فهرست مطالب

Dental School - Volume:25 Issue: 4, 2008

Journal of Dental School
Volume:25 Issue: 4, 2008

  • تاریخ انتشار: 1386/10/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدعلی مهریزی، حسین محمد ابراهیم، احسان ابویی مهریزی، امیر قاسمی صفحه 341
    سابقه و هدف
    با توجه به معرفی دستگاه های پلاسما آرک و تحقیقات انجام شده در زمینه کارآیی این دستگاه ها، نتایج متناقضی در این زمینه به دست آمده است. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین اثر تابش لایت پلاسما آرک و هالوژن بر ریز سختی سه نوع رزین کامپوزیت انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی، از دو دستگاه لایت کیور Remecure CL 15 (PAC) با توان خروجیcm2/mW 1600 و Arialux(QTH) با توان خروجیcm2 /mW 710 استفاده شد. 6 نمونه از سه نوع کامپوزیت داخل یک مولد استیل به ضخامت mm 2ساخته شدند. سه نوع کامپوزیت مصرفی در تحقیق شامل:CeramX (Dentsply)، Heliomolar (Vivadent)، Z100 (3M) بودند. زمان کیورینگ Remecure 5 ثانیه و Arialux طبق دستور سازنده کامپوزیت در نظر گرفته شد. 24 ساعت بعد از تابش، ریزسختی ویکرز در سطح رویی و زیرین هر نمونه اندازهگیری و درصد ریزسختی سطح زیرین به سطح رویی (B/T VHN) محاسبه شد. ریزسختی دو سطح هر گروه با آزمونهای t، ANOVA دوطرفه و Tukey بررسی و مقایسه شدند.
    یافته ها
    در کامپوزیت CeramX دو نوع دستگاه لایت در سطوح رویی و زیرین ریزسختی مشابهی ایجاد کردند. در کامپوزیت Heliomolar ریزسختی سطح روئی، زیرین و درصد B/T VHN با Remecure پایینتر بود. در نمونه های Z100 ریزسختی سطح رویی و زیرین با Remecure کمتر، ولی درصد B/T VHN مشابه بود(05/0P<). بجز نمونه های Heliomolar کیور شده با Remecure در بقیه گروه ها درصد B/T VHN در حد قابل قبول (بالای 80%) بود.
    نتیجهگیری
    کارآیی دستگاه Remecure در زمان پیشنهادی شرکت سازنده معادل یا کمتر از لایت هالوژن معمولی است که به نوع کامپوزیت بستگی دارد.
    کلیدواژگان: پلاسما آرک، هالوژن، سختی، رزین کامپوزیت
  • صدیقه بختیاری، صدیقه عظیمی حسینی، احمد قائم مقامی صفحه 348
    سابقه و هدف
    با توجه به شیوع ضایعات مخاط دهان و نامشخص بودن پاتوژنز دقیق برخی از آنها، به علاوه در دسترس نبودن پروتکل درمانی واحد یا موجود نبودن کلیه داروهای مطرح شده در بازار دارویی ایران، این مطالعه با هدف تعیین درمانهای متداول و در دسترس برای ضایعات شایع مخاط دهان انجام پذیرفت.مطالب تحقیق مروری حاضر با استفاده از کتب، مقالات موجود در مجلات داخلی و خارجی، استفاده از مدلاین و استفاده از پایاننامه های دانشجویی استخراج شد. مقالات بخصوص، قسمت درمان بطور کامل مورد بررسی قرار گرفتند. ضایعات مطرح شده عبارت بودند از: تبخال اولیه و ثانویه، زخم های آفتی عود کننده، لیکن پلان، کاندیدوزیس، سوزش دهان، خشکی دهان و اختلالات چشایی.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه درمانهای مختلفی برای هر کدام از ضایعات قید شده ولی بسیاری از داروها در بازار دارویی ایران موجود نیست و با در نظر داشتن عوارض جانبی بعضی از داروها، در این مقاله برای هر یک از ضایعات شایع مخاط دهان با توجه به تحقیقات دیگر محققین و در دسترس بودن داروها، درمان مناسب پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: درمانهای دارویی، تبخال، ضایعات مخاط دهان
  • مهستی سحابی، کاوه علوی، نسترن مرسلی صفحه 357
    سابقه و هدف
    سمانهای مورد استفاده در دندانپزشکی بسیار متنوع هستند و موارد مصرف متعددی دارند. از طرف دیگر دندانپزشکان همه روزه شاهد تغییر و تحولات زیادی در زمینه کاربرد این مواد هستند. این تحقیق با هدف ارزیابی عملکرد دندانپزشکان عمومی و متخصص شهر تهران در رابطه با موارد و نحوه مصرف سمانهای دندانپزشکی در درمانهای پروتز ثابت صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه مقطعی - توصیفی بود که بر روی 362 دندانپزشک عمومی و 32 متخصص پروتز ثابت که در سطح شهر تهران در سال 1383 شاغل بودند، انجام شد. ابزار جمعآوری داده ها پرسشنامهای بود که از 9 سوال بسته تشکیل شده بود و پس از تعیین روایی آن با استفاده از آزمون - بازآزمون پایایی آن تایید شد.
