فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 37 (زمستان 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/11/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شهلا ظهیری، عبدالرحمن دزفولیان، محمدرضا پنجه شاهین، محمد حیات مبینی، فرزانه دهقانی صفحه 1
    سابقه و هدف
    سیس پلاتین دارویی است که به طور گسترده جهت درمان تومورهای بدخیم مانند سرطان های تخمدان، بیضه، مثانه و غیره به کار می رود. مصرف این ترکیب به علت عوارض جانبی زیادی که روی اعضاء مختلف به ویژه کلیه ها می گذارد محدود می باشد. از آنجا که سمیت کلیوی حاصل از این دارو تاکنون به لحاظ شواهد آزمایشگاهی (افزایش غلظت BUN و کراتینین سرم) و هیستوپاتولوژیکی مورد بررسی و اثبات قرار گرفته هدف از این تحقیق معرفی و به کارگیری تکنیک استریولوژی جهت اثبات این امر می باشد.
    مواد و روش ها
    سه گروه از موش های صحرایی نر به طور تصادفی جداسازی و به گروه های ده تایی تقسیم شدند. به گروهی سیس پلاتین به میزان mg/kg5/7 حل شده در حلال و به گروه کنترل معادل آن حلال دارو یعنی سرم فیزیولوژی از طریق داخل صفاقی تزریق گردید. گروه سوم دارو را به شکل مزمن به میزان mg/kg25/1 به مدت 5 روز متوالی دریافت نمود. گروه های اول و دوم 96 ساعت پس از تزریق و گروه سوم همین زمان پس از آخرین تزریق مورد کالبدشکافی قرار گرفتند و کلیه های راست آنان پس از توزین و قرار گرفتن در فیکساتیو مراحل آماده سازی بافت برای آنالیز میکروسکوپی را جهت تخمین حجم نمونه بر اساس اصل کاوالیه گذراندند.
    یافته ها
    مطالعات نشان می دهند نه تنها به لحاظ هیستوپاتولوژیک سیس پلاتین موجب آسیب سلولی عمدتا در لوله های پروکسیمال کلیوی و بافت بینابینی عضو گردیده بلکه آنالیز میکروسکوپی و تکنیک استریولوژی افزایش اندازه و هیپرتروفی تمامی بخش های کلیه (افزایش حجم کامل عضو، کورتکس و مدولا) را نشان می دهد که به طور بارزی نشانگر آسیب این عضو می باشد، هرچند که در دوز مزمن آسیب های کمتری قابل مشاهده می باشد.
    استنتاج
    به کارگیری تکنیک استریولوژی می تواند به عنوان ابزاری مفید جهت اثبات نحوه عمل داروها مورد استفاده قرار گرفته، و حتی در مواردی که سایر یافته ها کمک چندانی ننمایند، این تکنیک می تواند شاهدی موثر و کارآمد در این خصوص باشد.
    کلیدواژگان: استریولوژی، سیس پلاتین، مسمومیت کلیه، اصل کاوالیه
  • رمضانعلی دیانتی تیلکی، سیمین ناصری، سیدمحمود شریعت صفحه 11
    سابقه و هدف
    کادمیوم یکی از فلزات سنگین سمی است که از راه های مختلف نظیر پساب های صنعتی، خانگی، کشاورزی و مکان های دفن غیربهداشتی مواد زاید شهری و صنعتی وارد منابع آب می شود. بررسی ها نشان می دهد آب های سطحی یا زیرزمینی در بعضی از مناطق اطراف منابع آلاینده، در مقادیر 1/0 تا 1 میلی گرم بر لیتر به کادمیوم آلوده می باشند. درباره تعیین ایزوترم ها و عوامل موثر بر آن مربوط به حذف غلظت های کم کادمیوم (موجود در منابع آب آلوده شده) با استفاده از کربن فعال تحقیقی صورت نگرفته است. هدف از این تحقیق تعیین ایزوترم های جذب کادمیوم روی کربن فعال دانه ای، تعیین اثرات دما و pH آب روی ایزوترم های جذب و همچنین تعیین میزان کارآیی ستون کربن فعال در حذف کادمیوم از آب بوده است.
    مواد و روش ها
    وزن های مشخصی از کربن فعال (05/0 تا 7/0 گرم) به 250 میلی لیتر آب حاوی غلظت معین کادمیوم (2/0 تا 5 میلی گرم بر لیتر) موجود در ارلن مایرها به طور جداگانه اضافه شد و pH آنها در مقدار مورد نظر تنظیم گردید. ارلن ها در داخل انکوباتور یخچال دار مجهز به تکان دهنده (شیکر) قرار گرفتند و دمای مورد نظر تنظیم شد. به منظور تعیین زمان به تعادل رسیدن جذب، ارلن ها به مدت زمان های مختلفی از 30 دقیقه تا 6 ساعت در انکوباتور تکان داده شدندکه پس از هر بار میزان کادمیوم محلول باقی مانده پس از صاف کردن نمونه ها مطابق روش استاندارد به وسیله دستگاه جذب اتمی مورد اندازه گیری قرار می گرفت. با استفاده از داده های مربوط به آزمایشات تعیین ایزوترم ها، سینتیک جذب کادمیوم روی کربن فعال، اثر میزان کربن فعال بر سرعت جذب، اثر غلظت اولیه کادمیوم بر راندمان جذب، و همچنین اثرات تغییر دما و pH بر ایزوترم ها تعیین گردید. میزان جذب کادمیوم روی ستون کربن فعال در شرایط کار، با میزان پیش بینی شده از روی ایزوترم مقایسه شد. منحنی های نقطه شکست مربوط به عبور آب حاوی کادمیوم برای غلضت 26/0 میلی گرم بر لیتر در زمان تماس بستر خالی (EBCT) برابر 30 دقیقه و برای غلظت 59/0میلی گرم بر لیتر در دو زمان تماس 30 و 60 دقیقه رسم گردید.
