فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1387)

نشریه مطالعات ملی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1387)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/02/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات
  • الگوهای غیرمعیار در زبان مطبوعات
    حسن ذوالفقاری صفحه 3

    زبان مطبوعات یکی از مصداق های زبان معیار است. انتظار می رود چنین زبانی خالی از ایراد و اشکال باشد. نخستین گام در راه رفع ایرادهای احتمالی زبان مطبوعات و به کار بستن تجویزهای زبان شناختی، توصیف دقیق زبانی است که در بخش های مختلف مطبوعات به کار می رود. ابتدا باید به طور دقیق، علمی و مستند، به توصیف دقیق اشکالات زبان مطبوعات پرداخت و آنها را طبقه بندی و تحلیل کرد و آنگاه الگوها و ساختارهای معیار را تجویز کرد. چنین توصیفی، مواد خام بسیاری نیز برای اجرای تحقیقات دیگر فراهم می سازد.پژوهش حاضر برای آنکه راه اجرای پژوهش های بعدی در این حوزه را هموار کند، به معرفی بنیادین مباحث نظری برای تحلیل زبان مطبوعات پرداخته است. این تحقیق، پشتوانه نظری را برای هرگونه تحلیلی در عرصه زبان مطبوعات فراهم می آورد. با توجه به مباحث نظری، تعداد مشخصی از جمله های بخش های مختلف مطبوعات از نظر اشکالات ویرایشی در حوزه های فنی، زبانی و بلاغی بررسی شده اند و ضمن اشاره به مهمترین اشکالات آنها سعی شده است صورت های جایگزین و متناسب با زبان معیار فارسی پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: زبان مطبوعات، الگوهای زبانی، زبان غیرمعیار، زبان معیار
  • ابراهیم خدایار صفحه 27

    سرزمین ماوراءالنهر، یکی از بزرگ ترین و درخشان ترین مناطق فرهنگی جهان ایرانی و اسلامی، در درازنای تاریخ حیات خود، حوادث تلخ و شیرین فراوانی را پشت سرگذاشته است. از مسائل مشترک ادبیات این منطقه با ایران در مقام مادرشهر فرهنگی جهان ایرانی، سرنوشت تقریبا مشابه شاعران و نویسندگان آن در مواجهه با تحولات و ناپایداری های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی و جابه جایی های جغرافیایی است که در مقاطعی از تاریخ این دو منطقه دیده می شود. یکی از این مسائل مشترک، شعر مهاجرت و سرگذشت شاعران مهاجر آن با ایران است. در این مقاله سعی شده است با روش تحلیل محتوا (کیفی)، برای نخستین بار، با نگاهی به پیشینه شعر مهاجرت در ماوراءالنهر در عصر مغول، عناصر معنوی این میراث در شعر شاعران مهاجر ماوراءالنهر در قرن بیستم میلادی به خارج از کشور و شاعران مهاجر دو دهه پایانی قرن بیستم میلادی ازبکستان با تکیه بر توجه ژرف آنان به زبان فارسی و فرهنگ ایرانی در مقام هویت مشترک فارسی زبانان جهان تا به امروز بررسی شود. این مقاله در دو بخش تنظیم شده است:1-شعر مهاجرت درعصر استیلای روسیه و سلطه کمونیسم(1924-1991م)؛2-شعر مهاجرت در عصر استقلال (1991م به بعد).

    کلیدواژگان: ماوراءالنهر، ادبیات معاصر تاجیک، ادبیات مهاجرت، شاعران مهاجر فارسی گوی ازبکستان
  • حسین خانی صفحه 45

