر بود (12 مورد «کم» در گروه پارامدین، در مقابل 12 مورد «زیاد» در گروه میدلاین). میزان کمر درد کم تری نیز در گروه پارامدین مشاهده شد (10 درصد در گروه پارامدین، در مقابل 50 درصد در گروه میدلاین). همچنین رضایت بیماران از تکنیک اپی دورال، در گروه پارامدین، بیش تر بود (50 درصد در گروه پارامدین، در مقابل 20 درصد در گروه مدین) که در هر 3 مورد، تفاوت معنی داری بین گروه مدین و پارامدین، وجود داشت.
    استنتاج
    براساس یافته های این تحقیق، می توان گفت که تکنیک پارامدین، موجب رضایت بیش تر وکمر درد کم تری، نسبت به روش میدلاین شده و آسان تر می باشد؛ به خصوص در هنگامی که به علت درد یا استخوانی شدن لیگامان بین خاری، نمی توان بیمار را برای انجام تکنیک مدین، در وضعیت مناسب قرار داد.
    کلیدواژگان: کمردرد، رضایت بیمار، بی حسی اپی دورال، روش ها
  • مریم نخشب، قاسم بیانی، احمد احمدزاده امیری، محمد اسحاقی تیموری صفحه 63
    سابقه و هدف
    رتینوپاتی نوزادنارس ROP (Retinopathy Of Prematurity)، ضایعه ای در شبکیه نوزادان کم وزن در هنگام تولد است که می تواند منجربه کوری گردد. هدف از این مطالعه، گزارش فراوانی و شدت این عارضه در بخش مراقبت ویژه بیمارستان بوعلی ساری می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی- توصیفی با استفاده از معاینات بالینی، نتایج آزمایش ها و تکمیل پرسشنامه، 68 نوزاد که دارای شرایط لازم برای ورود به مطالعه بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.
    این نوزادان در زمان ترخیص (یا 4 هفتگی)، 6 تا 8 هفتگی و سپس هر2 هفته تا کامل شدن واسکولاریزاسیون شبکیه، تحت معاینه چشم قرار گرفتند. بررسی آماری نتایج، با استفاده از مقایسه میانگین دوجامعه، انجام شد.
    یافته ها
    فراوانی ROP بطور کلی 7/11 درصد (68/8) و ROP شدیددرمرحله 3 یابالاتر، 4/1 درصد (68/1) بود. هیچ موردی از ROP درسن حاملگی بیش تراز 34 هفته، دیده نشد. بیش ترین فراوانی ROP در نوزادانی وجود داشت که وزن موقع تولدشان زیر 1500 گرم بود، اما مواردی ازآن تا وزن های 2500 گرم نیز دیده شد. بین مدت زمان فتوتراپی، بالابودن Pco2، شدت دیسترس تنفسی و ROP، ارتباط معنی دار آماری وجود داشت.
    استنتاج
    با توجه به تفاوت فراوانی و شدت ROP در مقایسه با گزارش های کشورهای غربی، به نظر می رسد برنامه بیماریابی ROP در کشور ما، نیاز به بازنگری داشته باشد.
    کلیدواژگان: بیماری های شبکیه نوزاد نارس، نوزاد نارس، مراقبت ویژه، در نوزادان
  • غلامرضا ناطقی، اسدالله محسنی صفحه 71
    سابقه و هدف
    بیماری دهشت PD (Panic Disorder) و پرولاپس دریچه میترال MVP (Mitral Valve Prolaps) دو اختلال نسبتا شایع هستند که در سال های اخیر، ارتباط بین آنها مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. این سوال که آیا MVP در بیماران مبتلا به دهشت شایع تر از کل جمعیت است، هنوز به درستی پاسخ داده نشده است. به منظور پاسخ به این سوال، مطالعه مذکور طراحی و به انجام رسیده است.
    مواد وروش ها
    این تحقیق، یک مطالعه توصیفی است که در مراجعه کنندگان به درمانگاه روان پزشکی از فروردین 1377 لغایت شهریور1380 به انجام رسیده است. بیمارانی که تشخیص اختلال دهشت درآنها برمبنای ملاک هایIV-DSM مورد تایید قرار می گرفت، توسط همکار کاردیولوژیست، تحت مطالعه بالینی و اکوکاردیوگرافیک قرار گرفته و از نظر احتمال وجود MVP بررسی می شدند.