    یافته ها
    با افزایش pH و افزایش دما میزان جذب کادمیوم روی کربن فعال افزایش یافت. با افزایش غلظت اولیه کادمیوم با این که میزان جذب آن روی واحد وزن کربن فعال () زیاد شد، اما راندمان حذف آن روی مقدار مشخصی از کربن فعال کاهش یافت. جذب کادمیوم روی کربن فعال از معادله سینتیک درجه اول تبعیت کرد. با افزایش میزان کربن فعال سرعت جذب کادمیوم افزایش یافت. برای غلظت 26/0 میلی گرم بر لیتر کادمیوم، نقطه شکست پس از عبور آب به میزان55 برابر حجم بستر خالی و برای غلظت 59/0 میلی گرم بر لیتر پس از عبور 40 برابر حجم بستر خالی اتفاق افتاد. میزان جذب کادمیوم روی ستون کربن فعال بیشتر از میزان پیش بینی شده از ایزوترم بود.
    استنتاج
    گر چه حذف کامل 26/0 و 59/0 میلی گرم بر لیتر کادمیوم از آب به وسیله ستون کربن فعال امکان پذیر است اما نقطه شکست در منحنی مربوط به عملکرد ستون نسبتا زود فرا می رسد.
    کلیدواژگان: کادمیوم، کربن، آلاینده های آب
  • محمد جعفر صفار، فرشاد نقش وار، احسان علایی صفحه 20
    سابقه و هدف
    عوامل مولد عفونت های حاد مجاری تنفسی تحتانی در کودکان متعدد و میزان نقش آنان براساس سن بیماران، ماه های سال، مناطق جغرافیایی و روش های تشخیصی به کار گرفته شده متفاوت می باشد. هدف از این مطالعه تعیین میزان نقش ویروس های سن سی شیال تنفسی و آنفلوآنزا در عفونت های حاد مجاری تنفسی تحتانی در کودکان بستری شده در استان مازندران می باشد.
    مواد و روش ها
    کودکان 1 ماهه الی 10 ساله با عفونت حاد مجاری تنفسی تحتانی بستری در بخش های اطفال بیمارستان بوعلی سینا ساری و امیرکلا بابل از نظر عوامل ویروسی سن سی شیال تنفسی و آنفلوآنزا A و B مورد بررسی با روش ایمونو فلورسانت غیر مستقیم از ترشحات حلقی- بینی نازوفارنکس قرار گرفتند. سپس رابطه آنان با یافته های بالینی، آزمایشگاهی، رادیولوژی، فعالیت فصلی و گروه های سنی درگیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تعداد 150 کودک با طیف سنی 1 ماهه الی 8 ساله طی 7 ماه دوران مطالعه (آذر ماه 1380 لغایت خرداد ماه 1381) بستری گردیدند. از 33 نفر آنان (22 درصد کل) تعداد 37 ویروس جدا گردید (در 4 مورد دو ویروس با همدیگر بودند). میزان فعالیت ویروس سن سی شیال تنفسی در 18 مورد (12 درصد کل) که بیشترین میزان فعالیت در آذر لغایت بهمن 80 و آنفلوآنزا A در 14 مورد (3/9 درصد کل) و آنفلوآنزا B در 5 مورد (3/3/ درصد کل) که فعالیت عمده انان نیز ماه دی بوده و بیشترین گروه سنی مبتلا کودکان کمتر از 2 سال با 73 درصد کل بوده است.
    استنتاج
    ویروس های فوق نقش قابل توجهی در ایجاد عفونت های مجاری تنفسی کودکان خصوصا کودکان کمتر از 2 سال دارند. تفاوت بالینی و آزمایشگاهی قابتل توجهی بین دو گروه عوامل مثبت و منفی یافن نگردید. توصیه می شود مطالعه وسیعتر با طول دوره چند ساله انجام تا نقش عوامل مختلف در ایجاد عفونت های حاد مجاری تنفسی تحتانی شناخته شود و رابطه آنان با نشانه های بالینی و آزمایشگاهی مختلف جهت تعیین سیاست های درمانی و پیشگیری تجربی مشخص گردد.
    کلیدواژگان: عفونت های مجرای تنفسی، آنفلوآنزا، ویروس سن سی شیال تنفسی
  • سید حمزه حسینی، حسین رضازاده صفحه 28
    سابقه و هدف
    علی رغم پیشرفت علوم و فن آوری و تلاش های اصولی در جهت کاهش معلولیت، متاسفانه حدود ده درصد از کودکان سنین مدرسه در هر جامعه ای استثنایی هستند و از نظر جسمی، ذهنی و روانی با همسالان خود تفاوت چشمگیری دارند. در کشور ما نیز با توجه به درصد جمعیت پایین تر از بیست سال، حدود دو میلیون کودک استثنایی وجود دارند که خانواده های آنان در پذیرش معلولیت کودک خویش به کمک و حمایت نیازمند می باشند. لذا ضرورت دارد تا به نیاز سنجی به عنوان فرآیند جمع آوری و تحلیل اطلاعات در امر برنامه ریزی، آگاهی و تعیین اهداف و ارایه خدمات مورد نیاز به خانواده های مذکور توجه شود. پژوهش حاضر نیز بر اساس بررسی و مقایسه نیازهای روانی اجتماعی والدین دانش آموزان عقب مانده ذهنی، تالاسمی و عادی شهرستان ساری طرح ریزی شده است.
    مواد و روش ها
    آزمودنی های پژوهش شامل سه گروه از والدین دانش آموزان پسر عقب مانده ذهنی، تالاسمی و عادی مقطع ابتدایی در شهرستان ساری بوده اند. در هر گروه تعداد 30 نفر دانش آموز انتخاب و سپس والدین آنها شامل 30 نفر پدر و 30 نفر مادر و در مجموع 180 نفر بر اساس پرسشنامه نیاز سنجی خانواده در شش حوزه روانی اجتماعی، شامل نیاز به اطلاعات، حمایت، توضیح دادن به دیگران، خدمات اجتماعی، مالی و عملکرد خانواده مورد سنجش و مطالعه قرار گرفته اند.
