فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان - سال ششم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1386)

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال ششم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1386)

  • 116 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/01/20
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مقالات
  • زینت سالم، سیدمحمدعلی سجادی، عباس اسماعیلی، محسن رضاییان، رضا وزیری نژاد، سیدضیاء طباطبایی صفحه 1
    زمینه و هدف
    اهداف مذهبی روزه، در جهت ارتقاء سطح سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی است. با این حال، انصراف از روزه گیری در برخی بیماران، به دلیل شرایط فیزیولوژیک پیشنهاد گردیده است. این مطالعه، اثرات روزه داری را بر کنترل متابولیکی بیماران دیابتی، مورد بررسی قرار داده است.
    مواد و روش ها
    در این بررسی مروری، با استفاده از پایگاه های اینترنتی و موتورهای جستجوگر و با بهره گیری از واژه کلیدهای: روزه، ماه رمضان، دیابت شیرین و فاکتورهای بیوشیمیایی، سعی شده نتایج مقالات مرتبط با اثرات روزه داری ماه مبارک رمضان در بیماران دیابتی، مورد ارزیابی قرار گیرند.
    یافته ها
    در مرور بر مقالات بازیافت شده، نوعی تناقض در نتایج، مشهود بود به گونه ای که در برخی از این مطالعات، روزه باعث کاهش بعضی فاکتورها، از جمله HDLکلسترول شده بود. در بیشتر مطالعات، سطح کلسترول، تری گلیسرید وLDL کلسترول، افزایش یافته و روزه داری، بروز هیپوگلیسمی را نسبت به سایر ماه ها، بیشتر نموده بود درحالی که در مطالعات دیگر، روزه بر میزان قند، C پپتید، انسولین، تری گلیسرید، هموگلوبین گلیکوزیله، فروکتوز آمین، فشار خون و وزن، تاثیری نداشت.
    نتیجه گیری
    با استناد به مطالعات موجود، بیماران مبتلا به دیابت نوع یک با کنترل ضعیف، سابقه کتواسیدوز، زنان باردار دیابتی، بیماران دیابت نوع دو با عفونت همراه و یا با بیماری کلیوی ثابت شده، و بیماران دیابتی مسن با مشکلات هوشیاری، از روزه گرفتن معاف می شوند. در دیگر بیماران دیابتی نوع دو که تمایل به روزه گرفتن دارند، ارزیابی های قبل از ماه رمضان، آموزش نوع و چگونگی رژیم غذایی و دارویی، نحوه فعالیت فیزیکی و پایش قند خون، اجباری خواهد بود، هر چند که انجام تحقیقات بیشتری در سطح ملی و بین المللی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: روزه، ماه رمضان، دیابت شیرین، فاکتورهای بیوشیمیایی
  • علی دلشاد نوقابی صفحه 7
    زمینه و هدف
    یکی از نکات مهم و حایز اهمیت در دستورات اسلامی، حفظ و ارتقاء سلامت و تاکید بر تقدم «پیشگیری بر درمان» می باشد. پیامبر اعظم (ص)زندگی بدون سلامتی و تندرستی را، حیات بدون خیر و برکت دانسته و می فرماید: «لاخیر فی الحیاه الا مع الصحه». آنچه که امروزه سازمان های بهداشتی با عنوان «انسان سالم، محور توسعه پایدار» بیان می کنند، دقیقا مضمون همین گفته پیامبر (ص) است. یکی از جنبه های مهم در دستورات بهداشتی اسلام، توجه به بهداشت دهان و دندان و مسواک زدن می باشد.
    مواد وروش ها
    این پژوهش، نوعی مطالعه مروری است که با بررسی منابع معتبر اسلامی، سیره و آموزه های پیامبر اسلام (ص) در مورد بهداشت دهان و دندان استخراج شده است.
    یافته ها
    با مروری بر منابع معتبر اسلامی ازقبیل طب النبی، نهج الفصاحه، طب الائمه، مکارم الاخلاق، وسایل الشیعه و دیگر منابع که در خصوص بهداشت و پیشگیری از بیماری ها، نکات مهمی را ارایه کرده اند، علاوه بر مضرات عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، مطالب مهمی پیرامون فواید و آثار مسواک زدن و خلال کردن، شیوه و اوقات مسواک زدن، بیان گردیده است. پیامبر اسلام (ص) در ارتباط با اهمیت مسواک زدن می فرمایند: «آنقدر جبرئیل مرا به مسواک زدن سفارش کرد که گمان بردم به زودی مسواک زدن از واجبات دینی خواهد بود». ضمن این که در آموزه های پیامبر اسلام (ص)و ائمه هدی به تمام آموزه های بهداشتی، وجهه عبادی نیز داده شده، به طوری که پیامبر اسلام(ص) دو رکعت نماز با مسواک را برتر از هفتاد رکعت نماز بدون مسواک، دانسته و حتی تهیه خلال دندان برای میهمان را، یکی از حقوق میهمان بر شمرده اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاکید آموزه های دینی پیامبر اکرم (ص) در مورد بهداشت دهان و دندان، پای بندی و رعایت این سنت اسلامی، می تواند تا حد زیادی در حفظ سلامت فردی و در نتیجه سلامت جامعه اسلامی، موثر بوده و الگویی برای دیگران باشد.
    کلیدواژگان: بهداشت دهان و دندان، پیامبراسلام (ص)، سلامت
  • محسن رضاییان، رضا وزیری نژاد، سیدضیاء طباطبایی، زینت سالم، عباس اسماعیلی، آریا منشوری صفحه 15
    زمینه و هدف
    بررسی علمی تاثیر مذهب بر میزان خودکشی ها، از اواخر قرن نوزدهم میلادی آغاز گردید، اما این مطالعات، بیشتر بر روی مقایسه فراوانی خودکشی مابین مسیحیان فرقه های پروتستان و کاتولیک متمرکز بوده است. با توجه به تاثیر شگرف دین مبین اسلام بر کاهش میزان های خودکشی در جوامع اسلامی، سابقه مطالعات علمی در این زمینه طولانی نبوده و تنها به چند دهه اخیر باز می گردد. بنابراین، در مقاله مروری حاضر، سعی گردیده که تصویر دقیقی از تاثیر اسلام بر پدیده خودکشی، ارایه گردد. بر اساس یافته های این مطالعه، از آن جایی که دین اسلام، رسما خودکشی را تحریم نموده است، باالطبع فراوانی خودکشی در جوامع اسلامی، پایین می باشد با این وجود، بالا بودن نسبی میزان های خودکشی در زنان جوان کشورهای اسلامی در مقایسه با سایر گروه های سنی - جنسی و استفاده نسبتا شایع آن ها از روش های خشنی نظیر دار زدن و خودسوزی، انجام مطالعات گسترده تری را ضروری می سازد.
