فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 32، پاییز 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/07/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • جعفر نوروززاده، ابراهیم افتخار صفحه 5
    گلوتاتیون فراوانترین ترکیب تیول دار غیر پروتئینی با جرم مولکولی پایین می باشد که نقش اصلی را در دفاع سلولی علیه استرس اکسیداتیو به عهده دارد؛ همچنین گلوتاتیون در تنظیم بیان ژن، انتقال سیگنال، تکثیر و مرگ سلولی، تولید سیتوکین ها و پاسخ ایمنی دخیل می باشد. غلظت گلوتاتیون داخل سلولی در حدود 1-10 میلی مولار می باشد که قسمت اعظم آن به فرم گلوتاتیون احیا می باشد. نسبت گلوتاتیون احیا/گلوتاتیون اکسید مهمترین شاخص کارایی و سلامتی یک سلول می باشد. کمبود گلوتاتیون در فرایند پیری و پاتوژنز بسیاری از بیماری ها شامل بیماری های قلبی- عروقی، دیابت، ایدز، بیماری های سیستم عصبی و تنفسی نقش ایفا می کند. استفاده از مواد پروتئینی حاوی پیش سازهای سنتز گلوتاتیون و دوری از عوامل اکسیدان خارجی مانند اشعه های یونیزه کننده، سیگار، ورزشهای شدید و مصرف بی رویه برخی داروها همگی می توانند راهکارهای مناسبی در جهت جلوگیری از تهی شدن سلول ها از منابع گلوتاتیون باشند.
    کلیدواژگان: گلوتاتیون، بیوسنتز، استرس اکسیداتیو
  • خدیجه برومندفر، افسانه کاظمیان*، فرانک صفدری، معصومه دلارام، کبری نوریان صفحه 13
    زمینه و هدف

    یائسگی دوره ای از زندگی زن است که عوارض و پیامدهای آن می تواند بر کیفیت زندگی تاثیر گذارد و احساس خوب و سالم بودن را تضعیف نماید. شایعترین و آزاردهنده ترین این پیامدها، گرگرفتگی می باشد که بر کار، فعالیتهای اجتماعی، لذت از زندگی، خواب و کیفیت کلی زندگی تاثیر می گذارد. درمان معمول این حالت، هورمون درمانی است که علاوه بر منع مصرف در مواردی، دارای عوارض و پیامدهای سوء بوده و پیگیری های مداوم را می طلبد؛ مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر داروی گیاهی فیتو استروژنی پنج انگشت (Vitex Agnus Castus) بر گرگرفتگی یائسگی انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی دوسو کور و آینده نگر و در سال 1381 در شهر اصفهان انجام شد. در مجموع 54 نفر از زنان 45-55 ساله واجد شرایط که از گرگرفتگی شاکی و مایل به درمان بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند؛ این افراد به روش نمونه گیری آسان، به طور تصادفی در دو گروه 27 نفره (گروه درمان با ویتکس و گروه دارونما) قرار گرفتند. اطلاعات از طریق مصاحبه و پرسشنامه ویژگی های فردی و پرسشنامه شدت گرگرفتگی کوپرمن که قبل و پس از درمان در سه مرحله توسط واحدهای پژوهش تکمیل گردید جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های آماری توصیفی و استنباطی در سطح معنی داری 05/0P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    شدت گرگرفتگی در گروه ویتکس قبل و پس از درمان اختلاف آماری معنی داری داشت (012/0P<)؛ در حالی که در گروه دارونما این اختلاف معنی دار نبود. مقایسه بین دو گروه، از نظر شدت گرگرفتگی پس از درمان نیز اختلاف آماری معنی داری را نشان داد (05/0P<)؛ در حالی که قبل از درمان این اختلاف معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    گیاه پنج انگشت می تواند به عنوان یک درمان آلترناتیو جهت درمان گرگرفتگی دوران یائسگی موثر باشد؛ بخصوص در کسانی که نمی توانند هورمون درمانی شوند و یا عوارض ناشی از آن را نمی پذیرند.

