فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 32 (پاییز 1380)

  • تاریخ انتشار: 1380/08/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اسدالله لطفی صفحه 0
    سابقه و هدف
    یکی از پدیده های نوین جامعه بشری تولد کودک از طریق رحم اجاره ای است که طی آن بانوی صاحب رحم، نطفه یا جنین فرد دیگری را در رحم خود حمل می کند و پس از طی دوران بارداری و زایمان، بر مبنای قراردادی از پیش منعقد شده نوزاد حاصل را به زوج صاحب گامت تحویل می دهد. در این مورد در قوانین حقوقی بیشتر کشورها از جمله ایران کمتر سخنی به میان آمده است، لذا در مقاله حاضر با بررسی و پژوهشی که در ادله و منابع فقهی و حقوقی صورت گرفته است احکام حقوقی نسب کودک حاصل از رحم استیجاری استخراج و استنباط گردیده است. تا بدین وسیله ضمن رعایت حقوق آنان از وجود فرزندانی بی هویت و گاه بی سرپرست در جامعه جلوگیری گردد. برای تحقق این اهداف در آخر مقاله پیشنهاداتی نیز در حیطه قانون گذاری جهت قانونی ساختن این امر در قوانین ایران ارائه گردیده است.
    مواد و روش ها
    پروژه مزبور به شکل کتابخانه ای و از نوع پژوهشی و تحلیلی است بدین معنی که با مراجعه به کتب فقهی و حقوقی و بررسی و تحلیل دلیل های شرعی به نتایجی در قالب آثار و احکام حقوقی منجر شده که با توجه به این که موضوع مورد بحث از مسائل جدید می باشد در منابع فقهی و حقوقی گذشته چندان سابقه ای نداشته است.
    یافته ها و استنتاج: صاحبان تخمک و اسپرم والدین حقیقی طفل حاصل از رحم استیجاری هستند و کودک از جهت ژنتیکی متنتسب به صاحب اسپرم و صاحب تخمک می باشد، بنابراین همانند اقارب نسبی، بین آن ها رابطه توارث، وصیت و سایر احکام حقوقی برقرار می باشد.
    کلیدواژگان: تلقیح مصنوعی، اجاره رحم، نسب مادری و نسب پدری
  • طاهره شکوهی، محمد آهنجان، عبدالمجید کثیری صفحه 1
    سابقه و هدف
    عفونت گوش خارجی یکی از معمولترین مشکلاتی است که متخصصین گوش و حلق و بینی و پزشکان عمومی در درمانگاه های گوش و حلق و بینی با آن روبه رو می باشند. اوتیت خارجی التهاب کانال خارجی گوش و لاله گوش بوده که دردناک نیز می باشد. علت اوتیت خارجی ممکن است عفونی یا غیرعفونی یا هردو باشد. انواع عفونی آن توسط باکتری ها یا قارچ ها ایجاد می گردد. شیوع اوتیت خارجی در تابستان به مراتب بیشتر از زمستان است. با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه مازندران و نزدیکی به دریا و وجود مکان های سالم سازی دریا و استخرها با هدف تعیین عوامل میکروبی و قارچی اوتیت خارجی در راستای اتخاذ برخورد مناسب تحقیقی در تابستان 78 بر روی مراجعین به درمانگاه ENT انجام شد.
    مواد و روش ها
    افرادی که بر اساس معیار کلینیکی مبتلا به اوتیت خارجی تشخیص داده شده بودند پس از کسب موافقت حضوری به وسیله دو سواب استریل مرطوب شده با سرم فیزیولوژی استریل یا رینگ نمونه گیری شذه و نمونه ها سریعا به آزمایشگاه منتقل شدند. اطلاعات بر طبق پرسشنامه از طریق مصاحبه و مشاهده توسط پزشک تکمیل می گردید.
    از نمونه ها ابتدا یک مونته مرطوب با پتاس 10درصد و یک گسترش خشک تهیه و رنگ آمیزی گرم برای عناصر قارچی و باکتریایی به عمل آمد و سپس از نمونه به محیط کشت روتین (بلاد آگار و مکانکی آگار) جهت بررسی باکتریایی و برای بررسی قارچی به محیط سابرودکستروز آگار تلقیح گردید. کشت های باکتریایی بعد از 24 ساعت جهت تشخیص نهایی به محیط های افتراقی برده شد و کشت های قارچی پس از 48 ساعت بر اساس خصوصیات ماکروسکوپی مورد شناسایی قرار گرفتند.
    نتایج
    در این بررسی از 101 مورد (59 زن و 42 مرد) بالینی اوتیت خارجی، 39 مورد باکتری (6/38درصد)، 23 مورد (8/22درصد) قارچ، و 16 مورد(2/15درصد) باکتری و قارچ تواما عامل ایجاد اوتیت خارجی بوده اند. بیشترین مبتلایان در دهه های سوم و چهارم بوده اند. آزمون کای دو بین وقوع اتومایکوز و جنس همبستگی معنی داری نشان داد(005/0P<)، در حالی که بین اوتیت باکتریایی و جنس همبستگی معنی داری مشاهده نشد. دراین بررسی از 7/22درصد موارد هیچ ارگانیسم پاتوژنی جدا نشد، فقط در مواردی فلورهای نرمال پوست(استافیلوکوک اپیدرمیدیس،کورینه باکتریم ها،استرپتوکوک های غیرهمولیتیک) جداگردیده است. عمده ترین باکتری جدا شده پسودوموناس آئروژینوزا 37 مورد (6/36درصد) و عمده ترین قارچ جدا شده آسپرژیلوس نیجر 10 مورد (9/9درصد)، گونه های مخمری 9 مورد (9/8درصد) و آسپرژیلوس فومیگاتوس 5 مورد (5درصد) بوده است.
    استنتاج
    در این تحقیق علایم اتومایکوز شبیه به اوتیت باکتریال ولی با شدت کمتری بوده است، ولی احساس خارش و پری گوش در اتومایکوز بیشتر از اوتیت باکتریال می باشد. لذا پیشنهاد می شود با توجه به مشابهت علایم کلینیکی قبل از درمان بررسی آزمایشگاهی جهت تعیین عامل عفونت انجام گیرد.
    کلیدواژگان: اوتیت، اوتیت خارجی، اوتیت خارجی باکتریال، اوتومایکوز