    کلیدواژگان: اسلام، خودکشی
  • حسین ایوبی مهریزی صفحه 23
    زمینه و هدف
    بشر امروز، با وجود پیشرفت های سریع و حیرت آور در زمینه پیشگیری، درمان و کنترل بیماری ها و آثار مثبت آن برای جامعه، به دلیل عدم اتکاء به تعلیمات پیامبران در زمینه اخلاق، معنویت و روابط سالم انسانی، از بحرانی که سلامت جسم و روح و روان او را به خطر افکنده، رنج می برد. راه نجات از این بحران، باز گشت به تعلیمات پیامبران و ادیان آسمانی و در راس آن، اسلام است. مقاله حاضر به تبیین نقش یکی از این تعلیمات، با عنوان «امر به معروف و نهی از منکر» در تامین بهداشت و سلامت روحی و جسمی افراد جامعه می پردازد.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق در این مطالعه، توصیفی و بر اساس منابع تاریخی و فقهی با محوریت قرآن و سنت نبوی است. این تحقیق، با ارائه مقطعی از تاریخ اسلام که به شکل جامع تری به این فریضه، در بعد فردی و حکومتی آن عمل شده، به بررسی تاریخی مساله و آثار آن می پردازد.
    یافته ها
    یکی ازعوامل بسیار مهم در تامین سلامت روحی و جسمی افراد جامعه، توجه جدی به اصل زیر بنایی امر به معروف و نهی از منکر در ابعاد مختلف فردی و حکومتی آن است. شاهد صدق این ادعا، وجود نهاد نظارتی «حسبه» (بخش حکومتی این فریضه) و آثار عظیم آن در تثبیت تمدن اسلامی، به خصوص در زمینه بهداشت و سلامت اجتماعی است.
    نتیجه گیری
    برای در امان ماندن از بحران بیماری های جسمی و روحی حاصل از تمدن مادی عصر حاضر، که سلامت همه جانبه بشر را تهدید می کند، چاره ای جز بازگشت به تعلیمات پیامبران و ادیان آسمانی در زمینه اخلاق و معنویت، روابط سالم انسانی نیست. یکی از مهم ترین تعلیمات در این زمینه، انجام فریضه امر به معروف و نهی از منکر است که قرآن و سیره نبوی با ساز و کار ویژه ای آن را مطرح کرده و زیر بنای سایر تکالیف و ضامن سلامت همه جانبه جامعه انسانی، دانسته است.
    کلیدواژگان: معروف، منکر، حسبه، مراقبت جمعی، بهداشت محیط
  • غلامرضا رفیعی، حسن خدادادی، مرجان علیمحمدی صفحه 31
    زمینه و هدف
    عن النبی (ص) «من تمام عیادت المریض ان یضع احدکم یده علی وجهه اوعلی یده فیساله کیف هو؟» روایت فوق که توسط حضرت علی (ع) و امام صادق (ع) هم نقل قول شده، سفارش می کند که برای آرامش بیشتر بیمار در هنگام عیادت، بهتر است فرد عیادت کننده، دست خود را بر روی دست و پیشانی بیمار گذاشته و از احوال او جویا شود. این مقاله در راستای اهمیت سفارش فوق و کاربرد آن در طب نوین تدوین گردیده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مروری بوده که پژوهش گران با جستجو در منابع کتابخانه ای ونیز مراجعه به بانک های اطلاعاتی داخلی و خارجی از طریق اینترنت، سعی نموده اند اطلاعات لازم را در خصوص اهمیت و فواید کاربرد لمس، و تاثیر آن بر بهبودی بیماران با تاکید بر پژوهش های انجام شده، جمع آوری نمایند.
    یافته ها
    چند مطالعه کارآزمایی بالینی در بیماران بخش های ویژه نشان داد که واکنش های رفتاری قابل مشاهده (حرکات صورت، تماس چشم، حرکات بدن و تمایل بیمار به صحبت و ارتباط) و هم چنین کاهش ضربان قلب، کاهش فشار خون دیاستولیک، ترس و اضطراب در گروه تجربی (که ارتباط کلامی همراه با لمس را روزانه تجربه می کردند) با درصد بیشتری نسبت به گروه شاهد (که فقط ارتباط کلامی دریافت می کردند)، رویت گردید. نتایج پژوهش های متعدد بر روی افراد کهنسال، حاکی از افزایش احساس آرامش و خوب بودن، رضایت از خود، و اعتماد به نفس در آن ها بوده حتی تماس بدنی و دست در دست گذاشتن افراد مشرف به مرگ هم یک روش سازنده گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    با عنایت به محتوی این مقاله به نظر می رسد اگر فرآیند لمس از روی حس نوع دوستی و صداقت، و بر اساس درک بیمار از لمس و در زمان مناسب و مقتضی انجام گیرد، نقش سازنده ای در فعال سازی و تقویت بنیه جسمی روانی بیماران، خواهد داشت.
    کلیدواژگان: لمس، ارتباط، بیمار، پیامبر اعظم
  • احمد جمالی زاده صفحه 37
    زمینه و هدف
    مطالعه سخن و سیره نبوی در زمینه بهداشت و تربیت جسمانی، هم چنین توجه جدی که در آموزه های دینی به نیازهای مادی و معنوی انسان شده است، موضوع و زمینه پژوهش در این مقاله است و هدف آن، لزوم فرهنگ سازی با زبان ساده و ادبیات دینی، به منظور استفاده همگانی از سیره نبوی در امر بهداشت می باشد.
    مواد و روش ها
    برخی آیات قرآن و احادیث دینی در زمینه بهداشت، پاکیزگی و تندرستی، منبع مطالعه و پژوهش در این مقاله بوده که به روش مستندسازی نمونه ها و اصول بهداشتی به منابع دینی و سیره نبوی انجام گرفته است.
    یافته ها
    بر خلاف آموزه های برخی ادیان و برداشت های سطحی از دین، که توجه به معنویت را مانع ازتربیت جسمانی می دانند، در نظام تربیتی اسلام و آموزه های نبوی نگاهی جامع به نیازهای مادی و معنوی انسان شده است
    نتیجه گیری
    هدف های تربیتی متناسب با سطح بندی ارزش های اسلامی، چینش و نظمی راستین یافته است. تعالی و طهارت روح همراه با پرورش و پاکیزگی جسم در نظام تربیتی اسلام، جایگاه اساسی و بنیادین دارد.