    کلیدواژگان: گیاه پنج انگشت، گرگرفتگی، یائسگی
  • اصغر زربان، محمد ملکانه، میثم رضا بقراطی صفحه 19
    زمینه و هدف
    شواهد اپیدمیولوژیکی نشان داده اند که مصرف مناسب غذاها و یا نوشیدنی های غنی از ترکیبات فنولیک و آنتی اکسیدان ها، میزان ابتلا به بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری های قلبی- عروقی را کاهش می دهد. در سالهای اخیر، مطالعات متعددی بر روی منابع طبیعی به منظور یافتن منابع غنی از آنتی اکسیدان ها و نقش مصرف این ترکیبات در محافظت بدن در برابر صدمات ناشی از استرس اکسیداتیو انجام شده است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی و نشان دادن میزان ترکیبات فنولیک آب انار، ظرفیت آنتی اکسیدانی آن و همچنین توانایی خنثی سازی رادیکال های آزاد توسط آب انار و مقایسه آن با سایر آب میوه ها انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، شاخصهای آنتی اکسیدانی کنسانتره انار و همچنین 9 آب میوه تجاری، مورد ارزیابی قرار گرفتند. ترکیبات فنولیک نمونه های مورد نظر با روش فولین سیوکالتو (Folin-Ciocalteu)، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی آنها با روش FRAP (Ferric Reducing/Antioxidant Power Assay)و توانایی آنها در خنثی سازی رادیکال DPPH (1،1-Diphenyl-2-Picrylhydrazyl) اندازه گیری گردید. همچنین توانایی آب انار در مهار پراکسیداسیون لیپیدهای پلاسما، القا شده توسط یون های مس و تاثیر آب انار در مهار همولیز گلبول قرمز، القا شده توسط پروکسید هیدروژن نیر مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری One Sample و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بیشترین میزان ترکیبات فنلیک مربوط به آب انار (0/50/205 میلیگرم معادل اسید گالیک موجود در 100 میلی لیتر برای کنسانتره رقیق شده انار) بود؛ همچنین بیشترین ظرفیت تام آنتی اکسیدانی نیز در آب انار مشاهده شد (30/017/11 میلی مول در لیتر). در روش DPPH که توانایی مهار یا خنثی سازی این رادیکال توسط نمونه مورد نظر ارزیابی شد نیز آب انار بیشترین توانایی را نشان داد (96%). مطالعات همبستگی نشان داد که ارتباط مثبت و معنی داری بین محتوای ترکیبات فنلیک نمونه های مورد مطالعه و سطح ظرفیت تام آنتی اکسیدانی آنها و نیز توانایی مهار یا خنثی سازی رادیکال DPPH توسط آنها وجود دارد. بررسی نتایج تاثیر رقتهای مختلف آب انار بر مهار تشکیل دی ان کونژوگه در لیپیدهای پلاسما و بر مهار همولیز گلبول های قرمز نیز نشان داد که در یک روند وابسته به دوز، با افزایش غلظت آب انار در محیط، میزان مهار همولیز افزایش می یابد
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه می توان اذعان داشت که آب انار نسبت به سایر آب میوه های مورد مطالعه از ترکیبات فنلیک بیشتری برخوردار می باشد و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی آن بالا است؛ همچنین توانایی زیادی در مهار رادیکال های مختلف را دارد و می تواند اثرات سودمندی در تقویت سیستم دفاع آنتی اکسیدانی بدن و کاهش استرس اکسیداتیو داشته باشد.
    کلیدواژگان: آب انار، ترکیبات فنلیک، فعالیت آنتی اکسیدانی، آنتی اکسیدان
  • محمد اسماعیل افضل پور صفحه 27
    زمینه و هدف
    بر اساس برخی مطالعات انجام شده، عامل اصلی در فرایندهای آتروسکلروز، میزان اکسیده شدن چربی ها، بویژه اکسیده شدن لیپوپروتئین کم چگال (LDL) (و نه غلظت LDL به تنهایی) است؛ همچنین گزارش شده است ورزش و فعالیت بدنی، فرایند اکسیده شدن LDL و خصوصیات کیفی این ذره لیپوپروتئینی را تحت تاثیر قرار می دهد؛ تحقیق حاضر با هدف تعیین تاثیر دو نوع تمرین هوازی (متوسط و شدید) بر میزان اکسیده شدن LDL و تعدادی از عوامل خطرزای قلبی- عروقی سرم انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه تجربی بر روی 44 مرد غیر فعال انجام شد. این افراد به طور تصادفی ساده به دو گروه تمرینی و یک گروه شاهد تقسیم شدند. گروه تمرینی به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته و به مدت 30-45 دقیقه در هر جلسه، به اجرای فعالیتهای طراحی شده پرداختند؛ در حالی که گروه شاهد طی همین دوره بدون فعالیت باقی ماندند. تمرینات هوازی متوسط و شدید به ترتیب با شدت 60-65% و 80-85% حداکثر ضربان قلب ذخیره به اجرا درآمدند. متغیرهای وابسته تحقیق (LDL اکسیده شده، غلظت HDL،LDL، کلسترول تام، تری گلیسرید و شاخص توده بدن) طی سه مرحله پیش، میان و پس آزمون اندازه گیری شدند. برای نشان دادن اثر تمرین از روش تحلیل واریانس عاملی مرکب (ANOVA) استفاده گردید؛ سطح معنی داری 05/0P در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بین سه گروه شرکت کننده، قبل و پس از تمرین، تفاوت آماری معنی داری از نظر میزان ox-LDL و غلظت LDL، کلسترول تام یا تری گلیسرید سرم وجود نداشت اما افزایش معنی داری در غلظت HDL و نسبت HDL/LDL سرم (05/0P<) و کاهش معنی دار در شاخص توده بدنی (BMI) گروه تمرینات هوازی شدید پس از هشت هفته تمرین (05/0P<) مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    یافته های تحقیق نشان می دهد که اجرای تمرینات هوازی با شدتهای 60-85% حداکثر ضربان قلب ذخیره، تولید استرس اکسیداتیو بالا نمی کنند و به دلیل عدم ایجاد شرایط اکسیده شدن LDL در بدن، تغییر معنی داری در عوامل دفاعی که معمولا برای مقابله با وضعیتهای حاد آتروژنیکی به کار گرفته می شوند، به وجود نمی آید.