    یافته ها
    هنگام سمان کردن دائم رستوریشنهای ثابت در دندانهای روت کانال شده زینک فسفات بیش از سایر سمانها توسط دندانپزشکان عمومی (4/54%) و متخصصان (3/51%) به کار میرفت. در مقابل در دندانهای وایتال، هنگام نزدیک بودن تراش به پالپ دندان و یا هنگام نزدیک نبودن آن، پلیکربوکسیلات در هر دو گروه دندانپزشکان عمومی (8/50% و 4/56%) و متخصصان (به ترتیب 1/53% و 4/34%) بیشتر مورد استفاده قرار میگرفت. در هر دو گروه دندانپزشکان، شایعترین سمان موقت مورد استفاده هنگام نزدیک بودن تراش به پالپ دندان، زینک اکساید با اوژنل بود (عمومی 5/55%، متخصص 5/62%). زینک فسفات بیش از سایر سمانها در هنگام سمان کردن پستهای ریختگی در هر دو گروه دندانپزشکان عمومی (5/54%) و متخصص (9/71%) کاربرد داشت.
    نتیجه گیری
    انتخابهای دندانپزشکان عمومی شباهت قابل توجهی به انتخابهای دندانپزشکان متخصص داشت.
    کلیدواژگان: سمانهای دائم، سمانهای موقت، رستوریشنهای پروتز ثابت
  • مسعود سیفی، مریم عشیری، مهدی هدایتی صفحه 365
    سابقه و هدف
    هورمون های جنسی با افزایش فعالیت استئوبلاستی در رشد، تغییر و هوموستاز استخوانها نقش داشته، بر رشد طولی استخوان و بسته شدن صفحات رشدی اثر دارند. چون تاکنون اثرات آنان بر رشد کرانیوفشیال به درستی بررسی نشده، تحقیق حاضربا هدف تعیین اثر فقدان هورمون های جنسی بر تغییرات ابعادی کرانیوفشیال در Ratها صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تجربی 50 Wistar Rats سی روزه، 25 آلبینو نر و 25 آلبینو ماده، انتخاب شدند. Ratهای نر و ماده هر کدام به طور اتفاقی به دو گروه آزمایش (15= n) و کنترل (10= n) تقسیم شدند. بعد از بیهوشی صفاقی Ratها، هر دو بیضه و هر دو تخمدان در Ratهای گروه آزمایش خارج شدند. Ratهای گروه کنترل نیز تحت جراحی ساختگی قرار گرفتند. وزن و قد همه Ratها به صورت ماهانه اندازهگیری و ثبت شد. پس از شش ماه Ratها کشته شده و متغیرهای سفالومتریک جمجمه و صورت آنها و طول استخوان تیبیا به وسیله کولیس دیجیتال 01/0 میلیمتری و هورمون های استرادیول، پروژسترون و تستوسترون به روش الایزا اندازهگیری شدند. از آزمونهای ANOVA یک سویه، مقایسه های متعدد Tukey و t برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    به دنبال کاهش معنیدار میزان تستوسترون در گروه نر آزمایش برخی از متغیرها نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری نشان دادند، شامل قد و وزن، طول مندیبل، طول، عرض و ارتفاع Midface، عرض کالواریا، عرض قوس ماگزیلا، طول پره ماگزیلا، ارتفاع استخوان بینی، عرض Facial و طول استخوان Basisphenoid و استخوان Tibia. ساختارهایی که رشد غضروفی داشتند بیشتر از ساختارهایی که رشد Sutural داشتند، تحت تاثیر قرار گرفتند. با وجود اختلاف معنیدار در سطح پروژسترون، بجز وزن انتهایی، اختلاف آماری معنی داری در هیچ یک از متغیرها بین دو گروه ماده کنترل و آزمایش یافت نشد.
    نتیجه گیری
    کمبود ترشح هورمون های جنسی در دوره رشد، از رشد کرانیوفشیال جلوگیری کرده، باعث تکامل ناقص و ناکافی کرانیوفشیال میشود. در نتیجه سبب ایجاد مال اکلوژن و Discrepancy در فکین و صورت می گردد.
    کلیدواژگان: Craniofacial Growth، Craniofacial Dimension، Gonadal
  • حسنعلی شفیعی، رامین نگاهداری صفحه 373
    سابقه و هدف
    نظر به عوارض مختلف عارضه چسبندگی زبان به کف دهان (tongue tie)، مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان شیوع بیماری چسبندگی زبان به کف دهان در دانشآموزان 12 تا 14 ساله شهر تهران در سال 1382 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق توصیفی مقطعی بر روی 4900 دانشآموز تهرانی با استفاده از پرسشنامه و معاینات بالینی صورت گرفت. معاینات بالینی با آینه دندانپزشکی در نور طبیعی انجام شد. افرادی که توانایی تیز کردن نوک زبان را نداشته یا در حالت نیمه باز دهان نمیتوانستند نوک زبان را به سقف کام بچسبانند افراد دارای tongue tie (t.t) لحاظ شدند. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه یازده، آمار توصیفی و آزمون chi – square آنالیز شدند.
