فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب غنایی - پیاپی 6 (بهار و تابستان 1385)

پژوهشنامه ادب غنایی
پیاپی 6 (بهار و تابستان 1385)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • چکیده انگلیسی مقالات
    صفحات 1-8
  • مریم سادات اسعدی صفحه 5
    برخی محققان که راجع به ناصر خسرو سخن گفته اند، زندگی این بزرگمرد را با توجه به فراز و فرودهایش به دوره هایی تقسیم کرده اند. در اکثر این تقسیم بندی ها، دوره نخست، مربوط به زندگانی این شاعر سترگ پیش از دگرگونی فکری و تحول روحی است که در چهل و دو سالگی حادث شده است. در بیشتر آثاری که در شرح احوال ناصر خسرو تالیف شده، در مورد این بخش از دوران حیات شاعر، مطالبی که بیشتر بر سر زبانهاست چون شغل دیوانی، زندگی درباری، خوشگذرانی و باده گساری و مطالبی پراکنده که از برخی اشارات شاعر در دیوان و سفرنامه، دریافت می شود، ذکر گردیده و بحث مستوفی و مجزایی در این زمینه صورت نگرفته است. از آنجا که این دوره زمانی، تقریبا نیمی از عمر شاعر را در بر می گیرد و به قول آقای دکتر دبیر سیاقی در مقدمه سفرنامه، درباره مبدا اعتقادات ناصر خسرو باید براساس رفتار، اعمال، اندیشه ها وسخنان بازمانده از دوره اول و دوم زندگی او سخن گفت، (ناصر خسرو، 1370، مقدمه دبیرسیاقی: 26) لذا نگارنده بر آن شد با مطالعه برخی آثار شاعر چون دیوان و سفرنامه که در آنها خود گهگاه به وضع گذشته و احوال پیشین خود اشاره و گاه اعتراف می کند، با ارائه شواهدی به ترسیم سیمای این شاعر گران سنگ در دوره نخست حیات بپردازد.
    کلیدواژگان: ناصرخسرو، شخصیت، تحول روحی، سیما
  • احمد امیری خراسانی صفحه 25
    در بین انواع شعر فارسی، اشعار حماسی از ارزش خاص و ویژه ای برخوردار است و در میان حماسه ها، حماسه های دینی، جایگاه ممتازی به خود اختصاص داده اند. زیرا حماسه های دینی از شمیم خوش کلام وحی بهره مند گشته و این سرچشمه ی فیاض و معنوی همچون رودی زلال و جاری جانهای مشتاق کلام نغز دری را سیراب نموده است. یکی از علل ماندگاری این نوع سخن که دست تطاول هیچ چپاولگری نتوانسته است آنها را از صفحه ی روزگار محو نماید؛ همین برخورداری از وحی و سنت و عرفان به عنوان سرچشمه های معنوی سخن ادیبان و شاعران فارسی زبان است.
    در این مقاله، برآنیم که حماسه ی «حمله ی حیدری»، اثر مرحوم «راجی کرمانی» شاعر قرن سیزدهم را از این منظر بنگریم. زیرا بازتاب باورها و اعتقادات مذهبی در بستر کلام او متموج است. در کلام وی تاثرات قرآن، حدیث و عرفان حضور دارد به ویژه در قسمت ساقی نامه ها که به مصداق پیش درآمد و مدخلی است برای ورود به اصل سخن، کاربرد اصطاحات عرفانی به وفور مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: احادیث، عرفانی، نبوی، راجی کرمانی
  • محمد بارانی صفحه 55
    عبید در شام شقاوت قرن هشتم می زیست و اگر چه خود از خانواده ی صدور و خواجگان بود از فقر و فحشا و ظلم و بی عدالتی و جهل زمانه در آثارش بس نکته های باریک گفته است.
    او شاعر و نویسنده ای متعهد و مردمی بود که با قلم به جنگ تاریکی ها رفت و در لطایف و رساله ها و سرودهایش با حربه ی طنز آثاری متنوع آفرید. زیر ساخت معنایی مطایبه با رو ساخت شعر، حکایت، جملات قصار و واژه نامه در آثار او چنان ساخت های گوناگونی را رقم زد که در سابقه ی ادبی ما بی نظیر است. در این مقاله طنز عبید را در شکل های متفاوت آن به تماشا می نشینیم و بر روی برگ زرد پاییزی آن زمان دیدار می کنیم.