    یافته ها
    در طی این مدت، 181 بیمار با اختلال دهشت مورد بررسی قرار گرفتند. از این تعداد 127 مورد (2/70 درصد) زن و 54 مورد (8/29 درصد) مرد بوده اند. میانگین سنی در آقایان، 26 سال و در خانم ها، 6/32 سال بوده است. در مجموع 69 مورد (1/38 درصد) از بیماران بر اساس ملاک های perloff، مبتلا به MVP بوده اند.
    استنتاج
    به نظر می رسد MVP در افراد دچار اختلال دهشت، از شیوع نسبتا بالایی برخوردار است؛ در نتیجه معاینه قلبی بیمارانی که اختلال دهشت قطعی دارند، اقدام مفیدی خواهد بود.
    کلیدواژگان: اختلال پانیک، وحشت، پرولاپس دریچه میترال، افسردگی، عوارض
  • علیرضا صاحب پورعلم، کوروش وحیدشاهی صفحه 75
    انواژیناسیون (Intussusception) شایع ترین علت انسداد روده در اطفال می باشد. بیماری در فرم تیپیک با دردهای کولیکی و استفراغ به صورت حمله ای، همراه با مدفوع خونی تظاهر می یابد. در انواع ایلئوایلئال، ممکن است علایم و نشانه ها، تیپیک نباشد. تشخیص با استفاده از یافته های بالینی و به کمک باریم انما یا سونوگرافی انجام می شود. درمان به روش غیر جراحی و در مواردی که ممنوع باشد، به روش جراحی انجام می گردد. بیمار ما دختر 5/3 ساله ای بود که با حال عمومی بسیار بد و کاهش سطح هوشیاری، به اورژانس آورده شد. بنابر اظهار والدین، بیمار از 4 روز قبل از مراجعه، دچار درد، مداوم و غیر کولیکی در ناحیه شکم، همراه با استفراغ شد که درابتدا غیر صفراوی و سپس صفراوی بوده است. بیمار در هنگام معاینه، دچار افت شدید فشارخون بوده و در حالت نیمه شوک به سر می برد و همچنین علایم شکم حاد را نشان می داد. بعد از تثبیت شدن وضعیت، بیمار به اتاق عمل منتقل شد که انواژیناسیون ایلئوایلئال به علت دیورتیکول مکل، مشاهده شد. پس از استحاله (reduction) برای بیمار دیورتیکولکتومی انجام شد؛ در نهایت بعد از طی دوره نقاهت پس از عمل، بیمار با حال عمومی خوب مرخص گردید.
    کلیدواژگان: انواژیناسیون، دیورتیکول مکل، تهی روده
  • مهدی یونسی رستمی، حسن احمدنیا صفحه 79
    وجود جسم خارجی در مثانه، به فراوانی، گزارش شده است. تقریبا هرچیزی که در محیط زندگی انسان وجود دارد، به عنوان جسم خارجی در مثانه، دیده شده است. بیمار گزارش شده، مردی متاهل و 28 ساله می باشد که با علایم تحریک ادراری مراجعه نمود. با گرفتن شرح حال و بررسی رادیولوژیک، وجود جسم خارجی در مثانه وی تایید شد. در این مقاله، وجود این جسم خارجی نادر در مثانه، کارپول حاوی لیدوکائین؛ که تا حد اطلاع ما برای اولین بار گزارش می شود، مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مثانه، اندوسکوپی، جسم خارجی
|
  • M.A. Mohseni, B. Richardson Page 1
    Background and
    Purpose
    Despite extensive investigations, application of surface electromyography (SËMG) in the evaluation of rehabilitation programme for the patients suffering from chronic low back pain (ÇLBP) has yet to be conclusively demonstrated. Ïn a randomised controlled trial, effectiveness of spinal manipulation therapy (SMT) compared with therapeutic ultrasound (ÜS) in the treatment of ÇLBP was investigated using SËMG. Ône of the purposes of this study was to assess the short and long-term effectiveness of SMT and ÜS on ÇLBP and also to identify the effect of SMT on lumbar muscle endurance.
    Materials And Methods
    Âfter ethical approval, 120 patients with ÇLBP were randomly divided in two experimental and control groups. Pain intensity, functional disability and back muscle endurance using SËMG were measured shortly before treatment, at the end of the treatment and six months after randomisation.
