فهرست مطالب

تحقیقات نظام سلامت حکیم - سال دهم شماره 3 (پیاپی 38، پاییز 1386)

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال دهم شماره 3 (پیاپی 38، پاییز 1386)

  • 86 صفحه، بهای روی جلد: 2,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/08/15
  • تعداد عناوین: 5
|
  • سحرناز نجات، علی منتظری، کوروش هلاکویی، کاظم محمد، سید رضامجدزاده صفحه 1
    مقدمه
    امروزه اندازه گیری سلامت و ارزیابی مداخلات بهداشتی علاوه بر محاسبه شاخص های مرگ، فراوانی و شدت بیماری به سایر ارزش های انسانی مانند کیفیت زندگی نیز توجه می نماید؛ لذا اطلاعات در مورد کیفیت زندگی جمعیت عمومی شهر تهران می تواند به عنوان اطلاعات پایه ای در نظر گرفته شده و در هنگام ارزیابی مداخلات مورد استناد واقع شود. هدف مطالعه حاضر بررسی کیفیت زندگی در جمعیت عمومی در شهر تهران بود. در این مطالعه از پرسش نامه World Health Organization Quality of Life-BRIEF (WHOQOL-BREF) استفاده شده که در هر یک از چهار حیطه آن که شامل سلامت جسمانی، سلامت روان، روابط اجتماعی و وضعیت محیط می باشد امتیازات از 4 تا 20 بوده و امتیاز بالاتر نشان دهنده کیفیت زندگی بهتر است. این پرسش نامه در مجموع 26 سوال دارد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، 1164 نفر از جمعیت عمومی 22 منطقه شهرداری تهران پرسش نامه WHOQOL-BREF را طی نمونه گیری به صورت لایه بندی شده چند مرحله ای تکمیل نمودند، سپس اطلاعات به دست آمده با نتایج حاصل از تکمیل همین پرسش نامه در 23 کشور دیگر جهان، مقایسه شد.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار)امتیاز پرسش نامه مذکور در جمعیت مورد مطالعه در دامنه سلامت جسمانی جسمانی (6/2 SD=) 3/14، سلامت روان (6/2 SD=)4/13، سلامت اجتماعی (6/2 SD=) 9/13 و وضعیت محیط (4/2 SD=)3/12 به دست آمد. میانگین امتیاز تمام دامنه ها در مجموع شرکت کنندگان مطالعه سازمان جهانی بهداشت به صورت معنا داری بالاتر از امتیاز دامنه های شرکت کنندگان در این مطالعه بود. امتیازات دامنه های وضعیت محیط و سلامت روان در تجزیه و تحلیل در لایه های مختلف سنی در جمعیت شهر تهران به صورت معناداری پایین تر از نتیجه کلی سایر نقاط جهان در همین لایه های سنی بود. امتیاز دامنه های سلامت روان، سلامت اجتماعی و سلامت محیط گروه بیمار در کل جمعیت مورد مطالعه سازمان بهداشت جهانی مانند یا بالاتر از مردم سالم شهر تهران بود.
    نتیجه گیری
    از آن جا که نمونه ای گویا از جمعیت تهران در این مطالعه شرکت نمودند؛ نتایج آن اطلاعات مفیدی را در مورد کیفیت زندگی مردم این شهر در حیطه های مختلف فراهم می نماید. به هر حال اختلاف امتیازات مردم شهر تهران با سایر کشور های جهان در این دامنه ها اهمیت مداخلات موثر در حیطه های مذکور را مشخص می نماید و قابل تامل می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سلامتی، پرسش نامه سازمان جهانی بهداشت، سازمان جهانی بهداشت، تهران
  • فاطمه رمضان زاده، صدیقه سادات طوافیان، مریم سادات وحدانی نیا، مامک شریعت، دکترعلی منتظری صفحه 9
    مقدمه