    کلیدواژگان: مطایبه، لطایف، طنز، زیرساخت، روساخت، ساخت، حکایت
  • بهرام بهین صفحه 73
    برخی از رهیافتهای ادبی و زبانشناختی، متون ادبی را صرفا به خواندن دقیق متن محدود می کند و «معنی» و «تاثیر ادبی» متن را درون متن و مبتنی بر نظام و «دستور زبانی» که متن بر اساس آن شکل گرفته است می جوید. ساختگرایی از جمله این رهییافتهاست ساختگرایی در ادبیات با الگو قرار دادن روش برگرفته از زبان شناسی سوسور و بی اعتنا به دنیای بیرون از متن در پی کشف معنی متن بر می آید. در این مقله تلاش بر این است که نشان داده شود که «شکست» خواندن دقیق متن در مفهوم یاد شده به دلیل جدایی آن از دنیای واقعی اجتناب ناپذیر است.
    این نکته با نگاهی به مطالعات پسا ساختگرایی در زمینه زبان، ادبیات و معنی روشن می شود. دلیل توجه به پسا ساختگرایی این باور نگارنده است که پدیده مورد نظر، که برای جبران نقائص و نارسایی های ساختگرایی به وجود آمده است، با دو چهره متناوب خود در عین حال که می تواند فرایند خواندن متون ادبی را از تنگنای خواندن دقیق متن برهاند، خود می تواند در ورطه ی آن افتاده و کارآیی لازم را از دست بدهد.
    کلیدواژگان: ساختگرایی، پساساختگرایی، متن، ادبی
  • رشیده حسن صفحه 83
    میر سید علی همدانی از مشایخ بزرگ صوفیه در شبه قاره است. خانقاه وی زیارتگاه عموم مسلمانان اعم از حنفی، شافعی، حنبلی، شیعه و حتی هندو، سیک و بودایی می باشد. شرح حال و آثار او در این مختصر مورد بررسی قرار خواهد گرفت و جایگاه والای او در مناطق کشمیر و جامو و گلگت و بلتستان، بخصوص در میان مسلمانان این نواحی مشخص خواهد شد.
    کلیدواژگان: همدانی، صوفیه، اثار، شبه قاره، مسلمان
  • محمود عباسی صفحه 97
    در این مقاله مباحث زیر مورد بررسی قرار گرفته است:الف: ساختمان صفت که در جهانگشای چهار نوع صفت به کار رفته است.
    ب: تعدد موصوف و صفت: در جهانگشای برای یک موصوف گاهی بیش از یک صفت آمده است. تعدد صفت هم قبل از موصوف و هم بعد از موصوف به چشم می خورد.
    ج: مطابقت موصوف و صفت در شماره در زبان فارسی صفت همیشه مفرد است موصوف چه مفرد باشد چه جمع؛ اما در کتب قدیم و از جمله جهانگشای تحت تاثیر زبان عربی مطابقت موصوف و صفت زیاد بکار رفته است.
    د: مطابقت موصوف و صفت در جنس؛ در زبان فارسی جنس دستوری وجود ندارد اما تحت تاثیر زبان عربی در کتب قدیم و از جمله جهانگشای مطابقت موصوف و صفت قابل توجه است.
    ه: درجات صفت، در جهانگشای 3 نوع صفت: مطلق، تفضیلی و عالی به کار رفته است که هر یک انواعی دارند.
    کلیدواژگان: ساختمان صفت، تعدد صفت، مطابقت موصوف و صفت
  • رضا مهرآفرین، محمود طاووسی صفحه 119
    در پشت روایات، اساطیر و حماسه ها واقعیاتی نهفته است که کشف آنها دشوار و مستلزم بررسی و پژوهش و نیز دستیابی به اسناد و یافته های باستان شناسی است. در این مقاله با اعتقاد به این موضوع، اسطوره یا حماسه ضحاک بازسازی شده است. در ابتدا سیمای اژی دهاک در اوستا و متون پهلوی ساسانی بررسی شده و سپس هدف فردوسی از سرایش داستان ضحاک بیان شده است. بررسی سیمای ضحاک مار دوش و اعمال او در شاهنامه و متون اسلامی بخش دیگری از این نوشتار را تشکیل می دهد.
    ارائه ی صحنه هایی از ماردوشان در یافته های باستان شناسی و مطالعه تطبیقی آنها با متون زرتشتی و اسلامی هدف عمده ی این پژوهش را تشکیل می دهد. در این ارتباط چند تصویر ارزیابی گردیده که قدمت کهن ترین آنها به نیمه ی دوم هزاره ی سوم قبل از میلاد و نوترین آنها به دوره ی اشکانی می رسد. این اسناد که از بین النهرین و شوش بدست آمده اند تحت تاثیر عقاید، باورها، و هنر اقوام کهن بین النهرین و ایلام قرار داشته و به دست آنها پرداخته شده اند.