    یافته ها
    مقایسه نیازهای والدین در گروه های سه گانه نشان می دهد که نیاز والدین دانش آموزان عقب مانده ذهنی با میانگین 71/48 بیشتر از نیاز والدین دانش آموزان تالاسمی با میانگین 74/40 بوده است و میانگین این دو گروه خیلی بیشتر از والدین دانش آموزان عادی با میانگین 81/13 می باشد. همچنین مقایسه نیازهای والدین دانش آموزان عقب مانده ذهنی با یکدیگر بیانگر آن است که در بین شش نیاز مورد بررسی در نیاز به اطلاعات، حمایت و مالی 001/0 < P است؛ ولی در سه نیاز دیگر تفاوت مشاهده شده، معنی دار نبوده است. بین نیازهای پدران و مادران دانش آموزان تالاسمی و همچنین دانش آموزان عادی تفاوت معنی دار وجود نداشته است.
    استنتاج
    وجود کودک معلول در خانواده می تواند باعث تشدید نیازهای روانی اجتماعی والدین آنها گردد و نیازهای این قبیل والدین خیلی بیشتر از والدین دارای کودکان عادی است. همچنین هر چقدر سطح معلولیت بیشتر و چندگانه باشد، خانواده ها نیازهای بیشتری را طلب می کنند.
    کلیدواژگان: عقب مانده ذهنی، روابط والدین و کودکان، تالاسمی، کودکان استثنایی
  • سید عبدالله موسوی صفحه 34
    سابقه و هدف
    هیپوسپادپاس به مفهوم قرارگیری سوراخ مجرای ادار در زیر آلت تناسلی پسر می باشد. این محل از گلانزتا پرینه متغیر است. برای اصلاح این آنومالی تاکنون بیش از 200 روش ابداع شده که همگی با درصد قابل توجهی عود همراه بوده اند. آقای Snodgrass در سال 1994 روشی را ارایه داد که با حداقل عوارض به بهترین نتایج دست می یابیم. هدف از انجام این تحقیق آزمون عملی تکنیک TIP براساس تجربیات آقای Snodgrass می باشد، به خصوص که تاکنون آماری به این وسعت در ایران منتشر نشده است.
    مواد و روش ها
    نوع مطالعه به شکل آینده نگر و cose sevies است. جمعیت مورد مطالعه شامل بیماران مراجعه کننده به درمانگاه جراحی اطفال بیمارستان مرکز طبی کودکان و بهرامی با شکایت هیپوسپادیاس می باشند. حجم نمونه نیز 60 نفر بوده که توسط سه جراح ولی با تکنیک واحد صورت گرفته است. در این تکنیک Urethral.plate خود بیمار استفاده می شود و پساز Degloving و برش طولی کف آن توبولاریزاسیون صورت می گیرد.
    یافته ها
    در مجموع 60 بیمار از بهمن 79 لغایت مرداد 80 تحت بررسی قرار گرفتند. کمترین سن بیماران 7 ماه و بیشترین آن 12 سال بوده است (میانگین 3/4سال). نوع آن از ساب کرونال تا پنواسکروتال متغیر بوده و مدت پیگیری متوسط بیماران نیز 5 ماه بود. بیماران از نظر نتایج عمل بر اساس سن،کوردی، سابقه عمل جراحی قبلی و نوع هیپوسپادیاس بررسی شدند.
    استنتاج
    میزان شیوع فیستول پس از عمل جراحی رایج 10 تا 25 درصد می باشد که براساس نوع تکنیک و محل آن متغیر است. البته آمار منتشره در روش اخیر با پیگیری 7 ساله 72 بیمار که اکثرا دیستال بودند هیچ موردی از تنگی و فیستول مشاهده نشده است. این درصد در مورد انواع پروگزیمال 10 درصد و در مجموع 8/5 درصد ذکر شده است. در نتایج حاصله از مطالعه ما که اکثرا دیستال می باشند، این میزان در کل 9/4 درصد می باشد که درصد فوق به سابقه عمل جراحی قبلی و نوع هیپوسپادیاس مرتبط است (05/0P<) ولی با سن عمل و کوردی مرتبط نیست. درمجموع می توان گفت که تکنیک TIP یک روش منحصر به فرد، سریع و مطلوب از نظر زیبایی (cosmetic) و یک جایگزین مناسب برای تکنیک های قبلی می باشد.
    کلیدواژگان: هیپوسپادیاس، ناهنجاری های ادراری تناسلی، توبولاریزاسیون، جراحی دستگاه ادراری مرد
  • قهرمان محمودی عالمی، یدالله جنتی، سید افشین شروفی، محمدعلی حیدری گرجی، هدایت جعفری صفحه 39
    سابقه و هدف
    اضطراب تحصیلی منجر به اختلال در عملکرد تحصیلی، تخریب توانایی های هوشی و یادگیری، کاهش تفکر انتزاعی، و رکود استعدادها شده و همچنین با ایجاد معضلات اقتصادی، آثار زیانباری برای فرد، خانواده و اجتماع به بار خواهد آورد. روش های درمانی متعددی نظیر درمان های دارویی و غیردارویی جهت رفع اضطراب پیشنهاد شده است که یکی از درمان های غیردارویی(رفتاری)، آموزش قاطعیت می باشد. لذا با توجه به نتایج متناقض تحقیقات انجام شده در زمینه آموزش قاطعیت بر آن شدیم تا تحقیقی را دراین زمینه طراحی کرده و به اجرا در آوریم.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه کارآزمایی عرصه ای با گروه شاهد، با توجه به لیست دانش آموزان مضطرب ارایه شده از کمیته مشاوره اداره آموزش و پرورش شهرستان قائم شهر و با استفاده از پرسشنامه سنجش اضطراب تحصیلی برای دانش آموزان، تعداد 60 نفر از دانش آموزان دارای اضطراب تحصیلی شهرستان قائم شهر پس از همگن شدن، به طور تصادفی انتخاب و با روش قرعه کشی به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. برای گروه مورد در طی 6 هفته از قرار هفته ای یک جلسه یک ساعت و نیمه،آموزش قاطعیت اجرا و برای گروه شاهد هیچ گونه آموزشی در نظر گرفته نشد. سپس اضطراب تحصیلی دانش آموزان شهرستان قائم شهر مورد سنجش و مقایسه قرار گرفته است.