    امروزه سوء مصرف مواد و سیگار بسیاری از مرزهای اجتماعی، اقتصادی و جغرافیایی را در نوردیده و از معضلات عمده بهداشتی است که بسیاری از گروه های جمعیتی از جمله مادران باردار را در معرض تهدید پیامدهای نامطلوب مادری و جنینی ناشی از آن قرار می دهد. این مطالعه جهت تعیین ارتباط بین مصرف مواد مخدر و سیگار توسط زن و شوهر در دوران بارداری و همچنین مصرف داروی غیرایمن در دوران بارداری توسط زن و ایجاد پیامدهای نامطلوب مادری و جنینی ناشی از آن انجام شده است.
    روش کار
    یک مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی بر روی 4317 نفر از زنان واجد شرایط بستری در بخش های بعد از زایمان بیمارستان های آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی که بارداری آنها به هر صورتی خاتمه یافته بود، طی زمستان سال 1382 صورت گرفت. از یک پرسش نامه محقق ساخته برای مصاحبه استفاده شد که سوالات آن در چهارحیطه مشخصات جمعیت شناختی، سابقه مامایی، مصرف سیگار، مواد مخدر و دارو و پیامدهای جنینی و مادری در بارداری اخیر بود. از مدل رگرسیون لجستیک برای تعیین ارتباط مصرف مواد مخدر، سیگار و دارو و دیگر متغیرهای مستقل باپیامدهای نامطلوب جنینی و مادری استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی این 4317 زن برابر با 4/5±8/25 سال ومیانگین سنی همسران آنان برابر 1/6 ± 7/30 سال بود. از میان زنان شرکت کننده در مطالعه 60 نفر (4/1%) مصرف مواد مخدر و 79 نفر (8/1%) مصرف سیگار و 616 نفر (3/14%) مصرف داروی غیرایمن داشتند. همچنین از میان همسران این زنان 186 نفر (3/4%) مصرف مواد مخدر و 1486 نفر (4/34%) مصرف سیگار داشته اند. مصرف داروی غیرایمن در دوران بارداری توسط زن باعث افزایش شانس پیامد نامطلوب مادری (17/2-31/1CI: 95%، 69/1 OR=) و پیامد نامطلوب جنینی (22/3-07/2 CI: 95%، 58/2 OR=) شد که هر دو در سطح کمتر از 001/0 معنادار بودند. مصرف سیگار نیز توسط مادر باعث افزایش شانس پیامد نامطلوب جنینی شد. (001/0، p<84/4-52/1CI 95%، 71/2OR=).
    نتیجه گیری
    مصرف داروی غیرایمن و سیگار توسط مادر در دوران بارداری می تواند باعث افزایش شانس بروز پیامدهای نامطلوب مادری و جنینی گردد؛ لذا برنامه های آموزشی پیشگیرانه در دوران بارداری بایستی در جهت کاهش و حذف مصرف این داروها و سیگار، متمرکز شود.
    کلیدواژگان: سیگار، داروی غیرایمن، مواد مخدر، عوارض جنینی، عوارض مادری
  • میشار کلیشادی، علیرضا سمرباف زاده، منوچهر مکوندی صفحه 17
    مقدمه
    ویروس های سرخک، سرخجه و پاروویروس 19B از عوامل عفونی تولیدکننده بثورات پوستی هستند. به علت شباهت بثورات در هر سه ویروس ذکر شده، تشخیص بالینی سرخک، سرخجه، پاروویروس 19B و غیره از همدیگر دشوار می باشد.
    روش کار
    روش انتخابی برای تشخیص عفونت فعال هر سه ویروس، تشخیصIgM اختصاصی بر علیه آنها به روش الایزاست. در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 424 نمونه سرمی ارسالی از افراد مشکوک به سرخک از شهرهای مختلف استان خوزستان مورد بررسی قرارگرفتند.
    یافته ها