  • حمیدرضا ذاکری، علیرضا خلیلیان، ابوالقاسم فلاح صفحه 11
    سابقه و هدف
    برای تعیین وضعیت تغذیه و رشد جسمی افراد یک جامعه، اندازه گیری قد و وزن و بررسی مراحل بلوغ دانش آموزان می تواند از منابع مهم اطلاعاتی به شمار آید. با توجه به این که اطلاعات موجود در این زمینه، حاصل بررسی های انجام شده در جوامع غربی است، بر آن شدیم که مطالعه مشابهی را در کشور خود انجام دهیم.
    مواد و روش ها
    بر اساس یک مطالعه آزمایشی، حجم نمونه مشخص شده و از طریق نمونه گیری تصادفی تعداد 1266 دانش آموز پسر 7 تا 17 ساله شهر ساری انتخاب شدند. لوازم مورد استفاده شامل متر نواری، خط کش، ترازوی فنری و ارکیومتر جهت تخمین اندازه بیضه بوده است.
    نتایج
    بیشترین میزان افزایش قد و وزن در سن 13 سالگی می باشد. افزایش قد و وزن تا سن 14 سالگی رو به افزایش بوده و سپس سرعت آن کند می شود. اولین علامت ظاهری بلوغ، ظهور موهای زهار است.
    استنتاج
    با توجه به اختلاف صدک های قد و وزن نسبت به صدک های استاندارد موجود، تهیه صدک های قد و وزن جداگانه در جامعه ما توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ارکیومتر، منحنی استاندارد، بلوغ، صدک، کریپتوارکیدیسم
  • آیت الله نصراللهی عمران، سید محمد موذنی، علیرضا خسروی صفحه 15
    سابقه و هدف
    یکی از مشکلات اساسی بیماران سوخته عفونت به انوامیکروارگانیسم ها و از جمله قارچ ها می باشد. از دست رفتن پوشش بدن به دنبال سوختگی و آنتی بیوتیک درمانی که موجب از بین رفتن فلور طبیعی بدن می شود و نقص به وجود آمده در سیستم بیگانه خواری به ظهور این عفونت هاکمک می کند. ازبین قارچ ها کاندیدا آلبیکانس که جزءفلورطبیعی بدن بوده ویک میکروارگانیسم فرصت طلب می باشد، بیشترین مشکل را دربیماران سوخته ایجادمی کند.
    نوتروفیل ها جزء سلول های دفاعی بدن بوده که با فعالیت بیگانه خواری خود به خصوص در جلوگیری از عفونت های قارچی نقش اساسی دارند. فعالیت این سلول ها متعاقب سوختگی دچار اشکال می شود که این اشکال ممکن است به دلیل نقص خود سلول ها با بروز تغییراتی در اپسونین های سرم باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، از 30 بیمار مبتلا به سوختگی درجه دوم و سوم و همچنین 30 فرد سالم خون گیری به عمل آمده و پس از جداسازی سرم و سلول های نوتروفیل، فعالیت ضدکاندیدیایی این سلول ها و همچنین اپسونین های سرم با استفاده از نمک تترازولیوم (MTT) که روش جدیدی است، اندازه گیری شد. نمونه قارچ با پاساژ متوالی بر روی محیط سابورو دکستروز آگار و نگهداری در نیتروژن آگار مخمری تهیه و در موقع استفاده از آنها تست Viability به عمل می آمد که در تمام موارد Viability بیشتر از 90 درصد بود. به عنوان سرم نرمال مخلوط سرمی AB مثبت استفاده شد. برای شمارش نوتروفیل ها از رنگ آمیزی گیمسا استفاده شد. نوتروفیل های جدا شده از افراد بیمار و سالم را با سرم های افراد بیمار و سالم به صورت ضربدر کشت داده و سپس به هر چهارگروه مذکور قارچ اضافه کرده و بعد از یک ساعت انکوباسیون با استفاده از دزوکسی کولیک اسید سلول ها را لیز کرده و با افزودن MTT بر روی کاندیدای باقیمانده تست زنده ماندن سلول ها و اندازه گیری قدرت کشتن به عمل آمد و در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آنالیز واریانس و آزمون t استفاده شد.
    نتایج
    در این مطالعه مشخص گردید نوتروفیل ها در خون محیطی بیماران نسبت به افراد سالم افزایش نشان می دهند و فعالیت ضدکاندیدیایی نوتروفیل های افراد سوخته نسبت به افراد سالم کاهش معنی داری یافته است. این کاهش فعالیت ضد کاندیدیایی علاوه بر بروز نقص در خود سلول ها به تغییر سرمی نیز مربوط می گردد به طوری که در مقایسه سرم افراد سوخته با افراد سالم نیز کاهش معنی دار قدرت Killing سلول ها مشاهده شد.
    استنتاج
    با توجه به نتایج فوق چنانچه بتوان با استفاده از داروهای خاصی مثل سایتوکاین ها باعث افزایش فعالیت نوتروفیل ها گردید، می توان امیدوار بود که بدینوسیله بتوان مشکلات عفونی افراد سوخته و به خصوص عفونت های قارچی را تا حدود زیادی مرتفع کرد.
    کلیدواژگان: نوتروفیل، سوختگی، عفونت کاندیدیایی، نمک تترازولیوم
  • سید عبدالله مدنی، کبری محمدی صفحه 23
    سابقه و هدف

    وزوز (Tinnitus) از شایعترین شکایات مراجعین به کلینیک های گوش و حلق و بینی و شنوایی می باشد. این مطالعه به منظور بررسی خصوصیات بیماران مراجعه کننده به کلینیک گوش و حلق و بینی بیمارستان بوعلی سینا ساری در سال 1377 انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه به شکل توصیفی درمدت یک سال انجام گرفت. خصوصیات دموگرافیک مراجعه کنندگان در فرم اطلاعاتی ثبت گردید و آزمایشات تشخیصی با دستگاه ادیومترOB 822 انجام و درمان علامتی یااختصاصی صورت گرفت.