    گذشته تاریخی همواره بخش مهمی از هویت فردی و اجتماعی محسوب می شود. این نوشته، با ارائه تعریفی از «هویت»، به بررسی جلوه های متعدد هویت ایرانی در دوره های مختلف تاریخی و از منظر روشی سیدجواد طباطبایی پرداخته است. طباطبایی با قائل بودن به ضرورت بینش تاریخی، به بحث درباره ادوار تاریخی برای فهم تاریخ و اندیشه می پردازد. بر این اساس، طباطبایی تاریخ ایران را به دوران های قدیم و جدید تقسیم می کند که هر کدام از آنها نیز به نوبه خود به دوره هایی جداگانه تقسیم بندی می شوند. وی با اذعان به وجود آگاهی قومی برای پدیدارشدن «خودآگاهی ملی»، معتقد است در هر دوره ای هویت ایرانیان در اثر کنش و واکنش میان آن دو مولفه، ممکن شده است. بدین ترتیب، زمانی «اندیشه ایران شهری» و زمانی دیگر برآمدن سلسله های فرمانروایی ایرانی تبار طاهریان، سامانیان و بوئیان، مقولات آگاهی قومی بودند. بر اساس ایده طباطبایی، همچنین، در زمانی دیگر، شاعران ایرانی مانند فردوسی و حافظ، امانتداران مقولات «آگاهی قومی» شده اند، اما با یورش مغولان، قرون وسطای ایرانی آغاز می گردد که به زوال اندیشه خردگرا، زوال ادب فارسی و چیرگی دین عجایز منجر گردید. در نتیجه، به دنبال زوال اندیشه سیاسی، شاهد بحران هویت در ایران هستیم.

    کلیدواژگان: اندیشه ایران شهری، ایران زمین، هویت، دوران قدیم و جدید، عصر زرین فرهنگ ایرانی، هویت ایرانی، اندیشه سیاسی
  • عبدالله رمضان زاده، محمدعلی بهمنی قاجار صفحه 69

    هویت ایرانی سده ها پیش از پدیدارشدن هویت های ملی مبتنی بر دولت ملت ها به وجود آمده است. در گذر زمان، این هویت چندگانگی های قومی و مذهبی را پذیرا گردیده و از آنچنان ویژگی تکثرگرایی برخوردار شده که نمی توان آن را متعلق به قوم، مذهب و نژاد خاصی دانست. هویت ایرانی در درازنای تاریخ با جغرافیای سیاسی ایران پیوند خورده و پس از نفوذ اندیشه دولت ملت به ایران در دو سده گذشته نیز این توانایی را داشته تا اندیشه ملیت گرایی (ناسیونالیسم) ایرانی را پدید بیاورد، اما، در حال حاضر، دلایلی همانند کندبودن روند توسعه در مناطق سکونت برخی اقوام به پاره ای نارضایت های قومی انجامیده است. نارضایتی هایی که حتی ممکن است به تضعیف هویت یگانه ایرانی منجر گردد. در این میان، اندیشه افراط گرایانه پان ایرانیست ها که تکثر فرهنگی و نژادی را انکار کرده و از ملتی با زبان و نژاد واحد پشتیبانی می نماید، به مخالفان یکپارچگی ایران امکان می دهد با توسل به تبلیغات نادرست بر نارضایت های قومی دامن بزنند.
    این نوشتار بر آن است تا در کنار بررسی تبلیغات قوم گرایان ایران، به واقعیت های پیرامون قومیت های ایرانی بپردازد و ضمن ارائه تعریفی فراگیر از هویت ایرانی، چگونگی تحکیم همبستگی ملی ایرانیان را مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: ایران، هویت، تکثر فرهنگی، ملیت گرایی
  • محمدحسن مقدس جعفری، داور شیخاوندی، حامد شریف پور صفحه 97

    تقویت هویت ملی به منظور وحدت و انسجام جمعی عام و حفظ هویت های قومی، با اتخاذ سیاست «وحدت در کثرت» قابل تحقق است. این مقاله به بررسی جامعه شناختی رابطه هویت ملی و هویت قومی در بین جوانان کرد پرداخته و سعی کرده است به پرسش های زیر پاسخ علمی و دقیق دهد:میزان پای بندی به هویت ملی و هویت قومی چقدر است؟
    چه رابطه ای بین هویت قومی و هویت ملی وجود دارد؟
    عوامل موثر بر پای بندی به هویت ملی وهویت قومی کدامند؟
    یافته های تحقیق نشان می دهد دانشجویان کرد نسبت به همه مولفه های هویت ملی و هویت قومی پای بندی زیادی دارند، اما نسبت به دولت پای بندی کمی نشان می دهند. این ناشی از نوعی احساس نابرابری (تبعیض و محرومیت) است که دولت را عامل آن می دانند. همچنین، نشان می دهد بین هویت ملی و هویت قومی برخلاف برخی نظریه ها رابطه معکوس و متضاد وجود ندارد، بلکه رابطه بین آنها مستقیم و سازگار است؛ بدین معنی که افراد دارای هویت های چندگانه هستند و در شرایط و موقعیت های خاصی خود را با آن می شناسانند و شناخته می شوند. در تحلیل چندمتغیره، متغیر نابرابری اجتماعی اهمیت خاصی را یافت، به طوری که در تبیین و پیش بینی پای بندی به هویت ملی و هویت قومی، بالاترین سهم را دارا شد.

