فهرست مطالب

جستارهای اقتصادی ایران - پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1386)

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1386)

  • 220 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/02/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن آقا نظری صفحه 9
  • حجت الاسلام سیدعباس موسویان صفحه 11
    خلا حاصل از حذف اوراق قرضه و قابلیت عقود اسلامی برای طراحی ابزارهای مالی متنوع، اندیشمندان مسلمان را به فکر طراحی ابزارهای مالی اسلامی انداخت؛ به طوری که در زمان کوتاهی انواعی از ابزارهای مالی اسلامی طراحی شد.
    این مقاله به تبیین یکی از این ابزارها که براساس قرارداد استصناع طراحی شده است، می پردازد. در این ابزار وزارتخانه ها، شهرداری ها، شرکتهای دولتی و خصوصی که درصدد احداث یا توسعه پروژه خاصی هستند و اعتبار مالی لازم برای انجام آن را ندارند، طبق قرارداد استصناع، ساخت پروژه مذکور را به سازنده (پیمانکار) سفارش می دهند و در مقابل متعهد می شوند بهای پروژه را طبق زمان بندی مشخص به سازنده بپردازند.
    در این روش سفارش دهنده به جای پرداخت پول، متناسب با پیشرفت پروژه، اوراق بهادار استصناع می پردازد. سازنده می تواند در سررسید، وجه اسمی اوراق را دریافت کند یا قبل از سررسید، اسناد را در بازار ثانوی بفروشد.
    اوراق استصناع از نوع ابزارهای مالی انتفاعی با نرخ بازدهی معین محسوب می شود و انتظار این است که از سوی افراد ریسک گریز و متعارف مورد استقبال قرار گیرد. این ابزار افزون بر توسعه سرمایه گذاری، وسیله مناسبی برای سیاست مالی و پولی نیز محسوب می شود و برای بازار سرمایه ایران که با کمبود ابزارهای مالی متنوع مواجه است، مکمل خوبی می باشد.
    کلیدواژگان: استصناع، خرید دین، اوراق استصناع، بازار اولیه و ثانویه، سیاست مالی و پولی
  • حجت الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم، اسماعیل رستم زاده گنجی * صفحه 39

    مسئله غرر در مبادلات همواره مد نظر فقه شیعه بوده است و مسلمانان همواره سعی در اجتناب از مبادلات غرری داشته اند. معامله غرری معامله ای است که به نحوی از انحاء عاقبت و نتیجه آن مبهم باشد و این ابهام سبب ایجاد احتمال زیان در حد غیر متعارف شود. به طورکلی سه مورد اصلی در غرر شامل غرر ناشی از ابهام در اصل وجود مبیع، غرر ناشی از وجود ابهام در صفات مبیع و غرر ناشی از وجود ابهام در قدرت بر تسلیم مبیع مطرح است. از جمله معاملاتی که در بحث مدیریت ریسک در دنیا کاربرد زیادی دارد، معامله اختیارات بر روی سهام می باشد که شبهه غرری بودن این معاملات از جمله شبهاتی است که در به کارگیری این ابزار مالی همواره محل بحث بوده است. با نگاه دقیق فقهی می توان نتیجه گرفت که مبادلات این ابزار شامل دو بخش معاوضه تعهد با ثمن و بیع حق می باشد. در مورد حق نیز همواره بین فقها، اختلاف بر سر امکان مبیع قرار گرفتن آن وجود داشته است. با بررسی دلایل مخالفان و موافقان سرانجام این نتیجه حاصل شد که بیع حق از دیدگاه برخی از فقهای امامیه از جمله امام خمینی (ره) بلااشکال است. وجود ریسک اعتباری در این بیع و نیز وجود ابهام در صفت قیمت اختیار و نیز نحوه انتقال مالکیت حق به وسیله قرارداد اختیار از جمله مسائلی هستند که سبب ایجاد شبهه غرری بودن در این مبادلات می شوند. با توجه به نقش اتاق پایاپای و نیز رایج بودن ابزار انتقال اعتبار بین عقلاء می توان شبهه غرری بودن این مبادلات را از منظر فقه امامیه منتفی دانست.