    Results
    Following treatment, significant changes (P<0.01) have been recorded for both groups, statistical analysis of the data obtained from this study in order to determine the difference between these two groups has shown that the rate of improvement in the experimental groups was more than control group (P<0.01) and this difference was significant in multifidus muscle. Both groups benefited from the treatment interventions at six months follow up and the patients in the experimental group showed greater improvement. Çonclusion: This study shows that SËMG approach as a non-invasive tool can be used in evaluating treatment technique. Âlso it has been proved that, both of these treatment techniques have been useful in the patients with chronic back pain, and the patients who received SMT technique showed more improvement.
    Keywords: Ëlectromyography, Back pain, Physiotherapy
  • M. Barzin, E. Maleki, M. Kosaryan Page 13
    Background and
    Purpose
    Bone changes are secondary to chronic anemia, hypertrophy, enlargement of skull and also due to therapeutic agents such as desferal. Ât present in developed counties there is reduction of bone deformity as a result of proper treatment and management of the disease. The present study has been conducted in order to evaluate the type and severity of bone changes in thalassemic patients referring to Boali sina hospital of sari.
    Materials And Methods
    Thalassemic patients with pain complaint, bone fracture or deformity were selected. Purpose of the study was explained to the patients and their parents, then agreement of parents was obtained, radiography was done for each patient. Bone age was measured based on Greulish-pile criteria.
    Results
    This study was done on 60 patients, (40% females and 60 males). Patients’ mean age was 15 ± 6. Bone pain complaint, history of bone fracture and apparent deformity on face were observed in 53%, 45% and 20% respectively. X-ray image indicated osteoprosis in all of the patients under study. Desferal related toxicity was observed in 13% of the patients. There was relationship between symptoms of toxicity and duration of using desferal for more than 2 years (P<0.05). Various other bone defects were also observed. Çonclusion: Bone changes and osteoprosis are prevalent in these patients. Bone deformities are abandoned indicating improper treatment and blood transfussion in such patients. Probable desferal related toxicity must be considered.
    Keywords: Thalassemia, Bone diseases, Ôsteoprosis
  • M. Javadzadeh, S. Dabiri, A. Zangiabadi Page 29
    Background and
    Purpose
    Dysentry is one of the acute intestinal diseases with different etiological agents. Due to emergence of drug resistant strains, treatment of this disease is difficult. This study is conducted in order to determine the relative frequency of dysentry causing agents in children living in Zahedan city of Ïran and to evaluate the drug sensitivity pattern of dysentry causing agents.
    Materials And Methods
    Ïn this study, which was started from the beginning of 1998 till the mid 1999, 155 stool samples were collected from children of 6 months to one year of age, referring to Hazrat Âli asghar hospital due to dysentry, and the collected samples were investigated for bacteriology, serology and parasitology.
    Results
    Shigella, ËÏËÇ and Ë. histolytica were isolated in 43 (98%), 20 (13%) and 2 cases respectively. Ôut of 43 shigella cases, in 35 (81%) and 8(19%) cases, S. flexneri and S. dysenteriae (Serotype 1) were isolated respectively. Nalidixic acid was the most effective tested antibiotics and only in one case of shigella, resistant to nalidixic acid was observed. Çonclusion: Since significant resistant to antibiotics such as, amoxycillin, cotrimoxazole, furazolidone, ciprofloxacin and cephalexin was observed, it is recommended to avoid their empirical administration and also due to less prevalence of Ë. histolytica empirical use of amebecidal drugs is advised in case of laboratory identification.
    Keywords: Dysentry, in infancy, childhood, Dysentry, ethiology, Shigella, in infancy, childhood, Ëscherichia, Çhild, microbiology
  • M. Bagheri Nesami, E. Mohammadi, R. Sadeghi Page 32
    Background and
    Purpose
    Âmong rheumatic inflammatory diseases, rheumatoid arthritis has the highest rate of prevalence (1% in majority of the societies and as well as in Ïran). This is a chronic disease, followed by multiple- system involvement of unknown etiology. Major sing is inflammation of sinovial joints. Ïn addition to pain, inflammation, restriction and joints deformity the patients experience mental disorder, stress, anxiety and depression resulting from disease condition is associated with disease which provid defective cycle between mental and physical signs, as a result, the disease is activated by stress and nervous stimulants. Therefore control of the disease is difficult sometimes, hence, in this study, medication was followed along with benson relaxation in order to control the disease activity.