    کلیدواژگان: هویت، ملت، هویت ملی، هویت قومی، تعلق، تعهد، انسجام ملی
  • قربانعلی ابراهیمی، عباس بهنویی گدنه صفحه 127

    هویت یکی از محورهای اساسی جامعه شناسی فرهنگ است که در چند دهه اخیر مورد توجه عده زیادی از محققان و اندیشمندان علوم اجتماعی قرار گرفته است. از این رو، مقاله حاضر در صدد است با بررسی و سنجش گونه های مختلف هویتی در بین جوانان شهر بابلسر، نتایج مطالعه تجربی دیگری را به علاقه مندان حوزه فرهنگ و مسائل جوانان ارائه کند. بدین منظور، برای سنجش و بررسی این موضوع از نظریه هویت گیدنز استفاده شده و متعاقبا برای سنجش این متغیر (هویت اجتماعی) آزمونT.Test و پیرسون مورد استفاده قرار گرفته است.
    نتایج این تحقیق از یک نمونه 380 نفری، با نمونه گیری طبقه ای خوشه ایچندمرحله ای متناسب که به صورت پیمایش و با استفاده از تکنیک محاسبه حجم نمونه کوکران از جامعه آماری 9905 نفری به دست آمده، نشان می دهد، متغیرهای پایگاه اقتصادی اجتماعی و میزان تحصیلات جوانان با گونه های هویتی (مذهبی، ملی، گروهی، خانوادگی و شخصی) آنان همبستگی دارند. همچنین، میزان گرایش دختران به هویت های جمعی در کل بیش از پسران است. علاوه بر این، با استفاده از نظریه گیدنز در این پژوهش، می توان گفت ویژگی های اکتسابی افراد نقش بسزایی در شکل گیری هویت شخصی آنان در مدرنیته اخیر دارند. در ضمن با مرتبط کردن گونه های هویتی با میزان تحصیلات جوانان مشخص شد ویژگی های اکتسابی تاثیر زیادی در بروز هویت شخصی دارند.

    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، جوانان، خودانگاره، پایگاه اقتصادی، اجتماعی، گونه های هویتی
  • علی اصغر مقدس، الله رحم حیدری صفحه 151

    هدف اصلی این مقاله، بیان عوامل نگرشی موثر بر رابطه هویت طایفه ای و ملی در شهر نورآباد ممسنی است. به عبارتی، به این پرسش پاسخ می دهد که چه نگرش هایی بر سوگیری های جمعی ساکنین شهر نورآباد ممسنی، به عنوان کسانی که دارای هویت طایفه ای لری هستند، بیشترین تاثیر را دارد؟ در این تحقیق، برای بررسی این رابطه، از رهیافت جامعه شناسی فرهنگی استفاده شد. این رهیافت، فرهنگ را به عنوان «متغیر مستقل» در نظر می گیرد نه به عنوان متغیر وابسته یا «نرم». متغیرهای نگرشی اساسی مورد بررسی در این مقاله، عقلانیت، رابطه اجتماعی باز، صریح و مبتنی بر اعتماد بوده اند. فرض اساسی این بود که متغیرهای نگرشی مذکور باعث گرایش به هویت ملی می شوند و نگرش های متقابل، به گرایش به هویت طایفه ای می انجامند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که همه متغیرهای فوق بجز اعتماد اجتماعی، همبستگی مثبت و معنی داری با هویت ملی دارند. همبستگی متغیرهای صراحت و رابطه باز با هویت طایفه ای، منفی و معنی دار بود. انگیزه عقلانی، همبستگی معنی داری با هویت طایفه ای نداشت. همچنین، همبستگی متغیر اعتماد اجتماعی با هویت ملی و طایفه ای معنی دار نبود. بالاخره اینکه، همبستگی هویت ملی و طایفه ای منفی بود. همه متغیرها با همدیگر توانستند 58 درصد از واریانس تمایلات ملی گرایانه افراد مورد بررسی را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت طایفه ای، طایفه لر، نورآباد ممسنی، متغیرهای نگرشی
  • معرفی و نقد
  • منوچهر لک، خدیجه حاجیان صفحه 179
  • باقر ساروخانی، علیرضا قبادی، محمد جعفری (قنواتی) صفحه 189
|
  • Non Standard Patterns In The Press Language
    Hassan Zolfaghari Page 3