    یافته ها
    آزمون آماریt مستقل نشان داد که اختلاف اضطراب تحصیلی بین دو گروه مورد و شاهد به هنگام ورود به پژوهش و 6 هفته بعد از آن معنی دار بوده است(000/0=P،35/8=t). همچنین یافته ها بر اساس آزمون آماری t زوج بیانگر آن بود که کاهش میزان اضطراب در گروه مورد قبل و بعد از آموزش قاطعیت نسبت به گروه شاهد معنی دار بوده است(000/0=P،2/11=t).
    استنتاج
    با توجه به این که اضطراب تحصیلی بر عملکرد تحصیلی، اجتماعی، شغلی و کارآیی فردی تاثیر سوء دارد و طبق نتایج پژوهش 70 درصد دانش آموزان گروه های مورد و شاهد از اضطراب شدید رنج می بردند لذا پیشنهاد می شود که از آموزش قاطعیت به عنوان یک روش غیردارویی جهت کاهش اضطراب دانش آموزان استفاده شود.
    کلیدواژگان: اضطراب، دانش آموزان، آموزش خاص
  • سهیلا نظرپور، حسن عظیمی صفحه 46
    سابقه و هدف
    رعایت تنظیم خانواده به خصوص در گروه های سنی نوجوان و جوان از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف از این بررسی تعیین میزان استفاده از روش های پیشگیری از بارداری و نگرش زنان ازدواج کرده زیر 25 سال نسبت به تنظیم خانواده در غرب استان مازندران است.
    مواد و روش ها
    پژوهش به صورت توصیفی انجام پذیرفته است. 542 خانم ازدواج کرده زیر 25 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهری و روستایی به طریق نمونه گیری خوشه ایاز چهار شهرستان در غرب استان مازندران انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفتند.
    یافته ها
    شایعترین روش پیشگیری مورد استفاده، IUD (6/28 درصد) می باشد و مهمترین علت ترک روش قبلی یا عدم کاربرد روش پیشگیری، عوارض استفاده مطرح شده است. تعداد ایده آل فرزندان به عقیده اکثریت افراد (8/74 درصد)، دو فرزند بوده و اکثریت افراد نسبت به تعداد ایده آل فرزندان (59 درصد) و تنظیم خانواده (6/60 درصد) نگرش مثبتی داشتند. همچنین بین نوع روش پیشگیری مورد استفاده و یکسری از مشخصات دموگرافیکی شامل سن (02/0P<)، سن ازدواج (02/0P<)، تعداد کل حاملگی(0016/0P<)، تعداد کل فرزندان (001/0P<)، سطح تحصیلات (0006/0P<)، سطح تحصیلات همسر (0099/0P<)، شغل همسر (00001/0P<)، محل سکونت (00001/0P<) و شرایط سکونت (0001/0P<) همبستگی معنی دار آماری وجود دارد.
    استنتاج
    در جامعه پژوهش، شایعترین روش پیشگیری، IUD بوده و نگرش مثبتی نسبت به تنظیم خانواده وجود دارد. آموزش افراد جهت انتخاب صحیح روش و کاهش عوارض توصیه می شود که بهتر است قبل از ازدواج آغاز گردد.
    کلیدواژگان: پیشگیری از آبستن، تنظیم خانواده، نگرش، نگرش به سلامت و بهداشت
  • فاطمه چراغی، فرشید شمسایی صفحه 55
    سابقه و هدف
    درد یک تجربه مخرب و صدمه زا است و در خاطر نوزاد دچار درد باقی می ماند. بدون توجه به پاسخ های رفتاری و فیزیولوژیکی او در برابر محرکات دردناک نمی توان تنها از طریق مشاهدات فردی در رفع درد اقدام کرد. لذا این تحقیق با هدف تعیین نشانه های رفتاری و فیزیولوژیکی درد درنوزادان بستری در بخش های نوزادان، در سال 81-1380 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی می باشد. حجم نمونه 150 نفر برآورد و طی سه ماه و نیم این حجم تامین شد. ابزار گردآوری داده ها چک لیست بود که بر اساس تئوری سیناکتیو تکاملی آلس(اقتباس از تحقیق هاوارد و تابر) و ابزار بررسی درد نوزاد- شیرخوار(NIPS) ساخته لورنس تدوین شد.برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار EPI6 کمک گرفته شد.
    یافته ها
    3/73 درصد واحدهای مورد پژوهش از بین نشانه های فیزیولوژیکی، برافروختگی چهره در طول پروسیجرهای ناراحت کننده داشتند. همچنین میانگین ضربان قلب و تنفس در طول پروسیجرها نسبت به قبل از آنها افزایش محسوسی داشتند. از بین نشانه های رفتاری به ترتیب تغییر حالات چهره(3/97 درصد) گریه کردن(96 درصد) و تغییر الگوی تنفسی(3/93درصد) بیشترین نمره را کسب نمودند. فقط بین برافروختگی صورت و نوع پروسیجر ارتباط معنی داری مشاهده شد(01/0< P 025/0).
    استنتاج
    بررسی و اتخاذ تدابیر مناسب برای رفع درد نوزادان بستری، نیاز به یک چارچوب مشخص و استاندارد به عنوان یک راهکار تیمی یکسان دارد. از آنجایی که نوزادان قادر به ابراز کلامی درد خود نیستند، باید به پاسخ های فیزیولوژیکی و رفتاری آنان توجه نمود. با استناد به یافته های این تحقیق، از بین این نشانه ها، برافروختگی صورت، افزایش ضربان قلب، افزایش تعداد تنفس، گریه کردن، و تغییر الگوی تنفسی می توانند سرنخ های کلیدی برای بررسی درد باشند که نیاز به ابزار خاص و پیچیده ای برای سنجش ندارند.
    کلیدواژگان: درد، نوزادان، بیماری های نوزادان، نشانه های بیماری ها
  • علی قائمیان، ویدا نثارحسینی، مریم مبینی، ابوالقاسم عجمی صفحه 62
    سابقه و هدف
    برای مشخص ساختن وجود آنتی بادی های آنتی کاردیولیپین در بیماران دچار حوادث ایسکمی قلبی، مطالعه ای از نوع شاهد- موردی طرح ریزی گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 33 بیمار مرد مبتلا به آنزین صدری ناپایدار، 33 مرد دچار سکته حاد قلبی و 34 مرد سالم و بدون شواهد بیمار ایسکمیک قلبی به عنوان گروه شاهد مورد ارزیابی قرار گرفتند. دراین افراد سطح آنتی بادی کاردیولیپین از نوع IgG با روش ELISA اندازه گیری شد.