    کلیدواژگان: تمرینات هوازی، اکسیداسیون، لیپوپروتئین ها، استرس اکسیداتیو
  • سعید کلباسی، هادی حسینی، سحر نادی مقدم، منصور سلطانی صفحه 36
    زمینه و هدف
    تیروئیدیت هاشیموتو، شایعترین علت هیپوتیروئیدیسم در کودکان و بزرگسالان است. تظاهر کلینیکی بیماری به سه شکل هیپوتیروئید، یوتیروئید و به طور نادر هیپرتیروئید می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تغییرات سطح آنتی بادی ضد تیروئید پروکسیداز (anti- thyroid peroxidase: anti-TPO) قبل و بعد از درمان با لووتیروکسین در بیماران تیروئیدیت هاشیموتو انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه نیمه تجربی، ابتدا بیماران زن مراجعه کننده به درمانگاه غدد کسری بیرجند در سال 85-1384 که گواتر با قوام (Firm) داشتند و سن آنان بین 20-50 سال بود، انتخاب شدند و در صورت مثبت بودن آنتی بادی anti-TPO تشخیص هاشیموتو برای آنها در نظر گرفته شد؛ سپس این افراد تحت دوره درمان سه ماهه با قرص لووتیروکسین به میزان 100 میکروگرم روزانه قرار گرفتند؛ در پایان سه ماه، سطح آنتی بادی anti-TPO آنها به همراه وضیعت بالینی، ارزیابی گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای آماری t مستقل، t زوج و Chi-Square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    1/67% از بیماران، هیپوتیروئید و 9/32% یوتیروئید بودند؛ سطح آنتی بادی anti-TPO در 20% از بیماران، پس از درمان با دوره سه ماهه لووتیروکسین، به حد طبیعی رسید. میانگین سطح آنتی بادی anti-TPO قبل از درمان با لووتیروکسین IU/mL 05/122±74/450 بود که پس از درمان به IU/mL 96/153±2/236 کاهش یافت؛ این کاهش از نظر آماری معنی دار بود (001/0P<). میانگین سطح آنتی بادی anti-TPO قبل از درمان در هیپوتیروئیدها نسبت به افراد یوتیروئید بالاتر بود (00/0P<)؛ بعد از درمان با لووتیروکسین، سطح آنتی بادی در افراد هیپوتیروئید بالاتر از افراد یوتیروئید باقی ماند (001/0P<).
    نتیجه گیری
    سطح آنتی بادی anti-TPO در بیماران هاشیموتو که هیپوتیروئید هستند، بالاتر از بیماران یوتیروئید است. بعد از درمان، سطح آنتی بادی anti-TPO در هر دو گروه کاهش می یابد ولی این کاهش در افرادی که یوتیروئید می شوند، بیشتر از افرادی است که هیپوتیروئید باقی می مانند؛ با توجه به این مطالب می توان اذعان داشت که اندازه گیری آنتی بادی anti-TPO به عنوان روشی مهم برای تشخیص و پیگیری درمان و ارزیابی پیش آگهی بیماری هاشیموتو، قابل استفاده خواهد بود.
    کلیدواژگان: تیروئیدیت هاشیموتو، آنتی بادی ضد تیروئید پراکسیداز، هیپوتیروئید، یوتیروئید
  • فاطمه طاهری، طوبی کاظمی صفحه 42
    زمینه و هدف
    وزن هنگام تولد از شاخصهای مهم سلامتی نوزاد می باشد. وزن کم هنگام تولد (LBW) با افزایش موربیدیتی و مرگ ومیر نوزادان همراه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع و ارزیابی برخی از عوامل خطر در نوزادان کم وزن متولد شده در زایشگاه های شهر بیرجند انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه مورد- شاهدی، همه نوزادان متولد شده در فاصله زمانی اول اردیبهشت ماه تا پایان مهرماه 1383 در زایشگاه های شهر بیرجند مورد مطالعه قرار گرفتند. هر نوزاد متولدشده با وزن مساوی یا کمتر از 2500 گرم به عنوان مورد و اولین نوزاد متولدشده با وزن بیش از 2500 گرم پس از آن، به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. اطلاعات از طریق پرسشنامه، مصاحبه با مادر و معاینه فیزیکی جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای Chi-Square و رگرسیون لجستیک در سطح معنی داری 05/0α= مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 2558 نوزاد متولدشده در مدت مطالعه، 202 نفر (9/7%) کم وزن بودند. وزن کم تولد با جنس (01/0P=)، ویار دوران بارداری (001/0P<)، پرفشاری خون در دوران بارداری (001/0P<) و فاصله کمتر از 24 ماه از زایمان قبلی مادر (04/0P=) ارتباط معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط LBW با برخی عوامل که در بسیاری موارد قابل کنترل می باشند، اقداماتی مانند آموزش افراد جامعه بویژه زنان و دختران جوان و ارتقای کیفیت مراقبتهای دوران بارداری بویژه در حاملگی های پرخطر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نوزادان با وزن کم هنگام تولد (LBW)، عوامل خطر، پرفشاری خون در دوران بارداری، ویار دوران بارداری