    نتایج

    تعداد کل مراجعین 2053 نفر بود که شکایت اصلی 143 نفر (7درصد) وزوز گوش بود که مورد مطالعه و بررسی قرارگرفتند. ازبین مبتلایان به وزوزگوش،61درصد مذکر و39درصد مونث،74درصد شهری، و بقیه روستایی بودند. سن بیماران از 19 تا 80 سال متغیر بوده که بیشتر در محدوده سنی 25تا 54 سال قرار داشتند (63درصد). همه مبتلایان، وزوز از نوع سوبژکتیو داشتند. شصت ونه درصد وزوز از نوع تن خالص و 21درصد از نوع نویز، 2درصد هر دو نوع تن خالص و نویز، و 2درصد از نوع Pulsing بوده است. شش درصد موارد نتوانستند وزوزگوش خود را با هیچ یک از اصوات ذکر شده تطبیق دهند. فرکانس وزوز 65درصد از مبتلایان بالاتر از 2000هرتز و 16درصد پایین تر از 2000هرتز بوده است. دودرصد وزوز از نوع White Noise و 4/1درصد از نوع Speech Noise و فرکانس وزوز بقیه افراد متغیر یا غیرقابل تطابق با فرکانس های ارایه شده بود. بلندی وزوز در 51درصد موارد کمتر از 5 دسی بل و در بقیه موارد بیشتر از 5 دسی بل بوده و در 8/2درصد متغیر گزارش شده است. بیشتر افراد، دچار وزوز در هر دو گوش خود (دو طرفه) بودند (38درصد). در 78درصد موارد، افت شنوایی حسی عصبی بوده که 36درصد افت در فرکانس های زیر، 2درصد افت در فرکانس های بم، و بقیه در همه فرکانس ها افت داشتند. هشت درصد موارد افت شنوایی انتقالی و 6درصد افت شنوایی آمیخته داشتند. افت شنوایی 69درصد از مبتلایان در حد خفیف و متوسط و 2درصد در حد عمیق بوده است. شغل مبتلایان در خانم ها اکثرا خانه داری و در آقایان نیز 29درصد کارمند و 13درصد کشاورز بوده اند. ده درصد مردان سابقه شرکت درجنگ (جانبازان و آزادگان) و 8درصد سابقه کار در کارخانه را داشتند. ده درصد بیماران سیگار می کشیدند که تقریبا همگی مرد بودند.

    استنتاج

    در این تحقیق مشخص شد که همبستگی بین جنس، بلندی، نوع، و جهت وزوز وجود ندارد. نوع وزوز با فرکانس وزوز در ارتباط است به طوری که وزوز از نوع تونال نسبت به وزوز از نوع نویز زیرتر است. شیوع وزوز بی ارتباط با شغل و جنس نیست و پرهیز از تماس بی مورد با سروصدا عاقلانه می باشد. در ضمن کارگران و کسانی که در معرض Noise هستند بایستی در این زمینه تحت آموزش های لازم قرار گیرند.