    در پایان، اشکال و اسناد فوق با متون اساطیری و روایی ایرانی مورد تطبیق قرار گرفتند که نتایج زیر حاصل آن است:1-ضحاک احتمالا یک شخصیت تاریخی بوده است.
    2-ضحاک درمنطقه بین النهرین یا ایلام باستان سکونت داشته و آریایی نژاد نبوده است.
    3-بر اساس نقشمایه های بدست آمده از حفریات باستان شناسی و تطبیق آنها با متون، شخصیت مذکور قبل از تشکیل حکومتهای ماد و هخامنشی می زیسته است.
    4-اژی دهاک اوستا و ضحاک شاهنامه، شخصیت واحدی می باشند اما دگردیسی های زمان، تفاوت هایی در آن دو بوجود آورده است.
    کلیدواژگان: اسطوره شناسی، ضحاک، اوستا، شاهنامه، باستان شناسی
  • وحی از دیدگاه اندیشمندان اسلامی و مسیحی
    اسحاق طغیانی صفحه 9
    وحی به عنوان یک مقوله مهم که وسیله ارتباط انبیاء و حضرت حق است, در آیات قرآن به صورتهای مختلف مطرح شده است و از این جهت مورد توجه فلاسفه و عرفانی اسلامی نیز بوده است.
    در این مقاله سعی می شود ضمن تعریف وحی از دیدگاه قرآن و توضیح درباره انواع آن نظرات متفکرین برجسته اسلامی مانند فارابی, ابن سینا و غزالی مطرح گردد و سپس در ارتباط با آیین مسیحیت مورد مقایسه و تحلیل قرار گیرد
    کلیدواژگان: وحی، اندیشمندان اسلامی، متفکران مسیحی، الهام، ابن سینا، فارابی، غزالی
|
  • Dr. M. Asadi Page 5
    Some researchers who has spoken about Naser khosro, has divided to stages the life of this man according to ups and downs of his life.In most categorizations, first stage of this turkish poet is befor his thought changing and spiritual transition that was happened at the age of 42. In most writing of describing the life of Naser khosro, some topics has mentioned about this part of poet's life; such as governmental job, courtier life, pleasure-seeking living and vinosity and also some scattered matters which has written according to some poet s points in Divan and travel account (Safar Nameh). There is no distinct discussion in this aspect. Because this period of time involves half life of poet and as Dabir Siaghi Ph-D in controductory of safar Nameh says, for origin of Naser khosro s belives, we should judge according to behavior, activities, thinkings and speaches left from first and second part of his life. So writer has decided to study some writings of him such as Divan and safar Nameh that he has pointed and sometimes admitted an his past states and then with giving witnesses, writer describes the oppearance of this valuable. Poet at the first stage of his life.
  • Dr. A. A. Khorasani Page 25
    Among the different modes of Persian poetry, epic is held to be of special value and, in this regard, religious epic comes first. The reason is that religious epic enjoys the sweet smell of the words of revelation, and this generous and spiritual source has enriched the souls of those seeking the sublime dari discourse. It was this spiritual source of revelation that has rendered this sort of epic immortal, thus impeding anybody aiming at plundering. One reason for the immortality of this sort of epic, which nobody could eliminate from the face of the earth, is the very enjoyment of revelation, tradition and mysticism as spiritual sources of discourse on the part of Persian – speaking poets and men of letters.This article aims at probing the epic of hamleh haidari, versified by the deceased Raji Kermani, the 13th (A.H.) century poet, in the light of mysticicm and ahadith (traditions), because the manifestation of religious beligious beliefs is more evident in Raji’s words. His words are combinations of epic and lyric, coloured with shades of holy Quran, hadith (tradition) and mysticism. This is specially true of his saghinamehs, which are usually regarded as sorts of introduction to the main body of discourses and in which mystical terms and expressions are abundant. This article also attempts to identify those parts of his discourse supported by ahadith and ornamented with the life- giving melody of mysticism.