  • فریبا رضایی طلب، هادی اکبری صفحه 48
    زمینه و هدف
    آنتراکوزیس در ریه ناشی از رسوب ذرات کربن، سیلیس، کوارتز و غیره در مخاط، زیرمخاط و داخل ماکروفاژها می باشد که در نمای برونکوسکوپی به صورت ضایعات سیاه رنگ دیده می شود و در برخی موارد همراه با سل فعال ریوی گزارش شده است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ارتباط و همراهی آنتراکوزیس ریه و بیماری سل انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه مقطعی، تمامی بیمارانی که طی سالهای 1382 تا 1384 در بیمارستان امام رضا (ع) مشهد تحت برونکوسکوپی فیبر اپتیک قرار گرفته بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. از همه بیماران، نمونه شستشوی مایع برونش از طریق برونکوسکوپی گرفته شد و به منظور تهیه اسمیر مستقیم و کشت از نظر باسیل سل، مورد آزمایش قرار گرفت. داده های جمع آوری شده، با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای آماری Chi-Square و t در سطح معنی داری 05/0P≤ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع تعداد 1000 بیمار بررسی شدند و آنتراکوز بر اساس یافته برونکوسکوپی در 225 بیمار مشاهده شد. 7/58% آنان زن و 3/41% مرد بودند. میانگین سنی 05/12±45/65 سال بود. سل ریوی در 57 نفر (3/25%) از بیماران مبتلا به آنتراکوز ریه اثبات شد؛ در حالی که 44 نفر (7/5%) از بیماران بدون آنتراکوز، مبتلا به سل ریوی بودند؛ سل ریوی در بیماران مبتلا به آنتراکوزیس به طور چشمگیری شایعتر بود (0001/0P<).
    نتیجه گیری
    آنتراکوزیس برونش یکی از نشانه های قوی سل ریوی است؛ از این رو، در بیماران با آنتراکوزیس و علائم ریوی و عمومی باید سل ریه را در نظر داشت که این مساله راهنمای خوبی در درمان و پیگیری بیماران خواهد بود. از طرفی با توجه به این که سل ریه هنوز هم از مشکلات بهداشتی و درمانی قرن حاضر است، توجه به عوامل خطر و وضعیتهای همراه از جمله آنتراکوزیس در بیماران با علائم ریوی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آنتراکوزیس، برونکوسکوپی، سل ریه
  • آزیتا فشارکی نیا، غلامرضا شریف زاده، مجید صدرزاده، هدیه سه قلعه گی صفحه 55
    زمینه و هدف
    فقر آهن شایعترین کمبود تغذیه ای در دنیا و کم خونی ناشی از آن شایعترین بیماری خونی در کودکان و نوجوانان است. از آنجا که فقر آهن در کودکان در سنین رشد می تواند سبب اختلال در یادگیری و بروز کم خونی شود، آگاهی از شیوع آن می تواند جهت برنامه ریزی های پیشگیری کننده مؤثر باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع فقر آهن و کم خونی ناشی از آن و برخی عوامل مرتبط با آن در دانش آموزان مدارس راهنمایی شهر بیرجند انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی (مقطعی) در سال 1385 و بر روی 450 دانش آموز پسر و دختر مدارس راهنمایی شهر بیرجند که به روش تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده بودند، انجام شد. پس از توضیح طرح و کسب رضایت نامه، اطلاعات فردی ثبت شد. قد و وزن اندازه گیری و شاخص توده بدنی محاسبه گردید. نمونه گیری خون به منظور آزمایش شمارش کامل گلبولی و فریتین سرم انجام شد. دانش آموزان با هموگلوبین کمتر از g/dL 12 به عنوان کم خون، فریتین کمتر از μg/dL 12، مبتلا به فقر آهن و با غیر طبیعی بودن هر دو شاخص به عنوان کم خونی فقر آهن در نظر گرفته شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SSPS و آزمونهای آماری Chi-Square و Fisher در سطح معنی داری 05/0= تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این تحقیق، شیوع کم خونی 6/3%، کم خونی فقر آهن 8/1% و فقر آهن 24% بود. شیوع فقر آهن با جنس (دختر بودن)، پریود شدن و افزایش سن ارتباط معنی داری نشان داد (05/0P<). بین شیوع فقر آهن و کم خونی ناشی از آن با معدل، رتبه تولد، شاخص توده بدنی، سن، شغل و سطح تحصیلات پدر و مادر ارتباط معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع نسبتا بالای فقر آهن و عوارض بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی آن پیشنهاد می شود کودکان در دورانهای رشد سریع از این نظر غربالگری شوند و در صورت لزوم تحت درمان قرار گیرند.
