فهرست مطالب

دین و ارتباطات - سال سیزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1385)

نشریه دین و ارتباطات
سال سیزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1385)

  • 230 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/08/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 5
  • سعیدرضا عاملی صفحه 7
    مهستان بنایی است که در کرج بنا شده است. نوشتار فعلی به دنبال تبیین نشانه شناختی این بنا بر اساس چارچوب های نظریه ای- فرهنگی امروزه است و تشریح آن بر اساس این نکته بنا می شود که چگونه عناصر معماری و فرهنگی قدیم و معاصر را در خود جمع کرده است و آن را در قالبی به نام سنتی- مدرنیسم و سپس محلی- جهانی تشریح و توضیح می دهد که می توان یک فضای معناساز را در جهان امروز بر اساس فرهنگ ایرانی ترسیم کند؛ در حالی که مردم محور است ولی بیهودگی در معماری ندارد. هم استحکام دارد و هم از مصالح محلی ساخته شده است و هم درون گراست که فضای داخل و برون را از هم جدا می کند و سبب آرامش بخشی است.
    کلیدواژگان: سنتی مدرن، محلی، جهانی، سبک معماری، هویت جمعی، متن فرهنگی
  • حمید عبداللهیان، اباذر توکلی صفحه 47
    این مقاله در صدد طرح مسئله خود واقعی از طریق تعمق در شیوه طرح آن در جهان معاصر ایرانی است. ما این کار را با به کارگیری دیدگاه جهان دانشگاهی معاصر ایرانی انجام خواهیم داد. بر این اساس، مقاله ابتدا به این امر اشاره دارد که واقعیت، تفسیر عینی خود واقعی انسان است و نشان می دهد که تمامی واقعیت ها معطوف به معنایی است که در درون انسان شکل می گیرد. انسان معناساز و معنایاب است و واقعیت، معنایی بیش نیست. واقعیت، معنای اندیشیده شده ای است که توسط دانش و قدرت ساخته می شود و در بستر تاریخ تثبیت می شود، به طوری که برای همگان طبیعی جلوه می کند. منشا واقعیت های ساختگی، نخبگان دانش و قدرت هستند که به تدریج بر توده های متراکم جامعه تاثیر می گذارند. توده های اجتماعی «خود واقعی» نا اندیشیده ای هستند که هژمونی مسلط دانش و قدرت مجال اندیشیدن را از آن ها می گیرد و تقلیدگری را بر آن ها تحمیل می کند. به همین دلیل، واقعیت ها اعتبار ذاتی ندارند. تنها واقعیت معتبر، تجربه های فکری و فرهنگی تک تک افراد انسانی هستند که خود واقعی آن ها را تشکیل می دهند. خود واقعی یک مدل سنجشی خود با دیگری در مقیاس های فردی و اجتماعی است. در پایان به تلاش های جهان دانشگاهی ایرانی اشاره می کنیم تا نقص تولید دانش نظری را در دانشگاه ایرانی نیز مورد دقت قرار داده باشیم.
    کلیدواژگان: واقعیت بنیادین، واقعیت های ساختگی، خود واقعی، معناسازی و معنایابی، شناخت، هستی شناسی و پدیدارشناسی، زندگی روزمره، ساختارهای آگاهی بخش، معنا و واقعیت، معنای اندیشیده و معنای نااندیشیده، خود تولیدی، تقلیدگری
  • ابراهیم فیاض صفحه 69
    جهانگردی یک فرآیند تمرین است. تاریخ جهانگردی به ما این را به خوبی نشان می دهد. چارچوب معنایی تمدن ها نوع جهانگردی و گردشگری را تعیین می کند و اگر خواسته باشیم از نظر تفسیری به جهانگردی و گردشگری نگاه کنیم، باید بگوییم نوع جهان پدیداری (جهان بینی) که بر تمدن ها حکومت می کند، چارچوب معنایی کنشی جهانگردی را تعیین می کند و این نوشتار به دنبال اثبات نکته مذکور است که این را با توجه به تاریخ تمدنی ایران و ادوار تاریخی آن بررسی کرده است که می توان در سیاست گذاری و برنامه ریزی گردشگری در ایران استفاده کرد؛ چرا که اگر این بعد تمدنی و میان تمدنی مورد توجه واقع نشود، دچار اختلال در جهانگردی و گردشگری خواهیم شد که شده ایم و رهیافت اصلی این مقاله بر اساس مردم شناسی تاریخی ایران نهاده شده است.