    The press language is one of the senses of the standard language. It is expected to see no objections and difficulties in such a language. For removing possible difficulties of the press language and applying linguistic prescriptions, in the first step we should clearly, describe the language which applied in different parts of the press. First, we should exactly describe objections of the press language scientifically and documentary and classify and analyze them, then, prescribe standard patterns and structures. Such a description also, provides a lot of raw materials for execution of other researches. This research introduces basic theoretical subjects for analyzing the press language to make easy the execution of the next researches in this area. This research tries to support theoretically and analyzes in the area of the press language. With due attention to theoretical subjects, specified number of sentences in different parts of the press have been studied from editorial objections point of view in technical, linguistic and rhetorical areas and while alluding to their most problems, we have tried to suggest alternative forms proportional to Persian standard language. This project has been described, collected and executed base on the need of media and necessities of standardizing the Persian language and ordered by the media studies and development office of the press deputy of the Islamic culture and guidance ministry to achieve the following goals: 1- Identifying the most important non standard linguistic patterns in the press language. 2- Classifying and dividing non standard linguistic patterns. 3- Studying frequent non standard linguistic patterns of the press and concluding it. 4- Presenting solutions for controlling and correcting application of linguistic patterns in the press.

    Keywords: The press language, Linguistic patterns, Non standard language, Standard language
  • Ebrahim Khodayar Page 27

    Transoxania, one of the greatest and most glorious regions of Iran, and the Islamic World in general, has passed through many good and bitter experiences during its history. Among the common issues of literature of Iran and this region as the cultural motherland of the Iranian world is the fairly similar fate of its poets and writers in the face of cultural, political, and social changes and instabilities and geographical displacements which often took place in some periods of the region's history. Migration poetry and migration poets' narratives are some of these common issues. Having a look at the history of migration poetry in Transoxania in Mogul period, this paper with content analysis (qualitative) is the first attempt to explore and investigate the intellectual elements of this inheritance in the poetry of Transoxania poets who migrated abroad in the twentieth century and Uzbek migrant poets in the last two decades of the twentieth century, with an emphasis on their careful attention to Persian language and Iranian culture as the shared identity of Persian-speakers all over the world. This paper consists of two parts: 1- Migration poetry during Russia's domination and prevalence of communism 2- Migration poetry during independence period (since 1991)

    Keywords: Transoxania, Tajik contemporary literature, Literature of Migration, Uzbek Persian-speaker Migration Poets, Content Analysis
  • Hossien Khani Page 45

    Historical past is always an important part of individual and social identities.The present article studies numerous parades of iranian identity in various historical periods by focusing on the method of Seyyed Javad Tabatabai. Accepting the importance of historical vision, he comments on the historical periods for understanding the history of ideas and the history as general. He divides the history of Iran into two ancient and modern ages, every ages; in turn, has subdivisions. Recognizing the importance of ethnic self-consciousness for the rising of national self-consciousness, Tabatabai believes that in every period, Iranians Identity has been shaped by the interaction of these two parameters. Then sometimes "Idea of Iran Land (Iran Shahr)" and sometimes rising of Iranian-descent dynasties such as Tāhirids, Sāmānids and Buyida, were categories of Ethnic consciousness and sometimes, according to Tabatabai, Persian poets such as Firdowsi and Hāfiz, were the carriers of "Ethnic consciousness" categories. With catastrophic excursions of Mongols, but, Iranian medieval began which led to the decadence of Persian literature and rationalism and the dominance of superficial religious knowledge and practices. In consequence, we witness the decadence and the retrogression of political thinking in Iran.