    کلیدواژگان: آموزه های بهداشتی، سیره نبوی، بهداشت جسم
  • حسن خدادادی، علی خدادادی زاده، محمد اسدپور، مریم رفیعی، زهرا کرمی پور صفحه 43
    زمینه و هدف
    پیامبراکرم (ص) می فرمایند: «غذا نخورید تا این که گرسنگی حاصل شود و معده پاک گردد» گرسنگی، باعث میل به غذا، در جهت تامین انرژی با عادات غذایی مطلوب گردیده که تحت تاثیر فرهنگ، اقتصاد و از همه مهم تر، مذهب می باشد. رژیم غذایی بهداشتی شامل پروتئین، چربی، کربوهیدرات، ویتامین، مواد معدنی، آب و... در حد نیاز و تعادل بوده که موجب سلامت و طول عمر می گردد. توصیه های فراوانی در اسلام از جانب خداوند، پیامبر (ص)و ائمه طاهرین(ع)، ایراد گردیده، هم چنین در کتب علوم پزشکی از کتب طب داخلی و قلب گرفته تا کتب بهداشت و تغذیه، بر رعایت اصول تغذیه ای جهت حفظ سلامتی و ادامه زندگی سالم، توصیه شده است که بر پایه اصول علمی و پژوهشی به دست آمده و به جامعه بیماران و افراد سالم ارایه می گردد لذا با توجه به جهان شمول بودن دین اسلام و بهترین پلکان تکامل و سعادت انسان، پژوهشگران بر آن شدند تا با بررسی توصیه های اسلام در مورد تغذیه، میزان هم خوانی آن ها را با اصول علمی روزآمد در علوم پزشکی، دریابند که نتایج حاصله از آن به شناخت بهترسیره نبوی و دین اسلام در نسل جوان بینجامد.
    باتوجه به منابع اسلامی و تطبیق آن ها با توصیه های علم پزشکی در مورد تغذیه مشخص گردید که همه این آموزه ها با توجه به اصول علمی، تدوین و ارایه شده و با نتایج علمی مطابقت دارند که در صورت عمل به آن، انسان به سلامتی مطلوب، دست می یابد.
    کلیدواژگان: تغذیه، اسلام، پیامبر اعظم (ص)، علم پزشکی
  • عباس قربانی، سیدعلی موسوی صفحه 49
    زمینه و هدف
    هر مسلمان در هنگام انجام فریضه عبادی و مهم نماز، وضعیت های ایستاده، نشسته، را در رکوع و سجده انجام می دهد که این حرکات در هنگام ادای نماز، نشانه های تسلیم و نزدیکی به درگاه خداوند متعال می باشد از طرفی دیگر، این حرکات می توانند به عنوان تمرین بدنی و بهبودی در وضع جسمانی نیز به شمار آیند. به نظر می رسد، سجده سبب افزایش سرعت گردش خون مغز گرددکه هدف از این مطالعه، تعیین سرعت گردش خون عروق داخل مغز، از طریق سونوگرافی داپلر ترانس کرانیال می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مداخله ای، بر روی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان شاغل در مرکز پزشکی الزهرا انجام و از آن ها به وسیله روش سونوگرافی داپلر ترانس کرانیال و از طریق پنجره پشت سری، سرعت گردش خون شریان بازیلر در وضعیت نشسته و سجده، اندازه گیری به عمل آمد.
    یافته ها
    دراین مطالعه، سرعت گردش خون مغزی42 دانشجو (22 مرد و 20 زن) در وضعیت های نشسته و سجده، به ترتیب 55/36 و 41 سانتی متر در ثانیه به دست آمد که 12% افزایش سرعت، ملاحظه گردید. تفاوت معنی داری بین زنان و مردان مشاهده شد طوری که افزایش سرعت حداکثر سیستول در زنان، بیشتر از مردان بود. افزایش در میزان مقاومت عروقی که سبب کاهش گردش خون مغز می شود، در این مطالعه مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که در افراد سالم، سجده سبب افزایش سرعت گردش خون عروق مغز می شده و حدس زده می شود این مسئله در افراد مسن و بیماران با استروک، جنبه درمانی نیز داشته باشدکه جهت اثبات این نظریه، مطالعات دقیق و کامل تری پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سجده، سرعت گردش خون مغزی، سونوگرافی داپلر ترانس کرانیال
  • عباس اسماعیلی، محسن رضاییان، رضا وزیری نژاد، سیدضیاء طباطبایی، زینت سالم، فرشته مهدیان صفحه 55
    زمینه و هدف
    خداوند حکیم، طبیعت را هدف مند و هدف دار خلق کرده و تمام مخلوقات را به لحاظ کمیت و کیفیت به اندازه و متناسب آفریده است. موید این جمله، گفتار خداوند در قرآن است که می فرماید «ما هر چه آفریدیم به اندازه آفریدیم»و یا در جای دیگر می فرماید که «زمین را هم بگستردیم و در آن کوه های عظیم برنهادیم و از آن هرگیاه و نبات متناسب و موافق حکمت برویاندیم». هدف از این مطالعه بررسی و تفحص در آیات و روایات اسلامی است که در آن بر روی حفاظت محیط زیست و همچنین نقش حیاتی محیط زیست درسلامت انسان، تاکید شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مروری، منابع اسلامی موجود در ارتباط با حفاظت محیط زیست، تحت بررسی و موضوع مورد نظر، مورد بحث و تفسیر قرار گرفته است.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که جهان هستی، از نظم دقیقی برخوردار بوده و تمامی مخلوقات در تعادل و تناسب و به اندازه آفریده شده اند و هر یک از اجزاء و عناصر خلق شده، در بقاء این کره خاکی و در نتیجه در ادامه زندگی انسان نقش دارند. بنابراین، تغییر نابجا و زیان رساندن به هر یک از اجزاء این سیستم عظیم، که در آن همه چیز در تعادل و تناسب است، سبب به خطر افتادن حیات و هستی می گردد. دین مبین اسلام مشحون از توصیه های حفاظت از آنچه که خدا خلق کرده است، می باشد و این به مفهوم حفاظت از زیست گاه مخلوقات یا همان حفاظت از محیط زیست است.
    نتیجه گیری
    در یک کلام می توان چنین نتیجه گیری کرد که در جوامع اسلامی، می بایست با بهره گیری از تمامی امکانات قانونی، اخلاقی و شرعی موجود، از تخریب زیست کره و منابع حیاتی آن جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: اسلام، محیط زیست، حفاظت
  • حجت الاسلام جعفر رفیعی صفحه 61
    زمینه و هدف
    دین مبین اسلام، دین توجه به بهداشت و پاکیزگی بوده و برکیفیت پیام رسانی بهداشتی تاکید دارد. مقاله حاضر، روش های موثر پیام رسانی بهداشتی موجود، در روایات پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) را مورد بررسی قرار داده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، که به روش مروری کتابخانه ای انجام شده است، کلیه کتب در خصوص احادیث طبی و بهداشتی با جستجوی اینترنتی، تعیین و با توجه به مرجع بودن کتب، ابواب مربوط به مطالعه حاضر و احادیث مورد نظر، استخراج گردید و نتایج بر اساس موضوع مطالعه، مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    روش هایی که دین مبین اسلام و روایات، از آن سود جسته اند در ابواب با پنج محور: 1- نامگذاری عوامل مخرب بهداشت و سلامتی تحت عنوان شیطان 2- توجه به بهداشت، به عنوان مقدمه ای جهت حضور در پیشگاه خداوند متعال و جلب دوستی خدا، پیامبر و ائمه، و رسیدن به ثواب الهی 3- معرفی بهداشت به عنوان عامل فزونی دهنده روزی و برطرف کننده فقر 4- درج پیام های بهداشتی، تحت عنوان سنت رسول خدا (ص) و امامان معصوم 5- بیان نیکوی علت، فلسفه و تفهیم دستورات اصولی بهداشتی به پیام گیران بهداشتی، می باشد.