    کلیدواژگان: تمدن، فرهنگ، جهانگردی و گردشگری، ادوار تمدنی، تاریخی، زمینه های معنایی، مادی جهانگردی
  • هوشنگ نایبی صفحه 103
    در این مقاله نمونه گیری احتمالی در پیمایش های اجتماعی که هدف آن استنباط ویژگی های جمعیت بر اساس ویژگی های نمونه است، چگونگی و میزان اطمینان به معرف بودن نمونه و استنباط های آماری تشریح می شود. سپس سازوکار و شیوه های انتخاب نمونه احتمالی در پیمایش های اجتماعی مطرح می شود و سرانجام نمونه احتمالی با نمونه غیراحتمالی مقایسه می شود و کارآیی آن ها در استنباط ویژگی های جمعیت و دقت تجربی آن ها عنوان می شود.
    کلیدواژگان: نمونه گیری احتمالی، پیمایش اجتماعی، استنباط آماری کلاسیک، توزیع نمونه گیری، نمونه گیری خوشه ایطبقه بندی، شانس معین و برابر نمونه
  • حسین ایمانی جاجرمی، سیداحمد فیروزآبادی صفحه 131
    دسترسی به خدمات اساسی مانند سلامتی، آموزش و بهداشت از شاخص های مهم توسعه یافتگی به شمار می روند. شهرها به عنوان مهم ترین مراکز سکونت گاهی باید توانایی ایجاد دسترسی برابر و یکسان را برای تمامی شهروندان اعم از ثروتمندان و فقرا فراهم کنند. با وجود این، نابرابری های زیادی از نظر دسترسی به خدمات وجود دارند. مدیریت شهری به عنوان نهاد سیاست گذار و هدایت کننده برنامه های شهر نقش مهمی در کاهش نابرابری ها میان شهروندان و ارتقای وضعیت توسعه شهر دارد. تعیین میزان توفیق مدیریت شهری به عنوان یک حکومت محلی در تحقق اهداف، خود زمانی میسر است که عملکرد آن به دقت ارزیابی شود. با وجود روش ها و شاخص های موجود برای سنجش عملکرد مؤسسات اقتصادی و توفیق نسبی آن ها در انجام این امر، مطالعات نشان می دهند که سنجش عملکرد حکومت های محلی امری پیچیده و دشوار می نماید. دو حوزه علمی در زمینه بررسی عملکرد حکومت های محلی در رشته های مدیریت و جامعه شناسی است. در حوزه مدیریت دو بحث کارایی و اثربخشی و شاخص های مربوط به آن ها در حکومت های محلی مورد توجه قرار دارد و در حوزه جامعه شناسی نیز موضوع در چارچوب نظریه سرمایه اجتماعی بررسی شده است. مطالعه حاضر تلاش کرده است تا سنجش عملکرد شوراها را با استفاده از رهیافت کیفی «نظریه بنیانی» مورد توجه قرار دهد. در این مقاله با بررسی مهم ترین مطالعات انجام شده در دو حوزه مدیریت و جامعه شناسی در خصوص سنجش عملکرد حکومت های محلی، مدل های سنجش آن ها استخراج شده است. در ادامه مقاله با توجه به دیدگاه های بیان شده توسط اعضای شوراهای شهر، در جامعه تحقیق، مدل جامعه شناختی سنجش عملکرد تدوین گردیده است. در این مدل مهم ترین شاخص ها بر اساس دیدگاه های افرادی که در میدان قرار دارند و با نگاهی متفاوت از نگاه محققان و مدیران به موضوع حکومت محلی و عملکرد آن می نگرند، بر اساس روش کیفی نظریه بنیانی تدوین شده است.
