فهرست مطالب

پژوهش زبان و ادبیات فارسی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1386)

فصلنامه پژوهش زبان و ادبیات فارسی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/05/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید حبیب الله آیت الهی، محمدعلی خبری، محمود طاووسی، سید حبیب الله لزگی صفحات 1-20
    در قرآن کریم سرگذشت بسیاری از پیامبران با قصه بیان می شود. از جمله قصه یوسف (ع) که به زندگی این پیامبر می پردازد. این سوره صد و یازده آیه دارد. سه آیه نخست و ده آیه آخر غیر داستانی و آیات دیگر بدون آنکه آیه های غیر داستانی، تسلسل آنها را برهم بزند، داستان را بیان می کنند. هدف قرآن داستان پردازی نیست، ولی این سوره بسیاری از جنبه ها و عناصر داستانی متعارف در ادبیات داستانی را دارد. هدف این مقاله بررسی فراوانی عناصر داستانی، در این قصه است.
    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است و طی آن به بررسی و تحلیل عناصر داستانی نظیر زاویه دید، طرح، ساختار، اندیشه (تم و موضوع)، کشمکش، شخصیت، شخصیت پردازی، گفت و گو، زمان و مکان می پردازد.
    قصه یوسف، تنها قصه قرآن کریم است که از ابتدا تا انتهای آن، در یک سوره آمده است. در این قصه با بهره مندی از فنون عناصر داستان پردازی نوین، اهداف والای قرآن کریم، آشنایی با فرهنگ مذهبی، تعلیم، تربیت، هدایت و عبرت آموزی انسان، در قالب یک داستان بیان شده است. پرداخت عناصر داستانی در این قصه به گونه ای است که مخاطب در برخورد با آن به مثابه یکی از شخصیت های داستان حضور فعال دارد.
    کلیدواژگان: کلید واژه: قرآن، داستان، عناصر داستانی، قصه حضرت یوسف (ع)
  • علیرضا فولادی صفحات 21-43
    با همه کوشش های اهل بلاغت در شناخت شگردهای ادبی، هنوز برخی از آنها ناشناخته مانده است. مقاله حاضر به معرفی یک شگرد ادبی از این دست با نام «نقل قول هنری» می پردازد و چند و چون آن را در شعر حافظ بررسی می کند. نقل قول هنری چیست، هنری بودن آن چگونه رخ می نماید و گونه های آن کدام اند؟ این مقاله پاسخ گویی به این پرسش ها را بر عهده دارد. روش ما برای این منظور، روش توصیفی با رویکرد ساخت گرایانه بوده است.
    از مجموع این بررسی چنین نتیجه می گیریم که نقل قول های هنری حافظ به تبع اعتدال گرایی او عموما در دو سویه روایی و شعری سیری معتدل را پشت سر گذاشته اند و در این دو سویه، به اقتضای حال، با عناصر راوی، فضا، زمان، مکان، توصیف، شخصیت، گفتمان، رویداد و تعلیق و آرایه های مجاز، تشبیه، اسلوب معادله، استعاره، تشخیص، متناقض نما، کنایه، جناس، واج آرایی، تنسیق الصفات، ای هام، استخدام، مراعات النظیر، تضاد، تلمیح، ارسال المثل، تضمین، تلمیع، اغراق، طنز، اسلوب الحکیم، دلیل عکس، حسن مطلع، ردالمطلع و حسن مقطع پیوند خورده اند. همچنین نمونه های این شگرد در دیوان وی، به اعتبارهای مختلف، تقسیمات متفاوتی مانند بی واسطه/ باواسطه، گفتاری/ نوشتاری، مستقیم/ غیرمستقیم، به عبارت/ به مضمون، یک مصراعی/ یک بیتی/ دوبیتی/ سه بیتی/ چهاربیتی/ پنج بیتی و واحد/ متعدد را برمی تابند.
    کلیدواژگان: حافظ، روایت، شعر، شگردهای ادبی، نقل قول هنری
  • طاهره خوشحال، عبدالناطر نظریانی صفحات 45-67
    در آستانه قرن پنجم، خراسان به عنوان کانون اصلی تحولات سیاسی، در ناامنی و فقر و پریشانی به سر می برد و عدم ثبات سلاطین و امیران، به تضییع هر چه بیشتر حقوق مردم و رواج فرهنگ ریا و چاپلوسی منجر می گردید؛ در حالی که اغلب اندیشمندان و عالمان رسمی، یا بازیچه دست صحنه گردانان قدرت و سیاست بودند، و یا در گوشه عافیت نشسته و مهر سکوت و تمکین بر لب داشتند.