    یافته ها
    سطح کاردیولیپین(متوسط± انحراف معیار از غلظت نوری×1000) به ترتیب در بیماران آنژین صدری ناپایدار، سکته قلبی و گروه شاهد عبارت بود از 19/3±624±318±486، 202±239 P=0.0001 و F=15.74).
    استنتاج
    در این مطالعه ما آنتی ابادی کاردیولیپین در بیماران دچار حوادث حاد ایسکمی قلبی سطوح بالاتری داشته است.
    کلیدواژگان: سکته قلبی، آنتی بادی های آنتی کاردیولیپین، کاردیولیپین ها، ایسکمی قلبی
  • محمدرضا میری، فروغ شفیعی، علرضا حیدرنیا، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 67
    سابقه و هدف
    مشارکت مردان اساس موفقیت برنامه های بهداشت باروری و تنظیم خانواده است که این مسئله در جوامع سنتی خصوصا در بین عشایر از اهمیت ویژه ای برخوردار است این مطالعه با هدف تعیین دیدگاه های مردان عشایری نسبت به تنظیم خانواده براساس الگوی قصد رفتاری در مناطق عشایری شهرستان بیرجند انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مقطعی 400 نفر از مردان عشایری شهرستان بیرجند به روش نمونه گیری چند مرحله ای مورد بررسی قرار گرفتند.ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه ای بر مبنای متغیرهای الگوی قصد رفتاری شامل (نگرش نسبت به تنظیم خانواده - هنجارهای انتزاعی قصد رفتار آگاهی) بود که اطلاعات به روش مصاحبه از نمونه ها جمع آوری گردید و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 84/9+26/41 سال و میانگین بعد خانوار آنها5/2+64/6 است. همچنین میانگین نمره نگرش مردان عشایری از مجموع 19 نمره 74/5 و میانگین نمره آگاهی آنان از مجموع 18 نمره 14/4 بود که این مسئله مبین آگاهی و نگرش ضعیف مردان عشایری نسبت به تنظیم خانواده و روش های پیشگیری از بارداری بود. 5/42 درصد مردان مورد مطالعه هنوز مایل به داشتن فرزند بیشتر بودند،5/2 درصد مردان عشایری قصد استفاده از روش های پیشگیری از بارداری را توسط خودشان داشته و فقط 5 درصد آنان از روش های پیشگیری از بارداری مردانه استفاده می کردند و بیشترین روش مورد استفاده در این مناطق قرص های پیشگیری از بارداری بود (5/71 درصد)
    استنتاج
    یافته های به دست آمده این مطالعه ارتباط بین قصد با نگرش و آگاهی را تایید نمود و همچنین عوامل موثر برهنجارهای انتزاعی نیز مورد بررسی قرار گرفت بنابراین می توان استنباط نمود که الگوی قصد رفتاری دارای کاربرد بسیار خوبی در زمینه تنظیم خانواده به خصوص در فرهنگ های سنتی می باشد و پیشنهاد می گردد که جهت مطالعه رفتارهای باروری در مناطق روستایی و عشایری از این الگو استفاده گردد و آموزش های تنظیم خانواده نیز بر اساس این مدل انجام گیرد.
    کلیدواژگان: تنظیم خانواده، نگرش، پیشگیری از آبستنی
  • میرمحمد جلالی صفحه 75
    آدنوم غدد سرومنی یکی از نئوپلاسم های نادر و خوش خیم مجرای گوش خارجی است که در سنین میانسالی روی داده و سبب کاهش شنوایی می گردد. گاهی مواقع این نئوپلاسم دچار دژنراسیون بدخیم می گردد. از اینرو جهت درمان آن اکسیزیون وسیع موضعی توصیه می شود. در این مجموعه ضمن معرفی یک مورد آدنوم غدد سرومنی خصوصیات نئوپلاسم های خوش خیم و بدخیم غدد سرومنی بحث می شود.
    کلیدواژگان: سرومن، گوش خارجی، سرطان های گوش، کانال گوش
  • ابراهیم نصیری، محمدرضا خواجوی، یوسف مرتضوی صفحه 80
    ادم ریه با فشار منفی (NPPE) عارضه ای است که به دنبال رفع انسداد حاد راه هوایی فوقانی و فشار منفی داخل قفسه سینه ممکن است بروز کند و شیوع آن کمتر از 09/ 0 درصدبیمارانی است که تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرند.
    این عارضه گاهی اوقات به دنبال رفع سریع انسداد های مزمن راه هوایی، ممکن است ظهور نماید. موارد ما شامل پنج مرد جوان 20 تا 33 ساله می باشند که تحت عمل جراحی هرنیورافی، بینی و اندام ها در طی سال های 78 لغایت 80 در بیمارستان های ابن سینا تهران و بوعلی ساری قرار گرفته اند. این بیماران بعد از خارج کردن لوله تراشه دچار لارنگوسپاسم شده بودند و حداکثر بعد از 2 دقیقه رفع انسداد شدند اما تا حداکثر 30 دقیقه بعد از رفع انسداد دچار علایم دیسترس تنفسی و NPPE شدند که بلافاصله اقدامات درمانی مناسب انجام گرفت و در ICU تحت مراقبت قرار گرفتند. پیشنهاد می شود در برخورد با هر نوع انسداد راه هوایی فوقانی به دنبال بیهوشی و عمل جراحی سریعا اقدام درمانی مناسب انجام گیرد و بعد از رفع انسداد حداقل تا 6 ساعت بیماران تحت نظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: ادم ریه، انسداد راه تنفس، لوله گذاری نای، اسپاسم حنجره
|
  • Sh Zahiri, A.R. Dezfolyan, M.R. Panjeh Shahin, M. Mambini, D. Dehghani Page 1
    Background and
    Purpose
    Çisplatin is a drug which is used extensively for treatment of malignant tumors such as, ovarian, testicular and bladder cancers etc. Üsing of this drug due to it’s high side effects for different organs, particularly kidnies is limited. Since nephrotoxicity of this drug has been confirmed histopathologically and laboratory (increase in BÜM and serum creatinine level). Âim of this study is to introduce and apply stereologic technique in order to prove nephrotoxicity.