    کلیدواژگان: حکومت های محلی، سنجش عملکرد، روش تحقیق کیفی، روش نظریه بنیانی، شورای شهر، کارایی و اثربخشی
  • علی اصغر سعیدی صفحه 161
    هدف اصلی این مقاله نشان دادن مصاحبه هایی با مردم به ویژه با تاجران و طبقات حاکم است که نقش هایشان در تاریخ سیاست و اقتصاد اهمیت داشته است و همین به عنوان یک بایگانی شفاهی نمونه محسوب می گردد و منبع مناسبی برای تهیه شرح حال است. به همین سبب، این مقاله محتواها، تولیدات و روش شناسی های طرح های تاریخ شفاهی ایرانی را، که منبع مناسبی برای مطالعه نقش آن ها در تاریخ سیاسی و اقتصادی ایران است، در دوره پهلوی تحلیل می کند (1316-1357ش/ 1940-1979م.). مقاله پردازش این طرح ها را اعم از موافقت نامه رسمی، روش مصاحبه، مصاحبه فردی، یادآوری خاطره در مورد دیگران، پردازش، حفظ و افزایش عینیت و غیره را مرور می کند.این مقاله مجموعه تاریخ شفاهی را بحث و بررسی خواهد داد که برای فهم ما از دوره های اساسی تاریخ جهانی در طول قرن گذشته بسیار راهگشا خواهد بود. این مقاله همچنین، آن طرح های تاریخ شفاهی را، که به طور استثنایی بجا هستند، نه به علت تغییرات رایج در تاریخ جهانی، بلکه به علت تجربیات بسیاری از مردم که در عرصه سیاست با آن سر و کار دارند، را نگهداری می کند؛ همچنین، فعالیت های اجتماعی و اقتصادی آن ها و به هم ریختگی های سال های گذشته زندگی آن ها باید ضبط و جمع آوری شود و در دسترس نسل های آینده محققان در قالب های متفاوت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: روش شناسی کیفی، مجموعه تاریخ شفاهی، عینیت علمی، مصاحبه، شرح حال نویسی، بازاندیشی اجتماعی، ضبط خاطرات
  • موسی عنبری صفحه 179
    موضوع مشارکت مردمی که در گذشته یک ضرورت عقلانی برای توسعه بوده، امروزه به صورت یک ضرورت اخلاقی و انسانی درآمده است. اهمیت این موضوع به گونه ای است که اخیرا از مشارکت به مثابه هدف توسعه یاد می شود. در مدل های توسعه دهه های 1970 و 1980م. در ملل در حال توسعه، بحث مشارکت مردمی در مقام موضوعی معادل و مترادف توسعه، از جایگاه خاصی برخوردار بوده است. با توجه به واقعیت و گونه های مشارکت در دنیا، این دوره را می توان «عصر مشارکت همراه با دولت یا دولت راهبر» نامید که بارزترین اشکال آن، انواع مشارکت برانگیخته بوده است. از اواسط دهه 1980م. به بعد که در ملل در حال توسعه، کارآیی دولت ها در امر توسعه مورد تردید قرار می گیرد، در مدل های توسعه مشارکتی، از «مشارکت بدون دولت» به معنای گسترش «سازمان های غیردولتی» (یا بخش سوم) یاد می شود. این بخش نوظهور با هدف انجام فعالیت های خیریه، ترویجی و توسعه ای، نقش های متنوعی شامل اجرا و تکمیل برنامه های دولتی یا مقابله با آنها را ایفاء می کند. اما با وجود افتخار و کمک های عمده - گاهی نمایشی – دولت های در حال توسعه به گسترش بخش سوم در جامعه های خود، برخی از کارکردهای عام و انسان گرایانه این بخش در تقابل با خواسته های تمامیت خواهانه و ایدئولوژیک آن دولت هاست.
    هدف مقاله حاضر، بررسی ابعاد، جایگاه و اهمیت سازمان های مشارکتی و غیردولتی (یا بخش سوم) در توسعه و عملکرد آنها در ارتباط با دولت است.
    کلیدواژگان: دولت، مشارکت، توسعه، مشارکت دولت راهبر، مشارکت بدون دولت، سازمان های غیردولتی، بخش عمومی (دولتی)، بخش خصوصی، بخش سوم
  • چکیده انگلیسی مقالات
    صفحه 223
|
  • Dr. Saied Reza Ameli Page 7
    Mahestan is a shopping centre located in the City of Karaj in west part of Tehran. This building has been constructed based on idea of making connection and friendship between all those elements which considered as a very contradictional issues. Traditional elements belong to 1000 historical heritage of Iranian/Islamic architecture has been amalgamated with high-tech elements of modern architecture such as rotating restaurant, panorama elevator and many advanced modern elements of building construction. This paper is a cultural and semiological decodification of overt and covert meanings existed in the building. For such a decodification, long history of architecture tradition in Iran has been reviewed and at the same time by cultural studies approach many unseen factors of what said and what not said in the building brought into discussion. Mahestan is an example of nostalgic portrayed of Iranian culture, a culture which look for progress and tradition at the same time.