    کلیدواژگان: وزوز، بلندی وزوز، فرکانس وزوز، ادیوگرام
  • مریم برزین، ام البنین تازیکی، محمود پزشکی صفحه 31
    سابقه و هدف
    اوستئودیستروفی کلیوی نشاندهنده عوارض اسکلتی در مراحل انتهایی بیماری مزمن کلیوی است. از آنجا که امروزه اکثر بیماران با استفاده از روش های نگهدارنده و دیالیز به مدت طولانی زنده می مانند در تعداد زیادی از آنها انواعی از گرفتاری استخوانی دیده می شود که در صورت عدم درمان برای بیماران عوارضی را به وجود می آورد. این بررسی به منظور تعیین میزان شیوع عارضه فوق در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی تحت درمان با همودیالیز مراجعه کننده به بیمارستان حضرت فاطمه زهرا ساری در سال 1377 صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش توصیفی بر روی 41 بیمار مبتلا به نارسایی کلیه که به طور مداوم تحت همودیالیز (هفته ای سه بار و هر بار به مدت 4 ساعت) قرار داشتند و پس از توضیح طرح حاضر به همکاری شدند، صورت پذیرفت. برای هر بیمار 9 کلیشه رادیوگرافی از دست ها، رخ قفسه سینه، رخ لگن، نیم رخ جمجمه، رخ و نیم رخ فقرات کمری، و رخ زانوها تهیه گردید و توسط رادیولوژیست مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    از 41 فرد مورد بررسی 22 نفر مرد (54درصد) و 19 نفر زن (46درصد) با میانگین سنی 49 سال و محدوده سنی 16 تا 70 سال بودند. تعداد 23 نفر (56درصد) از مجموع 41 فرد مورد بررسی تغییرات رادیولوژیک به نفع اوستئودیستروفی را نشان دادند که از این تعداد 61درصد مرد و 39درصد زن بودند.
    استنتاج
    میزان شیوع اوستئودیستروفی کلیوی در بیماران همودیالیزی بیمارستان حضرت فاطمه زهرا نسبتا بالا می باشد. توصیه می شود برنامه غربالگری در جمعیت های در معرض خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیوی به منظور تشخیص به موقع انجام گیرد تا ضمن پیشگیری از بروز نارسایی کلیوی از بروز عوارض آن نیز پیشگیری به عمل آید.
    کلیدواژگان: نارسایی مزمن کلیوی، اوستئودیستروفی کلیوی، همودیالیز
  • کتایون مرتضی سمنانی، مجید سعیدی، عثمان قاری پور صفحه 37
    سابقه و هدف
    تداخل های دارویی در بدن، هنگامی که دو یا چند دارو به طور همزمان تجویز می شوند، به وقوع می پیوندند. این امر سبب تغییر اثر درمانی یا سمیت یک دارو به واسطه حضور دارو یا عوامل دیگر می گردد. در این پژوهش شیوع درجات مختلف تداخل های دارویی دسته داروهای قلبی- عروقی در نسخ بیمه بیماران مراجعه کننده به داروخانه های شهر ساری در شش ماهه اول سال 2000 میلادی (78-79)مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت توصیفی بر روی 11280 نسخه با روش تصادفی منظم از نسخ بیمه پزشکان عمومی و متخصص مراجعه شده به هشت داروخانه شهر ساری در شش ماهه اول سال 2000 میلادی (78 –79) صورت پذیرفت. پس از تکمیل فرم های مربوطه، تداخل های دارویی بر اساس طبقه بندی کتاب Drug Interaction Facts بررسی گردید.
    نتایج
    31/9 درصد از نسخ جمع آوری شده دارای حداقل یک داروی قلبی- عروقی بود، که از این میزان، 43/57 درصد موارد را بیماران زن و 57/42 درصد از بیماران را مردان تشکیل می دادند. 2/40 درصد از نسخ حاوی داروهای قلبی- عروقی توسط متخصصین قلب و عروق، 4/18 درصد توسط متخصصین در سایر رشته ها، و 4/41 درصد توسط پزشکان عمومی تجویز شده بود. پنجاه درصد از نسخ فوق دارای تداخل دارویی بودند که در این میان 943 مورد تداخل دارویی با درجات مختلف مشاهده گردید که بیشترین درصد تداخل در نسخ پزشکان متخصص در سایر رشته ها مشاهده گردید. توزیع شیوع تداخل های دارویی از درجه 1 تا 5 به ترتیب 82/10، 53/14، 85/7، 02/46، و 78/20 درصد بود. بالاترین میزان شیوع تجویز مربوط به داروهای مهارکننده گیرنده بتا بود که بیشترین میزان تداخل دارویی نیز در این گروه مشاهده گردید. میانگین تعداد اقلام دارویی در این نسخ 21/1± 68/3 و متوسط تجویز داروهای قلبی- عروقی در هر نسخه 12/1± 87/1 قلم دارو بود. افزایش تعداد اقلام دارویی سبب افزایش میزان تداخل می گردید.
    استنتاج
    شیوع بسیار بالای تداخل های دارویی در نسخ حاوی داروهای قلبی- عروقی مورد بررسی در این مطالعه لزوم توجه و ارایه آگاهی مناسب به پزشکان و داروسازان را گوشزد می نماید.
    کلیدواژگان: داروهای قلبی، عروقی، تداخل دارویی، نسخ بیمه، اقلام دارویی
  • انوشیروان محسنی، مریم جوادیان صفحه 45
    سابقه و هدف
    بیمارستان یکی از منابع تولید زباله در شهرها بوده که بخش اعظم مواد زاید تولیدی آن را زباله های مخاطره آمیز تشکیل می دهد. عدم توجه به کنترل زباله های بیمارستانی نه تنها سلامت بیماران و پرسنل بیمارستانی را به خطر می اندازد بلکه به طور غیرمستقیم اثر شدیدی بر روی سلامت انسان های خارج از بیمارستان داشته و موجب آلودگی محیط زیست می شود. برهمین اساس، وضعیت جمع آوری، حمل،ودفع زباله های بیمارستان های دولتی و خصوصی استان مازندران مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش توصیفی و از نوع زمینه یابی (پیمایشی) بر روی کلیه بیمارستان های سطح استان در سال 1380 انجام پذیرفت که شامل 20 بیمارستان دولتی و 7 بیمارستان خصوصی می باشد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، مشاهده عینی محقق و تکمیل پرسشنامه (فرم اطلاعاتی) محقق ساخته بوده است.
    نتایج
    یافته های بدست آمده از این پژوهش نشان داد که علی رغم این که بیمارستان های استان مازندران جداسازی زباله را انجام می دهند اما در 85 درصد از بیمارستان ها جداسازی زباله به طور کامل انجام نمی گیرد و گاها زباله های عفونی در سطل های غیرعفونی دیده می شود؛ کای اسکوئر (84/3 = X2) بدست آمده رابطه معنی داری بین بیمارستان های دولتی و جداسازی زباله نشان می دهد. نحوه حمل زباله از بخش ها به جایگاه موقت زباله در 45درصد از بیمارستان های دولتی بوسیله دست و در55 درصد مابقی به وسیله چرخ دستی بود. این کار در42 درصد ازبیمارستان های خصوصی به وسیله دست و در58 درصدمابقی به وسیله چرخ دستی انجام می گرفت.شصت درصد از بیمارستان های موردبررسی دارای زباله سوز هستند و کای اسکوئر(25/2=X2) بدست آمده نیز رابطه معنی داری را بین زباله سوزهای سالم وفعال وبیمارستان های دولتی نشان داد.
    استنتاج
    با توجه به نتایج پژوهش، قانونمند نمودن و تدوین آیین نامه های اجرایی در زمینه مواد زاید بیمارستانی و حفظ و توسعه کمیته کنترل عفونت بیمارستانی و بکارگیری نیروی کارآمد بهداشت محیطی و همچنین آموزش مداوم کارکنان بیمارستان از امور اجتناب ناپذیر جهت جمع آوری، حمل، و دفع بهداشتی زباله های بیمارستانی می باشد.
    کلیدواژگان: زباله سوز، زباله های عفونی و غیر عفونی، بیمارستان های دولتی و خصوصی
  • یدالله زاهد پاشا، رامونا رادمان صفحه 53
    سابقه و هدف