    Materials And Methods
    Three groups of male rates were isolated randomly and were divided in three groups. To one group 7.5 mg/kg of dissolved cisplatin and to the control group same amount of the solution (normal saline) was injected intraperitonealy. The third group received 1.25 mg/kg of the drug chronic form for 5 days. To the animals of the first and second groups, 96 hours after injection and the third group, after the last injection were disected for kidney. The right kidnies were removed, weighed and kept in fixator. Âfter processing for microscopic preperation the size of kidney was estimated by cavaliei method (sterological technique).
    Results
    The results indicate that not only histopathologically cisplatin causes cellular damage mainly in proximal tubes of kidney on interstitial tissues but also microscopic observation and stereological technique show hypertrophy of all parts of the kidney which is clear indicator of damage to this organ. Though in chronic dose less damage is observed. Çonclusion: Therefore, application of stereological technique can be used as useful method for proving the mechanism of action of this drug, and when, even the other findings can not be that much helpful, this technique can be effective and efficient evidence in this particular case.
    Keywords: Ësteriology, Kidney Poisoning, Sisplatin
  • R.A. Dyanati Tilki, S. Naseri, M. Shariat Page 11
    Background and
    Purpose
    Çadmium is one of the toxic elements which contaminate water resources through industrial, domestic, agricultural effluents and un hygienic burdening of industrial and urban waste materials. Studies shows that surface and subsurface waters in some areas near to the pollutant sources are contaminated with cadmium 0.1 to 1.0 mg/l. No study has been done about omiting the low concentrations of cadmium (poresent in the contaminated resources) with the help of activated carbon, determination of isotherms and the influencing factors on it. The aim of this study was to determine cadmium absorption isotherm on activated granular carbon GÂÇ, and also determine the effect of temperature and water pH on absorption isotherms. Ând finally determine the rate of efficacy of using activated carbon column in omition of cadmium from water.
    Materials And Methods
    Çertain weights of activated carbon (0.05-0.07 gram) were added seperately to 250 ml of water with certain concentration of cadmium present in flask and pH was adjested, the flasks were kept in refrigerated incubater equiped with shaker, temperature was edjusted. Ïn order to determine the time equilibrium of abserption, the flasks were shaked with duration of 30 minutes to 6 hours in incubator. Ât each time interval the concentration remained cadmium in solution after fillration of the samples were measured according to the standard by atomic absorption mwthod. With the help of data concerning experiments on determination of isotherms, synthetic of cadmium absorption on sctivated carbon, the effect of activated carbon on the speed of absorption, effect of initial cadmium concetration on coefficient of absorption. Âs well as the effect of temperature changes and pH on isotherms was determined. The rate of cadmium absorption on activated carbon column at work conditions, was comared with the expected rate on isotherm. Break through curves related to cadmium containing water for concontration of D.26 mg/L. for at the of ËBÇT for 30 minuts and for the Çoncentration of 0.59 mg/Li for at two contact time of 30 and 60 minuts were plotted.
    Results
    The rate of cadmium absorption on activted carbon increased with increasing in pH and temperature. Though by increasing initial concentration of cadmium the rate of its absorption on Ünit Weight of autivated carbon(9) increased. But removing efficiency Çertain amount of activated Çaobon declined. Çadmium absorption on activated Çarbon Fllew the first order of kinetic. By increasing the rate of cutivated Çarbon, absorption of Çadmium increased. For Çoncentration of of Çadmium, the break through offer passing water was 55 folds more on bed volume and for Çocentration of 0.59 mg/Lifor after Passing was 40 fold of volume accured The rate of Çadmium uptake on Çolumn of Gac was more than the expected rate of isotherm. Çonclusion: Though Çomplate removal of 0.26 mg/Lifor and 0.59 mg/Lifer of Çadmium of water through activated Çarbon column is possible. But the break through in the plot related to the performance of the Çolumn is partially happens soon.
    Keywords: Ç, admium, Ç, arbon, Water pollutants
  • M.J. Saffar, F. Naghshvare., Acirc, Laee Page 20
    Background and
    Purpose
    The acute lower respiratory tract infective agents in children are different. The rate of their role in causing infection differs with the age of patients, season, geographical areas and diagnostic methods. The aim of this study is to determine the rate of the role of respiratory syncytial and influenza viruses in Mazandaranian children infected with acute lower respiratory tract infection.
    Materials And Methods
    Çhildren with the age range of 1 month to 10 years, infected with lower respiratory tract infection and admitted in pediatric ward of Boali Sina(Sari) and Âmir kola(Babol) hospitals were under study for detection of respiratory syncytial and influenza Â.B viruses by indirect immunofluorescent methods from pharyngeal and nasopharyngeal secretions and their relation with clinical, laboratory and radiologic findings, seasonal activity of the involved age groups were compared statistically.
    Results
    150 admitted children with the age ranges of 1 month to 7 months were under study. Duration of research was 7 months, starting from september to march. 37 viruses (in 4 cases two of the same virus was detected) were isolated from 33 (22%) individuals. Ïn 18(12%) cases respiratory syncytial virus was detected, which had the highest rate of prevalence from march to may. Ïnfluenza  virus in 14(9.3%) cases and Ïnfluenza B virus in 5(3.3%) cases had the highest prevalence in march. Ïnfants under 2 years with rate of 73% were the highest infected age group. Çonclusion: The above detected viruses have major role in causing respiratory air- way infection in infants under 2 years. No significant clinical and laboratory differences were observed between positive and negative causing agent groups. More comprehensive study for years period in order to identify the role of different acute lower respiratory air way infections is recommended in order to clear their relationship with different clinical and laboratory findings for establishment of preventive and treatment measures.