    یافته ها
    شیوع t.t برابر 33/2% (114 نفر) بوده که 57 نفر (38/2%) پسر و 57 نفر (27/2%) از آنها دختر بودند. 6/67% در دندانهای قدامی بالا و 4/32% در دندانهای قدامی پایین کراودینگ داشتند، 7/38% کراسبایت قدامی، 27% کراسبایت خلفی، 7/30% اپنبایت قدامی، 3/6% اپنبایت خلفی، 1/17% تحلیل لثه در دندانهای قدامی پایین و 8/19% دارای دیاستم بین سانترالهای پایین بودند. 4/41% از احساس سفتی در شانه، 7/20% تکلم ناصحیح، 8/1% تنگی نفس و 28% از ناتوانی در تمیز کردن غذا از وستیبولها شکایت داشتند. 8/46% دارای مالاکلوژن Cl I، 3/15% دارای مالاکلوژن Cl II و 9/37% نیز دارای مالاکلوژن Cl III بودند و هیچ یک واجد اکلوژن نرمال نبودند.
    نتیجه گیری
    شیوع عارضه t.t در دانشآموزان تهرانی نسبت به برخی مطالعات بالاتر بود. این تفاوت با توجه به وجود تعاریف مختلف برای این عارضه قابل توجیه است.
    کلیدواژگان: چسبیدگی زبان به کف دهان (tongue tie)، مالاکلوژن، اختلالات گفتاری
  • زهره طبیبزاده نوری، لیلا گلپسند حق صفحه 379
    سابقه و هدف
    تحلیل لثه و عوارض بیشمار آن از جمله حساسیت سطح ریشه ها و مساله زیبایی با روش های متفاوتی درمان شده و متعاقبا نتایج متفاوت و گاه متناقض گزارش گردیده است. هدف از این مطالعه مقایسه فلپ جابجاشونده تاجی همراه پیوند بافت همبند (SeCTG) با و بدون یقه اپیتلیال در میزان پوشش ریشه و افزایش لثه کراتینیزه بود.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به روش کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور بر روی 24 دندان دارای تحلیل لثه کلاس I میلر در 9 بیمار (7 مرد و 2 زن) 45-20 سال مراجعه کننده به بخش پریودنتولوژی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به صورت split mouth در سال 1382 صورت گرفت. ناحیه جراحی به طور تصادفی برای دو روش پیوند بافت همبند با و بدون یقه اپیتلیال با فلپ جابجا شونده تاجی به عنوان مورد و شاهد انتخاب و پارامترهای عمق کلینیکی شیار لثه، ارتفاع و عرض تحلیل، ارتفاع لثه کراتینیزه و حد چسبندگی بالینی قبل و 3 ماه بعد از جراحی محاسبه و ثبت گردیدند. داده ها به کمک نرم افزار آماری SPSS 12 و با استفاده از آزمون Paired t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان کاهش ارتفاع تحلیل در روش SeCTG با یقه اپی تلیال 93/0±88/1 میلیمتر (68/62 درصد و 001/0P<) و در روش SeCTG بدون یقه اپیتلیال 11/1±54/1 میلیمتر (8/54 درصد و 001/0P<) و میزان کاهش عرض تحلیل در روش SeCTG با یقه اپیتلیال 38/1±62/1 (66/40 درصد و 002/0=P) و بدون یقه اپیتلیال 62/1±22/1 (75/34 درصد و 02/0=P) گزارش گردید. تمام تغییرات شاخصهای فوق داخل گروه ها به جز اولین شاخص، قبل و پس از جراحی معنیدار بود ولی تغییرات بین دو گروه معنیدار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده فوق روش SeCTG با یقه اپیتلیال به دلیل نقش دوگانه آن (pedicle flap و free gingival graft) و سهولت در انجام و بخیه بخصوص در دندانهای پایه پارسیل یا ثابت که به افزایش ارتفاع لثه کراتینیزه در آنها نیاز میباشد، توصیه میگردد.
    کلیدواژگان: تحلیل لثه، پوشش ریشه، پیوند بافت همبند تحت اپی تلیالی
  • لیدا طوماریان، شیوا رضوی صفحه 387
    سابقه و هدف
    هیپرپلازی مادرزادی آدرنال (Congenital Adrenal Hyperplasia: CAH) یک اختلال اتوزومال مغلوب با وقوع 000/15: 1 میباشد که گاهی تحت عنوان سندرم آدرنوژنیتال نیز نامیده میشود. این اختلال که در طی دوره جنینی روی میدهد، نتیجه نقایص ارثی در بیوسنتز کورتیزول میباشد. تولید بیش از حد Adreno Corticotropic Hormone (ACTH) که به صورت جبرانی توسط جنین به منظور غلبه بر کمبود کورتیزول صورت میگیرد، سبب ایجاد کورتکس آدرنال هیپرپلاستیک، اما فاقد کارآیی میگردد. بیش از 90% موارد CAH ناشی از موتاسیونهای ژن CYP21 است که به نقص 21- هیدروکسیلاز منجر میگردد که نه تنها برای بیوسنتز کورتیزول، بلکه برای تشکیل آلدوسترون نیز ضروری میباشد.تولید کمتر از حد یا بیش از حد مینرالوکورتیکوئیدها، مشکل عمده کلینیکی دیگری است که با سندرم CAH در ارتباط میباشد. خصوصیات کلینیکی مشخص سندرم CAH از تولید نامناسب استروئیدها و مینرالوکورتیکوئیدها ناشی میشود. در شکل کلاسیک آن CAH شدید بوده و شامل پیدایش خصوصیات مردانگی (افزایش تولید آندروژنها) و دفع نمک (فقدان آلدوسترون) میباشد.