    مایع آمنیوتیک آغشته به مکونیوم درنوزدان یکی از علایم مهم زجر جنینی و علت مستقیم آسپیراسیون مکونیوم می باشد. نوزادان آغشته به مکونیوم در معرض تشنج و عقب ماندگی ذهنی و فلج مغزی قرار می گیرند. هدف از این مطالعه تعیین شیوع مایع آمنیوتیک آغشته به مکونیوم و برخی از عوامل خطر آن در شهرهای بابل و رامسر می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 2014 نوزاد زنده متولد شده در زایشگاه های بابل و رامسر در سال های 76-77 انجام گرفته است. اطلاعات آن به صورت مصاحبه، مشاهده، و معاینه مادر و نوزاد جمع آوری شده است. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون کای دو و نسبت شانس (OR) عوامل خطر زا با استفاده از مدل رگرسیون خطی انجام گرفته است.
    نتایج
    از 2014 نمونه مورد مطالعه، 31/10 درصد MSAF بودند. نسبت شانس (2/4=OR) اثر FHR بر MSAF با سطح اطمینان 95 درصد (8/4 و 5/3=CI) و 000/0=P اختلاف معنی دار بوده است.
    استنتاج
    با توجه به شیوع بالای MSAF و ارتباط افت FHR با دفع مکونیوم در هر زایمان با مایع آمنیوتیک آغشته به مکونیوم مخصوصا همراه با افت FHR مراقبت جدی نوزاد و ساکشن نازوفارنکس و اروفارنکس پس از زایمان سر و قبل از زایمان تنه حتما انجام گردیده و پس از تولد با آمادگی تیم احیاء در نوزادان آغشته به مکونیوم غلیظ و بی حال ساکشن نای انجام گیرد.
    کلیدواژگان: آغشتگی به مکونیوم، مایع آمنیوتیک، غلیظ، رقیق، عوامل خطر
  • محمدجعفر صفار، مهدی نیکخواه، محمد انوری صفحه 60
    سابقه و هدف
    عفونت ناشی از ویروس هپاتیت B(HBI) یک مشکل بهداشتی جهانی می باشد حدود 2تا10درصد افراد مبتلا، گرفتار آلودگی مزمن کبد و در معرض خطر سیروز و کارسینوم کبدی قرار دارند و بعضی از افراد و گروه ها در معرض خطر بیشتری برای کسب عفونت فوق قرار دارند (مثل: گیرندگان ترکیبات خونی پرسنل بهداشتی درمانی، معتادین تزریقی، نوزادان متولد شده از مادران ناقل مزمن سالم و غیره) موثرترین کنترل عفونت HBI انجام واکسیناسیون با واکسن هپاتیت B می باشد. واکسن هپاتیت B از واکسن های بسیار سالم و موثری است که می تواند از ابتلا به عفونت و بیماری هپاتیت B جلوگیری نماید. سوال این است که ایمنی حاصل از واکسیناسیون کامل تا چه مدت دوام دارد و آیا نیازی به واکسن یادآور وجود دارد؟، هدف مطالعه سنجش وضعیت ایمنی در پرسنل بهداشتی درمانی و بیماران تالاسمیک 6 سال پس از واکسیناسیون کامل می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت توصیفی در دو گروه از افراد پر حطر شامل پرسنل بهداشتی درمانی شاغل در بیمارستان های دانشگاهی شهر ساری و بیماران تالاسمیک مرکز بوعلی سینا که یک سری کامل واکسیناسیون HBI را بیش از 6 سال قبل دریافت کرده بودند، با روش الیزا (ELISA) به صورت کمی مورد سنجش آنتی بادی ضد HBI قرار گرفتند. تیتر کمتر از IU/L10 به عنوان عدم وجود ایمنی، تیتر ≤ 10 به عنوان ایمنی بخش قلمداد شدند.
    نتایج
    81 نفر از (4/7%)از 478 پرسنل، 98 نفر از 322 بیمار تالاسمیک به دلیل دارا بودن شرایط مورد مطالعه قرار گرفتند در گروه پرسنل 6 نفر سطح ایمنی کمتر از حد ایمنی سنجشی و در گروه تالاسمیک 22 نفر (22درصد)نیز آنتی بادی کمتر از حد ایمنی بخش داشتند که بین دو گروه از نظر آماری با روش کای دو(X2)تفاوت معنی دار بوده است (01/0P< و 1=DF، 58/7=Xz).
    استنتاج
    براساس نتایج مطالعه و بررسی مطالعات قبلی، روش های پیشگیری از هپاتیت Bدر افراد واکسینه شده قبلی در موارد مواجهه با خطر در گروه های پر خطر مختلف، متفاوت می باشد. در پرسنل بهداشتی درمانی به دلیل بقاءایمنی قاطع در بیش از 90 درصد آنان نیازی به سنجش روتین آنتی بادی پس از واکسیناسیون کامل HBI و یا تجویز هر 5 سال یکبار دوز یاد آور نمی باشد. در گروه بیماران تالاسمیک علی رغم کاهش نسبت افراد با ایمنی قاطع ولی به دلیل وجود آن بیش از سه چهارم بیماران و ایمنی نسبی در سایرین، غربالگری خون های تزریقی از نظر HBI و کاهش موارد هپاتیت Bناشی از ترانسفوزیون، در این گروه نیز توصیه به سنجش آنتی بادی یا واکسیناسیون یاد آور در کمتر از 10 سال نمی باشد.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، واکسن هپاتیت b، واکسن یادآور، پرسنل بیمارستانی، تالاسمی ماژور، ایمنی هپاتیت B
|
  • Asadolah Lotfi Page 0
    Background and
    Purpose
    One of the modern human society phenomenon is having children by the rented womb in which the owner womb woman cant keep an embryo of another person in her womb. And after the end of pregnancy period on based on presigned contract the newborn deliver to the owner embryo couple.
    Materials And Methods
    in this case¡ in legal rules of the more countries like iran we didn’t have any detailed and perfect rules. So this article is going to analyze and study this case by the more consider and research in jurisprudence and legal sources to explain the legal rules like lineage¡ inheritance¡ the will and its pertaining alimony in these peoples. And meanwhile regarding of the rights of them¡ is prevented from without identity children birth and sometimes without parents in society.
    Results
    For realizing to these goals in the end of the essay some suggestions has said about making law for this case in Islamic republic of iran rules.
    Keywords: Artificial insemination, rent of womb, lineage, alimony, inheritance
  • T. Shokohi, M. Ahanjan, A.M. Kasiri Page 1
    Background and
    Purpose
    Ëar infection in one of the common problem of ËNT specialists and the general physicians. Ëxternal otitis is a painfull inflammation of external auditory metus and earlob. Ôtitis can be of infectious and noninfectious type, or both. The infection is caused by bacteria and fungi. Prevalence of external otitis is quite more in summer than in winter season. Due to climatic condition of Mazandaran province and it’s closure to Çaspian Sea, tourist spots of beaches and using of swimming pools, we decided to study the etiological agents of external otitis in summer of 1999.
    Materials And Methods