    اما ابوسعید ابوالخیر به عنوان عارفی اجتماعی، با تکیه بر رفتار و گفتاری محبت آمیز و آمیخته به طنز، و با اشراف بر ضمیر و اندیشه دیگران، در مسیر مقابله با ریا و ظاهرسازی، هدایت و به راه آوردن ستم پیشگان، و همچنین حمایت از مردم درمانده، واکنش های مناسبی از خود نشان می داد. در این مقاله با استناد به آنچه از ابوسعید در اختیار داریم، سعی کرده ایم تا به بررسی ارتباط و تناسب میان حوادث و واقعیت های جاری آن روزگار، و عکس العمل ها و رفتارهای ابوسعید بپردازیم، و نوع و میزان تاثیرپذیری او را از مسائل و اتفاقات سیاسی و اجتماعی نشان بدهیم.
    کلیدواژگان: ابوسعید ابوالخیر، جامعه، عرفان، محبت
  • ابراهیم اقبالی، حسین قمری گیوی، سکینه مرادی صفحات 69-85
    کندو کاوهای کارل گوستاو یونگ، در قلمرو اساطیر و یافته های وی، دستمایه منتقدان بسیاری، برای بررسی آثار ادبی قرار گرفته است. در پژوهش حاضر، شاهنامه فردوسی خصوصا داستان سیاوش که مجموعه عظیمی از روایات اساطیری و تاریخی ایرانیان باستان است بررسی گردید و در چهارچوب فرایند فردیت یونگ و کهن الگوهای من، قهرمان، سایه، پرسونا، پیر دانا و خویشتن، کنش ها و کارکردهای قهرمانان و شخصیت های داستان سیاوش ارزیابی شد و چگونگی تبلور هر یک از این کهن الگوها به عنوان مسئله اصلی این تحقیق مشخص گردید. ضمن آنکه به نمودهای کهن الگوهایی چون آنیما، آنیموس، مادر، ماندلا، مانا و تولد دوباره نیز اشاره شده است.
    روش تحقیق در این پژوهش تحلیل محتوا بوده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که افراسیاب نمود کهن الگوی سایه و رستم، تبلور کهن الگوی قهرمان و خوابگزار افراسیاب، بیانگر کهن الگوی پیر دانا هستند. همچنین کهن الگوی خویشتن در شخصیت کیخسرو بروز می یابد. ضمن آنکه، عروج کیخسرو و مرگ سیاوش نیز نمونه هایی از مرگ و تولد دوباره در شاهنامه است.
    تکرار این مضامین، در بخش های سه گانه اساطیری، پهلوانی و تاریخی شاهنامه، هماهنگی میان این سه بخش را در چگونگی بروز کهن الگوها نشان می دهد و این اصل را بیان می کند که محتوای کهن الگوها به صورت مستمر اما در شکل های گوناگون ظهور می یابد.
    کلیدواژگان: سیاوش، شاهنامه، کهن الگو، یونگ
  • مهدی محبتی صفحات 87-104
    توصیف شعر و تبیین جایگاه شاعر در میان اصناف اجتماعی دو ویژگی عمده دیدگاه ادبی انوری است. انوری به دلیل تربیت حکمی منطقی و آشنایی دقیق با کلام منظوم و قلمروهای آن و نیز با تکیه بر تجربه های هنری نابی که در طول حیات خود از ماهیت آفرینش شعر به چنگ آورده بود، موفق به طرح و بسط دیدگاه هایی تازه و استوار درباره تحلیل شعر و هویت صنفی شاعر شد. او با طبقه بندی اصناف شاعران و تحلیل نقش و جایگاه فرآورده های شاعر در زنجیره نیازهای اجتماعی و مقایسه این فراورده ها با تولیدات اقشار دیگر جامعه، و همچنین دلایل پیدایش انواع متفاوت شعر در روان شاعر، یکی از مهم ترین منابع جامعه شناسی شعر و شاعری را در ادب فارسی پی انداخت، ضمن آنکه برای نخستین بار چندین شعر مهم و مطول اختصاصا در همین باب آفرید و اولین نگاه های توصیفی منطقی را در باب ماهیت شعر و انواع آن بیان کرد. این مقاله تبیین دقیق اندیشه ها و آرای انوری درباره شعر و هویت صنفی شاعر است.