    گزارش مورد: این گزارش مربوط به بیمار 10 سالهای است که شکایت اصلی والدین او عدم رویش دندان سنترال راست ماگزیلا بود. پس از تهیه تاریخچه کامل، CAH تشخیص داده شد. خواهر 18 ساله بیمار نیز به همین اختلال مبتلا بود. تاکنون هیچگونه گزارشی از وضعیت دهان و دندان این بیماران در مقالات ارائه نشده است. شاید بتوان تاخیر در رویش و تکامل ریشه مشهود در بعضی دندانها را به این نقص مادرزادی و یا دارو مصرفی مربوط دانست.
    کلیدواژگان: هیپرپلازی مادرزادی آدرنال، CAH، اولتراسوند، تاخیر در رویش
  • بهناز عبادیان، توکل خانیزاده صفحه 393
    سابقه و هدف
    در اعمال کنترل عفونت، ضدعفونی کردن از اهمیت خاصی برخوردار است. از طرفی روش های ضدعفونی باعث تغییراتی در سطح دنچر می‎گردند. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر مواد ضدعفونی کننده بر خشونت سطحی مواد سازنده بیس دنچر می‎باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تجربی و آزمایشگاهی از 40 نمونه رزینی از دو نوع رزین (ملیودنت، آکروپارس) در 4 گروه 10 تایی و دو نوع ماده ضدعفونی‎کننده (هیپوکلریت سدیم 5/0% و گلوترآلدئید 2%) استفاده شد. تغییرات خشونت سطحی نسبت به میزان اولیه، در زمانهای 10 دقیقه، 30 دقیقه، 24 ساعت و 7 روز پس از غوطه‎وری در مواد ضدعفونی‎ کننده ثبت شد. گروه ها با استفاده از آزمونهای آماری ANOVA و Duncan و T با یکدیگر مقایسه شدند.
    یافته ها: میانگین تغییرات خشونت سطحی اکریل آکروپارس در هیپوکلریت سدیم و گلوتارآلدئید در زمان‎های 24ساعت و 7 روز معنی دار بود(001/0P<). میانگین تغییرات خشونت سطحی آکریل ملیودنت غوطه‎ور شده در هیپوکلریت سدیم در زمان 7 روز معنی‎دار بود (001/0P<). اما در آکریل ملیودنت غوطه‎ور شده در گلوتارآلدئید در هیچکدام از زمانها معنی‎دار نبود. اختلاف میانگین خشونت سطحی آکریل ملیودنت و آکروپارس در هیپوکلریت سدیم و گلوتارآلدئید در زمان 10 دقیقه و 24 ساعت معنی‎دار بود (001/0P<). اختلاف میانگین این دو آکریل پس از غوطه‎وری در گلوتارآلدئید پس از 7 روز نیز معنی‎دار بود(001/0P<).
    نتیجه گیری: یافته های این پژوهش نشان داد، هیپوکلریت سدیم 5/0% و گلوتارآلدئید 2% را می‎توان تنها به مدت 30 دقیقه برای ضدعفونی آکریل آکروپارس استفاده نمود. ماده ضدعفونی‎کننده هیپوکلریت سدیم را می‎توان تا 24 ساعت جهت ضدعفونی آکریل ملیودنت استفاده کرد. حال آنکه از گلوتارآلدئید می‎توان در تمام زمانهای مورد مطالعه برای ضدعفونی‎ کردن آکریل ملیودنت استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آکریل گرماپخت، ماده ضدعفونی کننده، دستگاه زبری‎سنج، خشونت سطح
  • حمیدرضا فتاحی صفحه 401
    سابقه و هدف
    تعیین رابطه طول قوس فکی با اندازه دندانها (آنالیز فضا) یکی از عوامل مهم در امر تشخیص و طرحریزی درمان در دوره دندانی مختلط بوده، اغلب قبل از رویش کانین و پرمولرهای فکین ضروری است. مطالعه کنونی با هدف دستیابی به معادلات رگرسیون جهت تخمین دقیقتر اندازه عرض مزیودیستالی دندانهای رویش نیافته برای یک جمعیت ایرانی صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در مطالعه توصیفی حاضر که به روش مقطعی انجام گرفت، 276 مدل مطالعه (138 مرد و 138 زن) از بین رکوردهای بیماران بخش ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی شیراز و کلینیک ویژه تخصصی و همچنین تعدادی از مطبهای خصوصی همکاران ارتودنتیست شهر شیراز با شرایط خاصی انتخاب شدند. بزرگترین عرض مزیودیستالی تمام دندانها به جز مولرهای دوم و سوم فکین توسط کولیس دیجیتالی با دقت 01/0 میلیمتر اندازهگیری شد. سپس معادلات رگرسیون y = a+b برای بیان ارتباط بین اندازه چهار انسیزور فک پایین با دندانهای کانین و پرمولرهای دو فک به دست آمد. داده ها با نرم افزار SPSS آنالیز شده، سپس نتایج با جداول مایرز توسط آزمون Wilcoxon Signed Ranks مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    براساس اطلاعات به دست آمده از اندازه دندانهای فک بالا و پایین در زنان و مردان مشاهده شد که ضریب تعیین رگرسیون (r2) در جمعیت مورد مطالعه بین 17/0 و 47/0 است. این ضریب برای فک پایین بالاتر از فک بالا و برای زنان بیشتر از مردان بود. نتایج به دست آمده در تمام سطوح با نتایج جداول مایرز اختلاف بارز آماری داشته و معادلات رگرسیون خطی به دست آمده در این مطالعه x43/0+71/11=y و x57/0+22/8=y به ترتیب برای ماگزیلا و مندیبل بود. از طرف دیگر، تخمینهای 75 درصد مایرز بیشترین نزدیکی را با تخمینهای 85 درصد و بالاتر از آن برای مطالعه حاضر داشت.