    از بین 424 نمونه، تعداد 240 نفر (6/56%) سرخک مثبت، تعداد 14 نفر (3/3%) سرخجه مثبت و تعداد 8 نفر (8/1%) پاروویروس 19B مثبت بودند. از طرفی در میان بیماران سرخک مثبت،تعداد 104 نفر (5/24%)واکسن زده بودند. از این تعداد 55 نفر (9/12%) دو بار واکسن و 49 نفر (5/11%) یکبار واکسن دریافت کرده بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به فراوانی نسبتا بالای سرخک، در بین این بیماران به نظر می رسد برنامه واکسیناسیون سرخک در استان خوزستان چندان موفقیت آمیز نبوده است. از طرفی با توجه به این که اکثر مبتلایان به بیماری سرخک را افراد جوان تشکیل می دادند؛ پیشنهاد می شود که در فاصله زمانی دو دوز واکسن سرخک تجدیدنظرشود و دوز اول درسنین 12-9 ماهگی و دوز دوم در سنین قبل از مدرسه (6 –4 سالگی) تزریق شود.
    کلیدواژگان: پاروویروس 19B، سرخک، سرخجه، الایزا، خوزستان
  • محمدعلی حرازی، جعفر عسکری صفحه 22
    مقدمه
    هدف این تحقیق تعیین مهم ترین عواملی بود که مردم شهر یزد به هنگام بیمار شدن جهت انتخاب پزشک، مدنظر قرار می دهند.
    روش کار
    تعداد 493 زن و مرد از گروه های سنی و تحصیلی مختلف با روش نمونه گیری خوشه ایاز 25 منطقه شهر یزد، مورد ارزیابی قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با استفاده از چک لیست 19 عاملی هیل و گارنر (Hill and Garner) به علاوه 2 عبارت که توسط گروه تحقیق به آن افزوده شده، انجام گرفت. این پرسش نامه در 3 بخش: الف- ویژگی های فردی پزشک، ب- عوامل ارتباطی بین پزشک و بیمار و ج- کیفیت ارایه خدمات پزشکی و هر بخش شامل 7 عبارت، درجه اهمیت در انتخاب پزشک توسط بیماران را مورد بررسی قرار می دهد. روش های آماری مورد استفاده شامل آمار توصیفی و آزمون های ناپارامتری کروسکال والیس و من ویتنی بود.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده عوامل یکم تا هفتم عبارت بودند از: دانش زیاد و حاذق بودن (ویژگی فردی پزشک)، اختصاص وقت کافی جهت معاینه (نحوه ارتباط پزشک- بیمار)، اظهار توجه و علاقه خاص به مشکل بیمار (نحوه ارتباط پزشک- بیمار)، استفاده از دستیاران باکفایت (نحوه ارایه خدمات)، عدم انجام کارهای دیگر در هنگام ویزیت (نحوه ارتباط پزشک- بیمار)، ایجاد احساس راحتی در بیمار از طریق یک احوال پرسی کوتاه در ابتدای ویزیت (نحوه ارتباط پزشک- بیمار) و ویزیت انفرادی و خصوصی (نحوه ارایه خدمات). این عوامل نمره میانگین اهمیت بالاتر از نقطه برش تعیین شده(5/3) داشتند و ضمن قرار گرفتن در یک سوم بالای توزیع، به عنوان مهم ترین عوامل انتخاب پزشک بیان شدند. کلیه ویژگی های فردی پزشک (غیر از عامل دانش و مهارت) دارای کم ترین اهمیت درجه بندی شد. در ضمن هر چند بین نظرات زن ها و مردها تفاوت معناداری به دست نیامد؛ ولی تفاوت بین گروه های سنی و تحصیلی در دو بخش عوامل ارتباطی و کیفیت خدمات معنادار بود (05/0p<).
    نتیجه گیری
    آگاهی پزشکان از مهم ترین عواملی است که بیماران در انتخاب ایشان مدنظر قرار می دهند. به ویژه توجه به کفایت علمی، مهارت های ارتباطی و عوامل مرتبط با نحوه ارایه خدمات پزشکی، باعث عملکرد موفق تر پزشکان و رضایت بیشتر بیماران می گردد.
    کلیدواژگان: انتخاب پزشک، رابطه پزشک، بیمار، کیفیت خدمات پزشکی، ویژگی های فردی پزشک
  • سیدسجاد رضوی، سیروس مومن زاده *، محمدفرزاد رشیدی، نیکو نیک نفس، مریم مرتضوی صفحه 28
    مقدمه