    Materials And Methods
    This clinical trial study was performed in rheumatology research clinic of Ïmam khomeini hospital in Tehran during 2000-2001. Fifty patients were selected as non probable samples from the society under investigation, and on the basis of age and sex, randomly were divided in two case (26 patients) and Çontrol (26patients) groups. Patients of the case group individually were trained for benson relaxation with tape. This interferance was followed for 8 weeks. Ïn order to evalute benson relaxation effects, clinical symptoms, laboratory findings, anxiety, depression and feeling of well being before and after interferance were measured.
    Results
    Statistical tests showed no significant difference in variable of pre and post intervention in two groups. Mean variables of anxiety, depression and feeling of well being in two groups in post intervention were as follow: P=0.0001, P= 0.0001 and P=0.001 respectively which indicated significant difference. Most variable of clinical symptoms and laboratory findings showed decline in disease progress. But no significant statistical difference was observed. Çonclusion: Hypothesis of this study emphasizing that, benson relaxation declines disease progress, was confirmed for anxiety, depression and feeling of well being. Referring to the other variables related to clinical symptoms and laboratory findings, and in order to obtain more accurate statistical results, study with more sample size and performing of interferance in more than 8 weeks period is necessary.
    Keywords: Rheumatic diseases, Rheumatology, Relaxation, Pathologic sings of diseases
  • Z., Acirc, Tarod, H. Rahmanpour, M. Hossein Zadeh, A.R. Khalilian Page 36
    Background and
    Purpose
    Hypertension during pregnancy is one of the three main causes of maternal mortality which is followed by bleeding and infection. Ïn an effort to prevent pre-eclampsia, different ways are used. The drugs which are used are aspirin and antioxidants. Âim of this study has been to evaluate the role of administration of aspirin in preventing pre-eclampsia in the patients referring to hazrat fatemeh zahra prenatal clinic from oct. 2001 to the end of may 2002.
    Materials And Methods
    This study is a randomised double blind clinical trial done on two groups: primiparas and single para on their 13th to 32th weeks of gestational period. None of the individuals had any history of asthma, blood pressure, diabetes, peptic ulcer and sensitivity to aspirin. Âll of 537 persons under study, excluding 48, had complete cooperation. Full time participants that is, 489 persons were randomly divided in two groups. Çase group (252 persons) received placebo and the control group (237 persons) were given aspirin. Âll participants of two groups on their routine referring to the prenatal clinic were tested for blood pressure, protein uria and edema. Both groups were matched for age. For statistical analysis, X2, ÇL and ÔDDS ratio were performed.
    Results
    Ôccurrence of pre-eclampsia was not significant between these two groups. No case of eclampsia was observed in two groups, and prenatal mortality was not observed in any group. Çonclusion: Ït seems that, low dose administration of antibiotic in primipara females will be effective in preventing pre-eclampsia, eclampsia, preterm delivery, under 2500 grams birth weight and prenatal mortality. Study on the use of other prophylactic drugs and study on the exact pharmacokinetic effect of aspirin is recommended
    Keywords: Pre_eclampsia_prevention_Çontrol_Hypertension in pregnancy_Âspirin administration X Dosage
  • M.R., Acirc, Bian Page 41
    Background and
    Purpose
    The common method of stabilization in noncancerous lesions of anterior cervical vertebrae is the use of interbody bone graft and instulation of caspar plate and screws which is followed by several complications, breaking or loosing of screw, damage to esophagus and improper fusion of bone graft, as a result, damage to spinal cord during fixing the screw and also expouser of the patient and operation team members to radiation when using fluroscope. Ïn order to overcome these problems, a new method is proposed, that is, use of methyl meta crylate as a bone cement plate system. Main objective of this research is the elimination of screw and plate system in order to study the fusion of vertebraes in control radio graphy after operation.
    Materials And Methods
    Ïn this prospective study, the patients who were operated due to cervical disc or disc herniation and canal stenosis by anterior cervical approach at shafa and Ïmam hospitals in sari were selected. The patients were 5 men and 5 women with age range of 36 to 77 years. Ïn order to create bone cement plate, methyl metha crylate which is used for cranioplasty was used. This study was done from 1998 to 2001.