    کلیدواژگان: اقسام شعر، خاستگاه اجتماعی شاعر، شعر، شعر انوری، هویت صنفی شاعر
  • رضا روحانی، احمدرضا منصوری صفحات 105-121
    غزل فارسی یکی از قالب های اصلی شعر فارسی است، اما پیدایش، پرورش و گونه های مختلف آن، موضوعی است که پژوهشگران را همچنان به تاملات و تحقیقات تازه تر دعوت می کند. در این نوشتار ابتدا تعریفی تازه از شعر و غزل روایی عرضه، و انواع مختلف آن با دو رویکرد صوری ساختاری و محتوایی معنایی (انواع ادبی قدیم) بازشناسی و تقسیم بندی شده است. در بخش دیگر نوشتار، درباره خاستگاه غزل فارسی و آرای مختلف در آن باره بحث شده است. مطابق یافته های این تحقیق که با شواهدی از شعر فارسی مستند و مؤید گشته، خاستگاه غزل روایی با دو رویکرد تغزلی و غزلی قابل بررسی است و انواع مختلف آن را می توان بر اساس ساختار (با سه گونه حکایت، گفت و گو، و توصیف) و محتوا (با محتواهایی چون اجتماعی، تاریخی، عرفانی معرفتی، سوگنامه، مژده نامه، سفرنامه، سرگذشت و... که زیرمجموعه ساختار حکایت جای می گیرند) تقسیم بندی و معرفی کرد. در انتهای نوشتار نیز به فواید یا کارکردهای غزل روایی (مثل انسجام ساختاری شعر، آسان یابی مضامین و ارتباط بهتر با مخاطب، نمایشی شدن، و لذت بخشی) اشاراتی شده است.
    کلیدواژگان: انواع غزل روایی، خاستگاه غزل روایی، شعر روایی، شعر فارسی، غزل روایی
  • قاسم صحرایی، علی نظری صفحات 123-143
    بیداری و آگاهی مردم، آزادی خواهی، عدالت خواهی، قانون گرایی، مبارزه با استبداد، وطن دوستی و در یک کلمه «مشروطه خواهی» از مهم ترین حوادث دوران معاصر ایران و برخی دیگر از کشورهای پیرامون ما بوده است. نویسندگان این مقاله، در پی نشان دادن این درونمایه مشترک در شعر دو شاعر هم عصر نسیم شمال، شاعر ایرانی، و احمد شوقی، شاعر مصری است. نسیم شمال و احمد شوقی، با دو زبان متفاوت و در دو کشور غیرهمسایه زندگی کرده اند، ولی مفاهیم و مضامین مربوط به مشروطه خواهی در اشعار آنها بسیار مشترک است و این نشان دهنده اشتراکات فرهنگی و اجتماعی دو ملت ایران و مصر است. آنان خواهان نظام مشروطه و پارلمانی و مبتنی بر قانون و عدالت، با حاکمانی لایق، کاردان و عالم اند. نظامی که آسایش و سعادت و پیشرفت مردم را تامین نماید و مانع ظلم و ستم شود. اما افسوس که نظام مشروطه در دوره این شاعران در ایران و مصر آن گونه که باید، رشد نمی کند و به ثمر نمی نشیند. مخالفان مشروطه بر مجلس و دیگر ارکان مملکت سیطره می یابند و وطن در معرض نابسامانی و آشفتگی قرار می گیرد. به همین سبب است که هر دو شاعر، مردم را به پاسداشت و حفاظت از وطن، فرا می خوانند.
    کلیدواژگان: احمد شوقی، قانون، وطن، مشروطه خواهی، نسیم شمال
  • علی محمدی صفحات 145-159
    در عصر متلاطم و پر هیجان مشروطه میرزاده عشقی از شاعران پرشور بود و این بخت و اقبال را داشت تا به نوبه خود درباره تجدد بیندیشد. با این حال در منظومه جهان بینی عشقی به گونه ای خاص می توان به تماشای تمام جوانب پدیده تجدد نشست. آنچه پیش و بیش از همه چیز در ساختار اندیشه و رویکرد عشقی به چشم می خورد رویکرد متناقض و ناهمسان او به ابعاد تجدد است. تفکر عشقی در گرداب سیاه و سفید بینی مطلق، دائما دست و پا می زند، بنابراین، چنین تفکر تمامت خواه هم انباشته از پارادوکس خواهد بود. در جهان بینی عشقی عرصه برای خرد و منطق بسیار تنگ است؛ عرصه ای که بیشتر نمایانگر تصویر تخریب، انقلابی گری و خونریزی است. عشقی آن قدر عصبی و آتشین مزاج است که با دیدن یک مصداق به افراط می گراید و تمام انسان ها را اعم از خوب و بد با یک چوب می راند؛ به طور کلی رویکرد عشقی به انسان ایرانی انباشته از تناقض و تضاد است. در این مقاله مفهوم تجدد در شعر عشقی بررسی می شود.