    کلیدواژگان: غرر، اختیار معامله سهام، حق، ابهام و بیع
  • حجت الاسلام محمدکاظم رجایی صفحه 65
    ارزشهای فرهنگ غرب به روش های گوناگون و ظریفی با علم اقتصاد درآمیخته است. این ارزشها نقش تعیین کننده ای در نظریه ها دارند. از آموزه ها و راهبردهای اسلامی درباره تقاضا می توان سه اصل رعایت ارزشها، تقدیر معیشت (تخصیص بهینه منابع) و اخوت و برادری (تکافل اجتماعی) را اصطیاد کرد.
    موضوعات اقتصادی گرچه پذیرای روش های جدید هستند، ولی می توان با توجه به اصول حاکم بر رفتار انسان اقتصادی مسلمان، با قدری تغییر در مفاهیم ادبیات اقتصاد سرمایه داری و بسط آنها، مباحث را ارائه کرد.
    اصل تکافل اجتماعی، صرفه جویی و ممنوعیت خوشگذرانی در حد اتراف (اصل تخصیص بهینه منابع) موجب می شود افراد به سمت کالاهای ضروری گرایش یافته و این کالاها در طیف خاصی قرار گیرند و دامنه وسیعی نداشته باشند. به عبارت دیگر، کالاهای ضروری افراد مختلف جامعه و طبقات مختلف درآمدی تقریبا به سمت کالاهای خاص میل کند. با ثبات سایر شرایط، سطح زیر منحنی تقاضای فرد مسلمان نسبت به سطح زیر منحنی تقاضای فرد غیر مسلمان کمتر، اما سطح زیر منحنی تقاضا در بازار اسلامی نسبت به رقابت کامل بیشتر خواهد بود. اگر افزایش قیمت، قدرت خرید مصرف کننده را از مقدار حداقل معیشت کمتر کند، در اینجا اثر درآمدی از طریق انفاقات به وسیله افراد با درآمد بالاتر یا دولت اسلامی تا رسیدن به سطح مطلوب ترجیحا جبران می شود. به عبارت دیگر، اثر درآمدی در دو سطح قیمت، محدود به کرانه بالا (اسراف) و کرانه پایین (حداقل معیشت) می باشد.
    کلیدواژگان: مطلوبیت، منحنی های بی تفاوتی، تقاضا، بازار اسلامی، ارزش، بومی سازی و اقتصاد اسلامی
  • محمد مهدی عسگری، ابوالقاسم توحیدی نیا صفحه 99
    در این مقاله مفاهیم سرمایه اجتماعی، سرمایه معنوی و مذهبی، اجزا و نوع رابطه بین آنها تبیین و سپس تاثیر سرمایه اجتماعی (و معنوی و مذهبی) بر رشد و توسعه اقتصادی بررسی و مهمترین سازوکارهای این اثربخشی توضیح داده شده است. از جمله این سازوکارها کاهش نابرابری و فقر، افزایش کارآیی بازار، ایجاد رشد اقتصادی، کاهش هزینه ها، افزایش کارآیی سایر سرمایه ها، ایجاد نهادها و سازمان های اقتصادی و بهبود عملکرد آنها، توسعه بازارهای مالی و افزایش سرمایه گذاری، افزایش اشتغال، افزایش معاملات، افزایش نوآوری و فنآوری می باشند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه معنوی، سرمایه مذهبی و رشد و توسعه اقتصادی
  • حجت الاسلام علیرضا امینی، حجت الاسلام عباس سماواتی صفحه 121
    کاهش ارزش پول پدیده مهم و موثری است که ادامه و شدت آن در اقتصاد ایران آثار نامطلوب و ناعادلانه ای در روابط پولی(به ویژه درازمدت) گذاشته است. نظریه های فقهی موجود که برای پول با ماهیت گذشته و حالت ثبات نسبی ارزش آن ارایه شده است، پاسخ گوی نیازهای واقعی در این وضعیت نیستند.
    بررسی تحلیلی وظایف پول نشان می دهد که مقدار ذخیره ارزش نیز جزء وظایف آن است و نظریه قدرت خرید درباره ماهیت پول به دلایلی ترجیح دارد. در این مقاله ضمن تاکید بر نقطه عطف تغییر ماهیت پول در مرحله سوم خلق پول کاغذی و مقایسه آن با پول فلزی صدر اسلام مشخص شده که پول اعتباری محض، به خصوص در وضعیت کاهش شدید و مستمر ارزش پول، پدیده ای مستحدثه است و احکام فقهی و حقوقی جدیدی می طلبد تا اطمینان و امنیت بیشتری در تمام روابط پولی حاصل شود.
    صاحب پول ارزش مبادله ای و قدرت خرید را طبق یک معامله شرعی و عقلایی به دست آورده و خواستار حفظ کامل این ارزش مبادله ای است. اما در حالت کاهش ارزش پول - نه گرانی و افزایش قیمت برخی کالاها - این ارزش از دست وی خارج می شود؛ از این رو لازم است برای نظریه پردازی جدید که ملتزم به حفظ اصول و قواعد فقهی است، این موضوع، بازشناسی و تغییرات اساسی که می تواند موجب تغییر برخی احکام فقهی پول شود، با روش تحلیلی تبیین گردد.