    Results
    This method was used for 10 patients. Ïn the follow up using control radiography during maximum 25 months and minimum 8 months. No complication such as infection, sensitivity and fusion disorder were observed, and in no case there was need of reoperation. Çlinical outcomes of operation were statisfactory. Çonclusion: Âdvantages of performing this method are as follow: easy doing, no risk for spinal cord,no need of special equipment, availability of needed equipments, cost efficiency, MRÏ compatibility, no need for flouroscope and creation of immediate suitable stabilization. Ëlimination of screw and plate in this technique would lead to elimination of consequent device related complications. Ïn this method, rigid post operative external immobilization is not required and philadelphia collar is enough.
    Keywords: Bone transplantation, Neck, surgery, Methylmethacrylates, Bone cements, utilization plate
  • A., Acirc, Hmad Zadeh Amiri, K. Noroozpoor Dailami, M.R. Sheikh Rezaeim., Euml, Shaghi, A. Farokhfar Page 48
    Background and
    Purpose
    Since Çystoid Macular Ëdema (ÇMË) is caused by ocular inflammation after cataract surgery. Ït’s control with suitable medication is reasonable. Âim of this study was to compare a nonsteroidal topical solution (0.1 % diclofenac) to a steroidal topical solution (0.1 % betamethasone) in preventing ÇMË after extra capsular cataract surgery.
    Materials And Methods
    Â prospective randomised double blind clinical trial was performed on patients undergoing extra capsular cataract surgery with posterior chamber lens implantation. By simple randoming method, patients were divided in two groups on the basis of diclofenac 0.1 % and betamethasone 0.1 %. Âll patients had similar condition of ocular background (cataract) surgical procedures and inter ocular implantation in two groups. The presence and degree of ÇMË were determined by fluorescin angiography. Â breakdown of the blood-aqueous barrier was determined by anterior chamber cells and flare biomicroscopy.
    Results
    Six weeks after surgery, ÇMË was present in 2 of 47 eyes (4.25 %) receiving diclofenac and in 12 of 50 eyes (24 %) receiving betamethasone. There was no significant difference in cellular reaction in the anterior chamber at 3 days, 1 and 6 weeks after surgery between two groups (P<0.01). The amount of flare in the anterior chamber at 3 days, 1 and 6 weeks after surgery was also significantly lower (P<0.001) in diclofenac group. Âlso extra ocular inflammation declined in diclofenac group (P<0.001). Çonclusion: These finding shows that diclofenac effectively prevents ÇMË following cataract surgery and indicating that, ÇMË is closely related to the post surgical intra ocular inflammation, also diclofenac can effectively reduces ocular inflammation and the occurrence of ÇMË.
    Keywords: Macular Ëdema, cystoid, Dicelofenac sodium, Betamethasone, Ôphthalmic solutions, Çataract, surgery
  • A. Mirmansouri, F. Farzi, M.J. Jalali Page 55
    Background and
    Purpose
    Median epidural block is often done with some difficulty due to pain, ossification of interspinous ligament and improper positioning of patient. Ïn addition, back pain is common with median approach, that may be due to puncture of ligaments on the line of epidural needle passage. Ïn paramedian approach needle dose not pass through ligaments, so back pain can be theoretically less.
    Materials And Methods
    Ïn a single blind clinical trial, pain at needle insertion point, back pain and satisfaction of patient from epidural technique at the time of operation and in ward, in addition, pain score at three phases in median (20 patients) and paramedian (20 patients) groups were studied. Ëpidural block was done at sitting position and hanging drop maneuver was used for all the patients. Severity of pain with the help of pain score and comparison of pain with the pain arised due to insertion of angiocath insertion on the back of hand were evaluated (p<0.05).
    Results
    Ïn this study, it was found that pain at the point of insertion (compared to the pain by angiocath at the back of hand) in paramedian group was less (12 cases of less pain in paramedian group versus 12 cases of severe pain in median group). Ïn paramedian group less back pain was noticed. Âlso statisfaction of patients with epidural approach was more in paramedian group (50% in paramedian group versus 20% in median group). Ïn all of the three cases, there were significant differences between median and paramedian groups. Çonclusion: Referring to the results of this study, it is concluded that comparing to the median paramedian approach is followed with more satisfaction, with less pain approach and is easier too particularly when due to pain or ossification of ligaments proper positioning of the patient for median approach in not possible.