    کلیدواژگان: آنارشیسم، انسان ایرانی، انسان گرایی، تجدد، شعر مشروطه، فردیت، میرزاده عشقی
|
  • Seyyed Habibollah Ayatollahi, Mohammad Ali Khabari, Mahmoud Tavousi, Seyyed Habibollah Lezgi Pages 1-20
    In the Holy Quran the story life of several prophets is elaborated through a story. One of these stories speaks of Joseph's life. Joseph’s Sura has a hundred and eleven verses. The first three verses and also the last ten verses are non-fictional, while the other verses cover the entire story without any the non-fictional verses interrupting. Quran's purpose is not to tell a story, but this Sura possesses many of the common and known aspects of the fictional elements recognized in fiction. This article intends to study and survey the plenitude of the fictional elements in this story.The present article is both descriptive and analytic; through which it discusses and analyzes the fictional elements such as point of view, plot, structure, the idea (including theme and subject), conflict, character, characterization, dialogue, time and place setting as well as the atmosphere in a story.The story of Joseph is the only story in the Holy Quran which is atually told from the beginning to the end in one Sura. In this Sura, through utilizing the modern techniques of fiction, the religious culture, education, teaching, guidance and men's learning lessons are all introduced, in addition to indicating the lofty purposes of the Holy Quran in the form of a story. In this story the elements of fiction are structured in a way that the reader feels as if he himself is present in the story just like one of the characters.
  • Alireza Fouladi Pages 21-43
    Despite all the efforts made by the eloquent figures in the recognition of literary techniques, some of them are still unknown. This article introduces one of such technique known as "the artistic quotation" and elaborates the details in Hafez' poetry. What is an artistic quotation, how does its artistic aspect occur and what are its types? This article intends to respond to the mentioned questions.Our method is the descriptive method through the structuralism approach.The overall studies lead us to conclude that Hafez' artistic quotations have generally passed a balanced path both in narration and the poetic process; which is due to his tendency for moderation. And in these two-sided aspects considering the present situation, they have been united with several elements such as; the narrator, atmosphere, time and place setting, description, character, dialogue, incident, suspense, and the ornaments of the figures of speech like; metonymy, simile, style of finding the proper equivalent, metaphore, personification, paradox, irony, pun, phonemes, harmony of adjectives, equivocation, identification, convenance, contrast and many other figures of speech to be mentioned. Also examples of this technique cover a variety of divisions in his great poetry book depending on the basis of the definition in the details.
  • Tahereh Khoshhaal, Abdolnaser Nazariyani Pages 45-67
    At the beginning of the fifth century, Khorasan suffered from insecurity, poverty and disorder as it was the major center of the political revolutions. Also the instability of the kings and princes led to the oppression of people's rights and the promotion of hypocrisy and flattery as a culture. In this situation most of the scientists and the official learned men were either pawns in the hands of the authority and the political authorities, or chose to isolate themselves and seal their lips in mere silence and surrender.But Abu-Saeed Abol-Kheir, a social mystic, reacted properly against pretension and seduction by relying on a humorous and affectionate behavior and speech. At the same time he was quite aware of what others thought; counted as a clue for the guidance of people and simultaneously supporting the oppressed and devastated ones.This article intends to show the relation and accordance between the events and incidents of those days and Abu-Saeed's reactions and behaviors. In this relation we have also tried to reveal the extent he was influenced by the social and political events and issues of the time as well.
  • Ebrahim Eqbali, Hossein Qamari Givi, Sakineh Moradi Pages 69-85
    The deep researches of Carl Gustav Yung in the field of myths and his findings has turned into a basic working material for many of the critics in the study and survey of literary works. In the present research, Ferdowsi's Shah-Nameh, especially the story of Siavash- as a great series of the Iranian historical and mythological narratives in ancient times- was studied. This story was evaluated within the framework of Yung's process of individuality, and also the archetypes of "self", the hero, shadow, persona, the old wise man, oneself, reactions, and the function of the heroes and the characters in Siavash's story. Then the manifestation of each single archetype was defined as a major issue in this research. At the same time the presence of archetypes such as Anima, Animus, Mother, Mandela, Manna and Rebirth are also of notice in here.The method of research in this study is based on the analysis of content. The results of this study show that Afrasiab stands for the archetype of shadow, while Rustam stands for the archetype of hero, and Afrasiab's interpreter expresses the archetype of the old wise man. Also the archetype of the self is manifested in Keykhosrow's character. Still the ascent of Keykhosrow and Siavash's death are examples of death and rebirth in the Shah-Nameh.The repetition of these themes in the three mythological, heroic and historical sections of the Shah-Nameh show the harmony and integration among these three parts in the method of expressing the archetypes, while it expresses this point that the major theme of the archetypes appears constantly; yet in various shapes and forms.