    The samples were collected from the patients who were diagnosed clinically as external otitis. Çollection of the sample was performed by two sterile swabs wetted in sterile saline and kept in sterile plugged tube, transferred to laboratory as soon as possible to culture in proper media. The patients were visited by a consulted physician also the questionnaires were filled and wet mount with 10% KÔH and one smear for staining were prepared from the samples to identify fungi and bacteri respectively. Âlso the sample was inoculated on blood agar and McÇonky agar incubated for 24 hours and was followed by the biochemical tests to identify the species of bacteria. Meanwhile the same sample was inoculated on saborauds dextrose agar incubated for 48 houres to identify fungi and finally the identification of the species was done by macroscopic characteristics.
    Results
    Ïn this study out of 101 (59 females and 42 males) cases suspected to have external otitis, 39(38.6%) and 23(22.8%) cases were of bacterial and fungal infections respectively and 16(15.2%) cases were of both bacterial and fungal infections. Most of the patients were in the third and fourth decade. X2 test showed significant relationship between the occurrence of otomycosis and gender of the patients (p<00.5) while there was not significant relationship between bacterial otitis and gender of patients. Ïn 22.7% of cases no organism was isolated, but in same patients the normal flora of skin (Staph epidermidis Çorynebacteria and non hemolytic Streptococci) were isolated. The most common isolated bacteria was Pseudomonas aeroginosa in 37(36.6%) cases and the most common isolated fungi were as following: Âspergilus niger in 10(9.9%) cases, yeast species in 9(8.9%) cases and Âspergilus fumigatus in 5(5%)cases. Çonclusion: Ïn this study it was found that the clinical symptoms of otomycosis were same as of bacterial otitis but with less severity, but pruritis and stuffiness was more marked in otomycosis than bacterial otitis. So due to similarity of clinical symptoms, it is recommended that the laboratory investigations be carried out to identify the causative agent before treatment begins.
    Keywords: Oitis, Eternal otitis, Bacterial external otitis, Oomycosis
  • H.R. Zakeri, A.R. Khalilian, A. Fallah Page 11
    Background and
    Purpose
    Determination of hight and weight and processes of puberty in students could be one of the best indices for evaluation of nutritional and growth status of the population of a society. Taking in to account that the information available at present is from western societies, we decided to perform the same in our society.
    Materials And Methods
    Ôn the basis of a trial study with cartain sample size, random sampling of 1266 boy students in the age group of 7-17 in sari township were done. The materials used for the research were strap scale, ruler, spring weighing device and orchiometer for measurment of testis.
    Results
    Maximum increase in hight and weight was observed at the age of 13 years. Ïncrease in hight and weight continued till 14 years of age and then the rate slowed down. The first sign of puperty was the growth of pubic hair. Çonclusion: Çonsidering the difference between the percentage of hight and weight with the available standard percentage, preparation of a new standard percetage for our society is recommended.
    Keywords: Orchiometer, Standard Curve, Puberty, Percentage, Cryptoorchidisim
  • A. Nassrollahi Omran, S.M. Moazeni, A.R. Khosravi Page 15
    Background and
    Purpose
    Ïnfection remains the major problem of the burned patients. Factors such as disruption of the integrity of the skin, vast antibiotic treatment which causes loss of the normal flora of the body and impairment of phagocytotic system, contribute to the increased susceptibility to mycotic infections. Âmong the fungi, Çandida albicans which is an opportunistic microorganism and one of the normal flora of the body, causes the most dreaded septic complications in thermal injured patients. Neutrophils with their phagocytotic activities are effector cells especially essential for protection against fungal infections. Post burn impairment of PNL cells activity as a result of intrinsic defect or alternation in opsonic activity of serum has been reported.
    Materials And Methods
    Ïn this study the Çandidiacidal activity of neutrophils in 30 patients with second and third degree burns and 30 aged matched normal persons were compared using MTT assay for determination of fungal viability. Çandida specimens were prepared by serial passage of a standard species on sabouard dectrose agar (SDÂ). Yeast were grown overnight in yeast-nitrogen base broth (YNBÂ). Ïn using them for experiment the viability of all specimens were more than 90%. Neutrophils were obtained from whole blood by dextran sedimentation followed by ficoll separation. The neutophil of patient and normal controls were cultured and normal and patient serum was added as opsonins after an hour of incubation with candida samples. Neutrophils were lysed by addition of dexycholic acid and the viability of remaining yeasts were measured using MTT assay. Statistical analysis was done using student t-test and variance analysis.
    Results
    Ôur results indicated an increase in neutrophil abundance in patient’s blood as compare to healthy individuals. But the candidiacidal activity of patient’s neutrophils was significantly decreased. The observed decrease of activity was not only related to intrinsic defect of cells, but also to serum changes. So that when adding patient’s serum to normal neutrophils the killing activity was also significantly reduced. Çonclusion: Çonsidering the above results if we can increase the neutrophil activity of burned patients using cell stimulator drugs or cytokines which is the scope of another study we can hope to reduce the infectious problems of thermaly injured patients. Specially the fungal infections.
    Keywords: Neutrophils, Burns, Çandida infections, Tetrazolium salt
  • S.A. Madani, K. Mohammadi Page 23