    نتیجه گیری
    مبلغین اسلامی درکنار تبلیغ عقاید، احکام و اخلاق اسلامی، می بایست روایات بهداشتی و اصول آن را، در پیام رسانی خود بگنجانند و دست اندرکاران امور بهداشتی، نیز از زبان موثر روایات در امر مهم تبلیغ، بهره گیرند تا کیفیت امر بهداشت ارتقاء یابد.
    کلیدواژگان: پیامبر (ص)، ائمه (ع)، سلامت و پیام بهداشتی
  • مهدی محمودی، محمدرضا حاجی زاده، محمد شمس الدین دیانی صفحه 67
    امروزه با پیشرفت علوم، روشن شده که دستورات اسلام و آموزه های پیامبر اعظم (ص) بر اساس منطق و حکمت بوده است و با مطالعات علمی، حکمت بسیاری از این دستورات و آموزه ها روشن گردیده است. پیامبر اعظم (ص) و ائمه اطهار (ع) مصرف بسیاری گیاهان، را به عنوان خوراک و یا دارو سفارش فرموده اند که ما در این بررسی، تنها به ذکر خواص خوراکی و دارویی چهار نوع از آنها یعنی قارچ، سیر، کدو و سرکه و معدودی از آداب تغذیه ای سفارشی اسلام، می پردازیم.
    دستور مصرف قارچ در روایت های متعددی، به چشم می خورد به طوری که از آن به عنوان یک گیاه بهداشتی یاد می شود. خوردن سیر یکی از سفارشات موکد پیامبر (ص) به پیروان خود بوده که در صورت رعایت مسایل اجتماعی، مصرف آن مکررا به عنوان غذایی در جهت کسب اخلاق نیکو و سلامتی عقلانی، توصیه شده است. هم چنین تهیه سرکه از گیاهان مختلف به عنوان چاشنی غذا در روایات وجود دارد. اثرات درمانی همه گیاهان فوق، در مطالعات علمی متعدد، به اثبات رسیده است در پایان به این نتیجه می رسیم که دین مقدس اسلام که به عنوان آخرین و کامل ترین دین الهی است، به سلامت جسم، همانند روح، اهمیت قایل بوده و در آموزه های پیامبر اعظم (ص)، از حفظ بهداشت و سلامت فردی و اجتماعی انسان، به عنوان یک واجب و تکلیف شرعی یاد شده است و آدمی را از عوامل زیان آور جسمی، نهی کرده است. هم چنین رعایت تعادل مصرف غذاهای گیاهی و حیوانی نیز از سفارشات جدی دین اسلام است که این مسئله در تحقیقات و مطالعات تجربی نیز اثبات شده است.
    کلیدواژگان: گیاه خواری، آموزه های پیامبر اعظم(ص)، قارچ، سیر، کدو، سرکه
  • نعمت الله شفیعی، محمد الله توکلی، فوزیه رفعتی، مجید کاظمی صفحه 73
    زمینه و هدف
    اختلالات روانی، یکی از مشکلات جدی شایع در تمام دنیا بوده و در ایران هم رشد روزافزونی دارند. مطالعات متعددی، آثارمفید جسمی و روانی روزه ماه مبارک رمضان را در انسان گزارش کرده اند.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه از نوع تجربه طبیعی بود که به منظور تعیین تاثیر روزه داری بر بهداشت روانی 115 دانشجوی دانشکده پرستاری جیرفت، انجام شد. داده های خام توسط پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و «سیاهه سنجش بهداشت روانی» جمع آوری گردید. سیاهه که واجد 12سوال بود، یک هفته قبل، و یک هفته بعد از ماه مبارک رمضان توسط دانشجویان، تکمیل گردید. داده های نمرات بهداشت روانی با استفاده از آزمون های آماری t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که میانگین نمره بهداشت روان دانشجویان شرکت کننده در پژوهش، در مقایسه باقبل از ماه مبارک رمضان، ارتقاء یافته است (001/0 p<) هم چنین، میانگین نمره بهداشت روان دانشجویان پسر، قبل (001/0 p<) و بعد از ماه (01/0 p<) رمضان، بیش از دانشجویان دختر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، روزه داری در ماه مبارک رمضان، ممکن است در ارتقاء سلامت روان دانشجویان، موثر باشد. پژوهش های شاهد- موردی، جهت بررسی دقیق تر تاثیر روزه بر سلامت روان، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: روزه رمضان، بهداشت روانی، دانشجویان پرستاری
  • محمد شمس الدین دیانی صفحه 79
    زمینه و هدف
    دین حیات بخش اسلام، دینی زنده و سازنده است که به تمام ابعاد زندگی بشر توجه نموده است. در آموزه های پیامبر اعظم (ص)، به کار و نقش آن در بهداشت روان توجه بسیاری شده، تا جایی که کار و تلاش برای دستیابی به روزی، و یا کار در خانه، هم سنگ جهاد در راه خدا برای مردان و زنان، دانسته شده است. هدف از این پژوهش، ابتدا درک اهمیت کار در سیره فردی پیامبر (ص) بوده و به کند و کاو مواردی از کار های درآمدزا و غیر درآمدزای رسول اکرم می پردازد، سپس آموزه های آن حضرت را در اهمیت کار در اسلام، بررسی می نماید.
    مواد و روش ها
    این نوشتار، یک تحقیق مروری با تکیه بر اسناد و منابع اصیل، باقدمت اسلامی در زمینه بهداشت روانی کار در آموزه های پیامبر اعظم، است و تلاش شده به منابع اولیه مراجعه و از آیات و روایات، سیره و آموزه های آن حضرت در زمینه کار و بهداشت روانی آن استکشاف شود.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق، نشان می دهد در اسلام و سیره فردی پیامبر اعظم (ص)، به کار اهمیت زیادی داده شده است. کار در آموزه های آن حضرت، از نیازهای مسلمانان محسوب شده و به نقش آن در بهداشت و سلامت روان، و اعطای شخصیت به انسان توجه مثبت گردیده است. تاثیر کار و اشتغال در مبارزه با خیالات و اوهام باطل، تخلیه صحیح انرژی، جلوگیری از گناهان، ایجاد احساس شخصیت، روشنی قلب، و فکر منطقی از اموری است که دین به آن توجه نموده است. آداب کسب روزی و اخلاق کار در اسلام نیز نقش زیادی در آرامش گری روان آدمی دارد.
    نتیجه گیری
    سیره عملی پیامبر و آموزه های اسلام در مورد کار، الگو و دستور مناسبی جهت حفظ بهداشت و سلامت روان می باشد.