  • Dr. M. Barani Page 55
    Obeid lived in adversity night of the eighth century. Though he was from chairmen and masters family, he’s told a lot of poiters about poverty, prostitution, injustice and ignorance of the times in his works.He was an engaged poet and writer who fought with daskness by means of his pen and created various writings in his wits, treatises and songs by satire. The meaningful deep structuse of humor and surface structuse of poetry, anecdote, short sententes, dictionay and so on made such various strutures that are incomparable in our litrary antecedent. In this article, we’ll look at obeid’s satire in these different kinds and go to visit spring on the yellow autumn leaf of that time.
  • Dr. B. Behin Page 73
    Some literary and linguistic approaches to literature confine "reading" to a merely " close reading" of the text. In " close reading", it is supposed that the "meaning" or "effect" of the literary text should be looked for within the text itself. In terms of a "grammer" or an underlying "system" determining the from of the text. The structuralist approach to literature is one of these approaches.Employing the Saussurean methodology for the study of language as a model, it. Tries to discover the "meaning" within the text, disregarding the role the world outside may have in the formation of the "meaning" of the text.With a specific attention to some dtructuralist and poststructuralist studies on language, meaning and literature, this paper will attempt to show that such a "reading" of the literary text is "inauthentic" and doomed to failure because it is isolated from the real- life world.The reason to overco me the weaknesses and shortcomings of structuralism, poststructuralism itself is of a nature vulnerable to the fallacy of "close reading", although it is quite capable of providing new horizons for an authentic reading of literature.
  • Dr. Rasheedeh Hassan Page 83
    Mir Sayed Ali Hamedani has been one of the most prominent and venerable mystic sages in the subcontinent. His monastery has been turned into a place of pilgrimage for general muslims including those coming from the sects of Hanafi, Shafaie Hambali and Shiites, and even for hindus, Sikhs and budhas. His biography and work would be taken up for a brief discussion in this article. His lofty and exalted rank and status in the areas of Jammu and Kashmir and Gilgith and Baltistan particularly amongst Muslims would be identified accordingly.
  • Dr. Mahmood Abbasi Page 97
    The following points have been examined in this article:A: The adjective structure: four types of adjectives have been employed in Jahangoshaie.B: Plurality of the qualified noun and its adjective: in Jahangoshaie sometimes there have been more than one adjectives used for a qualified noun. The plurality of adjective has sometimes been used before the qualified noun and sometimes after it.C: Agreement of the qualified noun with the adjective in the gender case: There exists no grammatical gender in the Persian language. However, under the influence of the Arabic language, the agreement between qualified noun and its adjective is quite considerable in the considerable in the ancient books including Jahangoshaie.D: Degrees of adjectives: Three types of adjectives, namely the base, comparative and the superlative degrees have been applied each of which with certain types. The topics mentioned in this article would be discussed accordingly.
  • Dr. R. Merhafrin Dr. M. Tavoosi Page 119
    There are realites beyond narratives, myths and stories which are difficult to discover them as well as need to investigate and giving documents and archaeological examples. By beliving this matter. zahhak myth has been controled in this article. At the begining the appearance of Azi- dahaka has showed in Avesta and Sasanid,s texts and then the target of Ferdowsi has been discussed who composed it and afterthat has been Showed the Personality of Zahhak. A main Part of this writting is about physiognomy of Snake- shouldered Zahhak and his narration in Shahnameh, Pre - Islamic religious texts and Islamic historic textes.The main target of this article is to consider the scenes of snak- shouldered in archaeological finds and comparing them whit the old documents. So a few images have been evaluateed which the oldest one belong to the second half of the third mill. B.C. and the new one to the Parthian Period. These documents have been discovererd from Mesopotamia and Susa. So they are affected by old Mesopotamian believes and arts or made by them.At the end the images have been compared to Iranian mythological and narration texts that the following are their
    Results
    1- Zahhak Probably has been a historical character.2- He has been resided in Mesopoatamia or old Ilam and was not Aryan.3- Zahhak lived before establishing Medes and Achaemenid Dynasty,4- The Azi- dahaka in Avesta and Zahhak in shahnameh are the same Person but, going the time has made differences between them.
  • Inspiration in the point of view of Islamic & Christian Thinkers
    Dr. Eshagh Toghyani Page 9
    Inspiration is a very important topic which is the main mechanism of communication between the prophets God. The circumstance of the relation has been expressed in different ways in Quran verses. Due to this situation many Islamic philosophers and theologian pay special attention to this subject. This article first endeavors to establish different angles of inspiration among key Islamic thinkers during the medieval period e.g. Farabi, Avicenna, anand Gazzali. Then several approaches to the subject concerning Quranic understanding will be elaborated. Finally, this work will compare and analyse these approaches with the Christian theology.