    کلیدواژگان: فقرآهن، کم خونی، دانش آموزان مدارس راهنمایی، شاخص توده بدنی
  • معصومه دل آرام، علی حسن پور، کبری نوریان، افسانه کاظمیان صفحه 61
    زمینه و هدف
    زمان پذیرش و بستری کردن مادر جهت زایمان می تواند تاثیر مهمی در سرانجام زایمان داشته باشد و توجه به این امر مانع از ایجاد بسیاری از مشکلات برای مادر و جنین می گردد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط پذیرش زودرس زنان جهت زایمان و سر انجام مادر و جنین در مرکز آموزشی، درمانی هاجر شهر کرد انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 463 نفر از زنانی که دارای حاملگی کم خطر بودند، جنین تک قلو با نمای ورتکس داشتند و در مرحله نهفته زایمان جهت زایمان بستری شده بودند (گروه 1)، با 287 نفر از زنانی که خصوصیات مشابه داشتند و در مرحله فعال زایمان پذیرش شده بودند (گروه 2) به منظور تعیین سرانجام مادر و جنین در بخش زایمان مرکز آموزشی، درمانی هاجر شهر کرد در فاصله اردیبهشت ماه تا آذر ماه 1383 مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات لازم در فرم مخصوصی ثبت گردید؛ داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای آماری t، Chi-Square و رگرسیون لجستیک در سطح معنی داری 05/0P≤ مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    463 نفر (7/61%) از افراد در مرحله نهفته و و 287 نفر (3/38%) در مرحله فعال زایمانی بستری شده بودند. میانگین سن مادر، سن حاملگی بر اساس اولین روز آخرین قاعدگی و سونوگرافی، میانگین وزن و آپگار نوزاد در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت؛ اگرچه تعداد زنانی که به علت عدم پیشرفت زایمان، مورد تحریک زایمان با اکسی توسین قرار گرفته بودند، در دو گروه مشابه بود (9/79% در مقابل 6/76%) اما میزان سزارین در زنانی که تحریک زایمانی دریافت کرده بودند، در گروه 1 بیشتر از گروه 2 بود (2/57% در مقابل 8/25%)، (001/0P<). تعداد کل موارد سزارین نیز در گروه 1 بیشتر از گروه 2 بود (363 در مقابل 118)، (001/0P<). علت اصلی سزارین در گروه 1، زایمان سخت و در گروه 2، زجر جنین بود. استفاده از فورسپس و وکیوم، تهویه مکانیکی نوزاد و خونریزی پس از زایمان در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود در مراقبتهای دوران بارداری آموزش کافی به تمام زنان باردار در مورد علائم شروع مرحله فعال زایمان داده شود و به آنها توصیه گردد در صورت نداشتن مشکل، زمانی در بیمارستان پذیرش گردند که وارد مرحله فعال زایمان شده باشند تا از عوارض ناشی از بستری شدن زودرس آنها جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: پذیرش زودرس، زایمان، سر انجام مادر و جنین
  • ناصر طیبی میبدی، سکینه عموییان، علیرضا خویی، فرزانه فرهادی صفحه 67
    تومور کلسیفیه آمورف قلب (CAT قلبی) توده غیرنئوپلازیک نادر با پاتوژنز ناشناخته است که تاکنون 12 مورد از آن گزارش شده است. این گزارش خانم 73 ساله ای را با شکایت درد قفسه صدری از یک سال قبل معرفی می نماید که در پیگیری بیمار توده دهلیز چپ با منشا دیواره خلفی مشخص گردید. نمونه حاصل از جراحی، ندولی کلسیفیه توپر با قوام نسبتا سفت باحداکثر قطر 5/2 سانتیمتر بود. بررسی میکروسکوپی ضایعه ای فیبروهیالینیزه بارسوب وسیع کلیسم ارتشاح سلول های آماسی و عناصرخونی را نشان داد. ضایعه به عنوان تومورکلسیفیه آمورف قلب تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: تومور کلسیفیه آمورف، CAT قلبی، قلب، توده دهلیزی، معاینه میکروسکوپی
|
  • Dr J. Nourooz-Zadeh, E. Eftekhar Page 5
    Glutathione (GSH) is the most abundant low molecular weight- thiol and thus representing the first line of cellular defense against oxidative stress in biological systems. Other important functions of glutathione include regulation of gene expression, signal transduction, cell proliferation and apoptosis, cytokine production and immune response. Intracellular glutathione concentrations vary from 1-10 mM with the reduced GSH being the predominating form. Consequently, the measurement of the ratio of GSH/GSSG is considered as an important index of cell functionality and viability. Glutathione deficiency has been implicated in aging as well as pathogenesis of many diseases including cardiovascular disease, diabetes, AIDS, pulmonary and neurodegenerative diseases. Preventive measures against glutathione depletion include consumption of protein diet containing glutathione precursors, protection against ionizing radiation and avoiding smoking, exhaustive sports as well as overuse of over counter drugs.
  • Boroomandfar, A. Kazemiyan, F. Safdari, M. Delaram, K. Nooriyan Page 13
    Background And Aim

    Menopause is a period in women’s lives that is accompanied with outcomes and effects which can adversely affect on the quality of life and weaken well-being. The most widely recognized outcome of menopause is hot flash that adversely affects on work, social activities, enjoying life, sleep, and- in sum- total quality of living. The common treatment of this symptom is hormone treatment (HRT) which has some adverse effects and sometimes some contraindications. The present study aimed at assessing the effect of Vitex on hot flash.