    نتیجه گیری
    جداول تخمینی مایرز جهت تخمین عرض مزیودیستالی کانین و پرمولرهای رویش نیافته در جمعیت مورد مطالعه کوچکتر از حد واقعی است.
    کلیدواژگان: آنالیز فضا، اندازه دندانی، معادله رگرسیون، تخمین
  • ریتا مجتهدزاده، آیین محمدی، عبدالله کریمی، حسن حسینی تودشکی صفحه 409
    سابقه و هدف
    مقایسه وضعیت دانشگاه ها با یکدیگر روش خوبی برای تحلیل وضعیت موجود در هر قسمت از سیستم آموزشی است و میتواند به صورت الگویی برای برنامهریزی در دانشگاه استفاده شود. این طرح با هدف طراحی معیارهای اندازهگیری و مقایسه ساختار، کارآیی و عملکرد دانشکده های دندانپزشکی ایران و معرفی برترینها در ارائه خدمات آموزشی صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، در کمیته تخصصی طرح که از اعضای هیات علمی صاحبنظر رشته دندانپزشکی و صاحبنظران آموزش پزشکی تشکیل شده بود، با استفاده از روش آنالیز هدف و بارش افکار مجموعهای از معیارها در قالب یک نمودار شاخه درختی طراحی شد. سپس وزن این معیارها با روش های جلب توافق آرا تعیین گردید. از هر دانشکده نمایندهای برای تکمیل پرسشنامه جمعآوری اطلاعات معرفی شد. اطلاعات جمعآوری شده با بازدید از دانشکده ها تکمیل و تصحیح گردید. سپس امتیاز هر دانشکده در هر معیار محاسبه شد.
    یافته ها
    57 معیار برای بررسی ارائه خدمات آموزشی در دانشکده های دندانپزشکی شامل هفت مجموعه کنکور سراسری (با وزن 1/2%)، اعضای هیات علمی (6 معیار انتهایی با وزن 7/15%)، امکانات و تجهیزات (19 معیار انتهایی با وزن 2/23%)، مدیریت (18 معیار انتهایی با وزن 6/31%)، سیستم حمایتی و مشاورهای (7 معیار انتهایی با وزن 4/7%)، برونداد دانشجویان (3 معیار انتهایی با وزن 6/14%) و برونداد اعضای هیات علمی (3 معیار انتهایی با وزن 4/5%) طراحی شدند. دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی با امتیاز 12/70 از 100، رتبه اول را کسب کرد.
    نتیجه گیری
    الگوها و راهکارهای حاصل از این طرح، برای اصلاح و ارتقای کمی و کیفی خدمات آموزشی در دانشکده های دندانپزشکی به کار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: آموزش، رتبهبندی، دندانپزشکی
  • سورنا وهبی، بهاره ناظمی صفحه 418
    سابقه و هدف
    با توجه به آن که شایعترین شکل بیماری های پریودنتال ژنژیویت ناشی از پلاک دندانی بوده و گزارشهای متعددی نیز مبنی بر عدم توانایی روش های مکانیکی در کنترل کامل پلاک میکروبی و تمایل به استفاده از روش های مکمل شیمیایی وجود دارد، تحقیق حاضر با هدف مقایسه تاثیر نخ دندان آغشته به کلرهگزیدین و نخ دندان معمولی بر التهاب لثه انجام شد.
    مواد و روش ها
    تحقیق به صورت یک کارآزمایی بالینی (Split mouth-intra individual) با تکنیک جمعآوری داده ها به صورت مشاهده و مصاحبه روی 37 نفر از دانشجویان دختر مبتلا به ژنژیویت دانشکده دندانپزشکی قزوین با حداکثر شیار لثهای 2 میلیمتر انجام گرفت. پس از ثبت اولیه شاخصهای پلاک دندانی، خونریزی و التهاب لثه، آموزش بهداشت، پالیش و جرمگیری در صورت نیاز انجام و به طور تصادفی کوآدرانتهایی از دهان که نخ دندان آغشته به کلرهگزیدین یا دارونما در آن به کار میرفت، مشخص شد. شاخصهای مذکور در هفته سوم و ششم مجددا ارزیابی و ثبت شدند. در نهایت از آزمون Paired Tبرای مقایسه هر گروه نسبت به ابتدای مطالعه و از آزمون Tبرای مقایسه نتایج بین نخ دندان آغشته به کلرهگزیدین و نخ دندان معمولی با سطح معنی داری 05/0<α استفاده شد.
    یافته ها
    میزان شاخص التهاب لثه و پلاک دندانی در هر دو روش بین هفته سوم و ششم نسبت به زمان صفر کاهش معنی داری پیدا کرده بود (05/0P<). شاخص التهاب لثه در هفته ششم و شاخص پلاک دندانی در هفته سوم در سمت نخ دندان آغشته به کلرهگزیدین نسبت به نخ دندان معمولی کاهش آماری معنی داری را نشان داد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر با توجه به بهبود بیشتر معیارهای بالینی با کاربرد نخ دندان آغشته به کلرهگزیدین، استفاده از آنرا توصیه و تحقیقات وسیعتر را به صورت درازمدت، در زمانها و روی نمونه های متفاوت پیشنهاد مینماید.