    کلیدواژگان: کار، بهداشت روان، سیره پیامبر اعظم (ص)، آموزه های اسلام
  • جهانگیر کریمیان *، پریوش شکرچی زاده صفحه 85

    از منظر اسلام، سلامت به عنوان هدیه ای بزرگ از جانب خداوند به انسان، نگریسته می شود. سلامتی در ادیان الهی بعد از توحید، یکی از بزرگترین نعمت های خداوند به بندگانش محسوب می گردد و همواره انسان ها را به حفظ سلامتی و قدرشناسی از آن، فراخوانده تا با بهتر زیستن، در مسیر رشد قرار گیرد. مقاله مروری حاضر، به اثر فعالیت بدنی منظم در سلامت جسمانی، روانی، اجتماعی و اعتقادی خانواده با عنایت به دیدگاه اسلام پرداخته است.
    باید توجه داشت که یک جامعه، یک سازمان و یا حتی یک خانواده، تنها زمانی قادر خواهد بود راه ترقی و تکامل را طی کند که دارای افرادی سالم، با ارزش و نیک پندار باشد. هر قدر که یک فرد، از هوش، مهارت و کمالات انسانی، برخوردار باشد به همان میزان می تواند از سلامت و قدرت بدن برای استفاده از آن قابلیت ها، بهره مند شود و نهایتا از آن همه دانش وکمال، بهره ای عاید جامعه، سازمان و خانواده خود بگرداند. با توجه به این مهم، فعالیت بدنی به عنوان بخشی از نیاز ساختاری انسان ها بایستی، مورد توجه عموم افراد مسلمان اعم از مرد و زن و کوچک و بزرگ باشد. یکی از علل مهم ترقی و توسعه کشورهای اسلامی، اهتمام ارکان جوامع اسلامی به اصل مهم فعالیت بدن و تعمیم آن در سطوح مختلف است. از فعالیت بدنی و فوق برنامه های آن، بیشتر به منظور غنی کردن ساعات فراغت و ایجاد لحظات شاد و احساس آرامش و آسودگی یاد می شود. تمرین های صحیح و منظم بدنی به عنوان بخش مهمی از وظایف روزانه هر فرد مسلمان، می تواند در سلامت و بهداشت جامعه و انجام وظایف و مسئولیت های اجتماعی (که نیازمند بدنی نیرومند و قوی است)، تاثیرگزار باشد و کسانی موفق ترندکه از فعالیت بدنی بهتری برخوردار باشند.
    با توجه به دلایل فوق و سایر دلایل علمی و اعتقادی می توان گفت شرکت در فعالیتهای جسمانی منظم، می تواند خانواده را از آمادگی جسمانی، روانی، اجتماعی و روحانی برخوردار نماید و تاثیر به سزایی در سلامت خانواده دارد.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، سلامت روانی، سلامت اجتماعی، خانواده، کیفیت زندگی
  • مرضیه حسنی کبوتر خانی، محمدشمس الدین دیانی صفحه 89
    زمینه و هدف
    بهداشت روانی زوجین، حفظ یک زندگی سالم و جلوگیری از عوامل آسیب زا در آن است. در زمینه «مبانی رفتاری- اخلاقی»، می توان داشتن تقوای الهی، محبت و ابراز آن، عفاف و معاشرت نیکو و در زمینه «آداب همسرداری اسلامی»، می توان پذیرش سرپرستی مرد، تامین غرایز جنسی و خدمت در خانه را در تامین بهداشت روانی زوجین، دارای اهمیت ویژه ای دانست. هدف از این مطالعه، بیان مسائل و مبانی رفتاری- اخلاقی زوجین و هم چنین آداب همسرداری از دیدگاه رسول اعظم(ص) است به گونه ای که منتهی به ارایه یک شناخت قوی و مستحکم برای زوجین باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مروری، سیری بر اسناد موجود در زمینه بهداشت روانی زوجین در آموزه های پیامبر اعظم (ص)، با تکیه بر منابع اصیل اسلامی است. با مراجعه به منابع اولیه و استفاده از آیات، روایات، سعی گردید الگوی آداب همسرداری اسلامی در سیره و آموزه های آن حضرت، به دست آید.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان می دهد از دیدگاه پیامبرصلی الله علیه و آله، ازدواج موجب تکمیل ایمان، افزایش مراتب معنوی و یافتن سعادت می شود. آن حضرت، نگرش اخلاقی به حقوق و تکالیف زوجین و به کارگیری مبانی اخلاقی را برای حفظ یک زندگی سالم، سفارش نموده اند.
    نتیجه گیری
    سیره عملی پیامبر و آموزه های اسلام در مورد تاثیر اخلاق در بهداشت روانی زوجین، الگو و دستور مناسبی جهت حفظ بهداشت و سلامت روان زوجین و خانواده می باشد.
    کلیدواژگان: پیامبر صلی الله علیه و آله، اخلاق، آداب همسرداری، بهداشت روانی، زوجین
  • حسین علی یوسفی، مهری شیرانی صفحه 95
    زمینه و هدف
    اسلام، دینی زنده و سازنده بوده که برای پیروان خود، پیشرفت در تمام جنبه های حیات را خواستار است. پیامبر اعظم (ص) معمار این بنای استوار، طی قرن ها در زمینه های مختلف علمی و اخلاقی، پیشاهنگ جهان بوده است. توجه آن حضرت به مسائل بهداشتی، نشان دهنده آموزه های این اسوه حسنه در جهت ارتقای سلامت جامعه می باشد. هدف این مطالعه، بررسی شاخص های بهداشت محیط در سیره پیامبر اعظم(ص) است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش، یک مطالعه توصیفی اسنادی هدفمند با تکیه بر منابع اصیل، شامل قرآن، تفاسیر و کتب معتبر حدیث است و اطلاعات مربوط به جنبه های مختلف بهداشت محیط، به صورت موضوعی در بهداشت آب، مسکن و اماکن عمومی، زباله و مواد زاید، بهداشت عمومی و حفظ محیط زیست، جمع آوری گردیده است.
    یافته ها
    خداوند، پاکیزگان را دوست دارد و اسلام را بر پاکیزگی، بنیان نهاده است. در قرآن آمده: آب به عنوان مایه حیات هرموجود زنده، را آلوده نکنید. زباله را در خانه هایتان نگذارید زیرا جایگاه شیطان است. مومن باید مسجد (مهم ترین مکان عمومی)را برای طواف کنندگان و نمازگزاران، پاکیزه نگه دارد. جامه اش را پاکیزه، بویش را خوش، خانه اش را گچ کاری کند وحیاط خانه را بروبد و چراغ آن را پیش از غروب، روشن کند. از صدای آزاردهنده و بلند بپرهیزد. از آن چه، پاکیزه است بخورد و کارهای شایسته انجام دهد. کسی که در زمین فساد کرده، و گیاهان، درختان و حیوانات را نابود سازد، تبهکار است و خداوند، او را دوست ندارد.
    نتیجه گیری
    اسلام، بهداشت را تکلیف و علوم را نهادینه کرد. پیامبر اعظم (ص) بهداشت را «پایه اسلام» خواند. حفظ پاکی در همه زمینه ها، از وظایف فرد با ایمان است. ایجاد هر نوع آلودگی ویا آسیب به محیط، گناه می باشد. آموزه های بهداشتی سیره نبوی می تواند در افزایش آگاهی و بهبود فرهنگ بهداشتی جامعه نقش موثری ایفاء نماید.