    Materials And Methods

    This double –blind and clinical trial was performed on 54 women with hot flash aged between 45 and 55 years in Isfahan in 2002, which had been referred for treatment. The population was randomly divided into 2 groups: 1) taking Vitex 2) control group, taking placebos. Data collection was done through interviews and a questionnaire considering demographic and hot flash characteristics (using Kupperman Index), which was filled out for each woman. Hot flash was assessed in three stages. The obtained data was analysed by means of SPSS software, descriptive and inferential statistics and P≤0.05 was taken as the significant level.

    Results

    It was found that there was a significant difference in severity of hot flash before and after treatment in vitex group (P<0.012).While the difference was not significant after treatment in the placebo group. (P>0.05).Comparing the two groups with respect to severity of hot flash after treatment revealed a significant statistical difference (P<0.05) though the difference was not significant before treatment.

    Conclusion

    Vitex can act as an alternative in treating menopausal hot flash particularly in those who cannot safely bear hormonal treatment.

  • A. Zarban, M. Malekaneh, M. Reza Boghrati Page 19
    Background And Aim
    Epidemiological findings have shown that consuming foods and beverages having high levels of phenolic compounds decreases the risk of many diseases such as cardiovascular ones. During recent years, there has been considerable interest in identifying natural sources with antioxidant activities to prevent oxidative stress- induced damages. The aim of this study was to measure phenolic compounds and antioxidant properties of pomegranate juice, its antioxidant capacity and scavenging effect on free radicals in comparison with other juices.
    Materials And Methods
    In this experimental and laboratory study, antioxidant properties of pomegranate concentrate and also nine brand juices were evaluated. Phenolic compounds of pomegranate juice and the other samples were evaluated by means of Folin-Ciocalteu method, their antioxidant properties by FRAP method (Ferric Reducing/Antioxidant power Assay), and their power in scavenging the radical DPPH (1, 1-Diphenyl-2-Picrylhydrazyl) was measured. Besides, the capacity of pomegranate juice inhibitory effect on peroxidation of plasma lipids by copper ions and its inhibitory effect on controlling the hemolysis of erythrocytes induced by H2O2 were studied. The obtained data was analyzed by means of SPSS software.
    Results
    The most amount of phenolic compounds was found in pomegranate juice (205.05.0 mg Gallic acid equivalent to 100 ml of diluted pomegranate juice). Pomegranate also showed the highest total antioxidant capacity (11.170.3 mmol/l). In DPPH method whose radical scavenging activity was evaluated by the specific sample, pomegranate also showed its most capacity (96%).Correlative studies have shown that there is a positive and significant correlation between phenolic compounds content of the studied samples and their total antioxidant capacity in inhibiting or scavenging of DPPH radical. Studying the effect of different dilutions of pomegranate juice on inhibiting the formation of conjugated diene in plasma lipids and hemolysis of erythrocytes showed that in a dose-bound process the more the concentration of pomegranate juice, the more its inhibitory effect on hemolysis.
    Conclusion
    On the basis of the results of this study, compared with other fruit juices studied pomegranate juice has more phenolic compounds and its total oxidant capacity is high besides, it has great strength in inhibiting different radicals and can have beneficial effects on improving antioxidant defence of the body and decreasing oxidative stress of it.
  • Me. Afzalpour Page 27
    Background And Aim
    As suggested by some studies lipids oxidation, especially low-density lipoprotein (LDL) - not its mere concentration- is the main cause of atherosclerosis processes. Besides, it has been reported that exercise and physical activity influences LDL oxidation process and its qualitative characteristics. The present study was carried out to determine the effects of two types of aerobic exercises (moderate and vigorous) on LDL oxidation and other cardiovascular risk factors.
    Materials And Methods
    This semi-experimental study was performed on 44 non-active men. These subjects were divided into a case and a control group. The case (training group) carried out the designed trainings for 8 weeks, 3 sessions per week and each session 30-45 minutes while the control group did not have any regular activity at the same time. Moderate and vigorous aerobic exercises were performed at 60-65% and 80-85% of maximal cardiac reserve rate respectively. Dependent variables (oxidized LDL, HDL, LDL, total cholesterol, triglyceride, body mass index) were measured in the three phases of the study, including pre-test, mid-test, and post-test. To show the effect of exercise, ANOVA statistical test was used and P<0.05 was taken as the significant level.
    Results
    Serum oxidation of LDL, LDL concentration, total cholesterol (TC) or triglyceride (TG) concentration did not reveal any significant differences among the three groups of participants. However, it was observed that HDL concentration and serum HDL/LDL ratio significantly increased and body mass index (BMI) significantly decreased (P<0.05) in vigorous aerobic exercise group after 8 weeks.
    Conclusion
    The findings of this study suggest that performing aerobic exercises (up to 60-85 percent of maximal cardiac reserve rate) could not produce high oxidative stress and due to lack of LDL oxidation condition a significant change in the defensive factors, which are usually utilized against acute atherogenic conditions, does not occur.