    کلیدواژگان: کلره گزیدین، ژنژیویت، نخ دندان
|
  • Dr. Mohammadali Aboei Mehrizi *, Dr. Hossein Mohammad Ebrahim, Dr. Ehsan Aboei Mehrizi, Dr. Amir Ghassemi Page 341
    Background And Aim
    Together with the controversy which exists in the efficacy of new PAC light curing units, this study evaluated the irradiation effect of plasma ARC and halogen light curing units on the microhardness of three resin composites.
    Materials And Methods
    In this experimental study, two light – curing units including Remecure CL 15 (PAC) (with the output of 1600 mW/cm2) and Arialux (QTH) (with the output of 710 mW/cm2) were used. Six specimens of three type of resin composite were prepared in a steel mold with 2mm thickness. The three composites were CeramX (Dentsply), Heliomolar (Vivadent) and Z100 (3M). Curing time with Remecure was 5 seconds and with Arialux was as the composite manufacturer recommended. After 24 hours, vickers hardness measurements on top and bottom surfaces of each specimen were made and the bottom/top vickers hardness (B/T VHN) was determined. Microhardness of two surfaces in each group was compared by t, 2-way ANOVA and Tukey tests.
    Results
    For CeramX composite two light curing units showed the same microhardness on the top and bottom surfaces. Heliomolar showed significantly lower values of microhardness on both surfaces and B/T VHN with Remecure. In Z100 specimens microhardness (on both surfaces) was lower with Remecure but B/T VHN was the same (P<0.05). Except Heliomolar specimens which were cured by Remecure, B/T VHN was acceptable in all groups (more than 80%).
    Conclusion
    The efficiency of Remecure unit in manufacturer's instruction time was equivalent or lower than conventional halogen light depending on the type of resin composite.
  • Dr. Mahasti Sahabi *, Dr. Kaveh Alavi, Dr. Nastaran Morsali Page 357
    Background And Aim
    Nowadays various types of dental cements are used in fixed prosthetic treatments with different indications. On the other hand, these indications may be changed over a lot every day and new materials are being produced. The aim of this study was to determine the practice of dentists (included general practitioners and prosthodontists) about applications and manipulations of dental cements in fixed prosthetic treatments. Methods & Materials: The study was designed as a cross-sectional, descriptive method. Samples were 362 general practitioners (GP) and 32 (academic and non-academic staff) specialists worked in Great Tehran in 2004. Sampling was done in a simple random method. The questionnaire consisted of 11 questions. After determining the validity of questionnaire, it's reliability was confirmed by means of a test – retest exam.
    Results
    Zinc phosphate was the most frequent cement in fixed partial denture restorations (FPDs) in non-vital teeth (54.4% of GPs and 51.3% of specialists). In vital teeth, both in preparations near and distant to the pulp, polycarboxylate were used frequently by GPs (50.8% and 56.4%, respectively) and specialists (531% and 34.4%, respectively). The most of dentists in both groups were using zinc oxide with eugenol in temporary restorations near the pulp (55.5% and 62.5%, respectively). Zinc phosphate was frequently used for post and core cases (54.5% and 71.9%, respectively).
    Conclusion
    The choices of general practitioners were relatively similar to specialists.
  • Dr. Massoud Seifi *, Dr. Maryam Ashiri, Dr. Mahdi Hedayati Page 365
    Background And Aim
    It is well - known that sex hormones regulate bone metabolism. Sex steroids increase osteoblasts activities and affect growth, remodeling and bone homeostasis. The aim of this study was to examine the effects of sex hormones deficiency on craniofacial growth in rats. Methods & Materials: Fifty, thirty–day–old Wistar rats comprised the sample in this experimental study. 25 male rats were divided into 2 groups: Experimental group, ORX, (n=15) and control group, sham- operation, (n=10) and 25 female rats were divided in the same way: Experimental group, OVX, (n=15) and control group, sham- operation, (n=10). Body length and weight were registered monthly. The rats were sacrificed 6 months after the surgery. Direct millimetric measurements of the skeletodental variables and the tibial length were obtained by using electronic caliper. Serum testosterone, progesterone and estradiol levels were measured by ELISA. One Way ANOVA, Tukey and Student t tests were used to analyze the data.
    Result
    Serum testosterone level significantly decreased in the ORX group as compared with the male sham- operated group. In the ORX group, body length and weight, coronoid height, mandibular length, mandibular arch length, midfacial width, midfacial length, midfacial height, calvarial width, maxillary arch width, premaxillary length, nasal bone height, facial width, basisphenoid bone length and tibia bone length were significantly smaller than in the male control group. Structures showing cartilaginous growth were influenced more than structures showing sutural growth. Estradiol level did not change in OVX group, but despite the significant decrease in progesterone level, no significant differences except weight were found between the OVX group and female control group.
    Conclusion
    In conclusion, it is strongly suggested that the suppression of sex hormones secretion in the growth phase might inhibit craniofacial growth and results in poor craniofacial development and developing malocclusion.