    کلیدواژگان: بهداشت محیط، پیامبر اعظم (ص)، قرآن، حدیث، سیره، فرهنگ اسلامی
|
  • Z. Salem, M.A. Sadjadi, A. Esmaili, M. Rezaeian, R. Vazirinejad, S.Z. Tabatabai Page 1
    Background And Objective
    In islam, there are several objectives for fasting which include spiritual, psychological, social and physiological health promotion. However fasting is prohibited for women with special physiological status, patients, children. and elderly people. This study has reviewed the effects of fasting on metabolic control of diabetic patients, published in literature.
    Materials And Methods
    In this study pubmed, sciruse, findarticles, irandoc, Sir base & Google search engines have been searched for publication on the related subject. We used key words of Ramadan, Moslem, metabolic control and diabetes mellitus to search these database.
    Results
    The outcome of our search showed great diversity among the results reported by different authors. Some reported that Fasting reduces some of the biochemical index and increased HDL cholestol. Other surveys concluded that fasting causes hypoglycaemia. Based on the results of many studies, Fasting did not change FBS, Insulin, C-peptide, TG, HbA1c, fructosamine, but it could lead to Hypoglycemia and reduction of body weight
    Conclusion
    According to many studies, fasting is prohibited for IDDM patients and it is needed for NIDDM patients to be evaluated before fasting. Patients must be aware of the effect of diet, drugs regimen and physical activity. We also suggest both studies in national and international scales.
    Keywords: Ramadan, Fasting, Diabetes Mellitus, Biochemical factors
  • A. Delshad Noghabi Page 7
    Background And Objective
    One of the most significant and important points in Islamic rules and orders is to keep and develop health and it’s emphasize on prevention rather than treatment. The great prophet (pbuh) accounted the life without health and safety as a fruitless and unhealthy life. Since he declare that “a life without health and safety is not a good life “. What today health organizations call as: “healthy man is the base of continuous development” is the same as our prophet (Pbuh) said.One of the most important aspect of Islam regulations is considering oral hygiene and toothbrush. Good dental health is more than the absence of disease or tooth decay in mouth.
    Materials And Methods
    The research is a review article that surveys is based on important and standard Islamic resource and the prophet (pbuh) Manner and Instructions.
    Results
    Reviewing Islamic information sources such as: Teboalnabi, Nahjolfasahe,Tebbolaemme, Makaremol akhlagh, Vasaelo–shiate and some other sources show important issues on health and illness prevention, beside the danger of lack of mouth and dental health and its benefits, too. The said sources of Islam Speak and determine the time of brushing, its method, benefits and tooth. Prophet Mohammad said, "Were it not that I might overburden believers, I would have ordered them to use the miswak at every prayer". The Islam prophet said about tooth brushing significance from Gabriel angel that ordered him much for tooth brushing that he said I though it will be a legal order soon. Beside these benefits the Islam order and regulations about health and sanitation are holy too, this is why two prayers for a Moslem with brushed tooth is more valuable than seventy prayers with non- brushed tooth. The prophet(Pbuh) also indicated that providing a thoot pick is one of the guest right.
    Conclusion
    Considering all the Islamic and prophet orders and deeds on mouth and dental hygiene, its emphasis and following them can somehow retain the body health and finally have a significant role on Islamic society and be a positive model for other societies too.
    Keywords: Mouth, Dental Health, Islam Prophet (pbuh), Health, Hygiene
  • M. Rezaeian, R. Vazirinejad, S.Z. Tabatabie, Z. Salem, A. Esmaili Page 15
    The scientific investigation on the role of religion on the suicide rates has begun by the end of the nineteenth century. Nevertheless, these studies have been focused on the comparison of suicide rates between Protestants and Catholics. Given the enormous diminishing effect of Islam on suicide rates within Islamic communities, the history of scientific studies on this issue dates back only to recent decades. Therefore, this review article has been attempted to provide a clear picture of the effect of Islam on suicide. Based on the results of this study, since Islam officially have prohibited suicide, the overall suicide rates are low within the Islamic countries. However, the rather high suicide rates for young women within Islamic societies compared with other age-sex groups and the higher use of violent methods such as hanging and self-immolation by them, requires more research.
    Keywords: Islam, Suicide
  • H. Aboui Mehrizi Page 23
    Background And Objective
    Despite rapid progresses in field of proflactive and treatment measures as well as controlling disease, and their positive effects on human societies, human are still suffering from many crisis due to lack of following prophet's teaching and morality. These crisises has profound effects on human health and spirit. The main factor to avoid such critical condition. is to return to the teachings of prophets and mainly islam. The present article tries to describe the effects of so called "encouragement of good behavious and discouragement of bad or immoral behavious" on providing healthy and happy environments for the society.
    Materials And Methods
    The research method in this study is descriptive and is based on historical and religious sources with priority to Quran and divine tradition. It also analyzes effects of this prophet teaching at the certain period of Islamic history in which prople and the government had practiced it
    Results
    One significant factor in providing the healthy spirit and physique in a society, is to pay attention to the basic principle of practicing good behavious and avoiding immoral acts at individual and governmental dimensions. The proof to this claim is supervisory institution "Hesbah" the governmental section of this rule and the great effect in stabilization of Islamic civilization in the context of social and sanitational Health.
    Conclusion
    To be protected from the critical physical and spiritual diseases derived from materialistic civilization of present age, there is no other way than to restore to the moral teachings of Divine prophets and healthy human relationships. One of the most important teachings in this contexts is the Divine rule of encouragement of good behaviouse and discouragement of immoral behavious which Quran has expressed it with certain conventions and has considered them as the basic principle of social security and health in every aspects of human society.
    Keywords: Moral good, Immoral, Hesbah, Collective watch, Environment sanitation
  • Gh Rafiee, H. Khodadadi, M. Alimohammadi Page 31
    Background And Objective
    The Greatest Prophet said that "during visiting the sick, in order to make the patient more relaxed, it is better to touch him/her forehead and hands simultaneously with questioning him/her conditions". This study has been done to determine the importance of this advice and its application in modern medicine.
    Materials And Methods
    This study was one and researchers tried to collect the necessary information about the importance of touch and its effects on recovery of the patients by searching the library resources and internet.
    Results
    Some semi-experimental studies have proved that this action not only establishes a better communication but also helps patient to be recovered in shorter time. Two clinical-trial studies in critical care units showed that observable behavioral actions (such as face, eyes and body movements) tendency of conversation and also decrease of pulse rate and diastolic blood pressure in test group(which experienced both verbal communication and touch), were observed more than control group(which had only verbal communication). Various researches on elderly people showed an increase in tranquility, self-consent, self-esteem and well-being of this group, even touch and holding hands of the dying people was a proper way to stimulate the recovery.
    Conclusion
    Regarding the content of this research it seems that if touch is done based on honesty, philanthropy and the patient sense and in its proper time will play an effective role in activation and improvement the physical and mental condition of patients.