    کلیدواژگان: پول، کاهش ارزش پول، تحول پول، وظایف پول، دیدگاه قرآنی و احکام پول
  • ابوالقاسم مهدوی، حمید پاداش صفحه 159
    هدف اصلی مقاله آن است که نشان دهیم پراگماتیسم یک مبنای فلسفی و روش شناختی اقتصاد نهادگرا است. همچنین می خواهیم نشان دهیم که اقتصاددانان نهادگرا، براساس رویکرد پراگماتیستی خود، از روش های تحقیق کیفی استفاده می کنند. طبق نتایج به دست آمده از این تحلیل، پوزیتیویسم منطقی، به عنوان مبنای فلسفی اقتصاد متعارف، تفاوتهای بنیادینی با پراگماتیسم دارد. اقتصاددانان نهادگرا، به طورخاص به پراگماتیسم پیرس و دیویی استناد می کنند. روش تحقیق مبتنی بر پراگماتیسم، یک روش تحقیق کیفی است که در مقابل روش تحقیق کمی قرار دارد. روش تحقیق کمی در علم اقتصاد از پوزیتیویسم منطقی سرچشمه گرفته است.
    کلیدواژگان: اقتصاد متعارف، اقتصاد نهادگرا، پوزیتیویسم، پراگماتیسم و روش تحقیق
  • رامین بشیر خداپرستی صفحه 181
    در این مقاله فرض می شود که تنها دو کشور در جهان وجود داشته و هرکدام از این کشورها دارای دو نرخ رشد جمعیتی متفاوت، دو بخش تولیدی و دو عامل تولیدی باشند. بنابراین از یک مدل تحلیلی تعادل عمومی (در دو نسل جوان و سالخورده) برای نشان دادن پیامدهای احتمالی تفاوتهای رشد جمعیتی در جریان تجارت بین الملل استفاده شده است. کشورهای فرضی دارای ترجیحات مصرفی و تکنولوژی های تولیدی یکسانی طبق مدل هکشر- اوهلین توصیف شده اند. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد که تفاوت رشد جمعیتی در دو کشور باعث به وجود آمدن مزیتهای نسبی به همان صورت مطرح شده در مدل هکشر- اوهلین می شود؛ ولی برخلاف پیش بینی های انجام شده، در آن مدل، تجارت آزاد الزاما منجر به افزایش رفاه دو کشور طرف تجاری نمی شود. بنابراین هدف اصلی این تحقیق نشان دادن نقش، اهمیت و مزیت نیروی کار در فرآیند تولید و تجارت است.
    کلیدواژگان: نرخ رشد، مدل هکشر، اوهلین، تعادل پایدار و تعادل مطلوب
  • صفحه 203
  • صفحه 210
|
  • A. Mosaviyan Page 11
    Excluding government bonds and possibility of Islamic contracts in devising different financial instruments has made Muslim scholars think of designing Islamic financial instruments; in such a way, which different Islamic financial instruments were developed in a shortterm.The present study explains one of these instruments, designed on the basis of Estesnaa contracts. Through this instrument, those ministries, municipalities or government and private companies which want to launch or run a major project and have not enough financial credit, order the project to the contractor, according to the Estesnaa contract and then, guarantee the payment of project costs to a contractor in a definite timing. In this way, the employer gives negotiable papers of Esteesnaa to the contractor instead of any other payment, regarding the improvement of the project. In due date,contractor acquires the ownership of negotiable papers of Estesnaa or he/ she can sell them in a secondary market before due date. Negotiable papers of Estesnaa, considered as profit-making financial instruments with definite output rate, are expected to be encouraged by non-risky and common people. They are also known as appropriate instruments for financial and monetary policies besides encouraging investment. As well as, it is a suitable complementary for the capital market of Iran which suffers a shortage of different financial instruments.
    Keywords: Estesnaa, Negotiable papers of Estesnaa, Primary, secondary market, financial, monetary policies
  • E. Ganji Page 39