  • Dr. Hassanali Shafiee *, Dr. Ramin Negahdari Page 373
    Background And Aim
    Due to different complications of tongue tie, this study aimed at determining the prevalence of tongue tie in 12 – 14 years olds students of Tehran city in 2003. Methods & Materials: This descriptive study was done on 4900 students randomly selected and studied by questionnaire and clinical examinations. The examinations were done by dental mirror under daylight. The individuals who were unable to point the tongue tip or touch the palate with the tip of the tongue when the mouth was semi opened, were considered to be tongue tied. The data were analyzed by SPSS 11.0, descriptive statistics and chi – square test.
    Results
    Tongue tie prevalence was determined as 2.33% (114 cases). 57 (50%) of them were male and 57 ones (50%) were females. 67.6% of the patients showed crowding of upper anterior teeth, 30.7% crowding of lower anterior teeth, anterior and posterior crossbite was observed in 38.7% and 27% respectively, 6.3% and 17.1% presented anterior and posterior open bite, 17.1% with gingival recession in lower anterior teeth, 19.8% with diastema among lower central teeth. 41.4% had complaint from stiffness at shoulders, 20.7% from speaking disorders, 1.8% from breathing disorders and 28% of food impactions. 46.8%, 15.3% and 37.9% of them showed Cl I, Cl II and Cl III respectively with no normal occlusion being found.
    Conclusion
    The prevalence of tongue tie among Tehran students was higher compared to some studies. As different meanings are mentioned about tongue tie, this difference can be justified.
  • Dr. Zohre Tabibzadeh Nouri, Dr. Leila Golpasand Hagh Page 379
    Background And Aim
    Regarding to the prevalence of gingival recession, esthetic and sensitivity problems of denuded roots, a variety of surgical techniques have been used to cover recession type defects. This sequential matched randomized double blind clinical trial was designed to compare the clinical outcome following treatment of localized gingival recession by subepithelial connective tissue graft (SeCTG) with and without epithelial collar. Methods & Materials: Nine consecutively patients with bilateral 24 Miller class I gingival recession in non - molar teeth, were participated in this study. The surgical areas were randomly selected as split mouth and were treated by SeCTG with or without epithelial collar. Clinical measurements including recession height (RH), recession width (RW), probing depth (PD), keratinized gingiva (KG), and clinical attachment level (CAL) were measured at baseline and 3 months post operatively by means of Williams probe, caliper and stent. Changes in these clinical parameters were calculated in and between groups and analyzed statistically with paired T test.
    Result
    Both treatments resulted in a significant decrease in RH (1.88± 0.93 mm, P<0.000 in SeCTG with collar epithelium 1.54±1.11 mm, P<0.001 in SeCTG without collar epithelium) and RW (1.62±1.38 mm, P<0.002 in SeCTG with collar epithelium 1.22±1.62 mm, P<0.024 in SeCTG without collar epithelium). The mean changes in RH, RW, KG, CAL in each group to baseline were significant. However, the amount of these variables were not significant between the two groups.
    Conclusion
    The subepithelial connective tissue graft with epithelial collar offers a more convenient approach for handling and suturing as a root coverage procedure and increasing width of keratinized gingiva in Miller class I recession defects specially in fixed and removable partial dentures for abutment teeth.
  • Dr. Lida Toomarian *, Dr. Shiva Razavi Page 387
    Background And Aim
    Congenital adrenal hyperplasia (CAH) is an autosomal recessive disorder with an incidence of 1/15000, which is sometimes called the adrenogenital syndrome. This disorder which occurs during fetal development is a consequence of inborn errors in cortisol biosynthesis. Compensatory overproduction of ACTH by the fetus to overcome cortisol deficiency produces hyperplastic but inefficient adrenal cortices. More than 90% of cases result from mutations of CYP21 gene, leading to 21- hydroxyllase deficiency, which is essential not only for cortisol biosynthesis but also for aldosterone formation. Deficient or excessive mineralocorticoid production is the other major clinical problem associated with CAH syndrome. The distinctive clinical features of the CAH syndrome result from inappropriate production of both sex steroids and mineralocorticoids. In its classical form, CAH is severe and consists of the virilizing (increase of androgens) and salt wasting (lack of aldosteron) phenotype. When a probond exists, early prenatal diagnosis for CAH can be performed by direct molecular analysis in the first trimester. Case Report: In recently reported case, the patient is a 10 year old young boy whose parent's chief complaint were unerupted maxillary right central incisor. After taking a complete history the patient was diagnosed with CAH. His 18 year old sister was affected too. Up to now, there has been no report regarding the oral and dental status of these patients in the literature. It is probable that delayed eruption and root formation of some teeth can be related to either this congenital disorder or drug consumption.
  • Dr. Behnaz Ebadian *, Dr. Tavakol Khanizadeh Page 393
    Background And Aim
    During infection control process, disinfection of prosthesis is important. But disinfecting method can cause some changes on dentures surface. The aim of this study was to evaluate the effect of disinfectant agents on surface roughness of denture base materials. Methods & Materials: In this study two chemical disinfectants (sodium hypochlorite 0.5%, glutaraldehyde 2%) and two dentures resin materials (Acropars, Meliodent) were used. 40 acrylic resin samples were made. Changes from baseline for surface roughness at four different times (10 minutes, 30 minutes, 24 hours and 7 days) were recorded. ANOVA and Duncan and T-test analysis compared the mean surface roughness of the groups.