    Background and

    Purpose

    Tinnitis is one of the most common cause of complaints among patients, who referred to otolaryngology clinics. This study has been performed to analyze the characteristics of patients referred to ËNT Çliniccs of Boo Âli Sina hospital in Sari in 1998.

    Materials And Methods

    This descriplive study was done in about a year. The demographic characteristics of the patients were documented and disgnostic tests with audiometer (ÔB-822) were done. Patients were given a symptomatic or a specific treatment.

    Results

    Total number of patients were 2052. out of which 143 of them (7%) had a main complaint of tinnitis and were taken under consideration. Âmong the patients with tinnitis 61% were males and 39% were females, 74% were city dwellers and the rest were villagers. The age of the patients varied from 19 to 80 years and most of them were between 25-45 (63%). Âll patients had a subjective tinnitis. 49% of them had pure tone tinnitis and 21% of them had noise tinnitis, 2% had both kinds of tinnitis and another 2% had pulsing tinnitis. 6% of patients Çould not adjust themselves to any kind of sound waves. Ïn 65% of the patients the frequency of tinnitis was higher than 2000 hertz and in 16% lower than 2000 hertz. 2% of Çases had white noise and 1.4% Speech noise tinnitis and in the rest of the cases tinnitis frequency was variable or unadjustable with the presented frequencies. The loudness of tinnitis in 51% was more than 5 decibel and in 2.8% was variable. Most of the cases had tinnitis in their both ears (38%). Ïn 78% of cases, the impairment of hearing was sensory-neural type, in which 36% had impairment in low frequency, 2% in high frequency and the rest in all frequencies. 8% of the impairments were transitional and 6% were interactive. The impairment of hearing in 69% of the cases was mild and in 2% was severe. The occupation of the patients, in women were house wives and in men 29% clerks and 13% farmers. 10% of the men were veterans of Ïran-Ïraq war and 8% of them had an experience of working in factories. 10% of the cases were smokers and all were males. Çonclusion: Ïn this study, it was determined that gender has no effect on loudness of tinnitis, kind of tinnitis and direction of tinnitis. Kind of tinnitis is related to the frequency of tinnitis because tonal tinnitis is lower as compare to noise tinnitis. The prevalence of tinnitis is related to occupation and sex of individual, thereby it is wise to avoid unnecessary sounds and noises. Âlso workers and people who are exposed to noise, should be educated and learn the necessary safety precautions.