    از آن جا که تنها احیاء قلبی– ریوی (Cardiopulmonary Resuscitation، CPR) صحیح و موثر، می تواند احتمال بقای بیماران دچار ایست قلبی تنفسی را بالا ببرد؛ ارزیابی و کنترل چگونگی انجام احیاء اهمیت بسیار دارد. هدف از این مطالعه تعیین مهارت کارورزان بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در احیاء، قلبی ریوی بود.

    روش کار

    به این منظور 40 نفر از کارورزان در این مطالعه شرکت کردند و از یک فرم ارزیابی با 9 شاخص استفاده شد. عملیات احیاء بر روی مانکن احیاء، انجام گرفت.

    یافته ها

    هیچ کدام از شرکت کنندگان، مهارت کامل در احیاء قلبی- ریوی نداشتند. تنها 3 نفر مهارت خوب و 5 نفر از شرکت کنندگان مهارت متوسط داشتند و مهارت 21 نفر در حد ضعیف بود. 11 نفر از شرکت کنندگان طبق نمره بندی این مطالعه هیچ گونه مهارتی در احیاء قلبی ریوی نداشتند. مقایسه نتایج افرادی که قبلا در کارگاه CPR شرکت کرده بودند و سایرین، میانگین نمره به ترتیب 16/26 و 55/12 را برای این دو گروه نشان داد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه بر لزوم گنجاندن دوره های کارگاه احیاء اجباری برای تمام دانشجویان پزشکی و ارزیابی مجدد مهارت آنها تاکید می کند. علاوه بر این، بنیانگذاری استراتژی های جدید در آموزش CPR امری غیرقابل اجتناب به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: احیاء قلبی، ریوی، کارورز، مهارت
|
  • Nedjat S. , , Montazeri A. , Holakouie K. , Mohammad K. , Majdzadeh R. Page 1
    Introduction
    Besides calculation of mortality indicators and prevalence and severity of diseases, measurement ofand assessment of health interventions currently take into account also other human values such as the quality of life therefore, information about the quality of life in the general population of Tehran can be considered as baseline information to which can be referred in assessment of interventions. The aim of the present study was to assess the quality of life in the general population of Tehran. In this study, the World Health Organization Quality of Life-BRIEF (WHOQOL-BREF) questionnaire was used, whose range of scores in each of its four domains, namely physical health, psychological health, social relationships, and environment, is from 4 to 20, and higher scores indicate better quality of life. This questionnaire is composed of a total of 26 questions.
    Methods
    In this cross-sectional study, 1164 people from the general population of 22 zones of Tehran Municipality filled the WHOQOL-BREF through a multi-stage stratified sampling scheme, and the results were compared with similar information gathered from completion of the same questionnaire in 23 other countries of the world.
    Results
    Mean (standard deviation) of domain scores of the aforementioned questionnaire in the population under study were 14.3 (SD=2.6) for physical health, 13.4 (SD=2.6) for psychological health, 13.9 (SD=2.6) for social relationships, and 12.3 (SD=2.4) for environment. Mean scores of all domains were significantly higher for the participants in the WHO study as a whole than those for participants in this study. In analysis of different age bands, scores of the environment and the psychological health for Tehran's population were significantly lower than those for other parts of the world as a whole and in the same age band. Scores of the psychological health, social relationships, and environment in the group of patients participated in the population studied by WHO were either similar to or higher than the healthy people living in Tehran.
    Conclusion
    Since a representative sample of Tehran's population participated in this study, the results provide useful information on this population's quality of life in different domains. Overall, the differences between scores achieved by Tehran's population and those obtained in other countries for different domains signify the importance of effective interventions in these domains, and warrant consideration.
  • Ramezanzadeh F. , Tavafian S. , Vahdaninia M. , Shariat M. , Montazeri A. Page 9
    Introduction
    Substance abuse and smoking have crossed many social, economic, and geographical borders today, and are among major health problems that endanger a multitude of population groups including the pregnant mothers because of their untoward maternal and fetal outcomes. This study was conducted to determine the relation between substance abuse and smoking by couples during pregnancy as well as antenatal unsafe drug use by mothers and untoward maternal and fetal outcomes.
    Methods
    A descriptive and analytic cross-sectional study was conducted on 4317 women who had the criteria for admission to postpartum wards of educational hospitals affiliated to Tehran, Iran, and Shahid Beheshti Universities of Medical Sciences in Tehran, and whose pregnancy was anyhow terminated during winter 2003. A questionnaire developed by the researchers was used for interviews and the questions were in four domains of demographic characteristics obstetric history smoking, drugs, and narcotic substance use during the recent pregnancy and untoward maternal and fetal outcomes during the same time. Logistic regression model was used to determine the relation of narcotic substance use, smoking, and drugs, as well as other independent variables with the untoward fetal and maternal outcomes.
    Results
    The mean age of these 4317 women was 25.8 ± 5.4 years, and the mean age of their husbands was 30.7 ± 6.1 years. From the women who participated in this study, 60 of them (1.4%) used narcotic substances, 79 (1.8%) smoke cigarettes, and 616 (14.3%) used unsafe drugs. From husbands of these women, 186 men (4.3%) used narcotic substances and 1486 (34.4%) smoke cigarettes. Unsafe drug use during pregnancy increased the odds of untoward maternal outcome (OR= 1.69, 95% CI: 1.31-2.17) and fetal untoward outcome (OR= 2.58, 95% CI: 2.07-3.22), both significant at the level of p< 0.001. Cigarette smoking by mothers also increased odds of untoward fetal outcome (OR=2.71, 95% CI: 1.52-4.48, p<0.001).