    In transactions, Gharar has always been noticed by Shi’a jurisprudence (Figh) and Muslim scholars have always tried to avoid it. Ghararian transaction is one that its results are so vague that produce unusual probability for loss. As a whole, there are three fundamental cases of Gharar, including vagueness in sold existence,descriptions and ability to deliver it. In risk management, one of the most applied transactions all over the world is stock option transaction. Benefiting from financial instruments, the dubiety of Gharar in this transactions has always been challenging and under consideration. By an exact jurisprudential consideration it is found that this transaction is divided into two stages. The first stage is an exchange of engagement for price and the second one is selling right.There almost always have been disputes on selling rights among scholars. Assessing reasons given by those in agreement or disagreement, it is concluded that selling right is approved (in some shia jurisprudence approaches such as those by Imam Khomeini).Existence of credit risk, vagueness in option's descriptions and option contract qualification for delivering the right possession are problems which generate the dubiety of Gharar in these transactions.Considering clearing room role, existence of standard contracts and being common the credit delivering instruments in use among rationales, the dubiety of Gharar in these transactions is rejected in shia jurisprudence approach.

    Keywords: Gharar, Stock option, Right, Vagueness, Sale
  • M. Rajaee Page 65
    Values of western culture have combined with economics in different delicate methods. These values play an important role in theories.Three principles including: observation of values, efficient allocation of resources and brotherhood (friendship and understanding between people) can be concluded from Islamic solutions on demand.Although economic subjects have the potentials of accepting new methods but regarding the rules govern the behavior of an economical Muslim man, a little change can be made in the concepts related to the literature of capitalist economy to present the discussion.The principles of brotherhood, economy and avoidance of merrymaking (or efficient allocation of resources) make people tend to use basic necessities where they are limited and not more available,i.e.; people from different social classes, on low or high income, are inclined to buy particular goods and commodities.Stabilizing the conditions, the level below the curve of a Muslim demand graph is less than a non-Muslim one in regard to the level below the curve, but the level below the curve on a demand graph in Islamic market is more in regard to the highly – competitive market. If prices exceed the purchasing power of consumer in regard to the basics for living, the Islamic government or people on high income can pay for, through donations to reach to the utility level. In other word, the effects of income, in two levels of prices, based on the high amount of consuming (waste) and lowest amount of consuming (living necessities).
    Keywords: Utility, Indifference curve, Demand, Islamic market, Value, localization, Islamic economy
  • M. Askari, A. Tohidinia Page 99
    In this paper, first, social (and spiritual & religious) capitals are discussed and explain their concepts; introduce components and the type of relationship exists between them. Then, the effect of social (and spiritual & religious) capitals on economic growth and development is determined and demonstrate the most important mechanisms of this effectiveness. At last, this paper includes the most conclusive mechanisms as: reducing inequality and alleviating poverty, increasing the effectiveness of market, encouraging economic growth, reducing costs, increasing efficiency of other capitals, creating economic institutions and organizations and improving their operations, expanding financial markets and encouraging investments, increasing full employment, conducting more transactions, fostering innovations and improving technology.
    Keywords: Social capital, Spiritual capital, Religious capital, The effect of social capital, The economic growth, development
  • A. Amini, A. Samavati Page 121
    Currency depreciation is such a remarkable and curious phenomenon, which as it has been continued and intensified, has left unpleasant and unjust effects on Iran's economy in the monetary transactions (esp. in the long term ones). The present theories had been propounded for currency with its past nature, and also the relative stability of its value, are no longer fulfilling the real needs of this condition.Emphasizing the turning point of the change of the nature of currency in the third phase of issuing bank notes and comparing it with the coins in early Islam, this article explains that mere credit currency, especially in the condition of the severe and constant depreciation of the currency, is a new phenomenon which requires new jurisprudential and legal rules, so that higher assurance and validity are secured in all monetary transactions.Therefore, it is necessary for new theorization, bound up with preservation of the jurisprudential principles and rules, to make this subject known again. It also seeks the basic changes that can cause some revisions in jurisprudential rules for money subject to clarification in an analytical method.
    Keywords: Currency, currency depreciation, currency development, money functions, a Quranic standpoint, reviewing, rules of currency
  • A. Mahdavi , H. Padash  Page 159
    This paper aims to show that pragmatism is the philosophical and methodological base for the institutional economics. It also demonstrates that institutional economists, based on pragmatism,where they take it as an approach, use the qualitative research method. Institutional economists, particularly, believe in pragmatism of Dewey and Pierce. According to the results of the analysis, made through this study, there are fundamental differences between the logical positivism, as a philosophical base for mainstream, and the pragmatism. The research method concluded from pragmatism is a qualitative one, which vs. quantitative research method. The quantitative research method in economics has arisen from logical positivism.
    Keywords: mainstream economics, institutional economics, positivism, pragmatism, research method
  • R. B. Khodaparasti Page 181
    In this paper, it is supposed that there are only two countries in the world, with two different population growth rates, depend on two factors for production and own two sectors in producing goods. An analytical generalized equilibrium model has been used to explore possible implications of population dynamics differential for external trade. (Research group was a combination of the young and the elderly). The pre- supposed countries are characterized by identical preferences for consumption and production technologies as in the Hechscher- Ohlin framework. The results of this research indicate that differences in population growth rates create comparative advantages in the same way as suggested in Hechscher- Ohlin model, but contrary to the predictions by this model, free trade would not necessarily cause welfare gains for both of them. This research paper mainly aims to demonstrate the role, importance and advantages of work power in the process of production and trade.
    Keywords: Different population growth rate, Hechscher, Ohlin model –steady state equilibrium