    Keywords: Respiratory tract infections, Ïnfluenza, Respiratory syncytial viruses
  • S.H. Hosseini, H. Rezazadeh Page 28
    Background and
    Purpose
    Despite the development in sciences and technology and proper efforts in decreasing the number of disabilities, unfortunately about 10% of school going children in every society are disable and are quite different mentally, physically and intellectually from the same age group children. Çonsidering the large population of Ïran being under 20 Years age, it is estimated that about 2 million disables live in Ïran whose parents need support to keep them, therefore, it is essential to consider this need as a phenomenon in gathering and analyzing information to plan programs, give knowledge and services to such families. This study has been designed in order to evaluate and compare the psycho-social needs of the parents with mental retarted, thalassemic and normal students in Sari township
    Materials And Methods
    Subjects for the study comprised three groups who were the parents of the mental retarted, thalassemic and normal students studying at primary schools of Sari township. Ëach group consisted 30 students, 30 fathers and 30 mothers. Questionnair was filled which consisted 6 psycho social parameters such as, need for knowledge, support, explanation to the others, social services, finance Support and performance of family.
    Results
    Â comparison on the needs of the parents in three-group indicates that, the need of mental retarted students’ parents (with mean 48.71%) is more than the needs of the thalassemics parents (with mean 40.74%). Ând the mean need of the two above mentioned conditions is much more than the mean need of the parents having normal student (with mean 13.81%). Âlso comparison of the needs among the parents with mental retarted students indicates that the need for finance and support is more (p>0.001). No difference was observed in three parameters. Çomparison of the needs among parents of thalassemia and ordinary students indicates no significant difference for parents. Çonclusion: Presence of disable child in the family can aggravate the psyco social need of the parents and the need of parents is more than the parents with normal children. Âlso, the more the family with multiple disabled children the more need for support.
    Keywords: Mental Retardation, Parent, child Relations, Thallassemia, Çhild, Ëxceptional
  • S.A. Mosavi Page 34
    Background and
    Purpose
    Hypospadiasis is defined for the procedure using a tubularized incised plate (TÏP). The site of surgery varies from clangeta to pereania. For correction of this anomaly, more than 200 methods have been tried, all of them followed by significant recurrency. Snodgrass has introduced a method with less side effect and best results in 1994. The aim of this study is to try TÏP, because no report has been given on this technique in Ïran until now.
    Materials And Methods
    This is a retrospective clinical trial. The patients with complain of hypospadisis referring to Markas Tebi and Bahrami hospitals were under study. Sixty patients by three surgeons with the same technique were operated. Ïn this technique the Ü. plate of the patient was used. Tublarization was performed after degloying and longitudinal incision of the plate.
    Results
    Ürethroplasty was performed in 60 patients from february to august 2001. Âge of the patients varied from 7 months to 12 years (mean age=4.3). Ït’s kind varied from subcronal to penvascrotal, duration of follow up is for five months. The patients were evaluated on the basis of age, cordy, administration of preoperative testestrone hormone, history of operation and the kind of hypospadisis Çonclusion: Prevalence rate of fistula after the commonly used technique of surgery is (0-25%). This figure varies based on the kind of technique and the site of surgery. Snodgrass finding indicates that there was no observation of any fistula and obstruction in 72 patients, most of them with distal problem with 7 years of follow up. For progximal case, this percentage for various proximals is 10% which in total is mentioned to be 5.8% the results of our study with most of distal cases was in total 4.9% which is associated with the history of operation and kind of hypospadias (p<0.05). But is not related to age of cordy operation and injection of hormone. Ïn total in can be said that TÏP is a unique, and quick method also suitable for cosmotical point of view, and a proper alternative for the previous techniques.
    Keywords: Hypospadias, Ürogenital Âbnormalities, Tubula rization, Surgery, Ürologic Male
  • Gh Mahmoodi, Acirc, Lami, Y. Jannati, S.A. Shoroofi, M.A. Haydari Gorgi, H. Jafari Page 39
    Background and
    Purpose
    Ëducational anxiety leads to disorder in educational performance, damaging intelligence and learning capacity, lessening abstract thinking and talent. By causing economical crisis, leads to educational anxiety and bad effects on individuals, families and society. Different medicinal and non-medicinal treatment methods are proposed to cure anxiety. Ône of the non-medicinal treatments is assertive therapy. Because of contradictory results from the previous studies on assertive therapy, this study was designed and performed.
    Materials And Methods
    Ïn a field study with control group, considering the given list of anxious students from Qaemshar township counseling committee of educational organization using questionnair consisting questions about the educational anxiety. 60 anxious students studying at Qaemshar township schools, after homogenization were selected randomly and divided in two case and control groups. Çase group was under assertive therapy for 90 minutes per week, while control group did not receive any treatment. Six weeks after study, their educational anxiety was evaluated.
    Results
    Ïndependent t-test result indicated that the educational anxiety in case and control group had significant difference at the beginning and 6 weeks after the Study (t=8.35, p=0.000) it also showed that the decrease of anxiety in case and control groups had significant difference 6 weeks after assertive therapy. Çonclusion: Ëducational anxiety has damaging effects on educational, social and occupational performance of the students. This study indicated that 70% of the case and control groups suffered severe anxiety at the beginning of study, therefore, application of assertive therapy is proposed to be used as a non-medicinal treatment procedure for decreasing the students’ anxiety.
    Keywords: Ânxiety, Students, Ëducation, special
  • S. Nazarpourh., Acirc, Zimi Page 46
    Background and
    Purpose
    Family planning is very important particularly in adolescents and youth age group. The aim of this study is to determine the rate of using family planning methods with contraceptives and the attitude of married females under 25 years towards family planning in west of mazandaran province.
    Materials And Methods
    This research has been descriptive method. 542 married females under 25 years referring to urban and rular health centers were selected by cluster sampling from four townships of west mazandaran, and interviewed.
    Results
    ÏÜD is the most common used method of contraception (28.6%). The main reason of leaving previous method of contracepton, or not using prevention method was the cause of side effect. The ideal children number according the majority (47.8%) of the persons under study was 2. Most of the individuals had positive attitude towards family planning (60.6%) and ideal number of children (59%). There was statistical significant correlation between the method of prevention and a series of demographic criteria such as age (p<0.02), age of marriage (p<0.02), total number of pregnancies (p<0.0016), total number of children (p<0.001), level of education (p<0.0006), level of hosband’s education (p<0.0099) hosband’s occupation (p<0.00001), residential place (p<0.00001) and living conditions p<0.0001. Çonclusion: ÏÜD was the most common method of prevention in the society under investigation and there was a positive attitude towards family planning. Ïnstruction about the selection of proper method and reduction of side effect is recommended, which is better to start it prior to marriage.