    Keywords: Touch, Communication, Patient, Greatest Prophet
  • A. Jamalizadeh Page 37
    Background And Objectives
    This Study is investigating effects of the speech and prophetic behavior in providing health and physical education. It also analyzes great attentions of religious education that can fulfill the spivitual and material needs of human. The aim of this study is to understand importance of culture building with simple language and religius literature along with prophets way of life, in providing health for the society.
    Materials And Methods
    Some of the verses of Koran (Qoran) and religious sayings in the field of health and cleanness are sources of study and research in this article that have been done by documentation of samples and principles in religious sources and prophetic manners.
    Results
    Contrary to the the teachings of some religions and shallow understanding of religion that considersthe spirituality to be an obstacle in front of physical education, and health, the Islamic educational system and prophetic teachings have paid great attentions to human spiritual and material needs.
    Conclusion
    Suitable educational goals with of Islamic values can gained a proper order. The exaltation and purification of the soul with the development of the body in the Islamic educational system has a fundamental place (position).
    Keywords: Healthy teachings, Prophetic behaviors, Healthy of physical
  • H. Khodadadi, A. Khodadadizadeh, M. Asadpour, M. Rafie, Z. Karamipour Page 43
    The great prophet says:” do not eat unless you before hungry and your stomach is empty”. Hunger causes the appetite for food and the proper nutrition prepares enough energy for body. Proper diets in moslem community are influenced by culture, econmy, history, and mainly the religious believes. Complete diet has great influence on quality of health and life, and must include balanced amout of protein, carbohydrate, fat vitamins, minerals and water. There are many advices offered by God, its prophet (pbuh) and Immams for diet and eating habits. On the other hand there are many medical advices in various books for human being to follow some rules to be healthy and have a painless life. These rules are gained from a number of scientific investigations during a long time. Since Islamic teaching is universal and encompasses various subjectes, therefore this study inquires the correlation of scientific facts with the Islamic diet rules. We hope that our result can shed light on understanding the proplet's lifestyle. Our result revealed strong correlation between Islamic dieting and scientific facts and hence following the Islamic diet can have profound influence on human health.
    Keywords: Islam, Great prophet, Nutrition, Medical science
  • A. Ghorbani, S.A. Moosavi Page 49
    Background And Objective
    Salat is offered by muslem whorshippers, and the second pillar of the Islamic faith. The various aspects of the prayer ritual including standing, bowing,sajda (prostration) and sitting. Although obligatory prayer is a spiritual act involving total obedience and submission to allah but it is being increasingly recognized that it has therapeutic values, physical exercise of the musculoskeletal system as well as increasing cerebral blood flow.The aim of current study is to determine the effects of prostration on velocity of cerebral blood flow by means of transcranial Doppler ultrasonography (TCD).
    Materials And Methods
    We studied�42 (22 males, 20 females) healthy volunteers among medical student in alzahra hospital affiliated by isfahan university of medical sciences. All of volunteers were insonated through suboccipital window in sitting and prostration position aim to measure basilar flow velocity.�
    Results
    Basilar artery mean velocities were 39.25±11cm/s and 50±10.5 cm/s in sitting and prostration position, respectively (23% increase velocity, p<0.05). No significant difference were found between males and females, p=0.25.The results indicated that cerebral vasoconstriction resistance did not has not occurred to prevent brain over perfusion during prostration.
    Conclusion
    our study indicate that prostration increase cerebral blood flow in healthy subjects and may be benefficial in elderly and stroke patients.
    Keywords: Sajda (prostration), Transcranial Doppler sonography, Cerebral blood flow velocity
  • A. Esmaili, M. Rezaeian, R. Vazirinejad, S.Z. Tabatabai, Z. Salem, F. Mahdian Page 55
    The wise God, has created the environment based on the set goals logic and purposes. God has ercated eveything quantitatively and qualitatively in a proper manar. God has declared in the Quran: "Verily, all things have we created by measure" and/or in another verse he says: "And the earth, we have spread it out, creating firm standing mountains, and grown in it every thing in balance". This study aims to search the verses of Quran and hadith about protection of living environment and its role in human health. In this review article, Islamic resources on environmental protection were reviewed. In the universe there is enormous diversity and variety of living forms and functions. The universe and its various elements fulfil human welfare and are evidence of the Creator's greatness. Thus, in Islam the utilization of these resources is the right and privilege of all people and all species. The Islamic ideology emphasizes in the fact that all Moslems must protect and appreciate the God's creations including the living environment
    Conclusion
    it can be inferred that Moslems must use all the legal and moral tools to protect the living environment and to prevent its destruction.
    Keywords: Islam, Environment, Protection
  • J. Rafiee Page 61
    Background And Objectives
    The Islamic teachings and practices are based on providing healthy environments. The present study discusses the effective health mission approaches narrated by the Holy Prophet's (PBUH) and the Infallible Imams'(PBUT) Ravayats (Narrations).
    Materials And Methods
    The present study has followed a descriptive method of study in which library sources including texts and books as well as internet sources on health Ravayats, were searched to determine how Islamic health instructions have been followed by Muslim nations for centuries. All the findings were then analyzed..
    Results
    This investigation shows that useful health care instructions narrated by the Holy Prophet (PBUH) can shed a light on the reasons lying behind the scientific factors and hygiene rules and regulations in Five Branches. A- Identification of factors destroying individual's health under the satanic acts. B- Paying attention to personal hygiene as a basic step before worship and praying to attract the Almighty and blessings and to obtain Devine reward. C- Introducing health as a factor for acquiring wealth and removing poverty. D- Providing health massages and warnings based on the sayings, behaviors, and traditions of the Holy Prophet(PBUH)and the Infallible Imam's (PBUT) Sonnah (Traditions). E- Outstanding explanations of the reasons and philosophy of the health care instructions to health care receivers.
    Conclusion
    The main suggestion of the present article is that the Islamic Missionaries, along with propagating the Islamic ideology and Sharia, should include health care Ravayats (Narrations) in their preaches with the hope that through these instructions the human attitude and lifestyle will move towards more welfare and healthiness.
    Keywords: Holy Prophet (PBUH), Hygiene message, Health
  • M. Mahmoodi *, M.R. Hajizadeh, M. Shamsaddin Dayyani Page 67
    Nowday with the development of different sciences, it has become clear that Islam's instructions and Prophet Mohammad's teaching (PBUH) have been based on reason and wisdom and with the scientific studies, the philosophy behind many of these instructions and teachings has been settled in the mind. The great Prophet and the pious Imams have recommended the use of many herbs and vegetables as sources of food and medicine. In this study we only mentioned the medical qualities of four types of them, i.e. mushroom, garlic, squash and vinegar, and we have also mentioned a few recommendations of Islam's nutrition rules. The consumption of mushroom in Islam's instructions can be seen in a number of religious narratives whereas it has been mentioned as a hygienic vegetable. Eating garlic has been an emphatic advice by Prophet Mohammad (PBUH) to his followers and in case of considering social concerns its consumption is repeatedly suggested. Also using garlic as a victual for gaining good behavior and mental health is again Islam's recommendation. Vinegar preperation from different vegetables as a food seasoning or taste exists in the Islamic narratives and the therapeutic effects of these vegetables have been proved in numerous scientific studies. Finally, we conclude that the holy religion of Islam which is the last and most complete divine religion has paid great attention to the physical and psychical health of human as much as it does to religion and spirituality and in the Prophet's (pbuh) teachings, sanitation, individual and social health have been as a must and religious duty and man is prohibited from anything that is harmful to the human body. Considering a balance in the use of vegetable and carnivorous food is one of the serious recommendations of the religion of Islam and this matter has been confirmed in researches and experimental studies.