  • Dr. Hamid Abdollahyan, Abazar Tavakoli Page 47
    This paper is an epistemological attempt to bring to attention the problem of real self and its intervention in production of theoretical knowledge. This will be done through a search into how it is handled in current Iranian life-world as we approach it from an Iranian scholarly point of view. Based on these preliminary postulates, the paper first refers to the statement that reality in fact is an interpretation of real self of human beings. The paper also indicates that all realities are depended upon the meaning that takes shape in inner world of humans. In that sense, human beings are producers of meaning and searchers of meaning and reality is nothing more than a meaning. Based on this logic, reality is a contemplated or a reflexive meaning which is fabricated by relations of knowledge and power and is entrenched in the course of history. This process takes place in a way that what is fabricated presents itself to everyone as a natural real matter. In this sense, elites of knowledge and power are the founders of fabricated realities and who gradually affect masses of every society. Social masses are in themselves uncontemplated and non-reflexive real selves or bodies whose ability to contemplate has been taken away from them by the dominant knowledge and power hegemony. This hegemony imposes, instead some other patterns on them based on which they develop a tradition of how to imitate and how to follow rather than how to produce. It is for this reason that we can conclude that realities don’t have essential validity. Intellectual and cultural experiences of individuals are the only valid realities and are built by the real self. We conclude that real self therefore is a comparing tool of self with other at the individual and social scales. In the end we will refer to attempts made by Iranian academic world in order to extend our logic over to the question of what shortcomings can be seen in production of theoretical knowledge in Iranian academic atmosphere that hinders the process of production of knowledge.
  • Dr. Ebrahim Fayyaz Page 69
    Tourism is a process of practice and experimentation, and this is clearly shown by its history. Civilizations’ outlooks determine kids of tourism so that one could interpret the meaning of this fact according to the predominant ideologies in every civilization. The article tries to prove this by relying on the Iranian civilization and its various historical contexts. It can be useful for programming and policy-making in the field and if neglected we would face disturbances (some of them have already occurred) in our endeavors. The main approach of the article is based on the Iranian historical anthropology.
  • Dr. H. Naebi Page 103
    In this article, possible sampling in Sociological Survey with the intention of understanding population features according to representative factors, the quality and extent of reliability of its representative ness, and statistical deductions are discussed. Then, the methods of choosing possible sampling are given and finally possible sampling and impossible sampling are compared and their efficiency in understanding population features and their experimental accuracy are examined.
  • Dr. Hossein Imani Jajarmi, Dr. Sayyed Ahmad Firouzabadi Page 131
    Getting access to basic services such as health care and education constitutes an indication of development. Cities, as major residential centers, should provide such facilities for citizens of all social classes. The civic management plays a big role in developing cities and decreasing the gaps among people, so we need an accurate assessment of its success in this regard. Despite the existence of appropriate methods for the assessment of economic organiztion’s achievements, studies show the complexity of this for local governments. Management and sociology are two scientific areas dealing with the assessment. In the first, two topics are discussed, namely the efficiency and its indicators. In the second, the social capital theory is a matter of consideration. The present study has made use of the "fundamental theory" qualitative approach for the evaluation of the council’s performances. To this end, the assessment models already used by researchers in the above-mentioned areas have been extracted. Then a sociological model for the performance assessment has been designed with due consideration of the opinions expressed by city councillors. In this model the most important indicators have been proposed on the basis of the involved individuals whose views differ from managers and researchers in relation to local governments.
  • Dr. Ali Asghar Saeidi Page 161
    The central aim of this paper is to show how interviews with people, particularly of ex-leading businessmen, and dominant strata concerning their role in the political and economic history assist to create an unique oral archive and a significant source for preparing biographies. For this reason the paper analyses the contents, products and methodologies of some Iranian oral history projects which have created significant source to study their role in the political and economic history of Iran during the Pahlavi period (1940-1979). The paper reviews the process of these projects, i.e., formal agreement, interview procedure, single phase interview, recollection about others, processing, preservation and increasing objectivity, etc. The paper will argue that the collections of oral history are immensely significant in helping us to understand the key periods in global history during the last century. The paper likewise maintains that oral history projects are exceptionally timely, not only because of current changes in global history, but because the experiences of many of the people involved in political, social and economic activities should be collected and their recollections of those tumultuous years of their life should be recorded and made available to future generations of scholars in various formats.
  • Musa Anbari Page 179
    The issue of people’s participation, once held to be an intellectual necessity for development, has now turned into an ethical and human necessity. It is of such importance that it has recently been called the aim of development. In the developmental models of the seventies and eighties in developing countries, people’s participation had a high status. Those decades could also be called “government - directed participation era” a salient feature of which was inciting people to cooperate. From the mid- eighties onward, the governments’ efficiency in development was put under question in developing countries, hence the emphasis was directed towards a new model known as non- governmental which meant the promotion of NGOs or the third sector. This newly- emerged sector had as its aim such things like charity activities and was engaged in manifold roles including the execution, completion or even prevention of governmental projects. The developing countries’ regimes may have boasted of benefiting from the third sector or they may have flauntingly helped its progress. But some humanitarian functions of the NGOs have shown to be in conflict with the ideological and absolutist demands of those regimes. This article surveys the aspects, status and importance of non- governmental and participatory organizations in development and their relation to governments.