    Keywords: Tinnitis, Loudness of tinnitis, Frequency of tinnitis, Audiogram
  • M. Barzin, O. Tazikie, M. Pezeshki Page 31
    Background and
    Purpose
    Renal osteodystrophy (RÔD) is the skeletal response to long-standing chronic renal disease. Nowadays with improved dialysis techniques and renal transplants. Survival rates in chronic renal failure (ÇRF) atients has increased and RÔD is more freguent. Ïn this study we evaluated the incidence of RÔD in ÇRF patients who were under dialysis in Fateme-Zahra hospital in sari in 1998.
    Materials And Methods
    Â descriptive study performed on all patients who were dialysed regularly (three times weekly, 4 hours at each session) and accepted to be evaluated were choosen. Ïn every patient radiographic films from thorax, pelvis, vertebra, skull, hands and kness were taken and evaluated for positive findings by a radiologist.
    Results
    41 patients, 22(54%) males and 19(46%) females with mean age of 49 years (16-70 years) were evaluated. 23(56%) patients showed radiographic abnormalities of RÔD (61% males and 39% females). Çonclusion: Ïncidence if RÔD in our patients at Fateme-Zahra hospital is relatively high. We recommend, screening programs for chronic renal disease in high risk propulation, because with early diagnosis we can protect them from ÇRF and RÔD.
    Keywords: Chronic Renal disease, Renal osteodystrophy, Dialysis
  • K. Morteza, Semnani, M. Saeedi, O. Gharipour Page 37
    Background and
    Purpose
    Drug interactions occur when two or more drugs are administered at a time. This will Çause a varying theraputic effect of a drug poisoning by other drugs of factors. Ïn this research, the prevalence of different degrees of interactions by Çardio-vascular drugs prescribed in insured prescriptions during the fist six months of the year 2000 in sari drug stores were evaluated.
    Materials And Methods
    This descriptive study was conducted on 11280 regular, randomly sampled insured prescriptions issued by general physicians and specialists during the fist six months of the year 2000 in eight drug stores of sari township. Drug interactions were studied on the basis of the rating by Drug Ïnteraction Facts book.
    Results
    9.31% of the prescriptions had at least one cardiovascular drug (57.43% in females and 42.57% males.) 40.2% of the cardiovascular drugs were prescribed by cardiologists, 18.4% by other specialists and 41.4% by general physicians. Drug interaction was observed in 50% of the prescriptions and type of interaction from first degree to fifth degree was 10.82, 14.53, 7.85, 46.01 and 20.78 percent respectively. High prevalence of prescribed drugs and also drug interactions belonged to beta blocker group of drugs. The mean of number of drugs prescribed was 3.68 ± 1.21 and mean of number of Çardio vascular drugs prescribed was 1.87 ± 1.12. Ân increase in the number of prescribed drugs in a prescription is directely proportional to the rate of drug interaction. Çonclusion: High prevalence of cardio vascular drug interactions in these prescriptions emphasizes a proper attention to be paied to practical pharmacology by practicioners and pharmacologists.
    Keywords: Cardiovascular drugs, Drug interaction, Number of drugs
  • A. Mohseni, M. Javadian, M. Yonesian, Sh Gholami Page 45
    Background and
    Purpose
    Hospitals are one of the most important solids sources in cities, in which large parts of the solids are hazardous. Ïf proper attention is not paid to the control of hospital solids, it will not only affect the patients and personal health in the hospitals but also will affect the human health and environmental pollution. Therefore collection, transfer and disposal of private and government hospital solids in Mazamdaran state was evaluated.
    Materials And Methods
    Â descriptive study carried out in all hospitals of mazandaran province during the year 2001 the study included 20 government and 7 private hospitals. The equipments used in this research were researcher’s observation and a questioners (data Çollection forms) filled by researcher.
    Results
    The results obtained in this research showed that inspite of solids seperation in almost all the hospitals of the province, the complete seperation is not done in about 85% of the hospitals, and sometimes the infected solids are collected in non-infected solids buckets. X2 test was 3.84 which shows a significant relationship between the government hospitals and solids seperation. Ïn 45% of government hospitals, transfer of solids form wards to their temporary sites are done by hands and in 55% by wheel porters, butin 72% of private hospitals this procedure was 58% by hands and the rest by wheel porters. 60% of the hospitals and an incinerator. The obtained X2 test of 2.25 showed a significant relationship between an active and intact incinerator and government hospitals. Çonclusion: Âsregard to the results obtained in this research, we conclude that a legislation and establishment of hospital solids waste law and also a development of hospital indection control committee and employment of skilled. Ënvironmental health staff and also a continous education of hospital staff could be an unavoidable measures to be taken in collection, transfer and healthy disposal of hospital solids.
    Keywords: Incinerator, Infected, uninfected Solids, Government, private hospitals
  • Y. Zahedpasha, R. Radman Page 53
    Background and
    Purpose
    Meconium stained amniotic fluid (MSÂF) is one of the most important indicators of fetal distress and meconium aspiration syndrome. Meconium stained neonates are high risk of seizure, mental retardation and cerebral palsy. The aim of this study is to detemine the prevalence of meconium stained amniotic fluid in neonates and some of its risk factors in Babol and Ramsar towns.
    Materials And Methods
    This is a Çross-Sectional study which was Çarried out on 4014 neonates born in Babol and Ramsar labour wards during 1997-98. The information was obtained by an interview, observation and examination of the mother and the neonate. Statistical analysis was done using X2 test and Ôdd ratio (ÔR) of risk factors by liner Regression module.
    Results
    Ôut of 4014 cases 10.36% were MSÂF. FHR abnormalities had a direct relation with development of MSÂF (ÔR=4.2, ÇL=3.5, 4.8, and P=0.000) Çonclusion: Âccording to the high incidence of MSÂF and it’s relation with FHR depression, nasopharynx and oropharynx suction before delivery of the head in all MSÂF neonates and direct endotracheal suction in any depressed neonate are recommended.
    Keywords: Meconium staining, Thin, Thick, Âmniotic Fluid, Risk factors
  • M.J. Saffar, M. Nik Khah, M. Anvari Page 60
    Background and
    Purpose
    Hepatitis B infection (HBV) is a world wide health problem, and about 2-10% of the infected persons will be prone to permanent liver conditions, of which, one third will have chronic liver disease and get cirrhosis, liver Çarcinoma. Some people such as permanent blood products receivers, health services staff, addicts, neonates from chronic carrier mothers etc more in risk of being infected. Hepatitis B vaccine is one of the safest and effective vaccine which can prevent hepatitis B infection. The question is that, the acquired immunity due to a complete series of vaccination, lasts for how long and whether booster doses are required. The purpose of this study was to determine the immunity status of vaccinated above mentioned cases, six years after vaccination.
    Materials And Methods
    This research was a descriptive- analytical study done in the above mentioned high risk groups individuals who received a complete series of HBV vaccination six years ahead. Ântibody against HBV was essayed by ËLÏSÂ method quantitatively.
    Results
    Total of 81 health services staff and 98 thalassemic patients were undertaken for the study. Six (7.4%) persons of the health staff and 22(22%) of the thalassemic patients had infection. There was statistically a significant difference by X2 method. P<0.01, DF=1, Xz= 7.58. Çonclusion: Ôn the basis of the results of this study and determination of previous studies, the methods of prevention of hepatitis B infection in the previously vaccinated individuals, varies in different high risk groups. Ïn the health services staff due to long lasting of absolute immunity in more than 90%, there is no need of routine assay of antibody after complete vaccination of HBV or administration of booster dose each five year interval. Ïn the thalassemic patient inspite of reduction in the number of persons with absolute immunity, but due to its presence in more than three- fourth of the patients and partial immunity in the others, screening of transfused blood products for HBV and reduction of the HB infection cases due to transfusion, assay of antibody or booster dose in less than 10 years is not recommended in this group. Vaccination of above mentioned high risk group is compulsory infection.
    Keywords: Hepatitis B_Hepatitis B Vaccine_Booster dose_High risk group of hepatitis B_Hepatitis B Immunity