    Keywords: Vegetarianism, Great Prophet's (PBUH) Teachings, Mushroom, Garlic, Squash, Vinegar
  • N. Shafie, M. Allahtavakoli, F. Rafati, M. Kazemi Page 73
    Background And Objectives
    Mental disorders are one of the common worldwide problems and it has been reported that they have an increasing growth in Iran. Many studies have been reported the beneficial somatic and mental effects of Ramadan fasting on human.
    Material And Methods
    This research was a natural experience study which was carried out to determine the effect of Ramadan fasting on mental health of 115 students of Jiroft nursing school. Data were collected by a demographic questionnaire and a 12-item mental health scale. The questioner and scale were completed by students in one week before and after the Ramadan month, respectively. The data of mental health scores were reported as Mean±SEM and analyzed by Paired and group t-test.
    Results
    The results showed that mental health of students were increased after fasting compared with before Ramadan month (p<0 / 000). Furthermore, mental health of male students were more than female students in both before (p<0.001) and after (p<0.01) Ramadan fasting.
    Conclusion
    Based on the results, Ramadan fasting may improve mental health of students. Further investigations such as case-control studies are needed to determine the exact effects of Ramadan fasting on mental health.
    Keywords: Fasting Ramadan, Mental Health, Nursing Students
  • M.Sh. Dayyani Page 79
    Background And Objective
    Islam is a religion which guides its followers in every aspect of their lives. It is a way of life. Our prophet(Pbuh) has indicated that both, working to provide goods for family as well as working in the house, are considered ok holy war. The aim of this study is to reveal the importance of work and works with or without income with the regard to the teaching of prophet (Pbuh).
    Materials And Methods
    This is an experimental library investigation, which study the original texts of Islam as like as Holy Qoran, ancient Islamic traditional books and history books. It is also attempted to inquire the concept of work in terms of prophet(Pbuh) teaching.
    Results
    the results showed that Work is very important in Islam, and it is a necessity of human being. Islam focuses on the importance of work and its positive impacts on people energy, attitudes, behavior, sins, and self esteems. Islamic Ethics and rule are the best ways for saving mental health.
    Conclusion
    The pattern of life of the greatest Prophet (PBUH) and the instruction of Islam is the best way for mental health.
    Keywords: Working, Mental Health, The Instruction of the Greatest Prophet (Pbuh)
  • J. Karimian, P. Shekarchizadeh Page 85

    According to Islam, health is a great blessing and gift to human beings from God. After monotheism, heath is one of the greatest blessings from God according to the revealed religions. In Islam, human beings have always been encouraged to protect and keep their health to live better and grow up. One who is in higher level of intelligence, skill and perfection is more able to use his/ her health, power and abilities and is more helpful for his/her family, society and organization. As one of the requirements of human being, physical activity shall be done by all moslem individuals, whether man, woman, child or adult. In fact, one of the main factor of development and growth of Islamic countries is that Islamic communities pay special attention to physical activity and its application to different levels. Physical and extracurricular activities is said to enrich leisure time and provide more happiness, joy and comfort. As one of daily works of each moslem, doing appropriate and regular physical activities can affect on the health of a society and social duties. In other words, successful people are those who have more physical activities. This paper has reveiwed the effect of regular physical on physical, mental, social and belief health of families. Based on said factors and other scientific and belief reasons, it can be said that regular physical activities can provide families with physical, mental and social fitness. In addition, health, joy and happiness, that is high quality of life in social, cultural, mental and physical aspects has special effect in the health of families.

    Keywords: Physical Activity, Mental, Social Health, Family, Life Quality
  • M. Hassani Kaboutarkhanim., .Sh. Dayyani Page 89
    Background And Objective
    A healthy life and lifestyle along with prevention and prediction of accident are basic requirements for mental health. Our moral-behavioral values must be based on virtue, love, and good relations with others. The Islamic marriage, therefore, must be founded on acceptance of man management in house, sexual satisfaction, and providing goods and services for the house. These factors are very important in mental health of the marriage.
    Materials And Methods
    This is an experimental library investigation (review article), which study the original texts of Islam like Holy Qoran, and ancient Islamic traditional books and history books. We have tried to a gain information about marriage life style with regard to prophet teaching.
    Results
    The results showed that the prophet (pbuh) have indicated that marriage can complete the faith, raise the spiritual elements, extent and increase generosity and create prosperity.
    Conclusion
    The pattern of life of the greatest Prophet (PBUH) and the instruction of Islam about moral behavior of a couple is the best way for mental health. the health of men, women and family.
    Keywords: The Instruction of the Greatest Prophet (PBUH) Marriage, Morality, Mental Health
  • H.A. Yousefi, M. Shirani Page 95
    Background And Objective
    Islam is a live and constructive religion which with a good life calls its followers for development in the all aspects of life. Holy prophet is architect of this stable structure which has been pioneer in sciences and ethics for centuries. The Holy prophet has always been emphasizing on the importance of public health. The goal is surveying the holy prophet teaching s for environmental health indices.
    Materials And Methods
    This is a descriptive and documented study. Data collected based on verses and interpretation of the Holy Quran, hadith books and related software's according to the nature of the text.
    Results
    This study focouses on Holy verses، Hadith and narrations related to environmental health in such different categories as water, waste water, disposal، home, public, places and environmental protection. Truly, Allah loves those who make themselves clean and pure. and sent down upon you water from the cloud that. It might thereby purify you، and take away from you the uncleanness of the Satan، and sends down rain from the sky: and by it (grows) the vegetation on which to feed your cattle. Eat the legal foods which Allah has made legal and do the righteous deeds. Remember we made the House, a place of safety that you should purify my house for those who visit it and stand to pray, and lower your voice. And do not pollute the land after its reform this is better for you if you are believers. Allah (Sot) does not like anyone who have mischief and destroys trees, plants and animals.
    Conclusion
    The Holy Prophet has said: "Islam revolves around good health". It’s a holy duty of all faithfull Moslems to be clean and pay attention to protection of environment. Nevertheless, any harm or pollution to the environment considered to be a great sin. Violation of the people's rights is prohibited in Islam and is considered as an illegal act. Health recommendations reflected in the Holy Prophet teachings can play paramount role in promoting the culture of health and health conditions in the society.
    Keywords: Holy Quran, Holy prophet, environmental health, narrations, Hadith, Islam