    Results
    Mean variation of surface roughness for Acropars resin in sodium hypochlorite and glutaraldehyde at 24 hours and 7 days was significant (P<0.001). This variation for Meliodent resin 7 days after immersion in hypoclorite 0.5% was significant (P<0.001). Mean variation of surface roughness for Meliodent resin in glutaraldehyde was not significant for the time of the study. Mean surface roughness difference among Meliodent and Acropars resin in glutaraldehyde and sodium hypochlorite after 10 minutes and 24 hours was significant (P<0.001). The difference between these two acrylic resin after 7 days in gluteraldehyde was also significant (P<0.001).
    Conclusion
    Result of this study indicated sodium hypochlorite 0.5% and glutaraldehyde 2% can be used on Acropars only up to a period of 30 minutes. Sodium hypochlorite 0.5% can be used on Meliodent for 24 h. However gluteraldehyde 2% can be used for a longer period.
  • Dr. Hamidreza Fattahi Page 401
    Background And Aim
    The determination of the tooth size- arch size relationship (space analysis) is an important factor for diagnosis and treatment planning in the mixed dentition. It is essential to use this analysis before eruption of the canines, first and second premolars. This study produced linear regression equations for an Iranian population.
    Materials And Methods
    Study models of 276 subjects (138 males and 138 females) were selected from pretreatment patients’ records of Orthodontic Department of Dental School and private offices in Shiraz. The greatest mesiodistal diameters of all teeth on each model were obtained except the second and third molar by digital caliper with 0.01mm accuracy. Finally, regression equations (Y=a+bx) were formulated to be used clinically for the estimation of mesiodistal width of permanent unerupted canines and premolars. SPSS software and Wilcoxon Signed Ranks test were used to analyze the date.
    Results
    The coefficients of determination (r2) of the regressions ranged between 0.17 and 0.47 and were higher for females than males, and also mandible than maxilla. It found significant difference between the prediction of this study and Moyers’ prediction. The equations derived in this study were Y=11.71+0.43x and Y=8.22+0.57x for maxilla and mandible respectively. At the other hand, the 85% level was a more accurate determination than the commonly used 75% confidence level likewise.
    Conclusion
    Moyers’ prediction tables were found to under-estimate tooth size summation compared with the present investigation.
  • Dr. Rita Mojtahedzadeh, Corresponding Author: Dr. Aeen Mohammadi *, Dr. Abdollah Karimi, Dr. Hassan Hosseini Toodashki Page 409
    Background And Aim
    Comparing medical universities is a useful tool to identify best practices and situation analysis in educational services and may be used as a benchmark tool for planning and identifying goals and periorities. In this study we designed criteria to compare dental schools structures and performances and identified best practices among them. Methods & Materials: In this experimental study, in the project’s expert panel committee, consisting of dentistry faculty members and medical education experts, a benchmarking tool was devised by using goal analysis and brain storming methods. This tool was used to measure the educational performances of dental schools nationwide. Indicators’ weights were defined through consensus developing methods. Each school was asked to introduce a representative who would complete a questionnaire, which was designed to collect schools’ information. In the next step, all the divisions were visited by project's members. Then, data retrieval was performed and verified at the project’s office.
    Result
    Fifty seven criteria for evaluating educational services in dental schools were classified in 7 subgroups: 1. national university enterance exam (2.1%), 2. faculties (15.7%), 3. equipment & facilities (23.2%), 4. management (31.6%), 5. help & support systems (7.4%), 6. outputs (14.6%) and 7. faculty products (5.4%). Shahid Beheshti Dental School gained the first rank, with the score of 70.12 out of 100.
    Conclusion
    Authorities have used practical strategies and benchmarks of this study for qualitative and quantitative improvement of educational services.
  • Dr. Sorena Vahabi, Dr. Bahareh Nazemi Page 418
    Background And Aim
    Plaque induced gingivitis is the most prevalent form of periodontal diseases and there are several reports demonstrating low efficiency of mechanical methods to control the dental plaque completely. Chemical method has been found as an adjunct to mechanical plaque control. The purpose of this clinical trial was to evaluate the clinical outcomes of chlorhexidine when used subgingivally with dental floss versus normal flossing alone.
    Materials And Methods
    Thirty-seven female dental students with gingivitis and at least 2 sites with probing depth of 2mm and bleeding on probing in each quadrant participated in this split mouth clinical trial study. Following the initial evaluation of Plaque Index (PI), Bleeding Index (BI) and Gingival Index (GI), all patient received oral hygiene instruction, polishing and SRP (Scaling & Root Planning) if needed and their quadrants were affected by chlorhexidine impregnated floss in one side and dental floss in another side randomly. The measurements were repeated at 3 & 6 weeks. Then data were analyzed statistically within each group (Paired T Test) and between the groups (T Test) with an α-error level less than 0.05.
    Results
    Both methods presented significant improvement in PI and GI after 3 & 6 weeks and chlorhexidine impregnated floss showed a significantly greater reduction in PI after 3 weeks (1.5±0.7) and GI after 6 weeks (1.2±0.4) as compared to dental floss alone (respectively 1.7±0.65, 1.5±0.35, P<0.05).
    Conclusion
    The results indicated that chlorhexidine impregnated floss provided a more significant improvement of clinical outcomes than dental floss alone and recommends long term studies on various samples to validate these results.