  • S. Kalbasi, H. Hoseini, S. Nadi Moghadam, M. Soltani Page 36
    Background And Aim
    Hashimoto's thyroiditis is the most prevalent cause of hypothyroidism in children and adults. The disease clinically manifests itself in three forms namely hypothyroidism, euthyroidism, and hyperthyroidism. The present study was carried out aiming at determining anti-thyroid peroxidase antibody variation before and after levothyroxine treatment in hashimoto's thyroiditis patients.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, at first patients with firm goiter referring to Birjand glands deficiency clinic between 2005 and 2006 were examined, and those with positive anti- TPO antibody were accounted as hashimoto cases. Then, these cases were prescribed a three- month treatment with 100 microgram daily of levothyroxine. At the end of the period, their level of anti- TPO antibody was measured and their clinical conditions were assessed. The obtained data was then analysed by means of SPSS software statistical tests including independent t, paired t test and chi-square test.
    Results
    Majority (67.1%) of the patients were diagnosed as hypothyroid, and 32.9% were euthyroid cases. The level of anti-TPO antibody in 20% of the patients reached normal level after a period of three month treatment with levothyroxine. Mean anti-TPO antibody level before levothyroxine treatment was 450.74±122.05 IU/mL, which reduced to 236.2±153.96 IU/mL after treatment (P<0.001). Mean anti-TPO antibody level before treatment was higher (P<0.001) in hypothyroid patients compared with euthyroid ones. After treatment with levothyroxine, antibody level in hypothyroid cases also remained higher than that of euthyroid ones (P<0.001).
    Conclusion
    Anti-TPO antibody level in Hashimoto patients with hypothyroidism is higher than euthyroid ones. After treatment, anti-TPO antibody level decreases in both groups but the decrease is more prominent in euthyroid cases than patients who remain hypothyroid. Regarding these facts, it could be confirmed that anti-TPO antibody measurement (as an important diagnostic and follow-up procedure and for prognosis in Hashimoto) will be useful.
  • F. Taheri, T. Kazemi Page 42
    Background And Aim
    Low birth weight (LBW) is a major public health problem. LBW is associated with increased neonatal morbidity and mortality. The aim of this study was to determine the prevalence and some risk factors in LBW infants delivered in Birjand maternity hospitals.
    Materials And Methods
    In this case-control study all LBW babies (202) delivered during 6 months, between 20-4-2004 and 21-10-2004 in Birjand maternity hospitals were investigated. Every neonate whose weight was equal to or less than 2500 gm was taken as a case and the first neonate following the former whose weight was more than 2500 gm was taken as a control. Data gathering was done through questionnaires, interviewing the mothers, and physical examination. The obtained data was analyzed by SPSS software, Chi-square and Logistic regression tests at the significant level α= 0.05.
    Results
    Out of 2558 neonates, 202 (7.9%), were LBW. It was found that LBW was associated with sex (P=0.01), emesis gravidarum (P<0.001), mother’s hypertension during pregnancy (P<0.001), and delivery interval less than 24 months (P= 0.04).
    Conclusion
    Regarding the relationship between LBW and some risk factors, which are mostly preventable, taking measures such as education of the public- especially young females-and promoting the quality of maternal care during pregnancy particularly in high risk pregnancies, are recommended.
  • F. Rezaei Talab, H. Akbari Page 48
    Background And Aim
    Bronchial anthracosis is due to entrapment of carbon, silica, quartz and other particles in pulmonary mucosa, submucosa, and inside macrophages. Lesions have a black appearance in bronchoscopy and may be accompanied with Mycobacterium Tuberculosis infection. The aim of this study was to evaluate the correlation between anthracosis and tuberculosis.
    Materials And Methods
    This is an epidemiologic descriptive study all the patients who under went fiberoptic bronchoscopy in Mashhad Imam Reza hospital from September 2003 to September 2005.Sample of bronchopulmonary lavage of every patient was taken and, in order to get the respective smear and process the culture to identify tuberculosis bacillus, was tested. The obtained data was analysed by means of SPSS statistical software, statistical tests chi-Square, and t-test and P≤0.05 was taken as the significant level.
    Results
    Totally, 1000 patients were evaluated and according to bronchoscopic findings anthracosis was diagnosed in 225 cases. Of these, 58.7% were males and 41.3 females. Mean age was 65.45 ±12.05 years. Pulmonary tuberculosis was demonstrated in 57 (25.3%) of patients while 44 cases (5.7%) of patients without anthracosis had tuberculosis. Thus, pulmonary tuberculosis was significantly more prevalent in patients with anthracosis (P<0.0001).
    Conclusion
    Bronchial anthracosis is one of the notorious symptoms of pulmonary tuberculosis (TB) thus, in patients with anthracosis and pulmonary symptoms, pulmonary TB should be taken into consideration. This would be an appropriate guide in the prevention and treatment of the patients. On the other hand, regarding that pulmonary tuberculosis is still one of the health problems of the present century caring about its risk factors and coexistant conditions including anthracosis in patients having pulmonary symptoms is recommended.
  • A. Fesharakiniya, Ghr. Sharifzadeh, M. Sadrzadeh, H. Segalahgi Page 55
    Background And Aim
    Iron deficiency is the most common nutritional deficiency in the world and its related anemia is the most common hematological disease in children and adolescents. Since iron deficiency can produce anemia and learning difficulties in children in rapid- growing ages, awareness of its prevalence can affect on planning preventive measures. The present study aimed at determining iron deficiency prevalence, its related anemia, and some relevant factors in junior school students in Birjand in 2006.