    Keywords: Iran Land (Iran Shahr), Identity, Ancient, Modern periods, The Golden Age of Iranian (Persian) culture, Iranian identity, Political Theory
  • Abdollah Ramezanzadeh, MohammadAli Bahmani Ghajar Page 69

    There are different ideas regarding the origin of Iranian Identity and its components. Composed of several ethnic groups, the concept of Iranian nation should also clarified carefully. In modern Iran, there have been tensions, crisis and conflicts over the description and usage of the concepts of ethnic groups. In this article, the authors attempt to look at the historical concept of Iran, Iranian Identity regarding the ethnic diversity of the counrtry, and to analyze the different aspects. In this regard finally to propose a model of policy to strengthen national identity in Iran.

    Keywords: Iran, Identity, Ethnic diversity, National identity
  • MohammadHassan Moghadass Jafari, Davar Shaikhavandy, Hamed Sharifpour Page 97

    Using the policy of "unity hence multiplicity", the promotion of national identity in order to have unity and collective integration and protecting ethnic identities is proving to be true. This study deals with the sociology of the relation of national identity and ethnic identity among Kurdish students, focusing on scientific and accurate response to the following questions: A: How much is the rate of the bond of national identity and ethnic identity? B: What is the relationship between national identity and ethnic identity? The findings of this study reveals that Kurdish students show great bond to the all categories of their national identity and ethnic identity; however, they show paucity of bond to the government categories and this arises from the existence of significant inequality which they think the government is responsible for it. It also reveals that in spite of some of the theories, there is no reciprocal relation between national identity and ethnic identity, but it is a direct and consistent relation. It means that people have multiple identities by which they identify themselves in specific situations. In multivariate analysis, the variable of social inequality has a critical importance which specified the highest level of explanation and prediction of the national and ethnic identity.

    Keywords: Kurds, National identity, Ethnic Identity
  • GhorbanAli Ebrahimi, Abbas Behnoei Godneh Page 127

    Identity is one of the basic axes in cultural sociology that has been considered by great deal of researchers and scientists of social sciences in a few last decades. This study examines the experimental result to aficionados of cultural and the youth problems by probing and researching various kinds of identity among adolescents of Babolsar city. For studying this topic Giddens theory of identity was used as a frame. Results of this study, obtained from a sample of 380 cases which was gained through proportionate multistage cluster stratified sampling by use of Cochran technique of calculating sample size from 9905 population, indicate that socio-economic status and education variables have correlation with types of identity (religious, national group, family and personal) among the youth. In general women's tendency rate towards collective identity is more than that rate for men. In addition with regard to Giddens theory in this research it can be said that, individual's achieved characteristics have remarkable role in formation of their personal identity in late modernism. Meanwhile by bonding types of identity with the youth's education rate it has been proved that achieved characteristics have crucial impact on revealing personal identity.

    Keywords: Social identity, Adolescent, Self-imagination, Socioeconomic status, Types of identity
  • AliAsghar Moghadas, Allahrahm Haidari Page 151

    This essay studies the attitudal factors affecting on relationship between tribal and national identity of family chiefs in Nourabad Mammassani city. In other words, what attitudes have the most impacts on the collective biases of the family chiefs in this town as holders of Luri identity. We used Alexander,s approach of cultural sociology as reaserch frame. In this approach, against classical theories ,culture is considered as an "independent", not as a "dependent" or "soft" variable. Chief attitudal variables in this essay are rationality; trusting, open social relationship, and straightforward. Data analysis was done by both bivariate and multivariate procedure and path analysis in which the following results were obtained: all of the variable, except social trust, had positive direct and negative indirect relationship with national identity and tribal identity respectively. Besides, the correlation of rational motive with tribal identity wasn,t significant, and national and tribal identity are negatively correlated to each other. Finally, 58 percent of the variance of the nationalistic tendencies in the observed statical society was explained by all of the variables.

    Keywords: National identity, Ethnic identity, Lurs, Nourabad Mammassani, tribes
  • Manoocher Lak, Khadijeh Hajian Page 179
  • Bagher Saroukhani, AliReza Ghobadi, Mohammad Jafari (Qanavati) Page 189