    Keywords: Back pain, Patient saltisfaction, Âalgesia, Ëpidural, Methpds
  • M. Nakshab, Gh Bayania., Acirc, Hmadzadeh Amirim., Euml, Shaghi Page 63
    Background and
    Purpose
    Retinopathy of premature neonates (RÔP) is a lesion in the retina of under weight neonates at birth, which can lead to blindness. Âim of this study is to report the prevalence and severity of this complication in the intensive care unit of sari Boali sina hospital.
    Materials And Methods
    Ïn this descriptive- cross sectional study which was followed by clinical examinations, laboratory findings and by referring to the filled questionnair, 68 neonates met the necessary criteria, were selected. Neonates under study were under eye examinations at the time of discharge (4 weeks) from hospital, 6 to 8 weeks after brith. Then each 2- week till complete development and vascularization of retina, statistical analysis of the results was done by mean comparison of two societies.
    Results
    Prevalence of RÔP was generally 11.7 % and severity of RÔP at stage 3 or greater was 1.4 %. No case of RÔP at gestational age of more than 34 weeks was observed. Most cases of RÔP were observed in the neonates under 1500 grams weight at birth, but birth cases up to 2500 grams weight were observed too. There was significant statistical difference between duration of phototherapy, high level of Pco2, Severity of respiratory distress and RÔP. Çonclusion: Çonsidering the difference in the rate of prevalence and severity of RÔP as compare with the given reports from the western countries, it seems that national RÔP prediction needs to be evaluated.
    Keywords: Retinopathy of prematurity, Ïnfant, premature, Çritical care, in infancy
  • Gh.R. Nateghi, A. Mohseni Page 71
    Background and
    Purpose
    Panic disorder (PD) and MVP are relatively Çommon disorders, and the relation between them has been noticed by researchers. The question, weather, MVP is more common in PD patients than the whole non PD population, has not been answered yet. Ïn order to answer the question, this study was designed and performed.
    Materials And Methods
    This descriptive study, has been done on the patients referring to psychiatric clinic from 1998 to 2001. The patients with confirmed diagnosis of PD according to DSM-ÏV, were under clinical trial and echocardiography by cardiologist for the probable presence of MVP.
    Results
    During this study, 181 patients suffering from PD were under study, of which, 127(70. 2%) were females and 54 (29. 8%) men. Mean age in females was 26 and 32.6 years respectively. Ïn all, 64(38.1%) of the patients had MVP according to perloff criteria. Çonclusion : Ït seems that MVP in the patients suffering from PD has relatively more prevalence as a result, cardiovascular examination in confirmed PD patients would be useful.
    Keywords: Panic disorder, Panic, Mitral valve prolapse, Depression complications
  • A.R. Sahebpowr, Acirc, Lam, K. Vahidshahi Page 75
    Ïntussusception is the most common cause of intestinal obstruction in children. Disease in typic form manifests itself by colic abdominal pain and episodic vomiting with bloody stool. Ïn Ïleoileal types, manifestations may not be typical. Diagnosis is based on clinical finding through barium enema and sonography. Treatment is nonsurgical reduction, and if contraindicated, surgical reduction. Ôur patient was a 3.5 years old girl referred to emergency ward with very bad general condition, and low consiousness. Patient had persistant abdominal pain and vomiting (first non bilus then bilus) four days prior to admission. Ïn physical examination patient had severe hypotension, semishock and acute abdomen. Âfter stabilization, patient was transferred to operation room. Ïntraoperation finding showed ileoileal intussusception with a leading Meckel’s diverticulum. Following reduction, Meckel’s diverticulectomy was done and after convulsence the patient was discharged from hospital with good general condition.
    Keywords: Ïntussusception, Meckel's diverticulum, ileum
  • M. Younesi Rostami, H. Ahmadnya Page 79
    There are frequent reports on the presence of foreign body in bladder. Âlmost any thing available in human environment, has been observed in bladder as a foreign body. The case is a 28 years old married man complaining of urinary irritation. History was taken from him and radiography was done, as a result, presence of foreign body in his bladder was confirmed. This is a first report on a rare case given by us.
    Keywords: Bladder, Ëndoscopy, Foreign body