    Materials And Methods
    In this cross- sectional and descriptive study, 450 students from junior schools were selected by multi-stage random method. After the study was clarified, parents filled out their respective consent forms regarding their children and personal information of the students was recorded thus, height and weight of students were measured and body mass index (BMI) was calculated. CBC differential and serum ferritin were measured. Iron deficiency was defined as serum ferritin≤12μg/L and anemia was defined as Hb<12g/dL and iron deficiency anemia was defined as both (SF≤12, Hb<12).The obtained data were analysed by means of SPSS software and statistical tests (Chi-Square and Fisher) at the level of  =0.05.
    Results
    Prevalence of anemia was 3.6%, iron deficiency anemia 1.8% and iron deficiency was 24%. Prevalence of iron deficiency showed significant relationship to sex (female), menstruation, and increasing age. There was not a significant relationship between iron deficiency and its respective anemia to score, degree of birth, body mass index, age, job, and parents’ level of education.
    Conclusion
    With regard to relatively high prevalence of iron deficiency and its health and socioeconomic complications, it is recommended that screening programs for iron deficiency will be done during the rapid- growing age of children so that they would be treated if necessary.
  • M. Delaram, A. Hasanpoor, K. Noorian, A. Kazemian Page 61
    Background And Aim
    Time of hospitalization of women for delivery can have an important impact on the outcome of labor and attention to it could prevent many complications affecting mother and fetus. The aim of this study was to detect the impact of early admission of women in labor and maternal and neonatal outcomes.
    Materials And Methods
    In this descriptive and analytical study, 463 women with low risk Pregnancy single fetus and vertex presentation, that had been admitted in their latent phase (group 1) and 287 women who had similar characteristics and had been admitted in their active phase (group 2) were assessed in Hajar hospital from February to November 2004. Information recording forms and check lists were used for data collection. SPSS software, t-test, chi -square and logistic regression tests were used to analize the obtained data. P<0.05 was considered as the significant level.
    Results
    463 (61.7%) of women admitted were in their latent phase and 287 (38.3%) cases were in their active phase of labor. Mean age of mother, gestational age based on left mentoposterior (LMP) and sonography, mean birth weight and Apgar score of neonates were not significant in the two groups. Although the number of women who were augmentated with oxytocin due to dystocia were similar in the two groups (79.9%, 76.5%), the incidence of cesarean section in women who received oxytocin was more in group 1 than in group 2 (57.2% versus 25.8%, P<0.001). Total rate of cesarean section was more in group 1 than in group 2 (363 versus 118, P<0.001).The main Cause of cesarean section in group 1 was dystocia and in group 2 it was fetal distress. There was no difference in the rates of forceps delivery, vacuum extraction, neonatal intubation and postpartum hemorrhage in two groups.
    Conclusion
    It is suggested that pregnant women should be sufficiently instructed about prenatal care regarding the signs of the beginning of active labor and they had better refer to the hospital when in the active phase of labor in order to prevent complications which could be resulted from early admission.
  • N. Tayyebi Meibodi, S. Amooeian, Ar. Khoei, F. Farhadi Page 67
    Calcified amorphous tumor of the heart (cardiac CAT) is a rare non- neoplastic cardiac mass with unknown pathogenesis, 12 cases of which have been reported so far. This report presents a 73 year old woman with chest pain complaint continuing since last year. Workup revealed left atrium mass of posterior wall origin. The specimen was a solid calcified nodule with firm consistency and 2.5cm in diameter. Microscopic examination revealed fibrohyalinizing lesion with extensive calcium deposits, chronic inflammatory infiltration and blood elements.The lesion is diagnosed as calcified amorphous tumor of the heart.
  • Mh. Davari Page 71
    A leech attachment in the eye is very rare, yet leeches usually attach themselves to the throat, nasal mucus, esophagus, pharynx, rectum, and vagina. A leech can cause epistaxis, haematemesis, hemoptysis rectal and vaginal hemorrhage. In this article, a case of the eye contact to leech is reported. A seven year old boy with eye hemorrhage, who suffered from an attached leech in the limbus of the left eye and had a history of swimming in his village stream, was assessed. The patient was first diagnosed as a corneal perforation and prolapse of the iris. However, slit lamp examination showed a brown-gray waveringly moving mass resembling a leech, which had apparently penetrated into the mucus and was sucking the blood and causing hemorrhage. Besides, conjuctival bleeding was seen around this spot. The leech was taken out in the operation room under topical anesthesia using tetracain 5%. Finally, bleeding was stopped under pressure dressing. The following day, examination of the case revealed the biting spot of the leech in temporal limbus and conjuctival bleeding.. The patient received an antibiotic drop (Chloramphenicol 0.5%) and a steroid drop (Betametasone 0.1%), which resulted in the elimination of all symptoms after one week. Although parasitic living of leech in the eye is rare if present, it can cause profuse hemorrhage on the surface of the eye. Thus it is important to suspect that a leech has already infested a patient who has no history of trauma but suffers from ophthalmorrhagia, has a history of swimming in rivers and/or washing the face in rivers or puddles of water,and is a rural inhabitant. Therefore, having a leech in the eye-as a differential diagnosis-must be taken into account.