  • Mehdi Mohabati Pages 87-104
    The description of poetry and stating the poet's position among the social classes are the two major features in Anvari's literary point of view. Anvari succeeded to suggest and point to new and solid attitudes and views on the analysis of poetry and also the poet's class-identity due to enjoying a rational education and being quite familiar with the versified word and its fields, in addition to the pure artistic experiences he himself earned during his life by creating poetry. He founded one of the most significant sources for the sociology of poetry and the poetics in the Persian Literature by both categorizing the poet's classes and the analysis of the poet's role and position in the chain of the social needs. He then compared these productions, or better to say in this field 'the creations', with the products of the other social classes. He also studied the reasons leading to the creation of a variety of poems in the poet's mentality and mind. Anvari himself created a few long and prominent poems in this specific field of study for the first time and expressed the first descriptive-rational attitudes on the nature and essence of poetry and its various kinds. This article reflects Anvari's precise and clear thoughts and ideas about poetry and the poet's class-identity.
  • Reza Rouhani, Ahmad Reza Mansouri Pages 105-121
    Ghazal (sonnet) is one of the major forms in the Persian Poetry. Still, the foundation, development, and its various types constantly invite and encourage the researchers towards further studies and contemplation.This research initially offers a new definition on poetry and the narrative Ghazal. Then its various types are recognized and divided within two approaches; the formal-structuralism and the contextual-conceptual approach which are the old literary divisions and forms. The other part of the research is devoted to the origin of the Persian Ghazal and the varieties of opinions are discussed.According to the findings of this research which are supported by some of the Persian poems, the origin of the narrative Ghazal can be surveyed with two attitudes; both in lyrical and also the sonneteer's field of approach. Its different types can be divided on the basis of structure (with the three genres including the narrative, the dialogue, and description in mind), and the content (with social, historical, mystical-cognitive, elegy, trip journals, life stories and etc which are among the subdivisions of the structure of narrative).At the end, the positive points and functions of the narrative Ghazal (such as the poetry's cohesive structure, finding the contents easy to understand, making a better communication with the audience, dramatization, and gaining pleasure and joy) have been pointed to.
  • Qasem Sahrayi, Ali Nazari Pages 123-143
    The people's awakening and awareness, seeking liberty and justice, wanting rules, fighting against oppression, patriotism, and in other words demanding the Constitutional situation were among the most important events in contemporary Iran and some of the other neighboring countries. The writers of this article intend to reveal this common theme in the poetry of two contemporary poets; Nasim Shomal- the Iranian poet and Ahmad Shoqi; the Egyptian one.Though Nasim Shomal and Ahmad Shoqi lived in two non-neighbor countries with different languages; there are many common concepts and themes related to the Constitution observed in their poetry which show the common cultural and social aspects in both the Iranian and the Egyptian nations. They expect the Constitutional and the parliament system to have deserving, functional and knowing rulers; a system which provides the people's welfare and progress and happiness and blocks any kind of oppression and tyranny.But unfortunately the Constitutional system does not develop in the living era of these two mentioned poets as it is expected and fails. The anti-constitutionals gain power over the parliament and the other governmental positions and therefore the country is threatened by chaos and turmoil. For these reasons both of the poets encourage and call people to protect their countries.
  • Ali Mohammadi Pages 145-159
    In the chaotic and overexcited era of the Constitutional Period, Mirzadeh Eshqi was a live and vibrant poet; fortunate enough to think about modernization. Within the versified worldview of Eshqi one can observe all the aspects of the phenomenon now known as "modernization". The feature most of notice in the structure of thought and approach of Eshqi is his paradoxical and heterogeneous attitude towards the different dimensions of modernity. Eshqi's ideas constantly flow within a black and white whirlpool approach; in other words there are constant changes. Therefore such an entirety-seeking thinking would be full of paradoxes. In Eshqi's worldview, there is not any share for wisdom and rationality; where this atmosphere mostly represents a picture of destruction, seeking revolution and carnage. Eshqi is so nervous and vehement natured that once he views an instance, he tends towards exaggeration and observes all human beings the same; regardless of whether they are good or bad. In overall, Eshqi's attitude towards the Iranian individuals is filled with paradox and contrasts. This article surveys the concept of modernization in Eshqi's poetry.