    Conclusion
    Unsafe drug use and cigarette smoking by mothers during pregnancy increases the odds of untoward maternal and fetal outcomes. Therefore, preventive educational programs during pregnancy should focus on reduction and elimination of using such drugs and cigarettes.
  • Kelishadi M. , Samarbaf-Zadeh Ar , Makvandi M. Page 17
    Introduction
    Agents of measles, rubella, and parvovirus B19 are among the etiologies of skin exanthematous diseases. Due to similarity in appearance of their skin rashes, clinical differential diagnosis is difficult.
    Methods
    The method of choice for diagnosis of active infection with all these three agents is detection of specific immunoglobulin M (IgM) against them by ELISA method. In this descriptive cross-sectional study, 424 sera samples taken from suspected measles cases in different cities of Khuzestan province were analyzed.
    Results
    8 In the meanwhile, among the measles-positive patients, 104 cases (24.5%) had been previously vaccinated against measles, 55 cases (12.9%) of which had been vaccinated twice, and 49 (11.5%) had been vaccinated three times.
    Conclusion
    Taking into consideration the relatively high frequency of measles among these patients, it seems that the vaccination program against measles has not been much successful in the Khuzestan province. Furthermore, since the majority of measles patients were young adults, it is proposed to revise the time interval between the two doses of the measles vaccine, and inject the first dose in 9-12 months of age and the second dose in pre-school age (4-6 years).
  • Harazi Ma , Askari J. Page 22
    Introduction
    The purpose of this research was to determine the most important factors that people in city of Yazd place on in their choice of a physician when they become sick.
    Methods
    A total of 493 males and females of various age and educational groups were assessed through cluster sampling from 25 zones of Yazd city. Data collection was performed using the Hill and Garner's 19-factor checklist with two statements added by the research team. This questionnaire assesses the degree of importance in patient's choice of the physician by three parts of (A) personal characteristics of the physician, (B) physician- patient communication factors, and (C) the quality of medical service, each part of which comprised of seven statements. Statistical methods used were descriptive statistics and Kruskal- Wallis and Mann- Whitney nonparametric tests.
    Results
    Based on the findings, the first seven factors were: knowledgeability and proficiency (personal characteristic of physicians), spending enough time for examination (communicative factor), being particularly attentive to the patient's problem (communicative factor), using competent assistants (service factor), avoiding dealing with other matters during the visit (communicative factor), easing the patient with an initial brief greeting (communicative factor), and avoiding attendance of other patients during the visit (service factor). These seven factors had mean scores of importance above the determined cut-off point (3.5), and while resending in the upper third of the distribution, were expressed as the most important factors in physician choice. All the personal characteristics of the physicians were rated as the least important factors, except knowledge and competency. Moreover, although no significant difference was found between male's and female's opinions, the differences among the age and educational groups in the two parts of communicative and service quality factors were significant (p<0.05).
    Conclusion
    Physicians’ knowledge is of the most important factors that patients place on in choosing doctors. Specific attention to scientific competence, communicative skills, and factors related with the quality of medical services, contribute to more successful performance of the physicians and more satisfaction of the patients.
  • Razavi S., Momenzadeh S., Rashidy Mf, Niknafas N., Mortazavi M. Page 28
    Introduction

    Since only correct and effective Cardiopulmonary Resuscitation (CPR) can inrease the survival probability of patients with cardiopulmonary arrest, assessment and control of CPR performance is of great importance. The aim of this study was to determine the CPR skills of interns in the Shahid Beheshti University of Medical Sciences hospitals.

    Methods

    Forty interns participated in the study and an assessment form with nine indices was used. Procedures of CPR were performed on a resuscitation manikin.

    Results

    None of the participants was completely competent in performing CPR. CPR competency results for three of them were good, for five of them was intermediate, and for 21 was poor. Eleven participants were completely incompetent in performing CPR procedures according to our scoring method. Comparing the results of those who had previously participated in CPR workshop with results of others demonstrated average scores of 26.16 and 12.55 for the two groups respectively.

    Conclusion

    This study underscores the necessity of obligatory CPR workshops for all medical students and re-assessment of their CPR skills. Moreover, establishment of new strategies for CPR education seem inevitable.