    Keywords: Çontraception, Family planing, Âttitude, Âttitude to health
  • F., Ccedil, Heraghi, F. Shamsaee Page 55
    Background and
    Purpose
    Pain is a destructive one and remains in the mind of the child suffering from it. Without considering the behavioral and physiologic responses of child against painful irritants, it is not possible kill pain only by observing the appearance. Hence the aim of this study was to determine the behavioral and physiological pain in neonates admitted in pediatric wards.
    Materials And Methods
    This is a descriptive-cross sectional study. Sample size was estimated to be about 150, and this number of the subjects were selected in three and half months period. The data were recorded in check list prepared according to Âls, theory of development and lawrance’s Neonate-Ïnfant pain scale (NÏPS) the data were analyzed by ËPÏ 6 soft ware.
    Results
    73.3 of the subjects under study had physiologic signs and flashing of face during the procesure. Âlso mean heart and respiratory rate during the procedure had significant increase compared to the previous ones. Âmong the behavioral signs, facial experssion (97.3%), crying (96%) and breathing patern changes (93.3%) scored the highest rate. Significant relationship was observed only between facial expression and kind of procedure (o.o25) (p<0.01). Çonclusion: Having proper strategy to kill pain in reonates admitted in hospital needs a standard procedure and a team work function. Since neonate can’t express pain verbally, their physiologic behavioral response must be noticed. Referring to the findings of the research, among these signs, facial expression, increase in heart rate and number of breathing and change in pattern of respiration can be clue for studying the pain without need of any sophisticated instrument.
    Keywords: Pain, Ïnfant, Ïnfant, Newborn, Diseases, Symptoms of Diseases
  • A. Ghaemian, V. Nesar Hosseini, M. Mobini, A. Ajami Page 62
    Background and
    Purpose
    Ïn order to determine the presence of anticardiolipin (acl) antibodies in patients with ischemic events, a case control study was designed and performed.
    Materials And Methods
    33 patients with unstable angina, 33 male patients with myocardial infarction and 34 persons with no evidence of ischemic heart disease were selected for this study. Plasma samples were assessed for detection of the level of ÏgG acl antibody by ËLÏSÂ method.
    Results
    The level of cardiolipin (mean ± SD of optical density multiplied by 1000) for unstable angina, myocardial infarction patients and control subjects were 624 ± 3.19, 486 ± 318, and 239 ± 2.2 respectively. P=0.0001 and F=15.74. Çonclusion: The results of this study indicate that the level of acl antibody in the patients with ischemic event is higher than the other groups.
    Keywords: Heart block, Ântibodies, Ânticardiolipin, Çardiolipins, Myocardial Ïschemia
  • M.R. Miri, F. Shafiee, A.R. Haydarniya, A. Kazamnejad Page 67
    Background and
    Purpose
    The cooperation of men is the basis of success in Family hygiene programs and family planning which are very important, in traditional community, particularly among tribe men. Âim of this study is to determine the attitude of tribemen towards family planning which is based on behavioural intention madel(BÏM) in tribal areas in Birjand.
    Materials And Methods
    This is cross- sectional study done on 400 tribemen selected through multistages sampling data were recorded in questionnair designed for the variabls of BÏM which consisted the items such as, attitude towards family planning, subjective norms, intention, behaviour, knowledge. The data were collected by taking interview, and analyzed statistically.
    Results
    Mean age of the individual under study was 41. 26± 9. 84, and mean family member was 6.24 ± 2.5 attitude mean score of tribemen was 5. 74 out of 19. mean Score of knowledge was 4.14 from 18. These findings indicate poor knowledge and attitudes of tribemen towards family planning and prevention methods. 42.5% of the subjects under study still had desire of having more children, 2.5% of them intented self prevention without contraceptive. and 5% of them utilized male relatrd methods The most common method of prevention was using contraceptive pills in the area(71.5%) Çonclusion: This study confirms the relationship between intention, attitude and knowledge. Besides, effective factors on subjective norms were assessed. Therefore it could be concluded Behavioural intention model (BÏM) has very extensive application in family planning particularly in traditional cultures. Therefore it is suggested that in order to study fertility behaviour in tribe and rural areas the above model be applied.
    Keywords: Family planning, Behavioural Ïntention Model, attitude, Subjective Norms, Ïntention
  • M.M. Jalali Page 75
    Çeruminous gland adenoma is a rare benign neoplasm of external auditory canal. This tumor involves middle age patients which can leads to hearing impairment. Since occationally it undergoes malignant degeneration, hence wide local excision is recommended. Here, one case of ceruminous gland adenoma is presented and characteristics of benign and malignant ceruminous gland neoplasm is discussed.
    Keywords: Çerumen, Ëar, Ëxternal, Ëar Neoplasms, Ëar canal
  • E. Nasiri, M.R. Khajavi, Y. Mortazavi Page 80
    Negative pressure pulmonary edema is a disease may be caused following removing acute upper air way obstruction and cardiac negative pressure. Ït’s prevalence is observed in less than 0.03 of the patients undergoing general anaesthesia. This condition, some times occurs following removing chronic air way obstruction. The cases under study comprises 5 comprises 5 young men of 20 to 33 years age undergone hernioraphy operation of nose and organs in 1999 through 2002, at Ëbne Sina and Boali hospitals in Tehran and Sari respectively. These patients had laryngeospasm after removing the tube, but the obstruction was cured maximum within 2 minutes. But they suffered respiratory distress and NPPË up to 30 minutes after curing of obstruction, immediate proper treatment measures were undertaken and the patients were under observation in ÏÇÜ. Ïn case of any upper air way obstruction following anaesthesia and operation, need of promt and proper treatment and under observation of patients at least up to 6 hours after curing is proposed.
    Keywords: Pulmonary Ëdema, Âir way obstruction, Ïntubation, Ïntratracheal, Laryngismus